উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়
জ্যোতিৰাদিত্য সিন্ধিয়াই পিএম-ডিভাইনৰ অধীনত সংহত ছোহৰা পৰ্যটন বৰ্তনীৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে
মেঘালয়ত ২৩৩ কোটি টকাৰ ড’নাৰ প্ৰকল্প আৰম্ভ কৰে
পৰ্যটন বৰ্তনী বহনক্ষম আৰু অভিজ্ঞতা ভিত্তিক পৰ্যটনৰ আৰ্হি হিচাপে বিশ্ব পৰ্যটন মানচিত্ৰত ছোহৰাক স্থান দিবলৈ এক নিখুঁত পদক্ষেপ: সিন্ধিয়া
প্ৰকল্পই মেঘালয়ক সংযুক্ত, আত্মবিশ্বাসী আৰু প্ৰতিযোগিতামূলক ৰাজ্যলৈ ৰূপান্তৰ ত্বৰান্বিত কৰিব
01 NOV 2025 8:35PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় যোগাযোগ আৰু উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়ন মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত জ্যোতিৰাদিত্য এম সিন্ধিয়াই আজি উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ উন্নয়ন পদক্ষেপ (পিএম-ডিভাইন) আঁচনিৰ অধীনত সংহত ছোহৰা বৰ্তনী উন্নয়নৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰাৰ লগতে মেঘালয়ৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী কনৰাড চাংমা, ৰাজ্যৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকল আৰু পৰ্যটনৰ অংশীদাৰসকলৰ উপস্থিতিত ২৩৩ কোটি টকা মূল্যৰ একাধিক ড’নাৰ প্ৰকল্পৰ শুভাৰম্ভ কৰে।
এই উপলক্ষে ভাষণ প্ৰদান কৰি শ্ৰী সিন্দিয়াই মেঘালয়ক “পৃথিৱীৰ স্বৰ্গ, ডাৱৰ আৰু জলপ্ৰপাতৰ বাসস্থান, য’ত প্ৰতিজাক বতাহে মৰ্যাদা, বিশ্বাস, আৰু প্ৰগতিৰ স্বাধীনতাৰ সুগন্ধি কঢ়িয়াই লৈ ফুৰে” বুলি অভিহিত কৰে আৰু সমগ্ৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত দায়িত্বশীল, সৰ্বাংগীন আৰু ঐতিহ্যভিত্তিক পৰ্যটনক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰৰ অটল প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ দৃঢ় কৰে।
মোদী যুগত মেঘালয়ৰ নৱজাগৰণ
মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ দূৰদৰ্শী নেতৃত্বত যোৱা দশকটোৱে উত্তৰ-পূবৰ বাবে এক পৰিৱৰ্তনৰ সময় চিহ্নিত কৰি, ইয়াক “ভূমি আবদ্ধ” অঞ্চলৰ পৰা “ভূমি সংযুক্ত শক্তিকেন্দ্ৰ”লৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছে।
তেওঁ আঙুলিয়াই দিয়ে যে ১০% মুঠ বাজেট সমৰ্থন নীতিৰ জৰিয়তে ৬.২ লাখ কোটি টকাতকৈ অধিক ধন অঞ্চলটোলৈ পঠিওৱা কৰা হৈছে, যাৰ ফলত খণ্ডসমূহৰ মাজত সংযোগ, উদ্যোগ, আৰু সৱলীকৰণৰ পোষকতা কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে আন্তঃগাঁথনি, বিমান সংযোগ, আৰু পৰ্যটনত লক্ষ্যভিত্তিক বিনিয়োগৰ জৰিয়তে ক’ভিডৰ পিছৰ বছৰবোৰত ১২–১৬% বৃদ্ধি লাভ কৰি এই নৱীকৃত মনোযোগৰ অন্যতম আগশাৰীৰ হিতাধিকাৰী মেঘালয়।
শ্ৰী সিন্দিয়াই ১৬৬.৮ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ শ্বিলং–শিলচৰ গ্ৰীণফিল্ড এক্সপ্ৰেছৱে (২২,৮৬৪ কোটি টকা) আৰু উমৰোই বিমানবন্দৰ বৃহৎ বিমান ৰখাৰ বাবে সম্প্ৰসাৰণৰ দৰে গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰকল্পসমূহৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে, যাৰ ফলত বাৰ্ষিক বিমান পৰিচালনাৰ তীব্ৰ বৃদ্ধি সম্ভৱ হয়। তেওঁ লগতে কয় যে নিউ শ্বিলং চিটি প্ৰকল্পটোৱে উত্তৰ-পূবৰ বাবে “স্মাৰ্ট-গ্ৰীণ টাউনশ্বিপ” আৰু জ্ঞানৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিব।
সংহত ছোহৰা পৰ্যটন বৰ্তনী: দায়িত্বশীল পৰ্যটনৰ বাবে আৰ্হি
ড’নাৰ মন্ত্ৰালয় আৰু মেঘালয় চৰকাৰে যৌথভাৱে ধাৰণা কৰা সংহত ছোহৰা বৰ্তনীয়ে উত্তৰ-পূবৰ অন্যতম অভিলাষী পৰ্যটন পদক্ষেপক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে। এমড’নাৰৰ অধীনত ২২১ কোটি টকাকে ধৰি মুঠ বিনিয়োগ ৬৫০ কোটি টকাতকৈ অধিক হোৱাৰ বাবে এই প্ৰকল্পৰ লক্ষ্য হৈছে ছোহৰাক বহনক্ষমতা আৰু স্থানীয় জীৱিকাৰ শিপাই বহুদিনীয়া অভিজ্ঞতাভিত্তিক পৰ্যটন স্থলীলৈ ৰূপান্তৰিত কৰা।
১১৫ কোটি টকাৰ বিনিয়োগেৰে বিকশিত কৰা কুটমাদানৰ ছোহৰা অভিজ্ঞতা কেন্দ্ৰই এই বৰ্তনীৰ সাংস্কৃতিক কেন্দ্ৰ হিচাপে কাম কৰিব, এম্ফিথিয়েটাৰ, বৰষুণৰ অভিজ্ঞতা উদ্যান, আৰ্ট গেলেৰী, আৰু ক্ৰাফ্ট পেভিলিয়নৰ জৰিয়তে মেঘালয়ৰ বৈচিত্ৰময় জনজাতীয় ঐতিহ্য প্ৰদৰ্শন কৰিব।
সহায়ক প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত আছে নোহকালিকাই জলপ্ৰপাত প্ৰেচিণ্ট (২৬ কোটি টকা), মাউছমাই ইকো পাৰ্ক (২৯ কোটি টকা), চেভেন চিষ্টাৰছ জলপ্ৰপাত ভিউপইণ্ট, শ্বেলা ৰিভাৰছাইড ডেভেলপমেণ্ট, আৰু ৱাহকালিয়াৰ কেনিয়ন য’ত দুঃসাহসিক পৰ্যটন যেনে গৰম বতাহৰ বেলুন যাত্ৰাৰ বৈশিষ্ট্য আছে। সামূহিকভাৱে এই প্ৰকল্পসমূহে পৰ্যটকৰ ব্যয় ছয়গুণ বৃদ্ধি কৰাৰ লগতে ৪৬০০ৰো অধিক প্ৰত্যক্ষ আৰু পৰোক্ষ নিয়োগৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
আন্তঃগাঁথনি আৰু সংযোগ বৃদ্ধি
পৰ্যটন বৰ্তনীৰ সমান্তৰালভাৱে আঞ্চলিক গতিশীলতা আৰু বাণিজ্য বৃদ্ধিৰ বাবে কেইবাটাও জটিল আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰা হয়। ইয়াৰ ভিতৰত আছে:
• পাইনুৰ্ছলা–লাটাংগ্ৰিৱান–মাউলিনং পথ (২৯.৯৭ কোটি টকা) — এছিয়াৰ আটাইতকৈ পৰিষ্কাৰ গাঁওখনলৈ সৰ্ববতৰৰ বাবে প্ৰৱেশৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা আৰু সীমা অতিক্ৰম কৰা পৰ্যটন আৰু স্থানীয় বাণিজ্য বৃদ্ধি কৰা।
• মাউশ্বিনৰুট–হাহিম (আঠিয়াবাৰী) পথ (৯৯.৭৬ কোটি টকা) — মধ্যম লেন মানদণ্ডলৈ উন্নীত কৰা, পশ্চিম মেঘালয়ত কৃষি সংযোগ শক্তিশালী কৰিব।
• জংক্সা–ৱাহিয়াজেৰ পথত উমংগোট নদীৰ ওপৰত এখন ডাঙৰ দলঙৰ বাবে আধাৰশিলা (২১.৮৬ কোটি টকা) — মানুহ আৰু সামগ্ৰীৰ উন্নত চলাচলৰ বাবে পূব খাছি পাহাৰ আৰু জয়ন্তীয়া পাহাৰক সংযোগ কৰা।
শ্ৰী সিন্দিয়াই উমৰোই বিমানবন্দৰৰ ৰাণৱে সম্প্ৰসাৰণ আৰু নতুন শ্বিলং ৱেষ্টাৰ্ণ বাইপাছে অতি শীঘ্ৰে গুৱাহাটী আৰু ছোহৰাৰ মাজত যাত্ৰাৰ সময় প্ৰায় চাৰি ঘণ্টালৈ হ্ৰাস কৰি অঞ্চলটো প্ৰধান পৰ্যটন আৰু বাণিজ্য কেন্দ্ৰৰ ওচৰ চাপিব বুলিও আলোকপাত কৰে।
পৰ্যটন আৰু দক্ষতা বিকাশৰ জৰিয়তে সম্প্ৰদায়সমূহক সবলীকৰণ
মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে জোৰ দি কয় যে ছোহৰা বৰ্তনীয়ে নিশ্চিত কৰিব যে “মেঘালয়ত এজন পৰ্যটকে দেখা প্ৰথম হাঁহিটোৱেই স্থানীয় পৰিয়ালে উপাৰ্জন কৰা প্ৰথম আয় হৈ পৰে।”
মেঘালয় দক্ষতা বিকাশ সমিতি আৰু আইএইচএম শ্বিলঙৰ সহযোগত ইতিমধ্যে স্থানীয় যুৱক-যুৱতীসকলক আতিথ্য, সুৰক্ষা ব্যৱস্থাপনা, আৰু পৰিৱেশ পৰ্যটন পদ্ধতিৰ প্ৰশিক্ষণৰ বাবে দক্ষতা বিকাশ কাৰ্যসূচী চলি আছে।
তেওঁ পুনৰ কয় যে ড’নাৰ মন্ত্ৰালয়ে ৰাজ্যখনৰ জনসাধাৰণৰ বাবে স্থায়ী জীৱিকা নিশ্চিত কৰাৰ লগতে ৰাজ্যখনৰ প্ৰাকৃতিক আৰু সাংস্কৃতিক সম্পদ সংৰক্ষণ কৰা সৰ্বাংগীন বৃদ্ধিৰ পথ সৃষ্টিৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ।
মেঘালয়ঃ ঐতিহ্যৰ পৰা আশালৈ
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰীজ্যোতিৰাদিত্য সিন্ধিয়াই কয়, “মেঘালয়ে আজি ঐতিহ্য আৰু আশাৰ সংগমস্থলীত থিয় দিছে। এই প্ৰকল্পসমূহ কেৱল আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণৰ বিষয় নহয়; সেইবোৰ ভৱিষ্যত গঢ়ি তোলাৰ বিষয়ে।”
তেওঁ আস্থা প্ৰকাশ কৰে যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্যৰ মাজত হোৱা সহযোগিতাই মেঘালয়ক এক সংযুক্ত, আত্মবিশ্বাসী, আৰু প্ৰতিযোগিতামূলক ৰাজ্য কৰি তুলিব, যিয়ে উত্তৰ-পূবৰ বিকশিত ভাৰত @২০৪৭ৰ দিশত যাত্ৰাৰ নেতৃত্ব দিব।
এমড’নাৰৰ ছ’চিয়েল মিডিয়া হেণ্ডেল

Ministry of Development of North-East Region
Jyotiraditya Scindia lays foundation stone for Integrated Sohra Tourism Circuit under PM-DevINE
Launches ₹233 crore worth DoNER projects in Meghalaya
Tourism Circuit a meticulously crafted initiative to position Sohra on the world tourism map as a model of sustainable and experiential tourism: Scindia
Project to accelerate Meghalaya’s transformation into a connected, confident and competitive State
01 NOV 2025 8:35PM by PIB Delhi
Union Minister for Communications and Development of North Eastern Region, Shri Jyotiraditya M. Scindia, today laid the foundation stone for the Integrated Sohra Circuit Development under the Prime Minister’s Development Initiative for North Eastern Region (PM-DevINE) scheme and launched multiple DoNER projects worth ₹233 crore in the presence of Chief Minister of Meghalaya Shri Conrad Sangma, senior state officials, and tourism stakeholders.
Speaking on the occasion, Shri Scindia described Meghalaya as “a heaven on earth, the abode of clouds and cascading waterfalls, where every breeze carries the fragrance of dignity, faith, and the freedom of progress,” and reaffirmed the Government of India’s unwavering commitment to advancing responsible, inclusive, and heritage-based tourism across the North Eastern Region.
MEGHALAYA’S RENAISSANCE UNDER THE MODI ERA
The Minister noted that under the visionary leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the last decade has marked a period of transformation for the Northeast, turning it from a “landlocked” region into a “land-linked powerhouse.”
He underlined that over ₹6.2 lakh crore has been channelled into the region through the 10% Gross Budgetary Support policy, fostering connectivity, enterprise, and empowerment across sectors. Meghalaya, he said, has been one of the foremost beneficiaries of this renewed focus, achieving 12–16% growth in the post-COVID years through targeted investments in infrastructure, air connectivity, and tourism.
Shri Scindia highlighted landmark projects such as the 166.8 km Shillong–Silchar Greenfield Expressway (₹22,864 crore) and the expansion of Umroi Airport to accommodate larger aircraft, enabling a sharp rise in annual flight operations. The New Shillong City project, he added, will emerge as a “smart-green township” and a knowledge hub for the Northeast.
INTEGRATED SOHRA CIRCUIT: MODEL FOR RESPONSIBLE TOURISM
The Integrated Sohra Circuit, conceptualised jointly by the Ministry of DoNER and the Government of Meghalaya, represents one of the most ambitious tourism initiatives in the Northeast. With total investments exceeding ₹650 crore, including ₹221 crore under MDoNER, the project aims to transform Sohra into a multi-day experiential tourism destination rooted in sustainability and local livelihoods.
The Sohra Experience Centre at Kutmadan, being developed at an investment of ₹115 crore, will serve as the cultural nucleus of the circuit, showcasing Meghalaya’s diverse tribal heritage through amphitheatres, rain experience parks, art galleries, and craft pavilions.
Supporting projects include the Nohkalikai Falls precinct (₹26 crore), Mawsmai Eco Park (₹29 crore), Seven Sisters Falls Viewpoint, Shella Riverside Development, and Wahkaliar Canyon with adventure tourism features such as hot-air balloon rides. Collectively, these projects are expected to increase tourist spending sixfold, while generating over 4,600 direct and indirect employment opportunities.
INFRASTRUCTURE AND CONNECTIVITY BOOST
Alongside the tourism circuit, several critical infrastructure projects were inaugurated to enhance regional mobility and trade. These include:
• Pynursla–Latangriwan–Mawlynnong Road (₹29.97 crore) — providing all-weather access to Asia’s cleanest village and boosting cross-border tourism and local trade.
• Mawshynrut–Hahim (Athiabari) Road (₹99.76 crore) — upgraded to intermediate lane standards, strengthening agricultural connectivity in western Meghalaya.
• Foundation Stone for a major bridge over the Umngot River on the Jongksha–Wahiajer Road (₹21.86 crore) — linking East Khasi Hills and Jaintia Hills for better movement of people and goods.
Shri Scindia also highlighted that the Umroi Airport runway extension and the new Shillong Western Bypass will soon reduce travel time between Guwahati and Sohra to about four hours, bringing the region closer to major tourism and trade hubs.
EMPOWERING COMMUNITIES THROUGH TOURISM AND SKILL DEVELOPMENT
The Minister emphasised that the Sohra Circuit will ensure that “the first smile a tourist sees in Meghalaya becomes the first income earned by a local family.”
Skill development programmes in collaboration with the Meghalaya Skills Development Society and IHM Shillong are already underway to train local youth in hospitality, safety management, and eco-tourism practices.
He reiterated that the Ministry of DoNER is committed to creating inclusive growth pathways that preserve the state’s natural and cultural wealth while ensuring sustained livelihoods for its people.
MEGHALAYA: FROM HERITAGE TO HOPE
Union Minister Shri Jyotiraditya Scindia stated, “Meghalaya stands today at the confluence of heritage and hope. These projects are not just about building infrastructure; they are about building futures.”
He expressed confidence that the synergy between the Centre and the State, under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, will make Meghalaya a connected, confident, and competitive State, leading the Northeast’s journey toward Viksit Bharat @2047.
Social media handles of MDoNER