উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰীজ্যোতিৰাদিত্য সিন্ধিয়াই মণিপুৰৰ উন্নয়ন ৰোডমেপৰ তৃতীয় পৰ্যালোচনা বৈঠকৰ অধ্যক্ষতা কৰে
মূল খণ্ডসমূহৰ মাজেৰে বহনক্ষম আৰু আত্মনিৰ্ভৰশীল বৃদ্ধিৰ বাবে দৃষ্টিভংগীৰ নিৰূপন
শ্ৰী সিন্দিয়াই মণিপুৰক ভাৰতৰ প’ল’ ৰাজধানী হিচাপে স্থান দিয়াৰ দৃষ্টিভংগী আৰু ঐতিহ্য-নেতৃত্বাধীন বৃদ্ধিৰ বাবে এক আৰ্হি ৰূপৰেখা দাঙি ধৰিছে
মণিপুৰৰ উন্নয়ন ৰোডমেপে আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত দৃষ্টিভংগীক বাস্তৱায়িত কৰিবলৈ শিল্পী, কৃষি আৰু সংযোগক একত্ৰিত কৰে
30 OCT 2025 7:19PM by PIB Guwahati
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়ন বিভাগৰ কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত জ্যোতিৰাদিত্য এম সিন্ধিয়াৰ অধ্যক্ষতাত মণিপুৰৰ উন্নয়নমূলক ৰোডমেপৰ তৃতীয় পৰ্যালোচনা বৈঠক মাননীয় ৰাজ্যপাল অজয় ​​কুমাৰ ভল্লা ডাঙৰীয়া, উত্তৰ-পূব অঞ্চলৰ উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়, মণিপুৰ ৰাজ্য চৰকাৰৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াৰ উপস্থিতিত অনুষ্ঠিত হয়। বৈঠকত চলি থকা প্ৰকল্পসমূহৰ অগ্ৰগতিৰ মূল্যায়ন, সৰ্বাংগীন বৃদ্ধিৰ নতুন সুযোগ চিনাক্তকৰণ, আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে উল্লেখ কৰা আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে ৰাজ্যৰ উন্নয়নৰ অগ্ৰাধিকাৰসমূহ একাকাৰ কৰা আদিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হয়।
মণিপুৰ প’ল’ক পুনৰুজ্জীৱিত কৰণ আৰু ক্ৰীড়া সম্পৰ্কীয় পৰ্যটনক প্ৰসাৰ
বৈঠকৰ বিশেষ গুৰুত্ব আছিল মণিপুৰ প’ল’ক ঐতিহ্য আৰু সুযোগ দুয়োটাৰে প্ৰতীক হিচাপে পুনৰুজ্জীৱিত কৰা। শ্ৰী সিন্দিয়াই বিশ্বমানৰ প্ৰশিক্ষকৰ সুবিধা আৰু প্ৰতিষ্ঠান স্থাপনৰ জৰিয়তে এই ক্ৰীড়াক নবীকৃত পৰম্পৰাগত আৰু বিশ্বব্যাপী ধাৱমান হোৱাৰ পৰিকল্পনাৰ ৰূপৰেখা দাঙি ধৰি মণিপুৰক পুনৰবাৰ ভাৰতৰ প’ল’ ৰাজধানী হিচাপে স্থান দিছে। এই পদক্ষেপৰ লক্ষ্য হৈছে ক্ৰীড়া সম্পৰ্কীয় পৰ্যটনক প্ৰসাৰিত কৰা, স্থানীয় যুৱক-যুৱতীসকলক সবলীকৰণ কৰা, আৰু বিশ্ব মঞ্চত মণিপুৰৰ সাংস্কৃতিক পৰিচয়ক শক্তিশালী কৰাৰ লগতে ইয়াক বহনক্ষম পৰ্যটন আৰু গ্ৰাম্য উদ্যোগৰ বহল কাঠামোত বোৱা।
শিল্পী আৰু বয়ন সম্প্ৰদায়ক সবলীকৰণ
মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে হস্ততাঁত আৰু হস্তশিল্পৰ ক্ষেত্ৰত ৰাজ্যখনৰ পৰম্পৰাগত শক্তিসমূহক প্ৰসাৰিত কৰাৰ পদক্ষেপসমূহৰ পৰ্যালোচনা কৰে, ২৫০টা মিনি আৰু ২০০ মেগা উৎপাদন ইউনিট সৃষ্টি আৰু স্থানীয় শিল্পী আৰু বয়ন সম্প্ৰদায়ক সবলীকৰণৰ বাবে আত্মসহায়ক গোটসমূহৰ বাবে সমৰ্থনৰ কথা ঘোষণা কৰে। তেওঁ জোৰ দি কয় যে এই ব্যৱস্থাসমূহে মণিপুৰৰ অনন্য শিল্প পৰম্পৰা ৰক্ষা কৰাই নহয়, নতুন জীৱিকাৰ সুযোগো সৃষ্টি কৰিব, যাৰ ফলত সৃষ্টিশীল উদ্যোগ আৰু উদ্যোগীকৰণৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে ৰাজ্যখনৰ স্থিতি শক্তিশালী হ’ব।
আন্তঃগাঁথনি, সংযোগ, আৰু কৃষিভিত্তিক জীৱিকা
উদ্ভাৱন আৰু দক্ষতা বিকাশৰ পোষকতা কৰিবলৈ প্ৰযুক্তি আৰু ডিজাইন প্ৰতিষ্ঠানৰ সৈতে সংহত বস্ত্ৰ উদ্যান স্থাপনৰ জৰিয়তে আন্তঃগাঁথনি আৰু ঔদ্যোগিক সম্প্ৰসাৰণৰ ওপৰতো আলোচনাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হয়। সিন্ধিয়াই গ্ৰাম্য পৰ্যটন সংহতি গভীৰ, লজিষ্টিক সংযোগ শক্তিশালী, আৰু শেষ মাইলৰ প্ৰৱেশ বৃদ্ধিৰ বাবে পি এম গতি শক্তিৰ কাঠামোৰ সৈতে ভাইব্ৰেণ্ট ভিলেজক সংযোগ কৰাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে।
কৃষি খণ্ডত মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে পাম তেল খেতিৰ অগ্ৰগতিৰ পৰ্যালোচনা কৰি আগন্তুক চাৰি বছৰত ১০ হাজাৰ হেক্টৰ মাটিত কৃষিভিত্তিক জীৱিকা শক্তিশালী কৰাৰ লগতে আত্মনিৰ্ভৰশীলতা বৃদ্ধিৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰে। তেওঁ লজিষ্টিক আৰু ঔদ্যোগিক আন্তঃগাঁথনিৰ কাম ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ আৰু মণিপুৰৰ অৰ্থনৈতিক সম্ভাৱনা মুকলি কৰিবলৈ অধিক ব্যক্তিগত বিনিয়োগ আকৰ্ষণ কৰিবলৈও বিষয়াসকলক নিৰ্দেশ দিয়ে।
ৰূপায়ণ ত্বৰান্বিত কৰা আৰু ফলাফল-চালিত বৃদ্ধি নিশ্চিত কৰা
বৈঠকৰ সময়ত সিন্ধিয়াই চলি থকা প্ৰকল্পসমূহৰ অৱস্থাৰ পৰ্যালোচনা কৰে আৰু সকলো খণ্ডতে ত্বৰান্বিত ৰূপায়ণ আৰু ফলাফলভিত্তিক অগ্ৰগতিৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ পুনৰ দৃঢ়তাৰে কয় যে এমড’এনেৰে এজন সক্ৰিয় সুবিধা প্ৰদানকাৰী হিচাপে কাম কৰি যাব, যাতে মণিপুৰৰ উন্নয়ন সৰ্বাংগীন, বহনক্ষম, আৰু জনসাধাৰণৰ আকাংক্ষাৰ সৈতে মিল থকাটো নিশ্চিত কৰিব।
ধাৰাবাহিকতা আৰু প্ৰতিশ্ৰুতি
এই পৰ্যালোচনা বৈঠকখন চলিত বৰ্ষৰ আৰম্ভণিতে অনুষ্ঠিত হোৱা পূৰ্বৰ দুটা পাৰস্পৰিক ক্ৰিয়াৰ ফলাফলৰ ওপৰত নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। প্ৰথমখন বৈঠকত পৰ্যটন, ক্ৰীড়া, হস্ততাঁত, আৰু আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত মণিপুৰৰ শক্তিক ব্যৱহাৰ কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰাৰ বিপৰীতে দ্বিতীয়খন বৈঠকত প’ল’ পৰ্যটন চাৰ্কিট, লোকটক হ্ৰদৰ সজীৱতা, বয়ন থুপ, পাম তেলৰ খেতি, আৰু ভাইব্ৰেণ্ট ভিলেজৰ চেচুৰেচন ভিত্তিক উন্নয়নৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হয়।
এই একেৰাহে সংযোগৰ জৰিয়তে সিন্ধিয়াই উদ্দেশ্য, অংশীদাৰিত্ব, আৰু প্ৰগতিৰ আৰ্হিক শক্তিশালী কৰি এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে যে ইয়াৰ চহকী সাংস্কৃতিক ঐতিহ্য, উদ্যোগী মনোভাৱ, আৰু সম্প্ৰদায়-চালিত শক্তিৰ সৈতে মণিপুৰে আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত দৃষ্টিভংগীৰ অধীনত আত্মনিৰ্ভৰশীলতা আৰু বৃদ্ধিৰ ৰেখা হিচাপে দ্ৰুতগতিত আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে।

Ministry of Development of North-East Region
Union Minister Shri Jyotiraditya Scindia Chairs 3rd Review Meeting on Manipur’s Development Roadmap
Charts Vision for Sustainable and Self-Reliant Growth Across Key Sectors
Shri Scindia Outlines Vision to Position Manipur as India’s Polo Capital and a Model for Heritage-Led Growth
Manipur’s Development Roadmap Integrates Artisans, Agriculture and Connectivity to Realise Aatmanirbhar Bharat Vision
30 OCT 2025 7:19PM by PIB Delhi
Union Minister for Development of North Eastern Region, Shri Jyotiraditya M. Scindia, chaired the third review meeting on Manipur’s development roadmap in the presence of Hon’ble Governor Ajay Kumar Bhalla, senior officials from Ministry of Development of Northeastern Region, and the Manipur State Government. The meeting focused on assessing the progress of ongoing projects, identifying new opportunities for inclusive growth, and aligning the state’s development priorities with the vision of an Aatmanirbhar Bharat articulated by Prime Minister Shri Narendra Modi.
Reviving Manipur Polo and Promoting Sports-Linked Tourism
A special focus of the meeting was on reviving Manipur Polo as a symbol of both heritage and opportunity. Shri Scindia outlined plans to give the sport a renewed traditional and global thrust through the establishment of world-class coaching facilities and institutions, positioning Manipur as India’s Polo Capital once again. The initiative aims to promote sports-linked tourism, empower local youth, and strengthen Manipur’s cultural identity on the global stage, while also weaving it into the broader framework of sustainable tourism and rural enterprise.
Empowering Artisans and Weaving Communities
The Minister reviewed initiatives to promote the state’s traditional strengths in handlooms and handicrafts, announcing the creation of 250 mini and 200 mega production units and support for Self-Help Groups to empower local artisans and weaving communities. He emphasized that these measures would not only preserve Manipur’s unique craft traditions but also generate new livelihood opportunities, reinforcing the state’s position as a hub of creative enterprise and entrepreneurship.
Infrastructure, Connectivity, and Agri-Based Livelihoods
The discussions also focused on infrastructure and industrial expansion through the establishment of an Integrated Textile Park with an Institute of Technology and Design to foster innovation and skill development. Scindia underscored the importance of connecting Vibrant Villages to the PM Gati Shakti framework to deepen rural tourism integration, strengthen logistics connectivity, and enhance last-mile access.
In the agricultural sector, the Minister reviewed the progress of palm oil cultivation, setting a target of 10,000 hectares over the next four years to strengthen agri-based livelihoods and promote self-reliance. He also directed officials to accelerate work on logistics and industrial infrastructure and attract greater private investment to unlock Manipur’s economic potential.
Accelerating Implementation and Ensuring Outcome-Driven Growth
During the meeting, Scindia reviewed the status of ongoing projects and emphasized the need for accelerated implementation and outcome-based progress across all sectors. He reaffirmed that MDoNER would continue to act as a proactive facilitator, ensuring that development in Manipur remains inclusive, sustainable, and aligned with the aspirations of its people.
Continuity and Commitment
This review meeting builds upon the outcomes of the previous two interactions held earlier this year. The first meeting focused on harnessing Manipur’s strengths in tourism, sports, handloom, and infrastructure development, while the second emphasized the Polo Tourism Circuit, Loktak Lake rejuvenation, weaving clusters, palm oil cultivation, and the saturation-based development of Vibrant Villages.
Through these successive engagements, Scindia has reinforced a model of purpose, partnership, and progress, underscoring that with its rich cultural heritage, entrepreneurial spirit, and community-driven strength, Manipur is fast emerging as a beacon of self-reliance and growth under the Aatmanirbhar Bharat vision.