পৰিৱেশ, বন আৰু জলবায়ু পৰিবৰ্তন মন্ত্ৰালয়
উত্তৰপ্ৰদেশ আৰু ছিকিমৰ জৈৱ বৈচিত্ৰ্য ব্যৱস্থাপনা সমিতিলৈ ১৮.৩ লাখ টকা মুকলি ৰাষ্ট্ৰীয় জৈৱ বৈচিত্ৰ্য প্ৰাধিকৰণৰ
25 OCT 2025 9:45AM by PIB Guwahati
ৰাষ্ট্ৰীয় জৈৱ বৈচিত্ৰ্য প্ৰাধিকৰণে উত্তৰপ্ৰদেশ আৰু ছিকিমৰ জৈৱ বৈচিত্ৰ্য ব্যৱস্থাপনা সমিতিলৈ ১৮.৩ লাখ টকা মুকলি কৰে। এইটো হৈছে জৈৱ বৈচিত্ৰ্য আইন, ২০০২ৰ কাঠামোৰ অধীনত চলি থকা প্ৰৱেশ আৰু সুবিধা অংশীদাৰিত্বৰ পৰিমাণ।
এই ধনৰাশি নিজ নিজ ৰাজ্যিক জৈৱ বৈচিত্ৰ্য ব’ৰ্ডৰ জৰিয়তে পোনপটীয়াকৈ দুটা বিএমচি ক্ৰমে উত্তৰপ্ৰদেশৰ আলিগড় জিলাৰ আকৰাবাদ কৌল তালুকত অৱস্থিত নৰাউ গাঁৱৰ জৈৱ বৈচিত্ৰ্য ব্যৱস্থাপনা সমিতি আৰু ছিকিমৰ অৰিটাৰৰ লামপোখৰী হ্ৰদ অঞ্চলৰ জৈৱ বৈচিত্ৰ্য ব্যৱস্থাপনা সমিতিলৈ ক্ৰমান্বয়ে হস্তান্তৰ কৰা হয়।
এটা কোম্পানীয়ে লিগ’চেলুল’জিক জৈৱবস্তুৰ পৰা কিম্বনযোগ্য যৌগ উৎপাদন কৰিবলৈ নাৰাউ গাঁৱৰ পৰা শস্যৰ সামগ্ৰী ক্ৰয় কৰিছিল। আনটো কোম্পানীয়ে গৱেষণাৰ উদ্দেশ্যে লম্পোখাৰী হ্ৰদ অঞ্চলৰ পানী আৰু মাটিৰ নমুনাৰ পৰা অণুজীৱ সংগ্ৰহ কৰিছিল।
এই ধনৰাশি প্ৰদান কৰি এনবিএই এই স্থানীয় লোকসকলক জৈৱ বৈচিত্ৰ্য সংৰক্ষণ আৰু তেওঁলোকৰ সম্পদৰ বহনক্ষম ব্যৱস্থাপনাৰ ক্ষেত্ৰত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা গ্ৰহণ কৰিবলৈ শক্তিশালী কৰি তুলিছে।

Ministry of Environment, Forest and Climate Change
National Biodiversity Authority releases ₹18.3 Lakh to Biodiversity Management Committees in UP and Sikkim
25 OCT 2025 9:45AM by PIB Delhi
The National Biodiversity Authority (NBA) released ₹18.3 lakh to Biodiversity Management Committees in UP and Sikkim. This is Access and Benefit Sharing amount operating under the framework of the Biological Diversity Act, 2002.
The funds were seamlessly transferred through the respective State Biodiversity Boards directly to two BMCs namely Narrau village Biodiversity Management Committee, located in Akrabad Kaul Taluk, Aligarh District, Uttar Pradesh and Biodiversity Management Committee in the Lampokhari Lake Area, Aritar, Sikkim.
A company accessed crop materials within the Narrau village for producing fermentable compounds from lignocellulosic biomass. Another company accessed microorganisms from water and soil samples collected in the Lampokhari Lake area for research purpose.
By channeling these funds, the NBA is empowering these local custodians to lead a role in biodiversity conservation and the sustainable management of their resources.