PIB Backgrounder
एसओएआर – एआइ सञ्चालित शिक्षा अनि कौशल विकासलाई प्रोत्साहन
22 OCT 2025 10:25AM by PIB Gangtok
मुख्य बुँदा
• एआइ तत्परताको निम्ति कौशल विकासको (एसओएआर) लक्ष्य कक्षा 6 देखि 12 सम्मका स्कूले विद्यार्थी अनि शिक्षकलाई एआइमा सक्षम बनाउनु रहेको छ, ताकि यस तेजीका साथ डिजिटल बनिरहेको संसारमा भविष्यको निम्ति तयार भारत निर्माण गर्नसकियोस्।
• एसओएआरमा विद्यार्थीहरूका लागि 15 घण्टाको तीन लक्षित मोड्युल अनि शिक्षकहरूका लागि 45 घण्टाको एउटा स्वतन्त्र मोड्युल सामेल छ, जसमा एआइको नैतिक उपयोग अनि मशिन लर्निङको मौलिक अवधारणा जस्ता विषयमा ध्यान केन्द्रित गरिएको छ।
• केन्द्रिय बजेट 2025-26 मा शिक्षाको निम्ति कृत्रिम बुद्धिमत्ता (आर्टिफिसियल इन्टेलिजेन्स) उत्कृष्टता केन्द्र स्थापित गर्नका लागि ₹500 करोड आबन्टित गरिएको छ, जसको उद्देश्य एआइ सञ्चालित शिक्षा अनि नवाचारलाई बढावा दिनुरहेको छ।
• जून 2025 सम्म, एनपीएस-2 अन्तर्गत एआइ डाटा इञ्जिनियर अनि मशिन लर्निङ ईञ्जिनियर जस्ता एआइसित सम्बन्धित भूमिकाको निम्ति वित्त वर्ष 2022-23 देखि वित्त वर्ष 2025-26 बीच 1,480 प्रशिक्षुलाई प्रशिक्षित गरिसकिएको थियो।
परिचय
एआइ, मशिन लर्निङ, डाटा विज्ञान अनि स्वचालनमा (अटोमेशन) प्रगतिका कारण वैश्विक कार्यबल एउटा गहन परिवर्तनको समयबाट गुज्रिरहेको छ। जसै-जसै एआइ स्वास्थ्य सेवा, वित्त, शिक्षा, विनिर्माण अनि सार्वजनिक सेवा जस्ता उद्योगमा अन्तरनिहित हुँदै गइरहेको छ, व्यापक एआइ साक्षरता अनि विशिष्ट प्रतिभाको तत्काल आवश्यकता पनि खट्किन थालेको छ। कौशल विकास अनि उद्यमिता मन्त्रालयको (एमएसडीई) एआइ तत्परताको निम्ति कौशल विकास (एसओएआर) कार्याक्रम एउटा रणनीतिक पहल हो, जसको उद्देश्य भारतको शैक्षिक व्यवस्थामा कृत्रिम बुद्धिमत्ता दक्षतालाई एकिकृत गर्नुरहेको छ। यो सरकारको वैश्विक तकनिकी प्रगतिमा अग्रणी हुनुको लक्ष्य अनुरूप छ। स्किल इण्डिया मिशन 10 साल पूरा भएको अवसरमा, जुलाई 2025 मा यस कार्यक्रमको शुरुवात गरिएको थियो। स्किल इण्डिया मिशनले 2015 देखि विभिन्न कौशल योजनाको माध्यमद्वारा मानिसहरूलाई सशक्त बनाएको छ, जसमा प्रधानमन्त्री कौशल विकास योजना (पीएमकेभीवाई) 4.0 अन्तर्गत एआ जस्तो उदीयमान क्षेत्र पनि सामेल गरिएको छ।
एसओएआरको मिशन – भविष्यलाई सशक्त बनाउनु
• एआइ जागरूकतालाई बढावा दिनु : एसओएआर पहल स्कूले विद्यार्थी अनि शिक्षकहरूबीच एआइ साक्षरतालाई बढावा दिनुलाई प्राथमिकता दिन्छ। मशिन लर्निङको (एमएल) मूल तत्त्व अनि एआइको नैतिक उपयोग जस्ता मूलभूत एआइ अवधारणालाई प्रस्तुत गरी यस कार्यक्रमको उद्देश्य युवा शिक्षार्थीहरूमा जिज्ञासा अनि आकाङ्क्षा जगाउनु र उनीहरूलाई तकनिकी सञ्चालित भविष्यको निम्ति तयार गर्नुरहेको छ। शिक्षकहरूका लागि, एसओएआर वर्तमान पाठ्यक्रममा एआइ मोड्युल सामेल गर्नका लागि विशेष प्रशिक्षण प्रदान प्रदान गर्दछ, जसबाट प्रभावी सेवा भुक्तानी अनि उद्योगहरूको आवश्यकताका साथ समन्वय सुनिश्चित हुन्छ।
• आर्थिक आत्मनिर्भरताको समर्थन : एसओएआरले युवाहरूलाई आइटी, डिजिटल नवाचार अनि एआइ-सञ्चालित उद्योगहरू जस्ता बढी माग भएका क्षेत्रको निम्ति कौशलले युक्त गरी भारतको आर्थिक आत्मनिर्भरताको (आत्मनिर्भर भारत) परिकल्पनालाई रणनीतिक रूपमा समर्थन गर्दछ। यो पहल पीएमकेभीवाई 4.0 जस्ता प्रमुख योजना अन्तर्गत राष्ट्रिय प्राथमिकता अनुरूप छ, जुन रोजगार क्षमता अनि उद्यमितालाई बढाउन उदीयमान तकनिकीको कौशल विकासमा केन्द्रित छ।
• तकनिकी सञ्चालित भारतको निर्माण : एसओएआरको दीर्घकालिक दृष्टिकोण भारतलाई एआइको क्षेत्रमा एउटा वैश्विक अग्रणी देशका रूपमा स्थापित गर्नका साथै यसका लागि युवाहरूलाई एआइ सञ्चालित करिअर अनि उद्यमिताको निम्ति तयार गर्नुरहेको छ। एआइ साक्षर विद्यार्थी अनि शिक्षकहरूको प्रबल परितन्त्रलाई बढावा दिई, यस पहलको उद्देश्य एआइ विकास, डाटा विश्लेषण र तकनिकी नवाचारमा विभिन्न भूमिकाको निम्ति कुशल पेशेवरको समूह तयार गर्नुरहेको छ।
कृत्रिम बुद्धिमत्ता : भारतको शिक्षा परिदृश्यमा परिवर्तन
कृत्रिम बुद्धिमत्ताले नवाचारलाई बढावा दिनका साथै डिजिटल साक्षरतालाई बढाउँदै विद्यार्थीहरूलाई प्रौद्योगिकी सञ्चालित भविष्यको निम्ति तयार गरी शिक्षामा क्रान्ति ल्याइरहेको छ। राष्ट्रिय शिक्षा नीति (एनईपी), 2020 को सिफारिश अनुरूप, एआइलाई कक्षा अनि कौशल विकास रूपरेखामा सहजताका साथ एकिकृत गरिँदैछ। यस परिवर्तनलाई गति दिने केही प्रमुख विकास कार्यक्रम यस प्रकार छन् :
• स्कूले पाठ्यक्रममा कृत्रिम बुद्धिमत्ता :
राष्ट्रिय शिक्षा नीति (एनईपी), 2020 ले विद्यार्थीहरूमा नवाचार अनि डिजिटल साक्षरतालाई बढावा दिनका लागि उचित चरणमा स्कूले पाठ्यक्रममा कृत्रिम बुद्धिमत्ता (एआइ) जस्ता समकालीन विषयलाई सामेल गर्नमाथि जोड दिन्छ। केन्द्रिय माध्यमिक शिक्षा बोर्डले (सीबीएसई) पहिले नै सम्बद्ध स्कूलहरूमा एआइलाई लिएर एउटा विषयका रूपमा लागू गरिरहेको छ। वर्ष 2019-20 शैक्षणिक सत्रदेखि कक्षा 9 मा शुरु गरी 2020-2021 सत्रदेखि कक्षा 11 सम्म विस्तारित गरियो भने यो विषय कौशल विकास र व्यक्तिगत शिक्षण उपकरण जस्ता व्यावहारिक अनुप्रयोगमाथि केन्द्रित छ।
• एआइमा उत्कृष्टता केन्द्रको स्थापना :
भारत सरकारले शिक्षामा एआइ अपनाउन बढावा दिने प्रमुख पहलका रूपमा एआइ उत्कृष्टता केन्द्र स्थापना गरिरहेको छ। यसको उद्देश्य भारतीय भाषाहरूका लागि एआइको लाभ उठाउनु, कक्षाहरूमा आलोचनात्मक सोचलाई बढावा दिनु र पारम्परिक शिक्षण विधिको ठाउँमा “चकबोर्डदेखि चिपसेटसम्म” जस्ता तकनिकी सञ्चालित दृष्टिकोणलाई अघि बढाउनु रहेको छ।
यस्ता केन्द्रले एआइ पूर्वाधार अनि मानव संसाधन निर्माणको व्यापक राष्ट्रिय प्रयासलाई समर्थन गर्नेछ। यसमा अखिल भारतीय तकनिकी शिक्षा परिषद (एआइसीटीई) द्वारा अनुमोदित संस्थानहरूलाई विभिन्न शैक्षणिक पाठ्यक्रममा एआइलाई वैकल्पिक विषयका रूपमा सामेल गर्ने सिफारिश पनि छ।
भारतीय प्रौद्योगिकी संस्थानले (आइआइटी) उन्नत एआइ सम्बन्धित पाठ्यक्रम जस्तै डीप लर्निङ, मशिन लर्निङ र प्रेडिक्टिभ डाटा एनालिटिक्स प्रदान गरी यसलाई पूरक बनाउँदछ।
• स्किल इण्डिया मिशनमा (एसआइएम) एआइ अनि डिजिटल लर्निङको एकिकरण :
भारत सरकारले भविष्यको निम्ति प्रशिक्षित कार्यबल तयार गर्न स्किल इण्डिया मिशनमा (एसआइएम) एआइ अनि डिजिटल लर्निङ कार्यक्रमलाई सक्रिय रूपमा सामेल गरिरहेको छ। यसको निम्ति प्रधानमन्त्री कौशल विकास योजना (पीएमकेभीवाई) 4.0, राष्ट्रिय प्रशिक्षुता संवर्धन योजना (एनएपीएस), औद्योगिक प्रशिक्षण संस्थान (आइटीआइ) र राष्ट्रिय कौशल प्रशिक्षण संस्थान (एनएसटीआइ) तथा स्किल इण्डिया डिजिटल हब (एसआइडीएच) प्लेटफर्म अन्तर्गत लक्षित पहल गरिँदैछन्।
पीएमकेभीवाई 4.0 : वर्ष 2015 मा शुरु गरिएको यो कार्यक्रम अल्पकालिक प्रशिक्षण, कौशल उन्नयन अनि पूर्ण शिक्षणको मान्यतामाथि केन्द्रित छ, जसमा कृत्रिम बुद्धिमत्ता (एआइ) जस्ता भविष्यको कौशललाई प्राथमिकता दिइन्छ।
एनएपीएस : हालै दोस्रो चरणमा प्रवेश गरेको राष्ट्रिय प्रशिक्षुता संवर्धन योजनाले (एनएपीएस-2), अगस्त 2016 देखि न्यूनतम निर्धारित राशिको 25% सम्म, अधिकतम ₹1,500 मासिक छात्रवृत्ति प्रदान गरी प्रशिक्षुतालाई समर्थन गर्दछ।
यो राशि प्रत्यक्ष लाभ अन्तरणको माध्यमद्वारा प्रदान गरिन्छ। एआइसित सम्बन्धित व्यवसाय अन्तर्गत वित्त वर्ष 2022-23 देखि वित्त वर्ष 2025-26 (जून 2025) सम्म, देशभरी 1,480 प्रशिक्षुलाई जोडियो, जसमा एआइ डाटा ईञ्जिनियर, मशिन लर्निङ ईञ्जिनियर अनि पाइथन एआइ प्रशिक्षु जस्ता भूमिका सामेल छन्।
मार्च 2025 सम्म, करिब 60 निजी प्रतिष्ठानले हाल एनएपीएस अन्तर्गत एआइसित सम्बन्धित पाठ्यक्रममा प्रशिक्षण प्रदान गरिरहेका छन्।
एसआइडीएच प्लेटफर्म : कौशल विकास अनि उद्यमिता मन्त्रालय अन्तर्गत कौशल विकासको एउटा व्यापक डिजिटल प्लेटफर्म हो, जसले भारतीय युवाहरूलाई सशक्त बनाउनका लागि विभिन्न विशेषज्ञता स्तरमा एआइ/ एमएल अनि डिजिटल प्रौद्योगिकीहरूमा उद्योगसँग प्रासङ्गिक पाठ्यक्रमका साथसाथै नोकरी अनि उद्यमिताको अवसर प्रदान गर्दछ।
एसओएआर : प्रासङ्गिकता अनि अपेक्षित परिणाम
स्किल इण्डिया मिशनका साथ रणनीतिक समन्वय : एसओएआरले युवाहरूलाई एआइ सञ्चालित क्षेत्रमा रोजगार क्षमता अनि उत्पादकता बढाउँदै आवश्यक डिजिटल कौशल प्रदान गर्न विद्यार्थीहरूका लागि लक्षित मोड्युल प्रदान गरी स्किल इण्डिया मिशनलाई समर्थन गर्दछ।
विकसित भारत परिकल्पनामा योगदान : यस कार्यक्रमले “सबैको निम्ति एआइ” पहलको माध्यमद्वारा वर्ष 2047 सम्म भारतलाई विकसित राष्ट्र बनाउने परिकल्पनालाई अघि बढाउँदछ। यसले तकनिकी कुशल कार्यबललाई बढावा दिन्छ, जसले राष्ट्रिय कौशल विकास रणनीतिमा बल दिइए जस्तै नवाचार अनि वैश्विक प्रतिस्पर्धालाई बढावा दिनका लागि एआइको लाभ उठाउँदछ।
डिजिटल समावेशलाई बढावा एसओएआरले स्किल इण्डिया डिजिटल हब जस्ता सुलभ प्लेटफर्ममा एआइ प्रशिक्षणलाई एकिकृत गरी शहरी ग्रामीण डिजिटल विभाजनलाई घटाउँदछ। यसले सरकारी अनि निजी स्कूलहरूमा डिजिटल कौशलसम्म समान पहुँच सुनिश्चित गर्दछ, जसबाट वञ्चित समुदाय सशक्त बन्दछ।
एआइ जागरूक विद्यार्थी अनि प्रशिक्षित शिक्षक : एसओएआरको उद्देश्य, नैतिक एआइ अनुप्रयोगमा सक्षम अनि सरकारी तथा निजी स्कूलका शिक्षकहरूलाई शिक्षण पद्धति उत्तम बनाउन कक्षामा एआइलाई व्यापक रूपमा अपनाउन सुनिश्चित गर्ने हिसाबले प्रशिक्षित गर्न एआइ जागरूक विद्यार्थीहरू तयार गर्नुरहेको छ।
एआइ करिअरमा रुचि बढाउनका साथै कौशल अन्तराल घटाउनु : एसओएआर कार्यक्रमको उद्देश्य व्यावहारिक कौशलको माध्यमद्वारा एआइ करिअरमा युवाहरूको रुचि बढाउनु रहेको छ। यसले समावेशी प्रशिक्षण प्रदान गरी उच्च माग भएको तकनिकी कौशलसम्म पहुँचलाई सक्षम बनाउँदै डिजिटल दक्षतामा शहरी-ग्रामीण अन्तरलाई घटाउँदछ।
निष्कर्ष
एआइ तत्परताको निम्ति कौशल विकास (एसओएआर) कार्यक्रम भारतलाई एआइ सञ्चालित शिक्षा अनि कार्यबल विकासमा वैश्विक देशका रूपमा स्थापित गर्ने दिशामा महत्त्वपूर्ण कदम हो। स्कूले पाठ्यक्रम अनि व्यावसायिक प्रशिक्षणमा एआइ साक्षरतालाई सामेल गरी, एसओएआरले विद्यार्थी अनि शिक्षकहरूलाई आधुनिक कौशलद्वारा युक्त मात्र नगरेर नवाचार अनि प्रौद्योगिकीको नैतिक उपयोगको संस्कृतिलाई पनि बढावा दिन्छ। रणनीतिक साझेदारी अनि स्किल इण्डिया डिजिटल हब जस्ता प्लेटफर्मको माध्यमद्वारा यस कार्यक्रमले विविध सामाजिक-आर्थिक समूहमा पहुँच सुनिश्चित गर्दछ, ताकि भारतीय युवाहरूले तकनिकी अनि आर्थिक प्रगतिलाई गति प्रदान गर्नसकून्। विकसित भारत @2047 परिकल्पनाको आधारशिलाका रूपमा एसओएआरले एउटा डिजिटल रूपमा समावेशी, प्रतिस्पर्धी अनि आत्मनिर्भर भारतको आधार राख्दछ, जुन वैश्विक नवाचारको भविष्यलाई आकार दिन तयार छ।
सन्दर्भ :
केन्द्रिय बजेट :
https://www.indiabudget.gov.in/doc/bh1.pdf
पत्र सूचना कार्यालय :
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2153010
https://www.pib.gov.in/PressReleseDetailm.aspx?PRID=2147048
https://www.pib.gov.in/Pressreleaseshare.aspx?PRID=1704878
शिक्षा मन्त्रालय :
https://www.education.gov.in/sites/upload_files/mhrd/files/PIB2132184.pdf
कौशल विकास एवं उद्यमिता मन्त्रालय :
https://www.skillindiadigital.gov.in/home
https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/184/AU2748_0eg8Dq.pdf?source=pqals
https://www.apprenticeshipindia.gov.in/
अन्य :
https://www.cprgindia.org/Padh-AI-Conclave/image/pdf/PADHAI-CONCLAVE-BROCHURE.pdf

PIB Backgrounder
SOAR Fostering AI-Driven Education and Skill Development
22 OCT 2025 10:25AM by PIB Delhi
Key Takeaways
• Skilling for AI Readiness (SOAR) targets school students from class 6 to class 12 and educators to enable a future-ready India in this increasingly digital world.
• SOAR incorporates 3 targeted 15-hour modules for students and one independent 45-hour module for educators, focusing on topics like ethical AI use and basic concepts of machine learning.
• The Union Budget 2025-26 allocates 500 crore to establish a Centre of Excellence in Artificial Intelligence for education, aimed at advancing AI-driven learning and innovation.
• As on June 2025 1,480 apprentices have been trained between FY 2022-23 to FY 2025-2026 in AI-related roles like AI Data Engineer and Machine Learning Engineer under NAPS-2.
Introduction
The global workforce is undergoing a profound transformation driven by advances in AI, machine learning, data science, and automation. As AI becomes embedded in industries such as healthcare, finance, education, manufacturing, and public services, there is an urgent need for broad-based AI literacy and specialised talent. The Skilling for AI Readiness (SOAR) program in India represents a strategic initiative by the Ministry of Skill Development and Entrepreneurship (MSDE) to integrate artificial intelligence competencies into India's educational framework. This aligns with the government’s goal to lead in global technological advancements. Launched in July 2025, this program coincides with the 10-year milestone of the Skill India Mission, which has empowered people through various skilling schemes since 2015, including expansions into emerging domains like AI under the Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana (PMKVY) 4.0.
SOAR’s Mission: Empowering the Future
• Foster AI awareness: The SOAR initiative prioritises cultivating AI literacy among school students and educators. By introducing foundational AI concepts, such as machine learning (ML) basics and ethical AI use, the program aims to spark curiosity and aspiration among young learners, preparing them for a tech-driven future. For educators, SOAR provides specialised training to incorporate AI modules into existing curricula, ensuring effective delivery and alignment with industry needs.
• Support Economic Self-reliance: SOAR strategically supports India’s vision of economic self-reliance (Atmanirbhar Bharat) by equipping youth with skills for high-demand sectors like IT, digital innovation, and AI-driven industries. The initiative aligns with national priorities under flagship schemes like PMKVY 4.0, which focuses on skilling for emerging technologies to enhance employability and entrepreneurship.
• Build a Tech-driven India: SOAR’s long-term vision is to position India as a global leader in AI by preparing its youth for AI-driven careers and entrepreneurial ventures. By fostering a robust ecosystem of AI-literate students and educators, the initiative aims to create a pipeline of skilled professionals for roles in AI development, data analytics, and tech innovation.
Artificial Intelligence: Transforming India’s Education Landscape
Artificial Intelligence is revolutionising India’s education sector by fostering innovation, enhancing digital literacy, and preparing students for a technology-driven future. In line with the recommendations of the National Education Policy (NEP) 2020, AI is being seamlessly integrated into classrooms and skill development frameworks. Some of the key developments driving this transformation include:
• AI in School Curriculum:
The National Education Policy (NEP) 2020 emphasises the inclusion of contemporary subjects like Artificial Intelligence (AI) in school curricula, at appropriate stages, to foster innovation and digital literacy among students.The Central Board of Secondary Education (CBSE) has already implemented AI as a subject in affiliated schools. Introduced in Class IX starting from the 2019-2020 academic session and extended to Class XI from the 2020-2021 session, it focuses on practical applications like skill development and personalised learning tools.
• Establishment of Centre for Excellence in AI:
The Government of India is establishing a Centre for AI Excellence as a key initiative to advance AI adoption in education. The aim is to leverage AI for Indian languages, promoting critical thinking in classrooms, and transitioning from traditional teaching methods to technology-driven approaches like "from chalkboards to chipsets."
This centre will support broader national efforts to build AI infrastructure and human resources. This also includes recommendations for All India Council for Technical Education (AICTE)-approved institutions to offer AI as an elective in various educational courses.
Indian Institutes of Technology (IITs) complement this by offering advanced AI-related courses, such as Deep Learning, Machine Learning, and Predictive Data Analytics.
• Integration of AI and Digital Learning in Skill India Mission (SIM):
The Government of India is actively embedding AI and digital learning programs within the Skill India Mission (SIM) to prepare a future-ready workforce, with targeted initiatives under Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana (PMKVY) 4.0, National Apprenticeship Promotion Scheme (NAPS), Industrial Training Institutes (ITIs) and National Skill Training Institutes (NSTIs)and the Skill India Digital Hub (SIDH) platform.
PMKVY 4.0: Launched in 2015 and focuses on short-term training, up-skilling, and recognition of prior learning by prioritising futuristic skills like Artificial Intelligence (AI).
NAPS: Since August 2016, the National Apprenticeship Promotion Scheme (NAPS-2), currently in its second phase, supports apprenticeships
SOAR: Relevance and Expected Outcomes
Strategic Alignment with Skill India Mission: SOAR supports the Skill India Mission by providing targeted modules for students, equipping the youth with essential digital skills to enhance employability and productivity in AI-driven sectors.
Contribution to Viksit Bharat Vision: The program advances India's vision of a developed nation by 2047 through AI for All initiatives. This fosters a tech-savvy workforce that leverages AI to boost innovation and global competitiveness, as emphasised in national skill development strategies.
Promotion of Digital Inclusion: SOAR bridges the urban-rural digital divide by integrating AI training into accessible platforms like the Skill India Digital Hub. This ensures equitable access to digital skills across government and private schools, thereby empowering marginalised communities.
AI-Aware Students and Trained Educators: SOAR aims to produce AI-aware students capable of ethical AI application and train educators across government and private schools in enhancing teaching methodologies and ensuring widespread adoption of AI in classrooms.
Boosting AI Career Interest and Narrowing Skill Gaps: The SOAR program is projected to increase youth interest in AI careers through hands-on skilling. It also narrows the urban-rural gap in digital competencies by providing inclusive training and enabling access to high-demand tech skills.
Conclusion
The Skilling for AI Readiness (SOAR) program marks a pivotal step toward positioning India as a global leader in AI-driven education and workforce development. By embedding AI literacy within school curricula and vocational training, SOAR not only equips students and educators with cutting-edge skills but also fosters a culture of innovation and ethical technology use. Through strategic partnerships and platforms like the Skill India Digital Hub, the program ensures accessibility across diverse socio-economic groups, empowering India’s youth to drive technological and economic progress. As a cornerstone of the Viksit Bharat @ 2047 vision, SOAR lays the foundation for a digitally inclusive, competitive, and self-reliant India, ready to shape the future of global innovation.
References:
Union Budget
:
https://www.indiabudget.gov.in/doc/bh1.pdf
Press Information Bureau:
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2153010
https://www.pib.gov.in/PressReleseDetailm.aspx?PRID=2147048
https://www.pib.gov.in/Pressreleaseshare.aspx?PRID=1704878
Ministry of Education:
https://www.education.gov.in/sites/upload_files/mhrd/files/PIB2132184.pdf
Ministry of Skill Development and Entrepreneurship:
https://www.skillindiadigital.gov.in/home
https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/184/AU2748_0eg8Dq.pdf?source=pqals
https://www.apprenticeshipindia.gov.in/
Others:
https://www.cprgindia.org/Padh-AI-Conclave/image/pdf/PADHAI-CONCLAVE-BROCHURE.pdf
Click here to see PDF