PIB Headquarters
ଜିଏସଟି ହାର ହ୍ରାସ: ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡରେ କୃଷି, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ଶିଳ୍ପକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ
21 OCT 2025 11:37AM by PIB Bhubaneswar
ପାହାଡ଼ି ହରଡ଼ ଡାଲି, ଲାଲ ଚାଉଳ ଏବଂ ଲାଖୋରୀ ଲଙ୍କା ଉପରେ ଜିଏସ୍‍ଟି ୫ ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ ପାଇବା ଦ୍ୱାରା ପାହାଡ଼ି ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହା ୧୩ ଟି ପାହାଡ଼ି ଜିଲ୍ଲାର ଛୋଟ ଚାଷୀଙ୍କୁ ସହାୟତା କରିବ।
୭,୫୦୦ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ହୋଟେଲ ଶୁଳ୍କ ଉପରେ ଜିଏସ୍‍ଟି ୫ ପ୍ରତିଶତ କୁ ହ୍ରାସ ପାଇବା ଦ୍ୱାରା ପର୍ଯ୍ୟଟନ ରିହାତି, ଯାହା ପ୍ରମୁଖ ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକରେ ୮୦ ହଜାର ଲୋକଙ୍କୁ ଲାଭ ଦେବ।
ଆଇପାନ, ରିଙ୍ଗଲ ଏବଂ ପଶମ ଉତ୍ପାଦ ୫ ପ୍ରତିଶତ ଜିଏସ୍‍ଟି କୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତରିତ ହେବା ଦ୍ୱାରା ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ପୁନରୁଦ୍ଧାର, ଯାହା ମହିଳା ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ଉଦ୍ୟମ ଏବଂ ପାରମ୍ପରିକ କାରିଗରମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।
ଜିଏସ୍‍ଟି ୨୮ ପ୍ରତିଶତରୁ ୧୮ ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ ପାଇବା ସହିତ ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ବୃଦ୍ଧି, ଯାନବାହାନ ୮-୧୦ ପ୍ରତିଶତ ଶସ୍ତା କରିବ ଏବଂ ୫୦ ହଜାର ନିଯୁକ୍ତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ।
ହିମାଳୟର କୋଣରେ ଅବସ୍ଥିତ, ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ଏପରି ଏକ ରାଜ୍ୟ ଯେଉଁଠାରେ ଟେରାସ୍ କୃଷି ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସହିତ ମିଶ୍ରିତ, ଏବଂ ପ୍ରାଚୀନ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ଉଦୀୟମାନ ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ପ୍ରକୃଷ୍ଟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୃଷ୍ଟି କରେ। ପୁରୋଲାର ଲାଲ ଧାନ କ୍ଷେତଠାରୁ ନୈନିତାଲ ଏବଂ ମସୁରୀର ବ୍ୟସ୍ତବହୁଳ ହୋମଷ୍ଟେ’ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ରାଜ୍ୟର ଅର୍ଥନୀତି ପ୍ରକୃତି, ପରମ୍ପରା ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗର ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ସନ୍ତୁଳନକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।
ସାମ୍ପ୍ରତିକ ଜିଏସ୍‍ଟି ହାର ସଂସ୍କାର ଏହି ପାହାଡ଼ି ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଏକ ସମୟୋଚିତ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରିବା ସହ କୃଷି, ପର୍ଯ୍ୟଟନ, କାରିଗରୀ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଟିକସ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ। ପାହାଡ଼ି ହରଡ଼ ଡାଲ, ଲାଲ ଚାଉଳ, ହସ୍ତଶିଳ୍ପ, ପଶମ ପୋଷାକ ଏବଂ ଆତିଥ୍ୟ ଭଳି ପ୍ରମୁଖ ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ସେବା ଉପରେ ହାର ହ୍ରାସ କରିବା ଦ୍ୱାରା କ୍ଷୁଦ୍ର ଉତ୍ପାଦକମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଏବଂ ରାଜ୍ୟର ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ଏବଂ ଉଚ୍ଚ-ମୂଲ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ନିବେଶ ଆକର୍ଷିତ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି।
ଏହି ସଂସ୍କାର ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ସ୍ଥାୟୀ ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ପାହାଡ଼ଗୁଡ଼ିକରେ ଜୀବିକା ନିର୍ବାହ ଏବଂ ସମତଳ ଅଞ୍ଚଳରେ ଉଦୀୟମାନ ଶିଳ୍ପ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ମଜବୁତ କରିବାର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ ହୋଇଛନ୍ତି।
କୃଷି ଓ ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦ
ଚାମୋଲି, ଆଲମୋରା, ତେହରି, ନୈନିତାଲ ଏବଂ ପିଥୋରାଗଡ଼ରେ ଚାଷ କରାଯାଉଥିବା, ପାହାରି ହରଡ଼ ଡାଲି ପାରମ୍ପରିକ ବରାହନାଜା ମିଶ୍ରିତ ଫସଲ ପ୍ରଣାଳୀର ଅଂଶ ଭାବରେ ପରିଚିତ । ଛୋଟ ବର୍ଷା ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ ଚାଷୀମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏହା ଚାଷ କରାଯାଏ। ଜୈବିକ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ଭାବରେ ପ୍ରସିଦ୍ଧି ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା, ଏହା ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ପାରମ୍ପରିକ ଖାଦ୍ୟରେ ଏକ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକୀୟ ଉପାଦାନ ଏବଂ ୧୩ ଟି ପାହାଡ଼ି ଜିଲ୍ଲାରେ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ଚାଷ କରାଯାଏ।
ଜିଏସ୍‍ଟି ହାର ୧୨ ପ୍ରତିଶତରୁ ୫ ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ ପାଇବା ଦ୍ୱାରା, ମୂଲ୍ୟ ଅଧିକ ସୁଲଭ ହେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି, ଯାହା ପାହାରି ହରଡ଼ ଡାଲିକୁ ଜୈବିକ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର ଖାଦ୍ୟ ବଜାରରେ ଅଧିକ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ କରିବ। ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ସ୍ଥାୟୀ ପାହାଡ଼ି ଚାଷକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବ ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ସୀମାନ୍ତ ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ଆୟ ସମ୍ଭାବନାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ପୁରୋଲା ଏବଂ ମୋରିରେ ଚାଷ କରାଯାଉଥିବା ଲାଲ ଚାଉଳ ଏହାର ପାରମ୍ପରିକ ମୂଲ୍ୟ ଏବଂ ପାହାଡ଼ କୃଷି-ଜୈବ ବିବିଧତାରେ ଅବଦାନ ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା। ଜିଏସ୍‍ଟି ହାର ୧୨ ପ୍ରତିଶତରୁ ୫ ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ ପାଇବା ଦ୍ୱାରା, ମୂଲ୍ୟ ଅଧିକ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ହେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି, ବିଶେଷକରି ପ୍ୟାକେଜ୍ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର ଖାଦ୍ୟ ବଜାରରେ। ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ପ୍ରାୟ ୪,୦୦୦ ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଏବଂ ପରୋକ୍ଷ ଭାବରେ ଲାଲ ଚାଉଳ ଚାଷରେ ନିୟୋଜିତ କରିବା, ସ୍ଥାନୀୟ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ପାହାଡ଼ି କୃଷିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ।
ଆଲମୋରାର ଜିଆଇ-ଟ୍ୟାଗ୍ ହୋଇଥିବା ଲାଖୋରୀ ମିର୍ଚି ଏହାର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସୁଗନ୍ଧ ଏବଂ ସ୍ୱାଦ ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା। ଜିଏସ୍‍ଟି ହାର ୧୨ ପ୍ରତିଶତରୁ ୫ ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ ପାଇବା ସହିତ, ମୂଲ୍ୟ ଅଧିକ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ହେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି, ଯାହା ପ୍ରାୟ ୫,୦୦୦ ଲୋକଙ୍କୁ ଏହାର ଚାଷରେ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଏବଂ ପରୋକ୍ଷ ଭାବରେ ସାମିଲ କରି ଲାଭ ଦେବ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ସ୍ଥାନୀୟ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରେ ଏବଂ ଏହି ପାରମ୍ପରିକ ପାହାଡ଼ୀ ମସଲାର ବଜାର ଉପସ୍ଥିତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରେ।
ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଓ ଗୃହ ଉଦ୍ୟୋଗ
ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ସମୁଦାୟ ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦ ହୋଟେଲ ଏବଂ ରେଷ୍ଟୁରାଣ୍ଟ ସମେତ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ଅବଦାନ ୧୩.୫୭ ପ୍ରତିଶତ ଏବଂ ପ୍ରାୟ ୮୦,୦୦୦ ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଏବଂ ପରୋକ୍ଷ ଭାବରେ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରେ। ୭,୫୦୦ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ହୋଟେଲ୍‍ ରୁମ୍‍ ଭଡ଼ା ଉପରେ ଜିଏସ୍‍ଟି ହାର ୧୨ ପ୍ରତିଶତରୁ ୫ ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ କରାଯିବା ଦ୍ୱାରା, ଏହି ସଂସ୍କାର ଯାତ୍ରାକୁ ଅଧିକ ସୁଲଭ କରିବ ଏବଂ ନୈନିତାଲ, ମସୁରୀ, ଆଉଲି, ଚୋପ୍ତା, ମୁନସ୍ୟାରୀ, ହରିଦ୍ୱାର ଏବଂ ଋଷିକେଶରେ ଛୋଟ ହୋଟେଲ, ରେଷ୍ଟୁରାଣ୍ଟ ଏବଂ ହୋମଷ୍ଟେଗୁଡ଼ିକୁ ଲାଭ ଦେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ଆଲମୋରା, ବାଗେଶ୍ୱର ଏବଂ ନୈନିତାଲ ସମେତ କୁମାଉନ ଅଞ୍ଚଳରେ ଅଭ୍ୟାସ କରାଯାଇଥିବା ଆଇପାନ ଏକ ପାରମ୍ପରିକ କାନ୍ଥ ଏବଂ ମହଲା କଳା ଯାହା ବର୍ତ୍ତମାନ ବ୍ୟାଗ, କାନ୍ଥ ଝୁଲାଇବା ଏବଂ ଉପହାର ସାମଗ୍ରୀରେ ରୂପାନ୍ତରିତ ହୋଇଛି। ଜିଏସ୍‍ଟି ହାର ୧୨ ପ୍ରତିଶତରୁ ୫ ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ କରାଯିବା ଦ୍ୱାରା, ଏହି ସଂସ୍କାର ପ୍ରାୟ ୪,୦୦୦ ଲୋକଙ୍କୁ, ମୁଖ୍ୟତଃ ମହିଳା ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ଲାଭ ଦେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି, ଯେତେବେଳେ ଜିଆଇ-ଟ୍ୟାଗ୍ ପ୍ରୋତ୍ସାହନକୁ ସମର୍ଥନ କରିବ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ବଜାରକୁ ବିସ୍ତାର କରିବ।
ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ପାର୍ବତ୍ୟ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକରେ, ସ୍ଥାନୀୟ ଭାବରେ ହାତବୁଣା ସ୍ୱେଟର, କ୍ୟାପ୍ ଏବଂ ମୋଜା ପାହାଡ଼ି ମହିଳାମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଋତୁକାଳୀନ କୁଟୀର ଶିଳ୍ପ। ଜିଏସ୍‍ଟି ହାର ୧୨ ପ୍ରତିଶତରୁ ୫ ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ କରାଯିବା ଦ୍ୱାରା, ମୂଲ୍ୟ ୬-୭ ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ ପାଇବାର ଆଶା କରାଯାଉଛି, ଯାହା ପ୍ରାୟ ୧୦ ହଜାର ଜୀବିକା ନିର୍ବାହକୁ ସମର୍ଥନ କରିବ ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର ଉତ୍ପାଦକମାନଙ୍କୁ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଋତୁରେ ଉତ୍ତମ ଲାଭ ପାଇବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।
ରିଙ୍ଗାଲ୍ (ପାହାଡ଼ି ବାଉଁଶ) ହସ୍ତଶିଳ୍ପ
ମୁଖ୍ୟତଃ ପିଥୋରାଗଡ଼, ଚମ୍ପାୱତ ଏବଂ ନୈନିତାଲରେ ଉତ୍ପାଦିତ, ରିଙ୍ଗାଲ୍, ଏକ ସ୍ଥାନୀୟ ବାମନ ବାଉଁଶ, ଟୋକେଇ, ଟ୍ରେ ଏବଂ ଉପଯୋଗୀ ଜିନିଷ ତିଆରି କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ। ଜିଏସ୍‍ଟି ହାର ୧୨ ପ୍ରତିଶତରୁ ୫ ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ କରାଯିବା ସହିତ, ଏହି ସଂସ୍କାର ରିଙ୍ଗାଲ୍-ଆଧାରିତ ହସ୍ତଶିଳ୍ପରେ ନିୟୋଜିତ ଏସ୍‍ସି/ଏସ୍‍ଟି ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ସମର୍ଥନ କରେ। ଗଢ଼ୱାଲ୍ ହିମାଳୟର ଏକ ଅଧ୍ୟୟନରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ ପ୍ରାୟ ୪୭.୬୫ ପ୍ରତିଶତ ପାହାଡି ପରିବାର ରିଙ୍ଗାଲ୍ କିମ୍ବା ବାଉଁଶ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟରୁ କିଛି ଆୟ କରନ୍ତି, ଯାହା ଗ୍ରାମୀଣ ଜୀବିକା ବଜାୟ ରଖିବାରେ ଏହାର ଭୂମିକାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରେ।
ପାରମ୍ପରିକ ପଶମ ଉତ୍ପାଦ (ପାନଖି, ଶାଲ, ଷ୍ଟୋଲ୍ସ)
ଚାମୋଲି, ଉତ୍ତରକାଶୀ ଏବଂ ବାଗେଶ୍ୱରରେ ସ୍ଥାନୀୟ ମେଣ୍ଢା ପଶମରୁ ହସ୍ତନିର୍ମିତ ଏହି ପାରମ୍ପରିକ ପଶମ ସାମଗ୍ରୀଗୁଡ଼ିକ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ଜୀବିକାର ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଂଶ। ୧୨ ପ୍ରତିଶତରୁ ୫ ପ୍ରତିଶତକୁ ଜିଏସ୍‍ଟି ହ୍ରାସ ସ୍ଥାନୀୟ ମେଳା ଏବଂ ଅନଲାଇନ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମାଧ୍ୟମରେ ବିକ୍ରୟକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି, ଯାହା ପାରମ୍ପରିକ ହସ୍ତଶିଳ୍ପକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବାରେ ଏବଂ ଏହି ଋତୁକାଳୀନ କୁଟୀର ଶିଳ୍ପ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ ପାହାଡିଆ ମହିଳା କାରିଗରମାନଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।
ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ
ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡରେ ୩୮୩ଟି ପଞ୍ଜୀକୃତ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ୟୁନିଟ୍ ଅଛି, ଯାହା ମୁଖ୍ୟତଃ ରୁଦ୍ରପୁରରେ ଅବସ୍ଥିତ, ଏବଂ ପ୍ରାୟ ୩୦ ହଜାର ଲୋକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦେଇଛି। ଜିଏସ୍‍ଟି ହାର ୧୨ ପ୍ରତିଶତରୁ ୫ ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ଦ୍ୱାରା ଲାଭରେ ଉନ୍ନତି ଆସିବ, ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ ହେବ ଏବଂ ଫଳ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ, ଔଷଧୀୟ ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ଜୈବିକ ଖାଦ୍ୟ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିବେଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯିବ, ଯାହା ରାଜ୍ୟର କୃଷି-ଶିଳ୍ପ ଭିତ୍ତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ।
ଅଟୋମୋବାଇଲ୍ କ୍ଷେତ୍ର
ପନ୍ତନଗର, ରୁଦ୍ରପୁର, ହରିଦ୍ୱାର ଏବଂ କାଶୀପୁରରେ ଥିବା ଅଟୋମୋବାଇଲ୍ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରାୟ ୫୦ ହଜାର ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଏବଂ ପରୋକ୍ଷ ଭାବରେ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରେ। ୧୨୦୦ ସିସି (ପେଟ୍ରୋଲ୍) ଏବଂ ୧୫୦୦ ସିସି (ଡିଜେଲ୍) ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯାନବାହାନ ଉପରେ ଜିଏସ୍‍ଟି ହାର ୨୮ ପ୍ରତିଶତରୁ ୧୮ ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ କରାଯିବା ସହିତ, ମୂଲ୍ୟ ପ୍ରାୟ ୮-୧୦ ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ ପାଇବାର ଆଶା କରାଯାଉଛି। ଏହା ଘରୋଇ ଚାହିଦାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବ, ନିର୍ମାତାମାନଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରିବ ଏବଂ ଅଟୋମୋବାଇଲ୍ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ଅତିରିକ୍ତ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ।
ମେଡିକାଲ ଡିଭାଇସ୍ ପାର୍କ
ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ରାଜ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ବିକାଶ ନିଗମ ଲିମିଟେଡ୍ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅବସ୍ଥିତ, ମେଡିକାଲ ଡିଭାଇସ୍ ପାର୍କ ପ୍ରାୟ ୪ ହଜାର ଲୋକଙ୍କୁ ଉତ୍ପାଦନ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ନିୟୋଜିତ କରିଥାଏ। ମେଡିକାଲ୍ ଡିଭାଇସ୍ ଉପରେ ୧୨ ପ୍ରତିଶତରୁ ୫ ପ୍ରତିଶତକୁ ଜିଏସ୍‍ଟି ହ୍ରାସ ଉତ୍ପାଦନ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବ, ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକତା ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଉତ୍ପାଦନ ଇକୋସିଷ୍ଟମରେ ନିବେଶକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବ, ଯାହା ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ମେଡଟେକ୍ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବ।
ଜିଏସଟି ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ଅର୍ଥନୀତିରେ ବ୍ୟାପକ ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି, ପାରମ୍ପରିକ ଫସଲ ଚାଷ କରୁଥିବା ଛୋଟ ପାହାଡିଆ ଚାଷୀଙ୍କଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଆଇପାନ ଏବଂ ରିଙ୍ଗଲ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ସଂରକ୍ଷଣ କରୁଥିବା ମହିଳା କାରିଗର ଏବଂ ଋଷିକେଶର ହୋମଷ୍ଟେ ମାଲିକଙ୍କଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ରୁଦ୍ରପୁରର ଶିଳ୍ପ ଶ୍ରମିକ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏଥିରେ ଲାଭବାନ ହେଉଛନ୍ତି।
କର ବୋଝ ହ୍ରାସ, ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ବ୍ୟବସାୟକୁ ଉନ୍ନତ, ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ ଜୀବିକା ସୁରକ୍ଷା, ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ଏମଏସଏମଇ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସବୁଜ ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ। ଏକତ୍ର, ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ପର୍ବତ ଏବଂ ବଜାର ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ବ୍ୟବଧାନକୁ ପୂରଣ କରିବ, ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିମୂଳକ, ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ବିକାଶର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବ।
/HP

PIB Backgrounder
GST Rate Cut: Strengthening Agriculture, Tourism and Industry in Uttarakhand
21 OCT 2025 11:37AM by PIB Delhi
Key Takeaways
• Hill produce boost as GST cut to 5% on Pahari Toor Dal, Red Rice, and Lakhori Mirchi supports small farmers across 13 hill districts.
• Tourism relief as GST on hotel tariffs up to ₹7,500 drops to 5%, benefiting 80,000 people in key destinations.
• Crafts revival as Aipan, Ringal, and woollen products move to 5% GST, supporting women-led ventures and traditional artisans.
• Auto boost with GST down from 28% to 18%, making vehicles 8–10% cheaper and supporting 50,000 jobs.
Introduction
Nestled in the Himalayas, Uttarakhand is a state where terraced farms meet spiritual tourism, and ancient crafts blend with emerging industries. From the red rice fields of Purola to the bustling homestays of Nainital and Mussoorie, the state’s economy reflects a rich balance of nature, tradition, and enterprise.
The recent GST rate rationalisation provides a timely boost to this hill economy, reducing taxes across agriculture, tourism, crafts, and manufacturing. By lowering rates on key goods and services such as Pahari Toor Dal, Red Rice, Handicrafts, Woollen Garments, and Hospitality, the reforms aim to improve affordability, empower small producers, and attract investment to the state’s eco-friendly and high-value sectors.
The reform aligns with Uttarakhand’s vision of sustainable growth, fostering livelihoods in the hills while strengthening emerging industrial hubs in the plains.
Agriculture & Local Produce
Pahari Toor Dal
Grown across Chamoli, Almora, Tehri, Nainital, and Pithoragarh, Pahari Toor Dal is cultivated by small rain-fed farmers as part of the traditional Barahnaja mixed cropping system. Known for being organic and locally reputed, it is an essential ingredient in Uttarakhand’s traditional cuisine and is cultivated extensively across 13 hill districts.
With the GST rate reduced from 12% to 5%, prices are expected to become more affordable, making Pahari Toor Dal more competitive in organic and health food markets. This change is expected to encourage sustainable hill farming and improve income prospects for small and marginal farmers.
Uttarakhand Red Rice
Cultivated in Purola and Mori, Uttarakhand Red Rice is known for its traditional value and contribution to hill agro-biodiversity. With the GST rate reduced from 12% to 5%, prices are expected to become more competitive, particularly in packaged and health food markets. The change supports nearly 4,000 people directly and indirectly engaged in red rice farming, generating local employment and promoting sustainable hill agriculture.
Almora Lakhori Mirchi
The GI-tagged Lakhori Mirchi from Almora is known for its distinctive aroma and flavour. With the GST rate reduced from 12% to 5%, prices are expected to become more competitive, benefiting nearly 5,000 people directly and indirectly involved in its cultivation. The move supports local farmers and strengthens the market presence of this traditional hill spice.
Tourism & Cottage Industries
Tourism & Homestays
Tourism, including hotels and restaurants, contributes 13.57% to Uttarakhand’s GSDP and provides employment to nearly 80,000 people directly and indirectly. With the GST rate on hotel tariffs up to ₹7,500 reduced from 12% to 5%, the reform is expected to make travel more affordable and benefit small hotels, restaurants, and homestays across Nainital, Mussoorie, Auli, Chopta, Munsyari, Haridwar, and Rishikesh.
Aipan Art & Decorative Handicrafts
Practised across the Kumaon region, including Almora, Bageshwar, and Nainital, Aipan is a traditional wall and floor art now adapted into bags, wall hangings, and gift items. With the GST rate reduced from 12% to 5%, the reform is expected to benefit around 4,000 people, mainly women-led ventures, while supporting GI-tag promotion and expanding local handicraft markets.
Hand-Knitted Woollen Garments
Across Uttarakhand’s hill districts, locally hand-knitted sweaters, caps, and socks form an important seasonal cottage industry led by hill women. With the GST rate reduced from 12% to 5%, prices are expected to fall by 6–7%, supporting around 10,000 livelihoods and helping small producers earn better returns during the peak tourist season.
Ringal (Hill Bamboo) Craft
Produced mainly in Pithoragarh, Champawat, and Nainital, Ringal, a local dwarf bamboo, is used to make baskets, trays, and utility items. With the GST rate reduced from 12% to 5%, the reform supports SC/ST communities engaged in Ringal-based handicrafts. A study in the Garhwal Himalaya found that about 47.65% of hill families earn some income from Ringal or bamboo craft work, underscoring its role in sustaining rural livelihoods.
Traditional Woollen Products (Pankhi, Shawls, Stoles)
Handmade from local sheep wool in Chamoli, Uttarkashi, and Bageshwar, these traditional woollen items are integral to Uttarakhand’s craft heritage and rural livelihoods. The GST reduction from 12% to 5% is expected to boost sales through local fairs and online platforms, helping preserve traditional crafts and support hill women artisans who depend on this seasonal cottage industry.
Industry & Manufacturing
Food Processing
Uttarakhand has 383 registered food processing units, primarily located in Rudrapur, employing nearly 30,000 people. The GST rate reduction from 12% to 5% is expected to improve margins, encourage value addition, and promote investment in sectors such as fruit processing, herbal products, and organic foods, strengthening the state’s agro-industrial base.
Automobile Sector
The automobile manufacturing belt across Pantnagar, Rudrapur, Haridwar, and Kashipur employs nearly 50,000 people directly and indirectly. With the GST rate reduced from 28% to 18% on vehicles up to 1200cc (petrol) and 1500cc (diesel), prices are expected to fall by around 8–10%. This will stimulate domestic demand, support manufacturers, and create additional employment opportunities across the automobile value chain.
Medical Device Park
Located in the State Infrastructure and Industrial Development Corporation of Uttarakhand Limited (SIDCUL) industrial area, the Medical Device Park employs around 4,000 people engaged in manufacturing activities. The GST reduction from 12% to 5% on medical devices will lower production costs, boost competitiveness, and encourage investment in the healthcare manufacturing ecosystem, further strengthening Uttarakhand’s MedTech sector.
Conclusion
The GST reforms unlock wide-ranging benefits across Uttarakhand’s economy, from small hill farmers cultivating traditional crops to women artisans preserving Aipan and Ringal crafts, and from homestay owners in Rishikesh to industrial workers in Rudrapur.
By reducing tax burdens and improving competitiveness, the reforms will strengthen livelihood security, tourism, MSME growth, and green entrepreneurship. Together, these measures bridge the gap between the mountain and the market, advancing Uttarakhand’s vision of inclusive, sustainable, and self-reliant development.
Click here to see PDF