শ্ৰম আৰু নিয়োগ মন্ত্ৰালয়
কৰ্মচাৰীৰ সামাজিক সুৰক্ষা ক’ভাৰেজ সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে চৰকাৰে কৰ্মচাৰী অন্তৰ্ভুক্তি অভিযান, ২০২৫-ৰ শুভাৰম্ভ কৰে
২০২৫-ৰ ১ নৱেম্বৰৰ পৰা ২০২৬-ৰ ৩০ এপ্ৰিললৈকে এই আঁচনি কাৰ্য্যকৰী হ’ব
এই অভিযানে সামাজিক সুৰক্ষাৰ অধীনত কৰ্মচাৰীৰ অন্তৰ্ভুক্তি বৃদ্ধি আৰু নিয়োগকৰ্তাসকলক অতীতৰ ৰেকৰ্ডসমূহ নিয়মীয়াকৰণত সহায় কৰিব
13 OCT 2025 2:00PM by PIB Guwahati
শ্ৰম আৰু নিয়োগ মন্ত্ৰালয়ে ইপিএফঅ’-ৰ জৰিয়তে গৰিষ্ঠ সংখ্যক শ্ৰমিকক সংগঠিত সামাজিক সুৰক্ষাৰ পৰিসৰৰ অধীনলৈ আনিবলৈ এক উল্লেখযোগ্য পদক্ষেপ ‘কৰ্মচাৰী অন্তৰ্ভুক্তি অভিযান, ২০২৫’ (EEC 2025)-ৰ শুভাৰম্ভণিৰ কথা ঘোষণা কৰিছে। ২০২৫-ৰ ১ নৱেম্বৰৰ পৰা ২০২৬-ৰ ৩০ এপ্ৰিললৈকে এই আঁচনি কাৰ্য্যকৰী হ’ব। আঁচনিখন হৈছে মন্ত্ৰালয়ৰ এক নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টা। ২০০৯-ৰ পৰা ২০১৬-লৈকে বাদ পৰি ৰোৱা যোগ্য কৰ্মচাৰীসকলক অন্তৰ্ভুক্তিৰ বাবে ২০১৭-ত সফল অনুৰূপ অন্তৰ্ভুক্তি অভিযান সম্পন্নৰ পিছত এই পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে।
এই অভিযানৰ উদ্দেশ্য হৈছে ইতিমধ্যে পঞ্জীয়নভুক্ত আৰু কৰ্মচাৰী ভৱিষ্য পুঁজি তথা বিবিধ বিধান আইন, ১৯৫২-ৰ আউটিলৈ নতুনকৈ অহা নিয়োগকৰ্তাসকলক স্বেচ্ছাই যোগ্য কৰ্মচাৰীসকলক ঘোষণা আৰু অন্তৰ্ভুক্ত কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰা। নিয়োগকৰ্তাই বৰ্তমানৰ সকলো কৰ্মচাৰীকে অন্তৰ্ভুক্ত কৰিব পাৰে, যিসকলে ২০১৭-ৰ ১ জুলাইৰ পৰা ২০২৫-ৰ ৩১ অক্টোবৰৰ ভিতৰত সংশ্লিষ্ট প্ৰতিষ্ঠানত যোগদান কৰিছিল।
এক বৃহৎ সকাহস্বৰূপে বিগত সময়ছোৱাৰ বাবে (১ জুলাই, ২০১৭-ৰ পৰা ৩১ অক্টোবৰ, ২০২৫-লৈকে) প্ৰভিডেন্ট ফাণ্ডৰ বৰঙণিৰ কৰ্মচাৰীজনৰ অংশ ৰেহাই দিয়া হ’ব, যদিহে ইয়াক কৰ্মচাৰীজনৰ মজুৰিৰ পৰা কৰ্তন কৰা হোৱা নাছিল।
কৰ্মচাৰী পেঞ্চন আঁচনি, ১৯৯৫-ৰ অধ্যায় ৭ক-ৰ অধীনত বা আঁচনিখনৰ ২৬খ অনুচ্ছেদৰ অধীনত বা অনুচ্ছেদ ৮-ৰ অধীনত কোনো প্ৰতিষ্ঠান অনুসন্ধানৰ মুখামুখি হ’লেও সকলো প্ৰতিষ্ঠানেই প্ৰস্তাৱিত আঁচনিখনত অংশগ্ৰহণৰ যোগ্যতা অৰ্জন কৰিছে।
ইইচি, ২০২৫-ৰ অধীনত পঞ্জীয়ন কৰা বা ইইচি, ২০২৫-ৰ অধীনত অতিৰিক্ত কৰ্মচাৰী ঘোষণা কৰা সকলো নিয়োগকৰ্তাই প্ৰধানমন্ত্ৰী-বিকশিত ভাৰত ৰোজগাৰ যোজনাৰ অধীনত কেতবোৰ চৰ্ত-সাপেক্ষে সুবিধা লাভৰ যোগ্যতা অৰ্জন কৰিব।
নিয়োগকৰ্তাই ইপিএফঅ’-এ আগবঢ়োৱা অনলাইন সুবিধাৰ জৰিয়তে ঘোষণা কৰিব লাগিব, য’ত নিয়োগকৰ্তাই অন্তৰ্ভুক্ত কৰা কৰ্মচাৰীসকলৰ সবিশেষ উল্লেখ কৰিব লাগিব আৰু ইয়াক ইলেক্ট্ৰনিক চালান-ও-ৰিটাৰ্ণ (অস্থায়ী ৰিটাৰ্ণ ৰেফাৰেন্স নম্বৰ)-ৰ সৈতে সংযোগ কৰিব লাগিব।
চৰকাৰে এই অভিযানে কৰ্মচাৰীসকলৰ সামাজিক সুৰক্ষা ক’ভাৰেজৰ অধীনত অন্তৰ্ভুক্তি বৃদ্ধি কৰিব আৰু নিয়োগকৰ্তাসকলে ন্যূনতম আৰ্থিক/আইনী বোজাৰে তেওঁলোকৰ অতীতৰ অভিলেখ নিয়মীয়াকৰণ কৰিব পাৰিব তথা ইজ অৱ ডুয়িং বিজনেছ প্ৰশস্ত কৰিব বুলি আশা কৰিছে।

Ministry of Labour & Employment
Government Launches Employees' Enrolment Scheme 2025 to Expand Social Security Coverage of Employees
Scheme to be Operational from November 1, 2025, to April 30, 2026
Scheme to Boost Employee Enrolment under Social Security and help Employers Regularize Past Records
13 OCT 2025 2:00PM by PIB Delhi
The Ministry of Labour and Employment has announced the 'Employees' Enrolment Scheme, 2025' (EES 2025), a significant initiative to bring a large number of workers under the ambit of organized social security through EPFO. The scheme shall be operational from November 1, 2025, to April 30, 2026. This scheme is a continued effort of the Ministry, after a successful similar enrolment scheme conducted in the year 2017 for the enrolment of left-out eligible employees from 2009 to 2016.
This scheme is intended to encourage employers, both already registered and those newly coming under the purview of the Employees' Provident Funds and Miscellaneous Provisions Act, 1952, to voluntarily declare and enroll eligible employees. Employers can enroll all existing employees who joined the establishment between July 1, 2017, and October 31, 2025, and who are alive and employed on the date of the declaration, but were not enrolled in the EPF scheme earlier for any reason whatsoever.
In a major relief, the employee's share of provident fund contribution for the past period (from July 1, 2017, to October 31, 2025) shall stand waived, provided it was not deducted from the employee's wages. The employer is only required to pay their own share for such period.
Employers availing this scheme shall be liable to pay a nominal Penal Damage of Rs. 100 only as a lump sum, a significant reduction from the standard penalties for non-compliance.
All establishments are eligible to participate in the proposed Scheme irrespective of the fact whether any establishment is facing inquiries under section 7A of the Act or under paragraph 26B of the Scheme or under paragraph 8 of the Employees' Pension Scheme, 1995.
No suo motu compliance action shall be initiated by the EPFO against the employers who avail the benefits of EES, in respect of such employees who have already left the establishment as on the date of declaration.
All the employers who get registered under the EES,2025, or declare additional employees under the EES, 2025 shall be eligible to avail the benefits of Pradhan Mantri-Viksit Bharat Rojgar Yojana, subject to certain terms and conditions under that scheme.
The Employer are required to make the declaration through an online facility provided by EPFO, where the employer shall indicate the details of the employees enrolled and link it to the Electronic Challan-cum-Return (Temporary Return Reference Number) through which payment of contributions has been made and pay a lump-sum Penal Damages of one hundred rupees.
The government expects this scheme to boost enrolment under the social security cover for employees, and it shall also be crucial for employers to regularize their past records with minimal financial/legal burden and facilitate ease of doing business.