PIB Backgrounder
GST Reforms: Powering Punjab’s Growth & Livelihoods
07 OCT 2025 11:44AM by PIB Delhi
Key Takeaways
• In Punjab, a GST cut from 12% to 5% spans textiles, handicrafts, footwear, metal ware, dairy, agro products, and bicycles, making goods more affordable and competitive.
• For food and agro products, a 6–7% drop in retail prices drives affordability and strengthens market position.
• Renowned items like phulkari embroidery employ ~20,000 artisans whereas bicycles sector employ 40,000+ personnel, geared up for reform gains.
Introduction
The recent GST reforms ease the tax burden on essential goods and services, aiming to spur demand, enhance competitiveness, and create growth and employment opportunities. In Punjab, located in India’s northwest, agriculture remains the backbone of the state economy, complemented by industries such as textiles, handicrafts, metal ware, and agro-based products. The reforms make these goods more affordable and competitive, aligning closely with the state’s development priorities- from strengthening its agricultural foundation to promoting manufacturing and export-oriented sectors.
Textiles & Apparel
Punjab boasts a robust textile ecosystem, with the entire value chain present- from raw material availability to apparel production. The state is also an exporter of apparel, wherein products with phulkari embroidery, woollen shawls & stoles, hand-block printed fabric, and women’s cotton kurtas provide livelihoods to countless artisans and appeal to diverse markets. With GST on textiles reduced from 12% to 5%, Punjabi textiles become more affordable and competitive across domestic and global markets. Further, this tax relief will lower costs, stimulate demand, boost sales, and strengthen exports, directly uplifting artisans and weavers who form the backbone of the industry.
Phulkari Embroidery
Phulkari, a GI-tagged craft predominantly practiced in Amritsar and Patiala, is sustained largely by women-led artisan households. Around 20,000 artisans are engaged in creating these traditional embroidered garments, which find a strong market among ethnic wear labels, bridal boutiques, and handicraft exporters. Beyond domestic demand, Phulkari has carved a niche in global markets such as the US, Canada, and the UK, where it is highly valued for its cultural and aesthetic appeal.
The recent GST reduction from 12% to 5% has given the industry a much-needed boost. By lowering the overall product cost, these reforms make Phulkari more competitive in both domestic and international markets. The price advantage not only widens consumer reach but also strengthens artisan incomes by driving higher sales volumes and improving export prospects.
Woollen Shawls & Stoles
Small-scale weavers and textile cooperatives in Ludhiana and Amritsar are the backbone of Punjab’s woollen shawl and stole industry. Employing nearly 25,000 workers, this sector caters to diverse markets- from retail apparel and gifting to steady demand in exports. Winterwear brands and online platforms have keen interest in these products, which hold a distinct position in seasonal apparel exports.
The GST drop from 12% to 5% is a game-changer for this sector. Lowering prices makes woollen shawls and stoles more affordable for end-consumers, while simultaneously enhancing the products’ competitiveness in both domestic and international markets. This tax relief is expected to stimulate demand, expand export opportunities, and drive stronger sales volumes. Most importantly, it secures the livelihoods of thousands of weavers and cooperatives while preserving one of Punjab’s most iconic textile traditions.
Hand-block Printed Fabric
Hand-block printed fabric, crafted largely by Muslim artisans and printers- many from women-led households, thrives across Malerkotla and Ludhiana. Employing nearly 10,000 people across its value chain, this craft supplies to fabric boutiques and garment brands, and is used by designers, and direct-to-consumer labels. It also has moderate presence in export markets.
The falling GST rates from 12% to 5% offers a crucial boost to the sector. Lower taxation makes hand-block printed fabrics more affordable and attractive to buyers, thereby widening demand across domestic retail and export channels. Beyond market expansion, the reforms incentivize formalisation in the sector, bringing small-scale weavers and printers into the formal economy. The price advantage translates into better income security for artisans, helping sustain women-led enterprises while preserving this intricate craft tradition of Punjab.
Women’s Cotton Kurtas
Women’s cotton kurta production in Punjab is driven by textile MSMEs and women-led tailoring units concentrated in Ludhiana and Patiala. The sector employs over 20,000 workers and caters to a wide customer base, ranging from domestic fashion retailers and e-commerce platforms to direct-to-consumer (D2C) apparel brands. Additionally, boutique labels in international markets source these kurtas, adding to the export potential of the industry.
The GST rate cut from 12% to 5%is a strong enabler for this segment. By lowering overall production and retail costs, the reform makes cotton kurtas more affordable for consumers while enhancing their competitiveness in both domestic and global markets. This price advantage drives higher sales volumes, stimulates demand on online and offline platforms, and opens greater opportunities in exports. Moreover, the reduction supports better income flows for artisans and tailoring units, encourages sector formalisation, and helps bring down MRPs- strengthening Punjab’s cotton apparel industry in a fast-growing fashion economy.
Footwear
The Punjabi Jutti, a traditional footwear, is crafted by skilled leather artisans and family-run units primarily in Patiala, Amritsar, and Fazilka. Employing around 15,000 workers across key clusters, the industry serves diverse markets- from ethnic fashion and wedding wear to souvenirs and designer brands. Boutique exports reach destinations like the UK and Canada, showcasing this craftsmanship globally.
The GST reduction from 12% to 5% provides a significant boost to this sector. By lowering the overall cost, the reform makes Punjabi Juttis more affordable and competitive in both domestic and international markets, stimulating demand. Importantly, it strengthens the viability of artisan livelihoods, supports small-scale leather units, and enhances the sustainability of this traditional craft while expanding market reach and export potential.
Handicrafts & Wooden Products
Punjab is known for its handicrafts and wooden products, which are acclaimed world over. These products now benefit from GST reduction from 12% to 5%. Lower costs make them more affordable for consumers, boost sales, expand market reach, and strengthen artisan livelihoods, while preserving traditional craftsmanship.
Handcrafted Wooden Products
In Hoshiarpur and Patiala, traditional carpenters and artisan families craft exquisite handcrafted wooden products, employing around 8,000 craftsmen. These creations primarily serve the luxury furniture and heritage home décor markets, attracting buyers such as boutique stores, architects, and exporters. The segment also has potential in the global design markets.
The recent GST reduction from 12% to 5% provides a major boost to the industry. By lowering production costs, the reform enhances the competitiveness of MSMEs, makes products more affordable, stimulates domestic and international demand, and drives higher sales volumes. Importantly, it also supports artisan livelihoods, preserves traditional woodworking skills, and strengthens Punjab’s position in the global luxury and heritage décor market.
Wooden Lacquer Toys
In Amritsar, small-scale artisans, many of them women, craft traditional wooden lacquer toys, employing around 3,000 skilled workers. These toys cater to ethnic toy markets, handicraft fairs, exhibitions, and toy stores, with potential in niche handcrafted toy exports.
The GST drop from 12% to 5% has given the industry a significant boost. By lowering costs, the reform enhances price competitiveness, making products more affordable for buyers and stimulating demand. It also strengthens artisan livelihoods, supports small-scale production units, and helps preserve this culturally rich craft, while expanding opportunities in both domestic and international markets.
Metalware & Utensils
Punjab is famous for the traditional techniques of manufacturing brass and copper utensils. Additionally, the state also has a steel kitchen utensils industry. Most of the metal ware and utensils industry has witnessed a GST rate reduction from 12% to 5%, which supports competitiveness and helps metal artisan clusters.
Steel Kitchen Utensils
Jalandhar and Ludhiana host a thriving cluster of MSMEs that manufacture stainless steel wares for households, commercial kitchens, retail outlets, and online platforms. Employing over 25,000 workers, the industry also contributes to exports of small appliances, making it an essential part of Punjab’s industrial base.
The GST reduction from 12% to 5% has provided strong relief to the sector. Lower input and output taxes ease the cost burden on manufacturers, improving overall competitiveness. This reform makes stainless steel wares more affordable for consumers, encourages greater sales through both offline and online channels, and enhances export potential. At the same time, it supports MSME viability, safeguards employment, and strengthens Punjab’s position as stainless steel products maker.
Brass & Copper Utensils
In Jalandhar, artisanal metalware makers craft brass and copper utensils that cater to kitchenware needs, ceremonial items, temple trusts, and boutique buyers. Employing over 5,000 artisans, this traditional craft sustains livelihoods while also finding niche export opportunities in the global wellness and lifestyle sector.
GST rate now at 5% from 12% earlier give the industry a much-needed revival. Lower taxation makes handcrafted brass and copper utensils more affordable for consumers and competitive in wider markets. This reform not only boosts domestic sales and export potential but also strengthens artisan viability, ensuring the growth of Punjab’s centuries-old metalworking clusters.
Food & Agro Products
Punjab is a key producer of many agro and food commodities of India. Major commodities include milk, butter, ghee, curd, cheese, UHT milk, infant food, dairy whitener, chocolate etc.
With the GST rate reduced from 12% to 5% on several food and agro products, local and small-scale producers benefit from lower production costs, improved profit margins, and enhanced competitiveness in both domestic and niche export markets. This tax relief encourages greater production, supports livelihoods, and strengthens the state economy, ensuring that traditional products like papad and wadi continue to thrive while sustaining rural employment.
Namkeen & Savoury Snacks
Across Ludhiana and Jalandhar, small-scale snack MSMEs with many women involved, produce namkeen and savoury snacks for the domestic market, supermarkets, and D2C brands, while also supplying to airlines and retailers. The sector employs nearly 30,000 workers in production and distribution, with growing export potential among the Indian diaspora worldwide.
The GST reduction from 12% to just 5%emerges as a game-changer for this industry. The 6–7% drop in retail prices makes products more affordable and competitive, boosting sales volumes in domestic and export markets alike. This reform not only supports the growth and formalisation of MSMEs but also secures better livelihoods for thousands of workers, particularly women.
Pickles & Preserves
Across Gurdaspur and Hoshiarpur, Self Help Groups (SHGs) and women-led enterprises produce a wide range of pickles and preserves for specialty food outlets, kirana stores, and ethnic food retailers. The sector engages nearly 10,000 micro-entrepreneurs, and carries strong export potential in diaspora-driven markets.
The GST fall from 12% to 5% offers a significant boost to this cottage industry. Lower taxation makes products more affordable and marketable, expanding sales in both domestic and overseas markets. The reform not only improves competitiveness but also strengthens women’s entrepreneurship, rural incomes, and the formalisation of food-processing MSMEs.
Honey & Honey Products
In Hoshiarpur and Pathankot, tribal communities, rural beekeepers, and SHGs are engaged in honey production and allied activities, employing over 15,000 people in apiary and packaging processes. Honey and its value-added products cater to food retail chains, Ayurvedic and wellness markets, and are procured by FMCG firms and e-commerce platforms. With rising demand for natural products worldwide, the segment also carries export potential to the Middle East and USA.
GST rates now at 5%, down from 12% provide a boost to this sector. Lower taxation makes honey and allied products more affordable and competitive, improving margins for small producers while encouraging wider consumption. The reform supports tribal and rural livelihoods, formalises production chains, and strengthens India’s position in the global natural products market.
Paneer (Fresh Cheese)
Across Punjab’s dairy belts, rural producers and milk cooperatives are central to paneer (fresh cheese) production, employing over 40,000 people in milk processing. Paneer is a staple for households, sweet shops, food processors, and the HoReCa(Hotel, Restaurant, and Café/Catering) industry, while exports, though limited, are rising in frozen form.
The GST reduction from 12% to 5%is helpful to this sector. By lowering costs, the reform makes paneer more affordable for end consumers, encourages higher domestic consumption, and strengthens the competitiveness of dairy MSMEs and cooperatives. It also supports income stability for rural producers, expands formalisation of dairy value chains, and aligns with Punjab’s strong tradition of dairy entrepreneurship.
Dried Fruits
Amritsar and Ludhiana serve as Punjab’s key dry fruit hubs, where wholesale traders and food processors employ nearly 8,000 supply chain workers. Dry fruits are in strong demand for retail consumption, premium gifting, and festive packs, with medium export potential among diaspora markets.
The GST rate cut from 12% to 5% brings significant relief to this segment. By lowering costs, the reform curbs festive food inflation, makes dry fruits more affordable for households, and enhances competitiveness for traders and processors. The reduced tax burden not only stimulates higher seasonal and year-round demand but also strengthens the value chain, supporting jobs and improving margins for MSMEs engaged in this sector.
Papad & Wadi
Firozpur and Amritsar are hubs of Punjab’s papad and wadi industry, where women’s collectives and micro-enterprises employ over 6,000 producers. These traditional home-style snacks cater to domestic grocery markets, ethnic food retailers, and sweet shops, with demand among Indian diaspora communities abroad.
The GST reduction from 12% to 5%gives this sector a strong push, as it makes regional snacks competitive in both local and export markets, stimulating higher demand. The reform also encourages formalisation of women-led micro units, supports income stability, and helps preserve Punjab’s distinctive culinary heritage.
Dairy-based Mithai
Ludhiana and Amritsar are major centres for dairy-based mithai, produced largely by family-run sweet shops, often women-involved. The sector employs over 10,000 workers and caters to festivals, weddings, gifting markets, tourism, and bulk buyers such as sweet brands, airlines, and retailers. Growing demand also comes from diaspora gift packs, giving the industry both domestic and international traction.
The GST reduction from 12% to 5% provides a significant boost. With prices dropping by nearly 5–7% per kilogram, mithai becomes more affordable for consumers and more competitive for sellers. This not only stimulates festive and tourism-related demand but also supports small sweet makers, encourages formalisation, and strengthens Punjab’s traditional dairy-based delicacies in premium and diaspora markets.
Bicycles
Ludhiana is integral to Punjab’s bicycle manufacturing, with both large-scale factories and small MSME units producing them. The industry employs over 40,000 people directly and indirectly, serving the national demand for school and utility bicycles. Key buyers include school schemes and mobility start-ups. Export opportunities are spread across South Asia and Africa.
The GST reduction from 12% to 5% delivers a substantial price cut, making bicycles more affordable for households and schemes alike. This tax relief is expected to boost volume sales, strengthen competitiveness in export markets, and support job creation across the supply chain- from manufacturing hubs to retail networks.
Conclusion
The recent GST reforms in Punjab, cutting rates from 12% to 5% across textiles, handicrafts, footwear, metalware, food, dairy, and bicycles is vital to the state’s economy. By lowering costs, these measures make products more affordable, boost domestic consumption, expand exports, and enhance competitiveness across key sectors. Importantly, the reforms strengthen livelihoods for thousands of artisans, farmers, and MSME workers, formalise supply chains, and preserve Punjab’s rich cultural and industrial heritage. Together, these changes not only stimulate growth and employment but also reinforce Punjab’s position as a hub of craftsmanship, agriculture, and manufacturing excellence.
References
Punjab.gov.in
https://punjab.gov.in/know-punjab/
hoshiarpur.nic.in
https://hoshiarpur.nic.in/handicraft/
PIB Archives
https://www.pib.gov.in/newsite/PrintRelease.aspx?relid=112387
investpunjab.gov.in
https://investpunjab.gov.in/assets/docs/Agro_and_food_processing_sector.pdf
https://investpunjab.gov.in/assets/docs/japan_textile_english.pdf
commerce.gov.in
https://commerce.gov.in/wp-content/uploads/2020/02/MOC_636016030908099515_Indian_Organic_Sector_Vision_2025_15-6-2016.pdf
Download in PDF

PIB Backgrounder
ଜିଏସଟି ସଂସ୍କାର: ପଞ୍ଜାବର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଜୀବିକାକୁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ
07 OCT 2025 11:44AM by PIB Bhubaneswar
ପୋଷ୍ଟ କରାଯାଇଛି: ୦୭ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୫ ୧୧:୪୪ ପୂର୍ବାହ୍ନ ପିଆଇବି ଦିଲ୍ଲୀ ଦ୍ୱାରା
ମୁଖ୍ୟ ପ୍ରସଙ୍ଗ
• ପଞ୍ଜାବରେ, ବସ୍ତ୍ର, ହସ୍ତଶିଳ୍ପ, ପାଦୁକା, ଧାତୁ ସାମଗ୍ରୀ, ଦୁଗ୍ଧ, କୃଷି ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ସାଇକେଲକୁ ୧୨% ରୁ ୫% କୁ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଥିବା ଜିଏସଟି , ଯାହା ସାମଗ୍ରୀଗୁଡ଼ିକୁ ଅଧିକ ସୁଲଭ ଏବଂ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ କରିଥାଏ।
• ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ କୃଷି ଉତ୍ପାଦ ପାଇଁ, ଖୁଚୁରା ମୂଲ୍ୟରେ ୬-୭% ହ୍ରାସ ସୁଲଭତା ବୃଦ୍ଧି କରେ ଏବଂ ବଜାର ସ୍ଥିତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରେ।
• ଫୁଲକାରୀ ଏମ୍ବ୍ରୋଡେରୀ ଭଳି ପ୍ରସିଦ୍ଧ ସାମଗ୍ରୀ ~୨୦,୦୦୦ କାରିଗରଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦେଇଥାଏ ଯେତେବେଳେ ସାଇକେଲ କ୍ଷେତ୍ର ୪୦,୦୦୦+ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦେଇଥାଏ, ସଂସ୍କାର ଲାଭ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ।
ପରିଚୟ
ସାମ୍ପ୍ରତିକ ଜିଏସଟି ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ସେବା ଉପରେ ଟିକସ ବୋଝକୁ କମ କରିଥାଏ, ଯାହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଚାହିଦାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଓ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା। ଭାରତର ଉତ୍ତର-ପଶ୍ଚିମରେ ଅବସ୍ଥିତ ପଞ୍ଜାବରେ, କୃଷି ରାଜ୍ୟ ଅର୍ଥନୀତିର ମେରୁଦଣ୍ଡ ଭାବରେ ରହିଛି, ଯାହା ବୟନଶିଳ୍ପ, ହସ୍ତଶିଳ୍ପ, ଧାତୁ ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ କୃଷି-ଭିତ୍ତିକ ଉତ୍ପାଦ ଭଳି ଶିଳ୍ପ ଦ୍ୱାରା ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ। ଏହି ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ ଏହି ସାମଗ୍ରୀଗୁଡ଼ିକୁ ଅଧିକ ସୁଲଭ ଏବଂ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ କରିଥାଏ, ରାଜ୍ୟର ବିକାଶ ପ୍ରାଥମିକତା ସହିତ ଘନିଷ୍ଠ ଭାବରେ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରିଥାଏ - ଏହାର କୃଷି ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ମଜବୁତ କରିବା ଠାରୁ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ରପ୍ତାନି-ମୁଖୀ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ।
ବୟନଶିଳ୍ପ ଏବଂ ପୋଷାକ
ପଞ୍ଜାବ ଏକ ଦୃଢ଼ ବୟନଶିଳ୍ପ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ଗର୍ବ କରେ, ଯାହାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳ ଉପସ୍ଥିତ - କଞ୍ଚାମାଲ ଉପଲବ୍ଧତା ଠାରୁ ପୋଷାକ ଉତ୍ପାଦନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ। ରାଜ୍ୟ ପୋଷାକର ଏକ ରପ୍ତାନିକାରୀ ମଧ୍ୟ, ଯେଉଁଠାରେ ଫୁଲକାରୀ ଏମ୍ବ୍ରୋଡେରୀ, ପଶମ ଶାଲ ଏବଂ ଷ୍ଟୋଲ୍ସ, ହ୍ୟାଣ୍ଡ-ବ୍ଲକ୍ ପ୍ରିଣ୍ଟେଡ୍ କପଡ଼ା ଏବଂ ମହିଳାଙ୍କ କପା କୁର୍ତ୍ତା ସହିତ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକ ଅଗଣିତ କାରିଗରଙ୍କୁ ଜୀବିକା ପ୍ରଦାନ କରେ ଏବଂ ବିବିଧ ବଜାରକୁ ଆକର୍ଷିତ କରେ। ବୟନଶିଳ୍ପ ଉପରେ ଜିଏସଟି ୧୨% ରୁ ୫% କୁ ହ୍ରାସ କରାଯିବା ସହିତ, ପଞ୍ଜାବୀ ବୟନ ଘରୋଇ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ବଜାରରେ ଅଧିକ ସୁଲଭ ଏବଂ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ହୋଇଯାଏ। ଏହା ସହିତ, ଏହି ଟିକସ ରିହାତି ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବ, ଚାହିଦାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବ, ବିକ୍ରୟକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ ରପ୍ତାନିକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବ, ଯାହା ଶିଳ୍ପର ମେରୁଦଣ୍ଡ ଗଠନ କରୁଥିବା କାରିଗର ଏବଂ ବୁଣାକାରମାନଙ୍କୁ ସିଧାସଳଖ ଉନ୍ନତି କରିବ।
ଫୁଲକାରୀ କାରିଗରୀ
ଫୁଲକାରୀ, ଏକ ଜିଆଇ -ଟ୍ୟାଗ୍ ହୋଇଥିବା କାରିଗରୀ ଯାହା ମୁଖ୍ୟତଃ ଅମୃତସର ଏବଂ ପଟିଆଲାରେ ଅଭ୍ୟାସ କରାଯାଏ, ଏହା ମୁଖ୍ୟତଃ ମହିଳାମାନଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ନିର୍ମିତ କାରିଗର ପରିବାର ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତିପାଳିତ। ପ୍ରାୟ ୨୦,୦୦୦ କାରିଗର ଏହି ପାରମ୍ପରିକ କାରିଗର ପୋଷାକ ତିଆରି କରିବାରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି, ଯାହା ଜାତିଗତ ପୋଷାକ ଲେବଲ୍, ବିବାହ ବୁଟିକ୍ ଏବଂ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ରପ୍ତାନିକାରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଦୃଢ଼ ବଜାର ପାଏ। ଘରୋଇ ଚାହିଦା ବ୍ୟତୀତ, ଫୁଲକାରୀ ଆମେରିକା, କାନାଡା ଏବଂ ୟୁକେ ଭଳି ବିଶ୍ୱ ବଜାରରେ ଏକ ସ୍ଥାନ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି, ଯେଉଁଠାରେ ଏହାର ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟପୂର୍ଣ୍ଣ ଆକର୍ଷଣ ପାଇଁ ଏହାକୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ମୂଲ୍ୟବାନ କରାଯାଏ।
ସମ୍ପ୍ରତି ୧୨% ରୁ ୫% କୁ ଜିଏସଟି ହ୍ରାସ ଶିଳ୍ପକୁ ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଇଛି। ସାମଗ୍ରିକ ଉତ୍ପାଦ ମୂଲ୍ୟ ହ୍ରାସ କରି, ଏହି ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ ଘରୋଇ ଏବଂ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବଜାରରେ ଫୁଲକାରୀକୁ ଅଧିକ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ କରିଥାଏ। ମୂଲ୍ୟ ସୁବିଧା କେବଳ ଗ୍ରାହକଙ୍କ ପହଞ୍ଚକୁ ବିସ୍ତାର କରେ ନାହିଁ ବରଂ ଅଧିକ ବିକ୍ରୟ ପରିମାଣ ବୃଦ୍ଧି କରି ଏବଂ ରପ୍ତାନି ସମ୍ଭାବନାକୁ ଉନ୍ନତ କରି କାରିଗରଙ୍କ ଆୟକୁ ମଧ୍ୟ ମଜବୁତ କରେ।
ପଶମ ଶାଲ ଏବଂ ଷ୍ଟୋଲ୍ସ
ଲୁଧିଆନା ଏବଂ ଅମୃତସରରେ କ୍ଷୁଦ୍ର ବୁଣାକାର ଏବଂ କପଡ଼ା ସମବାୟ ହେଉଛି ପଞ୍ଜାବର ପଶମ ଶାଲ ଏବଂ ଷ୍ଟୋଲ୍ ଶିଳ୍ପର ମେରୁଦଣ୍ଡ। ପ୍ରାୟ ୨୫,୦୦୦ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦେଇ, ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ବିବିଧ ବଜାରକୁ ପୂରଣ କରେ - ଖୁଚୁରା ପୋଷାକ ଏବଂ ଉପହାର ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ରପ୍ତାନିରେ ସ୍ଥିର ଚାହିଦା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ। ଶୀତକାଳୀନ ପୋଷାକ ବ୍ରାଣ୍ଡ ଏବଂ ଅନଲାଇନ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମଗୁଡ଼ିକର ଏହି ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରତି ଗଭୀର ଆଗ୍ରହ ଅଛି, ଯାହା ଋତୁକାଳୀନ ପୋଷାକ ରପ୍ତାନିରେ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସ୍ଥାନ ଅଧିକାର କରେ।
୧୨% ରୁ ୫% କୁ ଜିଏସଟି ହ୍ରାସ ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଏକ ଖେଳ ପରିବର୍ତ୍ତକ। ମୂଲ୍ୟ ହ୍ରାସ କରିବା ଦ୍ୱାରା ପଶମ ଶାଲ ଏବଂ ଷ୍ଟୋଲ୍ ଶେଷ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅଧିକ ସୁଲଭ ହୋଇଥାଏ, ସହିତ ଏକକାଳୀନ ଘରୋଇ ଏବଂ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବଜାରରେ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରତିଯୋଗିତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଥାଏ। ଏହି ଟିକସ ରିହାତି ଚାହିଦାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବ, ରପ୍ତାନି ସୁଯୋଗକୁ ବିସ୍ତାର କରିବ ଏବଂ ବିକ୍ରୟ ପରିମାଣକୁ ଅଧିକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ହେଉଛି, ଏହା ପଞ୍ଜାବର ସବୁଠାରୁ ପ୍ରତୀକାତ୍ମକ କପଡ଼ା ପରମ୍ପରା ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରି ହଜାର ହଜାର ବୁଣାକାର ଏବଂ ସମବାୟ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକର ଜୀବିକା ସୁରକ୍ଷିତ କରେ।
ହ୍ୟାଣ୍ଡ-ବ୍ଲକ୍ ପ୍ରିଣ୍ଟେଡ୍ କପଡ଼ା
ହ୍ୟାଣ୍ଡ-ବ୍ଲକ୍ ପ୍ରିଣ୍ଟେଡ୍ କପଡ଼ା, ମୁଖ୍ୟତଃ ମୁସଲିମ କାରିଗର ଏବଂ ପ୍ରିଣ୍ଟରମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ତିଆରି - ଅନେକ ମହିଳା ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ପରିବାରରୁ, ମାଲେରକୋଟଲା ଏବଂ ଲୁଧିଆନାରେ ସମୃଦ୍ଧ। ଏହାର ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳରେ ପ୍ରାୟ ୧୦,୦୦୦ ଲୋକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦେଇ, ଏହି କାରୁକାର୍ଯ୍ୟ କପଡ଼ା ବୁଟିକ୍ ଏବଂ ପୋଷାକ ବ୍ରାଣ୍ଡଗୁଡ଼ିକୁ ଯୋଗାଣ କରେ, ଏବଂ ଡିଜାଇନର୍ ଏବଂ ସିଧାସଳଖ ଗ୍ରାହକ ଲେବଲଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ। ରପ୍ତାନି ବଜାରରେ ମଧ୍ୟ ଏହାର ମଧ୍ୟମ ଉପସ୍ଥିତି ଅଛି।
୧୨% ରୁ ୫% କୁ ହ୍ରାସ ପାଇଥିବା ଜିଏସଟି ହାର ଏହି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରେ। କମ କରକରଣ ହ୍ୟାଣ୍ଡ-ବ୍ଲକ୍ ପ୍ରିଣ୍ଟେଡ୍ କପଡ଼ାକୁ ଅଧିକ ସୁଲଭ ଏବଂ କ୍ରେତାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆକର୍ଷଣୀୟ କରିଥାଏ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଘରୋଇ ଖୁଚୁରା ଏବଂ ରପ୍ତାନି ଚ୍ୟାନେଲଗୁଡ଼ିକରେ ଚାହିଦା ବୃଦ୍ଧି ପାଏ। ବଜାର ପ୍ରସାର ବ୍ୟତୀତ, ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆନୁଷ୍ଠାନିକୀକରଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥାଏ, କ୍ଷୁଦ୍ର-କ୍ଷୁଦ୍ର ବୁଣାକାର ଏବଂ ପ୍ରିଣ୍ଟରଗୁଡ଼ିକୁ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଅର୍ଥନୀତିରେ ଆଣୁଛି। ମୂଲ୍ୟ ସୁବିଧା କାରିଗରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉତ୍ତମ ଆୟ ସୁରକ୍ଷାରେ ଅନୁବାଦ କରେ, ପଞ୍ଜାବର ଏହି ଜଟିଳ କାରିଗରୀ ପରମ୍ପରାକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା ସହିତ ମହିଳା ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ବଜାୟ ରଖିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ।
ମହିଳା କପା କୁର୍ତ୍ତା
ପଞ୍ଜାବରେ ମହିଳା କପା କୁର୍ତ୍ତା ଉତ୍ପାଦନ ଲୁଧିଆନା ଏବଂ ପଟିଆଲାରେ କେନ୍ଦ୍ରିତ ବୟନ ଏମଏସଏମଇ ଏବଂ ମହିଳା ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ଟେଲରିଂ ୟୁନିଟ୍ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହୁଏ। ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ୨୦,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦିଏ ଏବଂ ଘରୋଇ ଫ୍ୟାଶନ୍ ଖୁଚୁରା ବ୍ୟବସାୟୀ ଏବଂ ଇ-କମର୍ସ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସିଧାସଳଖ-ଉପଭୋକ୍ତା (D2C) ପୋଷାକ ବ୍ରାଣ୍ଡ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକ ବିସ୍ତୃତ ଗ୍ରାହକ ଆଧାରକୁ ପୂରଣ କରେ। ଏହା ସହିତ, ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବଜାରରେ ବୁଟିକ୍ ଲେବଲ୍ ଏହି କୁର୍ତ୍ତାଗୁଡ଼ିକୁ ଉତ୍ସ କରିଥାଏ, ଯାହା ଶିଳ୍ପର ରପ୍ତାନି ସମ୍ଭାବନାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଥାଏ।
ଜୋତା
ପଞ୍ଜାବୀ ଜୋତା , ଏକ ପାରମ୍ପରିକ ଜୋତା , କୁଶଳୀ ଚମଡା କାରିଗର ଏବଂ ପରିବାର ପରିଚାଳିତ ୟୁନିଟ୍ ଦ୍ୱାରା ମୁଖ୍ୟତଃ ପଟିଆଲା, ଅମୃତସର ଏବଂ ଫାଜିଲକାରେ ତିଆରି କରାଯାଏ। ପ୍ରମୁଖ କ୍ଲଷ୍ଟରରେ ପ୍ରାୟ ୧୫,୦୦୦ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦେଇ, ଏହି ଶିଳ୍ପ ବିଭିନ୍ନ ବଜାରରେ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରେ - ଜାତିଗତ ଫ୍ୟାଶନ୍ ଏବଂ ବିବାହ ପୋଷାକ ଠାରୁ ସ୍ମାରକୀ ଏବଂ ଡିଜାଇନର ବ୍ରାଣ୍ଡ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ। ବୁଟିକ୍ ରପ୍ତାନି ୟୁକେ ଏବଂ କାନାଡା ଭଳି ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳରେ ପହଞ୍ଚେ, ଯାହା ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଏହି କାରିଗରୀଙ୍କୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରେ।
୧୨% ରୁ ୫% କୁ ଜିଏସଟି ହ୍ରାସ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରେ। ସାମଗ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟ ହ୍ରାସ କରି, ଏହି ସଂସ୍କାର ପଞ୍ଜାବୀ ଜୁଟିଗୁଡ଼ିକୁ ଘରୋଇ ଏବଂ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବଜାରରେ ଅଧିକ ସୁଲଭ ଏବଂ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ କରିଥାଏ, ଚାହିଦାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥାଏ। ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ହେଉଛି, ଏହା କାରିଗର ଜୀବିକାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିଥାଏ, କ୍ଷୁଦ୍ର-ସ୍ତରର ଚମଡା ୟୁନିଟଗୁଡ଼ିକୁ ସମର୍ଥନ କରିଥାଏ ଏବଂ ବଜାର ପହଞ୍ଚ ଏବଂ ରପ୍ତାନି ସମ୍ଭାବନାକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା ସହିତ ଏହି ପାରମ୍ପରିକ ହସ୍ତଶିଳ୍ପର ସ୍ଥାୟୀତ୍ୱକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଥାଏ।
୧୨% ରୁ ୫% କୁ ଜିଏସଟି ହାର ହ୍ରାସ ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ସମର୍ଥକ। ସାମଗ୍ରିକ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଖୁଚୁରା ଖର୍ଚ୍ଚକୁ ହ୍ରାସ କରି, ଏହି ସଂସ୍କାର ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କ ପାଇଁ କପା କୁର୍ତ୍ତାକୁ ଅଧିକ ସୁଲଭ କରିଥାଏ ଏବଂ ଘରୋଇ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ବଜାରରେ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିଯୋଗିତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଥାଏ। ଏହି ମୂଲ୍ୟ ସୁବିଧା ଅଧିକ ବିକ୍ରୟ ପରିମାଣକୁ ବୃଦ୍ଧି କରେ, ଅନଲାଇନ୍ ଏବଂ ଅଫଲାଇନ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଚାହିଦାକୁ ଉତ୍ତେଜିତ କରେ ଏବଂ ରପ୍ତାନିରେ ଅଧିକ ସୁଯୋଗ ଖୋଲିଥାଏ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଏହି ହ୍ରାସ କାରିଗର ଏବଂ ଟେଲରିଂ ୟୁନିଟ୍ ପାଇଁ ଉତ୍ତମ ଆୟ ପ୍ରବାହକୁ ସମର୍ଥନ କରେ, କ୍ଷେତ୍ର ଆନୁଷ୍ଠାନିକୀକରଣକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରେ ଏବଂ ଏମଆରପିଏସ କୁ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ - ଏକ ଦ୍ରୁତ-ବର୍ଦ୍ଧିଷ୍ଣୁ ଫ୍ୟାଶନ୍ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପଞ୍ଜାବର କପା ପୋଷାକ ଶିଳ୍ପକୁ ମଜବୁତ କରେ।
ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ଏବଂ କାଠ ଉତ୍ପାଦ
ପଞ୍ଜାବ ଏହାର ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ଏବଂ କାଠ ଉତ୍ପାଦ ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା, ଯାହା ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରଶଂସିତ। ଏହି ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକ ଏବେ ୧୨% ରୁ ୫% କୁ ଜିଏସଟି ହ୍ରାସ ଦ୍ୱାରା ଉପକୃତ। କମ ମୂଲ୍ୟ ସେମାନଙ୍କୁ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅଧିକ ସୁଲଭ କରିଥାଏ, ବିକ୍ରୟ ବୃଦ୍ଧି କରିଥାଏ, ବଜାର ପହଞ୍ଚକୁ ବିସ୍ତାର କରିଥାଏ ଏବଂ ପାରମ୍ପରିକ କାରିଗରୀକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରି କାରିଗର ଜୀବିକାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିଥାଏ।
ହସ୍ତଶିଳ୍ପ କାଠ ଉତ୍ପାଦ
ହୋସିଆରପୁର ଏବଂ ପଟିଆଲାରେ, ପାରମ୍ପରିକ ବଢ଼େଇ ଏବଂ କାରିଗର ପରିବାରଗୁଡ଼ିକ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ କାଠ ଉତ୍ପାଦ ତିଆରି କରନ୍ତି, ପ୍ରାୟ ୮,୦୦୦ କାରିଗରଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦିଅନ୍ତି। ଏହି ସୃଷ୍ଟିଗୁଡ଼ିକ ମୁଖ୍ୟତଃ ବିଳାସପୂର୍ଣ୍ଣ ଫର୍ଣ୍ଣିଚର ଏବଂ ଐତିହ୍ୟ ଗୃହ ସାଜସଜ୍ଜା ବଜାରକୁ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରନ୍ତି, ବୁଟିକ୍ ଷ୍ଟୋର, ସ୍ଥପତି ଏବଂ ରପ୍ତାନିକାରୀଙ୍କ ଭଳି କ୍ରେତାଙ୍କୁ ଆକର୍ଷିତ କରନ୍ତି। ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ବିଶ୍ୱ ଡିଜାଇନ୍ ବଜାରରେ ମଧ୍ୟ ସମ୍ଭାବନା ଅଛି।
ସାମ୍ପ୍ରତିକ ୧୨% ରୁ ୫% କୁ ଜିଏସଟି ହ୍ରାସ ଶିଳ୍ପକୁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରେ। ଉତ୍ପାଦନ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରି, ଏହି ସଂସ୍କାର ଏମଏସଏମଇ ଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରେ, ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକୁ ଅଧିକ ସୁଲଭ କରିଥାଏ, ଘରୋଇ ଏବଂ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଚାହିଦାକୁ ଉତ୍ତେଜିତ କରେ ଏବଂ ଅଧିକ ବିକ୍ରୟ ପରିମାଣକୁ ବୃଦ୍ଧି କରେ। ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ହେଉଛି, ଏହା କାରିଗର ଜୀବିକାକୁ ମଧ୍ୟ ସମର୍ଥନ କରେ, ପାରମ୍ପରିକ କାଠ କାମ କୌଶଳକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରେ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ବିଳାସପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଐତିହ୍ୟ ସାଜସଜ୍ଜା ବଜାରରେ ପଞ୍ଜାବର ସ୍ଥିତିକୁ ମଜବୁତ କରେ।
କାଠ ଲାଖ ଖେଳଣା
ଅମୃତସରରେ, କ୍ଷୁଦ୍ର କାରିଗରମାନେ, ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ମହିଳା, ପାରମ୍ପରିକ କାଠ ଲାଖ ଖେଳଣା ତିଆରି କରନ୍ତି, ପ୍ରାୟ ୩,୦୦୦ କୁଶଳୀ ଶ୍ରମିକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦିଅନ୍ତି। ଏହି ଖେଳଣାଗୁଡ଼ିକ ଜାତିଗତ ଖେଳଣା ବଜାର, ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ମେଳା, ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଏବଂ ଖେଳଣା ଦୋକାନଗୁଡ଼ିକୁ ପୂରଣ କରେ, ଯାହା ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ଖେଳଣା ରପ୍ତାନିରେ ସମ୍ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ।
୧୨% ରୁ ୫% କୁ ଜିଏସଟି ହ୍ରାସ ଶିଳ୍ପକୁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଇଛି। ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରି, ସଂସ୍କାର ମୂଲ୍ୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରେ, କ୍ରେତାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକୁ ଅଧିକ ସୁଲଭ କରିଥାଏ ଏବଂ ଚାହିଦାକୁ ଉତ୍ତେଜିତ କରିଥାଏ। ଏହା କାରିଗର ଜୀବିକାକୁ ମଧ୍ୟ ମଜବୁତ କରେ, କ୍ଷୁଦ୍ର-କ୍ଷୁଦ୍ର ଉତ୍ପାଦନ ୟୁନିଟ୍‌ଗୁଡ଼ିକୁ ସମର୍ଥନ କରେ ଏବଂ ଏହି ସାଂସ୍କୃତିକ ଭାବରେ ସମୃଦ୍ଧ ହସ୍ତଶିଳ୍ପକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ, ଯେତେବେଳେ ଘରୋଇ ଏବଂ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବଜାରରେ ସୁଯୋଗ ବିସ୍ତାର କରେ।
ଧାତୁ ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ପାତ୍ର
ପଞ୍ଜାବ ପିତ୍ତଳ ଏବଂ ତମ୍ବା ପାତ୍ର ନିର୍ମାଣର ପାରମ୍ପରିକ କୌଶଳ ପାଇଁ ପ୍ରସିଦ୍ଧ। ଏହା ସହିତ, ରାଜ୍ୟରେ ଏକ ଇସ୍ପାତ ରୋଷେଇ ପାତ୍ର ଶିଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ଅଛି। ଅଧିକାଂଶ ଧାତୁ ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ପାତ୍ର ଶିଳ୍ପରେ ୧୨% ରୁ ୫% କୁ ଜିଏସଟି ହାର ହ୍ରାସ ପାଇଛି, ଯାହା ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକତାକୁ ସମର୍ଥନ କରେ ଏବଂ ଧାତୁ କାରିଗର କ୍ଲଷ୍ଟରଗୁଡ଼ିକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରେ।
ଇସ୍ପାତ ରୋଷେଇ ପାତ୍ର
ଜଳନ୍ଧର ଏବଂ ଲୁଧିଆନାରେ ଏମଏସଏମଇର ଏକ ସମୃଦ୍ଧ କ୍ଲଷ୍ଟର ଅଛି ଯାହା ପରିବାର ପାଇଁ ଷ୍ଟେନଲେସ୍ ଷ୍ଟିଲ୍ ସାମଗ୍ରୀ, ବାଣିଜ୍ୟିକ ରୋଷେଇ ଘର, ଖୁଚୁରା ଦୋକାନ ଏବଂ ଅନଲାଇନ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରେ। ୨୫,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦେଇ, ଏହି ଶିଳ୍ପ ଛୋଟ ଉପକରଣର ରପ୍ତାନିରେ ମଧ୍ୟ ଯୋଗଦାନ ଦିଏ, ଏହାକୁ ପଞ୍ଜାବର ଶିଳ୍ପ ଆଧାରର ଏକ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଅଂଶ କରିଥାଏ।
୧୨% ରୁ ୫% କୁ ଜିଏସଟି ହ୍ରାସ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଦୃଢ଼ ଆଶ୍ୱସ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ଇନପୁଟ୍ ଏବଂ ଆଉଟପୁଟ୍ ଟିକସ ହ୍ରାସ କରିବା ଦ୍ୱାରା ନିର୍ମାତାଙ୍କ ଉପରେ ଖର୍ଚ୍ଚ ବୋଝ କମ ହୋଇଥାଏ, ସାମଗ୍ରିକ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକତାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣେ। ଏହି ସଂସ୍କାର ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଷ୍ଟେନଲେସ୍ ଷ୍ଟିଲ୍ ସାମଗ୍ରୀକୁ ଅଧିକ ସୁଲଭ କରିଥାଏ, ଅଫଲାଇନ୍ ଏବଂ ଅନଲାଇନ୍ ଚ୍ୟାନେଲ ମାଧ୍ୟମରେ ଅଧିକ ବିକ୍ରୟକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥାଏ ଏବଂ ରପ୍ତାନି ସମ୍ଭାବନାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଥାଏ। ସେହି ସମୟରେ, ଏହା ଏମଏସଏମଇର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମତାକୁ ସମର୍ଥନ କରେ, ନିଯୁକ୍ତିକୁ ସୁରକ୍ଷିତ କରେ ଏବଂ ଷ୍ଟେନଲେସ୍ ଷ୍ଟିଲ୍ ଉତ୍ପାଦ ନିର୍ମାତା ଭାବରେ ପଞ୍ଜାବର ସ୍ଥିତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରେ।
ପିତ୍ତଳ ଏବଂ ତମ୍ବା ପାତ୍ର
ଜଳନ୍ଧରରେ, କାରିଗର ଧାତୁ ସାମଗ୍ରୀ ନିର୍ମାତାମାନେ ପିତ୍ତଳ ଏବଂ ତମ୍ବା ପାତ୍ର ତିଆରି କରନ୍ତି ଯାହା ରୋଷେଇ ଘରର ଆବଶ୍ୟକତା, ଉତ୍ସବଗତ ଜିନିଷ, ମନ୍ଦିର ଟ୍ରଷ୍ଟ ଏବଂ ବୁଟିକ୍ କ୍ରେତାଙ୍କ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ। ୫,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ କାରିଗରଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦେଇ, ଏହି ପାରମ୍ପରିକ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ଜୀବିକା ନିର୍ବାହ କରେ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସୁସ୍ଥତା ଏବଂ ଜୀବନଶୈଳୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ରପ୍ତାନି ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ଖୋଜେ।
ଜିଏସଟି ହାର ବର୍ତ୍ତମାନ ୧୨% ପୂର୍ବରୁ ୫% ଥିଲା, ଯାହା ଶିଳ୍ପକୁ ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆବଶ୍ୟକ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପ୍ରଦାନ କରେ। କମ କରକରଣ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ପିତ୍ତଳ ଏବଂ ତମ୍ବା ପାତ୍ରକୁ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅଧିକ ସୁଲଭ ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ବଜାରରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ କରିଥାଏ। ଏହି ସଂସ୍କାର କେବଳ ଘରୋଇ ବିକ୍ରୟ ଏବଂ ରପ୍ତାନି ସମ୍ଭାବନାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରେ ନାହିଁ ବରଂ କାରିଗର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମତାକୁ ମଧ୍ୟ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରେ, ଯାହା ପଞ୍ଜାବର ଶତାବ୍ଦୀ ପୁରୁଣା ଧାତୁ କାର୍ଯ୍ୟ କ୍ଲଷ୍ଟରର ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ।
ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ କୃଷି ଉତ୍ପାଦ
ପଞ୍ଜାବ ଭାରତର ଅନେକ କୃଷି ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉତ୍ପାଦକ। ପ୍ରମୁଖ ସାମଗ୍ରୀ ମଧ୍ୟରେ କ୍ଷୀର, ବଟର, ଘିଅ, ଦହି, ପନିର, ୟୁଏଛଟି କ୍ଷୀର, ଶିଶୁ ଖାଦ୍ୟ, କ୍ଷୀର ହ୍ୱାଇଟ୍ନର, ଚକୋଲେଟ ଇତ୍ୟାଦି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଅନେକ ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ କୃଷି ଉତ୍ପାଦ ଉପରେ ଜିଏସଟି ହାର ୧୨% ରୁ ୫% କୁ ହ୍ରାସ କରାଯିବା ସହିତ, ସ୍ଥାନୀୟ ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର ଉତ୍ପାଦକମାନେ କମ ଉତ୍ପାଦନ ଖର୍ଚ୍ଚ, ଉନ୍ନତ ଲାଭ ପରିମାଣ ଏବଂ ଘରୋଇ ଏବଂ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ରପ୍ତାନି ବଜାରରେ ବର୍ଦ୍ଧିତ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ଲାଭ ପାଆନ୍ତି। ଏହି ଟିକସ ରିହାତି ଅଧିକ ଉତ୍ପାଦନକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରେ, ଜୀବିକାକୁ ସମର୍ଥନ କରେ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରେ, ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ ଯେ ପାପାଦ ଏବଂ ୱାଡି ଭଳି ପାରମ୍ପରିକ ଉତ୍ପାଦ ଗ୍ରାମୀଣ ନିଯୁକ୍ତିକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ସହିତ ଉନ୍ନତି କରିବ।
ନମକିନ୍ ଏବଂ ସ୍ୱାଦିଷ୍ଟ ଖାଦ୍ୟ
ଲୁଧିଆନା ଏବଂ ଜଳନ୍ଧରରେ, ଅନେକ ମହିଳା ସମ୍ପୃକ୍ତ ଥିବା କ୍ଷୁଦ୍ର ସ୍ନାକ୍ସ ଏମଏସଏମଇଏସ ଘରୋଇ ବଜାର, ସୁପରମାର୍କେଟ୍ ଏବଂ D2C ବ୍ରାଣ୍ଡ ପାଇଁ ନମକିନ୍ ଏବଂ ସ୍ୱାଦିଷ୍ଟ ଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ କରନ୍ତି, ଏବଂ ଏୟାରଲାଇନ୍ସ ଏବଂ ଖୁଚୁରା ବ୍ୟବସାୟୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଯୋଗାଣ କରନ୍ତି। ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ବଣ୍ଟନରେ ପ୍ରାୟ ୩୦,୦୦୦ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦିଏ, ଯାହାର ରପ୍ତାନି ସମ୍ଭାବନା ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି।
ଜିଏସଟି ୧୨ % ରୁ ମାତ୍ର ୫ % କୁ ହ୍ରାସ ଏହି ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ଏକ ଖେଳ ପରିବର୍ତ୍ତକ ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି। ଖୁଚୁରା ମୂଲ୍ୟରେ ୬-୭% ହ୍ରାସ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକୁ ଅଧିକ ସୁଲଭ ଏବଂ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ କରିଥାଏ, ଯାହା ଘରୋଇ ଏବଂ ରପ୍ତାନି ବଜାରରେ ବିକ୍ରୟ ପରିମାଣକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଥାଏ। ଏହି ସଂସ୍କାର କେବଳ ଏମଏସଏମଇଏସ ର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଆନୁଷ୍ଠାନିକୀକରଣକୁ ସମର୍ଥନ କରେ ନାହିଁ ବରଂ ହଜାର ହଜାର ଶ୍ରମିକ, ବିଶେଷକରି ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉତ୍ତମ ଜୀବିକା ମଧ୍ୟ ସୁରକ୍ଷିତ କରେ।
ଅଚାର ଏବଂ ସଂରକ୍ଷଣ
ଗୁରୁଦାସପୁର ଏବଂ ହୋସିଆରପୁରରେ, ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ (SHGs) ଏବଂ ମହିଳା-ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଖାଦ୍ୟ ଦୋକାନ, କିରାଣା ଷ୍ଟୋର ଏବଂ ଜାତିଗତ ଖାଦ୍ୟ ଖୁଚୁରା ବ୍ୟବସାୟୀଙ୍କ ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଆଚାର ଏବଂ ସଂରକ୍ଷଣ ଉତ୍ପାଦନ କରନ୍ତି। ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରାୟ ୧୦,୦୦୦ କ୍ଷୁଦ୍ର-ଉଦ୍ୟୋଗୀଙ୍କୁ ନିୟୋଜିତ କରେ ଏବଂ ପ୍ରବାସୀ-ଚାଳିତ ବଜାରରେ ଦୃଢ଼ ରପ୍ତାନି ସମ୍ଭାବନା ବହନ କରେ।
୧୨% ରୁ ୫% କୁ ଜିଏସଟି ହ୍ରାସ ଏହି କୁଟୀର ଶିଳ୍ପକୁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରେ। କମ କର ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକୁ ଅଧିକ ସୁଲଭ ଏବଂ ବିକ୍ରୟଯୋଗ୍ୟ କରିଥାଏ, ଘରୋଇ ଏବଂ ବିଦେଶୀ ବଜାର ଉଭୟରେ ବିକ୍ରୟକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଥାଏ। ଏହି ସଂସ୍କାର କେବଳ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକତାକୁ ଉନ୍ନତ କରେ ନାହିଁ ବରଂ ମହିଳା ଉଦ୍ୟୋଗୀତା, ଗ୍ରାମୀଣ ଆୟ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଏମଏସଏମଇ ର ଆନୁଷ୍ଠାନିକୀକରଣକୁ ମଧ୍ୟ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରେ।
ମହୁ ଏବଂ ମହୁ ଉତ୍ପାଦ
ହୋସିଆରପୁର ଏବଂ ପଠାଣକୋଟରେ, ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ, ଗ୍ରାମୀଣ ମହୁମାଛି ପାଳନକାରୀ ଏବଂ ଏସଏଛଜି ଗୁଡ଼ିକ ମହୁ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଆନୁଷଙ୍ଗିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି, ମଧୂପାଳନ ଏବଂ ପ୍ୟାକେଜିଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ୧୫,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦିଅନ୍ତି। ମହୁ ଏବଂ ଏହାର ମୂଲ୍ୟଯୁକ୍ତ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକ ଖାଦ୍ୟ ଖୁଚୁରା ଶୃଙ୍ଖଳ, ଆୟୁର୍ବେଦିକ ଏବଂ ସୁସ୍ଥତା ବଜାରକୁ ପୂରଣ କରନ୍ତି, ଏବଂ FMCG ଫାର୍ମ ଏବଂ ଇ-କମର୍ସ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଦ୍ୱାରା କ୍ରୟ କରାଯାଏ। ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ପ୍ରାକୃତିକ ଉତ୍ପାଦର ଚାହିଦା ବୃଦ୍ଧି ସହିତ, ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟ ଏବଂ ଆମେରିକାକୁ ରପ୍ତାନି ସମ୍ଭାବନା ମଧ୍ୟ ବହନ କରେ
ଜିଏସଟି ହାର ବର୍ତ୍ତମାନ ୫% ରେ ଅଛି, ଯାହା ୧୨% ରୁ ହ୍ରାସ ପାଇ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରେ। କମ କର ଦ୍ୱାରା ମହୁ ଏବଂ ଆନୁଷଙ୍ଗିକ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକୁ ଅଧିକ ସୁଲଭ ଏବଂ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ କରିଥାଏ, କ୍ଷୁଦ୍ର ଉତ୍ପାଦକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଲାଭ ବୃଦ୍ଧି କରିଥାଏ ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ବ୍ୟବହାରକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥାଏ। ଏହି ସଂସ୍କାର ଆଦିବାସୀ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ଜୀବିକାକୁ ସମର୍ଥନ କରିଥାଏ, ଉତ୍ପାଦନ ଶୃଙ୍ଖଳକୁ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ କରିଥାଏ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ପ୍ରାକୃତିକ ଉତ୍ପାଦ ବଜାରରେ ଭାରତର ସ୍ଥିତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିଥାଏ।
ପନିର (ତାଜା ପନିର)
ପଞ୍ଜାବର ଦୁଗ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ, ଗ୍ରାମୀଣ ଉତ୍ପାଦକ ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧ ସମବାୟ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ପନିର (ତାଜା ପନିର) ଉତ୍ପାଦନର କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁ, କ୍ଷୀର ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣରେ ୪୦,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦେଇଥାଏ। ପନିର ପରିବାର, ମିଠା ଦୋକାନ, ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣକାରୀ ଏବଂ HoReCa (ହୋଟେଲ, ରେଷ୍ଟୁରାଣ୍ଟ ଏବଂ କାଫେ/କେଟରିଂ) ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ଏକ ମୁଖ୍ୟ ଜିନିଷ, ଯେତେବେଳେ ରପ୍ତାନି ସୀମିତ ହୋଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଫ୍ରୋଜେନ୍ ଆକାରରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି।
୧୨% ରୁ ୫% କୁ ଜିଏସଟି ହ୍ରାସ ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ସହାୟକ। ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରି, ଏହି ସଂସ୍କାର ଶେଷ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପନିରକୁ ଅଧିକ ସୁଲଭ କରିଥାଏ, ଅଧିକ ଘରୋଇ ବ୍ୟବହାରକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥାଏ ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧ ଏମଏସଏମଇ ଏବଂ ସମବାୟ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରତିଯୋଗିତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିଥାଏ। ଏହା ଗ୍ରାମୀଣ ଉତ୍ପାଦକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆୟ ସ୍ଥିରତାକୁ ମଧ୍ୟ ସମର୍ଥନ କରେ, ଦୁଗ୍ଧ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳର ଆନୁଷ୍ଠାନିକୀକରଣକୁ ବିସ୍ତାର କରେ ଏବଂ ପଞ୍ଜାବର ଦୁଗ୍ଧ ଉଦ୍ୟୋଗର ଦୃଢ଼ ପରମ୍ପରା ସହିତ ସମାନତା ପ୍ରଦାନ କରେ।
ଶୁଖିଲା ଫଳ
ଅମୃତସର ଏବଂ ଲୁଧିଆନା ପଞ୍ଜାବର ପ୍ରମୁଖ ଶୁଖିଲା ଫଳ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରନ୍ତି, ଯେଉଁଠାରେ ପାଇକାରୀ ବ୍ୟବସାୟୀ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣକାରୀ ପ୍ରାୟ ୮,୦୦୦ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦିଅନ୍ତି। ଖୁଚୁରା ବ୍ୟବହାର, ପ୍ରିମିୟମ୍ ଉପହାର ଏବଂ ଉତ୍ସବ ପ୍ୟାକ୍ ପାଇଁ ଶୁଖିଲା ଫଳର ପ୍ରବଳ ଚାହିଦା ରହିଛି, ପ୍ରବାସୀ ବଜାର ମଧ୍ୟରେ ମଧ୍ୟମ ରପ୍ତାନି ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି।
ଜିଏସଟି ହାର ୧୨% ରୁ ୫% କୁ ହ୍ରାସ କରିବା ଏହି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଶ୍ୱସ୍ତି ଆଣିଥାଏ। ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରି, ସଂସ୍କାର ଉତ୍ସବକାଳୀନ ଖାଦ୍ୟ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତିକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରେ, ପରିବାର ପାଇଁ ଶୁଖିଲା ଫଳକୁ ଅଧିକ ସୁଲଭ କରିଥାଏ, ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟୀ ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରତିଯୋଗିତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରେ। ହ୍ରାସିତ କର ବୋଝ କେବଳ ଅଧିକ ଋତୁକାଳୀନ ଏବଂ ବର୍ଷସାରା ଚାହିଦାକୁ ଉତ୍ତେଜିତ କରେ ନାହିଁ ବରଂ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ମଧ୍ୟ ମଜବୁତ କରେ, ଚାକିରିକୁ ସମର୍ଥନ କରେ ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିୟୋଜିତ ଏମଏସଏମଇ ପାଇଁ ମାର୍ଜିନ୍ ଉନ୍ନତ କରେ।
ପାପଡ଼ ଏବଂ ବଡି
ଫିରୋଜପୁର ଏବଂ ଅମୃତସର ପଞ୍ଜାବର ପାପଡ଼ ଏବଂ ୱାଡି ଶିଳ୍ପର କେନ୍ଦ୍ର, ଯେଉଁଠାରେ ମହିଳା ସମଷ୍ଟି ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗ ୬,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଉତ୍ପାଦକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦିଅନ୍ତି। ଏହି ପାରମ୍ପରିକ ଘରୋଇ ଶୈଳୀର ଖାଦ୍ୟ ଘରୋଇ କିରାଣା ବଜାର, ଜାତିଗତ ଖାଦ୍ୟ ଖୁଚୁରା ଦୋକାନ ଏବଂ ମିଠା ଦୋକାନଗୁଡ଼ିକୁ ପୂରଣ କରେ, ବିଦେଶରେ ଥିବା ଭାରତୀୟ ପ୍ରବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ମଧ୍ୟରେ ଚାହିଦା ସହିତ।
ଜିଏସଟି ୧୨% ରୁ ୫% କୁ ହ୍ରାସ କରିବା ଏହି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଏକ ଦୃଢ଼ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରେ, କାରଣ ଏହା ସ୍ଥାନୀୟ ଏବଂ ରପ୍ତାନି ବଜାର ଉଭୟରେ ଆଞ୍ଚଳିକ ଖାଦ୍ୟକୁ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ କରିଥାଏ, ଅଧିକ ଚାହିଦାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥାଏ। ଏହି ସଂସ୍କାର ମହିଳାମାନଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ କ୍ଷୁଦ୍ର ୟୁନିଟ୍‌ଗୁଡ଼ିକର ଆନୁଷ୍ଠାନିକୀକରଣକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ, ଆୟ ସ୍ଥିରତାକୁ ସମର୍ଥନ କରେ ଏବଂ ପଞ୍ଜାବର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ରାନ୍ଧଣା ଐତିହ୍ୟକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ।
କ୍ଷୀର-ଜାତୀୟ ମିଠା
ଲୁଧିଆନା ଏବଂ ଅମୃତସର ଦୁଗ୍ଧ-ଭିତ୍ତିକ ମିଠାଇର ପ୍ରମୁଖ କେନ୍ଦ୍ର, ଯାହା ପରିବାର ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ମିଠା ଦୋକାନ ଦ୍ୱାରା ମୁଖ୍ୟତଃ ଉତ୍ପାଦିତ ହୋଇଥାଏ, ପ୍ରାୟତଃ ମହିଳାମାନେ ଜଡିତ। ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ୧୦,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦିଏ ଏବଂ ପର୍ବପର୍ବାଣୀ, ବିବାହ, ଉପହାର ବଜାର, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ମିଠା ବ୍ରାଣ୍ଡ, ଏୟାରଲାଇନ୍ସ ଏବଂ ଖୁଚୁରା ବ୍ୟବସାୟୀଙ୍କ ଭଳି ବଲ୍କ କ୍ରେତାମାନଙ୍କୁ ସେବା ଯୋଗାଇଥାଏ। ବର୍ଦ୍ଧିତ ଚାହିଦା ଡାଇସ୍ପୋରା ଉପହାର ପ୍ୟାକରୁ ମଧ୍ୟ ଆସିଥାଏ, ଯାହା ଶିଳ୍ପକୁ ଘରୋଇ ଏବଂ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ଆକର୍ଷଣ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ।
୧୨% ରୁ ୫% କୁ ଜିଏସଟି ହ୍ରାସ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରେ। ପ୍ରତି କିଲୋଗ୍ରାମରେ ପ୍ରାୟ ୫-୭% ମୂଲ୍ୟ ହ୍ରାସ ସହିତ, ମିଠାଇ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅଧିକ ସୁଲଭ ଏବଂ ବିକ୍ରେତାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅଧିକ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ହୋଇଥାଏ। ଏହା କେବଳ ଉତ୍ସବ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଚାହିଦାକୁ ଉତ୍ତେଜିତ କରେ ନାହିଁ ବରଂ ଛୋଟ ମିଠା ପ୍ରସ୍ତୁତକାରୀଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରେ, ଆନୁଷ୍ଠାନିକୀକରଣକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରେ ଏବଂ ପ୍ରିମିୟମ୍ ଏବଂ ଡାଇସ୍ପୋରା ବଜାରରେ ପଞ୍ଜାବର ପାରମ୍ପରିକ କ୍ଷୀର-ଆଧାରିତ ସୁସ୍ୱାଦୁ ଖାଦ୍ୟକୁ ମଜବୁତ କରେ।
ସାଇକେଲ
ଲୁଧିଆନା ପଞ୍ଜାବର ସାଇକେଲ ଉତ୍ପାଦନର ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଂଶ, ବଡ଼ ବଡ଼ କାରଖାନା ଏବଂ ଛୋଟ ଏମଏସଏମଇ ୟୁନିଟ୍ ଉଭୟ ଏହାକୁ ଉତ୍ପାଦନ କରୁଛନ୍ତି। ଏହି ଶିଳ୍ପ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଏବଂ ପରୋକ୍ଷ ଭାବରେ ୪୦,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦେଇଥାଏ, ଯାହା ସ୍କୁଲ ଏବଂ ଉପଯୋଗୀ ସାଇକେଲର ଜାତୀୟ ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିଥାଏ। ପ୍ରମୁଖ କ୍ରେତାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସ୍କୁଲ ଯୋଜନା ଏବଂ ଗତିଶୀଳତା ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ରପ୍ତାନି ସୁଯୋଗ ଦକ୍ଷିଣ ଏସିଆ ଏବଂ ଆଫ୍ରିକାରେ ବିସ୍ତାରିତ।
୧୨% ରୁ ୫% କୁ ଜିଏସଟି ହ୍ରାସ ଏକ ଯଥେଷ୍ଟ ମୂଲ୍ୟ ହ୍ରାସ ପ୍ରଦାନ କରେ, ଯାହା ପରିବାର ଏବଂ ଯୋଜନା ପାଇଁ ସାଇକେଲକୁ ଅଧିକ ସୁଲଭ କରିଥାଏ। ଏହି ଟିକସ ରିହାତି ବିକ୍ରୟକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ, ରପ୍ତାନି ବଜାରରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତାକୁ ମଜବୁତ କରିବ ଏବଂ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳରେ - ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ର ଠାରୁ ଖୁଚୁରା ନେଟୱାର୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟିକୁ ସମର୍ଥନ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ନିଷ୍କର୍ଷ
ପଞ୍ଜାବରେ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ଜିଏସଟି ସଂସ୍କାର, ବୟନଶିଳ୍ପ, ହସ୍ତଶିଳ୍ପ, ପାଦୁକା, ଧାତୁ ସାମଗ୍ରୀ, ଖାଦ୍ୟ, କ୍ଷୀର ଏବଂ ସାଇକେଲରେ ୧୨% ରୁ ୫% କୁ ହ୍ରାସ କରିବା ରାଜ୍ୟ ଅର୍ଥନୀତି ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରି, ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକୁ ଅଧିକ ସୁଲଭ କରିଥାଏ, ଘରୋଇ ବ୍ୟବହାରକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଥାଏ, ରପ୍ତାନିକୁ ବିସ୍ତାର କରିଥାଏ ଏବଂ ପ୍ରମୁଖ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଥାଏ। ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ହେଉଛି, ଏହି ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ ହଜାର ହଜାର କାରିଗର, ଚାଷୀ ଏବଂ ଏମଏସଏମଇ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ଜୀବିକାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିଥାଏ, ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳକୁ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ କରିଥାଏ ଏବଂ ପଞ୍ଜାବର ସମୃଦ୍ଧ ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ଐତିହ୍ୟକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରିଥାଏ। ଏକତ୍ର, ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ ନାହିଁ ବରଂ କାରିଗରୀ, କୃଷି ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନ ଉତ୍କର୍ଷତାର କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ପଞ୍ଜାବର ସ୍ଥିତିକୁ ମଧ୍ୟ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିଥାଏ।
ସନ୍ଦର୍ଭ
Punjab.gov.in
https://punjab.gov.in/know-punjab/
hoshiarpur.nic.in
https://hoshiarpur.nic.in/handicraft/
PIB Archives
https://www.pib.gov.in/newsite/PrintRelease.aspx?relid=112387
investpunjab.gov.in
https://investpunjab.gov.in/assets/docs/Agro_and_food_processing_sector.pdf
https://investpunjab.gov.in/assets/docs/japan_textile_english.pdf
commerce.gov.in
https://commerce.gov.in/wp-content/uploads/2020/02/MOC_636016030908099515_Indian_Organic_Sector_Vision_2025_15-6-2016.pdf
Download in PDF