PIB Headquarters
GST Reforms 2025: How Maharashtra’s Economy Will Gain Across Sectors
05 OCT 2025 1:26PM by PIB Delhi
Key Takeaways
• GST cut on processed sugar and food lowers costs by ~6-7%; around 50 lakh farmers and 2 lakh workers to benefit
• Processed & preserved fish cheaper at 5% GST; 2 lakh+ fishermen to benefit
• GST relief on textiles, leather, Paithani, and Warli art boosts 1.1 million+ workers and artisan livelihoods
• Reduced GST rates for auto, defence and IT sectors to strengthen clusters employing millions of people
• GST cut on medicines and exemption on insurance to make healthcare and premiums more affordable
Introduction
An economy with strong agriculture, industry, and services sectors, Maharashtra is set to gain significantly from the recent GST reforms. The state’s economy entails sugar production in its western belt, fruit and vegetable processing in Nagpur, Nashik, Jalgaon, and Konkan, and fisheries along the coastal districts. It is equally recognised for its handloom hubs like Ichalkaranji and Solapur, iconic crafts such as Kolhapuri chappals, Warli paintings, and Paithani sarees, as well as industrial clusters in automobiles, defence, and pharmaceuticals.
The reforms bring GST reductions across these sectors, lowering rates and bringing relief to consumers. By cutting costs and enhancing competitiveness, the changes directly support farmers, artisans, workers, and professionals. The new structure ensures affordability for consumers while strengthening Maharashtra’s economy.
Agriculture & Agro-processing
Sugar Industry
Maharashtra’s Sugar Belt in the western districts covers Kolhapur, Sangli, Satara, Pune, Solapur and Ahmednagar. It is India’s largest sugar producer and accounts for ~35-40% of the country's total output. The industry provides direct employment to over 200,000 workers in more than 200 sugar mills and supports the livelihoods of an estimated 50 lakh sugarcane farmers.
The revised GST rate from 12% to 5% on refined sugar will make sugar ~6-7% cheaper at the wholesale level. This will lower input costs for a vast food processing industry (confectionery, beverages) and reduce household grocery bills.
Processed Foods (Fruits & Vegetables)
The food processing sector in Maharashtra has received a boost through the reduction of GST on processed fruit products. GST rate on fruit juices, jams, jellies, and sauces is reduced from 12% to 5%. This change directly benefits Maharashtra’s horticultural belts, such as, Nagpur for oranges, Nashik for grapes, onions, and tomatoes, Jalgaon for bananas, and the Konkan region renowned for mangoes. The industry has 2,728 registered food processing units (FPUs) and provides employment to around 2 lakh people, accounting for 13% of India’s workforce in the food processing sector. In terms of trade, the state’s contribution to India’s agricultural and food product exports during 2022-23 stood at 17.64% of India’s total.
The GST rate cut will lower the cost of processed food products by ~6-7%. This is expected to encourage higher consumption, promote value addition, and increase the offtake of produce from farmers across the horticultural belts of the state.
Fisheries & Marine Processing
Maharashtra’s long coastline makes it a major marine fish producer in the country. The fisheries and marine processing sector is a significant traditional industry along the Konkan Coast, spanning Mumbai, Raigad, Ratnagiri, and Sindhudurg districts. It has long been the primary livelihood for the Koli community and other coastal populations, providing employment to over 200,000 active fishermen and supports lakhs more in allied services, such as, processing, transport, and retail.
Beyond meeting domestic demand, the industry also contributes to global seafood trade. Processed fish and shrimp from Maharashtra are exported to international markets, particularly the EU, Japan, and Southeast Asia.
The reduction of GST on prepared and preserved fish products from 12% to 5% will support seafood processing MSMEs across the coastal belt. This will make products more competitive in both domestic and international markets.
Handlooms & Handicrafts
Cotton & Textile Industry
The cotton and textile industry is an important sector in Maharashtra, with a strong presence across multiple regions. Major textile hubs include Ichalkaranji, often called the “Manchester of Maharashtra”, Solapur, known for its towels and bedsheets, as well as Malegaon and Bhiwandi, both significant weaving and processing centres. In addition, the cotton-growing regions of Vidarbha, particularly Yavatmal and Amravati, along with parts of Marathwada, are also key hubs for the sector.
The textile sector is the second-largest employer in Maharashtra, providing livelihoods to over 1.1 million people in spinning, weaving, and garmenting. It supports millions of people, from cotton farmers in Vidarbha to power loom workers and small-scale processors in the textile towns. Maharashtra is among India’s leading textile states and plays a critical role in yarn and fabric production. Solapur alone has a home textile market with an estimated turnover of over ₹15,000 crore.
The GST rate cut on yarn and fabrics from 12% to 5% is expected to reduce input costs for garment and home textile manufacturers by ~6-7%. This will directly enhance the competitiveness of Maharashtra’s power loom sector.
Kolhapuri Chappals & Leather Goods
Kolhapuri chappals and leather goods industry is concentrated in Kolhapur, parts of Sangli, and the leather processing cluster in Dharavi, Mumbai. This GI-tagged craft is a traditional livelihood for artisan families, primarily from marginalized communities, who have been handcrafting these unique chappals for generations. The sector provides direct employment to over 30,000 artisans within the Kolhapur cluster. In addition, the Dharavi leather industry employs over 15,000 people.
These handcrafted products are widely sold across India and also exported to countries such as the USA, Australia, and the UK. The revised 5% GST rate on footwear priced at or below ₹2,500 per pair and on leather, is expected to directly benefit this industry. For instance, a typical pair of Kolhapuri chappals, usually priced between ₹800 and ₹2,000, will now become approximately 6-7% cheaper. This reduction will make the craft more affordable and competitive in markets, providing a boost to artisan sales.
Warli Paintings & Folk Art
Warli paintings and folk art are rooted in the Palghar district and surrounding tribal areas in the Sahyadri ranges. This traditional art form provides a livelihood for hundreds of artisan families, particularly from the Warli community. Known for its minimalistic and captivating style, this art form art form is sold on canvases, apparel, and home décor items. This wide appeal has helped sustain demand for authentic, hand-painted works created by artisans in the region.
The reduction of GST on paintings executed by hand from 12% to 5% will bring a measurable impact. Authentic Warli paintings are expected to become ~6-7% cheaper. This change will allow artisans to compete more effectively with mass-produced prints while also helping them earn a better livelihood from their ancestral craft.
Paithani Sarees
Paithani sarees are among the most iconic handwoven textiles of Maharashtra. The craft of weaving these sarees is a highly skilled, traditional practice that has been passed down through generations of weaver families. The weaving clusters in Paithan and Yeola provide employment to several thousand weaver families.
It holds a unique position in the market as a premium, high-value product with a single Paithani saree ranging in cost from ₹15,000 to over ₹5 lakh. With a strong cultural significance these sarees considered an essential attire for Maharashtrian weddings.
With GST on key inputs like silk/zari thread reduced from 12% to 5%, the production cost will fall for weavers. This provides them with better margins or the flexibility to price their creations more competitively.
Automotive & Auto Ancillary Hub
The automotive and auto ancillary sector in Maharashtra has a strong base across the Pune-Chakan-Talegaon belt, Aurangabad, and Nashik. This is a high-skill sector employing engineers, ITI graduates, and a vast number of assembly line workers. The Pune automotive cluster is one of the largest in India, providing direct and indirect employment to over 500,000 people.
The sector not only accounts for a significant portion of India's automobile and auto component manufacturing but has also supported urbanization and economic growth in Maharashtra. It is also a major export hub, contributing over 25% of India’s total auto exports.
The recent GST rate cuts from 28% to 18% include a reduction on auto parts, motorcycles under 350cc and small cars. For large cars, the compensation cess has been removed, further impacting prices in this category. The revised rates are expected to lower the cost of vehicles and spare parts significantly. A car priced at ₹10 lakh, for example, could become cheaper by ₹90,000 to ₹1 lakh, while the cost of parts for servicing will also decrease. This will result in increased demand across the sector.
New Economy & Strategic Industry
Defence Manufacturing
Defence manufacturing has emerged as an important sector in Maharashtra, with key hubs in Nagpur which forms part of the Defence Corridor, Pune, Ahmednagar housing the Combat Vehicles Research and Development Establishment (CVRDE), and Nashik as the base of Hindustan Aeronautics Limited (HAL).
Together, these centres represent a growing network of strategic, high-technology sector employing skilled engineers, researchers, and technicians, fostering a domestic defence industrial base. With a dedicated defence industrial corridor, Maharashtra is poised to become a key hub for manufacturing ammunition, vehicles, and aerospace components for the Indian Armed Forces. Employment is expanding steadily, with major public and private players such as Ordnance Factories, L&T Defence, and Bharat Forge setting up facilities in the state.
The revised 5% GST on armoured vehicles along with IGST exemption on critical components, will lower procurement costs for the Ministry of Defence. These measures are expected to encourage greater indigenous manufacturing under the “Make in India” initiative.
Renewable Energy Devices
Renewable energy devices form a growing sector across Maharashtra, with focus concentrated in regions such as Vidarbha and Marathwada, which receive high solar radiation. Maharashtra is one of the leading states in renewable energy capacity in India, and policies such as the PM-KUSUM scheme for solar pumps have gained strong popularity among farmers in rural areas. With promotion of clean energy solutions among both farmers and households, the sector contributes to energy security and environmental goals.
The GST reduction to 5% will make solar panels, solar water heaters, and other renewable devices ~6-7% cheaper. This cost benefit is expected to accelerate adoption, supporting government green energy targets and reducing reliance on conventional power sources.
Pharmaceutical Industry
The pharmaceutical industry in Maharashtra is spread across key centres such as Mumbai, Pune, Aurangabad, and Tarapur. It is a leading state in the pharmaceutical sector employing over 2 lakh people including pharmacists, scientists, and a skilled manufacturing workforce. Maharashtra is a major contributor to pharmaceutical production in India as well as a key export hub.
The recent GST rate change on medicaments, reduced from 12% to 5%, is expected to have a direct impact on consumers. Medicines will now be around 6-7% cheaper. This will reduce healthcare expenses and bring relief to households, especially for families dealing with chronic ailments that require long-term medication.
Financial Services & Insurance
The financial services and insurance sector is a high-value service industry that employs finance professionals, insurance agents, and tech experts. Employment in this sector is significant with the BFSI industry being one of the largest white-collar employers in Mumbai and Pune.
The new GST reforms bring a major shift for the insurance sector. With GST exemption on individual health and life insurance policies, the cost of premiums has reduced significantly for consumers. For example, a health insurance premium of ₹20,000 could become cheaper by ₹3,600. With this exemption, insurance will be more affordable, increasing penetration and enhancing social security amongst citizens.
Hospitality & Tourism Sector
Maharashtra stands among the top states in the country for tourist arrivals, catering to both domestic and international travellers. Its hospitality and tourism sector is spread across Mumbai, Pune, Aurangabad with its Ajanta-Ellora caves, Nashik, and the Konkan coastal belt covering Alibag, Ratnagiri, and Sindhudurg. The sector serves as a massive service industry that supports millions of livelihoods by employing people at all skill levels, ranging from hotel management professionals to housekeeping and restaurant staff.
The new GST rates have a direct impact on affordability. The rate on hotel accommodation priced at ₹7,500 or below has been reduced from 12% to 5% without input tax credit. For instance, a room priced at ₹6,000 per night will see the tax component drop from ₹720 to ₹300, hence, saving ₹420 per night. This will make stays cheaper for tourists and business travellers.
Film & Entertainment Industry
Mumbai is the undisputed centre of the Indian film industry. Home to Bollywood, this sector supports a diverse range of professionals, from actors and directors to thousands of technicians, crew members, and daily wage earners. Employment generated by this industry is vast, with more than 8.5 lakh people in Mumbai dependent on it for their livelihoods.
India has the highest cinema attendance in the world, and affordable access to films plays an important role in sustaining this demand. With recent GST change, the tax on cinema admission tickets priced at ₹100 or less has been reduced from 12% to 5%. This measure is targeted at the mass-market audience that primarily frequents single-screen theatres and smaller multiplexes. Lower ticket prices are expected to reduce costs for the common person, making cinema more accessible. The potential increase in footfalls will also support the exhibition sector, primarily benefitting regional and low-budget films.
IT & ITES Export Services
The IT and ITES hubs in Maharashtra are centred around Pune’s Hinjawadi and Magarpatta, Mumbai’s Thane-Belapur and Navi Mumbai belts, and Nagpur. The sector is a major white-collar employer, providing jobs to IT professionals, engineers, and graduates, and plays a central role in driving the service economy of these cities. Maharashtra’s IT sector employs over 1.2 million professionals and accounts for more than 20% of India’s total software exports.
The recent amendment to the place of supply rules for “intermediary services” marks a landmark change. This will allow thousands of IT/ITES companies in Maharashtra to classify their services as exports and claim GST refunds, significantly boosting their cash flow and global competitiveness.
Conclusion
The new GST reforms are set to benefit Maharashtra’s economy that span agriculture, industry, and services. By easing tax burdens, the reforms lower costs for consumers while strengthening margins for producers, creating a balance between affordability and competitiveness.
For Maharashtra, where diverse sectors contribute to growth and employment, these reforms act as a unifying force that strengthens economic linkages and widens opportunities.
Click here to see PDF

PIB Headquarters
ଜିଏସଟି ସଂସ୍କାର 2025: ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ କିପରି ଲାଭବାନ ହେବ
05 OCT 2025 1:26PM by PIB Bhubaneswar
- ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଚିନି ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ପଦାର୍ଥ ଉପରେ ଜିଏସଟି ହ୍ରାସ ଦ୍ୱାରା ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ ପାଇବ; ପ୍ରାୟ 50 ଲକ୍ଷ କୃଷକ ଏବଂ 2 ଲକ୍ଷ ଶ୍ରମିକ ଉପକୃତ ହେବେ।
- ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଏବଂ ସଂରକ୍ଷିତ ମାଛ 5 ପ୍ରତିଶତ ଜିଏସଟିରେ ଶସ୍ତା ହେବ; 2 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ଉପକୃତ ହେବେ ।
- ବୟନଶିଳ୍ପ, ଚମଡ଼ା, ପୈଠଣୀ ଏବଂ ୱାର୍ଲି କଳା ଉପରେ ଜିଏସଟି ରିହାତି ହେବା ଦ୍ଵାରା 11 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଶ୍ରମିକ ଏବଂ କାରିଗରଙ୍କର ଜୀବିକା ବୃଦ୍ଧି କରିଛି।
- ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦେଉଥିବା କ୍ଲଷ୍ଟରଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଲାଗି ଅଟୋ, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ଆଇ ଟି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଜି ଏସ୍ ଟି ହାର ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି ।
- ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଏବଂ ପ୍ରିମିୟମକୁ ଅଧିକ ସୁଲଭ କରିବା ପାଇଁ ଔଷଧ ଉପରେ ଜିଏସଟି ହ୍ରାସ ଏବଂ ବୀମା ଉପରେ ରିହାତି ।
ପରିଚୟ
ସୁଦୃଢ଼ କୃଷି, ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ସେବା କ୍ଷେତ୍ର ଥିବା ଏକ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଭାବେ ନିକଟରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ହୋଇଥିବା ଜିଏସଟି ସଂସ୍କାର ଦ୍ୱାରା ଯଥେଷ୍ଟ ଲାଭ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ରାଜ୍ୟର ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଏହାର ପଶ୍ଚିମ ଭାଗରେ ଚିନି ଉତ୍ପାଦନ, ନାଗପୁର, ନାସିକ, ଜଲଗାଓଁ ଏବଂ କୋଙ୍କଣରେ ଫଳ ଏବଂ ପନିପରିବା ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଏବଂ ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକରେ ମତ୍ସ୍ୟଚାଷ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଇଚଲକରଞ୍ଜି ଏବଂ ସୋଲାପୁର ଭଳି ହସ୍ତତନ୍ତ କେନ୍ଦ୍ର, କୋହ୍ଲାପୁରୀ ଚପଲ, ଓରଲି ପେଣ୍ଟିଂ ଏବଂ ପୈଠାନୀ ଶାଢ଼ୀ ଭଳି ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ତଥା ଅଟୋମୋବାଇଲ, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ଫାର୍ମାସ୍ୟୁଟିକାଲ୍ସର ଶିଳ୍ପ ସମୂହ ପାଇଁ ଏହା ସମାନ ଭାବରେ ପରିଚିତ।
ଜିଏସ୍‌ଟି ସଂସ୍କାର ହେବା ଫଳରେ ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ କର ଦେବାରେ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ ହୋଇଛି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ମୂଲ୍ୟ କମ୍ ହୋଇଛି ଏବଂ ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱସ୍ତି ମିଳିଛି । ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଗୁଡିକ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବାଏବଂ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ବୃଦ୍ଧି କରି ଚାଷୀ, କାରିଗର, ଶ୍ରମିକ ଏବଂ ବୃତ୍ତିଗତମାନଙ୍କୁ ସିଧାସଳଖ ଲାଭ ଦେଇଛି । ନୂତନ ଢାଞ୍ଚା ଗ୍ରାହକଙ୍କ କ୍ରୟ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି କରିଛି, ଯାହା ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଅର୍ଥନୀତିକୁ ସୁଦୃଢ କରିଛି ।
କୃଷି ଏବଂ କୃଷି ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ
ଚିନି ଶିଳ୍ପ
ପଶ୍ଚିମ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଚିନି କ୍ଷେତ୍ର କୋହ୍ଲାପୁର, ସାଙ୍ଗଲି, ସତାରା, ପୁଣେ, ସୋଲାପୁର ଏବଂ ଅହମ୍ମଦନଗରକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରେ | ଏହା ଭାରତର ସର୍ବବୃହତ ଚିନି ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ଏବଂ ଦେଶର ମୋଟ ଉତ୍ପାଦନର ପ୍ରାୟ 35-40% ଅଂଶ ଏଠାରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଥାଏ। ଏହି ଶିଳ୍ପ 200ରୁ ଅଧିକ ଚିନି କାରଖାନାରେ 2,00,000ରୁ ଅଧିକ ଶ୍ରମିକଙ୍କୁ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ ଏବଂ ଆନୁମାନିକ 50 ଲକ୍ଷ ଆଖୁ ଚାଷୀଙ୍କ ଜୀବିକା ନିର୍ବାହ କରିଥାଏ।
ପରିଶୋଧିତ ଚିନି ଉପରେ ସଂଶୋଧିତ ଜିଏସଟି ହାର 12 ପ୍ରତିଶତରୁ 5 ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ଫଳରେ ଚିନି ପାଇକାରୀ ସ୍ତରରେ ଶସ୍ତା ହୋଇଯିବ। ଏହା ଏକ ବିଶାଳ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଶିଳ୍ପ (ମିଷ୍ଟାନ୍ନ, ପାନୀୟ) ପାଇଁ ନିବେଶ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ ଘରୋଇ ଗ୍ରୋସରୀ ବିଲ୍ ହ୍ରାସ କରିବ।
ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟ ପଦାର୍ଥ (ଫଳ ଏବଂ ପନିପରିବା)
ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଫଳ ଉତ୍ପାଦ ଉପରେ ଜିଏସଟି ହ୍ରାସ ଦ୍ୱାରା ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିଛି। ଫଳ ଜୁସ୍, ଜାମ୍, ଜେଲୀ ଏବଂ ସସ୍ ଉପରେ ଜିଏସଟି ହାର 12 ପ୍ରତିଶତରୁ 5 ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି। ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସିଧାସଳଖ ଲାଭାନ୍ୱିତ କରୁଛି, ଯେପରିକି, କମଳା ପାଇଁ ନାଗପୁର, ଅଙ୍ଗୁର, ପିଆଜ ଏବଂ ଟମାଟୋ ପାଇଁ ନାସିକ, କଦଳୀ ପାଇଁ ଜଲଗାଓଁ ଏବଂ ଆମ୍ବ ପାଇଁ ପ୍ରସିଦ୍ଧ କୋଙ୍କଣ ଅଞ୍ଚଳ। ଏହି ଶିଳ୍ପରେ 2,728 ଟି ପଞ୍ଜୀକୃତ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ୟୁନିଟ୍ (ଏଫପିୟୁ) ଅଛି ଏବଂ ପ୍ରାୟ 2 ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରେ, ଯାହା ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର କାର୍ଯ୍ୟବଳର 13 ପ୍ରତିଶତ ଅଟେ। ବାଣିଜ୍ୟ ଦୃଷ୍ଟିରୁ, 2022-23 ସମୟରେ ଭାରତର କୃଷି ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦ ରପ୍ତାନୀରେ ରାଜ୍ୟର ଯୋଗଦାନ ଭାରତର ମୋଟ 17.64 ପ୍ରତିଶତ ଥିଲା।
ଜିଏସଟି ହାର ହ୍ରାସ ହେବା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀର ମୂଲ୍ୟ ପ୍ରାୟ 6-7 ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ ପାଇବ। ଏହାଦ୍ୱାରା ଅଧିକ ବ୍ୟବହାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବ, ମୂଲ୍ୟ ସଂଯୋଜନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବ ଏବଂ ରାଜ୍ୟର ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ କୃଷକମାନଙ୍କ ଠାରୁ ଉତ୍ପାଦ ଉଠାଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ମତ୍ସ୍ୟଚାଷ ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଦୀର୍ଘ ଉପକୂଳ ଏହାକୁ ଦେଶର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସାମୁଦ୍ରିକ ମାଛ ଉତ୍ପାଦକ ରାଜ୍ୟ କରିଥାଏ। ମୁମ୍ବାଇ, ରାୟଗଡ଼, ରତ୍ନଗିରି ଏବଂ ସିନ୍ଧୁଦୁର୍ଗ ଜିଲ୍ଲାରେ ବ୍ୟାପ୍ତ କୋଙ୍କଣ ଉପକୂଳରେ ମତ୍ସ୍ୟଚାଷ ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କ୍ଷେତ୍ର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପାରମ୍ପରିକ ଶିଳ୍ପ। ଏହା ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି କୋଲି ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ଜନସଂଖ୍ୟା ପାଇଁ ପ୍ରାଥମିକ ଜୀବିକା ହୋଇଆସୁଛି। ଏହା ଦ୍ଵାରା 2,00,000 ରୁ ଅଧିକ ସକ୍ରିୟ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରୁଛି ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ, ପରିବହନ ଏବଂ ଖୁଚୁରା ପରି ଆନୁସଙ୍ଗିକ ସେବାରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଯୋଡି ହୋଇଛନ୍ତି |
ଘରୋଇ ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିବା ବ୍ୟତୀତ, ଏହି ଶିଳ୍ପ ବିଶ୍ୱ ସାମୁଦ୍ରିକ ଖାଦ୍ୟ ବାଣିଜ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ଯୋଗଦାନ କରିଥାଏ। ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରୁ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ମାଛ ଏବଂ ଚିଙ୍ଗୁଡ଼ି ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବଜାର, ବିଶେଷ କରି ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ, ଜାପାନ ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ ପୂର୍ବ ଏସିଆକୁ ରପ୍ତାନି କରାଯାଏ |
ପ୍ରସ୍ତୁତ ଏବଂ ସଂରକ୍ଷିତ ମାଛ ଉତ୍ପାଦ ଉପରେ ଜିଏସଟିକୁ 12 ପ୍ରତିଶତରୁ 5 ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ଦ୍ୱାରା ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ସାମୁଦ୍ରିକ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଏମଏସଏମଇଗୁଡ଼ିକୁ ସହାୟତା ମିଳିବ। ଏହା ଉଭୟ ଘରୋଇ ଏବଂ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବଜାରରେ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକୁ ଅଧିକ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତାମୂଳକ କରିବ।
ହସ୍ତତନ୍ତ ଏବଂ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ
କପା ଏବଂ ବୟନ ଶିଳ୍ପ
କପା ଏବଂ ବୟନ ଶିଳ୍ପ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ର, ଯାହାର ଏକାଧିକ ଅଞ୍ଚଳରେ ଦୃଢ଼ ଉପସ୍ଥିତି ରହିଛି। ପ୍ରମୁଖ ବୟନ ଶିଳ୍ପ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଇଚଲକରଞ୍ଜି, ଯାହାକୁ ପ୍ରାୟତଃ "ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ମଞ୍ଚେଷ୍ଟର" କୁହାଯାଏ, ସୋଲାପୁର, ଯାହା ଏହାର ଟାୱେଲ ଏବଂ ବେଡ୍ ସିଟ ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା, ଏବଂ ମାଲେଗାଓଁ ଏବଂ ଭିୱାଣ୍ଡି, ଉଭୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୟନ ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କେନ୍ଦ୍ର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ | ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ବିଦର୍ଭରେ କପା ଉତ୍ପାଦନ କରୁଥିବା ଅଞ୍ଚଳ, ବିଶେଷ କରି ଯବତମାଲ ଏବଂ ଅମରାବତୀ, ଏବଂ ମରାଠୱାଡାର କିଛି ଅଂଶ ମଧ୍ୟ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ପ୍ରମୁଖ କେନ୍ଦ୍ର।
ବୟନ ଶିଳ୍ପ ହେଉଛି ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଦ୍ୱିତୀୟ ସର୍ବବୃହତ ନିଯୁକ୍ତିଦାତା, ଯାହା ସୂତା କାଟିବା, ବୟନ ଏବଂ ପୋଷାକରେ 11 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ଜୀବିକା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ଏହା ବିଦର୍ଭରେ କପା ଚାଷୀ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ବୟନଶିଳ୍ପ ସହରରେ ପାୱାର ଲୁମ୍ ଶ୍ରମିକ ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣକାରୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ସହାୟତା କରିଥାଏ। ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଭାରତର ଅଗ୍ରଣୀ ବୟନ ଶିଳ୍ପ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଅନ୍ୟତମ ଏବଂ ସୂତା ଏବଂ କପଡା ଉତ୍ପାଦନରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ। ସୋଲାପୁରରେ କେବଳ ଘରୋଇ ବୟନଶିଳ୍ପ ବଜାର ରହିଛି, ଯାହାର ଆନୁମାନିକ କାରବାର 15,000 କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ।
ସୂତା ଏବଂ କପଡା ଉପରେ ଜିଏସଟି ହାର 12 ପ୍ରତିଶତରୁ 5 ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ କରାଯିବା ଦ୍ୱାରା ପୋଷାକ ଏବଂ ଘରୋଇ ବୟନଶିଳ୍ପ ଉତ୍ପାଦନକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ନିବେଶ ଖର୍ଚ୍ଚ '6.7ପ୍ରତିଶତ ଦ୍ୱାରା ହ୍ରାସ ପାଇବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ଏହା ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ପାୱାର ଲୁମ୍ କ୍ଷେତ୍ରର ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତାକୁ ସିଧାସଳଖ ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
କୋହ୍ଲାପୁରୀ ଚପଲ ଏବଂ ଚମଡ଼ା ସାମଗ୍ରୀ
କୋହ୍ଲାପୁରୀ ଚପଲ ଏବଂ ଚମଡ଼ା ସାମଗ୍ରୀ ଶିଳ୍ପ କୋହ୍ଲାପୁର, ସାଙ୍ଗଲୀର କିଛି ଅଂଶ ଏବଂ ମୁମ୍ବାଇର ଧାରାଭିରେ ଥିବା ଚମଡ଼ା ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କ୍ଲଷ୍ଟରରେ କେନ୍ଦ୍ରୀଭୂତ | ଏହି ଜିଆଇ-ଟ୍ୟାଗ ହୋଇଥିବା ଶିଳ୍ପ ହେଉଛି କାରିଗର ପରିବାର ପାଇଁ ଏକ ପାରମ୍ପାରିକ ଜୀବିକା, ମୁଖ୍ୟତଃ ଅବହେଳିତ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର, ଯେଉଁମାନେ ପିଢ଼ି ପିଢ଼ି ଧରି ଏହି ଅନନ୍ୟ ଚପଲ ତିଆରି କରିଆସୁଛନ୍ତି | ଏହି କ୍ଷେତ୍ର କୋହ୍ଲାପୁର କ୍ଲଷ୍ଟର ମଧ୍ୟରେ 30,000 ରୁ ଅଧିକ କାରିଗରଙ୍କୁ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରୁଛି | ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଧାରାଭି ଚମଡ଼ା ଶିଳ୍ପ 15,000ରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦେଇଥାଏ।
ଏହି ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ଉତ୍ପାଦଗୁଡିକ ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ବିକ୍ରି ହୁଏ ଏବଂ ଆମେରିକା, ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ଏବଂ ବ୍ରିଟେନ ପରି ଦେଶକୁ ମଧ୍ୟ ରପ୍ତାନି ହୁଏ | ଯୋଡ଼ି ପିଛା 2500 ଟଙ୍କା କିମ୍ବା ତା 'ଠାରୁ କମ୍ ମୂଲ୍ୟର ଜୋତା ଏବଂ ଚମଡ଼ା ଉପରେ ସଂଶୋଧିତ 5 ପ୍ରତିଶତ ଜିଏସଟି ହାର ଏହି ଶିଳ୍ପକୁ ସିଧାସଳଖ ଲାଭାନ୍ୱିତ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, କୋହ୍ଲାପୁରୀ ଚପଲ୍ର ଏକ ସାଧାରଣ ଯୋଡ଼ି, ଯାହାର ମୂଲ୍ୟ ସାଧାରଣତଃ 800 ଟଙ୍କାରୁ 2 ହଜାରେ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମଧ୍ୟରେ, ଏବେ ପାଖାପାଖି 6 ରୁ 7 ପ୍ରତିଶତ ଶସ୍ତା ହୋଇଯିବ। ଏହି ହ୍ରାସ ଶିଳ୍ପକୁ ବଜାରରେ ଅଧିକ ସୁଲଭ ଏବଂ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତାମୂଳକ କରିବ, ଯାହା କାରିଗର ବିକ୍ରୟକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
ୱାର୍ଲି ଚିତ୍ରକଳା ଏବଂ ଲୋକ କଳା
ୱାର୍ଲି ଚିତ୍ରକଳା ଏବଂ ଲୋକକଳାର ମୂଳଦୁଆ ପାଲଘର ଜିଲ୍ଲା ଏବଂ ସାହ୍ୟାଦ୍ରି ପର୍ବତମାଳାର ଆଖପାଖ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ରହିଛି। ଏହି ପାରମ୍ପରିକ କଳା ଶୈଳୀ ଶହ ଶହ କାରିଗର ପରିବାର, ବିଶେଷ କରି ୱାର୍ଲି ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ପାଇଁ ଜୀବିକା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ଏହାର ସର୍ବନିମ୍ନ ଏବଂ ଚିତ୍ତାକର୍ଷକ ଶୈଳୀ ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା, ଏହି କଳା ରୂପ କଳା କ୍ୟାନଭାସ୍, ପୋଷାକ ଏବଂ ଗୃହ ସଜ୍ଜା ସାମଗ୍ରୀରେ ବିକ୍ରି ହୁଏ | ଏହି ବ୍ୟାପକ ଆବେଦନ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର କାରିଗରମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ମିତ ପ୍ରାମାଣିକ, ହସ୍ତ-ଚିତ୍ରିତ କାର୍ଯ୍ୟର ଚାହିଦାକୁ ବଜାୟ ରଖିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି।
ହାତରେ ଅଙ୍କିତ ପେଣ୍ଟିଂ ଉପରେ ଜିଏସଟି 12 ପ୍ରତିଶତରୁ 5 ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ କରାଯିବା ଦ୍ୱାରା ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ିବ। ପ୍ରାମାଣିକ ୱାର୍ଲି ଚିତ୍ରକଳା ପ୍ରାୟ 6 ରୁ 7 ପ୍ରତିଶତ ଶସ୍ତା ହେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ କାରିଗରମାନଙ୍କୁ ବ୍ୟାପକ ଭାବେ ଉତ୍ପାଦିତ ପ୍ରିଣ୍ଟ ସହିତ ଅଧିକ ପ୍ରଭାବୀ ଢଙ୍ଗରେ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରିବା ସହିତ ସେମାନଙ୍କ ପୈତୃକ ଶିଳ୍ପରୁ ଏକ ଉନ୍ନତ ଜୀବିକା ଅର୍ଜନ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସହାୟକ ହେବ।
ପୈଠାନୀ ଶାଢ଼ୀ
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ସବୁଠାରୁ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହସ୍ତତନ୍ତ ବୟନଶିଳ୍ପ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ। ଏହି ଶାଢ଼ୀ ବୁଣିବାର କଳା ହେଉଛି ଏକ ଉଚ୍ଚ କୁଶଳୀ, ପାରମ୍ପାରିକ ଅଭ୍ୟାସ ଯାହା ବୁଣାକାର ପରିବାରର ପିଢ଼ି ପରେ ପିଢ଼ି ଦେଇ ଯାଇଛି | ପାଇଥନ ଏବଂ ୟେଓଲାର ବୁଣାକାର ସମୂହ ଅନେକ ହଜାର ବୁଣାକାର ପରିବାରକୁ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ।
ଏହା ବଜାରରେ ଏକ ପ୍ରିମିୟମ୍, ଉଚ୍ଚ ମୂଲ୍ୟର ଉତ୍ପାଦ ଭାବରେ ଏକ ଅନନ୍ୟ ସ୍ଥାନ ଅଧିକାର କରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଗୋଟିଏ ପୈଠାନୀ ଶାଢ଼ୀ ମୂଲ୍ୟ 15,000 ରୁ 5 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ | ଏକ ଦୃଢ଼ ସାଂସ୍କୃତିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ସହିତ ଏହି ଶାଢ଼ୀଗୁଡିକ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ବିବାହ ପାଇଁ ଏକ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ପୋଷାକ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଏ |
ରେଶମ/ଜରି ସୂତା ଭଳି ପ୍ରମୁଖ ନିବେଶ ସାମଗ୍ରୀ ଉପରେ ଜିଏସଟି 12 ପ୍ରତିଶତରୁ 5 ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ ପାଇବା ଫଳରେ ବୁଣାକାରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉତ୍ପାଦନ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ ପାଇବ। ଏହା ସେମାନଙ୍କୁ ଉନ୍ନତ ମାର୍ଜିନ୍ କିମ୍ବା ସେମାନଙ୍କ ସୃଷ୍ଟିକୁ ଅଧିକ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତାମୂଳକ ଭାବରେ ମୂଲ୍ୟ ଦେବା ପାଇଁ ନମନୀୟତା ପ୍ରଦାନ କରେ।
ଅଟୋମୋଟିଭ ଏବଂ ଅଟୋ ଆନୁଷଙ୍ଗିକ ହବ୍
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଅଟୋମୋବାଇଲ୍ ଏବଂ ଅଟୋ ଆନୁଷଙ୍ଗିକ କ୍ଷେତ୍ରର ପୁଣେ-ଚାକନ-ତାଲେଗାଓଁ ବେଲ୍ଟ, ଔରଙ୍ଗାବାଦ ଏବଂ ନାସିକରେ ଏକ ଦୃଢ ଆଧାର ରହିଛି। ଏହା ଏକ ଉଚ୍ଚ-ଦକ୍ଷତା କ୍ଷେତ୍ର ଯେଉଁଥିରେ ଇଞ୍ଜିନିୟର, ଆଇ. ଟି. ଆଇ. ଗ୍ରାଜୁଏଟ୍ ଏବଂ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଆସେମ୍ବ୍ଲି ଲାଇନ୍ କର୍ମଚାରୀ ନିୟୋଜିତ ହୋଇଥାନ୍ତି। ପୁଣେ ଅଟୋମୋବାଇଲ୍ କ୍ଲଷ୍ଟର ଭାରତର ସର୍ବବୃହତ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ, ଯାହା 5.00,000 ରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଏବଂ ପରୋକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରେ |
ଏହି କ୍ଷେତ୍ର କେବଳ ଭାରତର ଅଟୋମୋବାଇଲ ଏବଂ ଅଟୋ କମ୍ପୋନେଣ୍ଟ ଉତ୍ପାଦନରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ ନୁହେଁ ବରଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ସହରୀକରଣ ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ମଧ୍ୟ ସମର୍ଥନ କରିଛି। ଏହା ମଧ୍ୟ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ରପ୍ତାନୀ କେନ୍ଦ୍ର, ଯାହା ଭାରତର ମୋଟ ଅଟୋ ରପ୍ତାନୀର 25 ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ଯୋଗଦାନ କରିଥାଏ।
ନିକଟରେ ଜିଏସଟି ହାର 28 ପ୍ରତିଶତରୁ 18 ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଅଟୋ ପାର୍ଟସ୍, 350 ସିସିରୁ କମ୍ ମୋଟର ସାଇକେଲ ଏବଂ ଛୋଟ କାର ଉପରେ ହ୍ରାସ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ବଡ଼ କାର୍ ପାଇଁ, କ୍ଷତିପୂରଣ ସେସ୍ ହଟାଇ ଦିଆଯାଇଛି, ଯାହା ଏହି ବର୍ଗରେ ମୂଲ୍ୟକୁ ଆହୁରି ପ୍ରଭାବିତ କରିଛି। ସଂଶୋଧିତ ଦର ଦ୍ୱାରା ଯାନ ଏବଂ ଖୁଚୁରା ଯନ୍ତ୍ରାଂଶ ମୂଲ୍ୟ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ ପାଇବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, 10 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ଏକ କାର 90,000 ରୁ 1 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଶସ୍ତା ହୋଇପାରେ, ଯେତେବେଳେ ସର୍ଭିସ୍ ପାଇଁ ଯନ୍ତ୍ରାଂଶ ମୂଲ୍ୟ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଇବ। ଏହାଦ୍ୱାରା ସମଗ୍ର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଚାହିଦା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ।
ନୂତନ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ରଣନୈତିକ ଉଦ୍ୟୋଗ
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନ
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ର ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି, ନାଗପୁରରେ ପ୍ରମୁଖ ହବ୍ ସହିତ ଯାହା ପ୍ରତିରକ୍ଷା କରିଡରର ଅଂଶ ଗଠନ କରେ, ପୁଣେ, ଅହମ୍ମଦନଗର ହାଉସିଂ କମ୍ବ୍ୟାଟ୍ ଭେହିକିଲ୍ ରିସର୍ଚ୍ଚ ଆଣ୍ଡ ଡେଭଲପମେଣ୍ଟ ଏଷ୍ଟାବ୍ଲିସମେଣ୍ଟ (ସିଭିଆରଡିଇ), ଏବଂ ନାସିକ ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନ ଏରୋନଟିକ୍ସ ଲିମିଟେଡ୍ (ହାଲ୍) ର ଆଧାର ଭାବରେ |
ଏହି କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ ମିଳିତ ଭାବେ, ଏକ ଘରୋଇ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଶିଳ୍ପ ଆଧାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଇ, କୁଶଳୀ ଇଞ୍ଜିନିୟର, ଗବେଷକ ଏବଂ ଟେକ୍ନିସିଆନମାନଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତ କରୁଥିବା ରଣନୈତିକ, ଉଚ୍ଚ-ପ୍ରଯୁକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରର ଏକ ବର୍ଦ୍ଧିତ ନେଟୱାର୍କର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରନ୍ତି। ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଶିଳ୍ପ କରିଡର ସହିତ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଭାରତୀୟ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ପାଇଁ ଗୁଳିଗୋଳା, ଯାନ ଏବଂ ଏରୋସ୍ପେସ୍ ଉପାଦାନ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ହବ୍ ହେବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ। ରାଜ୍ୟରେ ଅର୍ଡିନାନ୍ସ ଫ୍ୟାକ୍ଟ୍ରି, ଏଲ୍ ଆଣ୍ଡ ଟି ଡିଫେନ୍ସ ଏବଂ ଭାରତ ଫୋର୍ଜ ଭଳି ପ୍ରମୁଖ ସରକାରୀ ଏବଂ ଘରୋଇ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ସୁବିଧା ସ୍ଥାପନ କରିବା ସହିତ ନିଯୁକ୍ତି କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି।
ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପକରଣ ଉପରେ ଆଇଜିଏସଟି ରିହାତି ସହିତ ସଶସ୍ତ୍ର ଯାନ ଉପରେ ସଂଶୋଧିତ 5 ପ୍ରତିଶତ ଜିଏସଟି ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପାଇଁ କ୍ରୟ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ "ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ" ପଦକ୍ଷେପ ଅଧୀନରେ ଅଧିକ ସ୍ୱଦେଶୀ ଉତ୍ପାଦନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଉପକରଣ
ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଉପକରଣ ସମଗ୍ର ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଏକ ବର୍ଦ୍ଧିତ କ୍ଷେତ୍ର ଗଠନ କରେ, ଯେଉଁଥିରେ ବିଦର୍ଭ ଏବଂ ମରାଠୱାଡା ପରି ଅଞ୍ଚଳରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରୀଭୂତ ହୋଇଛି, ଯାହା ଉଚ୍ଚ ସୌର ବିକିରଣ ଗ୍ରହଣ କରେ | ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି କ୍ଷମତାରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଭାରତର ଅଗ୍ରଣୀ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ ଏବଂ ସୌର ପମ୍ପ ପାଇଁ ପିଏମ-କୁସୁମ ଯୋଜନା ଭଳି ନୀତି ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର କୃଷକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବେଶ୍ ଲୋକପ୍ରିୟତା ହାସଲ କରିଛି। ଉଭୟ କୃଷକ ଏବଂ ପରିବାର ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ସମାଧାନର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ସହିତ, ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ପରିବେଶ ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ଯୋଗଦାନ କରିଥାଏ।
ଜିଏସଟିକୁ 5 ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ଦ୍ୱାରା ସୌର ପ୍ୟାନେଲ, ସୌର ୱାଟର ହିଟର ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ନବୀକରଣଯୋଗ୍ୟ ଉପକରଣ ଶସ୍ତା ହୋଇଯିବ। ଏହି ବ୍ୟୟ ଲାଭ ଗ୍ରହଣକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ, ସରକାରୀ ସବୁଜ ଶକ୍ତି ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ସମର୍ଥନ କରିବ ଏବଂ ପାରମ୍ପରିକ ଶକ୍ତି ଉତ୍ସ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତାକୁ ହ୍ରାସ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ଫାର୍ମାସ୍ୟୁଟିକାଲ ଶିଳ୍ପ
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଫାର୍ମାସ୍ୟୁଟିକାଲ୍ ଶିଳ୍ପ ମୁମ୍ବାଇ, ପୁଣେ, ଔରଙ୍ଗାବାଦ ଏବଂ ତାରାପୁର ଭଳି ପ୍ରମୁଖ କେନ୍ଦ୍ରରେ ବ୍ୟାପ୍ତ। ଫାର୍ମାସ୍ୟୁଟିକାଲ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହା ଏକ ଅଗ୍ରଣୀ ରାଜ୍ୟ ଯେଉଁଥିରେ ଫାର୍ମାସିଷ୍ଟ, ବୈଜ୍ଞାନିକ ଏବଂ କୁଶଳୀ ଉତ୍ପାଦନ କାର୍ଯ୍ୟବଳ ସମେତ 2 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଛନ୍ତି। ଭାରତରେ ଫାର୍ମାସ୍ୟୁଟିକାଲ୍ ଉତ୍ପାଦନରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଯୋଗଦାନକାରୀ ତଥା ଏକ ପ୍ରମୁଖ ରପ୍ତାନି ହବ୍ |
ନିକଟରେ ଔଷଧ ଉପରେ ଜିଏସଟି ହାରରେ ହୋଇଥିବା ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ 12 ପ୍ରତିଶତରୁ 5 ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ କରାଯିବା ଫଳରେ ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କ ଉପରେ ଏହାର ସିଧାସଳଖ ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ଔଷଧ ଏବେ ପ୍ରାୟ 6-7% ଶସ୍ତା ହେବ। ଏହା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ ପରିବାର ପାଇଁ ଆଶ୍ୱସ୍ତି ଆଣିବ, ବିଶେଷ କରି ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ରୋଗର ମୁକାବିଲା କରୁଥିବା ପରିବାର ପାଇଁ ଯାହା ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଔଷଧ ଆବଶ୍ୟକ କରେ |
ଆର୍ଥିକ ସେବା ଏବଂ ବୀମା
ଆର୍ଥିକ ସେବା ଏବଂ ବୀମା କ୍ଷେତ୍ର ହେଉଛି ଏକ ଉଚ୍ଚ ମୂଲ୍ୟର ସେବା ଉଦ୍ୟୋଗ ଯାହା ଆର୍ଥିକ ପେସାଦାର, ବୀମା ଏଜେଣ୍ଟ ଏବଂ ବୈଷୟିକ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦେଇଥାଏ। ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଯୁକ୍ତି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାରଣ ବି. ଏଫ୍. ଏସ୍. ଆଇ. ଶିଳ୍ପ ମୁମ୍ବାଇ ଏବଂ ପୁଣେର ସର୍ବବୃହତ୍ ହ୍ୱାଇଟ୍-କଲର ନିଯୁକ୍ତିଦାତା ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ।
ନୂଆ ଜିଏସଟି ସଂସ୍କାର ବୀମା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛି। ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଜୀବନ ବୀମା ପଲିସି ଉପରେ ଜିଏସଟି ଛାଡ଼ ସହିତ ଗ୍ରାହକଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରିମିୟମର ମୂଲ୍ୟ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, 20,000 ଟଙ୍କାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବୀମା ପ୍ରିମିୟମ 3,600 ଟଙ୍କା ଶସ୍ତା ହୋଇପାରେ। ଏହି ରିହାତି ସହିତ, ବୀମା ଅଧିକ ସୁଲଭ ହେବ, ନାଗରିକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରବେଶ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଏବଂ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ।
ଆତିଥ୍ୟ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ର
ଉଭୟ ଘରୋଇ ଏବଂ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କୁ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ପର୍ଯ୍ୟଟକ ଆଗମନ ପାଇଁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଦେଶର ଶୀର୍ଷ ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ଛିଡ଼ା ହୋଇଛି | ଏହାର ଆତିଥ୍ୟ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ର ମୁମ୍ବାଇ, ପୁଣେ, ଔରଙ୍ଗାବାଦରେ ଏହାର ଅଜନ୍ତା-ଏଲୋରା ଗୁମ୍ଫା, ନାସିକ ଏବଂ ଆଲିବାଗ, ରତ୍ନଗିରି ଏବଂ ସିନ୍ଧୁଦୁର୍ଗକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରୁଥିବା କୋଙ୍କଣ ଉପକୂଳ ବେଲ୍ଟ ସହିତ ବ୍ୟାପିଛି | ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ଏକ ବିଶାଳ ସେବା ଉଦ୍ୟୋଗ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାଏ, ଯାହା ହୋଟେଲ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ ପେସାଦାରଙ୍କ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ହାଉସକିପିଂ ଏବଂ ରେଷ୍ଟୁରାଣ୍ଟ କର୍ମଚାରୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମସ୍ତ ଦକ୍ଷତା ସ୍ତରରେ ଲୋକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦେଇ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବିକା ନିର୍ବାହ କରିଥାଏ।
ନୂଆ ଜିଏସଟି ହାର ସୁଲଭତା ଉପରେ ସିଧାସଳଖ ପ୍ରଭାବ ପକାଉଛି। 7, 500 ଟଙ୍କା କିମ୍ବା ତା 'ଠାରୁ କମ୍ ମୂଲ୍ୟର ହୋଟେଲ୍ ଆବାସ ଦର ବିନା ଇନ୍ପୁଟ୍ ଟ୍ୟାକ୍ସ କ୍ରେଡିଟ୍ ରେ 12 ପ୍ରତିଶତରୁ 5 ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ରାତି ପିଛା 6,000 ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ଏକ କୋଠରୀରେ ଟିକସ ଉପାଦାନ 720 ଟଙ୍କାରୁ 300 ଟଙ୍କାକୁ ହ୍ରାସ ପାଇବ, ତେଣୁ ରାତି ପିଛା 420 ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ ହେବ। ଏହାଦ୍ୱାରା ପର୍ଯ୍ୟଟକ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟିକ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ପାଇଁ ରହଣି ଶସ୍ତା ହୋଇଯିବ।
ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଏବଂ ମନୋରଞ୍ଜନ ଉଦ୍ୟୋଗ
ମୁମ୍ବାଇ ହେଉଛି ଭାରତୀୟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଶିଳ୍ପର ନିର୍ବିବାଦିତ କେନ୍ଦ୍ର। ବଲିଉଡର ଘର, ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ଅଭିନେତା ଏବଂ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକଙ୍କଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ହଜାର ହଜାର ଟେକ୍ନିସିଆନ୍, କ୍ରୁ ସଦସ୍ୟ ଏବଂ ଦିନ ମଜୁରିଆଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଭିନ୍ନ ପେସାଦାରଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରେ | ଏହି ଉଦ୍ୟୋଗ ଦ୍ୱାରା ବ୍ୟାପକ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି, ମୁମ୍ବାଇର 8 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଜୀବିକା ନିର୍ବାହ ପାଇଁ ଏହା ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ।
ଭାରତରେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବାଧିକ ସିନେମା ଉପସ୍ଥିତି ରହିଛି, ଏବଂ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ରର ସୁଲଭ ଉପଲବ୍ଧତା ଏହି ଚାହିଦାକୁ ବଜାୟ ରଖିବାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ। ନିକଟରେ ହୋଇଥିବା ଜିଏସଟି ପରିବର୍ତ୍ତନ ସହିତ, 100 ଟଙ୍କା କିମ୍ବା ତା 'ଠାରୁ କମ୍ ମୂଲ୍ୟର ସିନେମା ପ୍ରବେଶ ଟିକେଟ୍ ଉପରେ ଟିକସକୁ 12 ପ୍ରତିଶତରୁ 5 ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଜନ-ବଜାର ଦର୍ଶକଙ୍କୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରି କରାଯାଇଛି ଯେଉଁମାନେ ମୁଖ୍ୟତଃ ଏକକ-ସ୍କ୍ରିନ୍ ପ୍ରେକ୍ଷାଳୟ ଏବଂ ଛୋଟ ମଲ୍ଟିପ୍ଲେକ୍ସକୁ ବାରମ୍ବାର ଆସନ୍ତି | କମ୍ ଟିକେଟ୍ ମୂଲ୍ୟ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି, ଯାହା ଚଳଚ୍ଚିତ୍ରକୁ ଅଧିକ ସୁଲଭ କରିବ | ଦର୍ଶକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟାରେ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପ୍ରଦର୍ଶନୀ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ମଧ୍ୟ ସହାୟତା କରିବ, ଯାହା ମୁଖ୍ୟତଃ ଆଞ୍ଚଳିକ ଏବଂ ସ୍ୱଳ୍ପ ବଜେଟ୍ ବିଶିଷ୍ଟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ଲାଭାନ୍ୱିତ କରିବ।
ଆଇ ଟି ଏବଂ ଆଇ ଟି ଇ ଏସ୍ ରପ୍ତାନୀ ସେବା
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଆଇ. ଟି. ଏବଂ ଆଇ. ଟି. ଇ. ଏସ୍. କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ ପୁଣେର ହିଞ୍ଜାୱାଡ଼ି ଏବଂ ମଗରପଟ୍ଟା, ମୁମ୍ବାଇର ଥାନେ-ବେଲାପୁର ଏବଂ ନଭି ମୁମ୍ବାଇ ବେଲ୍ଟ ଏବଂ ନାଗପୁରକୁ କେନ୍ଦ୍ର କରି ରହିଛି। ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ହେଉଛି ଏକ ପ୍ରମୁଖ ହ୍ୱାଇଟ-କଲର ନିଯୁକ୍ତିଦାତା, ଯାହା ଆଇଟି ପେସାଦାର, ଇଞ୍ଜିନିୟର ଏବଂ ସ୍ନାତକମାନଙ୍କୁ ଚାକିରି ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ ଏବଂ ଏହି ସହରଗୁଡ଼ିକର ସେବା ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପରିଚାଳିତ କରିବାରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ। ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଆଇଟି କ୍ଷେତ୍ର 12 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପେସାଦାରଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦେଇଥାଏ ଏବଂ ଭାରତର ମୋଟ ସଫ୍ଟୱେର୍ ରପ୍ତାନୀର 20 ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ଅଟେ।
"ମଧ୍ୟସ୍ଥି ସେବା" ପାଇଁ ଯୋଗାଣ ନିୟମର ସ୍ଥାନରେ ନିକଟରେ ହୋଇଥିବା ସଂଶୋଧନ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଚିହ୍ନିତ କରେ। ଏହାଦ୍ୱାରା ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ହଜାର ହଜାର ଆଇ.ଟି./ ଆଇ. ଟି. ଇ. ଏସ୍. କମ୍ପାନୀ ସେମାନଙ୍କ ସେବାକୁ ରପ୍ତାନୀ ଭାବେ ବର୍ଗୀକୃତ କରିପାରିବେ ଏବଂ ଜି. ଏସ୍. ଟି. ଫେରସ୍ତ ଦାବି କରିପାରିବେ, ଯାହା ସେମାନଙ୍କ ନଗଦ ପ୍ରବାହ ଏବଂ ବୈଶ୍ୱିକ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତାକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
ଉପସଂହାର
ନୂତନ ଜିଏସଟି ସଂସ୍କାର ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଲାଭାନ୍ୱିତ କରିବ ଯାହା କୃଷି, ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ୟାପ୍ତ। ଟିକସ ବୋଝକୁ ସହଜ କରି, ଏହି ସଂସ୍କାର ଗ୍ରାହକଙ୍କ ପାଇଁ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବା ସହିତ ଉତ୍ପାଦକଙ୍କ ପାଇଁ ମାର୍ଜିନକୁ ମଜବୁତ କରିଥାଏ, ଯାହା ସାମର୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା ମଧ୍ୟରେ ଏକ ସନ୍ତୁଳନ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ।
ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ପାଇଁ, ଯେଉଁଠାରେ ବିବିଧ କ୍ଷେତ୍ର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯୋଗଦାନ କରିଥାଏ, ଏହି ସଂସ୍କାର ଏକ ଏକୀକୃତ ଶକ୍ତି ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାଏ, ଯାହା ଆର୍ଥିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଥାଏ ଏବଂ ସୁଯୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ କରିଥାଏ।