ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୁଜରାଟର ନବସାରୀରେ ୪୭,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ବିଭିନ୍ନ ଉନ୍ନୟନ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ ଏବଂ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
22 FEB 2024 6:10PM by PIB Bhubaneswar
ଭଦୋଦରା ମୁମ୍ବାଇ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କଲେ
କାକରାପାର ପରମାଣୁ ବିଦ୍ୟୁତ୍ କେନ୍ଦ୍ରରେ ଦୁଇଟି ନୂତନ ଚାପଯୁକ୍ତ ଭାରୀ ଜଳ ରିଆକ୍ଟରକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କଲେ: କେଏପିଏସ-୩ ଏବଂ କେଏପିଏସ-୪
ନବସାରୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମିତ୍ର ପାର୍କ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ
ସୁରତ ନଗର ନିଗମ, ସୁରତ ନଗର ଉନ୍ନୟନ ପ୍ରାଧିକରଣ ଏବଂ ଡ୍ରିମ୍ ସିଟିର ଅନେକ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ
ସଡ଼କ, ରେଳ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଜଳ ଯୋଗାଣ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ
"ନବସାରୀରେ ରହିବା ସର୍ବଦା ଏକ ମହାନ ଅନୁଭବ। ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଶୁଭାରମ୍ଭ ଗୁଜରାଟର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାକୁ ମଜବୁତ କରିବ"
"ମୋଦୀଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ସେହିଠାରୁ ଆରମ୍ଭ ହୁଏ ଯେଉଁଠାରେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ଆଶା ଶେଷ ହୁଏ"
"ଗରୀବ ହେଉ କି ମଧ୍ୟବିତ୍ତ, ଗ୍ରାମୀଣ ହେଉ କି ସହରାଞ୍ଚଳ, ଆମ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ଜୀବନଧାରଣ ମାନକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା"
"ଆଜି ଦେଶର ଛୋଟ ସହରଗୁଡ଼ିକରେ ମଧ୍ୟ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ସଂଯୋଗ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି"
"ଆଜି, ଦେଶର ଛୋଟ ସହରଗୁଡ଼ିକରେ ମଧ୍ୟ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ସଂଯୋଗ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି"
"ଆଜି, ବିଶ୍ୱ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦିଏ"
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ନବସାରୀ ଗୁଜରାଟରେ ୪୭,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ବିଭିନ୍ନ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ ଏବଂ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ବିଦ୍ୟୁତ ଉତ୍ପାଦନ, ରେଳ, ରାସ୍ତା, ବୟନଶିଳ୍ପ, ଶିକ୍ଷା, ଜଳ ଯୋଗାଣ, ସଂଯୋଗୀକରଣ ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳ ବିକାଶ ଭଳି ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରୁଛି।
ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଆଜି ଗୁଜରାଟରେ ତାଙ୍କର ତୃତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ପୂର୍ବ ଦିନରେ ଗୁଜରାଟର ପଶୁପାଳକ (ଗୋପାଳକ) ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧ ଶିଳ୍ପର ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ସହିତ ଯୋଗଦେବାକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ। ସେ ମେହସାଣାର ଭାଲିନାଥ ମହାଦେବ ମନ୍ଦିରରେ ପ୍ରାଣ ପ୍ରତିଷ୍ଠାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। "ଏବେ, ମୁଁ ବିକାଶର ଏହି ମହୋତ୍ସବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ନବସାରୀରେ ଅଛି", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ମୋବାଇଲ ଫୋନରେ ଟର୍ଚ୍ଚଲାଇଟ୍ ଜଳାଇବା ଏବଂ ବିକାଶର ଏହି ସ୍ମାରକୀ ମହୋତ୍ସବର ଅଂଶ ହେବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବୟନ, ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳ ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭଦୋଦରା, ନବସାରୀ, ଭରୁଚ ଏବଂ ସୁରତ ପାଇଁ ଆଜିର ୪୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ।
ମୋଦି କି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦତ୍ତ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଗୁଜୁରାଟର ଲୋକମାନେ ବହୁତ ଦିନ ଧରି ଜାଣିଛନ୍ତି। ସେ ତାଙ୍କ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀତ୍ୱ ସମୟରେ 'ଫାଇଭ୍ ଏଫ୍' ବିଷୟରେ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରୁଥିବା 'ଫାର୍ମ, ଫାର୍ମରୁ ଫାଇବର, ଫାଇବରରୁ କାରଖାନା, କାରଖାନାରୁ ଫ୍ୟାଶନ, ଫ୍ୟାଶନରୁ ବିଦେଶୀ' କଥା ମନେ ପକାଇଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଥିଲା ବୟନଶିଳ୍ପର ଏକ ପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, "ଆଜି, ସୁରଟର ରେଶମ ସହର ନବସାରୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିସ୍ତାର ପାଉଛି", ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ସର୍ବବୃହତ ଉତ୍ପାଦକ ଏବଂ ରପ୍ତାନିକାରୀଙ୍କ ସହ ପ୍ରତିଯୋଗିତା କରିବାର କ୍ଷମତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୁରଟରେ ନିର୍ମିତ ବୟନଶିଳ୍ପର ଅନନ୍ୟ ପରିଚୟ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମିତ୍ର ପାର୍କ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବା ଦ୍ୱାରା ସମଗ୍ର କ୍ଷେତ୍ରର ମୁହଁ ବଦଳିଯିବ ଯେଉଁଠାରେ କେବଳ ଏହାର ନିର୍ମାଣରେ ୩,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ନିବେଶ କରାଯିବ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମିତ୍ର ପାର୍କ କଟିଂ, ବୟନ, ଜିନିଂ, ପୋଷାକ, ବୈଷୟିକ ବୟନ ଏବଂ ବୟନ ଯନ୍ତ୍ରପାତି ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ପାଇଁ ଏକ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତିକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ପାର୍କରେ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଘର, ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ପାର୍କ, ଗୋଦାମ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁବିଧା ଏବଂ ତାଲିମ ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ପାଇଁ ସୁବିଧା ରହିବ।
୮୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ତାପି ନଦୀ ବ୍ୟାରେଜର ଶିଳାନ୍ୟାସ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସୁରଟରେ ଜଳ ଯୋଗାଣ ସମ୍ପର୍କିତ ସମସ୍ୟାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମାଧାନ କରାଯିବ, ଏହା ବନ୍ୟା ଭଳି ପରିସ୍ଥିତିକୁ ରୋକିବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।
ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ବିକାଶରେ ବିଦ୍ୟୁତର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୨୦-୨୫ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଗୁଜରାଟରେ ସେହି ସମୟକୁ ସୂଚାଇଥିଲେ ଯେତେବେଳେ ବିଦ୍ୟୁତ କାଟ ବହୁତ ଘନିଷ୍ଠ ଥିଲା। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ହେବା ସମୟରେ ସାମ୍ନା କରୁଥିବା ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକିତ କରିଥିଲେ ଏବଂ କୋଇଲା ଏବଂ ଗ୍ୟାସର ଆମଦାନୀକୁ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଭାବରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେ ଜଳବିଦ୍ୟୁତ ଉତ୍ପାଦନର ସର୍ବନିମ୍ନ ସମ୍ଭାବନା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ "ମୋଦୀ ହୈ ତୋ ମୁମକିନ୍ ହୈ" ବୋଲି କହି ରାଜ୍ୟକୁ ବିଦ୍ୟୁତ ଉତ୍ପାଦନ ସଙ୍କଟରୁ ବାହାର କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ବିଷୟରେ ଅନ୍ତର୍ଦୃଷ୍ଟି ଦେଇଥିଲେ, ଉନ୍ନତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଏବଂ ସୌର ଏବଂ ପବନ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ରତି ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯାହା ଆଜି ଗୁଜରାଟରେ ଏକ ବିପୁଳ ପରିମାଣର ବିଦ୍ୟୁତ ଉତ୍ପାଦନ କରିଥାଏ।
ପରମାଣୁ ବିଦ୍ୟୁତ ଉତ୍ପାଦନ ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କାକରାପାର ପରମାଣୁ ବିଦ୍ୟୁତ କେନ୍ଦ୍ର (କେଏପିଏସ ) ୟୁନିଟ୍ଏ ୩ ଏବଂ ୟୁନିଟ୍ ୪ ରେ ଆଜି ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରାଯାଇଥିବା ଦୁଇଟି ନୂତନ ସ୍ୱଦେଶୀ ଚାପଯୁକ୍ତ ଭାରୀ ଜଳ ରିଆକ୍ଟର (ପିଏଛଡବ୍ଲୁଆର ) ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ରିଆକ୍ଟରଗୁଡ଼ିକ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ଉଦାହରଣ ଏବଂ ଗୁଜୁରାଟର ବିକାଶରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦକ୍ଷିଣ ଗୁଜୁରାଟର ଅଭୂତପୂର୍ବ ବିକାଶ ସହିତ ବର୍ଦ୍ଧିତ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ସମାବେଶକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂର୍ଯ୍ୟଘର ଯୋଜନା ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ ଯାହା କେବଳ ପରିବାରର ଶକ୍ତି ବିଲ୍ ହ୍ରାସ କରିବ ନାହିଁ ବରଂ ଆୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ଏକ ମାଧ୍ୟମ ହେବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ବୁଲେଟ୍ ଟ୍ରେନ୍ ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ଦେଇ ଗତି କରିବ କାରଣ ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ଦେଶର ବଡ଼ ଶିଳ୍ପ କେନ୍ଦ୍ର - ମୁମ୍ବାଇ ଏବଂ ସୁରଟକୁ ସଂଯୋଗ କରିବ।
"ନବସାରୀ ଏବେ ଏହାର ଶିଳ୍ପ ବିକାଶ ପାଇଁ ସ୍ୱୀକୃତି ପାଉଛି", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, ନବସାରୀ ସମେତ ସମଗ୍ର ପଶ୍ଚିମ ଗୁଜରାଟ ଏହାର କୃଷି ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା। ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଲାଭ ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ବିଷୟରେ କହି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଫଳ ଚାଷର ଉତ୍ଥାନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ନବସାରୀରୁ ବିଶ୍ୱ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ହାପୁସ୍ ଏବଂ ଭାଲସାରୀ ଆମ୍ବ ଏବଂ ଚିକୁ (ସାପୋଡିଲା) ପ୍ରଜାତିର ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଅଧୀନରେ ଚାଷୀମାନେ ୩୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପାଇଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯୁବପିଢ଼ି, ଗରିବ, ଚାଷୀ ଏବଂ ମହିଳାଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ତାଙ୍କର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି କେବଳ ଯୋଜନା ତିଆରି କରିବାଠାରୁ ଅଧିକ ନୁହେଁ ବରଂ ପୂର୍ଣ୍ଣ କଭରେଜ୍ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିସ୍ତାରିତ ହେବ ।
ଆଦିବାସୀ ଏବଂ ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରତି ପୂର୍ବରୁ ହୋଇଥିବା ଅବହେଳା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ଉମରଗାମରୁ ଅମ୍ବାଜୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳର ପ୍ରତ୍ୟେକ ମୌଳିକ ସୁବିଧା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି। ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ମଧ୍ୟ, ବିକାଶ ମାନଦଣ୍ଡରେ ପଛରେ ଥିବା ୧୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲା ଦେଶର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଂଶ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛନ୍ତି।
"ମୋଦୀଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ସେହିଠାରୁ ଆରମ୍ଭ ହୁଏ ଯେଉଁଠାରେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କଠାରୁ ଆଶା ଶେଷ ହୁଏ", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। ସେ ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ପକ୍କା ଘର, ମାଗଣା ରାସନ ଯୋଜନା, ବିଦ୍ୟୁତ୍, ନଳକୂପ ପାଣି ଏବଂ ଗରିବ, ଚାଷୀ, ଦୋକାନୀ ଏବଂ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ପାଇଁ ବୀମା ଯୋଜନା ପାଇଁ ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିର ତାଲିକା ଦେଇଥିଲେ। "ଏହା ଆଜି ଏକ ବାସ୍ତବତା କାରଣ ଏହା ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି", ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି।
ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ସିକଲ୍ ସେଲ୍ ଆନିମିଆ ସମସ୍ୟାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହି ରୋଗକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ସମନ୍ୱିତ ପ୍ରୟାସର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ତାଙ୍କ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଦିବସରେ ସିକଲ୍ ସେଲ୍ ଆନିମିଆ ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟର ସକ୍ରିୟ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ରୋଗର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ଜାତୀୟ ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ତାଲିକାଭୁକ୍ତ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, "ଆମେ ଏବେ ସିକଲ୍ ସେଲ୍ ଆନିମିଆରୁ ମୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଜାତୀୟ ମିଶନ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ," ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, ସାରା ଦେଶରେ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରୁ ଏହି ରୋଗ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ବ୍ୟାପକ ପଦକ୍ଷେପକୁ ରୂପରେଖା ଦିଆଯାଇଛି। "ଏହି ମିଶନ ଅଧୀନରେ, ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ସିକଲ୍ ସେଲ୍ ଆନିମିଆ ପାଇଁ ସ୍କ୍ରିନିଂ କରାଯାଉଛି," ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି। ସେ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ଆଗାମୀ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
"ଗରିବ ହେଉ କି ମଧ୍ୟବିତ୍ତ, ଗ୍ରାମୀଣ ହେଉ କି ସହରାଞ୍ଚଳ, ଆମ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ଜୀବନଧାରଣ ମାନକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା," ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିମୂଳକ ବିକାଶ ପ୍ରତି ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃଦୋହରାଇଛନ୍ତି। ପୂର୍ବ ସମୟର ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିରତାକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ "ଅର୍ଥନୈତିକ ସ୍ଥିରତା ଦେଶର ସୀମିତ ଆର୍ଥିକ ସମ୍ବଳ ଥିଲା," ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ସେହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଗ୍ରାମୀଣ ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳ ବିକାଶ ଉପରେ ପ୍ରତିକୂଳ ପ୍ରଭାବକୁ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତୀୟ ଅର୍ଥନୀତି ୨୦୧୪ ରେ ୧୧ ତମ ସ୍ଥାନରୁ ଉପରକୁ ଉଠି ୫ମ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତି ପାଲଟିଥିବାରୁ, ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଯେ ଆଜି ଭାରତର ନାଗରିକମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବା ପାଇଁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଅଛି ଏବଂ ତେଣୁ ଭାରତ ଏହାକୁ ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଛି। ତେଣୁ, ଆଜି ଦେଶର ଛୋଟ ସହରଗୁଡ଼ିକରେ ମଧ୍ୟ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ସଂଯୋଗ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି। ସେ ଛୋଟ ସହରାଞ୍ଚଳ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ୪ କୋଟି ପକ୍କା ଘରରୁ ସୁଗମ ବିମାନ ଯାତ୍ରା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ପଦକ୍ଷେପର ସଫଳତା ଏବଂ ପରିସର ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ଆଜି ବିଶ୍ୱ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆକୁ ଚିହ୍ନିତ କରୁଛି।" ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ନୂତନ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ସ ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଆବିର୍ଭାବ ସହିତ ଛୋଟ ସହରଗୁଡ଼ିକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛି। ସେ ଛୋଟ ସହରଗୁଡ଼ିକରେ ଏକ ନବ-ମଧ୍ୟମ ଶ୍ରେଣୀର ଉଦୟ ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ, ଯାହା ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୈତିକ ଶକ୍ତିରେ ପରିଣତ କରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିକାଶ ଏବଂ ଐତିହ୍ୟକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ଉପରେ ସରକାରଙ୍କ ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ଭାରତର ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ଇତିହାସର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କେନ୍ଦ୍ର ହୋଇଆସିଛି, ତାହା ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନ ହେଉ କିମ୍ବା ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣ। ପରିବାରବାଦ, ତୁଷ୍ଟୀକରଣ ଏବଂ ଦୁର୍ନୀତିର ରାଜନୀତି ଯୋଗୁଁ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଐତିହ୍ୟ ପ୍ରତି ଅବହେଳା ପାଇଁ ସେ ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ବିପରୀତରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧ ଐତିହ୍ୟର ପ୍ରତିଧ୍ୱନି ଆଜି ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଶୁଣାଯାଉଛି। ସେ ଦାଣ୍ଡି ଲବଣ ସତ୍ୟାଗ୍ରହ ସ୍ଥଳରେ ଦାଣ୍ଡି ସ୍ମାରକୀର ବିକାଶ ଏବଂ ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କ ଅବଦାନ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଷ୍ଟାଚ୍ୟୁ ଅଫ୍ ୟୁନିଟି ନିର୍ମାଣ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
ଭାଷଣ ଶେଷ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଦେଶର ବିକାଶ ପାଇଁ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅଛି। "ଏହି ୨୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଆମେ ଏକ ବିକଶିତ ଗୁଜରାଟ ଏବଂ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ କରିବୁ", ଏହା କହି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ନିଜ ଅଭିଭାଷଣ ସମାପ୍ତ କରିଥିଲେ ।
ଗୁଜୁରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ପଟେଲ ଏବଂ ସାଂସଦ ଶ୍ରୀ ସି ଆର ପାଟିଲ ଏହି ଅବସରରେ ଗୁଜରାଟ ସରକାରଙ୍କ ଅନେକ ସାଂସଦ, ବିଧାୟକ ଏବଂ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହିତ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭଦୋଦରା ମୁମ୍ବାଇ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେର ବହୁବିଧ ପ୍ୟାକେଜ; ଭରୁଚ, ନବସାରୀ ଏବଂ ଭାଲସାଦରେ ବହୁବିଧ ରାସ୍ତା ପ୍ରକଳ୍ପ; ତାପିରେ ଗ୍ରାମୀଣ ପାନୀୟ ଜଳ ଯୋଗାଣ ପ୍ରକଳ୍ପ; ଭରୁଚରେ ଭୂତଳ ଡ୍ରେନେଜ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ ସମେତ ଅନେକ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ ଦେଶକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନବସାରୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମେଗା ସମନ୍ୱିତ ବୟନଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ପୋଷାକ (ପିଏମ ମିତ୍ର) ପାର୍କ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ମଧ୍ୟ କରିଛନ୍ତି।
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମୟରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭରୁଚ-ଦହେଜ ପ୍ରବେଶ ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ନିର୍ମାଣ; ଭଦୋଦରାର ଏସ.ଏସ.ଜି. ହସ୍ପିଟାଲରେ ବହୁବିଧ ପ୍ରକଳ୍ପ; ଭଦୋଦରାରେ ଆଞ୍ଚଳିକ ବିଜ୍ଞାନ କେନ୍ଦ୍ର; ସୁରତ, ଭଦୋଦରା ଏବଂ ପଞ୍ଚମହଲରେ ରେଳ ଗଜ୍ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ପ୍ରକଳ୍ପ; ଭରୁଚ, ନବସାରୀ ଏବଂ ସୁରତରେ ବହୁବିଧ ରାସ୍ତା ପ୍ରକଳ୍ପ; ଭଲସାଦରେ ଅନେକ ଜଳ ଯୋଗାଣ ଯୋଜନା, ନର୍ମଦା ଜିଲ୍ଲାରେ ସ୍କୁଲ ଏବଂ ଛାତ୍ରାବାସ ଭବନ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରକଳ୍ପ ସମେତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୁରତ ନଗର ନିଗମ, ସୁରତ ନଗର ଉନ୍ନୟନ ପ୍ରାଧିକରଣ ଏବଂ ଡ୍ରିମ୍ ସିଟିର ଅନେକ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ମଧ୍ୟ ଦେଶକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କାକରାପାର ପରମାଣୁ ବିଦ୍ୟୁତ୍ କେନ୍ଦ୍ର (କେଏପିଏସ) ୟୁନିଟ୍ 3 ଏବଂ ୟୁନିଟ୍ 4 ରେ ଦୁଇଟି ନୂତନ ଚାପଯୁକ୍ତ ଭାରୀ ଜଳ ରିଆକ୍ଟର (ପିଏଛଡବ୍ଲୁଆର) ଦେଶକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ। ଭାରତୀୟ ପରମାଣୁ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ନିଗମ ଲିମିଟେଡ୍ (ଏନପିସିଆଇଏଲ ) ଦ୍ୱାରା ୨୨,୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ଏହି କେଏପିଏସ-
୩ ଏବଂ କେଏପିଏସ-୪ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର କ୍ରମାଗତ କ୍ଷମତା ୧୪୦୦ (୭୦୦*୨ ) ଏମଡବ୍ଲୁ ଏବଂ ଏହା ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସ୍ୱଦେଶୀ ପିଏଛଡବ୍ଲୁଆର । ଏଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରଥମ ପ୍ରକାରର ରିଆକ୍ଟର ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବୋତ୍ତମ ରିଆକ୍ଟର ସହିତ ତୁଳନୀୟ ଉନ୍ନତ ସୁରକ୍ଷା ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ସହିତ। ଏକତ୍ରିତ ଭାବରେ, ଏହି ଦୁଇଟି ରିଆକ୍ଟର ପ୍ରତିବର୍ଷ ପ୍ରାୟ ୧୦.୪ ବିଲିୟନ ୟୁନିଟ୍ ସ୍ୱଚ୍ଛ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଉତ୍ପାଦନ କରିବ ଏବଂ ଗୁଜୁରାଟ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ଛତିଶଗଡ଼, ଗୋଆ ଏବଂ ଦାଦ୍ରା ଏବଂ ନଗର ହାଭେଲି ଏବଂ ଦାମନ ଏବଂ ଦିଉ ଭଳି ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟର ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ଲାଭ ପହଞ୍ଚାଇବ।

Prime Minister's Office
PM dedicates to nation and lays foundation stone for multiple development projects worth more than Rs 47,000 crores in Navsari, Gujarat
Dedicates to nation important sections of Vadodara Mumbai Expressway
Dedicates two new Pressurized Heavy Water Reactors at Kakrapar Atomic Power Station: KAPS-3 and KAPS-4
Initiates commencement of work for construction of PM MITRA Park in Navsari
Lays foundation stone for several development projects of Surat Municipal Corporation, Surat Urban Development Authority, and Dream City
Lays foundation stone for road, rail education and water supply projects
“It's always a great feeling to be in Navsari. The inauguration and launch of various projects will strengthen Gujarat's development journey”
“Modi’s guarantee begins where hope from others ceases to exist”
"Whether poor or middle-class, rural or urban, our government's effort is to improve the standard of living for every citizen"
“Today, excellent connectivity infrastructure is being built even in small cities of the country”
“Today, the world recognizes Digital India”
22 FEB 2024 6:10PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi dedicated to the nation and laid the foundation stone for multiple development projects worth more than Rs 47,000 crores in Navsari Gujarat today. The projects encompass a wide range of sectors such as power generation, rail, road, textiles, education, water supply, connectivity and urban development
Addressing the gathering, the Prime Minister underlined that this is his third program in Gujarat today and recalled being in the company of pashupalaks (cattle breeders) from Gujarat and stakeholders in the dairy industry earlier in the day. He also mentioned taking part in the Pran Pratishtha at Valinath Mahadev Temple in Mehsana. “Now, I am here in Navsari taking part in this festival of development”, the Prime Minister said, urging the people present on the occasion to turn on the flashlights in their mobile phones and become a part of this monumental festival of development. The Prime Minister congratulated the citizens for the development projects of today worth more than Rs 40,000 crores for Vadodara, Navsari, Bharuch and Surat among others in the sectors of textile, electricity and urban development.
Referring to the buzz around Modi Ki Guarantee, the Prime Minister underlined the certainty of the completion of guarantees given by him, a fact known to the people of Gujarat for a long time. He recalled ‘Five F’ which he used to talk about during his Chief Minister days - Farm, Farm to Fiber, Fiber to Factory, Factory to Fashion, Fashion to Foreign. He said that the goal was to have a full supply and value chain of textiles. “Today, the silk city of Surat is getting an expansion till Navsari”, the Prime Minister said, highlighting India’s capability to compete with the largest producers and exporters in the sector. Highlighting the role of Gujarat’s textile industry, the Prime Minister touched upon the unique identity of textiles manufactured in Surat. He emphasized that the completion of the PM MITRA Park will change the face of the entire region where an investment worth Rs 3,000 crores will be made solely in its construction. He said PM MITRA Park will create a value-chain ecosystem for activities such as cutting, weaving, ginning, garments, technical textiles and textile machinery while also giving a boost to employment. The Prime Minister informed that the Park will be equipped with houses for the workers, logistics park, warehousing, health facilities, and facilities for training and skill development.
Referring to the foundation stone laying of the Tapi River Barrage worth more than Rs 800 crores, the Prime Minister underlined that the water supply-related issues in Surat will be completely addressed, while also helping in preventing flood-like situations.
Underlining the importance of electricity in day-to-day life as well as in industrial development, the Prime Minister pointed out the time in Gujarat 20-25 years ago when power cuts were very frequent. Shri Modi also highlighted the challenges faced when he became the Chief Minister of Gujarat and mentioned the import of coal and gas as major obstacles. He also mentioned the minimum possibilities of generating hydroelectricity. The Prime Minister exclaimed, “Modi hai toh Mumkin hai” as he gave insights into the government’s effort to pull the state out of the electricity generation crisis, mentioning the encouragement of advanced technology and the push towards solar and wind energy generation which constitutes a huge amount of electricity generated in Gujarat today.
Elaborating on the nuclear generation of electricity, the Prime Minister talked about two new indigenous pressurized Heavy Water Reactors (PHWRs) at Kakrapar Atomic Power Station (KAPS) Unit 3 and Unit 4 that were dedicated to the nation today. He said these reactors are examples of Aatmnirbhar Bharat and will help in the development of Gujarat.
The Prime Minister highlighted the unprecedented development of South Gujarat with growing modern infrastructure. He told the gathering about the PM Suryaghar Scheme which will not only bring down the energy bills of the households but will become a medium of generating income also. The Prime Minister informed that the first bullet train of the country will pass through the region as the region will connect the big industrial centers of the country-Mumbai and Surat.
“Navsari is now getting recognition for its industrial development”, PM Modi said, noting that the entire West Gujarat including Navsari is well known for its agricultural advancements. Speaking about the government’s efforts to provide benefits to farmers in the region, Shri Modi highlighted the emergence of fruit cultivation and mentioned the world-famous Hapus and Valsari varieties of mango and chikoo (sapodilla) from Navsari. The Prime Minister informed that the farmers have received financial assistance worth more than Rs 350 crores under PM Kisan Samman Nidhi.
The Prime Minister reiterated his guarantee of empowering youth, poor, farmers and women. He said that the guarantee goes beyond just making schemes but extends to ensuring full coverage.
Mentioning the earlier neglect of tribal and coastal villages, the Prime Minister said that the current government has ensured every basic facility in the area from Umargam to Ambaji. At the national level too, more than 100 Aspirational Districts that were lagging in development parameters are moving ahead with the rest of the country.
“Modi’s guarantee begins where hope from others ceases to exist”, the Prime Minister said. He listed the assurances of Modi’s guarantee for pucca houses for the poor, free ration scheme, electricity, tapped water and insurance schemes for the poor, farmers, shopkeepers and laborers. “This is a reality today because it is Modi’s guarantee”, the Shri Modi added.
Addressing the pressing issue of sickle cell anemia in tribal regions, Prime Minister Modi emphasized the need for concerted efforts at the national level to eradicate this disease. Noting the state's proactive measures to tackle sickle cell anemia during his Chief Minister Days, the Prime Minister also listed broader national efforts to effectively combat the disease. "We have now launched a National Mission to deliver freedom from sickle cell anemia," Prime Minister Modi said, outlining the government's comprehensive initiative aimed at eliminating the disease from tribal areas across the country. "Under this mission, screenings for sickle cell anemia are being conducted in tribal regions nationwide," Prime Minister Modi stated. He also mentioned upcoming medical colleges in the tribal areas.
"Whether poor or middle-class, rural or urban, our government's effort is to improve the standard of living for every citizen," Prime Minister Modi emphasized, reaffirming the government's commitment to inclusive development. Recalling the economic stagnation of earlier times, the Prime Minister said "Economic stagnation meant that the country had limited financial resources," Prime Minister Modi explained, underscoring the adverse impact on rural and urban development during that period. He said that as the Indian economy has become the 5th largest economy up from 11th rank in 2014, this means that today India's citizens have more money to spend and hence India is spending it. Therefore, today excellent connectivity infrastructure is being built even in small cities of the country. He mentioned accessible air travel from small urban centers and 4 crore pucca houses.
Throwing light on the success and scope of the Digital India initiative, the Prime Minister said, “Today, the world recognizes Digital India.” He emphasized that Digital India has transformed small cities with the emergence of new start-ups as well as youth in the field of sports. He touched upon the emergence of a neo-middle class in such small towns which will drive India to become the third largest economic power in the world.
The Prime Minister underlined the government’s emphasis on prioritizing development as well as heritage and noted that the region has been an important center of India’s faith and history, be it the freedom movement or nation-building. He also lamented the neglect towards the legacy of the region owing to the politics of nepotism, appeasement and corruption. On the contrary, the Prime Minister said, the echo of India's rich heritage is being heard all over the world today. He mentioned the development of the Dandi Memorial at the site of the Dandi Salt Satyagraha and the construction of the Statue of Unity dedicated to the contribution of Sardar Patel.
Concluding the address, the Prime Minister said that the roadmap for the development of the country for the next 25 years is already in place. “In these 25 years, we will make a Viksit Gujarat and a Viksit Bharat”, PM Modi concluded.
Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendra Patel and Member of Parliament, Shri C R Patil were present on the occasion along with several MPs, MLAs and Ministers from Gujarat Government.
Background
The Prime Minister dedicated to the nation several development projects including multiple packages of Vadodara Mumbai Expressway; multiple road projects in Bharuch, Navsari, and Valsad; rural drinking water supply project in Tapi; underground drainage project in Bharuch, among others. The Prime Minister also initiated work commencement for the construction of PM Mega Integrated Textile Region and Apparel (PM MITRA) Park in Navsari.
During the programme, the Prime Minister also laid the foundation stone of important projects including the construction of the Bharuch-Dahej access controlled expressway; multiple projects at S.S.G. Hospital, Vadodara; Regional science center in Vadodara; projects for railway gauge conversion in Surat, Vadodara and Panchmahal; multiple road projects in Bharuch, Navsari and Surat; several water supply schemes in Valsad, school and hostel building and other projects in Narmada district, among others.
The Prime Minister also dedicated to the nation and laid the foundation stone of several development projects of Surat Municipal Corporation, Surat Urban Development Authority, and Dream City.
The Prime Minister dedicated to the nation two new Pressurized Heavy Water Reactors (PHWRs) at Kakrapar Atomic Power Station (KAPS) Unit 3 and Unit 4. Built by the Nuclear Power Corporation of India Ltd (NPCIL), at a cost of more than Rs 22,500 crore, the KAPS-3 and KAPS-4 projects have a cumulative capacity of 1400 (700*2) MW and are the largest indigenous PHWRs. They are first-of-its-kind reactors and with advanced safety features comparable with the best in the world. Together, these two reactors will produce about 10.4 billion units of clean electricity per year and benefit consumers of multiple states like Gujarat, Maharashtra, MP, Chhattisgarh, Goa and UT of Dadra and Nagar Haveli and Daman and Diu.