প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা তি.ভি.৯ সমিত ২০২৫দা ৱা ঙাংখ্রে
ঙসিদি মালেমগী মীৎয়েং অসি ভারতকী মায়কৈদা থম্লি: প্রধান মন্ত্রী
ভারতকী নহারোলশিং খোঙজেল য়াঙনা হৈশিংবা হেনগৎলক্লি অমসুং অনৌবা পুথোকপা হেনগৎলক্লি: প্রধান মন্ত্রী
"ইন্দিয়া ফর্স্ত" অসি ভারতকী ফোরেন পোলিসীগী লাইৱা ওইরক্লি: প্রধান মন্ত্রী
ঙসিদি, ভারতনা মালেমগী থাক্তা শরুক য়াবতা নত্তনা তুংলমচৎ শেমগৎপদা অমসুং ঙাক্না থম্বদা মতেং পাংলি: প্রধান মন্ত্রী
ভারতনা মোনোপোলিগী মথক্তা মীওইবা খুন্নাইদা হেন্না মরুওইবা থম্লি: প্রধান মন্ত্রী
ঙসিদি ভারত অসি মঙলান কয়া লৈবা লৈবাক অমা খক্তা নত্তনা, মদুমক ফংহল্লিবা লৈবাক অমসু ওইরে: প্রধান মন্ত্রী
28 MAR 2025 6:53PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি নই দিল্লীগী ভারত মন্দপমদা তি.ভি.৯ সমিত ২০২৫দা শরুক য়াখ্রে। থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা মহাক্না তি.ভি.৯গী তীম পুম্নমক অমসুং ভ্যুৱরশিংদা য়াইফ-পাউজেল পীখি। মহাক্না হায়খি মদুদি তি.ভি.৯দা রিজনেলগী ওইবা ভাবোক কয়া অমা লৈ অমসুং হৌজিক মালেমগী ওইবা মীয়ামসু লৈরে। তেলি-কনফরেন্সকী খুত্থাংদা থৌরম অসিদা শরুক য়াখিবা ভারত মচাশিংদা মহাক্না নুংঙাইবা ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "ঙসি মালেমগী মীৎয়েং অসি ভারতকী মায়কৈদা লৈরে।" মালেম পুম্বগী মীওইশিংনা ভারতকী মরমদা খঙনিংলি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারত অসি চহি ৭০গী নীংতম্লবা মতুংদা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা ১১শুবা ইকোনোমী ওইরম্মি, অদুবু চহি ৭-৮গী মনুংদা খ্বাইদগী চাউবা ৫শুবা ইকোনোমী ওইখ্রে। আই.এম.এফ.কী রিপোর্ত অমা পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি ১০দা জি.দি.পি.দা শরুক অনি হেনগৎখিবা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমী ওইখি। ভারতনা হৌখিবা চহী তরা অসিদা মসিগী শেন্মিৎলোনদা দোল্লর করোর লাখ অনি হাপচিনখ্রে হায়না মরুওইনা পল্লদুনা মহাক্না হায়খি, জি.দি.পি.গী শরুক অনি হেনগৎলকপা অসি মশিং খক্তা নত্তে অদুবু মসিনা মীওই করোর ২৫বু লায়রবা ফিবমদগী কোকহন্দুনা "নিও-মিদ্দল ক্লাস" অমা শেম্বা অসিগুম্বা মরুওইবা শাফু অমা লৈরি। মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি নিও-মিদল ক্লাসনা অনৌবা পুন্সি অমা হৌরক্লি। মখোয়গী মঙলানশিং অমসুং আশাশিংগা লোয়ননা মখোয়না শেন্মিৎলোনদা মতেং পাংলি অমসুং মসিবু থৌনা হাপ্লি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "ভারত্তা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা নহা ওইরিবা মীশিং লৈরে।" মহাক্না হায়খি মদুদি নহা ওইরিবা মীওইশিংনা য়াম্না থুনা হৈশিংবা হেনগৎলক্লি, মসিনা ইনোবেসনগী খোঙজেল য়াংখৎহল্লি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি 'ইন্দিয়া ফার্স্ত' অসি ভারতকী ফোরেন পোলিসীগী মন্ত্র ওইরে। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতনা মতম অমদা লৈবাক পুম্নমক্কা চপ মান্নবা অরাপ্পা থম্নবগী পোলিসী অমা চৎনরম্মি, হৌজিক্কী থৌওং অসিনা "ইক্বি-ক্লোজনেস" পোলিসী অমা ওইনা পুম্নমক্তা চপ মান্ননা নকশিন্নবগী মরুওইবা পীরি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মালেমগী কম্ম্যুনিতীনা হৌজিক্তি ভারতকী ৱাখল্লোনশিং, ইন্নোবেসনশিং অমসুং হোৎনরিবশিং অসি মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা থাগৎলি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি মালেম অসিনা ঙসিদি ভারতপু পুক্নিং চিংশিন্দুনা য়েংলি অমসুং "ভারতনা ঙসি করি খল্লি" হায়বসি খঙনবা কন্না হোৎনরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতনা মালেমগী ওর্দরদা শরুক য়াবতা নত্তনা তুংলমচৎ শেমগৎপদা অমসুং ঙাকথোকপদা থৌনা লৈনা শরুক য়ারি। মহাক্না মালেমগী সেক্যুরিতীদা, মরু ওইনা কোবিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা ভারতনা লৌখিবা মরুওইবা থৌদাংশিংগী মতাংদা ফোঙদোকখি। শিংনবশিং থাদোক্তুনা, ভারতনা মশাগী ভেক্সিন পুথোকখি, অঙম্বা মওংদা ইনওকুলেসন পাংথোকখি অমসুং লৈবাক ১৫০ হেনবদা হিদাক-লাংথকশিং সপ্লাই তৌখি হায়না মহাক্না হায়খি। মালেমগী অৱাবা তারবা মতম অসিদা, ভারতকী সেবা অমসুং নুংশিজবগী মগুনশিং অসি মালেম পুম্বদা শন্দোক্না তাক্লি, মসিনা মসিগী নাৎ অমসুং চৎনবীগী মগুন অদু উৎলি হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি।
মালেমগী অনিশুবা লাঞ্জাওগী মতুংদা মালেমগী ওইবা ফীভমদা য়েংলদুনা, মালেমগী ওইবা ওর্গানাইজেসন অয়াম্বদা লৈবাক খরনা করম্না দোমিনেৎ তৌরকপগে হায়বদু পল্লদুনা, শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ভারতকী এপ্রোচনা মতম পুম্নমক্তা মীওইবা খুন্নাইবু মোনোপোলিগী মথক্তা মরুওইনা থম্লি, ইনক্লুসিব অমসুং পার্তিসিপেতিব গ্লোবেল ওর্দর অমগীদমক হোৎনরি। ভিজন অসিগী মতুং ইন্না, ভারতনা ২১শুবা চহিচাগী মালেমগী ইন্সতিত্যুসনশিং শেমগৎপদা, অপুনবা কন্ত্রিব্যুসন অমসুং কোওপরেসন ফংহনবদা লমজিংবা ওইরি হায়না মহাক্না মখা তাখি। মালেমগী ওইনা ইনফ্রাস্ত্রকচরদা চাউনা মাং-তাকহনবা মহৌশাগী ওইবা খুদোংচাদবশিং থেংননবা, ভারতনা কোলিসন ফোর দিজাস্তর রেসিলিয়েন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর (সি.দি.আর.আই.) লিংখৎনবা খোঙথাং লৌখৎলে হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি। সি.দি.আর.আই.না দিজাস্তরগী শেম-শারিবা অমসুং রেসিলিয়েন্স মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মালেমগী ওইবা অচেৎপা ৱাফম অমা উৎলি হায়না মহাক্না মখা তাখি। প্রধান মন্ত্রীনা মালেমগী মফম কয়াদা খুদোংথীবশিং মায়োক্ননবা অমসুং কম্ম্যুনিতীশিংবু ঙাক-শেনবা ঙম্নবা ব্রিজশিং, লম্বীশিং, বিলদিংশিং অমসুং পৱার গ্রীদশিং য়াওনা দিজাস্তর রেসিলিয়েন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা ভারতনা হোৎনরিবশিং অদুসু পনখি।
অখন্ননা ইনর্জী রিসোর্সশিংদা লাক্কদৌরিবা শিংনবশিং থেংননবা মালেমগী ওইনা পুন্না থবক তৌমিন্নবগী মরুওইবা অদু পল্লদুনা শ্রী মোদীনা ইন্তর্নেস্নেল সোলর এলাইন্স (আই.এস.এ.) মহাক্না হায়খি মদুদি মসিগী হোৎনবা অসিনা ক্লাইমেৎতা অফবা শাফু পীবতা নত্তনা গ্লোবেল সাউথকী লৈবাকশিংগী ইনর্জীগী মথৌ তাবশিংসু ফংহল্লি। লৈবাক ১০০ হেনবনা খোঙথাং অসিদা শরুক য়াখ্রে হায়না মহাক্না চাউথোক্না ফোংদোকখি। ত্রেদ ইস্বেলেন্স অমসুং লোজিস্তিক ইসুশিংগী মালেমগী শিংনবশিংগী মতাংদা পল্লদুনা শ্রী মোদীনা ইন্দিয়া-মিলিল ইস্ত-ইয়ুরোপ ইকোনোমিক কোরিদোর (আই.এম.ই.সি.) য়াওনা মালেমগা লোয়ননা অনৌবা খোংথাংশিং হৌদোক্নবগীদমক ভারতনা হোৎনরিবশিং অদু পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি প্রোজেক্ত অসিনা এসিয়া, য়ুরোপ অমসুং মিদল ইস্তপু কম্মর্স অমসুং কনেক্তিবিতীগী খুত্থাংদা শম্নহল্লগনি। মসিনা শেন্মিৎলোনগী খুদোংচাবশিং হেনগৎহল্লগনি অমসুং অতোপ্পা ললোন-ইতিক্কী লম্বীশিং ফংহল্লগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি থৌরাং অসিনা গ্লোবেল সপ্লাই চেন মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি।
গ্লোবেল সিস্তেমশিং অসি হেন্না পার্তিসিপেতিব অমসুং দেমোক্রেতিক ওইহন্নবা ভারতনা হোৎনরিবশিং অদু পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ভারত মান্দাপমদা পাংথোকখিবা জি-২০ সম্মিৎকী মনুংদা লৌখৎখিবা পুৱারী ওইরবা খোঙথাং অদুগী মতাংদা পনখি। মফম অদুদা জি-২০গী পর্মানেন্ত মেম্বর অমা ওইনা অফ্রিকান য়ুনিয়ন শেমখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মতম কয়াগী মমাংদগী ওইরক্লিবা দিমান্দ অসি ভারতকী প্রসিদেন্সীগী মখাদা মপুং ফাহনখ্রে। মালেমগী ৱারেপ লৌবগী ইন্সতিত্যুসনশিংদা গ্লোবেল সাউথকী লৈবাকশিংগী ৱা ঙাংবদা ভারতনা লৌরিবা থৌদাং অদু শ্রী মোদীনা পনখি। মহাক্না ইন্তরনেস্নেল যোগ নুমিৎ, দবল্যু.ঐচ.ও.গী গ্লোবেল সেন্তর ফোর ত্রেদিস্নেল মেদিসিন অমসুং আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্সকী মালেমগী ফ্রেমৱার্ক অমা শেমগৎপা য়াওনা হিরম কয়াদা ভারতনা লৌরিবা অচৌবা থৌদাং অদু পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি হায়রিবা হোৎনরিবশিং অসিনা অনৌবা মালেমগী ওইবা থৌওং অসিদা ভারতকী মপাঙ্গল কনবা মফম অমা শেমগৎলে। মহাক্না হায়খি মদুদি মসি হৌরকফম খক্তনি, মরমদি মালেমগী প্লেৎফোর্মশিংদা ভারতকী তৌবা ঙম্বশিং অসি অনৌবা থাক্তা য়ৌরক্লি।
২১শুবা চহিচাগী চহী ২৫ মপুং ফারকখ্রে হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি চহি ১১ অসি মহাক্কী সরকারগী মখাদা লৈবাক্কী সেবা তৌবদা কৎথোকখ্রে। "ভারতনা ঙসি করি খল্লি" হায়বা অসি খঙনবগীদমক্তা মমাংগী ৱাহংশিং অমসুং পাউখুমশিং অদুগী মতাংদা খন্নবগী মরুওইবা অদু মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না দিপেন্দেন্সীদগী মশা-মরোমদোম লেপচবা, এস্পিরেসনদগী এচিবমেন্ত, অমসুং দিবেলপমেন্তকীদমক্তা দিসপ্রেসনদা ওন্থোকপগী মতাংদা পনখি। মহাক্না নিংশিংখি মদুদি চহী তরাগী মমাংদা, খুঙ্গংশিংদা তোইলেৎকী ইসুনা নুপীশিংদা অপীকপা খুদোংচাবশিং পীখি, অদুবু ঙসিদি স্বচ্ছ ভারত মিসননা সোলুসন অমা পীরে। ২০১৩দা, হেল্থকেয়রগী মতাংদা খন্ন-নৈনখিবা অসি মমল য়াম্লবা লাইয়েংশিংগী মতাংদা ওইখি অদুবু ঙসিদি, আয়ুশ্মান ভারতনা সোলুসন অমা পীরি হায়না মহাক্না পনখি। মতৌ অসুম্না মহাক্না হায়খি মদুদি মতম অমদদি মৈ চাক্কদবগা মরী লৈনবা লায়রবশিংগী কিচিনশিং অসি উজ্জ্বলা য়োজনাগী কান্নবা ফংলি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ২০১৩দা, নুপীশিংনা বেঙ্ক একাউন্তশিংগী মতাংদা হংবদা য়াম্না তোয়না চুপ্না লৈরম্মি, অদুবু ঙসিদি, জন ধন য়োজনাগী মতেংনা নুপী কোতি ৩০ হেনবনা মখোয়গী একাউন্তশিং লৈরে। মহাক্না হায়খি মদুদি কুইনা ঈশিং থাবগীদমক্তা কূপশিং অমসুং ঈশিং ইচেকশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা লৈরম্বা লান্থেং অসি হর গার নল সে জল য়োজনাগী খুত্থাংদা লোইশিনখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি চহি তরাগী খুজিং অসি খক্তদা অহোংবা লাকপা নত্তে অদুবু মীওইশিংগী পুন্সিদসু অহোংবা লাক্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি মালেম অসিনা ভারতকী চাউখৎ-থৌরাংগী মোদেল অসি মশক খঙলে অমসুং লৌরে। মহাক্না হায়খি, ভারত অসি হৌজিক্তি "মঙলানগী লৈবাক অমা" নত্তে, অদুবু "মঙলান মপুং ফাহনবা লৈবাক অমা" ওইরে।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি লৈবাক অমনা মখোয়গী নাগরিকশিংগী খুদোংচাবশিং অমসুং মতমগীদমক ইকাই খুম্নবা উৎলকপা মতমদা, মসিনা লৈবাক অদুগী ত্রেজেক্তরীদা অহোংবা পুরকই। ঙসি ভারতনা থেংনরিবা অসিমক্নি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না পাসপোর্ত এপ্লিকেসন প্রোসেসতা মরুওইবা অহোংবশিংগী খুদম অমা পীখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মমাংদা, পাসপোর্ত অমা লৌশিনবা অসি য়াম্না অরুবা থবক অমনি, মসিদা মতম শাংনা ঙাইবগী মতম, কমপ্লেক্স ওইবা দোক্যুমেন্তীশিং অমসুং অয়াম্বনা স্তেত কেপিতেলশিংদা লৈবা পাসপোর্ত সেন্তরশিংদি মশিং য়ামদে। অপীকপা শহরশিংদগী লাকপা মীওইশিংনা থৌওং অসি মপুং ফাহনবগীদমক অয়াম্বা মতমদা মফম খরদা নুমিদাং খরা লৈনবগী থৌরাং তৌবগী মথৌ তাই হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হায়রিবা শিংনবশিং অসি হৌজিক মপুং ফানা হোংখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি লৈবাক অসিদা পাসপোর্ত সর্বিস সেন্তরশিংগী মশিং অসি ৭৭ খক্তদগী ৫৫০ হেনখ্রে। মসিগী মথক্তা, মহাক্না হায়খি মদুদি পাসপোর্ত অমা ফংনবগীদমক ঙাইরিবা মতম অসি মমাংদা নুমিৎ ৫০ ওইরম্মি, হৌজিক্তি মসি নুমিৎ ৫-৬ খক্তদা হন্থরে।
ভারতকী বেঙ্কিং ইনফ্রাস্ত্রকচরদা ওইরক্লিবা অহোংবশিং অদু পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি বেঙ্কশিং অসি চহী ৫০-৬০গী মমাংদা বেঙ্কিং সর্ভিসশিং ফংহল্লগনি হায়বগী অচেৎপা থাজবা পীরদুনা নেস্নেলাইজ তৌখ্রবসু, খুঙ্গং লাখ কয়ানা অসিগুম্বা খুদোংচাবশিং ফংদ্রি। মহাক্না ফোংদোকখি মদুদি হৌজিক ওইরিবা ফিভম অসি হোংখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ওনলাইন বেঙ্কিং অসি য়ুমথোং খুদিংদা য়ৌরে অমসুং ঙসিদি লৈবাক অসিগী কিলোমিতর ৫গী রেদিয়স অমদা বেঙ্কিং তোচ পোইন্ত অমা লৈরে। সরকারনা বেঙ্কিং ইনফ্রাস্ত্রকচর হেঙ্গৎহনবতা নত্তনা বেঙ্কিং সিস্তেমসু মপাঙ্গল কনখৎহনখ্রে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। বেঙ্কশিংগী নন-পর্ফোর্মিং এসেৎশিং (এন.পি.এ.) অসি য়াম্না হন্থরে অমসুং মখোয়গী শেন্দোই অসি রেকোর্দ ওইনা লুপা করোর লাখ ১.৪ য়ৌরে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি মীয়ামগী শেনফম লান্না শীজিন্নখিবা মীওইশিং অদু হৌজিক পাউখুম পীরগনি। এনফোর্সমেন্ত দাইরেক্তোরেত (ই.দি.) না লুপা করোর ২২,০০০গী মথক্তা ফংগদৌরে।
ইফিসিএন্সীনা ইফেক্তিব গবর্নান্স ওইহল্লি হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মতম কুইনা, রিসোর্স হন্থনা শিজিন্নদুনা অমসুং দরকার লৈতনা শেল থাদবা থিংদুনা হেন্না ফংহনবা হায়বসি য়াম্না মরু ওই। মহাক্না ফোংদোকখি মদুদি "রেদ কারপেৎতা রেদ বোরোক্রেসীগী মথক্তা রেদ কারপেৎ"দা অহেনবা মীৎয়েং থম্বা হায়বসি লৈবাক অমগী রিসোর্সশিংবু ইকায় খুম্নবা উৎলি। মহাক্না হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি ১১ অসিদা, মসি মহাক্কী লৈঙাক্কী মরুওইবা মরুওইবা অমনি।
মিনিস্ত্রীশিংদা মীওই মশিং য়াম্না হাপচিনবগী মমাংঙৈগী চৎনবী অদু পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মহাক্কী সরকারনা, মহাক্কী অহানবা তর্মগী মনুংদা, রাজনিতীগী ওইবা অপাম্বগী মথক্তা লৈবাক্কী রিসোর্সশিং অমসুং মথৌ তাবশিংবু মরুওইনা লৌনবা মিনিস্ত্রী কয়া অমত্তা ওইনা পুন্সিনখি। মহাক্না খুদমশিং পীরদুনা অর্বান দিবেলপমেন্ত মন্ত্রালয় অমসুং হাউজিং অমসুং অর্বান পভর্টি এলিভিয়েসন মন্ত্রালয় অসি হাউজিং অমসুং অর্বান এফিয়র্স মন্ত্রালয় শেম্নবা পুন্সিনখিবা অদু পনখি। মতৌ অসুম্না, ওভরসিজ এফিয়র্স মিনিস্ত্রীবু এক্সতর্নেল এফিয়র্স মিনিস্ত্রীগা পুন্সিনখি। জল শক্তি মন্ত্রালয় শেম্নবা ৱাতর রিসোর্স এন্দ রিভর দিবেলপমেন্ত মন্ত্রালয় অমসুং থক্নবা ঈশিং মন্ত্রালয় পুন্সিন্নবগী ৱাফমসু মহাক্না পনখি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি মসিগী ৱারেপশিং অসি লৈবাক অসিগী মরুওইবশিং অমসুং রিসোর্সশিং অসি মতিক চানা শিজিন্নবনা মরম ওইদুনা লৌখিবনি।
সরকারনা চৎন-কাঙলোনশিং অমসুং রিগুলেসনশিং লাইথোক্নবা অমসুং হন্থহন্নবা হোৎনরি হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মতমগী মতুং ইন্না মখোয়গী মগুন মাঙখ্রবা পুৱারীগী চৎনবী ওইরবা আইন চাউরাক্না ১৫০০ মহাক্কী সরকারনা লৌথোকখ্রে। মসিগী মথক্তা, কম্প্লাইএন্স 40,000 রোম লৌথোকখি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি খোঙথাংশিং অসিনা মরুওইবা মহৈ অনি ফংলে: মীয়াম্বু অৱা-অনাদগী কোকহন্নবা অমসুং সরকারগী মেছিনরীগী মনুংদা ইনর্জী কনবা। প্রধান মন্ত্রীনা জি.এস.তি. তেক্স ৩০ হেনবনা তেক্স অমখক্তদা পুনশিল্লে, মসিনা প্রোসেস অমসুং দোক্যুমেন্তেশিংগী লমদা অচৌবা শেন্থং অমা ফংহল্লে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
মমাংদা গবর্নমেন্ত প্রোক্যুরমেন্তদা থোকখিবা অমসুং মীদিয়ানা তোয়না পাউ পীরকপা ইফিসিএন্সী অমসুং করপসনগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মহাক্কী সরকারনা ইসুশিং অসি কোকহন্নবা গবর্নমেন্ত ই-মার্কেৎ প্লেস (জি.ই.এম.) মহাক্না হায়খি মদুদি সরকারগী দিপার্তমেন্তশিংনা হৌজিক্তি মসিগী প্লেৎফোর্ম অসিদা মখোয়গী মথৌ তাবশিং লিস্ত তৌরি, ভেন্দরশিংনা বিদশিং থাগৎলি, অমসুং ওর্দরশিং অসি ত্রান্সপরেন্ত ওইনা ফাইনেল তৌরি। মসিগী খোঙথাং অসিনা লল্লোন-ইতিক হন্থহনখ্রে অমসুং সরকারদা লুপা করোর লাখ ১গী শেনফম কনবা ঙমখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী দাইরেক্ত বেনিফিৎ ত্রান্সফর (দি.বি.তি.) সিস্তেম মালেম্না শকখঙবগী ৱাফমসু থমখি। মহাক্না হায়খি মদুদি দি.বি.তি.না তেক্সপেয়রশিংগী শেনফম লুপা করোর লাখ ৩গী মথক্তা অশোয়বা খুৎতা চংহন্দনা থিংলে। মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি লৈতবা মীওইশিং য়াওনা সরকারগী স্কিমশিং শিংনরম্বা ফেক বেনিফিসরী করোর ১০ হেনবনা ওফিসিএল রেকোর্দশিংদগী লৌথোকখ্রে।
তেক্সপেয়র খুদিংমক্কী কন্ত্রিব্যুসনবু অচুম্বা মওংদা শীজিন্ননবা অমসুং তেক্সপেয়রশিংদা ইকায় খুম্নবা উৎনবা সরকারগী অচেৎপা ৱাফম থম্লদুনা শ্রী মোদীনা তেক্স সিস্তেম অসি তেক্সপেয়রশিংগীদমক্তা হেন্না মরু ওইবা অমা ওইহনখ্রে হায়না ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ইনকম তেক্স রিতর্ন (আই.তি.আর.) ফাইল তৌবগী থৌওং অসি হান্নগী মতমগা চাংদম্নবদা হৌজিক য়াম্না লায়বা অমসুং খোঙজেল য়াংবা ওইরে। মহাক্না হায়খি মদুদি মমাংদা, চার্টরদ একাউন্তেন্ত অমগী মতেং য়াওদনা আই.তি.আর. ফাইল তৌবা অসি অরুবা অমনি। ঙসিদি, মীওইশিংনা মখোয়গী আই.তি.আর. ওনলাইন্দা অতেনবা মতমগী মনুংদা ফাইল তৌবা ঙম্মী, অমসুং মখোয়গী একাউন্তশিংদা ফাইল তৌরবা মতুং নুমিৎ খরনিগী মনুংদা রিফন্দশিং অদু ক্রেদিৎ তৌই। প্রধান মন্ত্রীনা ফেসলেস এসেসমেন্ত স্কিম হৌদোকখিবগী মতাংদসু পনখি, মসিনা তেক্সপেয়রশিংনা থেংনরিবা অৱাবা কয়া কোকহল্লে। মহাক্না হায়খি মদুদি অসিগুম্বা ইফিসিএন্সী-দাইরেক্ত গবর্নান্স রিফোর্মশিংনা মালেমদা অনৌবা গবর্নান্স মোদেল অমা ফংহল্লে।
হৌখিবা চহি ১০-১১ অসিদা ভারতনা সেক্তর অমসুং হিরম খুদিংমক্তা শেমদোক-শাদোকপগী থবক পায়খৎলে হায়না পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ৱাখল্লোনদা চাউনা অহোংবা লাকপদা পুক্নিং চিংশিনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি নীংতম্লবা মতুং দিকেদ কয়াগী মমাংদা, ভারত্তা মপানগী পোৎলমশিংবু হেন্না ফৈ হায়না লৌনবা ৱাখল্লোন অমা শৌগৎখি। দুকান মপুশিংনা তোইনা, "মসি মপান্দগী পুশিল্লকপনি!" হায়না হৌদোকই হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। পোত্থোকশিং য়োনবা মতমদা। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি হৌজিক ওইরিবা ফীভম অসি হোংখ্রে অমসুং ঙসিদি, মীয়াম্না "মেদ ইন ইন্দিয়া" হায়বা ৱাহং অসি হংলক্লি।
মেনুফেকচরিং এক্সিলেন্সতা ভারতনা চাউনা খুমাং চাওশিল্লকপগী মতাংদা পল্লদুনা, লৈবাক অসিগী অহানবা ইন্দিজেনিক এম.আর.আই. মেছিন শেমগৎপগী হন্দক্তা ফংখিবা মাইপাকপা অদু পল্লদুনা, শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মাইলস্তোন অসিনা ভারত্তা মেদিকেল দাইগ্নোস্তিক্সকী মমলদা চাউনা হন্থহল্লগনি। মহাক্না 'আত্মনির্ভর ভারত' অমসুং 'মেক ইন ইন্দিয়া' ইনিসিয়েতিবশিংনা মেনুফেকচরিং সেক্তরদা অনৌবা ইনর্জী পীরক্লিবা অসিগী ত্রান্সফোর্মেতিব ইম্পেক্তকী মতাংদা পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মালেমনা ভারতপু মালেমগী কৈথেল অমা ওইনা উরম্মি, অদুবু হৌজিক্তি লৈবাক অসি মরুওইবা মেনুফেকচরিং হব অমা ওইনা খঙলে। প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী মোবাইল ফোন ইন্দস্ত্রীগী মাইপাকপগী মতাংদা পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি এক্সপোর্ত অসি ২০১৪-১৫দা বিলিয়ন দোল্লর অমদগী হেন্দুনা চহী তরাগী মনুংদা বিলিয়ন দোল্লর ২০ হেনখ্রে। মালেমগী তেলিকোম অমসুং নেতৱর্কিং ইন্দস্ত্রীদা ভারতনা পাৱর সেন্তর অমা ওইনা থোরক্লিবা অদু মহাক্না পনখি। ওতোমোতিব সেক্তরগী মতাংদা খন্ন-নৈনবদা, প্রধান মন্ত্রীনা কম্পোনেন্তশিং এক্সপোর্ত তৌবদা ভারতকী মিংচৎ হেনগৎলক্লিবা অদুগী মতাংদা পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতনা মমাংদা মশিং য়াম্লবা মোতোরসাইকল পার্তশিং ইম্পোর্ত তৌরম্মি, ঙসিদি ভারত্তা পুথোকপা পার্তশিং অসি য়ু.এ.ই. অমসুং জর্মনীগুম্বা লৈবাকশিংদা য়ৌরে। শ্রী মোদীনা সোলর ইনর্জী সেক্তরদা ফংলিবা মাইপাকপশিং অদুসু পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি সোলর সেলশিং অমসুং মোদ্যুলশিংগী ইম্পোর্ত অসি হন্থরে অদুগা এক্সপোর্ত অসি শরুক ২৩ হেনগৎলে। মহাক্না মখা তানা হৌখিবা চহী তরাগী মনুংদা শরুক ২১ হেনগৎখিবা দিফেন্স এক্সপোর্তকী গ্রোথকী মতাংদা পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মসিগী এচিবমেন্তশিং অসিনা ভারতকী মেন্যুফেকচরিং ইকোনোমীগী মপাঙ্গল অমসুং তোঙান তোঙানবা সেক্তরশিংদা অনৌবা থবক পীবা ঙম্বগী মতিক অদু উৎলি।
প্রধান মন্ত্রীনা তি.ভি.৯ সমিৎকী মরুওইবা অদু পনখি। মহাক্না তোঙান তোঙানবা হীরমশিংদা কুপ্না খন্ন-নৈনখিবা অমসুং খন্ন-নৈনখিবা অদুদা মরুওইবা পীখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মীফম অদুদা শরুক য়াখিবা ৱাখল্লোনশিং অমসুং ভিজনশিংনা লৈবাক অসিগী তুংলমচৎ মশক তাক্কনি। মহাক্না হৌখিবা চহি চাগী মরুওইবা তাঙ্কক অদু নীংশিংখি মদুদা ভারতনা অনৌবা ইনর্জীগা লোয়ননা নীংতম্বা ফংনবগী অনৌবা খোঙচৎ অমা হৌখি। মহাক্না ১৯৪৭তা ভারতনা নীংতম্বা ফংবদা মায় পাকখিবা অদু পনখি অমসুং হায়খি মদুদি, চহী তরা অসিদা, লৈবাক অসিনা চাউখৎলবা ভারত অমগী পান্দমগী মায়কৈদা হোৎনরি। মহাক্না ২০৪৭ ফাওবদা চাউখৎলবা ভারত অমগী মঙলান অদু মংফাওনহনবগী মরুওইবা অদু পনখি অমসুং মসিগী মঙলান অসি ফংনবা পুন্না হোৎনমিন্নবা অসি তঙাইফদে হায়না লাল ফোর্ৎতগী মহাক্না ফোংদোকখিবা অদু নৌহৌননা ফোংদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা তি.ভি.৯না সমিৎ অসি শীনবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি, মখোয়গী পোজিতিব ইনিসিয়েতিববু মশক খঙখি অমসুং সমিৎ অসি মাই পাকপা ওইরসনু হায়না মহাক্কী য়াইফ পাউজেল পীখি। মিসন মোদকী মওংদা তোঙান তোঙানবা ইন্তরেক্সনশিংদা নহারোল লিশিং ৫০ হেন্না শরুক য়াহনখিবা অমসুং খনগৎলবা নহারোলশিংবু ত্রেনিং পীরকপগীদমক মহাক্না তি.ভি.৯ নেৎৱার্কপু থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না ২০৪৭তা লাক্কদৌরিবা 'ভিক্সিৎ ভারত'কী খ্বাইদগী চাউবা কান্নবা ফংলবশিং অসি নহারোলশিং ওইগনি হায়না থাজবা থম্লদুনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনখি।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses TV9 Summit 2025
Today, the world's eyes are on India: PM
India's youth is rapidly becoming skilled and driving innovation forward: PM
"India First" has become the mantra of India's foreign policy: PM
Today, India is not just participating in the world order but also contributing to shaping and securing the future: PM
India has given Priority to humanity over monopoly: PM
Today, India is not just a Nation of Dreams but also a Nation That Delivers: PM
28 MAR 2025 6:53PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi participated in the TV9 Summit 2025 in the Bharat Mandapam, New Delhi today. Addressing the gathering, he extended his best wishes to the entire team of TV9 and its viewers. He said that TV9 had a wide regional audience and added that now there is a global audience also getting ready. He also welcomed and greeted the Indian diaspora who had connected over teleconference to the event.
“Today, the World’s eyes are on India”, remarked the Prime Minister, highlighting that people around the globe are curious about India. He noted that India, which was the 11th largest economy in the world after 70 years of independence, rose to become the 5th largest economy in a span of 7-8 years. Citing a report of the IMF, Shri Modi said that India was the only major economy in the world which had doubled its GDP in the last 10 years. Emphasizing that India had added USD two lakh crore to its economy in the last decade, adding that doubling of the GDP was not just about numbers but had major impacts like moving 25 crore people out of poverty forming a ‘Neo-Middle Class’. He further added that the Neo-middle class was beginning a new life with dreams and aspirations along with contributing to the economy and making it vibrant. “India has the world’s largest youth population”, exclaimed the Prime Minister, noting that the youth were rapidly becoming skilled, thereby accelerating innovation. “India First has become the mantra of India’s foreign policy”, highlighted the Prime Minister. He remarked that while India once followed a policy of maintaining equal distance from all nations, the current approach emphasizes being equally close to all—an "Equi-Closeness" policy. The Prime Minister underscored that the global community now values India's opinions, innovations, and efforts like never before. He emphasized that the world is keenly observing India today and is eager to understand "What India Thinks Today."
Prime Minister highlighted that India is not merely participating in the world order but is actively contributing to shaping and securing the future. He remarked about India's vital role in global security, especially during the COVID-19 pandemic. Defying doubts, India developed its own vaccines, ensured rapid inoculation, and supplied medicines to over 150 countries, he added. He emphasized that in times of global crisis, India's values of service and compassion resonated worldwide, showcasing the essence of its culture and traditions.
Reflecting on the global context post-World War II, noting how most international organizations were dominated by a few nations, Shri Modi remarked that India's approach has always prioritized humanity over monopoly, striving for an inclusive and participatory global order. He added that in line with this vision, India has led the way in establishing global institutions for the 21st century, ensuring collective contribution and cooperation. Shri Modi remarked that addressing the challenge of natural disasters, which cause immense damage to infrastructure worldwide, India took the initiative to establish the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI). CDRI represents a global commitment to strengthening disaster preparedness and resilience, he added. The Prime Minister also highlighted India’s efforts to promote the construction of disaster-resilient infrastructure, including bridges, roads, buildings, and power grids, ensuring they can withstand natural calamities and safeguard communities across the world.
Emphasising the importance of global collaboration to tackle future challenges, particularly in energy resources, Shri Modi highlighted India's initiative of the International Solar Alliance (ISA) as a solution to ensure sustainable energy access for even the smallest nations. He remarked that this effort not only positively impacts the climate but also secures the energy needs of Global South countries. He proudly noted that over 100 countries have joined this initiative. Talking about the global challenges of trade imbalances and logistics issues, Shri Modi highlighted India's collaborative efforts with the world to launch new initiatives, including the India–Middle East–Europe Economic Corridor (IMEC). He remarked that this project will connect Asia, Europe, and the Middle East through commerce and connectivity, boosting economic opportunities and providing alternative trade routes. He underscored that this initiative will strengthen the global supply chain.
Underlining India's efforts to make global systems more participative and democratic, the Prime Minister remarked on the historic step taken during the G-20 Summit at Bharat Mandapam, where the African Union was made a permanent member of the G-20. He emphasized that this long-standing demand was fulfilled under India's presidency. Shri Modi underscored India's role as the voice of Global South countries in global decision-making institutions, highlighting India's significant contributions in various fields, including International Yoga Day, the WHO Global Centre for Traditional Medicine, and the development of a global framework for Artificial Intelligence. He remarked that these efforts have established India's strong presence in the new world order. “This is just the beginning, as India's capabilities on global platforms continue to reach new heights”, he added.
Noting that 25 years of the 21st century have passed, out of which 11 years have been dedicated to serving the nation under his government, Shri Modi emphasized the importance of reflecting on past questions and answers to understand "What India Thinks Today." He highlighted the transformation from dependency to self-reliance, aspirations to achievements, and desperation to development. He recalled that a decade ago, the issue of toilets in villages left women with limited options, but today, the Swachh Bharat Mission has provided a solution. He noted that in 2013, discussions about healthcare revolved around expensive treatments, but today, Ayushman Bharat offers a solution. Similarly, he highlighted that kitchens of the poor, once associated with smoke, now benefit from the Ujjwala Yojana. The Prime Minister pointed out that in 2013, women often remained silent when asked about bank accounts, but today, over 30 crore women have their own accounts due to the Jan Dhan Yojana. He also mentioned that the struggle for drinking water, which once required reliance on wells and ponds, has been addressed through the Har Ghar Nal Se Jal Yojana. He emphasized that it is not just the decade that has changed but also the lives of people. He remarked that the world is recognizing and accepting India's development model. “India is no longer just a ‘Nation of Dreams’ but a ‘Nation That Delivers’”, he added.
Shri Modi said that when a nation values the convenience and time of its citizens, it transforms the nation's trajectory. He highlighted that this is precisely what India is experiencing today. He provided an example of the significant changes in the passport application process. He noted that earlier, obtaining a passport was a cumbersome task, involving long waiting times, complex documentation, and limited passport centers, mostly located in state capitals. He emphasized that people from smaller towns often had to arrange for overnight stays to complete the process. The Prime Minister highlighted that these challenges have now been completely transformed. He shared that the number of passport service centers in the country has increased from just 77 to over 550. Additionally, he remarked that the waiting time for obtaining a passport, which used to be as long as 50 days, has now been reduced to just 5-6 days.
Remarking on the transformation witnessed in India's banking infrastructure, Shri Modi highlighted that while banks were nationalized 50-60 years ago with the promise of accessible banking services, lakhs of villages still lacked such facilities. He emphasized that this situation has now been changed. The Prime Minister noted that online banking has reached every household, and today, there is a banking touchpoint within every 5-kilometer radius in the country. He stated that the government has not only expanded banking infrastructure but also strengthened the banking system. He highlighted that banks' Non-Performing Assets (NPA) have significantly reduced, and their profits have reached a record high of ₹1.4 lakh crore. He added that those who looted public money are now being held accountable, sharing that the Enforcement Directorate (ED) has recovered over ₹22,000 crore, which is being legally returned to the victims from whom it was taken.
Stressing that efficiency leads to effective governance, the Prime Minister highlighted the importance of achieving more in less time, utilizing fewer resources, and avoiding unnecessary expenditures. He remarked that prioritizing "red carpet over red tape" reflects respect for a nation's resources. He noted that for the past 11 years, this has been a major priority of his government.
Mentioning the past practice of accommodating more individuals in ministries, which often led to inefficiencies, Shri Modi highlighted that his government, during its first term, merged several ministries to prioritize the nation's resources and needs over political compulsions. He provided examples, noting that the Urban Development Ministry and the Housing and Urban Poverty Alleviation Ministry were merged to form the Housing and Urban Affairs Ministry. Similarly, the Ministry of Overseas Affairs was integrated with the Ministry of External Affairs. He also mentioned the merger of the Water Resources and River Development Ministry with the Drinking Water Ministry to create the Jal Shakti Ministry. He emphasized that these decisions were driven by the country's priorities and the efficient use of resources.
Underlining the government's efforts to simplify and reduce rules and regulations, the Prime Minister mentioned that approximately 1,500 outdated laws, which had lost their relevance over time, were abolished by his government. Additionally, around 40,000 compliances were removed. He emphasized that these measures achieved two significant outcomes: relief from harassment for the public and conservation of energy within the government machinery. The Prime Minister provided another example of reform through the introduction of GST. He noted that over 30 taxes were consolidated into a single tax, resulting in substantial savings in terms of processes and documentation.
Underscoring the inefficiencies and corruption that plagued government procurement in the past, often reported by the media, the Prime Minister said that his government introduced the Government e-Marketplace (GeM) platform to address these issues. He explained that government departments now list their requirements on this platform, vendors place bids, and orders are finalized transparently. This initiative has significantly reduced corruption and saved the government over ₹1 lakh crore. The Prime Minister also emphasized the global recognition of India's Direct Benefit Transfer (DBT) system. He noted that DBT has prevented over ₹3 lakh crore of taxpayers' money from falling into the wrong hands. He further highlighted that more than 10 crore fake beneficiaries, including non-existent individuals, who were exploiting government schemes, have been removed from official records.
Emphasising the government's commitment to the honest utilization of every taxpayer's contribution and its respect for taxpayers, Shri Modi highlighted that the tax system has been made more taxpayer-friendly. He remarked that the process of filing Income Tax Returns (ITR) is now much simpler and faster compared to earlier times. He noted that previously, filing ITR without the help of a Chartered Accountant was challenging. Today, individuals can file their ITR online within a short time, and refunds are credited to their accounts within days of filing. The Prime Minister also highlighted the introduction of the Faceless Assessment Scheme, which has significantly reduced the hassles faced by taxpayers. He remarked that such efficiency-driven governance reforms have provided the world with a new governance model.
Highlighting the transformation India has undergone in the past 10-11 years across every sector and field, the Prime Minister emphasized the significant shift in mindset that has taken place. He remarked that for decades after independence, a mindset was promoted in India that considered foreign goods superior. He noted that shopkeepers would often begin by saying, "This is imported!" when selling products. He emphasized that this situation has now changed and today, people proactively ask, "Is this Made in India?"
Underscoring India's remarkable progress in manufacturing excellence, emphasizing the recent achievement of developing the country's first indigenous MRI machine, Shri Modi said that this milestone will significantly reduce the cost of medical diagnostics in India. He underscored the transformative impact of the 'Aatmanirbhar Bharat' and 'Make in India' initiatives, which have infused new energy into the manufacturing sector. He noted that while the world once viewed India as a global market, it now recognizes the nation as a major manufacturing hub. The Prime Minister pointed out the success of India's mobile phone industry, stating that exports have surged from less than one billion dollars in 2014-15 to over twenty billion dollars within a decade. He highlighted India's emergence as a power center in the global telecom and networking industry. Discussing the automotive sector, the Prime Minister remarked on India's growing reputation in exporting components. He noted that while India previously imported motorcycle parts in large quantities, today, parts manufactured in India are reaching countries like the UAE and Germany. Shri Modi also highlighted the achievements in the solar energy sector, stating that imports of solar cells and modules have decreased while exports have increased by 23 times. He further emphasized the growth in defense exports, which have risen 21 times over the past decade. He stated that these accomplishments showcase the strength of India's manufacturing economy and its ability to create new jobs across various sectors.
The Prime Minister remarked on the significance of the TV9 Summit, emphasizing the detailed discussions and deliberations on various topics that will take place. He highlighted that the ideas and visions shared during the summit will define the nation's future. He recalled the pivotal moment of the past century when India embarked on a new journey towards independence with renewed energy. He noted India's achievement in gaining independence in 1947 and stated that, in this decade, the nation is striving towards the goal of a developed India. He emphasized the importance of realizing the dream of a developed India by 2047 and reiterated his statement from the Red Fort that collective efforts are essential to achieve this vision. The Prime Minister commended TV9 for organizing this summit, acknowledging their positive initiative and extended his best wishes for the success of the summit. He lauded the TV9 network for involving over 50 thousand youth in various interactions in mission mode and training the selected youth. He concluded by expressing confidence that the youth will be the biggest beneficiaries of Viksit Bharat in 2047.