ক'অপাৰেশ্বন মন্ত্ৰালয়
গান্ধী জয়ন্তীৰ দিনা স্বচ্ছ ভাৰত দিৱস পালনৰ প্ৰস্তুতিৰ অংশ হিচাপে সমবায় মন্ত্ৰালয়ৰ এক বিশেষ স্বচ্ছোৎসৱ অভিযান আৰম্ভ
বিভাগীয় সচিব ড০ আশীষ কুমাৰ ভূটানীয়ে উপস্থিত সকলো বিষয়া-কৰ্মচাৰীক স্বচ্ছতাৰ শপতবাক্য পাঠ কৰোৱায় আৰু স্বচ্ছতা অভিযানত অংশগ্ৰহণ কৰে
ড০ ভূটানীয়ে “এজোপা গছ মাৰ নামত” শীৰ্ষক অভিযানৰ অধীনত এটি গছপুলি ৰোপণ কৰে
সমবায় মন্ত্ৰালয়ে ২০২৫ চনৰ ১৭ ছেপ্টেম্বৰৰ পৰা ২ অক্টোবৰলৈ বিশেষ স্বচ্ছোৎসৱ অভিযান চলোৱাৰ পৰিকল্পনা যুগুত কৰিছে
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোডীৰ নেতৃত্বত আৰু কেন্দ্ৰীয় সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহৰ নিৰ্দেশনাত মন্ত্ৰালয়ে এই অভিযানক জন আন্দোলনলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ বাবে কাম কৰি আছে
“এদিন, এঘন্টা, একেলগে” অভিযানৰ অংশ হিচাপে সমবায় সংগঠনসমূহে একত্ৰিত হৈ পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ বাবে এঘণ্টীয়া সামূহিক শ্ৰমদান কৰিব
অহা ২ অক্টোবৰত স্বচ্ছ ভাৰত দিৱসত স্বচ্ছতা আমাৰ দৈনন্দিন জীৱনৰ অভ্যাস হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ উদ্দেশ্যেৰে বৃহৎ সংখ্যক জনসাধাৰণ সমবেত হ’ব
17 SEP 2025 5:23PM by PIB Guwahati
মহাত্মা গান্ধীৰ জন্ম জয়ন্তী অৰ্থাৎ ২ অক্টোবৰত স্বচ্ছ ভাৰত দিৱসৰ প্ৰস্তুতিৰ অংশ হিচাপে সমবায় মন্ত্ৰালয়ে আজিৰে পৰা এক বিশেষ স্বচ্ছোৎসৱ অভিযান আৰম্ভ কৰিছে। এই উপলক্ষে মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব ডাঃ আশীষ কুমাৰ ভূটানীয়ে বিষয়া-কৰ্মচাৰীৰ সৈতে স্বচ্ছতাৰ শপতবাক্য পাঠ কৰাৰ লগতে নতুন দিল্লীৰ অটল অক্ষয় উৰ্জা ভৱনত স্বচ্ছতা অভিযানত অংশগ্ৰহণ কৰে। ড০ ভূটানীয়ে সকলো কৰ্মচাৰীকে স্বচ্ছতাৰ কামত সক্ৰিয়ভাৱে অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে। তেওঁ নিজেই স্বেচ্ছামূলক শ্ৰমদানত অংশগ্ৰহণ কৰি চৌহদ পৰিষ্কাৰ কৰাৰ লগতে স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অংগ “এজোপা গছ মাৰ নামত” শীৰ্ষক পদক্ষেপৰ অধীনত এটি গছপুলিও ৰোপণ কৰে।
২ অক্টোবৰত স্বচ্ছ ভাৰত দিৱসৰ প্ৰস্তুতিৰ বাবে মন্ত্ৰালয়ে চলিত বৰ্ষৰে ১৭ ছেপ্টেম্বৰৰ পৰা ২ অক্টোবৰলৈ বিশেষ স্বচ্ছোৎসৱ অভিযানৰ পৰিকল্পনা কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোডীৰ নেতৃত্ব আৰু কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰী অমিত শ্বাহৰ নিৰ্দেশনাত মন্ত্ৰালয়ে এই স্বচ্ছতা অভিযানক জন আন্দোলনলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ উদ্দেশ্য সমগ্ৰ দেশৰ সমবায় সমিতি আৰু ফেডাৰেচনৰ সৈতে একত্ৰিতভাৱে কাম কৰি আছে।
অভিযানৰ অংশ হিচাপে লেতেৰা বা অৱহেলিত ঠাইবোৰক পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰা ইউনিট (চিটিইউ) হিচাপে চিহ্নিত কৰা হ’ব। এই স্থানসমূহ বিশেষ ড্ৰাইভৰ জৰিয়তে পৰিষ্কাৰ কৰি নিকা, নিৰাপদ, আৰু জনসাধাৰণৰ অনুকূল অঞ্চললৈ ৰূপান্তৰিত কৰা হ’ব। এই অভিযানৰ ভিতৰত থাকিব: ৰাজহুৱা স্থান পৰিষ্কাৰ কৰা, ছাফাই কৰ্মচাৰীৰ বাবে বিশেষ স্বাস্থ্য শিবিৰ, পৰিৱেশ অনুকূল উৎসৱৰ প্ৰচাৰ, আৱৰ্জনাৰ পৰা শিল্পলৈ, স্বচ্ছতা প্ৰতিশ্ৰুতি, আৰু Reduce-Reuse-Recycle (হ্ৰাস-পুনঃব্যৱহাৰ-পুনঃনবীকৰণ) বা আৰ আৰ আৰ পদক্ষেপৰ দৰে সজাগতামূলক কাৰ্যসূচী।
“এদিন, এঘন্টা, একেলগে” শীৰ্ষক অভিযানৰ অংশ হিচাপে সমবায় মন্ত্ৰালয়ে ২০২৫ চনৰ ২৫ ছেপ্টেম্বৰ তাৰিখে পণ্ডিত দীনদয়াল উপাধ্যায়ৰ জন্ম বাৰ্ষিকীত দেশজোৰা এক বিশেষ স্বচ্ছতা কাৰ্যসূচী অনুষ্ঠিত কৰিব। ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে নাগৰিক, সমবায় সমিতি, কৰ্মচাৰী, আৰু সংগঠনসমূহক একত্ৰিত কৰি পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ বাবে সামূহিক শ্ৰমদান (স্বেচ্ছামূলক কাম)ত অংশগ্ৰহণ কৰা। এই দিনটোত সকলোৱে এঘণ্টা সময় চাফাই কামত উচৰ্গা কৰিব, স্বচ্ছ ভাৰতক প্ৰকৃত জন আন্দোলন হিচাপে গঢ়ি তুলিব। এই প্ৰচেষ্টাই কেৱল ৰাজহুৱা স্থান পৰিষ্কাৰ কৰাই নহয়, পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাক জীৱন-ধাৰণৰ পদ্ধতি হিচাপেও প্ৰসাৰিত কৰিব।
২ অক্টোবৰত ৰাজ্য আৰু সংগঠনসমূহৰ মাজত গণ স্বচ্ছতা অভিযানৰ জৰিয়তে স্বচ্ছ ভাৰত দিৱস পালন কৰা হ’ব, যাৰ ফলত জনসাধাৰণৰ সক্ৰিয় অংশগ্ৰহণ নিশ্চিত কৰা হ’ব। মন্ত্ৰালয়ে সকলো ৰাজ্য, কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল, সমবায় সমিতি, আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় ফেডাৰেচনক এই প্ৰচেষ্টাত যোগদান কৰি বৃহৎ পৰিসৰত মানুহক জড়িত কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছে। স্বচ্ছতাই সেৱা ২০২৫ৰ লক্ষ্য হৈছে স্বচ্ছতাক দৈনন্দিন জীৱনৰ অভ্যাস হিচাপে গঢ়ি তোলা। স্বচ্ছোৎসৱ ২০২৫ৰ জৰিয়তে সমবায় মন্ত্ৰালয়ে এই অভিযানক অধিক ব্যাপক আৰু প্ৰভাৱশালী কৰি তুলিবলৈ চেষ্টা কৰিছে, যাতে সহযোগিতা, সামূহিক দায়বদ্ধতা, আৰু গণ অংশগ্ৰহণৰ জৰিয়তে এখন স্বচ্ছ, সুস্থ, আৰু সমৃদ্ধিশালী ভাৰত গঢ়ি তুলিব পাৰি।

Ministry of Cooperation
As part of preparations to observe Swachh Bharat Diwas on Gandhi Jayanti, the Ministry of Cooperation launches a special Swachhotsav Campaign
Secretary Dr. Ashish Kumar Bhutani administered Swachhata Pledge to all officers and staff, and participated in the cleanliness drive
Dr. Bhutani planted a plant under the “Ek Ped Maa Ke Naam” campaign
Ministry of Cooperation has drawn up a plan to conduct the special Swachhotsav Campaign from 17th September to 2nd October 2025
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi and the guidance of Union Minister of Cooperation Shri Amit Shah, the Ministry is working to transform the campaign into a people’s movement
As part of the “Ek Din, Ek Ghanta, Ek Saath” campaign, cooperative organizations will come together to dedicate one hour of collective shramdaan for cleanliness
On 2nd October, Swachh Bharat Diwas will witness large-scale public participation with the objective of making cleanliness a routine of our daily lives
17 SEP 2025 5:23PM by PIB Delhi
As part of the preparations for observing Swachh Bharat Diwas on 2nd October, the birth anniversary of the Father of the Nation Mahatma Gandhi, Ministry of Cooperation has launched a special Swachhotsav Campaign from today. Under this campaign, Secretary, Ministry of Cooperation, Dr. Ashish Kumar Bhutani, along with officials and staff of the Ministry, took the Swachhata Pledge and participated in a cleanliness drive organized in the Atal Akshay Urja Bhawan in New Delhi. The Secretary urged all employees to actively contribute in the drive and took part in shramdaan for cleaning the premises. He also planted a plant under the “Ek Ped Maa Ke Naam” initiative, which is an important activity connected to the Swachh Bharat Abhiyan.
In preparation for Swachh Bharat Diwas on 2nd October, the Ministry has drawn up a plan to run the special Swachhotsav Campaign from 17th September to 2nd October 2025. Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi and the guidance of Union Home Affairs and Minister of Cooperation Shri Amit Shah, Ministry is working together with cooperative societies and federations across the country to transform this cleanliness campaign into a people’s movement.
As part of the campaign, unkempt sites will be identified as Cleanliness Targeted Units (CTUs) and they will be transformed through special cleanliness drives so that these places can be developed as clean, safe, and public-friendly areas. In addition, the campaign will also include cleaning of public places, special health camps for Safai Karmacharis, promotion of eco-friendly festivals, and awareness activities such as Waste to Art, Swachhata Pledge, and Reduce-Reuse-Recycle (RRR) initiatives.
Under the “Ek Din, Ek Ghanta, Ek Saath” campaign, Ministry of Cooperation will organize a special nationwide cleanliness program on 25th September 2025, the birth anniversary of Pandit Deendayal Upadhyaya. The objective of this initiative is to bring together citizens, cooperative societies, employees, and various cooperative organizations to encourage collective shramdaan for cleanliness. On this day, everyone will dedicate one hour together towards cleanliness, turning Swachh Bharat into a people’s movement. This effort will not only ensure the cleaning of public places but also serve as a significant step towards making cleanliness as a way of life.
On 2nd October, Swachh Bharat Diwas will be marked by cleanliness activities with public participation across different states and organizations. The Ministry has appealed to all States, Union Territories, cooperative societies, and national federations to actively participate to ensure large-scale public involvement on the day. The objective of Swachhata Hi Seva 2025 is to make cleanliness a permanent lifestyle practice. The Ministry of Cooperation aims to make this year’s Swachhotsav 2025 more widespread and impactful, contributing to the creation of a clean, healthy, and prosperous India through cooperation, collective responsibility, and mass participation.