ଇସ୍ପାତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଇ-ବର୍ଜ୍ୟ ପରିଚାଳନା ଓ ଯାନ୍ତ୍ରିକ ସଫେଇ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ,ଇସ୍ପାତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ‘ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଭିଯାନ ୫.୦’ ଆରମ୍ଭ
17 SEP 2025 3:29PM by PIB Bhubaneswar
ଇସ୍ପାତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଏହାର ସାର୍ବଜନୀନ କ୍ଷେତ୍ରର ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକ (PSUs) ଅକ୍ଟୋବର ୨ରୁ ଅକ୍ଟୋବର ୩୧, ୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପାଳନ ହେବାକୁ ଥିବା ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଭିଯାନ ୫.୦ ରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି। ଏହି ଅଭିଯାନର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ସ୍ଥାୟୀତ୍ୱ ଏବଂ ଦକ୍ଷ ଶାସନ ପ୍ରତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଆହୁରି ମଝବୁତ କରିବା, ବିଜ୍ଞାନସମ୍ମତ ଇ-ଆବର୍ଜନା ପରିଚାଳନା ଏବଂ ଯାନ୍ତ୍ରିକ ସଫେଇ ଅଭ୍ୟାସ ଗ୍ରହଣ ଉପରେ ନୂତନ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା।
ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଭିଯାନ ୪.୦ (ଅକ୍ଟୋବର, ୨୦୨୪ ) ସମୟରେ, ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏହାର କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ଏବଂ PSUs ରେ ବ୍ୟାପକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ କରିଥିଲା, ଯାହା ପଡ଼ି ରହିଥିବା ମାମଲାଗୁଡିକର ସମାଧାନ, ପୁରୁଣା ଫାଇଲଗୁଡିକର ଅପସାରଣ ଏବଂ ସ୍ଥାନର ସଦୁପଯୋଗରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଗ୍ରଗତି ହାସଲ କରିଥିଲା। ଏହି ପ୍ରୟାସଗୁଡିକ ସ୍ଥାୟୀ ରେକର୍ଡ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ଉନ୍ନତ ସେବା ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ମୂଳଦୁଆ ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲା।
ଅଭିଯାନ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ, ଏହି ଗତିକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଥିଲା। ପୁରୁଣା ରେକର୍ଡଗୁଡ଼ିକୁ ବାହାର କରାଯାଇଥିଲା, ସ୍କ୍ରାପ୍ ନିଷ୍କାସନ ପ୍ରକ୍ରିୟାଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଗମ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଅଭିଯୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ଅଧିକ ଦକ୍ଷତା ସହିତ ସମାଧାନ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ପ୍ରଶାସନିକ ଦକ୍ଷତାକୁ ଏକ ନିରନ୍ତର ପ୍ରକ୍ରିୟା କରିବା ପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଂକଳ୍ପକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିଥାଏ।
ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଭିଯାନ ୫.୦ ଚାରୋଟି ପ୍ରାଥମିକତା କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ତୀକ୍ଷ୍ଣ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ଏହି ସଫଳତା ଉପରେ ନିର୍ମାଣ କରିବ:
- ଇ-ଆବର୍ଜନା ପରିଚାଳନା: ପରିବେଶଗତ ମାନଦଣ୍ଡ, ସ୍ଥାୟୀତ୍ୱ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସହିତ ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ ଅବଶିଷ୍ଟର ବିଲୋପ ଏବଂ ପରିଚାଳନା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା।
- ଯାନ୍ତ୍ରିକ ସଫେଇ ଅଭ୍ୟାସ: କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷେତ୍ରରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ଆଧୁନିକ ସଫେଇ ପଦ୍ଧତିର ବ୍ୟବହାରକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା।
- ସମୟାନୁବର୍ତ୍ତୀ ନିଷ୍କାସନ: ପୁରୁଣା ଫାଇଲ୍ ଏବଂ ରେକର୍ଡଗୁଡ଼ିକର ବ୍ୟବସ୍ଥିତ ନିଷ୍କାସନ ଜାରି ରଖି ପିଏମଓ, ରାଜ୍ୟ ସରକାର, ସଂସଦ ଏବଂ ଭିଆଇପି ମାମଲାଗୁଡ଼ିକ ସହ ଜଡିତ ବିଚାରାଧୀନ ସୂଚନାଗୁଡ଼ିକୁ ସଫା କରିବା।
- ସଚେତନତା ଏବଂ ନିୟୋଜିତତା: ସଚେତନତା ପ୍ରସାର କରିବା ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନରେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ବ୍ୟବହାର କରିବା।
ଏହି ଅଭିଯାନ ଦୁଇ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ପରିଚାଳିତ ହେବ: ପ୍ରସ୍ତୁତି ପର୍ଯ୍ୟାୟ (ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୧୫-୩୦,୨୦୨୫), – ଯେଉଁ ସମୟରେ ଲକ୍ଷ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ଓ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯିବ; ପରେ କାର୍ଯ୍ୟନ୍ୱୟନ ପର୍ଯ୍ୟାୟ (୨-୩୧ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୫) – ଯେଉଁଥିରେ ପ୍ରକ୍ରିୟା, ନିରୀକ୍ଷଣ ଓ ପରିଣାମକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯିବ।
ଇସ୍ପାତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦକ୍ଷ ଏବଂ ନାଗରିକ-କୈନ୍ଦ୍ରିକ ଶାସନର ବ୍ୟାପକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରଖି ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ଅଭିଯୋଗ ସମାଧାନ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ପ୍ରଥାରେ ନୂତନ ମାନଦଣ୍ଡ ସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ।

Ministry of Steel
Ministry of Steel Launches Special Campaign 5.0 with Focus on E-Waste Management and Mechanised Cleaning
17 SEP 2025 3:29PM by PIB Delhi
The Ministry of Steel and its Public Sector Undertakings (PSUs) are set to participate in Special Campaign 5.0, to be observed from October 2 to October 31, 2025. The campaign aims to further strengthen the Ministry's commitment to cleanliness, sustainability, and efficient governance, with a renewed emphasis on scientific e-Waste management and adoption of mechanised cleaning practices.
During Special Campaign 4.0 (October 2024), the Ministry carried out extensive activities across its offices and PSUs, achieving significant progress in clearance of pending matters, disposal of obsolete files, and space optimization. These efforts laid the foundation for sustainable record management and improved service delivery.
In the period following the campaign, sustained efforts were undertaken to maintain this momentum. Outdated records were weeded out, scrap disposal processes were streamlined, and grievances were addressed with greater efficiency, reflecting the Ministry's resolve to make Swachhata and administrative efficiency a continuous process.
Special Campaign 5.0 will build on these achievements with a sharper focus on four priority areas:
• E-Waste Management: Ensuring the scientific disposal and management of electronic waste in line with environmental standards and sustainability goals.
• Mechanised Cleaning Practices: Scaling up the use of modern cleaning methods to maintain workplace hygiene and efficiency across facilities.
• Timely Disposal of Pendency: Clearing pending references related to the PMO, State Governments, Parliament, and VIP matters, while continuing the systematic disposal of old files and records.
• Awareness and Engagement: Utilizing digital platforms and outreach activities to spread awareness and foster public participation in cleanliness drives.
The campaign will be conducted in two phases: the Preparatory Phase (September 15-30, 2025), during which targets will be identified and groundwork undertaken, followed by the Implementation Phase (October 2-31, 2025), focusing on execution, monitoring, and measurable outcomes.
The Ministry of Steel remains committed to setting new standards in Swachhata, grievance redressal, and sustainable practices, in alignment with the broader goals of efficient and citizen-centric governance.