Ministry of Women and Child Development
Prime Minister launches Swasth Nari, Sashakt Parivar Abhiyaan & 8th Rashtriya Poshan Maah; distributes cash benefits under the Pradhan Mantri Matru Vandana Yojana to more than 15 lakh beneficiaries across the country
Union Minister for Women and Child Development Smt. Annpurna Devi joins the launch of the Swasth Nari, Sashakt Parivar Abhiyaan through a webcast from Raipur, Chhattisgarh
Smt. Annpurna Devi visits an Anganwadi Centre in Nimora village, Raipur; interacts with women beneficiaries & Anganwadi workers
The Swasth Nari, Sashakt Parivar Abhiyaan embodies the Prime Minister’s vision of a healthy, empowered society for Viksit Bharat 2047, focusing on women-centric preventive care: Annpurna Devi
17 SEP 2025 7:51PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi, today launched the Swasth Nari, Sashakt Parivar Abhiyaan (17 September–2 October 2025) along with the 8th Rashtriya Poshan Maah (17 September–16 October 2025) from Dhar, Madhya Pradesh. On this occasion, cash benefits under the Pradhan Mantri Matru Vandana Yojana (PMMVY) were distributed to more than 15 lakh beneficiaries across the country.
The Abhiyaan is being jointly implemented by the Ministry of Women & Child Development and the Ministry of Health & Family Welfare, underscoring the Government’s strong commitment to convergence in health and nutrition services.
The Union Minister of Women & Child Development, Smt. Annpurna Devi, along with the Chief Minister of Chhattisgarh, Shri Vishnu Deo Sai, joined the launch of the Swasth Nari, Sashakt Parivar Abhiyaan through a webcast from Raipur, Chhattisgarh. Representing the Abhiyaan, the Union Minister reiterated the Government’s vision of building a healthier and more empowered society. On this occasion, a mega health camp was also organised in Raipur.
She also visited an Anganwadi Centre in Nimora village, Raipur, along with the State minister for Women & Child Development, Smt. Laxmi Rajwade. There, she interacted with women beneficiaries and Anganwadi workers, listening to their experiences and assuring them of the Government’s continued commitment to their welfare. She further reviewed the Early Childhood Care and Education (ECCE) activities and assessed the progress of the Facial Recognition System (FRS), which has shown significant improvement in the state.
Speaking on the occasion, Smt. Annpurna Devi said that under the visionary leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the health and empowerment of women has become a national priority. As the Prime Minister has emphasised, not a single woman should suffer due to lack of awareness or resources. Today, it gives me immense happiness that, through the Pradhan Mantri Matru Vandana Yojana (PMMVY), funds have been transferred to more than 15 lakh beneficiaries across the country. The Swasth Nari, Sashakt Parivar Abhiyaan and the 8th Rashtriya Poshan Maah embody this vision of building a healthier, stronger, and more empowered Bharat as we move towards Viksit Bharat 2047. Through these initiatives, we are ensuring that every woman & child receives the nutrition and care they deserve,she said.
The Swasth Nari, Sashakt Parivar Abhiyaan embodies the Prime Minister’s vision of a healthy, empowered society for Viksit Bharat 2047, focusing on women-centric preventive care. Furthering this vision, the 8th Rashtriya Poshan Maah promotes better nutrition, early childhood care, local diets, and digital convergence. Together, they integrate health, nutrition, and maternity benefits, reaffirming women’s health as the foundation of strong families and a stronger nation.

ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସୁସ୍ଥ ନାରୀ, ସଶକ୍ତ ପରିବାର ଅଭିଯାନ ଏବଂ ଅଷ୍ଟମ ଜାତୀୟ ପୋଷଣ ମାସର ଶୁଭାରମ୍ଭ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
17 SEP 2025 7:51PM by PIB Bhubaneswar
- ଦେଶବ୍ୟାପୀ ୧୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମାତୃବନ୍ଦନା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା କଲେ ବିତରଣ
- ଛତିଶଗଡ଼ର ରାୟପୁରରୁ ଏକ ୱେବକାଷ୍ଟ ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ୱସ୍ଥ ନାରୀ, ସଶକ୍ତ ପରିବାର ଅଭିଯାନର ଶୁଭାରମ୍ଭ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗ ଦେଲେ କେନ୍ଦ୍ର ମହିଳା ଏବଂ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଅନ୍ନପୂର୍ଣ୍ଣା ଦେବୀ
- ରାୟପୁରର ନିମୋରା ଗ୍ରାମରେ ଏକ ଅଙ୍ଗନୱାଡି କେନ୍ଦ୍ର ପରିଦର୍ଶନ କରିବା ସହିତ ମହିଳା ହିତାଧିକାରୀ ଏବଂ ଅଙ୍ଗନୱାଡି କର୍ମୀଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କଲେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ
- ସୁସ୍ଥ ନାରୀ, ସଶକ୍ତ ପରିବାର ଅଭିଯାନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବିକଶିତ ଭାରତ ୨୦୪୭ ପାଇଁ ଏକ ସୁସ୍ଥ, ସଶକ୍ତ ସମାଜର ସଂକଳ୍ପକୁ ପ୍ରତିପାଦିତ କରୁଛି, ଯାହା ମହିଳା-କୈନ୍ଦ୍ରିକ ପ୍ରତିଷେଧକ ଯତ୍ନ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବ: ଅନ୍ନପୂର୍ଣ୍ଣା ଦେବୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଧାରଠାରେ ସୁସ୍ଥ ନାରୀ, ସଶକ୍ତ ପରିବାର ଅଭିଯାନ (୧୭ ସେପ୍ଟେମ୍ବର-୨ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୫) ଏବଂ ଅଷ୍ଟମ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ପୋଷଣ ମାସର (୧୭ ସେପ୍ଟେମ୍ବର-୧୬ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୫) ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ, ସାରା ଦେଶରେ ୧୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମାତୃବନ୍ଦନା ଯୋଜନା (ପିଏମଏମଭିୱାଇ) ଅଧୀନରେ ନଗଦ ସହାୟତା ବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି।
ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ମିଳିତ ଭାବରେ ଏହି ଅଭିଯାନ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଉଛି, ଯାହା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପୋଷଣ ସେବାରେ ସମନ୍ୱୟ ପ୍ରତି ସରକାରଙ୍କ ଦୃଢ଼ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ କରେ।
କେନ୍ଦ୍ର ମହିଳା ଏବଂ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ଅନ୍ନପୂର୍ଣ୍ଣା ଦେବୀ, ଛତିଶଗଡ଼ର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ବିଷ୍ଣୁ ଦେଓ ସାଇଙ୍କ ସହିତ ଛତିଶଗଡ଼ର ରାୟପୁରରୁ ଏକ ୱେବକାଷ୍ଟ ମାଧ୍ୟମରେ ସୁସ୍ଥ ନାରୀ, ସଶକ୍ତ ପରିବାର ଅଭିଯାନର ଶୁଭାରମ୍ଭ ସମାରୋହରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ। ଅଭିଯାନର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରି କେନ୍ଦ୍ର ମହିଳା ଏବଂ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ ସୁସ୍ଥ ଓ ଅଧିକ ସଶକ୍ତ ସମାଜ ଗଠନ ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ସଂକଳ୍ପକୁ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ, ରାୟପୁରରେ ଏକ ମେଗା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଶିବିର ମଧ୍ୟ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା।
ସେ ମହିଳା ଏବଂ ଶିଶୁ ବିକାଶ ରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ଲକ୍ଷ୍ମୀ ରାଜୱାଡେଙ୍କ ସହିତ ରାୟପୁରର ନିମୋରା ଗ୍ରାମରେ ଏକ ଅଙ୍ଗନୱାଡି କେନ୍ଦ୍ର ମଧ୍ୟ ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ। ସେଠାରେ, ସେ ମହିଳା ହିତାଧିକାରୀ ଏବଂ ଅଙ୍ଗନୱାଡି କର୍ମୀଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ଏଥିସହିତ ସେମାନଙ୍କ ଅଭିଜ୍ଞତା ଶୁଣିଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ନିରନ୍ତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ବିଷୟରେ ସେମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଥିଲେ। ସେ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଶୈଶବ ଯତ୍ନ ଏବଂ ଶିକ୍ଷା କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ ଏବଂ ମୁଖମଣ୍ଡଳ ଚିହ୍ନଟ ପ୍ରଣାଳୀର ପ୍ରଗତି ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରିଥିଲେ। ରାଜ୍ୟରେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉନ୍ନତି ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି।
ଏହି ଅବସରରେ ଶ୍ରୀମତୀ ଅନ୍ନପୂର୍ଣ୍ଣା ଦେବୀ କହିଥିଲେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିପୂର୍ଣ୍ଣ ନେତୃତ୍ୱରେ, ମହିଳାମାନଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସଶକ୍ତିକରଣ ଏକ ଜାତୀୟ ପ୍ରାଥମିକତା ପାଲଟିଛି। ସଚେତନତା କିମ୍ବା ସମ୍ବଳର ଅଭାବରୁ ଜଣେ ବି ମହିଳା ପୀଡିତ ହେବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି।। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମାତୃ ବନ୍ଦନା ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଆଜି ସାରା ଦେଶରେ ୧୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ନିକଟକୁ ପାଣ୍ଠି ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯିବା ଖୁସିର ବିଷୟ। ସୁସ୍ଥ ନାରୀ, ସଶକ୍ତ ପରିବାର ଅଭିଯାନ ଏବଂ ଅଷ୍ଟମ ଜାତୀୟ ପୋଷଣ ମାସ ଏକ ସୁସ୍ଥ, ସଶକ୍ତ ଏବଂ ଅଧିକ ସମର୍ଥ ଭାରତ ଗଠନର ଏହି ସଂକଳ୍ପକୁ ସାକାର କରିବ। ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ବିକଶିତ ଭାରତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ଦିଗରେ ଏହା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ମହିଳା ଏବଂ ଶିଶୁ ସେମାନଙ୍କ ଲାଗି ଆବଶ୍ୟକ ପୋଷଣ ଏବଂ ଯତ୍ନ ଯେପରି ପାଇପାରିବେ ତାହା ଆମେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମେ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛୁ ଯେ
ସୁସ୍ଥ ନାରୀ, ସଶକ୍ତ ପରିବାର ଅଭିଯାନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବିକଶିତ ଭାରତ ୨୦୪୭ ପାଇଁ ଏକ ସୁସ୍ଥ, ସଶକ୍ତ ସମାଜର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ସାକାର କରୁଛି। ଏହା ମହିଳା-କୈନ୍ଦ୍ରିକ ପ୍ରତିଷେଧକ ଯତ୍ନ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରୁଛି। ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଆହୁରି ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇ, ଅଷ୍ଟମ ଜାତୀୟ ପୋଷଣ ମାସ ଉତ୍ତମ ପୁଷ୍ଟିସାର, ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଶୈଶବ ଯତ୍ନ, ସ୍ଥାନୀୟ ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ସମନ୍ୱୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥାଏ। ଏହାମଧ୍ୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ପୁଷ୍ଟିସାର ଏବଂ ପ୍ରସୂତି ଲାଭକୁ ଏକୀକୃତ କରିଥାଏ, ମହିଳାଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ସୁଦୃଢ଼ ପରିବାର ଏବଂ ଏକ ମଜବୁତ ରାଷ୍ଟ୍ରର ମୂଳଦୁଆ ଭାବରେ ପୁନଃନିର୍ଦ୍ଧାରିତ କରିଥାଏ।