স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং ইন্ত্রপ্রিনরশিপ মন্ত্রালয়
স্পিসিএল কেম্পেন ৪.০ গী মাইপাকপশিং অমসুং স্পিসিএল কেম্পেন ৫.০ গী থৌরাং তৌরিবশিং
16 SEP 2025 1:39PM by PIB Imphal
ইনভাইরোনমেন্ত, ফোরেষ্ট অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জ মিনিষ্ট্রিগী ই-ৱেষ্ট মেনেজমেন্ত রুলস, ২০২২ গী মতুংইন্না ই-ৱেষ্ট লোইশিনবদা মীৎয়েং অমা থমদুনা, ফিল্দ ওফিশিংদা থবক শুনবা মফমশিং হাংহন্নবা, ওক্তোবর ২ দগী ওক্তোবর ৩১, ২০২৫ ফাওবা স্পিসিএল কেম্পেন ৫.০ পাংথোক্নবা ভারত সরকারনা লাউথোক্লে।
লু-নান্না লৈনবা, রেকোর্দশিং ফজনা থম্নবা, অহাংবা মফম লৈহন্নবা অমসুং খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা স্পিসিএল কেম্পেন ৪.০ দা স্কিল দিবলপমেন্ত অমসুং ওন্ত্রেপ্রেন্যুরসিপ মিনিষ্ট্রি থৱায় য়াওনা শরুক য়াখ্রে। স্পিসিএল কেম্পেন ৪.০ মনুংদা মিনিষ্ট্রিনা মসিগী ওফিসশিং অমসুং ইন্সতিতুসনশিংদা লু-নানবগী থবকশিং পায়খৎখি, মীয়ামগী খুদোংচাদবা ৫০০ রোম মাইপাক্না কোকহনখি। অরিবা রেকোর্দশিং অমসুং ফাইলশিং লৌথোক্তুনা ইসক্বার ফিত ২১,০৮৭ রোমগী ওফিস স্পেস হাংহনখি, হেন্না নুংঙাইবা থবক শুফম ওইহনখি। কেম্পেন অসি মাইপাক্না পাংথোকপদা স্কিল দিবলপমেন্ত অমসুং ওন্ত্রেপ্রেন্যুরসিপ মিনিষ্ট্রিগী মরী লৈনবা খুদিংমক্না মরুওইবা থৌদাং অমা লৌখি। পুন্না পায়খৎখিবা থবকশিং অদুনা লু-নানবা ওফিস অমা ওইনবা হেন্না ৱাখল তাহনখি অমসুং তুংকোইনা চৎনবা য়াবা মহৌশাগী অকোয়বা ফিবমগীদমক স্কিল দিবলপমেন্ত অমসুং ওন্ত্রেপ্রেন্যুরসিপ মিনিষ্ট্রিগী থবক অমুক হেন্না ফগৎহনখি।
স্পিসিএল কেম্পেন ৫.০ গী থৌরাং তৌনবা জোইন্ত সেক্রেতরি শ্রী এম সুব্রমনিয়ানগী লমজিং মখাদা মিনিষ্ট্রিগী মরী লৈনবা খুদিংমক শরুক য়াদুনা স্কিল দিবলপমেন্ত অমসুং ওন্ত্রেপ্রেন্যুরসিপ মিনিষ্ট্রিনা মীফম পাংথোকখ্রে। ই-ৱেষ্ট লোইশিনবা, ইনভাইরোনমেন্ত, ফোরেষ্ট অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জ মিনিষ্ট্রিগী ই-ৱেষ্ট মেনেজমেন্ত রুলস, ২০২২ ঙাক্না চৎপা, পন্দুনা লৈরকপা থবকশিং লোইশিনবা, মফম হাংহনবা অমসুং থবক শুবা নুংঙাইবা হেনগৎহনবা য়াওনা হিরম কয়াদা এত্তেচ/সর্বোদিনেত ওফিসশিং/ওতোনোমস বোদিশিং অমসুং ফিল্দ ওফিসশিংগী নোদেল ওফিসারশিং ৱাখল তাহনখি।
স্পিসিএল কেম্পেন ৪.০ ফজনা পাংথোকখিবগী খোঙজেল অদু মাঙলোমদা পুখৎনবা মিনিষ্ট্রিনা থাজবা পীখি অমসুং স্পিসিএল কেম্পেন ৪.৫ গী পান্দমশিং ফংনবা মতেং পাংনবা অমসুং হেন্না মশা নানবা অমসুং অফবা থবক শুফম লৈহন্নবা থাজবা থমখি।

Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
Achievements of Special Campaign 4.0 & Preparation for Special Campaign 5.0
16 SEP 2025 1:39PM by PIB Delhi
The Government of India has announced the launch of Special Campaign 5.0, to be conducted from 2nd – 31st October 2025, with a focus on disposal of e-Waste as per the E-Waste Management Rules, 2022 of Ministry of Environment, Forest and Climate Change (MoEF&CC), space management, and enhancing workplace experience in field offices.
The Ministry of Skill Development and Entrepreneurship (MSDE) actively participated in Special Campaign 4.0 with a strong emphasis on cleanliness, records management, space optimization, and grievance disposal. During the campaign, MSDE undertook large-scale cleanliness drives across its offices and institutions, successfully disposing of nearly 500 Public Grievances and Appeals. About 21,087 square feet of office space was freed through weeding out of old records and files, ensuring better workplace management. Stakeholders of MSDE played a vital role in ensuring the success of the campaign across the skill ecosystem. The collective efforts brought greater awareness about maintaining a clean office environment and reinforced MSDE’s commitment to environmental sustainability.
In preparation for Special Campaign 5.0, MSDE has held meeting under the chairmanship of Shri M. Subramanian, Joint Secretary with all the stakeholder of the Ministry to plan new initiatives for the campaign. Nodal officers of the attached/ subordinate offices/ autonomous bodies and field institutions have been sensitized on the focus areas, particularly disposal of e-Waste, in compliance of E-waste Management Rules, 2022 issued by MoEF&CC, disposal of pending references, efficient space management and workplace experience enhancement.
The Ministry is committed to carry forward the momentum of Special Campaign 4.0 and contribute significantly to the objectives of Special Campaign 5.0, ensuring sustainable practices, improved grievance redressal, and cleaner, efficient workspaces.