নৌ-পৰিবহন মন্ত্ৰালয়
শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে ড° ভূপেন হাজৰিকাৰ জন্ম শতবাৰ্ষিকী উদযাপনৰ লগত সংগতি ৰাখি ব্ৰহ্মপুত্ৰত ‘বিস্তীৰ্ণ পাৰৰে’ সংগীতময় যাত্ৰাৰ শুভাৰম্ভ কৰে
“ভূপেনদাৰ কণ্ঠত দেশপ্ৰেমৰ চিৰন্তন মনোভাৱ আৰু শক্তিশালী ভাৰতৰ সপোন সন্নিৱিষ্ট আছিল” : শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱাল
শদিয়াৰ পৰা ধুবুৰীলৈ বিস্তীৰ্ণ পাৰৰে যাত্ৰাই চাৰিটা ঘাট— বগীবিল, তেজপুৰ, গুৱাহাটী আৰু যোগীঘোপাত ব্ৰহ্মপুত্ৰৰ কণ্ঠক উদযাপন কৰিব
08 SEP 2025 9:59PM by PIB Guwahati
ভাৰত ৰত্ন ড° ভূপেন হাজৰিকাৰ জন্ম শতবাৰ্ষিকী উপলক্ষে বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনৰ ভাৰতৰ আভ্যন্তৰীণ জলপথ কৰ্তৃপক্ষই “বিস্তীৰ্ণ পাৰৰে : শদিয়াৰ পৰা ধুবুৰীলৈ এক সংগীতময় যাত্ৰা” শীৰ্ষক এটা অনন্য সাংস্কৃতিক পদক্ষেপ আৰম্ভ কৰিছে। আজি তিনিচুকীয়াৰ গুইজান ঘাটৰ পৰা ব্ৰহ্মপুত্ৰৰ পাৰৰ যাযাবৰ শিল্পীগৰাকীলৈ উৎসৰ্গিত কলা-সংস্কৃতিৰ জীপাল উদযাপনৰ জৰিয়তে এই যাত্ৰাৰ শুভাৰম্ভ কৰা হয়।
এক ভিডিঅ’ বাৰ্তাত কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে কয়, “ভাৰত ৰত্ন ড০ ভূপেন হাজৰিকা ভাৰতৰ অন্যতম শ্ৰেষ্ঠ সন্তান আছিল, যাৰ অন্তৰস্পৰ্শী কণ্ঠ আৰু কালজয়ী সৃষ্টিয়ে অসম আৰু উত্তৰ-পূব ভাৰতৰ সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যক বিশ্ব দৰবাৰলৈ কঢ়িয়াই নিছিল। ঐক্য, মানৱতা, ভাতৃত্ববোধৰ বাৰ্তাৰে পৰিপূৰ্ণ তেওঁৰ গীতসমূহ ৰাইজৰ হৃদয়ত চিৰদিনৰ বাবে প্ৰতিধ্বনিত হৈ থাকিব। ভূপেনদাৰ কণ্ঠই দেশপ্ৰেমৰ চিৰন্তন মনোভাৱ আৰু শক্তিশালী ভাৰতৰ সপোনক মূৰ্ত কৰি তুলিছিল। তেওঁৰ জন্ম শতবাৰ্ষিকীৰ এই গৌৰৱময় ক্ষণত ব্ৰহ্মপুত্ৰৰ পাৰৰ মানুহৰ আনন্দ আৰু বেদনাক কণ্ঠদান কৰা সাংস্কৃতিক শিল্পীগৰাকীলৈ আমি গভীৰ শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনাইছো। তেওঁৰ সাৰ্বজনীন উত্তৰাধিকাৰক উদযাপন কৰা আৰু নতুন প্ৰজন্মৰ সৈতে পৰিচয় কৰাই দিয়া এই যাত্ৰাৰ জৰিয়তে তেওঁৰ বহু কামত অনুপ্ৰেৰণা যোগোৱা নদীখন পুনৰবাৰ সজীৱ হৈ উঠিছে।”
ড০ ভূপেন হাজৰিকাৰ স্মৃতিত উলিওৱা ব্ৰহ্মপুত্ৰৰ নদীযাত্ৰাৰ আৰম্ভণিতে সাংস্কৃতিক দল আৰু সংগীতিক বেণ্ড এটাই জাহাজত উঠি যাত্ৰা কৰে।
গুইজান ঘাটৰ এই উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত আমন্ত্ৰিত বিশিষ্ট ব্যক্তিসকলক সম্বৰ্ধনা জনোৱা হয় আৰু ইয়াত আদৰণি ভাষণ দিয়ে চিত্ৰলেখা দুৱৰা সুনাই। এই উপলক্ষে কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে এটা ভিডিঅ' বাৰ্তা প্ৰেৰণ কৰে। পদ্ম দুলাল মানকী, ধৰ্মেন্দ্ৰ বৰুৱা, কাজল দেৱকে ধৰি বিশিষ্ট শিল্পীসকলে অনুষ্ঠানত সংগীত পৰিবেশন কৰে। এই অনুষ্ঠানত চাবুৱাৰ বিধায়ক পোনাকণ বৰুৱা; অসম ৰাজ্যিক গৃহ নিৰ্মাণ ব’ৰ্ডৰ অধ্যক্ষ পুলক গোহাঁই; অসম অলিম্পিক সন্থাৰ সাধাৰণ সম্পাদক লক্ষ্য কোঁৱৰ; মৰাণ স্বায়ত্তশাসিত পৰিষদৰ মুখ্য কাৰ্যবাহী সদস্য অৰুণজ্যোতি মৰাণ; তিনিচুকীয়া পৌৰসভা ব’ৰ্ডৰ অধ্যক্ষ পুলক চেতিয়া আদি উপস্থিত থাকে।
পাছত সন্ধিয়ালৈ এই যাত্ৰাই ডিব্ৰুগড়ৰ বগীবিল ঘাটত প্ৰৱেশ কৰে, য’ত ভাৰত ৰত্ন ড০ ভূপেন হাজৰিকাৰ জন্ম শতবাৰ্ষিকী উদযাপনৰ এক বৰ্ণিল সাংস্কৃতিক অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰা হয়। অনুষ্ঠানত কুইজ আৰু চিত্ৰাংকনৰ দৰে প্ৰতিযোগিতা অনুষ্ঠিত হোৱাৰ লগতে সমৰ হাজৰিকা, চৈয়দ ছাদুল্লা, লোহিত গগৈ, হৃষিকেশ গোস্বামী আৰু মহাৰাষ্ট্ৰৰ ৰাগিনী কভথেকাৰ আদি বিখ্যাত সংগীতজ্ঞ তথা ব্যক্তিত্বই ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিংযোগে শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰে।
মৰাণ, মটক, চাহ জনজাতি, সোণোৱাল কছাৰী, হাজং, চুতীয়া আদি জনগোষ্ঠীয়ে বিভিন্ন সাংস্কৃতিক অনুষ্ঠানেৰে ড০ ভূপেন হাজৰিকাক শ্ৰদ্ধা জনায়। বিশিষ্ট কণ্ঠশিল্পী নীলাক্ষী নেওগে ড০ ভূপেন হাজৰিকাৰ অমৰ গীত পৰিবেশনেৰে সন্ধিয়াটো জীপাল কৰি তোলে। উক্ত অনুষ্ঠানত খোৱাঙৰ বিধায়ক চক্ৰধৰ গগৈ; আই ডব্লিউ এ আইৰ সঞ্চালক (আই/চি) প্ৰবীণ বৰা; ডিব্ৰুগড় পৌৰ নিগমৰ উপ-মেয়ৰ (ডিএমচি) উজ্জ্বল ফুকন; অসম পৰ্যটন উন্নয়ন নিগমৰ অধ্যক্ষ ঋতুপৰ্ণ বৰুৱা আৰু আছাম পেট্ৰ’কেমিকেলছ লিমিটেডৰ অধ্যক্ষ বিকুল ডেকা আদি উপস্থিত থাকে।
বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনৰ ভাৰতীয় আভ্যন্তৰীণ জলপথ কৰ্তৃপক্ষই উপস্থাপন কৰা এই কাৰ্যসূচীয়ে সমগ্ৰ অসমৰ একাধিক স্থানত ড° ভূপেন হাজৰিকাৰ কালজয়ী অৱদানক উদযাপন কৰিব। তেওঁৰ গীতসমূহে ব্ৰহ্মপুত্ৰ আৰু ইয়াৰ উপনৈসমূহৰ কাষৰীয়া অঞ্চলত বসবাস কৰা লোকসকলৰ জীৱন আৰু সংগ্ৰামক প্ৰতিফলিত কৰে, সমতা আৰু সামাজিক ন্যায়ৰ সাৰ্বজনীন বাৰ্তাৰে অসমৰ বৈচিত্ৰ্যময় সামাজিক-সাংস্কৃতিক দৃশ্যপট একেলগে বোৱাই নিয়ে।
ব্ৰহ্মপুত্ৰৰ বিশালতাৰ দৰে ড° হাজৰিকাৰ অসাধাৰণ উত্তৰাধিকাৰে অসম আৰু ভাৰতৰ সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যক বিশ্ব দৰবাৰলৈ উন্নীত কৰিলে। উত্তৰ-পূবৰ সাংস্কৃতিক একত্ৰীকৰণ আৰু পথ প্ৰদৰ্শক হিচাপে তেওঁৰ শতবাৰ্ষিকী এই অসাধাৰণ নদীযাত্ৰাৰে পালন কৰা হৈছে— যত সংগীত আৰু উদযাপনৰ জৰিয়তে সম্প্ৰদায়সমূহক একত্ৰিত কৰা হৈছে।
অনুষ্ঠানৰ সময়সূচী :
• বগীবিল, ডিব্ৰুগড় – ৮ ছেপ্টেম্বৰ
• শিলঘাট, তেজপুৰ – ১১ ছেপ্টেম্বৰ
• পাণ্ডু, গুৱাহাটী – ১৫ ছেপ্টেম্বৰ
• আই ডব্লিউ এ আই জাহাজঘাট, যোগীঘোপা– (আপডেট কৰা হ’ব)

Ministry of Ports, Shipping and Waterways
‘Bistirna Parore’ Musical Voyage on Brahmaputra Marks Dr Bhupen Hazarika’s Birth Centenary in Assam
“Bhupen Da’s voice embodied the eternal spirit of patriotism and the dream of an empowered India:” Shri Sarbananda Sonowal
Bistirna Parore sails from Sadiya to Dhubri; to celebrate the Bard of Brahmaputra Across Four Ghats — Bogibeel, Tezpur, Guwahati & Jogighopa
08 SEP 2025 9:59PM by PIB Delhi
To commemorate the birth centenary of Bharat Ratna Dr. Bhupen Hazarika, the Inland Waterways Authority of India (IWAI), under the Ministry of Ports, Shipping and Waterways, launched a unique cultural initiative titled “Bistirna Parore: A Musical Voyage from Sadiya to Dhubri”. The voyage was flagged off today from Guijan ghat, Tinsukia, with a vibrant celebration of art and culture dedicated to the bard of the Brahmaputra.
In a video message, the Union Minister of Ports, Shipping & Waterways (MoPSW), Shri Sarbananda Sonowal said, “Bharat Ratna Dr. Bhupen Hazarika was one of India’s greatest sons whose soulful voice and timeless creations carried the cultural heritage of Assam and Northeast India to the world stage. His songs, filled with messages of unity, humanity, and brotherhood, will echo forever in the hearts of the people. Bhupen Da’s voice embodied the eternal spirit of patriotism and the dream of an empowered India. On this proud occasion of his birth centenary, we pay our deepest respects to the cultural icon who gave voice to the joys and sorrows of people along the Brahmaputra. The river, which inspired much of his work, comes alive once again through this voyage that celebrates his universal legacy and introduces him to a new generation.”
The event marked the beginning of a river journey along the Brahmaputra in memory of Dr. Bhupen Hazarika, featuring a cultural troupe and a musical band travelling on board.
At the Guijan ghat flag-off ceremony, invited dignitaries were felicitated, and the welcome address was delivered by Chitralekha Duwara Sunai. Union Minister Shri Sarbananda Sonowal sent a video message for the occasion. Noted artistes including Padma Dulal Manki, Dharmendra Baruah, and Kajal Dev presented musical performances. The program was attended by Ponakan Baruah, MLA of Chabua; Pulak Gohain, Chairman, Assam State Housing Board; Lakhya Konwar, General Secretary, Assam Olympic Association; Arunjyoti Moran, Chief Executive Member, Moran Autonomous Council; Pulak Chetia, Chairman, Tinsukia Municipal Board, among others.
Later in the evening, the voyage entered Bogibeel ghat in Dibrugarh, where the centenary celebration of Bharat Ratna Dr. Bhupen Hazarika was marked by a colourful cultural program. The event featured competitions such as quiz and painting, along with video tributes from noted musicians and personalities including Samar Hazarika, Syed Sadulla, Lohit Gogoi, Hrishikesh Goswami, and Ragini Kavthekar from Maharashtra.
Communities including Moran, Motok, Tea Tribe, Sonowal Kachari, Hajong, and Chutia paid tribute to Dr. Bhupen Hazarika with cultural performances. Eminent singer Nilakshi Neog enhanced the evening with renditions of Dr. Bhupen Hazarika’s immortal songs. The event was attended by Chakradhar Gogoi, MLA of Khuwang; Prabin Bora, Director (I/C), IWAI; Ujjal Phukan, Deputy Mayor, Dibrugarh Municipal Corporation (DMC); Rituparna Baruah, Chairman, Assam Tourism Development Corporation (ATDC); and Bikul Deka, Chairman, Assam Petrochemicals Ltd, among others.
The program, presented by the Inland Waterways Authority of India (IWAI) under the Ministry of Ports, Shipping and Waterways (MoPSW), will span multiple venues across Assam, celebrating Dr. Bhupen Hazarika’s timeless contributions. His songs reflected the lives and struggles of people living along the Brahmaputra and its tributaries, weaving together Assam’s diverse socio-cultural fabric with universal messages of equality and social justice.
Dr. Hazarika’s extraordinary legacy, like the vastness of the Brahmaputra, elevated Assam and India’s cultural heritage to the global stage. As a cultural unifier and torchbearer of the Northeast, his centenary is being observed with this extraordinary river journey—bringing communities together through music and celebration.
Schedule of events:
• Bogibeel, Dibrugarh – 8th September
• Silghat, Tezpur – 11th September
• Pandu, Guwahati – 15th September
• IWAI Jetty, Jogighopa – (To be updated)