वस्त्र मन्त्रालय
अघिल्लो पुस्ताको जीएसटी सुधारले भारतको कपडा क्षेत्रलाई बढावा
वस्त्रको क्षेत्रमा जीएसटीलाई युक्तिसङ्गत बनाउँदा विकृतिहरू समाप्त हुनेछन्, उत्पादन लागत कम हुनेछ, माग बढ्नेछ, निर्यातलाई बढ़ावा मिल्नेछ र भारतको वैश्विक प्रतिस्पर्धात्मकता बढ्नेछ
कपडा उद्योगले 56 औँ जीएसटी परिषद् बैठकका सिफारिशहरूलाई हार्दिक स्वागत गर्दछ
यो स्वागत योग्य कदमले घरेलु खपतलाई बढ़ावा दिनेछ र भारतको कपडा एवं परिधान बजारलाई 2030 सम्ममा 350 बिलियन अमेरिकी डलरको लक्ष्यतर्फ अग्रसर गराउनेछ
04 SEP 2025 8:23PM by PIB Gangtok
माननीय प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीले 15 अगस्त 2025 मा घोषणा गरेको अघिल्लो पुस्ताको जीएसटी सुधारको अनुपालनमा, 3 सेप्टेम्बर 2025 मा नयाँ दिल्लीमा आयोजित जीएसटी परिषद्को 56 औँ बैठकका सिफारिशहरूलाई कपडा उद्योगले हार्दिक स्वागत गरेको छ तथा तिनीहरूलाई भारतको कर ढाँचाको नागरिक-केन्द्रित र रणनीतिक विकासको रूपमा वर्णन गरेको छ।
‘विरासत भी और विकास भी’ को साँचो भावना अनुरूप यो युक्तिकरणले हस्तनिर्मित वस्तुहरूलाई प्रमुखता प्रदान गर्नेछ र तिनीहरूको खपतलाई बढ़ावा दिनेछ, जसले गर्दा लाखौँ बुनकर र कारिगरहरूलाई उच्च मागको फाइदा पुग्नेछ।
यी ऐतिहासिक सुधारहरूले लागतलाई कम गर्ने, संरचनात्मक विसङ्गतिहरूलाई समाप्त गर्ने, रोजगारलाई कायम राख्ने र रेशादेखि लिएर फेशन र विदेशी बजारहरूसम्म, सम्पूर्ण कपडा मूल्य शृङ्खलालाई मजबुती मिल्ने आशा गरिएको छ। यी सुधारहरू माननीय प्रधानमन्त्रीको दूरदर्शी 5एफ सूत्र (खेतदेखि रेशा, कारखानादेखि फेशन र विदेशी बजार) सँग पूर्ण रूपमा संरेखित छ, जसको उद्देश्य भारतलाई एक वैश्विक कपडा महाशक्तिको रूपमा स्थापित गर्नु हो।
वस्त्र क्षेत्रमा जीएसटी युक्तिकरणले विकृतिहरू समाप्त गर्नेछ, उत्पादन लागत कम गर्नेछ, माग बढ्नेछ, निर्यातलाई बढ़ावा मिल्नेछ र भारतको वैश्विक प्रतिस्पर्धात्मकता बढाउनेछ। यो स्वागत योग्य कदमले घरेलु खपतलाई बढ़ावा दिनेछ र भारतको कपडा एवं परिधान बजारलाई 2030 सम्ममा 350 बिलियन अमेरिकी डलरको लक्ष्यतर्फ उत्प्रेरित गर्नेछ।
मूल्य शृङ्खलालाई मजबुत गर्नु
यी सुधारहरूले रेशाको स्तरमा विसङ्गतिहरूलाई समाप्त गर्नेछन्, धागो र कपडाको स्तरमा लागत कम गर्नेछन्, परिधानको सामर्थ्यमा सुधार गर्नेछन्, खुद्रा स्तरमा मागलाई पुनर्जीवित गर्नेछन् र निर्यात प्रतिस्पर्धात्मकतालाई बढाउनेछन्। महत्त्वपूर्ण कुरा के छ भने, यी उपायहरूले भारतको रेशा-तटस्थ नीतिलाई बलियो प्रोत्साहन दिनेछ, जसले कपास र मानव निर्मित क्षेत्रहरूमा सन्तुलित विकास सुनिश्चित हुनेछ।
प्रमुख जीएसटी युक्तिकरण
• रेडिमेड परिधान र मेड अप):
रेडिमेड परिधान र मेड अप (एचएस (63053200, 63053300, 6309 को अतिरिक्त) लाई छोड़ेर) मा 2,500 रुपियाँ प्रति पिस (पहिला 1,000 रुपियाँ) सम्म 5% जीएसटी दर। यसले किफायती परिधान, विशेष गरी मध्यम-वर्ग र निम्न आय भएका परिवारहरूको लागि सस्तो हुनेछ। यसले टियर-2/3 शहर र ग्रामीण बजारहरूमा माग फेरि बढ़ेर जाने अपेक्षा गरिएको छ। परिधान उद्योगको श्रम-प्रधान प्रकृतिलाई ध्यानमा राख्दै विशेष गरी सिलाइ, टेलरिङ र फिनिशिङ एकाइहरूमा महिलाहरूको लागि उच्च मागले रोजगारलाई कायम राख्नेछ। यो कदमले मेक इन इण्डिया ब्राण्डहरूलाई पनि समर्थन गर्नेछ, जसले गर्दा उनीहरूलाई कम र मध्यम मूल्य भएका क्षेत्रहरूमा सस्तो आयातसँग प्रतिस्पर्धा गर्न मद्दत गर्नेछ।
• मानव निर्मित रेशा र धागो:
जीएसटीलाई 18%-5% (रेशा) र 12%-5% (धागो) बाट घटाएर 12%-5% बनाइएको छ। यसले उल्टो शुल्क संरचना (आईडीएस) मा सुधार हुनेछ, रेशा-धागो-कपडा दरहरूमा समानता आउनेछ र निर्माताहरूमाथि लामो समयदेखि चलिरहेको कार्यशील पूँजीको बोझलाई कम गर्नेछ। एमएमएफ उत्पादनको एक ठूलो हिस्सा साना तथा मध्यम एकाइहरूमा भएको कारण यस कटौतीले लागतको दबाब कम हुन्छ, नगद प्रवाहलाई बलियो बनाउँछ र भारतीय एमएमएफ-आधारित परिधानहरूलाई वैश्विक स्तरमा अधिक मूल्य-प्रतिस्पर्धी बनाउँछ - जसले सिन्थेटिक वस्त्र र एमएमएफ परिधानहरूको केन्द्रको रूपमा उभिने भारतको महत्त्वाकांक्षालाई बल दिनेछ।
• कार्पेट र फ्लोर कभरिङ (एचएस 5701-5705):
जीएसटीलाई 12% बाट घटाएर 5% गरिएको छ। यसले भदोही र श्रीनगर जस्ता क्लस्टरहरूबाट निर्यातलाई बढ़ावा मिल्नेछ, परम्परागत शिल्पहरूलाई बलियो बनाउनेछ र घरेलु बजारहरूमा सामर्थ्यमा सुधार गर्नेछ।
• हस्तशिल्प र हतकर्घा:
एचएस 5705 अन्तर्गत 36 हस्तशिल्प वस्तुहरू, हतकर्घाका सुती गलैँचा र हस्तनिर्मित गलैँचाहरूमा जीएसटी 12% बाट घटाएर 5% गरिएको छ। यो उपायले कारिगरहरूलाई राहत प्रदान गर्नेछ, ग्रामीण जीविकोपार्जनलाई बढावा दिनेछ र भारतका समृद्ध शिल्प परम्पराहरूलाई बढ़ावा दिनेछ।
• सिलाई मेसिन (एचएस 8452 अन्तर्गत समेटिएका घरेलु र औद्योगिक):
जीएसटी 12% बाट घटाएर 5% गरिएको छ, जसले सिलाइ एकाइहरूको लागत कम हुनेछ र घरेलु विनिर्माणलाई बढावा दिनेछ।
पूरक उपाय
परिषद्ले यो पनि सिफारिश गरेको छ:
• शून्य-रेटेड आपूर्ति र उल्टो शुल्क ढाँचा, दुवैको मामिलामा, प्रणाली-सञ्चालित जोखिम मूल्याङ्कनको आधारमा, धनवापसी प्रक्रियालाई सरल बनाइनेछ।
• कुरियर/डाक माध्यमद्वारा साना खेपहरूको लागि 1,000 रुपियाँको सीमालाई हटाउने, जुन एउटा धेरै सकारात्मक कदम हो।
• साना र कम जोखिम भएका व्यवसायहरूको लागि सरलीकृत जीएसटी पञ्जीकरण योजना।
• इलेक्ट्रोनिक कमर्स अपरेटरहरूको माध्यमद्वारा आपूर्ति गर्ने साना आपूर्तिकर्ताहरूको लागि एक सरलीकृत पञ्जीकरण योजनाको शुरुआत।
यी उपायहरूले अनुपालनलाई सहज बनाएर र परिचालन सम्बन्धी बाधाहरूलाई कम गरेर साना व्यवसायहरूलाई थप मद्दत गर्नेछन्।
अघिल्लो पुस्ताको जीएसटी सुधार भारतको कपडा क्षेत्रको लागि एक ऐतिहासिक छलाङ हो। लागत कम गरेर, मागलाई पुनर्जीवित गरेर, विसङ्गतिहरूलाई दूर गरेर अनि निर्यातकहरूलाई समर्थन गरेर यी सुधारहरूले ‘विरासत भी और विकास भी’ को भावनालाई मूर्त रूप दिन्छन् - वैश्विक प्रतिस्पर्धात्मकतालाई सक्षम पार्दै भारतको समृद्ध कपडा विरासतलाई संरक्षण गर्दछन्।
वस्त्र मन्त्रालयले हितधारकहरू, निर्यातकहरू, कारिगरहरू र उद्यमीहरूसँग मिलेर काम गर्ने आफ्नो प्रतिबद्धतालाई पुन: पुष्टि गर्दछ, ताकि यो सुधार 2030 सम्ममा 350 बिलियन अमेरिकी डलरको कपडा अर्थतन्त्र बन्ने दिशामा भारतको लागि उत्प्रेरकको रूपमा काम गर्ने सुनिश्चित गर्न सकियोस्।

Ministry of Textiles
Next-Generation GST Reforms Boosts India’s Textiles sector
The GST rationalisation in textiles will remove distortions, lower production costs, boost demand, support exports, and enhance India’s global competitiveness
The textiles industry warmly welcomes the recommendations of the 56th GST Council meeting
This welcome step will stimulate domestic consumption and catalyse India’s textile and apparel market towards the USD 350 billion target by 2030
04 SEP 2025 8:23PM by PIB Delhi
The textiles industry warmly welcomes the recommendations of the 56th Meeting of the GST Council held in New Delhi on 3rd September 2025, in pursuance of the Next-Generation GST reforms announced by Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi on 15th August 2025, describing them as a citizen-centric and strategic evolution of India’s tax framework.
In the true spirit of ‘Virasat Bhi aur Vikas Bhi’, this rationalisation will bring handmade articles to the forefront and spur their consumption, bringing the benefits of higher demand to millions of weavers and artisans.
These landmark reforms are expected to reduce costs, remove structural anomalies, sustain jobs, and strengthen the entire textile value chain—from fibre to fashion to foreign markets. The reforms are fully aligned with the Hon’ble Prime Minister’s visionary 5F formula (Farm to Fibre to Factory to Fashion to Foreign), which seeks to position India as a global textile powerhouse.
The GST rationalisation in textiles will remove distortions, lower production costs, boost demand, support exports, and enhance India’s global competitiveness. This welcome step will stimulate domestic consumption and catalyse India’s textile and apparel market towards the USD 350 billion target by 2030.
Strengthening the Value Chain
The reforms correct anomalies at the fibre stage, reduce costs at the yarn and fabric stages, improve garment affordability, revive demand at the retail stage, and enhance export competitiveness. Importantly, these measures give a strong impetus to India’s fibre-neutral policy, ensuring balanced growth across cotton and man-made segments.
Key GST Rationalisations
• Readymade Garments & Made ups):
5% GST rate up to ₹2,500/piece (earlier ₹1,000) on items of readymade garments and made ups (excluding HS (other than 63053200, 63053300, 6309)). This makes affordable apparel cheaper, particularly for middle-class and low-income households. It is expected to revive demand in Tier-2/3 towns and rural markets. Given the labour-intensive nature of garmenting, higher demand will sustain and expand employment, especially for women in stitching, tailoring, and finishing units. The move will also support Make in India brands, helping them compete with cheap imports in low and mid-price segments.
• Man-Made Fibres & Yarns:
GST reduced from 18%→5% (fibres) and 12%→5% (yarns). This corrects the inverted duty structure (IDS), aligns fibre–yarn–fabric rates, and removes long-standing working capital burdens on manufacturers. With a large share of MMF production in small and medium units, the cut eases cost pressures, strengthens cash flows, and makes Indian MMF-based garments globally more price-competitive—supporting India’s ambition to emerge as a hub for synthetic textiles and MMF garments.
• Carpets & Floor Coverings (HS 5701–5705):
GST reduced from 12% to 5%. This will boost exports from clusters such as Bhadohi and Srinagar, strengthen traditional crafts, and improve affordability in domestic markets.
• Handicrafts & Handlooms:
GST reduced from 12% to 5% on 36 handicraft items, cotton rugs of handloom, and handwoven carpets under HS 5705. This measure will provide relief to artisans, enhance rural livelihoods, and support India’s rich craft traditions.
• Sewing Machines (domestic and industrial covered under HS 8452):
GST reduced from 12% to 5%, easing costs for tailoring units and boosting domestic manufacturing.
Complementary Measures
The Council has also recommended:
• Simplification of the refund process in the case of both zero-rated supply and inverted duty structure, based on system-driven risk evaluation.
• Removal of the ₹1,000 threshold for small consignments using courier/postal mode, which is a very positive step.
• A Simplified GST Registration Scheme for small and low-risk businesses.
• Introduction of a Simplified Registration Scheme for small suppliers supplying through electronic commerce operators.
These measures will further help small businesses by easing compliance and reducing operational hurdles.
The Next-Generation GST reforms are a historic leap forward for India’s textile sector. By reducing costs, reviving demand, correcting anomalies, and supporting exporters, the reforms embody the spirit of ‘Virasat Bhi aur Vikas Bhi’—preserving India’s rich textile heritage while enabling global competitiveness.
The Ministry of Textiles reaffirms its commitment to work hand-in-hand with industry stakeholders, exporters, artisans, and entrepreneurs to ensure these reforms serve as a catalyst for India’s march towards becoming a USD 350 billion textile economy by 2030.