ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବାଗେଶ୍ୱର ଧାମ ମେଡିକାଲ ଆଣ୍ଡ ସାଇନ୍ସ ରିସର୍ଚ୍ଚ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
23 FEB 2025 6:11PM by PIB Bhubaneswar
ଭାୟା ହରୋ ବୋଲୋ ମାତାଙ୍ଗେଶ୍ୱର ଭଗବାନ୍ କି ଜୟ, ବାଗେଶ୍ୱର ଧାମ କି ଜୟ, ଜଟଶଙ୍କର ଧାମ କି ଜୟ, ଅପୁନ୍ ଅନରାନ୍ ଖାନ୍ ମୋରି ତରଫରୁ ଦୁଇ ହାତ ଟେକି , ଜୋରେ କୁହ ରାମ-ରାମ ଜୁ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ରାଜ୍ୟପାଳ ମଙ୍ଗୁଭାଇ ପଟେଲ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭୋଇ ମୋହନ ଯାଦବ , ଜଗତଗୁରୁ ପୂଜା ରାମଭଦ୍ରଚାର୍ଯ୍ୟ , ବାଗେଶ୍ୱର ଧାମ ଶ୍ରୀ ଧୀରନ୍ଦ୍ର ଶାସ୍ତ୍ରୀ , ସାଧବୀ ରୀତାଭରା, ସ୍ୱାମୀ ଚିଦାନନ୍ଦ ସାରସ୍ୱତୀ ,ମହନ୍ତ ଶ୍ରୀ ବାଲକ ଯୋଗେଶର୍ଦାସ , ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ସାଂସଦ ବିଷ୍ଣୁଦେବ ଶର୍ମା ଏବଂ ଅନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ !
ବହୁତ ଲମ୍ବା ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଏହା ଦ୍ୱିତୀୟ ଥର ପାଇଁ ମୁଁ ଏହି ବୀର ଦେଶ, ବୁନ୍ଦେଲଖଣ୍ଡକୁ ପରିଦର୍ଶନ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପାଇଛି | ଆଉ ଏଥର ବାଲାଜୀ ମୋତେ ଡାକିଛନ୍ତି। ହନୁମାନ ପ୍ରଭୁଙ୍କ କୃପା ଯୋଗୁଁ ଏହି ବିଶ୍ୱାସ କେନ୍ଦ୍ର ଏବେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ମୁଁ ଏଠାରେ ଶ୍ରୀ ବାଗେଶ୍ୱର ଧାମ ଚିକିତ୍ସା ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ଭୂମି ପୂଜନ କରିଛି। ଏହି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ୧୦ ଏକର ଜମିରେ ନିର୍ମିତ ହେବ। ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ହିଁ ୧୦୦ ଶଯ୍ୟା ଉପଲବ୍ଧ ହେବ। ମୁଁ ଧୀରେନ୍ଦ୍ର ଶାସ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଏହି ମହାନ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ଏବଂ ବୁନ୍ଦେଲଖଣ୍ଡର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜିକାଲି ଆମେ ଦେଖୁଛୁ ଯେ ଏପରି ଏକ ଶ୍ରେଣୀର ନେତା ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ଧର୍ମର ମଜା କରନ୍ତି, ଏହାକୁ ଉପହାସ କରନ୍ତି। ଲୋକଙ୍କୁ ବିଭାଜିତ କରିବାରେ ନିୟୋଜିତ ହୁଅନ୍ତି ଏବଂ ଅନେକ ସମୟରେ ବିଦେଶୀ ଶକ୍ତି ମଧ୍ୟ ଏହି ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରି ଦେଶ ଏବଂ ଧର୍ମକୁ ଦୁର୍ବଳ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଥିବା ଦେଖାଯାଉଛି। ହିନ୍ଦୁ ଧର୍ମକୁ ଘୃଣା କରୁଥିବା ଏହି ଲୋକମାନେ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି କୌଣସି ନା କୌଣସି କଷ୍ଟଦାୟକ ଜୀବନଯାପନ କରୁଛନ୍ତି। ଦାସତ୍ୱର ମାନସିକତାରେ ଘେରି ରହିଥିବା ଲୋକମାନେ ଆମର ବିଶ୍ୱାସ, ମନ୍ଦିର, ଆମର ସନ୍ଥ, ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ନୀତି ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ କରିଆସୁଛନ୍ତି। ଏହି ଲୋକମାନେ ଆମର ପର୍ବ, ପରମ୍ପରା ଏବଂ ପ୍ରଥାର ଅପବ୍ୟବହାର କରନ୍ତି। ସେମାନେ ପ୍ରକୃତି ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଗତିଶୀଳ ଧର୍ମ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି ଉପରେ ଉପହାସ କରିବାକୁ ସାହସ କରନ୍ତି। ସେମାନଙ୍କର ଏଜେଣ୍ଡା ହେଉଛି ଆମ ସମାଜକୁ ବିଭାଜିତ କରିବା ଏବଂ ଏହାର ଏକତାକୁ ଭାଙ୍ଗିବା। ଏହି ପରିବେଶରେ, ମୋର ସାନ ଭାଇ ଧୀରେନ୍ଦ୍ର ଶାସ୍ତ୍ରୀ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ଦେଶର ଏକତାର ମନ୍ତ୍ର ବିଷୟରେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସଚେତନ କରି ଆସୁଛନ୍ତି। ଏବେ ସେ ସମାଜ ଏବଂ ମାନବତାର ହିତ ପାଇଁ ଆଉ ଏକ ପ୍ରତିଜ୍ଞା ନେଇଛନ୍ତି, ସେ ଏହି କର୍କଟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ କେନ୍ଦ୍ର ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି, ଅର୍ଥାତ୍ ଏବେ ଏଠାରେ ବାଗେଶ୍ୱର ଧାମର ଲୋକମାନେ ଭଜନ, ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ସୁସ୍ଥ ଜୀବନଯାପନ କରିପାରିବେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ମନ୍ଦିର, ମଠ ଏବଂ ପବିତ୍ର ସ୍ଥଳଗୁଡ଼ିକ ସର୍ବଦା ପୂଜା ଏବଂ ଧ୍ୟାନର କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଆସିଛନ୍ତି। ସେହି ସମୟରେ, ସେମାନେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଅନୁସନ୍ଧାନ, ସାମାଜିକ ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ସାମୂହିକ ଚେତନାର କେନ୍ଦ୍ର ମଧ୍ୟ ହୋଇଆସିଛନ୍ତି। ଆମର ମୁନିମାନେ ଆମକୁ ଆୟୁର୍ବେଦ ବିଜ୍ଞାନ ଦେଇଥିଲେ, ଆମର ମୁନିମାନେ ଆମକୁ ଯୋଗ ବିଜ୍ଞାନ ଦେଇଥିଲେ, ଯାହାର ପତାକା ଆଜି ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଉଚ୍ଚରେ ଉଡୁଛି। ଆମର ବିଶ୍ୱାସ - ପରହିତ ଭଳି କୌଣସି ଅନ୍ୟ ଧର୍ମ ନାହିଁ ଭାଇ। ଅର୍ଥାତ୍ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କର ସେବା କରିବା, ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ଦୁଃଖ ଦୂର କରିବା ହେଉଛି ଧର୍ମ। ତେଣୁ, ଏହି ଭାବନା ସହିତ ସମସ୍ତ ଜୀବଜଗତର ସେବା କରିବା ଆମର ପରମ୍ପରା ଅଟେ । ଆଜିକାଲି ଆମେ ଦେଖୁଛୁ ଯେ ମହାକୁମ୍ଭର ସବୁଠି ଆଲୋଚନା ହେଉଛି, ମହାକୁମ୍ଭ ଏବେ ସମାପ୍ତି ନିକଟତର, ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କୋଟି କୋଟି ଲୋକ ସେଠାରେ ପହଞ୍ଚିଛନ୍ତି, କୋଟି କୋଟି ଲୋକ ପବିତ୍ର ବୁଡ଼ ପକାଇଛନ୍ତି, ସନ୍ଥମାନଙ୍କୁ ଭେଟିଛନ୍ତି। ଯଦି ଆମେ ଏହି ମହାକୁମ୍ଭକୁ ଦେଖିବା, ତେବେ ଏକ ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ ଯେ ଏହା ଏକତାର ମହାକୁମ୍ଭ ଅଟେ । ଆଗାମୀ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି,୧୪୪ ବର୍ଷ ପରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଏହି ମହାକୁମ୍ଭ ଏକତାର ମହାକୁମ୍ଭ ଭାବରେ ପ୍ରେରଣା ଦେଇ ଚାଲିବ ଏବଂ ଦେଶର ଏକତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବାର ଅମୃତ ସେବା ଯୋଗାଇବା । ଲୋକମାନେ ସେବାର ଭାବନାରେ ଲିପ୍ତ ଅଛନ୍ତି, ଯିଏ କୁମ୍ଭକୁ ଯାଇଛି, ସେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଏକତା ଦେଖିଛି।କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ଭେଟିଛି, ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣରେ ମହାକୁମ୍ଭକୁ ଯାଇଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ମୁଖରୁ ଦୁଇଟି କଥା ଶୁଣିଛି। ଗୋଟିଏ - ସେମାନେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା କର୍ମୀଙ୍କୁ ହୃଦୟର ସହିତ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛନ୍ତି। ଆଜି, ମୁଁ ସେହି ସମସ୍ତ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସହଯୋଗୀମାନଙ୍କୁ ସେବା ଭାବନା ପାଇଁ ସମ୍ମାନର ସହିତ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି ଯେଉଁ ସେବା ଭାବନା ସହିତ ସେମାନେ ଏହି ଏକତାର ମହାକୁମ୍ଭରେ ୨୪ ଘଣ୍ଟା ସ୍ୱଚ୍ଛତା କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ଆଉ ଏକ ବିଶେଷତ୍ୱ ​​ଅଛି, ଯାହା ଆମ ଦେଶରେ ବହୁତ କମ୍ ଶୁଣାଯାଏ ଏବଂ ଏଥର ମୁଁ ଦେଖୁଛି ଯେ ଏକତାର ଏହି ମହାକୁମ୍ଭରୁ ଆସିଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭକ୍ତ କହୁଛନ୍ତି ଯେ ଏକତାର ଏହି ମହାକୁମ୍ଭରେ ପୋଲିସ କର୍ମଚାରୀମାନେ ଯେପରି ଜଣେ ସାଧକ ପରି, ଜଣେ ସେବାବର୍ତ୍ତୀ ପରି, ଦେଶର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିନମ୍ରତାର ସହିତ ପରିଚାଳନା କରୁଛନ୍ତି, ସେହି ପୋଲିସ କର୍ମଚାରୀମାନେ ଏକତାର ଏହି ମହାକୁମ୍ଭରେ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ହୃଦୟ ଜିତିଛନ୍ତି, ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଅଭିନନ୍ଦନର ପାତ୍ର।
କିନ୍ତୁ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ପ୍ରୟାଗରାଜର ଏହି ମହାକୁମ୍ଭରେ, ସେବାର ଏହି ଭାବନା ସହିତ, ଅନେକ ବିଭିନ୍ନ ସାମାଜିକ ସେବା ପ୍ରକଳ୍ପ ଚାଲିଛି। ଗଣମାଧ୍ୟମ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦେବା ବହୁତ କଷ୍ଟକର, କିନ୍ତୁ ବହୁତ କିଛି ଆଲୋଚନା ମଧ୍ୟ ହୋଇନାହିଁ। କିନ୍ତୁ ଯଦି ମୁଁ ଏହି ସମସ୍ତ ସେବା ପ୍ରକଳ୍ପ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରେ ତେବେ ହୁଏତ ମୋର ପରବର୍ତ୍ତୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବିଳମ୍ବିତ ହୋଇଯିବ। କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଗୋଟିଏ କଥା ଉଲ୍ଲେଖ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ଏକତାର ଏହି ମହାକୁମ୍ଭରେ ନେତ୍ରର ମହାକୁମ୍ଭ ଚାଲିଛି। ଏହି ନେତ୍ର ମହାକୁମ୍ଭରେ, ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣରୁ ଆସୁଥିବା ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀ, ଗରିବ ପରିବାରର ଲୋକଙ୍କ ଆଖି ପରୀକ୍ଷା ମାଗଣାରେ କରାଯାଉଛି । ଦେଶର ଚକ୍ଷୁ ଡାକ୍ତରମାନେ ଦୁଇ ମାସ ଧରି ସେଠାରେ ବସିଛନ୍ତି, ଏବଂ ଏହି ନେତ୍ର ମହାକୁମ୍ଭରେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୋର ଦୁଇ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଭାଇ ଭଉଣୀଙ୍କ ଆଖି ପରୀକ୍ଷା କରାଯାଇ ସାରି ଛି। ପ୍ରାୟ ଦେଢ଼ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ମାଗଣା ଔଷଧ ଏବଂ ଚଷମା ଦିଆଯାଇଛି ଏବଂ କିଛି ଲୋକ ମିଳିଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ମୋତିଆବିନ୍ଦୁ ଅସ୍ତ୍ରୋପଚାର ଆବଶ୍ୟକ ଥିଲା । ତେଣୁ ଏହି ନେତ୍ର ମହାକୁମ୍ଭରେ, ପ୍ରାୟ ୧୬୦୦୦ ଲୋକଙ୍କର ମୋତିଆବିନ୍ଦୁ ଅସ୍ତ୍ରୋପଚାର ଚିତ୍ରକୂଟ ଏବଂ ନିକଟବର୍ତ୍ତୀ ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକୁ ପଠାଇ କରାଯାଇଥିଲା ଯେଉଁଠାରେ ଭଲ ଚକ୍ଷୁ ଡାକ୍ତରଖାନା ଥିଲା । ସେମାନଙ୍କର ଗୋଟିଏ ଟଙ୍କା ମଧ୍ୟ ଖର୍ଚ୍ଚ ନକରି ମୋତିଆବିନ୍ଦୁ ଅସ୍ତ୍ରୋପଚାର କରାଯାଇଛି। ଏକତାର ଏହି ମହାକୁମ୍ଭରେ ଏପରି ଅନେକ ପୂଜାର୍ଚ୍ଚନା ଚାଲିଛି।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଏସବୁ କିଏ କରୁଛି? ଆମର ସନ୍ଥ ଏବଂ ମୁନିମାନଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନରେ ହଜାର ହଜାର ଡାକ୍ତର ଏବଂ ହଜାର ହଜାର ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବକ ଏଥିରେ ସ୍ୱତଃସ୍ଫୂର୍ତ୍ତ ଭାବର, ସମର୍ପିତ ଏବଂ ସେବାର ଭାବନା ସହିତ ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି। ଯେଉଁମାନେ ଏକତାର ଏହି ମହାନ କୁମ୍ଭକୁ ଯାଉଛନ୍ତି ସେମାନେ ଏହି ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛନ୍ତି।
ଭାଇ ​​ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ସେହିପରି, ଭାରତରେ ଅନେକ ବଡ଼ ବଡ଼ ଡାକ୍ତରଖାନା ମଧ୍ୟ ଆମର ଧାର୍ମିକ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହେଉଛି। ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ବିଜ୍ଞାନ ସହିତ ଜଡିତ ଅନେକ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଧାର୍ମିକ ଟ୍ରଷ୍ଟ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହେଉଛି। ଏହି ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକରେ କୋଟି କୋଟି ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ ଚିକିତ୍ସା ଏବଂ ସେବା କରାଯାଏ। ମୋର ଭଉଣୀ ଓ ମା ଏଠାରେ ବସିଛନ୍ତି। ସେ ଯେଉଁଭଳି ଭାବରେ ସମର୍ପିତ ଭାବରେ ଅନାଥ ଝିଅମାନଙ୍କର ସେବା କରନ୍ତି। ସେ ତାଙ୍କ ଝିଅମାନଙ୍କ ପାଇଁ ତାଙ୍କ ଜୀବନ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ବୁନ୍ଦେଲଖଣ୍ଡର ଚିତ୍ରକୂଟ, ଭଗବାନ ରାମଙ୍କ ସହିତ ଜଡିତ ଏହି ପବିତ୍ର ତୀର୍ଥସ୍ଥଳ, ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ଏବଂ ରୋଗୀଙ୍କ ସେବା ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ କେନ୍ଦ୍ର। ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ବାଗେଶ୍ୱର ଧାମ ରୂପରେ ଏହି ଗୌରବମୟ ପରମ୍ପରାରେ ଆଉ ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ଯୋଡି ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଏବେ, ବାଗେଶ୍ୱର ଧାମରେ ​​ମଧ୍ୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ମିଳିବ। ମୋତେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଦୁଇ ଦିନ ପରେ ମହାଶିବରାତ୍ରିରେ ଏଠାରେ ୨୫୧ ଝିଅଙ୍କର ଏକ ସାମୂହିକ ବିବାହ ଉତ୍ସବ ମଧ୍ୟ ଆୟୋଜନ କରାଯିବ। ଏହି ଧାର୍ମିକ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ମୁଁ ବାଗେଶ୍ୱର ଧାମକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି। ମୁଁ ସମସ୍ତ ନବବିବାହିତ ଦମ୍ପତିଙ୍କୁ, ମୋର ଝିଅମାନଙ୍କୁ ଏକ ସୁନ୍ଦର ଏବଂ ସୁଖୀ ଜୀବନ ପାଇଁ ଆଗୁଆ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ସେମାନଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ମଧ୍ୟ ଦେଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ଶାସ୍ତ୍ରରେ କୁହାଯାଇଛି- ଶରୀର-ମଦ୍ୟମ ଖଲୁ ଧର୍ମ-ସାଧନମ୍। ଅର୍ଥାତ୍, ଆମର ଶରୀର, ଆମର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ହେଉଛି ଆମ ଧର୍ମ, ଆମର ଖୁସି ଏବଂ ଆମର ସଫଳତାର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ମାଧ୍ୟମ। ସେଥିପାଇଁ, ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ମୋତେ ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଲା, ମୁଁ 'ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ' ମନ୍ତ୍ରକୁ ସରକାରଙ୍କ ସଂକଳ୍ପ କରିଥିଲି। ଏବଂ, 'ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ'ର ଏହି ସଂକଳ୍ପର ମଧ୍ୟ ଏକ ବଡ଼ ଆଧାର ଅଛି - ସବକା ଇଲାଜ, ସବକା ଆରୋଗ୍ୟ! ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ, ଆମେ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ତରରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛୁ। ଆମର ଧ୍ୟାନ ରୋଗ ନିବାରଣ ଉପରେ ରହିଛି । ଆପଣମାନେ ମୋତେ କୁହନ୍ତୁ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁରେ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ ହୋଇଛି କି ନାହିଁ? ଏହା ଆପଣଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିଲା ​​କି ନାହିଁ? ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣର ଆଉ ଏକ ଲାଭ ଅଛି। ଯଦି ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ ହୋଇଛି, ତେବେ ମଇଳା ଯୋଗୁଁ ହେଉଥିବା ରୋଗ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ଏକ ଅଧ୍ୟୟନ କହୁଛି ଯେ ଯେଉଁ ଘରେ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ ହୋଇଛି, ସେଠାରେ ରୋଗ ପାଇଁ ଖର୍ଚ୍ଚ ହେବାରୁ ହଜାର ହଜାର ଟଙ୍କା ବଞ୍ଚୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
୨୦୧୪ ରେ ଆମ ସରକାର କ୍ଷମତାକୁ ଆସିବା ପୂର୍ବରୁ, ପରିସ୍ଥିତି ଏପରି ଥିଲା ଯେ ଦେଶର ଗରିବ ଲୋକମାନେ ରୋଗ ଅପେକ୍ଷା ଚିକିତ୍ସା ଖର୍ଚ୍ଚକୁ ଅଧିକ ଭୟ କରୁଥିଲେ। ଯଦି ପରିବାରର ଜଣେ ବି ବ୍ୟକ୍ତି ଗମ୍ଭୀର ରୋଗର ଶିକାର ହୁଅନ୍ତି, ତେବେ ସମଗ୍ର ପରିବାର ଅସୁବିଧାରେ ପଡ଼ିଯାଆନ୍ତି। ମୁଁ ମଧ୍ୟ ତୁମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପରି ଏକ ଗରିବ ପରିବାରରୁ ଆସିଛି। ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଏହି କଷ୍ଟ ଦେଖିଛି ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଏକ ପ୍ରତିଜ୍ଞା ନେଇଛି - ମୁଁ ଚିକିତ୍ସା ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବି ଓ ତୁମର ପକେଟରେ ଯଥାସମ୍ଭବ ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିବି। ମୁଁ ତୁମକୁ ବାରମ୍ବାର ଆମ ସରକାରଙ୍କ କିଛି କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଉଛି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଜଣେ ବି ଅଭାବୀ ବ୍ୟକ୍ତି ଯୋଜନାରୁ ବାଦ ନପଡନ୍ତି , ତେଣୁ, ମୁଁ ଆଜି ଏଠାରେ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ପୁନରାବୃତ୍ତି କରୁଛି ଏବଂ ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି ଯେ ତୁମେ ଏହାକୁ ମନେ ରଖିବ । ତୁମର ପରିଚିତ ଲୋକଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଟିକେ କହିବ। କହିବେ ନା,ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ କହିବେ । ଏହା ମଧ୍ୟ ଏକ ସେବାର କାର୍ଯ୍ୟ। ଚିକିତ୍ସା ଖର୍ଚ୍ଚର ବୋଝ ହ୍ରାସ ହେବା ଉଚିତ କି ନାହିଁ? ତେଣୁ, ମୁଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗରିବ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଛି। ବିନା ମୂଲ୍ୟରେ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚିକିତ୍ସା! କୌଣସି ପୁଅକୁ ତା'ର ବାପାମା'ଙ୍କ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ପାଞ୍ଚ ଲକ୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ। ଦିଲ୍ଲୀରେ ବସିଥିବା ତୁମର ପୁଅ ଏହି କାମ କରିବ। କିନ୍ତୁ ଏଥିପାଇଁ ତୁମକୁ ଏକ ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ତିଆରି କରିବାକୁ ପଡିବ। ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି ଯେ ଏଠାରେ ଅନେକ ଲୋକ ଥିବେ, ଯେଉଁମାନେ ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ତିଆରି କରିଥିବେ, ଯେଉଁମାନେ ତିଆରି କରିନାହାଁନ୍ତି ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଯଥାଶୀଘ୍ର ତିଆରି କରନ୍ତୁ ଏବଂ ମୁଁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ କହିବି ଯେ ଯଦି ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ କୌଣସି କାମ ବାକି ରହିଛି, ତେବେ ତାହାକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ନେବା ଉଚିତ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ତୁମମାନଙ୍କୁ ଆଉ ଗୋଟିଏ କଥା ମନେ ରଖିବାକୁ ପଡିବ। ଏବେ ପରିବାରର ସମସ୍ତ ବୃଦ୍ଧ, ଗରିବ, ଧନୀ, ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ପରିବାରର ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ତିଆରି କରାଯାଉଛି। ଏହି କାର୍ଡଗୁଡ଼ିକ ଅନଲାଇନରେ ମଧ୍ୟ ତିଆରି କରାଯିବ। ଏଥିପାଇଁ କାହାକୁ ଟଙ୍କା ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ ଏବଂ ଯଦି କେହି ଟଙ୍କା ମାଗେ, ତେବେ ତୁମକୁ ସିଧାସଳଖ ମୋତେ ଚିଠି ଲେଖିବାକୁ ପଡିବ, ମୁଁ ବାକି କାମ କରିବି। ଯଦି କେହି ଟଙ୍କା ମାଗେ, ତେବେ ତୁମେ କଣ କରିବ? ତୁମେ ଲେଖିବ। ମୁଁ ଏହି ସନ୍ଥ ଏବଂ ମୁନିମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ କହୁଛି ଯେ ତୁମେମାନେ ଏକ ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ବ୍ୟବସ୍ଥା କର ଯାହା ଦ୍ୱାରା ତୁମେ ଅସୁସ୍ଥ ହେଲେ ମୁଁ ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇପାରିବି । ତୁମେ ଅସୁସ୍ଥ ହେବ ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ଯଦି ତୁମେ ଅସୁସ୍ଥ ହୁଅ, ତେବେ କ'ଣ ହେବ।
ଭାଇ ​​ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ,
ଅନେକ ସମୟରେ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଡାକ୍ତରଖାନାରେ ଭର୍ତ୍ତି ହେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ। ଡାକ୍ତରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଲିଖିତ ଔଷଧ ଘରେ ନେବାକୁ ପଡ଼ିଥାଏ। ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ, ମୁଁ ମେଡିକାଲ ଷ୍ଟୋରରୁ ଶସ୍ତା ଔଷଧ ପାଇବାର ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଛି। ଏହି ଖର୍ଚ୍ଚକୁ କମ କରିବା ପାଇଁ, ଦେଶରେ ୧୪୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଜନ ଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର ଖୋଲାଯାଇଛି ଏବଂ ଏହି ଜନ ଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ ଏପରି ଯେ, ଯେଉଁ ଔଷଧ ବଜାରରେ୧୦୦ ଟଙ୍କାରେ ମିଳେ, ସେହି ଔଷଧ ଜନ ଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ରରେ ମାତ୍ର ୧୫ ରୁ ୨୦ କିମ୍ବା ୨୫ ଟଙ୍କାରେ ମିଳେ। ଏବେ ତୁମର ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ ହେବ କି ନାହିଁ? ତେବେ ତୁମେ ଜନ ଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ରରୁ ଔଷଧ ନେବା ଉଚିତ୍ କି ନାହିଁ?ମୁଁ ଆଉ ଗୋଟିଏ କଥା କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ଆଜିକାଲି ଅନେକ ଖବର ଆସୁଛି ଯେ ଗାଁ ଗାଁରେ ମଧ୍ୟ କିଡନୀ ରୋଗ ବ୍ୟାପିବାରେ ଲାଗିଛି। ଏବେ ଯେତେବେଳେ କିଡନୀ ରୋଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି , ସେତେବେଳେ ଡାଏଲିସିସ୍ ନିରନ୍ତର କରିବାକୁ ପଡ଼େ ଏବଂ ନିୟମିତ କରିବାକୁ ପଡ଼େ। ଏଥି ପାଇଁ ଦୂରଦୂରାନ୍ତକୁ ଯିବାକୁ ପଡ଼େ ଏବଂ ବହୁତ ଖର୍ଚ୍ଚ ମଧ୍ୟ ହୁଏ। ଆପଣଙ୍କର ଏହି ଅସୁବିଧାକୁ କମ କରିବା ପାଇଁ, ଆମେ ଦେଶର ୭୦୦ରୁ ଅଧିକ ଜିଲ୍ଲାରେ ୧୫୦୦ରୁ ଅଧିକ ଡାଏଲିସିସ୍ କେନ୍ଦ୍ର ଖୋଲିଛୁ। ଏଠାରେ ମାଗଣା ଡାଏଲିସିସ୍ ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ ଅଛି । ଆପଣମାନେ ସରକାରଙ୍କ ଏହି ସମସ୍ତ ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ଜାଣିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଆପଣ ଆପଣଙ୍କର ପରିଚିତ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ କହିବା ଉଚିତ। ତେବେ ଆପଣମାନେ ମୋ ପାଇଁ ଏତିକି କାମ କରିବେ କି? ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ହାତ ଉଠାଇ କୁହନ୍ତୁ, ଆପଣମାନେ ଏହା କରିବେ କି? ଆପଣଙ୍କୁ ପୁଣ୍ୟ ମିଳିବ ଏବଂ ଏହା ସେବାର କାମ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବାଗେଶ୍ୱର ଧାମରେ ​​କର୍କଟ ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ଡାକ୍ତରଖାନା ଖୋଲିବାକୁ ଯାଉଛି। କାରଣ କର୍କଟ ଏବେ ସବୁଠି ଏକ ବଡ଼ ସମସ୍ୟା ହୋଇପଡୁଛି । ସେଥିପାଇଁ ଆଜି ସରକାର, ସମାଜ, ସନ୍ଥ ଏବଂ ସମସ୍ତେ କର୍କଟ ରୋଗ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଲଢ଼ିବା ପାଇଁ ମିଳିତ ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି।
ଭାଇ ​​ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ମୁଁ ଜାଣେ, ଯଦି ଗାଁରେ କାହାକୁ କର୍କଟ ରୋଗ ହୁଏ, ତେବେ ଏହା ସହିତ ଲଢ଼ିବା କେତେ କଷ୍ଟକର। ପ୍ରଥମତଃ, ଅନେକ ଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଏହା ଜଣାପଡ଼େ ନାହିଁ ଯେ କର୍କଟ ରୋଗ ହୋଇଛି । ଲୋକମାନେ ସାଧାରଣତଃ ଜ୍ୱର ଏବଂ ଯନ୍ତ୍ରଣା ପାଇଁ ଘରୋଇ ଉପଚାର ଗ୍ରହଣ କରିଥାଆନ୍ତି ଏବଂ କିଛି ଲୋକ ପୂଜା ଜପ ପାଇଁ ଯାଆନ୍ତି। କିଛି ତାନ୍ତ୍ରିକମାନଙ୍କ ହାତରେ ଫସି ଯାଆନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ସମସ୍ୟା ବହୁତ ବଢ଼ିଯାଏ କିମ୍ବା ଏକ ଗଣ୍ଠି ଦେଖାଯିବା ଆରମ୍ଭ ହୁଏ, ସେତେବେଳେ ସେମାନେ ଯାଇ ଡାକ୍ତରଙ୍କୁ ଦେଖାନ୍ତି। ତେବେ ଜଣାପଡ଼େ ଯେ କର୍କଟ ରୋଗ ଅଛି ଏବଂ କର୍କଟ ରୋଗର ନାମ ଶୁଣିଲେ, ଘରେ ଶୋକର ଛାୟା ଖେଳିଯାଏ, ସମସ୍ତେ ଭୟଭୀତ ହୋଇଯାଆନ୍ତି। ସମସ୍ତଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ଭାଙ୍ଗିଯାଏ ଏବଂ କେଉଁଠାକୁ ଯିବେ, କେଉଁଠାରେ ଚିକିତ୍ସା କରିବେ ତାହା ମଧ୍ୟ ବୁଝି ପାରନ୍ତି ନାହିଁ। ଅଧିକାଂଶ ଲୋକ କେବଳ ଦିଲ୍ଲୀ ମୁମ୍ବାଇ ଜାଣନ୍ତି। ସେଥିପାଇଁ ଆମର ସରକାର ଏହି ସମସ୍ତ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିବାରେ ଲାଗିପଡ଼ିଛି। ଏହି ବର୍ଷର ବଜେଟରେ କର୍କଟ ରୋଗ ବିରୋଧରେ ଲଢ଼ିବା ପାଇଁ ଅନେକ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି ଏବଂ ମୋଦି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି ଯେ କର୍କଟ ରୋଗର ଔଷଧ ଶସ୍ତା କରାଯିବ। ଆଗାମୀ ୩ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାରେ କର୍କଟ ରୋଗ ଡେ କେୟାର ସେଣ୍ଟର ଖୋଲିବ। ଡେ କେୟାର ସେଣ୍ଟରରେ ପରୀକ୍ଷା ଏବଂ ବିଶ୍ରାମର ସୁବିଧା ରହିବ। ଆପଣଙ୍କ ପଡ଼ୋଶୀର ଜିଲ୍ଲା ହସ୍ପିଟାଲ ଏବଂ ମେଡିକାଲ ସେଣ୍ଟରଗୁଡ଼ିକରେ ମଧ୍ୟ କର୍କଟ ରୋଗ କ୍ଲିନିକ୍ ଖୋଲାଯାଉଛି।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆପଣମାନଙ୍କୁ ମୋର ଗୋଟିଏ କଥା ପସନ୍ଦ ଆସିପାରେ କିମ୍ବା ନ ଆସିପାରେ, କିନ୍ତୁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏହି ବିଷୟରେ କିଛି କରିବାକୁ ପଡିବ । ମନେ ରଖିବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ନିଜ ଜୀବନରେ ପ୍ରୟୋଗ କରିବାକୁ ପଡିବ। କର୍କଟ ରୋଗରୁ ନିଜକୁ ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କୁ ସତର୍କ ଏବଂ ସଚେତନ ମଧ୍ୟ ହେବାକୁ ପଡିବ। ପ୍ରଥମ ସତର୍କତା ହେଉଛି ସମୟସୀମାରେ କର୍କଟ ରୋଗର ପରୀକ୍ଷା କରାଇବା, କାରଣ ଥରେ କର୍କଟ ରୋଗ ବ୍ୟାପିଗଲେ ଏହାକୁ ପରାସ୍ତ କରିବା ବହୁତ କଷ୍ଟକର ହୋଇଯାଏ। ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ୩୦ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ବୟସର ସମସ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପରୀକ୍ଷା କରାଇବା ପାଇଁ ଏକ ଅଭିଯାନ ଚଳାଉଛୁ। ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଏହି ଅଭିଯାନର ଲାଭ ନେବା ଉଚିତ ଓ ଏହାର ଏକ ଅଂଶ ହେବା ଉଚିତ। ଅସାବଧାନ ହୁଅନ୍ତୁ ନାହିଁ। ଯଦି ସାମାନ୍ୟତମ ସନ୍ଦେହ ଅଛି, ତେବେ ତୁରନ୍ତ କର୍କଟ ରୋଗର ଯାଞ୍ଚ କରାନ୍ତୁ। ଆଉ ଏକ କଥା ହେଉଛି କର୍କଟ ରୋଗ ବିଷୟରେ ସଠିକ୍ ସୂଚନା ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଏହି କର୍କଟ ରୋଗ କାହାକୁ ଛୁଇଁବା ଦ୍ୱାରା ହୁଏ ନାହିଁ, ଏହା ଏକ ସଂକ୍ରାମକ ରୋଗ ନୁହେଁ, ଏହା ଛୁଇଁବା ଦ୍ୱାରା ବ୍ୟାପି ନ ଥାଏ । ବିଡ଼ି, ସିଗାରେଟ୍, ଗୁଟଖା, ତମାଖୁ ଏବଂ ମସଲାରୁ କର୍କଟ ରୋଗର ଆଶଙ୍କା ବଢ଼ିଯାଏ, ସେଥିପାଇଁ ମୋ କଥା ଶୁଣି ମା' ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ ଅଧିକ ଖୁସି ହେଉଛନ୍ତି। ତେଣୁ, କର୍କଟ ରୋଗ ବ୍ୟାପୁଥିବା ଏହି ସମସ୍ତ ନିଶାଠାରୁ ଦୂରରେ ରହିବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏଥିରୁ ଦୂରରେ ରଖିବାକୁ ପଡିବ। ଆପଣଙ୍କୁ ନିଜ ଶରୀର ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟର ଯତ୍ନ ନେବାକୁ ପଡିବ ଏହା ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି। ଯଦି ଆମେ ସତର୍କ ରହିବା, ତେବେ ବାଗେଶ୍ୱର ଧାମର କର୍କଟ ହସ୍ପିଟାଲଗୁଡ଼ିକ ହସ୍ପିଟାଲ ଉପରେ ବୋଝ ହେବ ନାହିଁ। ଯଦି ଏଠାକୁ ଆସିବାର କୌଣସି ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ, ତେବେ ଆପଣ ସତର୍କତା ଅବଲମ୍ବନ କରିବେ, ଠିକ୍ ନା? ଆପଣ ଅସାବଧାନ ହେବେ ନାହିଁ, ଠିକ୍ ନା?
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୋଦୀ ଆପଣଙ୍କ ସେବକ ଭାବରେ ଆପଣଙ୍କ ସେବା କରିବାରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି। ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଗତ ଥର ଛତରପୁର ଆସିଥିଲି, ମୁଁ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲି । ଏବେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଏହାର ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ। ଆପଣମାନେ ମନେ ରଖିଥିବେ, ଏଥିରେ ୪୫୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର କେନ୍ ବେତୱା ଲିଙ୍କ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଥିଲା । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ କେତେ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ପଡ଼ି ରହିଥିଲା, କେତେ ସରକାର ଆସିଲେ ଏବଂ ଗଲେ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦଳର ନେତାମାନେ ମଧ୍ୟ ବୁନ୍ଦେଲଖଣ୍ଡକୁ ଆସୁଥିଲେ କିନ୍ତୁ ଏଠାରେ ପାଣିର ଅଭାବ ବଢ଼ି ଚାଲିଥିଲା। ଆପଣମାନେ ମୋତେ କୁହନ୍ତୁ, କ’ଣ ପୂର୍ବ କୌଣସି ସରକାର ନିଜର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ପୂରଣ କରିଥିଲେ?ଏହି କାମ ମଧ୍ୟ ସେତେବେଳେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ମୋଦିଙ୍କୁ ନିର୍ବାଚିତ କରିଥିଲେ । ପାନୀୟ ଜଳ ସମସ୍ୟା ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାମ କରାଯାଉଛି। ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ଅର୍ଥାତ୍ ହର ଘର ଜଳ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଧୀନରେ, ବୁନ୍ଦେଲଖଣ୍ଡର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁକୁ ପାଇପ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ପାଣି ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି। ଆମେ ଦିନରାତି କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରୁଛୁ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଗାଁ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପାଣି ପହଞ୍ଚିବ ଏବଂ ଆମର ଚାଷୀ ଭାଇ ଭଉଣୀମାନଙ୍କର ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ହେବ । ସେମାନଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ବୁନ୍ଦେଲଖଣ୍ଡର ସମୃଦ୍ଧି ପାଇଁ, ଆମର ମା’ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ ମଧ୍ୟ ସମାନ ଭାବରେ ସଶକ୍ତ ହେବା ଜରୁରୀ।ଏଥିପାଇଁ ଆମେ ଲଖପତି ଦିଦି ଏବଂ ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦି ଭଳି ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ। ଆମେ ୩ କୋଟି ଭଉଣୀଙ୍କୁ ଲଖପତି ଦିଦି କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ। ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଡ୍ରୋନ୍ ଉଡ଼ାଇବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ତାଲିମ ଦିଆଯାଉଛି। ବୁନ୍ଦେଲଖଣ୍ଡରେ ଜଳସେଚନ ପାଣି ପହଞ୍ଚିବ। ଭଉଣୀମାନେ ଡ୍ରୋନ୍ ସାହାଯ୍ୟରେ ଫସଲରେ ସିଞ୍ଚନ କରିବେ। ଚାଷରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବେ। ତା’ପରେ ଆମର ବୁନ୍ଦେଲଖଣ୍ଡ ସମୃଦ୍ଧିର ପଥରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ।
ଭାଇ ​​ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଗ୍ରାମରେ ଡ୍ରୋନ୍ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସହିତ ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି। ସ୍ୱାମୀତ୍ୱ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, ଡ୍ରୋନ୍ ସାହାଯ୍ୟରେ ଜମି ମାପ ପରେ ମଜବୁତ କାଗଜପତ୍ର ଦିଆଯାଉଛି। ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ, ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବହୁତ ଭଲ କାଯ୍ୟ ହୋଇଛି। ଏବେ ଲୋକମାନେ ଏହି କାଗଜପତ୍ରରେ ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ସହଜରେ ଋଣ ମଧ୍ୟ ନେଉଛନ୍ତି, ଏହି ଋଣକୁ ନିଯୁକ୍ତି ବ୍ୟବସାୟରେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଛି, ଲୋକଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବୁନ୍ଦେଲଖଣ୍ଡର ଏହି ମହାନ ଭୂମିକୁ ବିକାଶର ନୂତନ ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ୍ ସରକାର ଦିନରାତି କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରୁଛି। ମୁଁ ବାଗେଶ୍ୱର ଧାମରେ ​​କାମନା କରୁଛି ଯେ ବୁନ୍ଦେଲଖଣ୍ଡ ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ ବିକାଶର ପଥରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁ, ଏବଂ ଆଜି ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ହନୁମାନ ଦାଦାଙ୍କ ପାଦ ପାଖରେ ଆସିଲି, ମୁଁ ଭାବିଲି, କ'ଣ ଏହି ଧୀରେନ୍ଦ୍ର ଶାସ୍ତ୍ରୀ ସ୍ଲିପ୍ ଆଙ୍କିବେ, ନା ମୁଁ ଏହାକୁ ଆଙ୍କିପାରିବି? ତେଣୁ ମୁଁ ଦେଖିଲି କି ହନୁମାନ ଦାଦା ଆଜି ମୋ ପ୍ରତି ଦୟାଳୁ ଅଛନ୍ତି କି ନାହିଁ। ତେଣୁ ହନୁମାନ ଦାଦା ଜୀ ମୋତେ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଲେ ଏବଂ ଆଜି ମୁଁ ପ୍ରଥମ ସ୍ଲିପ୍ ଆଙ୍କିଲି, ତାଙ୍କ ମାଆଙ୍କ ସ୍ଲିପ୍ ଆଙ୍କିଲି ଏବଂ ଶାସ୍ତ୍ରୀ ଏହା ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହା ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ସୁଯୋଗ ଏବଂ ବହୁତ ବଡ଼ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ । ଯଦି ସଂକଳ୍ପ ବଡ଼, ସନ୍ଥମାନଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଅଛି, ଈଶ୍ୱରଙ୍କ କୃପା ଅଛି, ତେବେ ସବୁକିଛି ସମୟ ସୀମା ମଧ୍ୟରେ ସମାପ୍ତ ହୁଏ । ତୁମେ କହିଛ ଯେ ମୁଁ ଏହାର ଉଦଘାଟନ ପାଇଁ ଆସିବା ଉଚିତ, ଦ୍ୱିତୀୟତଃ ତୁମେ କହିଛ ଯେ ମୁଁ ତାଙ୍କ ବିବାହ ଶୋଭାଯାତ୍ରାରେ ଆସିବା ଉଚିତ। ଆଜି ମୁଁ ସାର୍ବଜନୀନ ଭାବରେ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଉଛି ଯେ ମୁଁ ଉଭୟ କାମ କରିବି। ପୁଣିଥରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭେଚ୍ଛା। ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ, ହର-ହର ମହାଦେବ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the layIng of foundation stone of Bageshwar Dham Medical & Science Research Institute
23 FEB 2025 6:11PM by PIB Delhi
भैया हरौ बोलो मतंगेश्वर भगवान की जै, बागेश्वर धाम की जै, जय जटाशंकर धाम की जै, अपुन ओंरण खाँ मोरी तरफ सें दोई हाँथ, जोर के राम-राम जू।
Present at the event, the Governor of Madhya Pradesh, Shri Mangubhai Patel; Chief Minister Bhai Mohan Yadav Ji; Jagatguru Pujya Rambhadracharya Ji; Peethadheeswar of Bageshwar Dham, Shri Dhirendra Shastri Ji; Sadhvi Ritambhara Ji; Swami Chidanand Saraswati Ji; Mahant Shri Balak Yogeshchardas Ji; the Member of Parliament from this region, Vishnudev Sharma Ji; along with other dignitaries and my dear brothers and sisters!
This marks only the second occasion in a very long time that I have had the privilege of visiting Bundelkhand, the land of heroes. And this time, it is Balaji who has summoned me. By the grace of Lord Hanuman, this revered religious centre is now set to transform into a centre of healthcare as well. I have just performed the Bhoomi Pujan for the Shri Bageshwar Dham Medical Science and Research Institute. This institute will be established on a 10-acre site, and in its first phase, a 100-bed facility will be completed. I extend my heartfelt congratulations to Shri Dhirendra Shastri Ji for undertaking this noble endeavour and also convey my best wishes to the people of Bundelkhand.
Friends,
In the present times, we observe a certain section of leaders who mock religion, deride it, and engage in divisive tactics. On numerous occasions, foreign powers also attempt to weaken our nation and its spiritual foundations by lending support to such individuals. Those who harbour animosity towards the Hindu faith have, in some form or another, existed for centuries. Those who remain trapped in a colonial mindset persistently attack our beliefs, our temples, our saints, our culture, and our values. They show utter disrespect towards our festivals, traditions, and customs. They even dare to cast aspersions upon a religion and culture that are inherently progressive. Their agenda is to fragment our society and disrupt its unity.
In these circumstances, my younger brother, Dhirendra Shastri Ji, has long been enlightening people with the mantra of unity across the nation. Now, he has taken yet another noble resolution in the service of society and humanity—he has resolved to establish this cancer institute. Thus, here in Bageshwar Dham, not only will bhajans and prasad be offered, but the gift of a healthy life will also be bestowed.
Friends,
Our temples, mutts, and sacred sites have always served as centres of both worship and meditation. At the same time, they have also been hubs of scientific inquiry, social thought, and collective consciousness. It was our sages who bestowed upon us the science of Ayurveda, as well as the discipline of yoga—both of which are now celebrated across the world. Our belief is simple: There is no greater religion than selfless service, my friends. In other words, to serve others, to alleviate their suffering, is the essence of true religion. Hence, it has been our long-standing tradition to serve all living beings with the conviction that divinity resides in every human—Narayan in man, Shiva in every being.
At present, discussions about the Maha Kumbh are resonating everywhere. The grand event is now drawing to a close, with crores having already gathered, taken the sacred dip, and sought blessings from the saints. When we observe this Maha Kumbh, a profound realisation dawns upon us—it is truly a Maha Kumbh of unity (Ekta Ka Mahakumbh). Held after an astonishing 144 years, this Maha Kumbh will continue to inspire generations to come as a symbol of unity, strengthening the collective spirit of our nation like an eternal stream of nectar. A remarkable sense of service prevails among the people. Every visitor to Kumbh has undoubtedly witnessed this unity firsthand. However, there are two common sentiments echoed by everyone I have met, from every corner of India, who have attended the Maha Kumbh. First, they wholeheartedly praise the sanitation workers. Their dedication and tireless efforts in maintaining cleanliness around the clock in this Ekta Ka Maha Kumbh are truly commendable. Today, I extend my deepest respect and gratitude to all these sanitation workers for their unwavering spirit of service.
The second remarkable aspect—one that is rarely acknowledged in our country—is the extraordinary contribution of our police personnel. This time, I have observed that every pilgrim returning from the Maha Kumbh speaks of how the policemen, with utmost humility and dedication, have cared for crores of devotees as if they were seekers themselves—true sevavartis (selfless servers). These policemen, who have won the hearts of the people through their exemplary service, also deserve our heartfelt congratulations.
But, brothers and sisters,
In this Maha Kumbh of Prayagraj, numerous social service initiatives are being carried out with the spirit of selfless service. Unfortunately, it is difficult for the media to focus on them, and as a result, they have not received much attention. If I were to discuss all these service projects in detail, it might disrupt my next programme. However, I wish to highlight one remarkable initiative—the Maha Kumbh of Netra—which is taking place within this Ekta ka Maha Kumbh.
At this Netra Maha Kumbh, pilgrims from across the country, particularly those from underprivileged backgrounds, are receiving free eye check-ups. For the past two months, esteemed ophthalmologists from across the nation have been volunteering their services. So far, the eyes of more than two lakh of my brothers and sisters have been examined. Additionally, approximately 1.5 lakh individuals have received free medicines and spectacles. Those diagnosed with cataract—about 16,000 people—were referred to Chitrakoot and nearby hospitals with advanced eye care facilities, where they underwent cataract surgery completely free of charge. Numerous such noble initiatives are being carried out within this Ekta Ka Maha Kumbh.
Brothers and sisters,
Who is behind these efforts? Under the guidance of our revered saints and sages, thousands of doctors and volunteers have selflessly dedicated themselves to this cause, working with unwavering commitment and a deep sense of service. Those visiting this Ekta Ka Maha Kumbh are truly appreciating these efforts.
Brothers and sisters,
Similarly, many of Bharat's largest hospitals are being operated by our religious institutions. Several research institutes dedicated to health and science are also being run by religious trusts. These institutions provide medical care to crores of underprivileged individuals, offering them vital treatment and support. My 'Didi Maa' is present here. Her devotion to serving orphaned girls is truly inspiring. She has dedicated her entire life to the welfare of these daughters.
Friends,
Chitrakoot, the sacred land of Bundelkhand, closely associated with Lord Rama, has long been a major centre for serving the sick and the divyang (Differently-abled). I am pleased that another glorious chapter is being added to this noble tradition through Bageshwar Dham. Now, Bageshwar Dham will not only be a place of faith & spirituality but also a centre for healing, where the blessings of good health will be bestowed.
I have been informed that in just two days, on the auspicious occasion of Mahashivratri, a mass marriage ceremony for 251 daughters will also be organised here. I deeply appreciate Bageshwar Dham for undertaking this sacred initiative. I extend my heartfelt congratulations to all the newly-wed couples and bless my daughters in advance, wishing them a life filled with joy and prosperity.
Friends,
Our scriptures say: शरीर-माद्यं खलु धर्म-साधनम्। —which means that our body and our health are the foremost instruments for practising our duties, achieving happiness, and attaining success. That is why, when the nation entrusted me with the opportunity to serve, I made Sabka Saath, Sabka Vikas the guiding principle of our government. And a crucial foundation of this resolution is Sabka Ilaaj, Sabka Arogya (Healthcare for All, Wellness for All).
To fulfil this vision, we are working on multiple levels, with a strong emphasis on disease prevention. Let me ask you—under the Swachh Bharat Abhiyan, have toilets been built in every village or not? Have they been beneficial to you or not? You may be aware that building toilets brings another major advantage—reducing diseases caused by poor sanitation. Studies have shown that households with proper toilets save thousands of rupees that would otherwise be spent on medical expenses.
Friends,
Before our government came to power in 2014, the situation in the country was such that the poor feared the cost of treatment more than the disease itself. If even one family member fell seriously ill, the entire household would face severe financial distress. I, too, come from a humble background, just like many of you. I have witnessed these struggles firsthand. That is why I have made a solemn pledge—to reduce the burden of medical expenses and ensure that you save as much of your hard-earned money as possible.
I frequently share information about our government’s welfare schemes because I want to ensure that no deserving person is left out. Today, I am reiterating some crucial details once again, and I hope you will not only remember them but also share them with your acquaintances. Will you do that for me? I am sure you will—because spreading awareness is also an act of service. Shouldn’t we reduce the burden of medical expenses?
That is why I have introduced a provision for free treatment for every underprivileged individual—medical coverage of up to ₹5 lakh at no cost! No son will have to worry about spending ₹5 lakh on his parents’ treatment—your son sitting in Delhi will take care of it for you. However, to avail of this benefit, you must obtain an Ayushman Card. I am certain that many among you have already secured your Ayushman Card. Those who haven’t should do so at the earliest. Additionally, I urge the Chief Minister to ensure that any gaps in implementation in this region are swiftly addressed.
Friends,
There is one more important thing you must remember. Now, Ayushman Cards are being issued to provide free medical treatment to all elderly individuals above 70 years of age—regardless of whether they are poor, middle-class, or wealthy. These cards will be generated online, and no payment is required. If anyone demands money for it, you must write to me directly—I will take care of the rest. So, if someone asks for money, what will you do? You will write to me! I also urge our revered saints and spiritual leaders to ensure they have their Ayushman Cards, so that if they ever fall ill, I get the privilege of serving them. Of course, I hope you all remain in good health, but should the need ever arise, this facility must be readily available.
Brothers and sisters,
In many cases, hospitalisation is not necessary—patients only need to take prescribed medication at home. To make medicines more affordable, we have established over 14,000 Jan Aushadhi Kendras across the country. These centres offer medicines at significantly lower prices—where a medicine might cost Rs 100 in the market, the same can be obtained for just Rs 15, Rs 20, or Rs 25 at a Jan Aushadhi Kendra. Now, tell me—won’t this help you save money? Shouldn’t you purchase your medicines from Jan Aushadhi Kendras?
I also want to highlight another concern. Reports indicate that kidney disease is becoming increasingly prevalent in villages. When kidney ailments worsen, patients require regular dialysis, which often involves travelling long distances and incurring high expenses. To address this issue, we have established over 1,500 dialysis centres across more than 700 districts in the country, providing free dialysis facilities.
It is essential that you not only take advantage of these government schemes but also spread awareness among others. Will you do this for me? Raise your hands and tell me—will you do it? This is an act of service, a noble deed that will earn you punya.
Friends,
A major hospital for cancer patients is soon to be established in Bageshwar Dham. As cancer is rapidly becoming a serious concern everywhere, the government, society, and spiritual leaders are all making collective efforts to combat this disease.
Brothers and sisters,
I understand how challenging it is to fight cancer, especially in villages. In many cases, people remain unaware for days, even months, that they have cancer. Initially, they resort to home remedies for fever and pain, some turn to prayers and rituals, while others fall into the hands of fraudulent healers. It is only when the pain intensifies or a lump becomes visible that they seek medical attention, only to receive the devastating diagnosis of cancer. The mere mention of the disease fills an entire household with grief and fear, shattering dreams and leaving families unsure of where to turn for treatment. For most, Delhi and Mumbai are the only known options.
This is precisely why our government is actively addressing these challenges. In this year’s budget, several key announcements have been made to strengthen the fight against cancer. Modi has committed to making cancer medications more affordable. Over the next three years, Cancer Day Care Centres will be established in every district across the country, providing testing and rest facilities. Additionally, cancer clinics are being set up in district hospitals and medical centres within your vicinity to ensure better accessibility to treatment.
But, brothers and sisters,
There is something I must say—it may not be pleasant to hear, but it is essential for all of us to act upon it, remember it, and integrate it into our lives. You must be vigilant and proactive in protecting yourself from cancer. The first and foremost step is early detection. Once cancer spreads, it becomes incredibly difficult to treat. That is why we are conducting a nationwide screening campaign for individuals above the age of 30. I urge each one of you to take full advantage of this initiative—do not ignore it. If there is even the slightest suspicion, seek a cancer screening immediately. Another crucial aspect is awareness. Cancer is not a contagious disease—it does not spread through physical contact. However, certain lifestyle habits significantly increase the risk. Smoking bidis and cigarettes, consuming gutkha, tobacco, and heavily spiced foods are major contributors to cancer. I can already see that the mothers and sisters among us are especially pleased to hear this. Therefore, I implore you—stay away from these harmful substances and encourage others to do the same. Prioritise your health and well-being. If we take preventive measures, we can reduce the burden on hospitals like the one being built in Bageshwar Dham. Wouldn't it be better if you never had to come here as a patient? You will take precautions, won’t you? You will not be careless, right?
Friends,
Modi is devoted to serving you as your humble servant. During my last visit to Chhatarpur, I had the privilege of inaugurating and laying the foundation stones for projects worth thousands of crores, which the Chief Minister has just outlined. You may recall that among them was the Ken-Betwa Link Project, worth Rs 45,000 crore. This project had been stalled for decades—so many governments came and went, leaders from every political party visited Bundelkhand, yet the water crisis here only deepened. Tell me, did any of the previous governments fulfil their promises? This long-pending project only saw progress when you bestowed your blessings upon Modi.
Efforts are also being made at an accelerated pace to address the drinking water crisis. Under the Jal Jeevan Mission—the Har Ghar Jal project—water is now being supplied to every village in Bundelkhand through pipelines. We are working tirelessly to ensure that water reaches rural areas, easing the struggles of our farmer brothers and sisters and ultimately increasing their income.
Brothers and sisters,
For Bundelkhand to truly prosper, it is essential that our mothers and sisters become equally empowered. To achieve this, we have launched initiatives like Lakhpati Didi and Drone Didi. Our goal is to transform three crore sisters into Lakhpati Didis, enabling them to achieve financial independence. Women are also being trained to operate drones. Imagine—irrigation water flowing to Bundelkhand, our sisters spraying crops with drones, actively participating in agriculture. This will propel Bundelkhand rapidly on the path of prosperity.
Brothers and sisters,
Another significant transformation is underway in our villages through drone technology. Under the Swamitva Yojana, drones are being used to conduct precise land surveys, and proper ownership documents are being issued. Here in Madhya Pradesh, remarkable progress has been made in this regard. People are now able to secure bank loans easily using these legal documents, which are being utilised to start businesses and create employment opportunities, ultimately increasing incomes.
Friends,
The double-engine government is working relentlessly to elevate this sacred land of Bundelkhand to new heights of development. Today, at Bageshwar Dham, I pray that Bundelkhand continues to advance along the path of prosperity and progress. When I arrived at the feet of Hanuman Dada, a thought crossed my mind—will Dhirendra Shastri alone draw the divine slip today, or will I have the honour of drawing one as well? I wanted to see whether Hanuman Dada Ji would bless me. And indeed, with his divine grace, today I drew the first slip—his mother’s slip—and Shastri Ji has already shared its significance with you.
Well, my comrades,
This is a grand occasion, a monumental mission. When the resolution is strong, when saints' blessings and divine grace are with us, every goal is achieved within its destined timeframe. Some of you have asked me to come for the inauguration, while others have invited me to attend their wedding processions. Today, I make a public promise—I will fulfil both commitments!
Once again, my heartfelt best wishes to all of you. Thank you very much. Har Har Mahadev!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.