উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়
আন্তঃগাঁথনি সৃষ্টিৰ দিশত আগবাঢ়ি যোৱা প্ৰকল্পৰ বাবে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ আঠখন ৰাজ্যক আৰ্থিক সাহায্য প্ৰদান কৰি উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ কেন্দ্ৰীভূত উন্নয়ন নিশ্চিত কৰিবলৈ এনইএছআইডিএছ-অ’টিআৰআই
21 AUG 2025 5:10PM by PIB Guwahati
উত্তৰ-পূব বিশেষ আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন আঁচনি (এনইএছআইডিএছ)ক ২০১৭-১৮ চনত নতুন কেন্দ্ৰীয় খণ্ড আঁচনি হিচাপে অনুমোদন জনোৱা হয় আৰু ২০২২-২৩ চনত দুটা উপাদানত পুনৰ্গঠন কৰা হয় যথা- এনইএছআইডিএছ (পথ) আৰু এনইএছআইডিএছ (পথ আন্তঃগাঁথনিৰ বাহিৰে)। প্ৰাথমিক আৰু মাধ্যমিক স্বাস্থ্যসেৱা, প্ৰাথমিক আৰু মাধ্যমিক শিক্ষা, শক্তি, জল যোগান, কঠিন/তৰল আৱৰ্জনা ব্যৱস্থাপনা, শিল্প উন্নয়ন, অসামৰিক বিমান পৰিবহণ, ক্ৰীড়া, দূৰসংযোগ, আইকনিক জলপৃষ্ঠৰ সংৰক্ষণ আদিৰ বাবে আন্তঃগাঁথনি সৃষ্টিৰ দিশত নেতৃত্ব দিয়া প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ আঠখন ৰাজ্যক আৰ্থিক সাহায্য প্ৰদান কৰি উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ কেন্দ্ৰীভূত উন্নয়ন সুনিশ্চিত কৰা। এনইএছআইডিএছৰ এনইএছআইডিএছ (অ’টিআৰআই) আৰু এনইএছআইডিএছ (পথ)লৈ পুনৰ্গঠন পিছত, ৩১.০৭.২০২৫ তাৰিখলৈকে এনইএছআইডিএছ-অ’টিআৰআইৰ অধীনত মুঠ ২৯টা প্ৰকল্প অনুমোদন কৰা হৈছে, যিবোৰ কাৰ্যকৰীকৰণৰ বিভিন্ন পৰ্যায়ত আছে। এই প্ৰকল্পসমূহত আজিলৈকে ৪৬২.২১ কোটি টকা সামগ্ৰিক ব্যয় কৰা হৈছে।
এই তথ্য উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়ৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ড° সুকান্ত মজুমদাৰে আজি ৰাজ্যসভাত এক প্ৰশ্নৰ লিখিত উত্তৰত দিয়ে।

Ministry of Development of North-East Region
NESIDS-OTRI to Ensure Focused Development of North Eastern Region by Providing Financial Assistance to the Eight North Eastern States for Projects Leading to the Creation of Infrastructure
21 AUG 2025 5:10PM by PIB Delhi
The North East Special Infrastructure Development Scheme (NESIDS) was approved as a new Central Sector Scheme in 2017-18 and restructured into two components viz. NESIDS (Roads) and NESIDS (Other Than Roads Infrastructure) in 2022-23. The broad objective of NESIDS-OTRI is to ensure focused development of North Eastern Region by providing financial assistance to the eight North Eastern States for projects leading to the creation of infrastructure for Primary and Secondary Health Care, Primary and Secondary Education, Power, Water Supply, Solid/Liquid Waste Management, Industrial Development, Civil Aviation, Sports, Telecommunications, Conservations of iconic water bodies, etc. Post restructuring of NESIDS into NESIDS (OTRI) and NESIDS (Roads), a total of 29 projects have been sanctioned under NESIDS-OTRI to the eight NE States as on 31.07.2025, which are at different stages of implementation. An overall expenditure of Rs. 462.21 Cr has been incurred on these projects till date.
The Minister of State of the Ministry of Development of North Eastern Region Dr. Sukanta Majumdar in a written reply to a question in the Rajya Sabha today.