ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆରଟିଆଇ ଅଧୀନରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ରକ୍ଷା କରିବା ସହିତ ଗୋପନୀୟତାକୁ ବଜାୟ ରଖିଛି ଡିପିଡିପି ଆଇନ, ୨୦୨୩
20 AUG 2025 6:06PM by PIB Bhubaneswar
ଗୋପନୀୟତା ଅଧିକାର ଏବଂ ସୂଚନା ଅଧିକାର ମଧ୍ୟରେ ସନ୍ତୁଳନ ସ୍ଥାପନ କରିଛି ସୂଚନା ଅଧିକାର ଆଇନରେ ସଂଶୋଧନ
ଆଇନ ଅନୁଯାୟୀ ବିଭିନ୍ନ ଗଣମାଧ୍ୟମ ସଂଗଠନ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରିବା ସହ ନିୟମାବଳୀ ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ବିଚାରବିମର୍ଶ କରିଛନ୍ତି ସରକାର
ଡିଜିଟାଲ୍ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ତଥ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଆଇନ ୨୦୨୩ (ଡିପିଡିପି ଆଇନ) ଡିଜିଟାଲ୍ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ତଥ୍ୟର ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ପାଇଁ ଏପରି ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଛି ଯାହା ନାଗରିକଙ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ତଥ୍ୟକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବାର ଅଧିକାର ଏବଂ ଆଇନଗତ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ପାଇଁ ଏପରି ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ତଥ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଇଥାଏ।
କେନ୍ଦ୍ର ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ଆଜି ଲୋକସଭାରେ ଦେଇଥିବା ସୂଚନା ଅନୁଯାୟୀ, ଏକ ବ୍ୟାପକ ଏବଂ ବିସ୍ତୃତ ସାର୍ବଜନୀନ ବିଚାରବିମର୍ଶ ପ୍ରକ୍ରିୟା ପରେ ଡିପିଡିପି ଆଇନ ଗୃହୀତ ହୋଇଥିଲା। ଏହି ବିଚାରବିମର୍ଶ ପ୍ରକ୍ରିୟା ସମୟରେ ଡିଜିଟାଲ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ତଥ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ବିଲ ୨୦୨୨ (ଡିପିଡିପି ବିଲ) ଉପରେ ୨୨,୬୦୦ରୁ ଅଧିକ ମତାମତ ମିଳିଥିଲା। ଏହି ମତାମତଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ସତର୍କତା ପୂର୍ବକ ବିଚାରବିମର୍ଶ କରିବା ପରେ ଡିପିଡିପି ବିଲ ସଂସଦରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହାପରେ ଡିପିଡିପି ଆଇନ ୨୦୨୩ ଅନୁମୋଦନ ଲାଭ କରିଥିଲା।
ଡିପିଡିପି ଆଇନ ମାଧ୍ୟମରେ ଆରଟିଆଇ ଆଇନର ଧାରା ୮(୧)(ଜେ)ରେ ସଂଶୋଧନ ସୂଚନା ଅଧିକାର ସହିତ ଗୋପନୀୟତାର ମୌଳିକ ଅଧିକାରକୁ ସନ୍ତୁଳିତ କରିଥାଏ। ଜଷ୍ଟିସ କେ.ଏସ ପୁଟ୍ଟାସ୍ୱାମୀ ବନା ଭାରତ ସରକାର ମାମଲାରେ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟ ଏହାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ସଂଶୋଧନ ଉଚିତ୍‌ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଉପରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ନ୍ୟାୟିକ ତର୍କ ଅନୁରୂପ ଅଟେ ଯାହା ବର୍ତ୍ତମାନର ନ୍ୟାୟଶାସ୍ତ୍ରକୁ ସଂହିତାବଦ୍ଧ କରିଥାଏ। ଏହା ଆଇନ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱକୁ ଏଡାଇବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ।
ଏହାବ୍ୟତୀତ, ସୂଚନା ଅଧିକାର ଆଇନର ଧାରା ୮(୨) ଅନୁଯାୟୀ, ସୂଚନାର ପରିପ୍ରକାଶରେ ଯଦି ସୁରକ୍ଷିତ ହିତ ଅପେକ୍ଷା ଜନହିତ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ବହନ କରେ ତେବେ ଯେକୌଣସି ସାର୍ବଜନୀନ ପ୍ରାଧିକରଣ ସୂଚନା ଯୋଗାଇ ଦେବାକୁ ଅନୁମତି ଦେଇପାରିବେ। ଏହି ଧାରାରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି:
‘‘ସୂଚନା ପରିପ୍ରକାଶରେ ଯଦି ସୁରକ୍ଷିତ ହିତ ଅପେକ୍ଷା ଜନହିତ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ବହନ କରେ ତେବେ ଅଧିକୃତ ଗୋପନୀୟତା ଆଇନ ୧୯୨୩ (୧୯୨୩ର ୧୯)ରେ କୌଣସି ବିଷୟ ଥିଲେ ଅଥବା ଉପଧାରା (୧) ଅନୁଯାୟୀ ଅନୁମେୟ କୌଣସି ଛାଡ଼ର ଅନୁମତି ଥିଲେ ସୁଦ୍ଧା ଯେକୌଣସି ସାର୍ବଜନୀନ ପ୍ରାଧିକରଣ ସୂଚନା ଯୋଗାଇ ଦେବାକୁ ଅନୁମତି ଦେଇପାରିବେ।’’
ଉକ୍ତ ସଂଶୋଧନ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସୂଚନା ପ୍ରକାଶନକୁ ପ୍ରତିବନ୍ଧିତ କରେ ନାହିଁ; ବରଂ ଏହା ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କ ଗୋପନୀୟତା ଅଧିକାରକୁ ସୂଚନା ଅଧିକାର ସହିତ ସନ୍ତୁଳିତ କରେ। ଏହା ଆରଟିଆଇ ଆଇନ ଅଧୀନରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଢାଞ୍ଚା ଏବଂ ଡିପିଡିପି ଆଇନ ଅଧୀନରେ ଗୋପନୀୟତା ଢାଞ୍ଚା ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟ ବଜାୟ ରଖିବା ତଥା ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଗୋପନୀୟତା ମଧ୍ୟରେ ସନ୍ତୁଳନ ରକ୍ଷା କରିବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥାଏ।
ଏହି ଆଇନ ଭଳି ସରକାର ନିୟମଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବିଭିନ୍ନ ଗଣମାଧ୍ୟମ ସଂଗଠନଗୁଡ଼ିକ ସମେତ ଆଲୋଚନା ସହିତ ବ୍ୟାପକ ବିଚାରବିମର୍ଶ କରିଛନ୍ତି।

Ministry of Electronics & IT
DPDP Act, 2023 Upholds Privacy While Preserving Transparency Under RTI
Amendment to RTI Act Strikes Balance Between Right to Privacy and Right to Information
As done for the Act, Government has held extensive consultations for the Rules including discussions with various media organizations
20 AUG 2025 6:06PM by PIB Delhi
The Digital Personal Data Protection Act, 2023 (DPDP Act) provides for the processing of digital personal data in a manner that recognises both the rights of the individual to protect their personal data and the need to process such personal data for lawful purposes.
The DPDP Act was enacted following an extensive and comprehensive public consultation process, during which over 22,600 comments were received on the Digital Personal Data Protection Bill, 2022 (DPDP Bill). After careful consideration of these inputs, the DPDP Bill was introduced in Parliament and subsequently enacted as the DPDP Act, 2023.
The amendment to Section 8(1)(j) of the RTI Act through the DPDP Act balances the fundamental right to privacy, as affirmed by the Supreme Court in Justice K.S. Puttaswamy v. Union of India, with the right to information. This amendment aligns with established judicial reasoning on reasonable restrictions, codifies existing jurisprudence, and helps avoid potential conflicts between the laws.
Further, under Section 8(2) of the RTI Act, a public authority may allow access to information if the public interest in disclosure outweighs the harm to the protected interests. This section reads as follows:
“Notwithstanding anything in the Official Secrets Act, 1923 (19 of 1923) nor any of the exemptions permissible in accordance with sub-section (1), a public authority may allow access to information, if public interest in disclosure outweighs the harm to the protected interests.”
The said amendment does not restrict the disclosure of personal information; rather, it balances individuals' privacy rights with right to information. This ensures that the transparency framework under the RTI Act and privacy framework under the DPDP Act continue to exist harmoniously, preserving the balance between transparency and privacy.
As done for the Act, Government has held extensive consultations for the Rules including discussions with various media organizations.
This information was submitted by Union Minister of Information and Broadcasting Shri Ashwini Vaishnaw in Lok Sabha today