তেক্সতাইল মন্ত্রালয়
ইয়োং ফিশাবীশিং
19 AUG 2025 2:45PM by PIB Imphal
মরিশুবা ওল ইন্দিয়া হেন্দলুম সেন্সস 2019-20 গী মতুংইন্না, লৈবাক অসিদা ইয়োং ফিশাবী 26,73,891 অমসুং মসিগা মরী লৈনবা থবক শুবা শিন্মী 8,48,621 লৈরি। রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংগী অকুপ্পা মশিং মখাদা পীরি:
ইয়োং ফিশাবীশিংগী ফিবম ফগৎনবা তেক্সতাইল মিনিষ্ট্রিনা মখাগী স্কিমশিং অসি পায়খৎলে:
1. নেসনেল হেন্দলুম দিবলপমেন্ত প্রোগ্রাম
2. রো মেতরিয়েল সপ্লাই স্কিম
নেসনেল হেন্দলুম দিবলপমেন্ত প্রোগ্রামগী মখাদা ইয়োংশিং লৈনবা, সোলার লাইত থানবা, ফি শানবা শঙ শানবা, দিজাইন তৌনবা, তেক্নিকেল অমসুং কম্মন ইনফ্রাষ্ট্রকচর, পোৎথোকশিং য়োনফম পীনবা ফিশাবীশিংগী মুদ্রা স্কিমগী মখাদা শেন্থং পীরি।
রো মেতরিয়েল সপ্লাই স্কিমগী মখাদা বেনিফিসরিশিংগী য়ুম ফাওবদা লং য়ৌহনবদা মিনিষ্ট্রিনা ত্রান্সপোর্ত সবসিদি পীরি অমসুং লশিং, হেঙ্ক য়ার্ন, মুগা, লিনেন অমসুং শমতু অমসুং নেচরেল ফাইবরগী মমলদা সবসিদি 15% পীরি।
মরিশুবা ওল ইন্দিয়া হেন্দলুম সেন্সসতা ফিশাবীশিং মশিং থিদুনা পেহচান কার্দ পীরে নত্ত্রগা লৈবাক শীনবা থুংনা ই-পেহচান কার্দ দাউনলোদ তৌবা য়াহল্লে। মরিশুবা ওল ইন্দিয়া হেন্দলুম সেন্সসতা চিৎথহৌবা অমসুং অনৌবা ফিশাবীশিংগীদমক নৌনা মিং চন্নবা জনুৱারি ২৮,২০২৫ দা ওনলাইন পোর্তেল অমা হাংদোক্লে। মসিদা হৌজিক লৈরিবা ফিশাবীশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং ইদিতিং তৌবা য়াগনি অমসুং ই-পেহচান কার্দশিং লৌথবা য়াগনি। হৌজিক ফাওবদা, অতোপ্পা ইয়োংগী শিন্মী 15,000 রোম ই-পেহচান কার্দকী অয়াবা পীরে। হাপচিনবা/ককথৎপা, নৌথোকহনবা অসিনচিংবা থবকশিং মখা চৎথরি।
ৱাফম অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা ওইনা পীবা পাউখুম অমদা তেক্সতাইলগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী পবিত্রা মারঘেরিতানা ফোংদোকখিবনি।
মরিশুবা ওল ইন্দিয়া হেন্দলুম সেন্সস 2019-20 গী মতুংইন্না রাজ্য/য়ু.তিগী ইয়োং ফিশাবশিং অমসুং মরী লৈনবা শীনফমগী শিন্মীশিংগী মশিং
সেরিএল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি
ইয়োং ফিশাবী মশিং
মরী লৈনবা থবক শুবা শিন্মীশিংগী মশিং
ইয়োংগী থবক শুবা অপুনবা শিন্মী মশিং
1
অন্ধ্র প্রদেস
1,27,662
49,785
1,77,447
2
অরুনাচল প্রদেস
77,600
17,016
94,616
3
অসাম
11,07,428
1,76,453
12,83,881
4
বিহার
7,216
5,631
12,847
5
ছতিসগর
14,077
7,426
21,503
6
দিল্লি
3,236
1,049
4,285
7
গৱা
22
4
26
8
গুজরাত
10,179
422
10,601
9
হরিয়ানা
14,414
11,128
25,542
10
হিমাচল প্রদেস
13,211
477
13,688
11
জম্মু অমসুং কাস্মির অমসুং লাদাখ
15,784
7,544
23,328
12
ঝারখন্দ
12,364
10,133
22,497
13
কর্নাতকা
27,175
27,616
54,791
14
কেরলা
15,480
6,604
22,084
15
মধ্য প্রদেস
12,805
5,267
18,072
16
মহারাস্ত্রা
2,882
627
3,509
17
মনিপুর
2,12,481
12,203
2,24,684
18
মেঘালয়
41,221
1,553
42,774
19
মিজোরম
17,298
10,242
27,540
20
নাগালেন্দ
35,950
7,534
43,484
21
ওরিসা
53,472
64,364
1,17,836
22
পুদুচেরি
908
782
1,690
23
পঞ্জাব
631
338
969
24
রাজস্থান
8,687
1,403
10,090
25
সিক্কিম
632
65
697
26
তামিলনাদু
1,97,818
45,757
2,43,575
27
তেলঙ্গানা
25,930
21,922
47,852
28
ত্রিপুরা
1,11,927
25,712
1,37,639
29
উত্তর প্রদেস
1,30,778
60,179
1,90,957
30
উত্তরখন্দ
7,967
4,594
12,561
31
নোংচুপ বেঙ্গল
3,66,656
2,64,791
6,31,447
ভারত অপুনবা
26,73,891
8,48,621
35,22,512

Ministry of Textiles
HANDLOOM WEAVERS
19 AUG 2025 2:45PM by PIB Delhi
According to Fourth All India Handloom Census 2019-20 report, there are 26,73,891 handloom weavers and 8,48,621 allied workers in handloom sector across the country. Details for State/UT-wise number of handloom weavers and allied workers in handloom sector are below.
To increase the income of handloom weavers and for their upliftment, Ministry of Textiles is implementing following schemes across the country:
1. National Handloom Development Programme
2. Raw Material Supply Scheme
Under the National Handloom Development Programme, financial assistance is provided to eligible handloom agencies/weavers for procurement of upgraded looms & accessories, solar lighting units, construction of workshed, product & design development, technical and common infrastructure, marketing support for handloom products in domestic/overseas markets, concessional loans under weavers’ MUDRA scheme and social security etc.
Under the Raw Material supply Scheme, the Ministry provides transport subsidy for transportation of yarn to the doorstep of the beneficiaries and 15% Price Subsidy on Cotton Hank yarn, Domestic Silk, Woollen & Linen yarn and blended yarn of natural fibres.
The handloom workers enumerated in the 4th All India Handloom Census have been provided either Pehchan card or enabled downloading e-pehchan card across the country including Maharashtra and Madhya Pradesh. An online portal was launched on 28the January 2025 for new registration (left out from the 4th All India Handloom Census and new weavers and allied workers), editing the details of the existing weavers and downloading of e-pehchan cards. Based on the registration in the online portal, another 15,000 (Approx.) handloom workers have been approved for e-pehchan cards. Hence, addition/deletion, updation etc. is dynamic and continuous process.
This information was provided by THE MINISTER OF STATE FOR TEXTILES SHRI PABITRA MARGHERITA in a written reply to a question in Lok Sabha today.
MAM/SMP/NM
(Lok Sabha US Q4300)
State/UT-wise number of handloom weavers and allied workers
as per 4th All India Handloom Census 2019-20
SN
States/UTs
No. of handloom weavers
No. of allied workers
No. of total handloom workers
1
Andhra Pradesh
1,27,662
49,785
1,77,447
2
Arunachal Pradesh
77,600
17,016
94,616
3
Assam
11,07,428
1,76,453
12,83,881
4
Bihar
7,216
5,631
12,847
5
Chhattisgarh
14,077
7,426
21,503
6
Delhi
3,236
1,049
4,285
7
Goa
22
4
26
8
Gujarat
10,179
422
10,601
9
Haryana
14,414
11,128
25,542
10
Himachal Pradesh
13,211
477
13,688
11
Jammu and Kashmir including Ladakh
15,784
7,544
23,328
12
Jharkhand
12,364
10,133
22,497
13
Karnataka
27,175
27,616
54,791
14
Kerala
15,480
6,604
22,084
15
Madhya Pradesh
12,805
5,267
18,072
16
Maharashtra
2,882
627
3,509
17
Manipur
2,12,481
12,203
2,24,684
18
Meghalaya
41,221
1,553
42,774
19
Mizoram
17,298
10,242
27,540
20
Nagaland
35,950
7,534
43,484
21
Odisha
53,472
64,364
1,17,836
22
Puducherry
908
782
1,690
23
Punjab
631
338
969
24
Rajasthan
8,687
1,403
10,090
25
Sikkim
632
65
697
26
Tamil Nadu
1,97,818
45,757
2,43,575
27
Telangana
25,930
21,922
47,852
28
Tripura
1,11,927
25,712
1,37,639
29
Uttar Pradesh
1,30,778
60,179
1,90,957
30
Uttarakhand
7,967
4,594
12,561
31
West Bengal
3,66,656
2,64,791
6,31,447
All India
26,73,891
8,48,621
35,22,512