Ministry of Home Affairs
PROMOTE KHADI IN CAPF
12 AUG 2025 5:20PM by PIB Delhi
In the year 2020, Ministry of Home Affairs has directed the CAPFs to introduce Swadeshi and Khadi products in their organizations.
In order to promote Swadeshi and Khadi products, a number of steps have been taken by Ministry of Home Affairs which are as under:
1. To facilitate procurement by CAPFs from Khadi and Village Industries Commission (KVIC), four items, i.e, (i) Mustard Oil (ii) Cotton Bed Durries (iii) Woolen Blanket and (iv) Bed Sheet and Pillow Cover have been identified for procurement by CAPFs from KVIC.
1. ITBP is the Nodal Force for procurement of Mustard Oil and Durries. CRPF is the Nodal Force for procurement of Blankets, and ADG (Medical), CAPFs, is the Nodal for the procurement of Bed Sheet and Pillow Cover.
1. So far, total business with KVIC in three years, i.e, 2023-24, 2024-25 & 2025-26, is about ₹ 31 crores. The details is attached as Annexure- I.
1. Swadeshi and Khadi products are also being sold through Master Bhandars and Subsidiary Bhandars of Kendriya Police Kalyan Bhandar (KPKB) for the benefit of serving and retired personnel of CAPFs all over India.
******
Annexure-I
KHADI GRAMODYOG BHAWAN, NEW DELHI
Business of Govt. Supply in CAPFs
Year
Name of Unit
Product Name
QTY.
Net Amount
Pcs
Mtr
Kg.
2023-24
CISF
BEDSHEET
22
-
-
19,635.00
PILLOW COVER
22
-
-
ITBP
COTTON TAPE NIWAR
-
3200475
-
3,02,44,488.75
MUSTARD OIL
-
-
137200
2,85,37,600.00
ASSAM RIFLES
MUSTARD OIL
-
-
119375.21
2,78,14,423.93
ITBP
MUSTARD OIL
-
-
91400
1,90,11,200.00
CISF
BEDSHEET
120
-
-
96,390.00
PILLOW COVER
60
-
-
ITBP
COTTON BED DURRI
7900
-
-
42,26,500.00
N.S.G
COTTON BED DURRI
1800
-
-
9,63,000.00
ASSAM RIFLES
BEDSHEET
7321
-
-
60,06,525.00
PILLOW COVER
4366
-
-
CISF
BEDSHEET
22
-
-
19,635.00
PILLOW COVER
22
-
-
SSB
BEDSHEET
1626
-
-
14,31,748.50
PILLOW COVER
1517
-
-
SSB
COTTON BED DURRI
12643
-
-
67,64,005.00
ITBP
COTTON BED DURRI
5176
-
-
27,69,160.00
2024-25
BSF
BEDSHEET
7040
7040
-
61,35,224.00
PILLOW COVER
6211
6211
-
ITBP
MUSTARD OIL
-
-
112236.05
4,71,20,590.00
-
-
84945
-
-
44463
Annexure-I/II
ITBP
DURRIE
40185
-
-
2,14,98,975.00
ITBP
BLANKET
6301
-
-
2,54,87,787.00
BSF
2581
-
-
CISF
5695
-
-
CRPF
1920
-
-
2025-26
CISF
BLANKET
795
-
-
12,28,271.00
ITBP
2549
-
-
39,38,193.00
BSF
9848
-
-
1,52,15,113.00
SSB
8423
-
-
1,30,13,535.00
Assam Rifles
4710
-
-
72,76,950.00
CRPF
16546
-
-
2,55,63,570.00
ITBP
MUSTARD OIL
-
-
62358
1,21,59,810.00
Total Business of 2023-24, 2024-25 & 2025-26
30,65,42,329.18
This was stated by the Minister of State in the Ministry of Home Affairs Shri Nityanand Rai in a written reply to a question in the Lok Sabha.

গৃহ মন্ত্ৰালয়
চিএপিএফ-ত খাদীক প্ৰচাৰ
12 AUG 2025 5:20PM by PIB Guwahati
২০২০-ত গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে চিএপিএফ-সমূহক নিজ-নিজ সংস্থাত স্বদেশী আৰু খাদী সামগ্ৰীৰ প্ৰচলন কৰিবলৈ নিৰ্দেশনা প্ৰদান কৰিছে।
স্বদেশী আৰু খাদী সামগ্ৰীৰ প্ৰচাৰৰ উদ্দেশ্যে গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে একাধিক পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে, যথাঃ
1. খাদী আৰু গ্ৰামোদ্যোগ আয়োগৰ (KVIC) পৰা চিএপিএফ-সমূহে ক্ৰয় কৰাত সুবিধাৰ অৰ্থে কেভিআইচি-ৰ পৰা চিএপিএফ-সমূহে ক্ৰয়ৰ বাবে চাৰিটা পণ্য অৰ্থাৎ (i) সৰিয়হৰ তেল (ii) কটন বেড ডুৰি (iii) উলৰ কম্বল আৰু (iv) বেডশ্বীট তথা গাৰু ক’ভাৰ চিনাক্ত কৰা হৈছে।
1. আইটিবিপি হৈছে সৰিয়হৰ তেল আৰু ডুৰি ক্ৰয়ৰ ক্ষেত্ৰত ন’ডেল বাহিনী। চিআৰপিএফ হৈছে কম্বল আৰু এডিজি (মেডিকেল) ক্ৰয়ৰ ক্ষেত্ৰত ন’ডেল বাহিনী, চিএপিএফ হৈছে বেড শ্বীট আৰু গাৰু ক’ভাৰ ক্ৰয়ৰ ক্ষেত্ৰত ন’ডেল বাহিনী।
1. এতিয়ালৈকে তিনি বছৰত অৰ্থাৎ ২০২৩-২৪, ২০২৪-২৫ আৰু ২০২৫-২৬ ত কেভিআইচি-ৰ সৈতে মুঠ ব্যৱসায়ৰ পৰিমাণ প্ৰায় ৩১ কোটি টকা। সবিশেষ পৰিশিষ্ট-I ত সংলগ্ন কৰা হৈছে।
1. সমগ্ৰ ভাৰতৰ চিএপিএফ-ত সেৱা আগবঢ়াই থকা আৰু অৱসৰপ্ৰাপ্ত জোৱানসকলৰ সুবিধাৰ্থে কেন্দ্ৰীয় আৰক্ষী কল্যাণ ভাণ্ডাৰ (KPKB)-ৰ মাষ্টাৰ ভাণ্ডাৰ আৰু সহযোগী ভাণ্ডাৰৰ জৰিয়তেও স্বদেশী আৰু খাদী সামগ্ৰী বিক্ৰী কৰা হৈছে।
******
পৰিশিষ্ট-I
খাদী গ্ৰামোদ্যোগ ভৱন, নতুন দিল্লী
চিএপিএফ লৈ চৰকাৰী যোগানৰ ব্যৱসায়
বছৰ
ইউনিটৰ নাম
পণ্যৰ নাম
পৰিমাণ
মুঠ পৰিমাণ
সংখ্যা
মিটাৰ
কিগ্ৰা
২০২৩-২৪
চিআইএছএফ
বেডশ্বীট
২২
-
-
১৯,৬৩৫.০০
গাৰু ক’ভাৰ
২২
-
-
আইটিবিপি
কটন টেপ নিৱাৰ
-
৩২০০৪৭৫
-
৩,০২,৪৪,৪৮৮.৭৫
সৰিয়হৰ তেল
-
-
১৩৭২০০
২,৮৫,৩৭,৬০০.০০
আছাম ৰাইফলছ
সৰিয়হৰ তেল
-
-
১১৯৩৭৫.২১
২,৭৮,১৪,৪২৩.৯৩
আইটিবিপি
সৰিয়হৰ তেল
-
-
৯১৪০০
১,৯০,১১,২০০.০০
চিআইএছএফ
বেডশ্বীট
১২০
-
-
৯৬,৩৯০.০০
গাৰু ক’ভাৰ
৬০
-
-
আইটিবিপি
কটন বেড ডুৰি
৭৯০০
-
-
৪২,২৬,৫০০.০০
এন.এছ.জি
কটন বেড ডুৰি
১৮০০
-
-
৯,৬৩,০০০.০০
আছাম ৰাইফলছ
বেডশ্বীট
৭৩২১
-
-
৬০,০৬,৫২৫.০০
গাৰু ক’ভাৰ
৪৩৬৬
-
-
চিআইএছএফ
বেডশ্বীট
২২
-
-
১৯,৬৩৫.০০
গাৰু ক’ভাৰ
২২
-
-
এছএছবি
বেডশ্বীট
১৬২৬
-
-
১৪,৩১,৭৪৮.৫০
গাৰু ক’ভাৰ
১৫১৭
-
-
এছএছবি
কটন বেড ডুৰি
১২৬৪৩
-
-
৬৭,৬৪,০০৫.০০
আইটিবিপি
কটন বেড ডুৰি
৫১৭৬
-
-
২৭,৬৯,১৬০.০০
২০২৪-২৫
বিএছএফ
বেডশ্বীট
৭০৪০
৭০৪০
-
৬১,৩৫,২২৪.০০
গাৰু ক’ভাৰ
৬২১১
৬২১১
-
আইটিবিপি
সৰিয়হৰ তেল
-
-
১১২২৩৬.০৫
৪,৭১,২০,৫৯০.০০
-
-
৮৪৯৪৫
-
-
৪৪৪৬৩
পৰিশিষ্ট-I/II
আইটিবিপি
দৰি
৪০১৮৫
-
-
২,১৪,৯৮,৯৭৫.০০
আইটিবিপি
কম্বল
৬৩০১
-
-
২,৫৪,৮৭,৭৮৭.০০
বিএছএফ
২৫৮১
-
-
চিআইএছএফ
৫৬৯৫
-
-
চিআৰপিএফ
১৯২০
-
-
২০২৫-২৬
চিআইএছএফ
কম্বল
৭৯৫
-
-
১২,২৮,২৭১.০০
আইটিবিপি
২৫৪৯
-
-
৩৯,৩৮,১৯৩.০০
বিএছএফ
৯৮৪৮
-
-
১,৫২,১৫,১১৩.০০
এছএছবি
৮৪২৩
-
-
১,৩০,১৩,৫৩৫.০০
আছাম ৰাইফলছ
৪৭১০
-
-
৭২,৭৬,৯৫০.০০
চিআৰপিএফ
১৬৫৪৬
-
-
২,৫৫,৬৩,৫৭০.০০
আইটিবিপি
সৰিয়হৰ তেল
-
-
৬২৩৫৮
১,২১,৫৯,৮১০.০০
২০২৩-২৪, ২০২৪-২৫ আৰু ২০২৫-২৬ৰ মুঠ ব্যৱসায়
৩০,৬৫,৪২,৩২৯.১৮
কেন্দ্ৰীয় গৃহ পৰিক্ৰমা দপ্তৰৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী নিত্যানন্দ ৰায়ে লোকসভাত এটা প্ৰশ্নৰ লিখিত উত্তৰত এই তথ্য সদৰী কৰে।