গৃহ মন্ত্ৰালয়
মডেল কাৰাগাৰৰ নিয়ম গ্ৰহণ আৰু কাৰাগাৰৰ পুথিভঁৰালৰ বাবে বিশেষ সমৰ্থন
06 AUG 2025 5:56PM by PIB Guwahati
গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে ২০২৩ চনত ‘আদৰ্শ কাৰাগাৰ আৰু সংশোধনী সেৱা আইন’ প্ৰস্তুত কৰিছিল আৰু ২০২৩ চনৰ ১০ মে’ত সকলো ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চললৈ নিজ নিজ অধিকাৰক্ষেত্ৰত সেয়া গ্ৰহণৰ বাবে প্ৰেৰণ কৰিছিল। ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহক আৰ্হি আইনখন ব্যৱহাৰ কৰি নিজ নিজ এলেকাৰ কাৰাগাৰসমূহৰ বাবে উপযুক্ত আইন প্ৰণয়ন কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছিল। এতিয়ালৈকে কোনো ৰাজ্য চৰকাৰে নিজৰ অধিকাৰক্ষেত্ৰত আৰ্হি কাৰাগাৰ আইন গ্ৰহণৰ বিষয়ে গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ক নিশ্চিত কৰা নাই।
কিন্তু ২০১৬ চনত সকলো ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চললৈ প্ৰেৰণ কৰা আৰ্হি কাৰাগাৰ নিয়মাৱলী, যাৰ লক্ষ্য হৈছে সমগ্ৰ দেশৰ কাৰাগাৰ আৰু সংশোধনী প্ৰতিষ্ঠানসমূহ পৰিচালনা কৰা মৌলিক নীতিসমূহৰ একত্ৰীকৰণ কৰা। ২১খন ৰাজ্য আৰু আটাইকেইখন ৮খন কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলে সেয়া গ্ৰহণ কৰিছে।
: কাৰাগাৰত পুথিভঁৰাল সম্পৰ্কে কোনো নিৰ্দিষ্ট মানৰ আৰ্হি কাৰাগাৰ আইনত নিৰ্ধাৰণ কৰা হোৱা নাই।
: যিহেতু ভাৰতীয় সংবিধানৰ সপ্তম অনুসূচীৰ দ্বিতীয় তালিকাৰ ৪ নং অনুযায়ী “কাৰাগাৰ” “ৰাজ্য-তালিকা” বিষয়, সেয়েহে সংশ্লিষ্ট ৰাজ্য চৰকাৰসমূহে নিজ নিজ অধিকাৰক্ষেত্ৰত কাৰাগাৰৰ পুথিভঁৰালৰ আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে উপযুক্ত বাজেটৰ ব্যৱস্থা কৰাটো সংশ্লিষ্ট ৰাজ্য চৰকাৰসমূহৰ কাম।
এই কথা ৰাজ্যসভাত এক প্ৰশ্নৰ লিখিত উত্তৰত উল্লেখ কৰে গৃহ মন্ত্ৰালয়ৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত বন্দী সঞ্জয় কুমাৰে।

Ministry of Home Affairs
ADOPTION OF MODEL PRISON RULES AND SUPPORT FOR PRISON LIBRARIES
06 AUG 2025 5:56PM by PIB Delhi
The Ministry of Home Affairs (MHA) had prepared a ‘Model Prisons and Correctional Services Act’ in the year 2023 and had forwarded it to all States and Union Territories (UTs) on 10th May, 2023 for adoption in their respective jurisdictions. States/UTs were advised to make use of the Model Act and enact a suitable legislation on Prisons in their respective jurisdictions. So far, no State Government has confirmed to MHA about the adoption of the Model Prisons Act in their jurisdiction.
However, the Model Prison Manual, forwarded to all States and Union Territories in the year 2016, which aims at bringing in uniformity in the basic principles governing prisons and correctional institutions across the country, has been adopted by 21 States and all 8 Union Territories.
1. : No specific standards regarding libraries in prisons have been prescribed in the Model Prisons Act.
2. : Since “Prisons” is a “State-list” subject as per Entry 4 of List II of the Seventh Schedule to the Constitution of India, it is for the State Governments concerned to make appropriate budgetary provisions for prison library infrastructure in their respective jurisdictions.
This was stated by the Minister of State in the Ministry of Home Affairs Shri Bandi Sanjay Kumar in a written reply to a question in the Rajya Sabha.