Ministry of Communications
TRAI Assesses Network Quality Across Leh City and Highway Route from Leh to Nubra Valley, Nubra Valley to Pangong and Pangong to Leh
04 AUG 2025 12:20PM by PIB Delhi
The Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) released its Independent Drive Test (IDT) findings for the Jammu & Kashmir Licensed Service Area (LSA), covering extensive City/Highway routes during the month of June 2025. The drive tests, conducted under the supervision of the TRAI Regional Office, Delhi, were designed to capture real-world mobile network performance across diverse usage environments – Urban Zones, Institutional Hotspots, Public Transport Hubs, and high-speed Corridors.
Between 10th June 2025 to 12th June 2025, TRAI teams conducted detailed tests across 41.3 kms of City Drive Test, 302 kms of Highway Drive Test, 5 Hotspot locations and 2 kms of Walk Test. Technologies evaluated included 2G, 3G, 4G, and 5G, reflecting the service experience of users across multiple handset capabilities. The findings of IDT have already been intimated to all the TSPs concerned.
Key Parameters Assessed:
a) Voice Services: Call Setup Success Rate (CSSR), Drop Call Rate (DCR), Call Setup Time, Call Silence Rate, Speech Quality (MOS), Coverage.
b) Data Services: Download/Upload Throughput, Latency, Jitter, Packet Drop Rate, and Video Streaming Delay.
Call Setup Success Rate: Airtel, BSNL and RJIL have call setup success rate of 57.11%, 47.03% and 49.78% respectively in Auto-selection mode (5G/4G/3G/2G).
Drop Call Rate: Airtel, BSNL and RJIL have drop call rate of 9.70%, 4.67% and 7.17% respectively in Auto-selection mode (5G/4G/3G/2G).
Performance against key QoS parameters
CSSR: Call Setup Success Rate (in %), CST: Call Setup Time (in seconds), DCR: Drop Call Rate (in %) & MOS: Mean Opinion Score.
Summary-Voice services
Call Setup Success Rate: Airtel, BSNL and RJIL have call setup success rate of 57.11%, 47.03% and 49.78% respectively in Auto-selection mode (5G/4G/3G/2G).
Call Setup Time: Airtel, BSNL and RJIL have call setup time of 1.90, 4.36 and 1.56 seconds respectively in Auto-selection mode (5G/4G/3G/2G).
Drop Call Rate: Airtel, BSNL and RJIL have drop call rate of 9.70%, 4.67% and 7.17% respectively in Auto-selection mode (5G/4G/3G/2G).
Call Silence/Mute Rate: Airtel, BSNL and RJIL have silence call rate of 6.82%, 4.97% and 14.18% respectively in packet switched network (4G/5G).
Mean Opinion Score (MOS): Airtel, BSNL and RJIL have average MOS of 3.81, 2.53 and 3.56 respectively.
Note- There is no network of VIL across the measured route during the testing.
Summary-Data services
Data Download performance (Overall): Average download speed of Airtel (5G/4G/2G) is 95.39 Mbps, BSNL (4G/3G/2G) is 2.62 Mbps and RJIL (5G/4G) is 144.09 Mbps.
Data Upload performance (Overall): Average upload speed of Airtel (5G/4G/2G) is 16.59 Mbps, BSNL (4G/3G/2G) is 4.06 Mbps and RJIL (5G/4G) is 13.99 Mbps.
Latency – 50th Percentile (Overall):
Airtel – 23.30 ms
BSNL – 37.65 ms
RJIL – 15.40 ms
Data performance - Hotspots (in Mbps):
Airtel- 4G D/L: 37.08 4G U/L: 13.29
5G D/L: 152.00 5G U/L: 26.45
BSNL- 4G D/L: 2.29 4G U/L: 6.55
RJIL- 4G D/L: 15.53 4G U/L: 4.08
5G D/L: 275.60 5G U/L: 32.73
Note- “D/L” Download speed, “U/L” Upload speed
In Leh, the assessment included high-density neighbourhoods like Choglamsar, Spituk and Yurtung etc. TRAI also evaluated real-world conditions at EJM College, Lamdon School, Leh Airport, Shanti Stupa and SNM Hospital to reflect stationary user experience.
The walk test, conducted on 12th June 2025 in Leh City, focused on, Leh Market, capturing mobile network behaviour in crowded pedestrian environments.
The Leh to Nubra Valley highway corridor, a high-speed mobility stretches passing through North Pullu, Khardung, Khalsar and Hunder etc., and Nubra Valley to Pangong passing through Shyok, Durbuk, Tangtse, Spangmik, Man and Merak etc., and Pangong to Leh passing through Tsoltak, Zingral, Karu, Thiksey and Shey etc., was also assessed to reflect mobile experience in high-speed transit.
The tests were conducted using TRAI suggested equipment and standardised protocols in real-time environments. The detailed report is available at TRAI website www.trai.gov.in. For any clarification/information, Shri Vivek Khare, Advisor (Regional Office, Delhi) TRAI may be contacted on email: adv.ca@trai.gov.in or at Tel. No. +91-11-20907772.

কম্যুনিকেসন অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
TRAIনা লেহ সহর অমসুং লেহদগী নুব্রা ভেল্লী, নুব্রা ভেল্লীদগী পাঙ্গোং অমসুং পাঙ্গোংদগী লেহ ফাওবগী হায়ৱেগী লম্বেলদা লৈরিবা নেৎৱার্ক ক্বালিতী য়েংশিনখ্রে
04 AUG 2025 12:20PM by PIB Imphal
তেলিকোম রেগুলেতরী ওথোরিতী ওফ ইন্দিয়া (TRAI) না জম্মু অমসুং কাশ্মীরগী লাইসেন্স সর্বিস এরিয়া (LSA) গী ইন্দিপেন্দেন্ত দ্রাইব তেস্ত (IDT) ফাইন্দিংশিং জুন 2025গী মনুংদা পাক-শন্না লৈবা সহর/হায়ৱে রুতশিং কোনশিন্দুনা ফোংখ্রে। TRAI রিজনেল ওফিস, দিল্লীগী মীৎয়েং মখাদা পাংথোকপা দ্রাইব তেস্তশিং অসি তোঙান তোঙানবা য়ুজেজ এনভাইর্নমেন্তশিং- অর্বান জোনশিং, ইন্সতিত্যুস্নেল হোৎস্পোৎশিং, পব্লিক ত্রান্সপোর্ত হবশিং অমসুং হায়-স্পিদ কোরিদোরশিংদা রিএল-ৱার্ল্দ মোবাইল নেৎৱার্ক পর্ফোমেন্স কেপচর তৌনবা দিজাইন তৌখি।
জুন 10, 2025দগী জুন 12, 2025 ফাওবগী মনুংদা, TRAIগী তীমশিংনা সিতি দ্রাইব তেস্তকী কিলোমীতর 41.3, হাইৱে দ্রাইব তেস্তকী কিলোমীতর 302, হোৎস্পোৎ লোকেসন 5 অমসুং ৱাক তেস্তকী কিলোমীতর 2গী কুপথনা তেস্তশিং পাংথোকখি। 2G, 3G, 4G, অমসুং 5G য়াওনা তেক্নোলোজীশিং ইভাল্যুএৎ তৌখি, মসিনা হেন্দসেতকী মখল কয়ারুমগী তৌবা ঙম্বশিংগী সর্বিস এক্সপরিয়েন্স উৎলি। IDTগী ফাইন্দিংশিং অসি হান্ননা মরী লৈনবা TSP পুম্নমক্তা খঙহনখ্রে।
য়েংশিনখিবা মরু ওইবা পেরামিতরশিং:
a) ভোইস সর্বিসেস: কোল সেৎঅপ সক্সেস রেৎ (CSSR), দ্রোপ কোল রেৎ (DCR), কোল সেৎঅপ তাইম, কোল সাইলেন্স রেৎ, স্পীচ ক্বালিতী (MOS), কোভরেজ।
b) দেতা সর্বিসেস: দাউনলোদ/অপলোদ থ্রুপুৎ, লেতেন্সী, জিত্তর, পেকেৎ দ্রোপ রেৎ অমসুং স্ত্রীমিং দিলে।
কোল সেৎঅপ সক্সেস রেৎ: এয়রতেল, BSNL অমসুং RJIL অসি ওতো সেলেক্সন মোদতা (5G/4G/3G/2G) মথং শিৎনা 57.11%, 47.03% অমসুং 49.78%গী কোল সেৎঅপ সক্সেস রেৎ লৈ।
দ্রোপ কোল রেৎ: এয়রতেল, BSNL অমসুং RJIL অসি ওতো সেলেক্সন মোদতা (5G/4G/3G/2G) মথং শিৎনা 9.70%, 4.67% অমসুং 7.17% গী দ্রোল কোল রেৎ লৈ।
মরু ওইবা QoS পেরামিতরশিংদা লৈরিবা পরফোর্মেন্স
CSSR: কোল সেৎঅপ সক্সেস রেৎ (%দা), CST: কোল সেৎঅপ তাইম (সেকেন্দদা), DCR: দ্রোপ কোল রেৎ (%দা) & MOS: মিন ওপনিনিয়ন স্কোর।
শমলপ্পা ৱারোল-ভোইস সর্বিসেস
কোল সেৎঅপ সক্সেস রেৎ: এয়রতেল, BSNL অমসুং RJIL অসি ওতো সেলেক্সন মোদতা (5G/4G/3G/2G) মথং শিৎনা 57.11%, 47.03% অমসুং 49.78%গী কোল সেৎঅপ সক্সেস রেৎ লৈ।
দ্রোপ কোল রেৎ: এয়রতেল, BSNL অমসুং RJIL অসি ওতো সেলেক্সন মোদতা (5G/4G/3G/2G) মথং শিৎনা 9.70%, 4.67% অমসুং 7.17% গী দ্রোল কোল রেৎ লৈ।
কোল সেৎঅপ তাইম: এয়রতেল, BSNL অমসুং RJIL অসি ওতো সেলেক্সন মোদতা (5G/4G/3G/2G) মথং শিৎনা সেকেন্দ 1.90, 4.36 অমসুং 1.56গী কোল সেৎঅপ তাইম লৈ।
দ্রোপ কোল রেৎ: এয়রতেল, BSNL অমসুং RJIL অসি ওতো সেলেক্সন মোদতা (5G/4G/3G/2G) মথং শিৎনা 9.70%, 4.67% অমসুং 7.17%গী কোল দ্রোপ রেৎ লৈ।
কোল সাইলেন্স/ম্যুত রেৎ: এয়রতেল, BSNL অমসুং RJIL অসি পেকেৎ স্বিৎচ নেৎৱার্কতা (4G/5G) মথং শিৎনা 6.82%, 4.97% অমসুং 14.18%গী সাইলেন্স কোল রেৎ লৈ।
মিন ইপিনিয়ন স্কোর (MOS): এয়রতেল, BSNL অমসুং RJIL অসি মথং শিৎনা 3.81, 2.53 অমসুং 3.56 গী এভরেজ MOS লৈ।
খঙজিনগদবা- তেস্ত তৌরিঙৈ মনুংদা ওল্লিবা রুৎ অসিদা VILগী নেৎৱার্ক ফংদে।
শমলপ্পা ৱারোল-সেতা সর্বিসেস
দেতা দাউনলোদ পরফোর্মেন্স(‌ওভরওল): এভরেজ দাউনলোদ স্পীদ অসি এয়রতেল (5G/4G/2G)গীনা 95.39 Mbps, BSNL (4G/3G/2G)গীনা 2.62 Mbps অমসুং RJIL (5G/4G)গীনা 144.09 Mbps ওই।
দেতা অপলোদ পরফোর্মেন্স(‌ওভরওল): এভরেজ অপলোদ স্পীদ অসি এয়রতেল (5G/4G/2G)গীনা 16.59 Mbps, BSNL (4G/3G/2G)গীনা 4.06 Mbps অমসুং RJIL (5G/4G)গীনা 13.99 Mbps ওই।
লেতেন্সী – 50শুবা পর্সেন্তাইল (ওভরওল):
এয়রতেল – 23.30 ms
BSNL – 37.65 ms
RJIL – 15.40 ms
দেতা পরফোর্মেন্স – হোৎস্পোৎশিং (Mbpsতা):
এয়রতেল- 4G D/L: 37.08 4G U/L: 13.29
5G D/L: 152.00 5G U/L: 26.45
BSNL- 4G D/L: 2.29 4G U/L: 6.55
RJIL- 4G D/L: 15.53 4G U/L: 4.08
5G D/L: 275.60 5G U/L: 32.73
খঙজিনগদবা- “D/L” দাউনলোদ স্পীদ, “U/L” অপলোদ স্পীদ
লেহদা, এসেসমেন্ত অসিদা চোগ্লামসার, স্পিতুক অমসুং য়ুর্তুং অসিনচিংবা মী কুংনা তাবা মফমশিং য়াওখি। স্তেসনরী য়ুজর এক্সপরিয়েন্স উৎনবগীদমক TRAIনা EJM কোলেজ, লামদোন স্কুল, লেহ এয়রপোর্ত, শান্তি স্তুপা অমসুং SNM হোস্পিতালদা রিএল ৱার্ল্দ কন্দিসনশিংসু য়েংশিনখি।
জুন 12, 2025দা লেহ সিতিদা পাঙথোকখিবা ৱাক তেস্ত অসি লেহ মার্কেত্তা মীৎয়েং থমদুনা মী কুংবা পেদেস্ত্রিয়ন এনভাইর্নমেন্তশিংদা লৈরিবা মোবাইল নেৎৱার্ক বেহেবিয়র কেপচর তৌখি।
লেহদগী নুব্রা ভেল্লী ফাওবগী হায়ৱে কোরিদোর, নোর্থ পুল্লু, খারদুং, খালসর অমসুং হন্দর অসিনচিংবা ফাউদুনা চৎলিব, অমসুং নুব্রা ভেল্লীদগী পাঙ্গোং ফাওবগী ওইনা শিয়োক, দুরবুক, তাংসে, স্পাংমিক, মান অমসুং মেরক অসিনচিংবা ফাউদুনা চৎলিবা, অমসুং পাঙ্গোংদগী লেহ ফাওবদা সোল্তাক, জিঙ্গরাল, কারু, থিকসী অমসুং শে অসিনচিংবা ফাউদুনা চৎলিবা হায়-স্পীদ মোবিলিতী স্ত্রেৎশিং অসিদা হায়-স্পীদ ত্রান্সিৎকী মোবাইল এক্সপরিয়েন্স উৎনবা এসেস তৌখি।
চাংয়েংশিং অসি TRAIনা পীরকপা খুৎলায়শিং অমসুং রিএল তাইম এনভাইর্নমেন্তশিংদা স্তেন্দর্দাইজ তৌরবা প্রোতোকোলশিং শীজিন্নদুনা পাংথোকখি। রিপোর্তকী অকুপ্পা মরোল অসি TRAI ৱেবসাইৎ www.trai.gov.inদা ফংগনি। ক্লেরিফিকেসন/ইনফোর্মেসন অমা হেক্তগীদমক, শ্রী বিবেক খারে, এদভাইজর (রিজনেল ওফিস, দিল্লী) TRAIদা মসিদা পাউ ফাওবা য়াগনি ইমেল: adv.ca@trai.gov.in নত্ত্রগা তেলিফোন নম্বর +91-11-20907772।