নৌ-পৰিবহন মন্ত্ৰালয়
“প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ বিকশিত ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগী বাস্তৱায়িত কৰিবলৈ ভাৰতে জাহাজ নিৰ্মাণৰ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰিছে”: সৰ্বানন্দ সোণোৱাল
01 AUG 2025 8:17PM by PIB Guwahati
ভাৰতৰ জাহাজ নিৰ্মাণ উদ্যোগত লক্ষ্যণীয় পৰিৱৰ্তন ঘটিছে, কিয়নো প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধীনত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে বিশ্বমানৰ সামুদ্ৰিক পৰিৱেশ তন্ত্ৰ গঢ়ি তোলাৰ প্ৰচেষ্টা ত্বৰান্বিত কৰিছে—২০৪৭ চনৰ ভিতৰত বিকশিত ভাৰতৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিছে, কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে দৃঢ়তাৰে কয়। লোকসভাৰ চলি থকা বৰ্ষাকালীন অধিৱেশনত কাংৰা এল এছ চিৰ সাংসদ ড০ ৰাজীৱ ভৰদ্বাজৰ এক তাৰকাযুক্ত প্ৰশ্নৰ উত্তৰ দিয়ে কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে।
মেৰিটাইম ইণ্ডিয়া ভিজন ২০৩০ আৰু অমৃত কালৰ দীৰ্ঘম্যাদী কৌশলগত ৰোডমেপৰ লগত সংগতি ৰাখি কেন্দ্ৰীয় বাজেট ২০২৫ত ভাৰতীয় জাহাজ নিৰ্মাণ কাৰখানাৰ সামৰ্থ্য আৰু প্ৰতিযোগিতামূলক ক্ষমতা যথেষ্ট বৃদ্ধি কৰাৰ লক্ষ্যৰে ধাৰাবাহিক সংস্কাৰ আৰু বিনিয়োগৰ কথা ঘোষণা কৰা হৈছে। এই পদক্ষেপসমূহে ভাৰতৰ উদীয়মান বিশ্ব সামুদ্ৰিক শক্তি হিচাপে স্থিতি শক্তিশালী কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে বুলি সোণোৱালে প্ৰকাশ কৰে।
চৰকাৰৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি সৰ্বানন্দ সোণোৱালে “অসুবিধা দূৰ কৰিবলৈ জাহাজ নিৰ্মাণৰ আৰ্থিক সাহায্য নীতিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰা হৈছে,” যাৰ ফলত ভাৰতীয় জাহাজ নিৰ্মাণ কাৰখানাসমূহে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সমকক্ষৰ সৈতে সমানে প্ৰতিযোগিতাত অৱতীৰ্ণ হোৱাত সহায় কৰে। ভাৰতীয় গজত ক্ৰেডিট নোট অন্তৰ্ভুক্ত কৰাটোৱে বৃত্তাকাৰ আৰু বহনক্ষম সামুদ্ৰিক অৰ্থনীতিক আগুৱাই আৰু অধিক শক্তিশালী কৰে।
আন্তঃগাঁথনিৰ বিত্তীয় সাহায্য বৃদ্ধি কৰিবলৈ এতিয়া নিৰ্দিষ্ট আকাৰৰ ওপৰৰ বৃহৎ জাহাজসমূহক আন্তঃগাঁথনি সমন্বিত মাষ্টাৰ তালিকাৰ অধীনত শ্ৰেণীভুক্ত কৰা হ’ব, যাৰ ফলত তেওঁলোক দীৰ্ঘম্যাদী, কম সুতৰ পুঁজিৰ বাবে যোগ্য হৈ উঠিব। একে সময়তে চৰকাৰে আধুনিক আন্তঃগাঁথনি, দক্ষতা বিকাশ কেন্দ্ৰ, আৰু উন্নত প্ৰযুক্তিৰে সজ্জিত সংহত জাহাজ নিৰ্মাণ ক্লাষ্টাৰৰ বিকাশৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব। বাজেটত উল্লেখ কৰা হৈছে যে ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে ভাৰতত নিৰ্মিত “জাহাজৰ পৰিসৰ, শ্ৰেণী আৰু ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰা”।
উদ্যোগটোৰ দীৰ্ঘম্যাদী পুঁজিৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণৰ বাবে এক উল্লেখযোগ্য পদক্ষেপ হিচাপে চৰকাৰে ২৫,০০০ কোটি টকাৰ সামুদ্ৰিক উন্নয়ন পুঁজিৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়াইছে, য’ত ৪৯% পৰ্যন্ত চৰকাৰী অৱদান থাকিব। এই পুঁজিয়ে ভাৰতৰ জাহাজ নিৰ্মাণ আৰু মেৰামতিৰ ক্ষমতা সম্প্ৰসাৰণ আৰু আধুনিকীকৰণৰ বাবে ব্যক্তিগত আৰু বন্দৰ নেতৃত্বাধীন বিনিয়োগ সম্ভৱ কৰিব।
উদ্যোগটোৰ দীৰ্ঘ গৰ্ভাৱস্থাৰ প্ৰকৃতিক স্বীকৃতি দি জাহাজ নিৰ্মাণ আৰু জাহাজত ব্যৱহৃত কেঁচামাল তথা উপাদানসমূহৰ বাবে মৌলিক শুল্ক শুল্ক (বিচিডি)ৰ ওপৰত কৰ ৰেহাই আৰু ১০ বছৰৰ বাবে বৃদ্ধি কৰা হৈছে। সৰ্বানন্দ সোণোৱালে কয়, ‘আমাৰ সামুদ্ৰিক খণ্ডক সবলীকৰণ আৰু সক্ষম কৰাৰ আমাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি নিৰপেক্ষ আৰু এই উদ্দেশ্যেৰেই আমি প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী জীৰ গতিশীল নেতৃত্বত কাম কৰি আছো।
এই বাজেটৰ হস্তক্ষেপসমূহ চলি থকা সংস্কাৰৰ ওপৰত আহে যিয়ে ইতিমধ্যে খণ্ডটোক পুনৰ গঢ় দিছে। ভাৰতীয় জাহাজ নিৰ্মাণ কাৰখানাসমূহে বৰ্তমান ২০১৬ চনৰ ১ এপ্ৰিলৰ পৰা ২০২৬ চনৰ ৩১ মাৰ্চৰ ভিতৰত স্বাক্ষৰিত চুক্তিৰ বাবে আৰ্থিক সাহায্য লাভ কৰে।
ভাৰতীয় জাহাজ নিৰ্মাতাসকলক ৰাজহুৱা ক্ৰয়ত প্ৰতিযোগিতামূলকভাৱে আগবাঢ়ি যাবলৈ চৰকাৰে ৰাজহুৱা খণ্ডৰ ইউনিটসমূহে উত্থাপন কৰা নিবিদাৰ বাবে প্ৰথম প্ৰত্যাখ্যানৰ অধিকাৰ (আৰ অ’ এফ আৰ) বৃদ্ধি কৰিছে। ৰাজহুৱা ক্ৰয় (প্ৰেফাৰেন্স টু মেক ইন ইণ্ডিয়া) অৰ্ডাৰ ২০১৭ অনুসৰি ₹২০০ কোটিৰ তলৰ মূল্যৰ জাহাজ ভাৰতীয় গজৰ পৰা ক্ৰয় কৰিব লাগিব, যাৰ ফলত সামুদ্ৰিক সম্পত্তিত আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ লক্ষ্য শক্তিশালী হ’ব।
সোণোৱালে কয়, ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে দক্ষতা আৰু প্ৰামাণিককৰণৰ আহ্বানৰ সৈতে সংগতি ৰাখি প্ৰধান বন্দৰসমূহে ব্যৱহাৰৰ বাবে পাঁচটা মানক টাগ ডিজাইন মুকলি কৰা হৈছে।কেৱল ভাৰতীয় জাহাজ নিৰ্মাণ কাৰখানাত নিৰ্মাণ হ’বলগীয়া এই ডিজাইনসমূহে ক্ৰয় প্ৰক্ৰিয়া সুশৃংখলিত কৰাৰ লগতে খৰচ-বহনক্ষমতা উন্নত কৰাৰ আশা কৰা হৈছে।
জাহাজ মেৰামতিৰ ক্ষেত্ৰত কোচিন শ্বিপয়াৰ্ড লিমিটেডে কোচিত ৯৭০ কোটি টকাৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় জাহাজ মেৰামতিৰ সুবিধা (আই এছ আৰ এফ) উদ্বোধন কৰিছে। এই সুবিধাই ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক আন্তঃগাঁথনিৰ উল্লেখযোগ্য উন্নীতকৰণৰ সূচনা কৰিছে, বিদেশী মেৰামতি ডকৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰিছে আৰু ভাৰতক জাহাজ ৰক্ষণাবেক্ষণৰ বাবে আঞ্চলিক কেন্দ্ৰ হিচাপে স্থান দিছে বুলি সোণোৱালে প্ৰতিক্ৰিয়া প্ৰকাশ কৰে।
সামৰ্থ্য-নিৰ্মাণ সামৰ্থ্য বৃদ্ধিৰ এটা মূল স্তম্ভ। চিএছএল আৰু মাজাগন ডক শ্বিপবিল্ডাৰ্ছ লিমিটেড (এমডিএল) দুয়োটা প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ইন্টাৰশ্বিপ আঁচনিৰ অধীনত পঞ্জীয়ন কৰা হৈছে, যিয়ে ভাৰতীয় যুৱক-যুৱতীসকলক জাহাজ নিৰ্মাণ আৰু সামুদ্ৰিক অভিযান্ত্ৰিকীৰ শেহতীয়া তথ্যৰ সৈতে হাতে কামে পৰিচিত কৰাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰে।
এই পদক্ষেপসমূহৰ তাৎপৰ্য সন্দৰ্ভত ভাষণ দি কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে কয়, ‘বিক্ষিত ভাৰতৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী জীৰ দৃষ্টিভংগীয়ে সামুদ্ৰিক খণ্ডক ভাৰতৰ অৰ্থনৈতিক পুনৰুত্থানৰ কেন্দ্ৰবিন্দুত স্থান দিছে।এটা শক্তিশালী, স্বাৱলম্বী জাহাজ নিৰ্মাণ উদ্যোগে কেৱল কৰ্মসংস্থাপনৰ সৃষ্টি কৰাই নহয়, বিশ্বৰ মঞ্চত আমাৰ কৌশলগত আৰু বাণিজ্যিক স্থিতিও বৃদ্ধি কৰিব।

Ministry of Ports, Shipping and Waterways
“India Ramps Up Shipbuilding Capability to Realise PM Modi’s Vision of Viksit Bharat”: Sarbananda Sonowal
01 AUG 2025 8:17PM by PIB Delhi
India’s shipbuilding industry is undergoing a transformational shift, as the Union Government under Prime Minister Narendra Modi accelerates efforts to build a world-class maritime ecosystem—paving the way for a Viksit Bharat by 2047, asserted Sarbananda Sonowal, the Union Minister of Ports, Shipping & Waterways (MoPSW). The Union Minister was responding to a starred question by Dr Rajeev Bharadwaj, MP from Kangra LSC at the ongoing monsoon session of the Lok Sabha.
In line with the Maritime India Vision 2030 and the long-term strategic roadmap of Amrit Kaal, the Union Budget 2025 has announced a series of reforms and investments aimed at significantly enhancing the capacity and competitiveness of Indian shipyards. These initiatives are expected to strengthen India’s position as an emerging global maritime power, expressed Sonowal.
Highlighting the government's commitment, Sarbananda Sonowal underlined the“The Shipbuilding Financial Assistance Policy which is being revamped to address cost disadvantages,” thereby helping Indian shipyards compete on equal footing with their international counterparts. The inclusion of credit notes for ship breaking in Indian yards reinforces the push towards a circular and sustainable maritime economy.
To boost infrastructure financing, large ships above a specified size will now be classified under the Infrastructure Harmonised Master List, making them eligible for long-term, low-interest funding. Simultaneously, the government will facilitate the development of integrated shipbuilding clusters, equipped with modern infrastructure, skill development centers, and advanced technologies. This, the Budget notes, is aimed at “increasing the range, categories and capacity of ships” built in India.
In a landmark move to address the industry’s need for long-term capital, the government has proposed a ₹25,000 crore Maritime Development Fund, with up to 49% government contribution. This fund will mobilise private and port-led investments to expand and modernise India's shipbuilding and repair capabilities.
Recognising the long gestation nature of the industry, tax exemptions on Basic Customs Duty (BCD) for raw materials and components used in shipbuilding and ship-breaking have been extended for another 10 years. “Our commitment to empower and enable our maritime sector is absolute and it is with this intent we are working under the dynamic leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi ji,” said Sarbananda Sonowal.
These budgetary interventions come on top of ongoing reforms that are already reshaping the sector. Indian shipyards currently benefit from financial assistance for contracts signed between April 1, 2016, and March 31, 2026. The grant of infrastructure status to shipyards has unlocked access to institutional finance at favorable terms, and the ability to issue infrastructure bonds—critical enablers for capacity enhancement.
To give Indian shipbuilders a competitive edge in public procurement, the government has extended the Right of First Refusal (ROFR) for tenders floated by public sector units. As per the Public Procurement (Preference to Make in India) Order 2017, vessels valued under ₹200 crore must be procured from Indian yards, thereby reinforcing the goal of self-reliance in maritime assets.
“In line with Prime Minister Modi’s call for efficiency and standardisation, five standardised tug designs have been released for use by major ports. These designs, to be built exclusively in Indian shipyards, are expected to streamline procurement processes and improve cost-effectiveness,” said Sonowal.
On the ship repair front, Cochin Shipyard Limited has inaugurated a ₹970 crore International Ship Repair Facility (ISRF) in Kochi. This facility marks a significant upgrade in India’s maritime infrastructure, reducing dependency on foreign repair docks and positioning India as a regional hub for ship maintenance, Sonowal responded.
Capacity-building is a core pillar of capability enhancement. Both CSL and Mazagon Dock Shipbuilders Limited (MDL) are registered under the Prime Minister’s Internship Scheme, offering young Indians hands-on exposure to the latest in shipbuilding and marine engineering.
Speaking on the significance of these initiatives, Union Minister of Ports, Shipping and Waterways Sarbananda Sonowal said, “Prime Minister Narendra Modi ji’s vision for Viksit Bharat places the maritime sector at the heart of India’s economic resurgence. A strong, self-reliant shipbuilding industry will not only generate employment but will also enhance our strategic and commercial standing on the global stage. India is not just building ships; we are building a resilient future. These reforms will unlock new opportunities for investment, innovation, and international collaboration in the maritime domain.”