ଆଦିବାସୀ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଓଡ଼ିଶାରେ ଚତୁର୍ଥ ଆଦି କର୍ମଯୋଗୀ ରିଜିଓନାଲ ପ୍ରୋସେସ ଲ୍ୟାବ୍‍ ଆୟୋଜିତ
ଉତ୍ତରଦାୟୀ ପ୍ରଶାସନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ
01 AUG 2025 8:14PM by PIB Bhubaneswar
ସମାବେଶୀ ବିକାଶ ଏବଂ ସେବା ପ୍ରଦାନ ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ସ୍ୱରୂପ ଆଜି ଭୁବନେଶ୍ୱରରେ ଚତୁର୍ଥ ଆଦି କର୍ମଯୋଗୀ ରିଜିଓନାଲ ପ୍ରୋସେସ ଲ୍ୟାବ୍‍ (ଆରପିଏଲ) ର ଉଦଘାଟନ ହୋଇଯାଇଛି। ଅଗ୍ରଣୀ ଧରତୀ ଆବା ଜନଜାତୀୟ ଗ୍ରାମ ଉତ୍କର୍ଷ ଅଭିଯାନ (ଡିଏଜେଜିୟୁଏ) ପୌରହିତ୍ୟରେ ଆୟୋଜିତ ଏହି ସପ୍ତାହବ୍ୟାପୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଆଗଧାଡ଼ିର ଆଦିବାସୀ କାର୍ଯ୍ୟକର୍ତ୍ତାଙ୍କୁ ଉତ୍ତରଦାୟୀ, ଜନକୈନ୍ଦ୍ରିକ ଶାସନ ଚଳାଇବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଜ୍ଞାନ ସହିତ ସଜ୍ଜିତ କରିବା ।
ଏହି ରିଜିଓନାଲ ପ୍ରୋସେସ ଲ୍ୟାବ୍‍କୁ ଓଡ଼ିଶା ସରକାରଙ୍କ ଅନୁସୂଚିତ ଜାତି ଓ ଜନଜାତି ବିକାଶ, ସଂଖ୍ୟାଲଘୁ ଓ ପଛୁଆ ବର୍ଗ କଲ୍ୟାଣ ବିଭାଗ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନିତ୍ୟାନନ୍ଦ ଗଣ୍ଡ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଓଡ଼ିଶା ସରକାରଙ୍କ ମୁଖ୍ୟ ଶାସନ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ମନୋଜ ଆହୁଜା, ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଜନଜାତି ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅତିରିକ୍ତ ଶାସନ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ମନୀଷ ଠାକୁର, ଓଡିଶା ସରକାରଙ୍କ ଜନଜାତି ଓ ଅନୁସୂଚିତ ଜାତି ବିକାଶ ବିଭାଗର କମିଶନର ତଥା ଶାସନ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ବି. ପରମେଶ୍ୱରନ, ବିଭାଗୀୟ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ସୁଶ୍ରୀ ମାନସୀ ନିମ୍ବାଲ ଏବଂ ଜନଜାତି ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ସୁଶ୍ରୀ ସମିଧା ସିଂହ ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ, ବିହାର ଏବଂ ଓଡ଼ିଶାର ୨୫ ଜଣ ମନୋନୀତ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କୁ ଏକାଠି କରିଥିବାବେଳେ ଭାରତ ଗ୍ରାମୀଣ ଜୀବିକା ଫାଉଣ୍ଡେସନ (ବିଆରଏଲଏଫ) ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହୋଇଥିଲା।
ଆଦି କର୍ମଯୋଗୀ ହେଉଛି ଆଦିବାସୀ ବାସ୍ତବତାରେ ନିହିତ ପ୍ରତିକ୍ରିୟାଶୀଳ ଶାସନ । ଏଥିରେ ଆଦି କର୍ମଯୋଗୀ-ପ୍ରତିକ୍ରିୟାଶୀଳ ଶାସନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ହେଉଛି ରାଜ୍ୟ, ଜିଲ୍ଲା, ବ୍ଲକ ଏବଂ ଗ୍ରାମ ସ୍ତରରେ ଆଦିବାସୀ ଆଗଧାଡ଼ିର କର୍ମୀ ଏବଂ ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟକର୍ତ୍ତାଙ୍କ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଆଦିବାସୀ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଏକ ଅଗ୍ରଣୀ ପଦକ୍ଷେପ। କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନା ଯଥା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଶିକ୍ଷା, ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ, ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ, ଜଳ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଜଙ୍ଗଲ ଭଳି ବିଭିନ୍ନ ବିଭାଗର ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରିବା ସହିତ ପ୍ରଭାବୀ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ । ଏଥିରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଗୋଷ୍ଠୀଗତ ଯୋଗଦାନ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ଉତ୍ତରଦାୟୀ ଶାସନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆଦି ରହିଛି ।
ଓଡ଼ିଶାରେ ରିଜିଓନାଲ ପ୍ରୋସେସ ଲ୍ୟାବ୍‍ (ଆରପିଏଲ) କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣର ଏକ କ୍ୟାସକେଡିଂ ମଡେଲର ଅଂଶବିଶେଷ। ତାଲିମପ୍ରାପ୍ତ ରାଜ୍ୟସ୍ତରୀୟ ମାଷ୍ଟର ପ୍ରଶିକ୍ଷକମାନେ (ଏସ୍ଏମଟି) ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ଜ୍ଞାନର ପ୍ରସାରକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରି ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ଜିଲ୍ଲା ପ୍ରକ୍ରିୟା ପରୀକ୍ଷାଗାରଗୁଡ଼ିକର ନେତୃତ୍ୱ ନେବେ।
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉଦଘାଟନୀ ଅଭିଭାଷଣ ପ୍ରଦାନ କରି ମାନ୍ୟବର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନିତ୍ୟାନନ୍ଦ ଗୋଣ୍ଡ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ, "ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଆଧାରରେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆଦିବାସୀ ପରିବାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୌଳିକ ସେବା ପହଂଚାଇବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଲାଗି ଧରତୀ ଆବା ଜନଜାତି ଗ୍ରାମ ଉତ୍କର୍ଷ ଅଭିଯାନର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। ସେବା ପ୍ରଦାନକାରୀମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଆଦି କର୍ମଯୋଗୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, ଯେଉଁମାନେ ଏହି ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ପାଳନ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ। ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନେ ଏହି ଅଭିଯାନକୁ ଜିଲ୍ଲା ଏବଂ ବ୍ଲକ ସ୍ତରରେ ଆଗକୁ ନେବା ଉଚିତ।
ମୁଖ୍ୟ ଶାସନ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ମନୋଜ ଆହୁଜା ଆନ୍ତଃବିଭାଗୀୟ ସମନ୍ୱୟର ଶକ୍ତି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଛନ୍ତି, "ସମ୍ମିଳନୀ ଦ୍ୱାରା ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହୋଇପାରିବ। ପ୍ରତିକ୍ରିୟାଶୀଳ, ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିଭାଗ ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଉଚିତ।
କମିଶନର ତଥା ସଚିବ ଶ୍ରୀ ବି. ପରମେଶ୍ୱରନ କହିଥିଲେ, "ଉତ୍ତରଦାୟୀ ଶାସନ ଏକକାଳୀନ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ନୁହେଁ, ଏହା ଜନସେବା ପ୍ରଦାନକୁ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଜୀବନ୍ତ ଅଭିଜ୍ଞତା ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକତା ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା ଆବଶ୍ୟକ।"
ଆଦିବାସୀ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ବିଭୁ ନାୟାର ଭର୍ଚୁଆଲ ମାଧ୍ୟମରେ ଯୋଗ ଦେଇ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ, ସେ କହିଥିଲେ ଯେ "ଆପଣମାନେ ହେଉଛନ୍ତି ପରିବର୍ତ୍ତନର ପ୍ରତିନିଧି, ଯେଉଁମାନେ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକ ବିଷୟରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଜ୍ଞାନକୁ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ପହଞ୍ଚାଇବେ। ଏହି ସାତ ଦିନିଆ ପ୍ରୋସେସ୍‍ ଲ୍ୟାବ୍‍ ହେଉଛି ଶାସନ କିପରି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଏ ତାହା ପୁନର୍ବିଚାର କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଜୀବନ ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ସୁଯୋଗ। "ସେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କ ଠାରୁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ନେତୃତ୍ୱ ପାଇଁ ମତ ଲୋଡିଥିଲେ ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଚାବିକାଠି ଭାବରେ ଗୋଷ୍ଠୀ-ପ୍ରତିକ୍ରିୟାଶୀଳ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ଆଦି କର୍ମଯୋଗୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟକର୍ତ୍ତା, ନାଗରିକ ସଂଗଠନ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଛି। ପପୁଲେସନ ସର୍ଭିସେସ୍ ଇଣ୍ଟରନ୍ୟାସନାଲ (ପିଏସ୍ଆଇ) ଏବଂ ବିଆରଏଲ୍ଏଫ୍ ଭଳି ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକର ଉପସ୍ଥିତି ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ, ସାଂସ୍କୃତିକ ମୂଳ ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା ନିର୍ମାଣରେ ନାଗରିକ ସମାଜର ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲା ।
ଭୁବନେଶ୍ୱର ଆରପିଏଲ ୨୦ ଲକ୍ଷ ଆଦିବାସୀ ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ନେତୃତ୍ୱର ଏକ କ୍ୟାଡର ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ମିଶନରେ ଆଉ ଏକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ, ଯେଉଁମାନେ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଦେଶକୁ ବିକଶିତ ଭାରତ ଦିଗରେ ଆଗେଇ ନେବେ।

Ministry of Tribal Affairs
Odisha Hosts 4th Adi Karmayogi Regional Process Lab to Strengthen Responsive Governance and Empower Tribal Communities
01 AUG 2025 8:14PM by PIB Delhi
In a significant step toward inclusive development and last-mile service delivery, the 4th Adi Karmayogi Regional Process Lab (RPL) was inaugurated today in Bhubaneswar. This week-long programme, held under the flagship Dharti Aaba Janjatiya Gram Utkarsh Abhiyan (DAJGUA), aims to equip frontline tribal functionaries with the tools and knowledge to drive responsive, people-centric governance.
The Regional Process Lab was inaugurated by Hon’ble Minister Shri Nityananda Gond, Minister of SC & ST Development, Minorities and Backward Class Welfare Department, Government of Odisha. The event was graced by the presence of senior dignitaries, Shri Manoj Ahuja, IAS, Chief Secretary, Government of Odisha, Shri Manish Thakur, IAS, Additional Secretary, Ministry of Tribal Affairs, Government of India, Shri B. Parameswaran, IAS, Commissioner-cum-Secretary, ST & SC Development Department, Odisha, Ms. Manasi Nimbhal, IAS, Director (ST), Government of Odisha, Ms. Samidha Singh, Director, Ministry of Tribal Affairs.
The programme brings together 25 selected participants from Jharkhand, Bihar, and Odisha, and is facilitated by the Bharat Rural Livelihoods Foundation (BRLF).
Adi Karmayogi: Responsive Governance Rooted in Tribal Realities
The Adi Karmayogi – Responsive Governance Programme is a pioneering initiative of the Ministry of Tribal Affairs to build the capacity of tribal frontline workers and government functionaries at the state, district, block, and village levels. It seeks to strengthen:
• Effective implementation of welfare schemes
• Convergence across departments such as Health, Education, Women & Child Development, Rural Development, Jal Shakti, and Forests
• Participatory learning and community engagement
• Transparent and accountable governance mechanisms
The Regional Process Lab (RPL) in Odisha is part of a cascading model of capacity building. The trained State Master Trainers (SMTs) will lead State and District Process Labs, ensuring contextual and localized knowledge dissemination.
Leadership Voices: A Collective Call for Transformation
Delivering the inaugural address, Hon’ble Minister Shri Nityananda Gond emphasized, “Under the Hon’ble Prime Minister’s vision, the Dharti Aaba Janjatiya Gram Utkarsh Abhiyan has been launched to ensure basic services reach every tribal household. The Adi Karmayogi programme is crucial for empowering the service providers who must deliver on that promise. Participants must take this mission forward at the district and block levels.”
Chief Secretary Shri Manoj Ahuja stressed the power of inter-departmental convergence, “Convergence can accelerate change in tribal regions. Every department must work in collaboration to ensure responsive, holistic development.”
A person standing at a podium with a podium and flowersAI-generated content may be incorrect.
Shri B. Parameswaran, Commissioner-cum-Secretary, stated, “Responsive governance is not a one-time intervention, it must align public service delivery with the lived experiences and needs of tribal communities.”
Shri Vibhu Nayar, Secretary, Ministry of Tribal Affairs, joined virtually and congratulated participants, “You are the agents of change who will carry forward crucial knowledge about Central and State government schemes to the grassroots. This seven-day Process Lab is a life-changing opportunity to rethink how governance is delivered.” He called for committed leadership from the participants and emphasized community-responsive policymaking as key to impactful change.
A group of people sitting at tablesAI-generated content may be incorrect.
A Collaborative Framework for Tribal Empowerment
The Adi Karmayogi Programme is designed to foster collaboration among government functionaries, civil society organizations, and tribal communities. The presence of institutions like Population Services International (PSI) and BRLF ensures civil society participation in building contextual, culturally rooted learning systems.
The Bhubaneswar RPL marks another milestone in the Government of India’s mission to create a cadre of 20 lakh tribal change leaders who will lead the nation toward Viksit Bharat by 2047.
A group of people sitting in a circleAI-generated content may be incorrect.
A group of people sitting in chairsAI-generated content may be incorrect.