গৃহ মন্ত্ৰালয়
ড্ৰাগছ জব্দ
22 JUL 2025 3:49PM by PIB Guwahati
২০২২ সাপেক্ষে নেচনেল ক্ৰাইম ৰেকৰ্ড ব্যুৰ’ৱে (NCRB) প্ৰকাশ কৰা শেহতীয়া তথ্য অনুসৰি ২০১৮-ৰ পৰা ২০২২-লৈকে নাৰ্কটিক ড্ৰাগছ আৰু চাইক’ট্ৰপিক চাবচটেন্স আইনৰ অধীনত পঞ্জীয়ন হোৱা জব্দৰ ঘটনা আৰু গোচৰৰ পৰিসংখ্যাৰ ৰাজ্য-ভিত্তিক আৰু বছৰ-ভিত্তিক বিৱৰণ ক্ৰমে পৰিশিষ্ট-I আৰু II ত আছে।
আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ৰেকেটৰে জড়িত বিশাল পৰিমাণৰ ড্ৰাগছ জব্দৰ ক্ষেত্ৰত তদন্ত, তথ্য আৰু গ্ৰহণ কৰা ব্যৱস্থা নিজ-নিজ ড্ৰাগছ আইন প্ৰয়োগকাৰী সংস্থাই গ্ৰহণ কৰে। ২০২০-ৰ পৰা ২০২৫-লৈকে (মে’লৈকে) এনচিবি-এ ১১৬ টা গুৰুত্বপূৰ্ণ গোচৰ পঞ্জীয়ন কৰিছে, য’ত ১০৯৩১৮ কেজি ড্ৰাগছ জব্দ কৰা হৈছে। এনচিবি-এ ধাৰাবাহিকভাৱে যোগানকাৰী, ৰিচিভাৰ আৰু কেৰিয়াৰক গ্ৰেপ্তাৰত মনোনিৱেশ কৰি আহিছে। ইয়াৰ উপৰিও ড্ৰাগছ সৰবৰাহৰ নেটৱৰ্কৰ আৰ্থিক মেৰুদণ্ড ভাঙি পেলোৱাৰ উদ্দেশ্যেৰে সকলো গুৰুত্বপূৰ্ণ গোচৰতে বিত্তীয় তদন্ত কৰা হয়। পুনৰাবৃত্তিমূলক অপৰাধীৰ ক্ষেত্ৰত নাৰ্কটিক ড্ৰাগছ আৰু চাইক’ট্ৰপিক চাবচটেন্সৰ অবৈধ সৰবৰাহ প্ৰতিৰোধ আইন (PITNDPS Act), ১৯৮৮-ৰ বিধানৰ অধীনত ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰাটো নিশ্চিতকৰণৰ প্ৰচেষ্টা হাতত লোৱা হৈছে।
দেশত ইয়াৰ ব্যৱহাৰৰ সমস্যাৰ মূল্যায়ন আৰু জানিবলৈ ৰাষ্ট্ৰীয় ড্ৰাগছ নিৰ্ভৰশীলতা চিকিৎসা কেন্দ্ৰ (NDDTC), এইমছ, নতুন দিল্লীৰ জৰিয়তে সামাজিক ন্যায় আৰু সবলীকৰণ মন্ত্ৰালয়ৰ (MoSJE) দ্বাৰা ‘ভাৰতত দ্ৰব্যৰ অপ-ব্যৱহাৰৰ পৰিসৰ’ সম্পৰ্কে এক বিস্তৃত ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্য্যায়ৰ সমীক্ষা হাতত লোৱা হৈছিল। ২০১৯-ত ইয়াৰ প্ৰকাশ পাইছিল।
পদাৰ্থ
শিশু আৰু কিশোৰ-কিশোৰী (১০-১৭ বছৰ)
প্ৰাপ্তবয়স্ক (১৮-৭৫ বছৰ)
প্ৰসাৰ
(%ত)
আনুমানিক ব্যৱহাৰকাৰী
প্ৰসাৰ
(%ত)
আনুমানিক ব্যৱহাৰকাৰী
ভাং
০.৯০
২০,০০,০০০
৩.৩০
২,৯০,০০,০০০
অপিঅ’ইড
১.৮০
৪০,০০,০০০
২.১০
১,৯০,০০,০০০
প্ৰশমক
০.৫৮
২০,০০,০০০
১.২১
১,১০,০০,০০০
কোকেইন
০.০৬
২,০০,০০০
০.১১
১০,০০,০০০
এটিএছ
০.১৮
৪,০০,০০০
০.১৮
২০,০০,০০০
হেলুচিনোজেন
০.০৭
২,০০,০০০
০.১৩
২০,০০,০০০
উৎসঃ সামাজিক ন্যায় আৰু সবলীকৰণ মন্ত্ৰালয়।
ভাৰতক এখনি ড্ৰাগছ-মুক্ত ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ ড্ৰাগছ সৰবৰাহৰ বিৰুদ্ধে হাতত লোৱা অভিযানৰ অংশ হিচাপে চৰকাৰে ভিন্ন ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিছে, ইয়াৰে একাংশ ব্যৱস্থাৰ সবিশেষ তলত উল্লেখ কৰা হৈছেঃ -
- নাৰ্কটিক ড্ৰাগছ আৰু চাইক’ট্ৰপিক চাবচটেন্স (NDPS) আইন, ১৯৮৫-ত নাৰ্কটিক ড্ৰাগছ, চাইক’ট্ৰপিক চাবচটেন্স আৰু নিয়ন্ত্ৰিত পদাৰ্থৰ অবৈধ সৰবৰাহৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ শাস্তিৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। চৰকাৰে ১৩৪ বিধ নাৰ্কটিক ড্ৰাগছ (ধাৰা ২(xi)(b)-ৰ অধীনত), ১৭৩ বিধ চাইক’ট্ৰপিক চাবচটেন্স (ধাৰা ৩-ৰ অধীনত) আৰু ৪৫ বিধ নিয়ন্ত্ৰিত পদাৰ্থৰ সূচী নিৰ্ধাৰণ কৰিছে।
(ধাৰা ৯এ-ৰ অধীনত) জনস্বাৰ্থত ইয়াৰ ব্যৱহাৰ নিয়ন্ত্ৰণ বা নিষিদ্ধকৰণৰ লগতে বৈধ চিকিৎসা আৰু বৈজ্ঞানিক উদ্দেশ্যৰ বাবেহে ইয়াৰ উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰা হৈছে।
(ii) কেন্দ্ৰীয় আৰু ৰাজ্যিক সংস্থাসমূহৰ মাজত সমন্বয় সাধন কৰা ৪-স্তৰীয় নাৰ্ক-সমন্বয় কেন্দ্ৰ (NCORD) ব্যৱস্থা গঠন।
(iii) সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত এন্টি-নাৰ্কটিক্স টাস্ক ফ’ৰ্চ (ANTF) গঠন কৰা হৈছে, যিয়ে স্থানীয় বলবৎকৰণৰ বাবে এনচিঅ’আৰডি সচিবালয় হিচাপেও কাম কৰে।
(iv) উল্লেখযোগ্য ড্ৰাগছ জব্দৰ ঘটনাৰ তদন্ত চোৱাচিতা কৰিবলৈ নাৰ্কটিক্স কন্ট্ৰল ব্যুৰ’ৰ (NCB) সঞ্চালক প্ৰধানৰ অধীনত এখন যুটীয়া সমন্বয় কমিটি (JCC) গঠন কৰা হৈছে।
(v) সীমান্ত আৰু ৰেলপথত বলবৎকৰণৰ বাবে এনডিপিএছ আইনৰ অধীনত সীমান্তৰক্ষী বাহিনী আৰু ৰেলৱে সুৰক্ষা বাহিনীক ক্ষমতা প্ৰদান কৰা হৈছে।
(vi) এনচিবি-এ নৌসেনা, ক’ষ্ট গাৰ্ড, সীমান্ত সুৰক্ষা বাহিনী আৰু ৰাজ্যিক এএনটিএফ-ৰ দৰে আন-আন সংস্থাৰ সৈতে সহযোগিতা কৰি যৌথভাৱে ড্ৰাগছ বিৰোধী অভিযান হাতত লৈছে।
(vii) ড্ৰাগছ ধৰা পেলাবলৈ বন্দৰসমূহত চালানৰ ইলেক্ট্ৰনিক স্কেনিং কাৰ্য্যকৰী কৰা হৈছে।
(viii) এনচিবি-এ নিয়মিতভাৱে ড্ৰাগছ আইন প্ৰয়োগকাৰী সংস্থা (DLEA)-ৰ বিষয়াসকলক প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰে।
(ix) তদন্ত আৰু সক্ৰিয় পুলিচিঙৰ সহায়ৰ বাবে গ্ৰেপ্তাৰ কৰা নাৰ্ক-অপৰাধীৰ ৰাষ্ট্ৰীয় সংহত তথ্যকোষ (NIDAAN) পৰ্টেল মুকলি কৰা হৈছে।
(x) মাদক-পদাৰ্থ নিষেধ সূচনা কেন্দ্ৰ (MANAS)- কল, এছএমএছ, চেটবট, ইমেইল বা ৱেবৰ জৰিয়তে ড্ৰাগছ-সম্পৰ্কীয় ঘটনা সম্পৰ্কে অৱগত কৰিবলৈ ২৪x৭ টোল ফ্ৰী হেল্পলাইন (1933) স্থাপন কৰা হৈছে।
(xi) এনচিবি-এ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ড্ৰাগছ সৰবৰাহৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ সক্ৰিয় তথ্য-বিনিময় আৰু অনুসন্ধানমূলক সহযোগিতাৰ বাবে ম্যানমাৰ, ইৰান, বাংলাদেশ আদিৰ দৰে চুবুৰীয়া দেশসমূহৰ সৈতে উচ্চ-পৰ্য্যায়ৰ আলোচনাত মিলিত হয়।
(xii) ১০০০-ৰো অধিক মাষ্টাৰ স্বেচ্ছাসেৱকৰ জৰিয়তে দেশৰ সকলো জিলাতে নিচা মুক্তি ভাৰত অভিযান (NMBA) আৰম্ভ কৰা হয়। এই অভিযানে ৫.৫১ কোটিৰো অধিক যুৱক-যুৱতী আৰু ৩.৪৩ কোটি মহিলাকে প্ৰমুখ্য কৰি ১৬.৪৯ কোটিৰো অধিক লোকৰ কাষ চাপিছে।
(xiii) চৰকাৰে সমগ্ৰ দেশতে ৩৫২ টা নিচাসক্তৰ বাবে সংহত পুনৰ্বাসন কেন্দ্ৰ (IRCA), ৪৬ টা সমাজ-ভিত্তিক পীৰ লিড হস্তক্ষেপ (CPLI) কেন্দ্ৰ, ৭৫ টা আউটৰিচ এণ্ড ড্ৰপ ইন কেন্দ্ৰ (ODIC), ১৪৮ টা নিচা চিকিৎসা সুবিধা (ATF), ১৩৮ টা জিলা ডি-এডিকচন কেন্দ্ৰ (DDAC)-ক আৰ্থিক সাহায্য প্ৰদান কৰিছে।
(xiv) সহায় বিচৰা ব্যক্তিসকলক প্ৰাথমিক পৰামৰ্শ আৰু তাৎক্ষণিক সহায় প্ৰদানৰ বাবে এটা টোল-ফ্ৰী হেল্পলাইন নং 14446 আৰম্ভ কৰা হৈছে।
(xv) চৰকাৰে স্বায়ত্তশাসিত সংস্থা নেচনেল ইনষ্টিটিউট অৱ ছ’চিয়েল ডিফেন্সে (NISD) আৰু আন-আন সহযোগী সংস্থা যেনেঃ ৰাজ্যিক শৈক্ষিক গৱেষণা আৰু প্ৰশিক্ষণ প্ৰতিষ্ঠান (SCERT), কেন্দ্ৰীয় বিদ্যালয় সংগঠন (KVS) আদিৰ জৰিয়তে ছাত্ৰ-ছাত্ৰী, শিক্ষক-শিক্ষয়িত্ৰী, অভিভাৱক-অভিভাৱিকাসকলকে প্ৰমুখ্য কৰি সকলো অংশীদাৰৰ বাবে নিয়মীয়াকৈ সজাগতা কাৰ্য্যসূচী অনুষ্ঠিত কৰে।
(xvi) এনএমবিএ-ক সমৰ্থন আৰু গণ সজাগতামূলক কাৰ্য্যসূচী হাতত ল’বলৈ আধ্যাত্মিক সংস্থাসমূহৰ সৈতে বুজাবুজিৰ চুক্তিত (MoU) স্বাক্ষৰ কৰা হৈছে।
******
পৰিশিষ্ট-I
২০১৮-ত দেশত নাৰ্কটিক ড্ৰাগছ আৰু চাইক’ট্ৰপিক চাবচটেন্স (NDPS) আইন, ১৯৮৫-ৰ অধীনত জব্দ কৰা ড্ৰাগছৰ ৰাজ্য-ভিত্তিক/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলভিত্তিক বিৱৰণঃ
ক্ৰমিক নং
ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল
জব্দ কৰা ড্ৰাগছৰ মুঠ পৰিমাণ
কিগ্ৰা
সংখ্যা
লিটাৰ
১
অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ
৩৩৯৩০.৫২২
০
০
২
অৰুণাচল প্ৰদেশ
১৮৬৯.২০৮
৮৭৪
০
৩
অসম
১৫৪৮৫.৫৯৬
১৬৩৫২৫
৫৪৩৪৬.২০০
৪
বিহাৰ
৩২৪৪২.৯৭০
২০৫১৬
২০৫৩.৪৬০
৫
ছত্তীশগড়
৩৬৭৮৫.৮৬৪
১২৭২৭৭
৩৪৫৭.৭২০
৬
গোৱা
৭৯.৪৬৯
০
০
৭
গুজৰাট
১২৭৮০.১৮৬
২৭১২৬
০
৮
হাৰিয়ানা
১৬২৩৩.৫০৭
৭২৭৪২৫
১২৫৭.৭২৩
৯
হিমাচল প্ৰদেশ
১০৭২.০০৬
১৬০৬০৯
৪৯৬.১০০
১০
ঝাৰখণ্ড
৩৪৬৩.৯৫৮
১৮৩৫
৯৮.১০৫
১১
কৰ্ণাটক
৭৪৮৯.২৪৬
২৮৭১
৬.০০০
১২
কেৰালা
১৩৭৮.৩২৫
২১০৭৫
০.০১২
১৩
মধ্য প্ৰদেশ
৩১১৮৭২১.৪২০
৬২৯৩১৫
৫৭০.৮০০
১৪
মহাৰাষ্ট্ৰ
১৯৭৬৪.৩৩৮
১৪৩০২২
৯০৮.৮০০
১৫
মণিপুৰ
৪০২৭৫.৬৬০
৩৪৭৩০৯
৬.৫৪৪
১৬
মেঘালয়
১৪১৭.৭৪৭
৬৯৫৯২
০
১৭
মিজোৰাম
২৫০.৭৯১
১০০
০
১৮
নাগালেণ্ড
২৮১৯.৬৮৬
৪৭১২৫
৩০০.০০০
১৯
ওড়িশা
৫০৭৫৯.৮৯৭
১৬২৮
৭২৬.০০০
২০
পঞ্জাৱ
৫০০৪৫.১৮১
৬৩৯৭৯১৯
৩৬৮.৪০১
২১
ৰাজস্থান
১১১৪৩০.২০০
১২১৫৭৭১
২০১.৮৬০
২২
ছিকিম
০.০১৫
১০৪০
৫.০০০
২৩
তামিলনাডু
১২১১৫.৭০২
১৪৯০৩২
০
২৪
তেলেংগানা
৬০৫৪.০৯৫
০
০
২৫
ত্ৰিপুৰা
৬২৬৭৪.৬১১
৬৪৩৭৫৫
২৩০১৭.৮০০
২৬
উত্তৰ প্ৰদেশ
২২১৭৬০.০৪২
৩০৬৭৪০
৭১৭২১৪৬.১৬০
২৭
উত্তৰাখণ্ড
১৬০৯.৫৬৩
১১৭২১৫
০.০০০
২৮
পশ্চিম বংগ
৩১০৭৯.৯০৫
১৫২৪১
১৫৬৯২.৬০৪
| |
মুঠ ৰাজ্য
৩৮৯৩৭৮৯.৭১০
১১৩৩৭৯৩৭
৭২৭৫৬৫৯.২৮৯
২৯
আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জ
৬৭.৯৬৩
০
০
৩০
চণ্ডীগড়
৫১.৭০৯
৫২১৬
৫.৪০০
৩১
দাদৰা আৰু নগৰ হাভেলী আৰু দমন আৰু দিউ+
২৪.৭৬৯
০
০
৩২
দিল্লী
৬১৪৫.৬৬৩
৭৩৮২৫৬
১১২০.০০০
৩৩
জম্মু আৰু কাশ্মীৰ*
১৯৩৫৩.৬৭৭
৮৭৭১৩
৭৯৯৭.২২০
৩৪
লাডাখ
-
-
-
৩৫
লাক্ষাদ্বীপ
০.৬৫০
০
০
৩৬
পুডুচেৰী
১৩.৫৪১
০
০
মুঠ কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল
২৫৬৫৭.৯৭২
৮৩১১৮৫
৯১২২.৬২০
মুঠ (সমগ্ৰ ভাৰত)
৩৯১৯৪৪৭.৬৮২
১২১৬৯১২২
৭২৮৪৭৮১.৯০৯
উৎসঃ ক্ৰাইম ইন ইণ্ডিয়া, এনচিআৰবি
পৰিশিষ্ট-I (ক্ৰমশঃ)
২০১৯-ত দেশত নাৰ্কটিক ড্ৰাগছ আৰু চাইক’ট্ৰপিক চাবচটেন্স (NDPS) আইন, ১৯৮৫-ৰ অধীনত জব্দ কৰা ড্ৰাগছৰ ৰাজ্য-ভিত্তিক/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলভিত্তিক বিৱৰণঃ
ক্ৰমিক নং
ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল
জব্দ কৰা ড্ৰাগছৰ মুঠ পৰিমাণ
কিগ্ৰা
সংখ্যা
লিটাৰ
১
অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ
৬৬৬৬৯.৫২৯
১৬০
০
২
অৰুণাচল প্ৰদেশ
১৯৯৩.৭৫০
০
০
৩
অসম
১৭৩৫২.৫৪৪
১৬০৪১২৭
৭৩৭৭.৬৫৮
৪
বিহাৰ
৫১২৪.৭৬১
৪৯১০
৬৭৫.২৬০
৫
ছত্তীশগড়
১৯৯৫৩.২২৫
৮৬০৭৯
১৩০৮.৫০০
৬
গোৱা
৮৫.২১৫
২
০
৭
গুজৰাট
১৪৯২৩.৪৮৯
৪২০০
০
৮
হাৰিয়ানা
১৬৮০৬.২২৮
৮৯২১৩১
৩৬৪৭৯.২০০
৯
হিমাচল প্ৰদেশ
১৭৬৩.৮৫৩
২০০৩৮৬
৯৭০.০০০
১০
ঝাৰখণ্ড
৪০৭৩.৩৩৫
৩৮৩৪
৪৫৫.৮১৬
১১
কৰ্ণাটক
৭৮০০.৭১৮
১৭০৫
৫
১২
কেৰালা
২৫৪৮.৪৭৫
৫৬৬১
০
১৩
মধ্য প্ৰদেশ
৬০৮৬৪.১২৮
৪০৮৩৯
৪২৬০.০১০
১৪
মহাৰাষ্ট্ৰ
২০৬২২.৭১৭
৩২২০
৪১৯১.৭১২
১৫
মণিপুৰ
৪৬১৪২.১৮৭
৩৯৩৩০৯
৪৮.৩২৪
১৬
মেঘালয়
১২৮১.৯৮৩
৩৬
৭৯.০০০
১৭
মিজোৰাম
৯৯১.১৮৯
০
০
১৮
নাগালেণ্ড
১৭৩২.২৭১
২৬০৮৪৯
১.১৩৪
১৯
ওড়িশা
৬১৯৯৩.৮৩৫
০
১১১২.২০০
২০
পঞ্জাৱ
৪৪২৩৯.০৭০
১০২১৪৭০১
১৫২৬.৭১৬
২১
ৰাজস্থান
৩১০৭৩২.৪২৮
১৫১০৪৪৭
২০৬.২০০
২২
ছিকিম
১৬.৭৯৮
০
০
২৩
তামিলনাডু
২৮৭৫৭.৫০২
৪২০
০
২৪
তেলেংগানা
১৩২৭৮.০৯৩
২৬৪
০
২৫
ত্ৰিপুৰা
১৫৮৫৮.৯৪৯
২১৫৬৭৫৪
৮৫৮৫২৮.৮২০
২৬
উত্তৰ প্ৰদেশ
২৭২১৯৭.৩১৯
১৩৫৫৩৭৩
১০৭৯১৮৪৯.৮২০
২৭
উত্তৰাখণ্ড
২০৭৩.১০৫
৫২১৪৯
৯৪.০০০
২৮
পশ্চিম বংগ
৩৬৮৩৪.৮৬০
৪০০৭৪৭
২১৩১৬.৩৩৫
| |
মুঠ ৰাজ্য
১০৭৬৭১১.৫৫৬
১৯১৯২৩০৩
১১৭৩০৪৮৫.৭০৫
২৯
আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জ
১২১.৯৯৯
১১৭৬১
৭৮.২০০
৩০
চণ্ডীগড়
৩৯৮.৭২৭
১৫০৯৮
২.৪০০
৩১
দাদৰা আৰু নগৰ হাভেলী আৰু দমন আৰু দিউ+
০
০
০
৩২
দিল্লী
৭৮৯৫.৯৩৭
১৪৬৫৮৩২
৩০০০.০০০
৩৩
জম্মু আৰু কাশ্মীৰ*
২৬৫১৭.৩৮৮
১৬৪৪২৮
২১৩৩.৩০০
৩৪
লাডাখ
৩৫
লাক্ষাদ্বীপ
০.৪৬৬
০
০
৩৬
পুডুচেৰী
০
০
০
মুঠ কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল
৩৪৯৩৪.৫১৭
১৬৫৭১১৯
৫২১৩.৯০০
মুঠ (সমগ্ৰ ভাৰত)
১১১১৬৪৬.০৭৩
২০৮৪৯৪২২
১১৭৩৫৬৯৯.৬০৫
উৎসঃ ক্ৰাইম ইন ইণ্ডিয়া, এনচিআৰবি
পৰিশিষ্ট-I (ক্ৰমশঃ)
২০২০-ত দেশত নাৰ্কটিক ড্ৰাগছ আৰু চাইক’ট্ৰপিক চাবচটেন্স (NDPS) আইন, ১৯৮৫-ৰ অধীনত জব্দ কৰা ড্ৰাগছৰ ৰাজ্য-ভিত্তিক/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলভিত্তিক বিৱৰণঃ
ক্ৰমিক নং
ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল
জব্দ কৰা ড্ৰাগছৰ মুঠ পৰিমাণ
কিগ্ৰা
সংখ্যা
লিটাৰ
১
অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ
১০৬০৪২.৭৭৫
০
০
২
অৰুণাচল প্ৰদেশ
৪০৩২.৫৪০
০
০
৩
অসম
৯২৫৬.১৬২
১১৩৮৪৬৬
৮৫৫৪.৮০০
৪
বিহাৰ
১৩১৬২.২৩১
৩৩৩
৫৯৩৩.৭০০
৫
ছত্তীশগড়
২৯৭৪৩.৪৮৪
৯৬৪৪৫
৯৮৮.৩১০
৬
গোৱা
১৪৯.৫৪২
০
০
৭
গুজৰাট
১৩২১৩.২১৪
৩৩০৩০
৮৯৪.৩২৫
৮
হাৰিয়ানা
২৪৬৯৫.৬০২
১৬৬৬৯১১
২১৯৭.৮০০
৯
হিমাচল প্ৰদেশ
৩৮৯৯.৭৭৯
৩২১০৫৪৭
১৪.০০০
১০
ঝাৰখণ্ড
৮৮৩০.৬৪৫
৪৮৮২
৩৪৫.২৩০
১১
কৰ্ণাটক
২১৭২৯.৭৯৩
১২২৪৬
১.৬১০
১২
কেৰালা
৩০৬০.৪৫৯
১৪৪৪
২.১০০
১৩
মধ্য প্ৰদেশ
৫৮০৮৪.৫৫২
২৭৯৭৬০
১৩৬১১.৩০০
১৪
মহাৰাষ্ট্ৰ
২৮৮৩২.৩০৪
৬৬০২৭
৫১৯.১০০
১৫
মণিপুৰ
১৩৫৫.৭৬৩
১১১৭৩৮৮
৫৯০৮.০২০
১৬
মেঘালয়
৯৮৯.৮১৬
৪২৩৪
২.০০০
১৭
মিজোৰাম
৬১৭.৭৩৫
৪৭০
১৩.২৮০
১৮
নাগালেণ্ড
৭৯১.৬৭৬
১৭৯৩৭৩
৭৬.৬০০
১৯
ওড়িশা
৮১৮৪৭.০০১
০
০
২০
পঞ্জাৱ
৩৭৩৬৪.৬৭৬
৪৪৬৪৯৮৫৮
৪৫১৭.১৯০
২১
ৰাজস্থান
১৪৮৬০২.২৪৬
৩২৮৫৬৩৮
৬৪.৮২০
২২
ছিকিম
০.৫৮৫
১৯
০
২৩
তামিলনাডু
২৯৮৭৮৫.২৯৪
৫৫৫৪
০
২৪
তেলেংগানা
১৯৭০৮.২৯১
৫০৯
১৫০.০০০
২৫
ত্ৰিপুৰা
১৪০০৭.১৪৫
৫৩৯২৪১
১০৪৩৬.৬২০
২৬
উত্তৰ প্ৰদেশ
৩২৭৪২০.৫৬২
১৪০১০৬২
৯৬৫৮৯৬.১৭০
২৭
উত্তৰাখণ্ড
১৮৪৮.৩২৬
৪৫০২১৫
২৪.০০০
২৮
পশ্চিম বংগ
২৫৫০৯.৮০২
৩৬৩৩৯৬
৪০৬২৭.১৩২
| |
মুঠ ৰাজ্য
১২৮৩৫৮২.০০০
৫৮৫০৭০৪৮
১০৬০৭৭৮.১০৭
২৯
আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জ
১৫৯.২৩৫
৯২১
০
৩০
চণ্ডীগড়
৯৫.৯৫৩
৫৫০১
৫.৭৮০
৩১
দাদৰা আৰু নগৰ হাভেলী আৰু দমন আৰু দিউ
৭.৩৬০
০
০
৩২
দিল্লী
৫৪৮৩.২৪৭
১২৩২২০
২৫৫৮.০০০
৩৩
জম্মু আৰু কাশ্মীৰ
২৭৩৬১.৩৫৩
৬১৮৩৬১
৪০৮৯০.১১০
৩৪
লাডাখ
০
০
০
৩৫
লাক্ষাদ্বীপ
০.৯৩৬
০
০
৩৬
পুডুচেৰী
৭৭.১৫৫
০
০
মুঠ কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল
৩৩১৮৫.২৩৯
৭৪৮০০৩
৪৩৪৫৩.৮৯০
মুঠ (সমগ্ৰ ভাৰত)
১৩১৬৭৬৭.২৩৯
৫৯২৫৫০৫১
১১০৪২৩১.৯৯৭
উৎসঃ ক্ৰাইম ইন ইণ্ডিয়া, এনচিআৰবি
পৰিশিষ্ট-I (ক্ৰমশঃ)
২০২১-ত দেশত নাৰ্কটিক ড্ৰাগছ আৰু চাইক’ট্ৰপিক চাবচটেন্স (NDPS) আইন, ১৯৮৫-ৰ অধীনত জব্দ কৰা ড্ৰাগছৰ ৰাজ্য-ভিত্তিক/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলভিত্তিক বিৱৰণঃ
ক্ৰমিক নং
ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল
জব্দ কৰা ড্ৰাগছৰ মুঠ পৰিমাণ
কিগ্ৰা
সংখ্যা
লিটাৰ
১
অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ
১৯১৭১২.৫৭৪
৫৮
০
২
অৰুণাচল প্ৰদেশ
৩৫২৮.৯৪৪
০
০
৩
অসম
১৭১৫৬.৭০৩
৪৩০৫১০০
৪৯৬৯৮৭.৬১৫
৪
বিহাৰ
৩৫৪৫৪.৪৬৯
৬০৭৬৯
৪৮২৫.৩৩০
৫
ছত্তীশগড়
২৭৮৮৪.৯৬৯
৩৫৯৭১৪
৪৮৭.৯৩০
৬
গোৱা
১৩৬.৭১১
০
০
৭
গুজৰাট
২১৩০৭.০৩৭
৮৬২২
৯২.৩০০
৮
হাৰিয়ানা
২১৩১৩.৬০৬
১০৩৭৪৫৭
৬৯৫.১০০
৯
হিমাচল প্ৰদেশ
৪৪৫৫.১৫১
৫৬৬৮৫৮৫
৮২.০০০
১০
ঝাৰখণ্ড
২০৭৯৯.৭৩৪
২৩২০
৯৫১.৪০০
১১
কৰ্ণাটক
৮৪৭৯.৯৬৩
১৪২০৬
৬.২৬০
১২
কেৰালা
৪০৩০.৮৯৩
৯০৫
০
১৩
মধ্য প্ৰদেশ
৬৮০৮৮.০০০
৪৪৯৫৫
৬৯০০.৬০০
১৪
মহাৰাষ্ট্ৰ
২৭৯৮৬.০০৭
১৯০
৪৬.৫৪০
১৫
মণিপুৰ
৪০০০৮.৩০৩
১১৯২৯১৩
২১০৮.৪০৯
১৬
মেঘালয়
৯৮৬.৮৮৭
১৯৩৪২
২৮.৮৬০
১৭
মিজোৰাম
২১৫.০০৬
৩৫
২.৭০০
১৮
নাগালেণ্ড
২১৮৭.৬৬৮
১৪৯৫৫৭
৯২.৯০০
১৯
ওড়িশা
১৬৯৪৩৫.৮৯০
৭৯০
০
২০
পঞ্জাৱ
৩৮৭৮৩.১৭০
১৭৭৭২৬৭৫
৪৮০০.৭২৯
২১
ৰাজস্থান
১৪২৮৩৪.৮৮১
১৩৪৪৫৭৮৯
৩৯.৩০০
২২
ছিকিম
০.৭৩৮
৫৮৫৪১
১২০৪.০৯২
২৩
তামিলনাডু
২০৩৫৪.৭০৬
১০০৯৮
০
২৪
তেলেংগানা
৩৯৩৬০.৭৭২
২২০
২৮.৬৭০
২৫
ত্ৰিপুৰা
৩৯৭৯৭.৩৬৮
২১২৮০১
২৪৯৭৫.৫৬০
২৬
উত্তৰ প্ৰদেশ
১২৬৬৫৭.৩৯৫
৩২৬৫০৭৩
২৬৭৯০৯.৫০০
২৭
উত্তৰাখণ্ড
২০১৯.৪৫৯
১৪৭৬৭২
০
২৮
পশ্চিম বংগ
২৯৪১৪.০১২
৪০১৭৭৮
৭৯২৭৩.১১২
| |
মুঠ ৰাজ্য
১১০৪৩৯১.০১৬
৪৮১৮০১৬৫
৮৯১৫৩৮.৯০৭
২৯
আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জ
৬২.৩৮৪
০
০
৩০
চণ্ডীগড়
১৮১.১০৭
১৮২৯০
১৮.২০০
৩১
দাদৰা আৰু নগৰ হাভেলী আৰু দমন আৰু দিউ
১৪.৫৭০
০
০
৩২
দিল্লী
৯৯২১.২৯৮
৪২২৭৮
০
৩৩
জম্মু আৰু কাশ্মীৰ
২২০৮২.৪১৪
১৭১৯৫৪
৪০৬৯.২৩০
৩৪
লাডাখ
৪০৩.০৭৮
০
০
৩৫
লাক্ষাদ্বীপ
২.১৫৯
০
০
৩৬
পুডুচেৰী
৮৭.৬৭৬
০
০
মুঠ কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল
৩২৭৫৪.৬৮৬
২৩২৫২২
৪০৮৭.৪৩০
মুঠ (সমগ্ৰ ভাৰত)
১১৩৭১৪৫.৭০২
৪৮৪১২৬৮৭
৮৯৫৬২৬.৩৩৭
উৎসঃ ক্ৰাইম ইন ইণ্ডিয়া, এনচিআৰবি
পৰিশিষ্ট-I (ক্ৰমশঃ)
২০২২-ত দেশত নাৰ্কটিক ড্ৰাগছ আৰু চাইক’ট্ৰপিক চাবচটেন্স (NDPS) আইন, ১৯৮৫-ৰ অধীনত জব্দ কৰা ড্ৰাগছৰ ৰাজ্য-ভিত্তিক/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলভিত্তিক বিৱৰণঃ
ক্ৰমিক নং
ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল
জব্দ কৰা ড্ৰাগছৰ মুঠ পৰিমাণ
কিগ্ৰা
সংখ্যা
লিটাৰ
১
অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ
১৬৯২২৩.৫৬৭
১১৮০৩
০
২
অৰুণাচল প্ৰদেশ
৩৫৩৩.৬৫০
০
০
৩
অসম
৪৯৫১৫.৬৪৫
৫২৮১৪৮৮
৪৩৯৭০৭৯.৬০০
৪
বিহাৰ
৩১৯৮৫.৯০৩
৪৭৪৩৭
১৮২৩৭.৯০০
৫
ছত্তীশগড়
২৫৪২৭.৫৯৯
৫১৯৮০৯
৪৪৪০৩.২০০
৬
গোৱা
২০৬.৮৪০
০
০
৭
গুজৰাট
২৯২৩০.৫৫০
১৮৫
১২৪২.৬৮০
৮
হাৰিয়ানা
২৪৯৪৯.৩৬৪
৮৭৮৮৮৭
৯৮০.৪৫০
৯
হিমাচল প্ৰদেশ
৯৪৩.৪৩৩
৯৪২০৮
২২৫.৫০০
১০
ঝাৰখণ্ড
৩৭৩২২.৬২৩
৪৬০১
২৫৭.৯৫০
১১
কৰ্ণাটক
১০৫৭৭.২৩৮
২৮২০
৩৪.০০০
১২
কেৰালা
৫৬৩৯.২৭৩
২৮০৮
০.০৪৩
১৩
মধ্য প্ৰদেশ
৭০৭২২.৬৩৫
৩৫৬৫৫
৬৭০২.৫২০
১৪
মহাৰাষ্ট্ৰ
২০১৮৫.৫০৯
২২৬৭২
৫২৪০.৩০৮
১৫
মণিপুৰ
১৮৪৫৪.০১৬
৮৩৪৯৬৭
৩৪৬১.৮৩০
১৬
মেঘালয়
৩৯৯৩.২৫৫
১৯৩২৫
২৮.৯০০
১৭
মিজোৰাম
৩৮৮.৫৩০
০
৬৩.৮০০
১৮
নাগালেণ্ড
৭৭৯১.২৯৬
১৬৯৪৩৩
২৫১.৫৬০
১৯
ওড়িশা
১৪৪১৮১.০৩৪
০
০
২০
পঞ্জাৱ
৪৯৪২১.৮৫৮
৬২৪৬১৫১
৫০১৭.২০০
২১
ৰাজস্থান
১৫৫১৬১.৫৫০
৬৮৪১৮৮
১৫.৮০০
২২
ছিকিম
২৪.০৮৩
২৪৬২৯
৯.৮০৩
২৩
তামিলনাডু
২৭৫০৯.৭০১
৭৬৫৪০
৫৮.৬৪৫
২৪
তেলেংগানা
৩১৭৭১.৬৩০
৫১২
১০০.৩৭০
২৫
ত্ৰিপুৰা
৬১৭৯৫.৩৬০
১৫৫৪২৩
১২২৯৪.৫০০
২৬
উত্তৰ প্ৰদেশ
১০৫১৯৯৭.০০১
৯৩৩৬৮৯
৭৬৫৯৩.৯৮০
২৭
উত্তৰাখণ্ড
১৪৯২.৫২০
১৫৫২০১
৩০৭.০০০
২৮
পশ্চিম বংগ
২৩৮৯৭.৭৬৭
৬৩১৬২৪
৬৭১৮২.৮৬০
| |
মুঠ ৰাজ্য
২০৫৭৩৪৩.৪৩০
১৬৮৩৪০৫৫
৪৬৩৯৭৯০.৩৯৯
২৯
আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জ
৬০.৬৭৯
৩২৫
২.৬০০
৩০
চণ্ডীগড়
৩৬০.০০৫
২৬২৭
০
৩১
দাদৰা আৰু নগৰ হাভেলী আৰু দমন আৰু দিউ
১১.১৫৪
০
০
৩২
দিল্লী
৫৫১২.৪৪৮
৩৫৩১৬৮
০
৩৩
জম্মু আৰু কাশ্মীৰ
১৭১৯২.৪০৯
৩০০৭৭৬
৯৫৬.১০০
৩৪
লাডাখ
০.৭৩৫
০
০
৩৫
লাক্ষাদ্বীপ
৪.২২৮
০
০
৩৬
পুডুচেৰী
৯০.৪৪৮
২০
০
মুঠ কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল
২৩২৩২.১০৬
৬৫৬৯১৬
৯৫৮.৭০০
মুঠ (সমগ্ৰ ভাৰত)
২০৮০৫৭৫.৫৩৬
১৭৪৯০৯৭১
৪৬৪০৭৪৯.০৯৯
উৎসঃ ক্ৰাইম ইন ইণ্ডিয়া, এনচিআৰবি
পৰিশিষ্ট-II
নাৰ্কটিক ড্ৰাগছ আৰু চাইক’ট্ৰপিক চাবচটেন্স (NDPS) আইন, ১৯৮৫-ৰ অধীনত ২০১৮-ৰ পৰা ২০২২-ৰ ভিতৰত ৰাজ্য-ভিত্তিক আৰু বছৰ অনুসৰি পঞ্জীয়ন হোৱা গোচৰৰ সংখ্যা
ক্ৰমিক নং
ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল
২০১৮
২০১৯
২০২০
২০২১
২০২২
১
অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ
৫৩৪
৭১৭
৮৬৬
১৬৩৫
১৩৯১
২
অৰুণাচল প্ৰদেশ
১২২
১২৪
১৩২
২৬৪
৩০৬
৩
অসম
৪৭৮
৮৪১
৯৮৩
২২৯১
২৯০২
৪
বিহাৰ
৬১৫
৬৯৭
৯৬৪
১৪৬৯
১৮২৩
৫
ছত্তীশগড়
৭১২
৭০৭
৮৭৫
১১২৩
১১৫৫
৬
গোৱা
২২২
২১৮
১৪৭
১২১
১৫৩
৭
গুজৰাট
১৫০
২৮৯
৩০৮
৪৬১
৫০৮
৮
হাৰিয়ানা
২৫৮৭
২৬৭৭
৩০৬০
২৭৪১
৩৮১৫
৯
হিমাচল প্ৰদেশ
১৩৪২
১৪৩৯
১৫৩৮
১৫৩৭
১৫১৬
১০
ঝাৰখণ্ড
২৩৭
২৪২
৪১৫
৬০৯
৪৬৪
১১
কৰ্ণাটক
১০৩০
১৬৫২
৪০৫৪
৫৭৮৭
৬৩৯৯
১২
কেৰালা
৮৭২৪
৯২৪৫
৪৯৬৮
৫৬৯৫
২৬৬১৯
১৩
মধ্য প্ৰদেশ
১৮৭৪
৩৪৩২
৩১৫৫
৪০৬৮
৪৮১১
১৪
মহাৰাষ্ট্ৰ
১২১৯৫
১৪১৫৮
৪৭১৪
১০০৮৭
১৩৮৩০
১৫
মণিপুৰ
৩৮১
৩৩৮
৩০৪
৩৫৪
৫১৮
১৬
মেঘালয়
৮১
১১৭
৭৬
৬৯
১১৬
১৭
মিজোৰাম
১৬৪
১৬০
৯৭
১২২
২৪৫
১৮
নাগালেণ্ড
৬৬
১৪২
১১৫
১৫৪
২৪২
১৯
ওড়িশা
৫৭৩
৯৮০
১১৭৯
১৬৪২
১৮৯১
২০
পঞ্জাৱ
১১৬৫৪
১১৫৩৬
৬৯০৯
৯৯৭২
১২৪৪২
২১
ৰাজস্থান
১৮৬২
২৫৯২
২৭৪৩
২৯৮৯
৩৮২১
২২
ছিকিম
৭
২০
১৯
৫২
৪১
২৩
তামিলনাডু
৩৭১৭
৪৩২৯
৫৪০৩
৬৮৫২
১০৩৮৫
২৪
তেলেংগানা
৩১১
৪৬৪
৫০৯
১৩৪৬
১২৭৯
২৫
ত্ৰিপুৰা
৪৩১
৩১৬
৩০৭
৩৫৭
৫৬২
২৬
উত্তৰ প্ৰদেশ
৮৮২১
১০১৯৮
১০৮৫২
১০৪৩২
১১৫৪১
২৭
উত্তৰাখণ্ড
১০৬৪
১৩৯৬
১২৮২
১৭৬২
১৪৪০
২৮
পশ্চিম বংগ
১৪৭৯
১৪২১
১৬২৬
১৮৯০
১৬০৮
| |
মুঠ ৰাজ্য
৬১৪৩৩
৭০৪৪৭
৫৭৬০০
৭৫৮৮১
১১১৮২৩
২৯
আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জ
৪৯
১৩৩
৫৫
২৮
৫২
৩০
চণ্ডীগড়
১৭৮
২২৬
১৩৪
৮৯
১৮২
৩১
দাদৰা আৰু নগৰ হাভেলী আৰু দমন আৰু দিউ+
৩
০
৫
৬
১১
৩২
দিল্লী
৫০৭
৭১২
৭৪৮
৫৬৬
১১৭৯
৩৩
জম্মু আৰু কাশ্মীৰ*
৯৩৮
১১৭৩
১২২২
১৬৮১
১৮৩৭
৩৪
লাডাখ
০
০
২
৫
৮
৩৫
লাক্ষাদ্বীপ
৮
৪
৪
৩
৩
৩৬
পুডুচেৰী
২১
২৬
৩৬
৭২
১৪১
মুঠ কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল
১৭০৪
২২৭৪
২২০৬
২৪৫০
৩৪১৩
মুঠ (সমগ্ৰ ভাৰত)
৬৩১৩৭
৭২৭২১
৫৯৮০৬
৭৮৩৩১
১১৫২৩৬
উৎসঃ ক্ৰাইম ইন ইণ্ডিয়া, এনচিআৰবি
| |
কেন্দ্ৰীয় গৃহ পৰিক্ৰমা দপ্তৰৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী নিত্যানন্দ ৰায়ে লোকসভাত এটা প্ৰশ্নৰ লিখিত উত্তৰত এই কথা সদৰী কৰে।

Ministry of Home Affairs
DRUG SEIZURES
22 JUL 2025 3:49PM by PIB Delhi
As per latest data published by National Crime Record Bureau (NCRB) pertaining to the year 2022; State-wise and year-wise details of seizures and number of cases registered under the Narcotic Drugs and Psychotropic Substances Act during 2018 to 2022 is at Annexure-I and II respectively.
Inquiry, findings and the action taken in seizure of huge quantities of drugs which involve international rackets are conducted by the respective Drug Law Enforcement Agencies. During the period 2020 to 2025 (upto May), NCB has registered 116 major cases wherein 109318 kgs of drugs have been seized. NCB has consistently focused on arresting suppliers, receivers and carriers. Besides, financial investigations are conducted in all major cases with the objective of dismantling the financial backbone of the drug trafficking networks. In case of repeat offenders, efforts are being made to ensure action under the provision of Prevention of Illicit Traffic in Narcotic Drugs and Psychotropic Substances Act (PITNDPS Act), 1988.
To assess and know the magnitude of the problem of substance use in the country, a comprehensive national level Survey on the ‘Magnitude of Substance Abuse in India’ was conducted by MoSJE through National Drug Dependence Treatment Center (NDDTC), AIIMS, New Delhi which was published in 2019. As per the Survey, the Prevalence (in %) and estimated number of adults and children who are currently users of various psychoactive substances is as under:
Substance
Children & Adolescents
(10-17 years)
Adults
(18-75 years)
Prevalence
(in %)
Estimated no. of users
Prevalence
(in %)
Estimated no. of users
Cannabis
0.90
20,00,000
3.30
2,90,00,000
Opioids
1.80
40,00,000
2.10
1,90,00,000
Sedatives
0.58
20,00,000
1.21
1,10,00,000
Cocaine
0.06
2,00,000
0.11
10,00,000
ATS
0.18
4,00,000
0.18
20,00,000
Hallucinogens
0.07
2,00,000
0.13
20,00,000
Source: Ministry of Social Justice & Empowerment.
As part of its drive against drug smuggling to make India a drug free nation, Government is taking various measures, some of which are mentioned below: -
(i) The Narcotic Drugs and Psychotropic Substances (NDPS) Act, 1985 provides strict measures and penalties to combat the illegal trafficking of narcotic drugs, psychotropic substances, and controlled substances. The Government has scheduled 134 narcotic drugs (under Section 2(xi)(b)), 173 psychotropic substances (under Section 3), and 45 controlled substances
(under Section 9A) to regulate or prohibit their use in the public interest while ensuring their availability for legitimate medical and scientific purposes.
(ii) Constituted a 4-tier Narco-Coordination Centre (NCORD) mechanism which enables coordination among Central and State agencies.
(iii) Anti-Narcotics Task Force (ANTF) has been established in all States/UTs, which also serves as NCORD secretariats for local enforcement.
(iv) A Joint Coordination Committee (JCC) has been set up under the Director General, Narcotics Control Bureau (NCB) to oversee significant drug seizure investigations.
(v) Border Guarding Forces and Railway Protection Force are empowered under the NDPS Act for enforcement at borders and rail routes.
(vi) NCB collaborates with other agencies like Navy, Coast Guard, Border Security Force, and State ANTFs to carry out joint anti-drug operations.
(vii) Electronic scanning of consignments at ports is being implemented to detect drugs.
(viii) NCB regularly trains officers of Drug Law Enforcement Agencies (DLEAs).
(ix) National Integrated Database on Arrested Narco-Offenders (NIDAAN) portal has been launched to support investigations and proactive policing.
(x) Madak-Padarth Nished Asoochna Kendra (MANAS)- A 24x7 toll-free helpline (1933) has been established to report drug-related issues via calls, SMS, chatbot, email, or web.
(xi) NCB holds high-level talks with neighboring countries like Myanmar, Iran, Bangladesh and other countries for active information exchange and investigative cooperation to combat international drug trafficking.
(xii) Launched Nasha Mukt Bharat Abhiyaan (NMBA) in all districts of the country through more than 10000 master volunteers. It has reached out to more-than 16.49 crore people including more-than 5.51 crore youth and 3.43 crore women.
(xiii) Government is providing financial assistance to 352 Integrated Rehabilitation Centers for Addicts (IRCAs), 46 Community based Peer Led Intervention (CPLI) Centers, 75 Outreach and Drop In Centers (ODICs), 148 Addiction Treatment Facilities (ATFs), 138 District De-addiction Centres (DDACs) across the country.
(xiv) A Toll-free Helpline No.14446 for de-addiction is operated for providing primary counseling and immediate assistance to persons seeking help.
(xv) Government through its autonomous body National Institute of Social Defense (NISD) and other collaborating agencies like State Counsel of Educational Research and Training (SCERT), Kendriya Vidyalaya Sangathan (KVS), etc. provides for regular awareness generation and sensitization sessions for all stakeholders including students, teachers, parents.
(xvi) MoUs have been signed with Spiritual organizations to support NMBA and conduct mass awareness activities.
******
Annexure-I
State-wise/ UT-wise details of drugs seized under Narcotic Drugs and Psychotropic Substances (NDPS) Act, 1985 in the country during 2018
SL
State/UT
Total Drugs seized
Kgs.
Nos.
Ltrs.
1
Andhra Pradesh
33930.522
0
0
2
Arunachal Pradesh
1869.208
874
0
3
Assam
15485.596
163525
54346.200
4
Bihar
32442.970
20516
2053.460
5
Chhattisgarh
36785.864
127277
3457.720
6
Goa
79.469
0
0
7
Gujarat
12780.186
27126
0
8
Haryana
16233.507
727425
1257.723
9
Himachal Pradesh
1072.006
160609
496.100
10
Jharkhand
3463.958
1835
98.105
11
Karnataka
7489.246
2871
6.000
12
Kerala
1378.325
21075
0.012
13
Madhya Pradesh
3118721.420
629315
570.800
14
Maharashtra
19764.338
143022
908.800
15
Manipur$
40275.660
347309
6.544
16
Meghalaya
1417.747
69592
0
17
Mizoram
250.791
100
0
18
Nagaland
2819.686
47125
300.000
19
Odisha
50759.897
1628
726.000
20
Punjab
50045.181
6397919
368.401
21
Rajasthan
111430.200
1215771
201.860
22
Sikkim$
0.015
1040
5.000
23
Tamil Nadu
12115.702
149032
0
24
Telangana
6054.095
0
0
25
Tripura
62674.611
643755
23017.800
26
Uttar Pradesh
221760.042
306740
7172146.160
27
Uttarakhand
1609.563
117215
0.000
28
West Bengal
31079.905
15241
15692.604
TOTAL STATE(S)
3893789.710
11337937
7275659.289
29
A&N Islands
67.963
0
0
30
Chandigarh
51.709
5216
5.400
31
D&N Haveli and Daman & Diu+
24.769
0
0
32
Delhi
6145.663
738256
1120.000
33
Jammu & Kashmir*
19353.677
87713
7997.220
34
Ladakh
-
-
-
35
Lakshadweep
0.650
0
0
36
Puducherry
13.541
0
0
TOTAL UT(S)
25657.972
831185
9122.620
TOTAL (ALL INDIA)
3919447.682
12169122
7284781.909
Source: Crime in India, NCRB
Note: ‘+’ combined data of erstwhile D&N Haveli UT and Daman & Diu UT for 2018
* Data of erstwhile Jammu & Kashmir State including Ladakh for 2018
$ Revised data for 2018 has been furnished by Sikkim & Manipur. Therefore, comparatively, there may be difference in old published data of seizures of Drugs under NDPS Act for these States for the year 2018.
Annexure-I (Contd.)
State-wise/ UT-wise details of drugs seized under Narcotic Drugs and Psychotropic Substances (NDPS) Act, 1985 in the country during 2019
SL
State/UT
Total Drugs seized
Kgs.
Nos.
Ltrs.
1
Andhra Pradesh
66669.529
160
0
2
Arunachal Pradesh
1993.750
0
0
3
Assam
17352.544
1604127
7377.658
4
Bihar
5124.761
4910
675.260
5
Chhattisgarh
19953.225
86079
1308.500
6
Goa
85.215
2
0
7
Gujarat
14923.489
4200
0
8
Haryana
16806.228
892131
36479.200
9
Himachal Pradesh
1763.853
200386
970.000
10
Jharkhand
4073.335
3834
455.816
11
Karnataka
7800.718
1705
5
12
Kerala
2548.475
5661
0
13
Madhya Pradesh
60864.128
40839
4260.010
14
Maharashtra
20622.717
3220
4191.712
15
Manipur$
46142.187
393309
48.324
16
Meghalaya
1281.983
36
79.000
17
Mizoram
991.189
0
0
18
Nagaland
1732.271
260849
1.134
19
Odisha
61993.835
0
1112.200
20
Punjab
44239.070
10214701
1526.716
21
Rajasthan
310732.428
1510447
206.200
22
Sikkim
16.798
0
0
23
Tamil Nadu
28757.502
420
0
24
Telangana
13278.093
264
0
25
Tripura
15858.949
2156754
858528.820
26
Uttar Pradesh
272197.319
1355373
10791849.820
27
Uttarakhand
2073.105
52149
94.000
28
West Bengal
36834.860
400747
21316.335
TOTAL STATE(S)
1076711.556
19192303
11730485.705
29
A&N Islands
121.999
11761
78.200
30
Chandigarh
398.727
15098
2.400
31
D&N Haveli and Daman & Diu+
0
0
0
32
Delhi
7895.937
1465832
3000.000
33
Jammu & Kashmir*
26517.388
164428
2133.300
34
Ladakh
35
Lakshadweep
0.466
0
0
36
Puducherry
0
0
0
TOTAL UT(S)
34934.517
1657119
5213.900
TOTAL (ALL INDIA)
1111646.073
20849422
11735699.605
Source: Crime in India, NCRB
Note: ‘+’ combined data of erstwhile D&N Haveli UT and Daman & Diu UT for 2019
* Data of erstwhile Jammu & Kashmir State including Ladakh for 2019
$ Revised data for 2019 has been furnished by Manipur. Therefore, comparatively, there may be difference in old published data of seizures of Drugs under NDPS Act for the State for the year 2019.
Annexure-I (Contd.)
State-wise/ UT-wise details of drugs seized under Narcotic Drugs and Psychotropic Substances (NDPS) Act, 1985 in the country during 2020
SL
State/UT
Total Drugs seized
Kgs.
Nos.
Ltrs.
1
Andhra Pradesh
106042.775
0
0
2
Arunachal Pradesh
4032.540
0
0
3
Assam
9256.162
1138466
8554.800
4
Bihar
13162.231
333
5933.700
5
Chhattisgarh
29743.484
96445
988.310
6
Goa
149.542
0
0
7
Gujarat
13213.214
33030
894.325
8
Haryana
24695.602
1666911
2197.800
9
Himachal Pradesh
3899.779
3210547
14.000
10
Jharkhand
8830.645
4882
345.230
11
Karnataka
21729.793
12246
1.610
12
Kerala
3060.459
1444
2.100
13
Madhya Pradesh
58084.552
279760
13611.300
14
Maharashtra
28832.304
66027
519.100
15
Manipur$
1355.763
1117388
5908.020
16
Meghalaya
989.816
4234
2.000
17
Mizoram
617.735
470
13.280
18
Nagaland
791.676
179373
76.600
19
Odisha
81847.001
0
0
20
Punjab
37364.676
44649858
4517.190
21
Rajasthan
148602.246
3285638
64.820
22
Sikkim$
0.585
19
0
23
Tamil Nadu
298785.294
5554
0
24
Telangana
19708.291
509
150.000
25
Tripura
14007.145
539241
10436.620
26
Uttar Pradesh
327420.562
1401062
965896.170
27
Uttarakhand
1848.326
450215
24.000
28
West Bengal
25509.802
363396
40627.132
TOTAL STATE(S)
1283582.000
58507048
1060778.107
29
A&N Islands
159.235
921
0
30
Chandigarh
95.953
5501
5.780
31
D&N Haveli and Daman & Diu
7.360
0
0
32
Delhi
5483.247
123220
2558.000
33
Jammu & Kashmir
27361.353
618361
40890.110
34
Ladakh
0
0
0
35
Lakshadweep
0.936
0
0
36
Puducherry
77.155
0
0
TOTAL UT(S)
33185.239
748003
43453.890
TOTAL (ALL INDIA)
1316767.239
59255051
1104231.997
Source: Crime in India, NCRB
$ Revised data for 2020 has been furnished by Sikkim & Manipur. Therefore, comparatively, there may be difference in old published data of seizures of Drugs under NDPS Act for these States for the year 2020.
Annexure-I (Contd.)
State-wise/ UT-wise details of drugs seized under Narcotic Drugs and Psychotropic Substances (NDPS) Act, 1985 in the country during 2021
SL
State/UT
Total Drugs seized
Kgs.
Nos.
Ltrs.
1
Andhra Pradesh
191712.574
58
0
2
Arunachal Pradesh
3528.944
0
0
3
Assam
17156.703
4305100
496987.615
4
Bihar
35454.469
60769
4825.330
5
Chhattisgarh
27884.969
359714
487.930
6
Goa
136.711
0
0
7
Gujarat
21307.037
8622
92.300
8
Haryana
21313.606
1037457
695.100
9
Himachal Pradesh
4455.151
5668585
82.000
10
Jharkhand
20799.734
2320
951.400
11
Karnataka
8479.963
14206
6.260
12
Kerala
4030.893
905
0
13
Madhya Pradesh
68088.000
44955
6900.600
14
Maharashtra
27986.007
190
46.540
15
Manipur$
40008.303
1192913
2108.409
16
Meghalaya
986.887
19342
28.860
17
Mizoram
215.006
35
2.700
18
Nagaland
2187.668
149557
92.900
19
Odisha
169435.890
790
0
20
Punjab
38783.170
17772675
4800.729
21
Rajasthan
142834.881
13445789
39.300
22
Sikkim
0.738
58541
1204.092
23
Tamil Nadu
20354.706
10098
0
24
Telangana
39360.772
220
28.670
25
Tripura
39797.368
212801
24975.560
26
Uttar Pradesh
126657.395
3265073
267909.500
27
Uttarakhand
2019.459
147672
0
28
West Bengal
29414.012
401778
79273.112
TOTAL STATE(S)
1104391.016
48180165
891538.907
29
A&N Islands
62.384
0
0
30
Chandigarh
181.107
18290
18.200
31
D&N Haveli and Daman & Diu
14.570
0
0
32
Delhi
9921.298
42278
0
33
Jammu & Kashmir
22082.414
171954
4069.230
34
Ladakh
403.078
0
0
35
Lakshadweep
2.159
0
0
36
Puducherry
87.676
0
0
TOTAL UT(S)
32754.686
232522
4087.430
TOTAL (ALL INDIA)
1137145.702
48412687
895626.337
Source: Crime in India, NCRB
$ Revised data for 2021 has been furnished by Manipur. Therefore, comparatively, there may be difference in old published data of seizures of Drugs under NDPS Act for the States for the year 2021.
Annexure-I (Contd.)
State-wise/ UT-wise details of drugs seized under Narcotic Drugs and Psychotropic Substances (NDPS) Act, 1985 in the country during 2022
SL
State/UT
Total Drugs seized
Kgs.
Nos.
Ltrs.
1
Andhra Pradesh
169223.567
11803
0
2
Arunachal Pradesh
3533.650
0
0
3
Assam
49515.645
5281488
4397079.600
4
Bihar
31985.903
47437
18237.900
5
Chhattisgarh
25427.599
519809
44403.200
6
Goa
206.840
0
0
7
Gujarat
29230.550
185
1242.680
8
Haryana
24949.364
878887
980.450
9
Himachal Pradesh
943.433
94208
225.500
10
Jharkhand
37322.623
4601
257.950
11
Karnataka
10577.238
2820
34.000
12
Kerala
5639.273
2808
0.043
13
Madhya Pradesh
70722.635
35655
6702.520
14
Maharashtra
20185.509
22672
5240.308
15
Manipur
18454.016
834967
3461.830
16
Meghalaya
3993.255
19325
28.900
17
Mizoram
388.530
0
63.800
18
Nagaland
7791.296
169433
251.560
19
Odisha
144181.034
0
0
20
Punjab
49421.858
6246151
5017.200
21
Rajasthan
155161.550
684188
15.800
22
Sikkim
24.083
24629
9.803
23
Tamil Nadu
27509.701
76540
58.645
24
Telangana
31771.630
512
100.370
25
Tripura
61795.360
155423
12294.500
26
Uttar Pradesh
1051997.001
933689
76593.980
27
Uttarakhand
1492.520
155201
307.000
28
West Bengal
23897.767
631624
67182.860
TOTAL STATE(S)
2057343.430
16834055
4639790.399
29
A&N Islands
60.679
325
2.600
30
Chandigarh
360.005
2627
0
31
D&N Haveli and Daman & Diu
11.154
0
0
32
Delhi
5512.448
353168
0
33
Jammu & Kashmir
17192.409
300776
956.100
34
Ladakh
0.735
0
0
35
Lakshadweep
4.228
0
0
36
Puducherry
90.448
20
0
TOTAL UT(S)
23232.106
656916
958.700
TOTAL (ALL INDIA)
2080575.536
17490971
4640749.099
Source: Crime in India, NCRB
Annexure-II
State-wise and Year-wise number of cases registered for possession of drugs for personal use/ consumption and possession of drugs for trafficking under the Narcotic Drugs & Psychotropic Substances Act during 2018 to 2022**
SL
State/UT
2018
2019
2020
2021
2022
1
Andhra Pradesh
534
717
866
1635
1391
2
Arunachal Pradesh
122
124
132
264
306
3
Assam
478
841
983
2291
2902
4
Bihar
615
697
964
1469
1823
5
Chhattisgarh
712
707
875
1123
1155
6
Goa
222
218
147
121
153
7
Gujarat
150
289
308
461
508
8
Haryana
2587
2677
3060
2741
3815
9
Himachal Pradesh
1342
1439
1538
1537
1516
10
Jharkhand
237
242
415
609
464
11
Karnataka
1030
1652
4054
5787
6399
12
Kerala
8724
9245
4968
5695
26619
13
Madhya Pradesh
1874
3432
3155
4068
4811
14
Maharashtra
12195
14158
4714
10087
13830
15
Manipur
381
338
304
354
518
16
Meghalaya
81
117
76
69
116
17
Mizoram
164
160
97
122
245
18
Nagaland
66
142
115
154
242
19
Odisha
573
980
1179
1642
1891
20
Punjab
11654
11536
6909
9972
12442
21
Rajasthan
1862
2592
2743
2989
3821
22
Sikkim
7
20
19
52
41
23
Tamil Nadu
3717
4329
5403
6852
10385
24
Telangana
311
464
509
1346
1279
25
Tripura
431
316
307
357
562
26
Uttar Pradesh
8821
10198
10852
10432
11541
27
Uttarakhand
1064
1396
1282
1762
1440
28
West Bengal
1479
1421
1626
1890
1608
TOTAL STATE(S)
61433
70447
57600
75881
111823
29
A&N Islands
49
133
55
28
52
30
Chandigarh
178
226
134
89
182
31
D&N Haveli and Daman & Diu+
3
0
5
6
11
32
Delhi
507
712
748
566
1179
33
Jammu & Kashmir*
938
1173
1222
1681
1837
34
Ladakh
0
0
2
5
8
35
Lakshadweep
8
4
4
3
3
36
Puducherry
21
26
36
72
141
TOTAL UT(S)
1704
2274
2206
2450
3413
TOTAL (ALL INDIA)
63137
72721
59806
78331
115236
Source: Crime in India, NCRB
Note : '+' Combined data of erstwhile D&N Haveli UT and Daman & Diu UT during 2018 and 2019
*' Data of erstwhile Jammu & Kashmir State including Ladakh during 2018 and 2019
**Published data available till 2022
This was stated by the Minister of State in the Ministry of Home Affairs Shri Nityanand Rai in a written reply to a question in the Lok Sabha.