ভাৰতীয় নিৰ্বাচন আয়োগ
বিহাৰত এছআইআৰ-ৰ শেহতীয়া তথ্য
১৮ লাখ মৃত ভোটাৰ চিনাক্ত
২৬ লাখ ভোটাৰ ভিন্ন সমষ্টিলৈ স্থানান্তৰিত আৰু ৭ লাখ ভোটাৰৰ দুটা স্থানত অন্তৰ্ভুক্তি
22 JUL 2025 6:11PM by PIB Guwahati
বিহাৰত অব্যাহত এছআইআৰ-ত ২০২৫-ৰ ১ আগষ্টত প্ৰকাশ পাবলগীয়া খচৰা ভোটাৰ তালিকাত সকলো যোগ্য ভোটাৰকে অন্তৰ্ভুক্তকৰণৰ ব্যাপক প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰা হৈছে। বিহাৰৰ ১২ টা প্ৰধান ৰাজনৈতিক দলৰ জিলা সভাপতিয়ে নিযুক্তি প্ৰদান কৰা প্ৰায় ১ লাখ বিএলঅ’, ৪ লাখ স্বেচ্ছাসেৱক আৰু ১.৫ লাখ বিএলএ-কে প্ৰমুখ্য কৰি সমগ্ৰ নিৰ্বাচনী ব্যৱস্থাই একেলগে কাম কৰি যিসকল ভোটাৰে এতিয়াও তেওঁলোকৰ বিস্তৃত বিৱৰণৰ প্ৰ-পত্ৰ (EF) জমা দিয়া নাই বা তেওঁলোকক ঠিকনা অনুসৰি পোৱা হোৱা নাই, সেই সন্দৰ্ভত নিৰীক্ষণ অব্যাহত ৰাখিছে।
২) চিইঅ’/ডিইঅ’/ইআৰঅ’/বিএলঅ’-সকল সকলো ৰাজনৈতিক দলৰ প্ৰতিনিধিসকলৰ সৈতে বৈঠকত মিলিত হৈছে আৰু এতিয়ালৈকে প্ৰ-পত্ৰ লাভ নকৰা ২১.৩৬ লাখ ভোটাৰৰ লগতে মৃত্যু হোৱা বা স্থায়ীভাৱে স্থানান্তৰিত হোৱা বা একাধিক স্থানত নাম অন্তৰ্ভুক্ত প্ৰায় ৫২.৩০ লাখ ভোটাৰৰ বিশদ তালিকাও প্ৰদান কৰিছে।
৩) ২৪-০৬-২০২৫ ত এছআইআৰ-ৰ নিৰ্দেশনা অনুসৰি ২০২৫-ৰ ১ আগষ্টৰ পৰা ১ ছেপ্টেম্বৰলৈকে সম্পূৰ্ণ এমাহ ধৰি ভোটাৰসকলৰ বাবে খচৰা ভোটাৰ তালিকাত যিকোনো সংযোজন, কৰ্তন আৰু শুধৰণিৰ বাবে আপত্তি দাখিলৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে।
৪
মুঠ ভোটাৰ (২০২৫-ৰ ২৪ জুনলৈকে)
৭,৮৯,৬৯,৮৪৪
শতাংশ
৫
প্ৰ-পত্ৰ লাভ কৰা হৈছে
৭,১৬,০৪১০২
৯০.৬৭%
৬
প্ৰ-পত্ৰ ডিজিটাইজড কৰা হৈছে
৭,১৩,৬৫,৪৬০
৯০.৩৭%
৭
এতিয়ালৈকে ঠিকনা অনুসৰি নোপোৱা ভোটাৰৰ সংখ্যা
৫২,৩০,১২৬
৬.৬২%
৭.১
এতিয়ালৈকে মৃত ভোটাৰৰ সংখ্যা
১৮,৬৬,৮৬৯
২.৩৬%
৭.২
এতিয়ালৈকে স্থায়ীভাৱে স্থানান্তৰিত ভোটাৰৰ সংখ্যা
২৬,০১,০৩১
৩.২৯%
৭.৩
একাধিক স্থানত অন্তৰ্ভুক্ত ভোটাৰ
৭,৫০,৭৪২
০.৯৫%
৭.৪
অনুসৰণ কৰিব নোৱাৰা ভোটাৰ
১১,৪৮৪
০.০১%
৮
সামৰি লোৱা মুঠ ভোটাৰ (৫+৭)
৭,৬৮,৩৪,২২৮
৯৭.৩০%
৯
এতিয়াও লাভ নকৰা প্ৰ-পত্ৰ
২১,৩৫,৬১৬
২.৭০%

Election Commission
Facts revealed from Bihar SIR so far
18 lakh deceased electors reported
26 lakh electors shifted to different constituencies, and 7 lakh electors enrolled at two places
22 JUL 2025 6:11PM by PIB Delhi
In the ongoing SIR in Bihar, efforts have been intensified to ensure that all eligible electors are included in the draft electoral roll to be published on August 1, 2025. The entire election machinery, including nearly 1 lakh BLOs, 4 lakh volunteers and 1.5 lakh BLAs appointed by the District Presidents of all the 12 major political parties in Bihar are working together to search those electors who are yet to submit their Enumeration Forms (EFs) or have not been found at their addresses.
2. CEO/DEOs/EROs/BLOs have held meetings with the representatives of all political parties and have shared detailed lists of the 21.36 lakh electors whose Forms have not been received so far and also of the nearly 52.30 lakh electors who are reportedly deceased or permanently shifted or have enrolled at multiple places.
3. As per the SIR order dated 24.06.2025, from August 1 to September 1, 2025, a full one-month will be available to any member of the public to file objections for any additions, deletions and rectification in Draft Electoral Rolls.
4.
Total Electors (as on 24th June 2025)
7,89,69,844
Percentage
5.
Enumeration Forms Received
7,16,04102
90.67%
6.
Enumeration Forms digitised
7,13,65,460
90.37%
7.
Electors not found at their addresses so far
52,30,126
6.62%
7.1
Deceased electors reported so far
18,66,869
2.36%
7.2
Permanently Shifted electors reported so far
26,01,031
3.29%
7.3
Electors Enrolled at Multiple places
7,50,742
0.95%
7.4
Electors not traceable
11,484
0.01%
8.
Total electors covered (5+7)
7,68,34,228
97.30%
9.
Remaining Enumeration Forms yet to be received
21,35,616
2.70%