ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭୁବନେଶ୍ୱରସ୍ଥିତ ଅଖିଳ ଭାରତୀୟ ଆୟୁର୍ବିଜ୍ଞାନ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ପଞ୍ଚମ ସମାବର୍ତ୍ତନ ଉତ୍ସବରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଲେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀମତୀ ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁ
ଏମ୍ସ୍ ଭୁବନେଶ୍ୱର କେବଳ ଓଡ଼ିଶାରେ ନୁହେଁ, ବରଂ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ, ଛତିଶଗଡ଼, ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ପଡ଼ୋଶୀ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ମଧ୍ୟ ଗୁଣାତ୍ମକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଏବଂ ସାମାଜିକ କଲ୍ୟାଣ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ଜିତିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇଛି: ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁ
ଗତ ଏକ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଏମ୍ସ୍ ଭୁବନେଶ୍ୱର ବର୍ହିବିଭାଗରେ ୧୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ରୋଗୀ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଥିବାବେଳେ ୧୭ ଲକ୍ଷ ନିଦାନ ପରୀକ୍ଷା ଏବଂ ୨୫ ହଜାର ଅସ୍ତ୍ରୋପଚାର କରାଯାଇଛି
ଏମ୍ସ୍ ଭୁବନେଶ୍ୱର ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ପ୍ରସିଦ୍ଧି ହାସଲ କରିଛି ଏବଂ ଏହା ପୂର୍ବ ଭାରତରେ ଚିକିତ୍ସା ଶିକ୍ଷା, ଗବେଷଣା ଓ ରୋଗୀ ସେବା ପାଇଁ ଏକ ଆଦର୍ଶ ପାଲଟିଛି: ଶ୍ରୀ ହରି ବାବୁ କମ୍ଭମପାଟି
କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ, ଏମ୍ସ୍ ଭୁବନେଶ୍ୱର ଉତ୍କର୍ଷତା, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାର ପ୍ରତୀକ ପାଲଟିଛି। ଏହି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ କେବଳ ଓଡ଼ିଶାର ନୁହେଁ, ବରଂ ସମଗ୍ର ଦେଶର ଗର୍ବ: ଶ୍ରୀ ମୋହନ ଚରଣ ମାଝୀ
ଆଜି ବିଘଟନକାରୀ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ପରିବର୍ତ୍ତିତ ଭୂ-ରାଜନୈତିକ ସ୍ଥିତି ଏବଂ ନୂତନ ଆକାଂକ୍ଷାର ଯୁଗରେ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଆମ ସମାଜର ଏକ ପ୍ରମୁଖ କ୍ଷେତ୍ର: ଶ୍ରୀ ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନ
14 JUL 2025 9:19PM by PIB Bhubaneswar
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀମତୀ ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁ ଆଜି ଭୁବନେଶ୍ୱରସ୍ଥିତ ଅଖିଳ ଭାରତୀୟ ଆୟୁର୍ବିଜ୍ଞାନ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ପଞ୍ଚମ ସମାବର୍ତ୍ତନ ଉତ୍ସବରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇଛନ୍ତି । ଓଡ଼ିଶାର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ହରିବାବୁ କମ୍ଭମପାଟି, ଓଡିଶାର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋହନ ଚରଣ ମାଜି, କେନ୍ଦ୍ର ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନ, ଓଡ଼ିଶା ସରକାରଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ, ସଂସଦୀୟ ବ୍ୟାପାର, ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ମୁକେଶ ମହାଲିଙ୍ଗ, ଭୁବନେଶ୍ୱର ସାଂସଦ ଅପରାଜିତ ଷଡ଼ଙ୍ଗୀ ପ୍ରମୁଖ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ସମାରୋହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଥିଲେ, ଗତ ୧୨ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଅନୁଷ୍ଠାନ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବେ ପ୍ରଗତି ହାସଲ କରିଛି। ୨୦୦୩ ମସିହାରେ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିସମ୍ପନ୍ନ ମହାନ ରାଷ୍ଟ୍ରନେତା ତଥା ପୂର୍ବତନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଟଳ ବିହାରୀ ବାଜପେୟୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଶିଳାନ୍ୟାସ କ୍ରମେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହୋଇଥିବା ଏମ୍ସ ରାଜ୍ୟରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଏବଂ ସାମାଜିକ କଲ୍ୟାଣ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ କ୍ଷେତ୍ରରେ କେବଳ ଓଡ଼ିଶାରେ ନୁହେଁ, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ, ଛତିଶଗଡ଼, ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ହାସଲ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇଛି।
ଭୁବନେଶ୍ୱର ଏମ୍ସର ସଫଳତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀମତୀ ମୁର୍ମୁ କହିଥିଲେ, ଗତ ଗୋଟିଏ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଭୁବନେଶ୍ୱର ଏମ୍ସ ବହିର୍ବିଭାଗରେ ୧୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ରୋଗୀ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଛନ୍ତି। ୧୭ ଲକ୍ଷ ରୋଗ ନିଦାନ ପରୀକ୍ଷା ଏବଂ ୨୫,୦୦୦ ଅସ୍ତ୍ରୋପଚାର କରାଯାଇଛି।
ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏମ୍ସର ସ୍ପେଶାଲିଟି ଏବଂ ସୁପର ସ୍ପେଶାଲିଟି ବା ବିଶେଷଜ୍ଞ ସେବା ସହିତ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ବିଭିନ୍ନ ବିଭାଗରେ ସାମଗ୍ରିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପ୍ରଦାନ କରିଆସୁଛି। ଶିକ୍ଷାଦାନ, ଗବେଷଣା କିମ୍ବା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ହେଉ, ଏମ୍ସ ଭୁବନେଶ୍ୱର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗୌରବ ଅର୍ଜନ କରିଛି। ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନ (ଡବ୍ଲୁଏଚଓ) ମଧ୍ୟ ଶଲ୍ୟ ଚିକିତ୍ସା ଉପକରଣ ଏବଂ ପ୍ରତିରୋପଣ ପୁନଃପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣରେ ଉଚ୍ଚ ମାନ ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ଏସିଆ ସେଫ୍ ସର୍ଜିକାଲ୍ ଇମ୍ପ୍ଲାଣ୍ଟ କନସୋର୍ଟିୟମ୍ (ଏଏସଏସଆଇସି) ଗୁଣବତ୍ତା ଉନ୍ନତି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ (କ୍ୟୁଆଇପି) ପୁରସ୍କାର ସହିତ ଏମ୍ସ ଭୁବନେଶ୍ୱରର ଉତ୍କର୍ଷତାକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଇଛି। ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଲଗାତାର ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ଧରି ଅସାଧାରଣ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ଅନ୍ୟ ହସ୍ପିଟାଲ ସେବା ପାଇଁ ଜାତୀୟ କାୟାକଳ୍ପ ପୁରସ୍କାର ମଧ୍ୟ ପାଇଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀମତୀ ମୁର୍ମୁ କହିଥିଲେ।
ଭୁବନେଶ୍ୱର ଏମ୍ସର ଅଧ୍ୟାପକ ଏବଂ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରି ଶ୍ରୀମତୀ ମୁର୍ମୁ କହିଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରେ ଗୁଣାତ୍ମକ ଗବେଷଣାରେ ମଧ୍ୟ ଉତ୍କର୍ଷତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରାଯାଇଛି। ଏଠାକାର ଅନେକ ଡାକ୍ତର ଚିକିତ୍ସା ମାଧ୍ୟମରେ ସମାଜ ସେବାରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି। ସେ ଡାକ୍ତରମାନଙ୍କୁ ଈଶ୍ୱରଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧି ରୂପେ ଅଭିହିତ କରିବା ସହିତ ଉତ୍ତୀର୍ଣ୍ଣ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ସମାଜ କଲ୍ୟାଣରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ନିଜ ନିଜ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉତ୍କର୍ଷ ହାସଲ କରିବେ ବୋଲି ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଆଶା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ।
ଓଡ଼ିଶାର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ହରି ବାବୁ କମ୍ଭମପାଟି ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ କହିଥିଲେ, ‘‘ଦେଶସାରା ଏମ୍ସ ଭଳି ଅନୁଷ୍ଠାନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଜରିଆରେ ଏକ ସମାନ ଏବଂ ସୁଲଭ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଯୋଗାଇ ଦେବା ଏକ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ଥିଲା। ଏହାଫଳରେ ଗୁଣାତ୍ମକ ଚିକିତ୍ସା ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କ ପାଖରେ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ଥାନ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିତି ନିର୍ବିଶେଷରେ ପହଞ୍ଚିପାରୁଛି । ଏମ୍ସ ଭୁବନେଶ୍ୱର ଏହାକୁ ବାସ୍ତବତାରେ ପରିଣତ କରିବାରେ ଏକ ଅଗ୍ରଣୀ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏମ୍ସ ଭୁବନେଶ୍ୱର ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ପ୍ରସିଦ୍ଧି ହାସଲ କରିଛି ଏବଂ ଏମ୍ସ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ପରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ସ୍ଥାନରେ ଅଛି। ଏହା ପୂର୍ବ ଭାରତରେ ଡାକ୍ତରୀ ଶିକ୍ଷା, ଗବେଷଣା ଏବଂ ରୋଗୀ ସେବା ପାଇଁ ଏକ ଆଦର୍ଶ ପାଲଟିଛି।
ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି, କରୋନା ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଏମ୍ସ ଭୁବନେଶ୍ୱର ପରୀକ୍ଷା, ଚିକିତ୍ସା, ଟିକାକରଣ ଏବଂ ଜନସଚେତନତାର ଏକ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲା। ଏହା ଚିକିତ୍ସା ଉତ୍କର୍ଷତା ଏବଂ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଦ୍ୱାରା ପୂରଣ କରାଯାଇଥିବା ସାମାଜିକ ଦାୟିତ୍ୱକୁ ଦର୍ଶାଏ। ସେ ତାଙ୍କ ବକ୍ତବ୍ୟ ଶେଷରେ କହିଥିଲେ, ଏମ୍ସ ଭୁବନେଶ୍ୱର କେବଳ ଏକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ନୁହେଁ, ବରଂ ସେବା, ନବସୃଜନ ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସର ଏକ ଐତିହ୍ୟ।
ଏହି ଅବସରରେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋହନ ଚରଣ ମାଝୀ କହିଥିଲେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିସମ୍ପନ୍ନ ଏବଂ ଗତିଶୀଳ ନେତୃତ୍ୱରେ, ଏମ୍ସ ଭୁବନେଶ୍ୱରର ବିକାଶ ବହୁଗୁଣିତ ହୋଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ସେବାର ଡିଜିଟାଲ ରୂପାନ୍ତରଣ ଏବଂ ଆଧୁନିକୀକରଣ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛନ୍ତି। ଏମ୍ସ ଭୁବନେଶ୍ୱରରେ ଇ-ପେମେଣ୍ଟ ସୁବିଧା ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ସମନ୍ୱିତ। ଏହା ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଅଧିକ ସୁଗମ ଏବଂ ଦକ୍ଷ କରିଛି।
ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି, ସିକଲ୍ ସେଲ୍ ଆନିମିଆ ଭଳି ରୋଗର ନିରାକରଣ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛନ୍ତି । ଏମ୍ସ ଭୁବନେଶ୍ୱରକୁ ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ମାନ୍ୟତା, ପ୍ରତିଷ୍ଠାନକୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ଅଳ୍ପ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ, ଏମ୍ସ ଭୁବନେଶ୍ୱର ଉତ୍କର୍ଷତା, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାର ଆଦର୍ଶ ଅନୁଷ୍ଠାନ ପାଲଟିଛି। ଏହାର ଅଧ୍ୟାପକ ଏବଂ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ, ସମର୍ପଣ ଏବଂ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଯୋଗୁଁ, ଏହା ଚିକିତ୍ସା ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଗବେଷଣା ପାଇଁ ଏକ ଅଗ୍ରଣୀ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ପାଲଟିଛି। ଏହି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ କେବଳ ଓଡ଼ିଶାର ନୁହେଁ, ବରଂ ସମଗ୍ର ଦେଶର ଗର୍ବ।
ଡାକ୍ତରୀ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଶ୍ରୀ ମାଝୀ କହିଥିଲେ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଖାଯାଉଥିବା ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ବିଶ୍ୱକୁ ଆପଣଙ୍କ ଜ୍ଞାନ, କରୁଣା ଏବଂ ସାଧୁତାର ପୂର୍ବ ଅପେକ୍ଷା ଅଧିକ ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି। ସହାନୁଭୂତି ସହିତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଯୋଗାଇ ଦେବା ପାଇଁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଡାକ୍ତରୀ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ସେ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ସହିତ ଗୁଣାତ୍ମକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ରାଜ୍ୟରେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ସହିତ ଗୋପବନ୍ଧୁ ଜନ ଆରୋଗ୍ୟ ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଥିବା ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ରାଜ୍ୟର ସାଢ଼େ ୩ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କ ସମେତ ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଯୋଗାଇବା ଉପରେ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି। ସେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ନେତୃତ୍ୱ ଏବଂ ପରିବାରକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଅଧ୍ୟାପକ ଏବଂ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ।
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଉଦ୍ଧୃତ କରି କେନ୍ଦ୍ର ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନ କହିଥିଲେ, ଉତ୍ତମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ହେଉଛି ମାନବ ପ୍ରଗତି ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧିର ମୂଳଦୁଆ। ଏଥିପାଇଁ କୌଣସି ସର୍ଟକଟ ନାହିଁ। ଆଜି, ବିପର୍ଯ୍ୟସ୍ତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ପରିବର୍ତ୍ତିତ ଭୂ-ରାଜନୈତିକ ସ୍ଥିତି ଏବଂ ନୂତନ ଆକାଂକ୍ଷାର ଯୁଗରେ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଆମ ସମାଜର ପ୍ରମୁଖ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତକୁ ଏକ ବିକଶିତ ଦେଶ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସ୍ପଷ୍ଟ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଛନ୍ତି । ଏଥିରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବା ସହିତ ଓଡ଼ିଶା ୨୦୩୬ ସୁଦ୍ଧା ଏକ ବିକଶିତ ରାଜ୍ୟ ହେବାକୁ ଆକାଂକ୍ଷା ପୋଷଣ କରୁଛି।
ଏମ୍ସ ଭୁବନେଶ୍ୱରର ସଫଳତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ସାମଗ୍ରିକ ଏନଆଇଆରଏଫ ରାଙ୍କିଂରେ ଏହି ଅନୁଷ୍ଠାନ ପଞ୍ଚଦଶ ସ୍ଥାନ ହାସଲ କରିଛି । ମେଡିକାଲ କଲେଜ ମଧ୍ୟରେ ଦ୍ୱାଦଶ ଏବଂ ଉଦୀୟମାନ ଏମ୍ସ ମଧ୍ୟରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ସ୍ଥାନ ପାଇଛି। ଶ୍ରୀ ପ୍ରଧାନ ଆହୁରି କହିଥିଲେ, ଭୁବନେଶ୍ୱର ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ଯୁଗର ମେଡଟେକ୍ କେନ୍ଦ୍ର ହେବା ପାଇଁ ଏକ ଉପଯୁକ୍ତ ପ୍ରାର୍ଥୀ। ସେ ଓଡ଼ିଶାରେ ଦୁର୍ବଳ ବର୍ଗର ଲୋକଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟଗତ ଆହ୍ୱାନ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଏଠାରୁ ଉତ୍ତୀର୍ଣ୍ଣ ହେଉଥିବା ଡାକ୍ତରୀ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଏହି ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକର ସମାଧାନ ଖୋଜିବା ଏବଂ ସମାଜରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଅଧିକାର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଦାୟିତ୍ୱ ନେବାକୁ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ।
ସମାବର୍ତ୍ତନ ଉତ୍ସବରେ, ମୋଟ ୬୪୩ ଜଣ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଡିଗ୍ରୀ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା। ଏମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ୧୯୬ ଜଣ ଏମବିବିଏସ ଡିଗ୍ରୀ, ୧୫୮ ଜଣ ଏମଏସ, ୪୯ ଜଣ ଏମଡି, ୧୧୬ ଜଣ ପୋଷ୍ଟ-ଡକ୍ଟରାଲ ଫେଲୋ, ୬୨ ଜଣ ବିଏସସି ନର୍ସିଂ ଏବଂ ୪୧ ଜଣ ଏମଏସସି ନର୍ସିଂ ଡିଗ୍ରୀଧାରୀ ଅଛନ୍ତି । ଏମ୍ସ ଭୁବନେଶ୍ୱରର ବିଭିନ୍ନ ବିଭାଗରେ କୃତିତ୍ୱ ହାସଲ କରିଥିବା ୫୯ ଜଣ କୃତୀ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ପଦକ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା।
ଭୁବନେଶ୍ୱର ଏମ୍ସର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ପ୍ରଫେସର୍‌ ଡାକ୍ତର ଶୈଳେଶ କୁମାର, କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ତଥା ସିଇଓ ଡାକ୍ତର ଆଶୁତୋଷ ବିଶ୍ୱାସଙ୍କ ସମେତ ଅନ୍ୟ ଅଧ୍ୟାପକ ଅଧ୍ୟାପିକାଗଣ, ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଓ କର୍ମଚାରୀ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ।

Ministry of Health and Family Welfare
President of India, Smt. Droupadi Murmu Addresses 5th Annual Convocation of All India Institute of Medical Sciences, Bhubaneswar
AIIMS Bhubaneswar has been able to win the trust of public in the field of quality healthcare and social welfare activities, not only in Odisha but also in adjoining states like West Bengal, Chhattisgarh, Jharkhand and others: Smt. Droupadi Murmu
“Over the last one year, more than 10 lakh outdoor patients have received treatment in AIIMS Bhubaneswar while 17 lakh diagnostic tests and 25,000 surgeries have been conducted.”
AIIMS Bhubaneswar has risen to national prominence and it has become a beacon for medical education, research, and patient care in eastern India: Shri Hari Babu Kambhampati
In a short span of time, AIIMS Bhubaneswar has become a symbol of excellence, education and healthcare. The institute is not just the pride of Odisha, but the whole country: Shri Mohan Charan Majhi
Today, in the era of disruptive technology, changing geo-politics and new aspirations, health is one of the key sectors of our society: Shri Dharmendra Pradhan
14 JUL 2025 9:19PM by PIB Delhi
Hon’ble President of India, Smt. Droupadi Murmu addressed the 5th Annual Convocation Ceremony of All India Institute of Medical Sciences (AIIMS) Bhubaneswar, today. Shri Hari Babu Kambhampati, Governor of Odisha, Shri Mohan Charan Majhi, Chief Minister of Odisha, Shri Dharmendra Pradhan, Union Minister of Education, Shri Mukesh Mahaling, Minister of Health & Family Welfare, Parliamentary Affairs, Electronics & Information Technology, Govt. of Odisha and Smt. Aparajita Sarangi, Member of Parliament, Lok Sabha, Bhubaneswar were also present at the occasion.
Addressing the gathering, Smt. Murmu stated that “Over the last 12 years, the institution has grown significantly. Founded by the great visionary, former Prime Minister, Shri Atal Bihari Vajpayee in the year 2003, AIIMS Bhubaneswar has been able to win the trust of public in the field of quality healthcare and social welfare activities, not only in Odisha but also in adjoining states like West Bengal, Chhattisgarh, Jharkhand and others.”
Highlighting the achievements of AIIMS Bhubaneswar, Smt. Murmu emphasized that “over the last one year, more than 10 lakh outdoor patients have received treatment in AIIMS Bhubaneswar while 17 lakh diagnostic tests and 25,000 surgeries have been conducted.”
She also underlined that with its specialty and super specialty services, the Institution has been delivering holistic healthcare across its various departments. “Whether teaching, research or healthcare, AIIMS Bhubaneswar has earned laurels in every sector. Even the World Health Organization (WHO) has recognized the excellence of AIIMS Bhubaneswar with the Asia Safe Surgical Implant Consortium (ASSIC) Quality Improvement Programme (QIP) Award for maintaining high standards in surgical instruments and implant reprocessing. The institute has also received the National Kayakalp Award for exceptional sanitation and other hospital services for five consecutive years”, added Smt. Murmu.
Appreciating the faculty and students of AIIMS Bhubaneswar, Smt. Murmu stated that “the Institute has also demonstrated excellence in quality research and many doctors of the institute are indulged in the social service through medical care” She also added that doctors are the representatives of God and urged the passing students to contribute to the society’s welfare and hoped that they will continue to excel in their field.
In his address, Shri Hari Babu Kambhampati, Governor of Odisha, stated that “establishment of AIIMS institutions across the country was a visionary step towards building an equitable and accessible healthcare system where quality care reaches everyone irrespective of their location and economic status and AIIMS Bhubaneswar has played a pioneering role in actualizing this.” He also added that “AIIMS Bhubaneswar has risen to national prominence and is second in ranking after AIIMS New Delhi. It has become a beacon for medical education, research, and patient care in eastern India.”
He also added that “during the pandemic, AIIMS Bhubaneswar served as a centre for testing, treatment, vaccination and public awareness. This response shows medical excellence and social responsibility the institution has fulfilled.” He concluded his remarks by stating that “AIIMS Bhubaneswar is not just an institution, but a legacy of service, innovation and trust.”
Speaking at the occasion, Shri Mohan Charan Majhi, Chief Minister of Odisha, stated that “under the visionary and dynamic leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, AIIMS Bhubaneswar has grown manifold. Prime Minister has emphasized on digital transformation and modernization of heathcare services. Initiatives like e-payment facilities at AIIMS Bhubaneswar are aligned with the Prime Minister's vision of a digital India and have made healthcare more accessible and efficient for the public.”
He also added that “with the Prime Minister’s emphasis on eradication of diseases like Sickle Cell Anaemia, recognition of AIIMS Bhubaneswar as a centre of excellence, portrays the importance conferred to the Institution. In a short span of time, AIIMS Bhubaneswar has become a symbol of excellence, education and healthcare. Owing to the vision, dedication and commitment of its faculty and students, it has become one of the leading institutions for medical education and research. The institute is not just the pride of Odisha, but the whole country.”
Addressing the students, Shri Majhi stated that “the world needs your knowledge, compassion and integrity more than ever to meet the challenges faced by healthcare” and urged them “to heal with empathy”. He also assured the commitment of the government to ensure quality healthcare with strengthening of infrastructure and highlighted that with Ayushman Bharat Pradhan Mantri Jan Aarogya Yojana (AB PM-JAY) has also been implemented in the state, in conversion with the Gopabandhu Jan Arogya Yojana, and covers a population of 3.52 crore in the state with a special emphasis on providing healthcare to the senior citizens. He also thanked the faculty and staff for nurturing the next generation of healthcare leaders and families for their support.
Citing Prime Minister’s vision for health, Shri Dharmendra Pradhan stated that “good health is the foundation of human progress and prosperity and there’s no short cut to that. Today, in the era of disruptive technology, changing geo-politics and new aspirations, health is one of the key sectors of our society.” He also added that “Prime Minister has given a clarion call to make India a developed country by 2047, and while contributing to that Odisha aspires to become a developed state by 2036.”
Highlighting the achievements of AIIMS Bhubaneswar, including its 15th position in the overall NIRF rankings, 12th among medical colleges, and 2nd among emerging AIIMS, Shri Pradhan added that “Bhubaneswar is a fit candidate for becoming a new age MedTech centre for the world.” He also referred to the health challenges faced by people in vulnerable sections in Odisha and urged all the passing medical students to take responsibility to find solutions to these challenges and ensure the rights to health to the society.
During the convocation, a total of 643 students were conferred degrees including 196 MBBS degrees, 158 MS, 49 MDs, 116 Post- doctoral fellows, 62 B.Sc. Nursing and 41 M.Sc. Nursing. 59 Gold Medals were awarded to meritorious students of AIIMS Bhubaneswar from different disciplines like DM/MCh (1 scholar), MD/MS (1), MBBS (17), BSc Nursing (3), BSc Paramedical (7), MSc Nursing (2).
Prof. (Dr.) Shailesh Kumar, President, AIIMS Bhubaneswar, Prof. (Dr.) Ashutosh Biswas, Executive Director & CEO, AIIMS Bhubaneswar, along with faculty members and the students, were present at the occasion.