ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗ
ବିହାରରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସଘନ ସମୀକ୍ଷାର ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ସମାପ୍ତ ହୋଇଛି
ଫର୍ମ ମୁଦ୍ରଣ ଏବଂ ବଣ୍ଟନ କାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରାୟ ସମାପ୍ତ ହୋଇଛି
କିଛି ଲୋକଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଗୁଜବ କରାଯାଉଥିବା ଅନୁଯାୟୀ, SIRରେ କୌଣସି ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇନାହିଁ
୧.୬୯ କୋଟି (୨୧.୪୬ ପ୍ରତିଶତ) ଜନଗଣନା ଫର୍ମ ସଂଗ୍ରହ କରାଯାଇଛି
ECINET ରେ ଅପଲୋଡ୍ ହୋଇଥିବା ଫର୍ମର ୭.୨୫ ପ୍ରତିଶତ
06 JUL 2025 7:27PM by PIB Bhubaneswar
ବିହାରରେ ଭୋଟରମାନଙ୍କ ସକ୍ରିୟ ସହଯୋଗରେ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସଘନ ସଂଶୋଧନ (SIR) ସୁଗମ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି। ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସଘନ ସଂଶୋଧନର ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଅଧୀନରେ, ଗଣନା ଫର୍ମଗୁଡ଼ିକ ମୁଦ୍ରଣ ଏବଂ ବଣ୍ଟନ କରାଯିବାର ଥିଲା। ଏହି ପର୍ଯ୍ୟାୟ ପ୍ରାୟ ସମାପ୍ତ ହୋଇଛି ଏବଂ ସମସ୍ତ ଉପଲବ୍ଧ ଭୋଟରଙ୍କ ପାଇଁ ଫର୍ମଗୁଡ଼ିକ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଇଛି।
ଏହା ପୁନରାବୃତ୍ତି କରାଯାଉଛି ଯେ ୨୪ ଜୁନ ୨୦୨୫ ତାରିଖର SIR ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଅନୁସାରେ ପରିଚାଳିତ ହେଉଛି ଏବଂ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀରେ କୌଣସି ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇନାହିଁ। ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଅନୁଯାୟୀ, ୧ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୫ରେ ଜାରି ହେବାକୁ ଥିବା ଡ୍ରାଫ୍ଟ ଭୋଟର ତାଲିକାରେ ଗଣନା ଫର୍ମ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ନାମ ରହିବ।
ଭୋଟରମାନେ ୨୫ ଜୁଲାଇ, ୨୦୨୫ ପୂର୍ବରୁ ଯେକୌଣସି ସମୟରେ ସେମାନଙ୍କର ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟ ଦାଖଲ କରିପାରିବେ। ଡ୍ରାଫ୍ଟ ଭୋଟର ତାଲିକା ପ୍ରକାଶନ ପରେ, ଯଦି କୌଣସି ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟରେ ତ୍ରୁଟି ଥାଏ, ତେବେ ଦାବି ଏବଂ ଆପତ୍ତି ଅବଧିରେ ଯାଞ୍ଚ ସମୟରେ ନିର୍ବାଚନ ପଞ୍ଜିକରଣ ଅଧିକାରୀମାନେ ଡ୍ରାଫ୍ଟ ଭୋଟର ତାଲିକାରେ ନାମ ଥିବା ଭୋଟରଙ୍କଠାରୁ ଏପରି ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟ ପାଇପାରିବେ ।
ଆଜି ସନ୍ଧ୍ୟା ୬ଟା ସୁଦ୍ଧା, ୧,୬୯,୪୯,୨୦୮ଟି ଗଣନା ଫର୍ମ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି, ଅର୍ଥାତ୍ ୨୪ ଜୁନ୍, ୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିହାରରେ ମୋଟ ୭,୮୯,୬୯,୮୪୪ (ପ୍ରାୟ ୭.୯୦ କୋଟି) ଭୋଟରଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ୨୧.୪୬ ପ୍ରତିଶତ। ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ଅର୍ଥାତ୍ ଗତକାଲି ସନ୍ଧ୍ୟା ୬ଟାରୁ ୬୫,୩୨,୬୬୩ଟି ଗଣନା ଫର୍ମ ଦାଖଲ ହୋଇଛି। ଫର୍ମ ଦାଖଲର ଶେଷ ତାରିଖ ପାଇଁ ଆଉ ୧୯ ଦିନ ବାକି ଅଛି ।
ଫର୍ମ ଅପଲୋଡ୍ କରିବା କାମ ମଧ୍ୟ ପୂର୍ଣ୍ଣ ଗତିରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି ଏବଂ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୭.୨୫ ପ୍ରତିଶତ ଫର୍ମ ଅପଲୋଡ୍ ହୋଇସାରିଛି। ଆଂଶିକ ଭାବରେ ପୂରଣ ହୋଇଥିବା ଫର୍ମଗୁଡ଼ିକୁ ECI ପୋର୍ଟାଲ (https://voters.eci.gov.in) ଏବଂ ECINET ଆପରୁ ଡାଉନଲୋଡ୍ କରାଯାଇପାରିବ ଏବଂ ପୂରଣ ହୋଇଥିବା ଫର୍ମଗୁଡ଼ିକୁ ଭୋଟରମାନେ ନିଜେ ECINET ଆପରେ ଅପଲୋଡ୍ କରିପାରିବେ।
୭୭, ହଜାର ୮୯୫ ଜଣ ବିଏଲଓ ଘର ଘର ବୁଲି ଭୋଟରମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଗଣନା ଫର୍ମ ପୂରଣ କରିବାରେ ଏବଂ ସଂଗ୍ରହ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ବିଏଲଓ ଭୋଟରମାନଙ୍କର ଲାଇଭ୍ ଫଟୋ ଉଠାଇ ଅପଲୋଡ୍ କରୁଛନ୍ତି, ଯାହା ଫଳରେ ଭୋଟରମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଫଟୋ କ୍ଲିକ୍ କରିବା ସମସ୍ୟାରୁ ବଞ୍ଚିପାରିବେ।
ଏହା ସହିତ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସୁଗମ ଏବଂ ସମୟ ସୀମା ମଧ୍ୟରେ ସମାପ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ୨୦ ହଜାର ୬୦୩ ଜଣ ବିଏଲଓ ନିଯୁକ୍ତ କରାଯାଉଛି। SIR ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ବୟସ୍କ, ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ, ଅସୁସ୍ଥ ଏବଂ ଦୁର୍ବଳ ଜନସଂଖ୍ୟାକୁ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ୪ ଲକ୍ଷ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବକ, ଯେଉଁଥିରେ ସରକାରୀ ଅଧିକାରୀ, NCC କ୍ୟାଡେଟ୍, NSS ସଦସ୍ୟ ଇତ୍ୟାଦି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, କ୍ଷେତ୍ରସ୍ତରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ ସମସ୍ତ ୨୪୩ ଏସି, ୯୬୩ ଏଇଆରଓ, ୩୮ ଡିଇଓ ଏବଂ ରାଜ୍ୟର ସିଇଓଙ୍କୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରି ୨୩୯ ଜଣ ନିର୍ବାଚନ ପଞ୍ଜିକରଣ ଅଧିକାରୀଙ୍କୁ ଭୂମି ସ୍ତରରେ ମତଦାତାମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଫର୍ମ ଦାଖଲ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି।
ବିଭିନ୍ନ ରାଜନୈତିକ ଦଳ ଦ୍ୱାରା ନିଯୁକ୍ତ ୧,୫୪,୯୭୭ ବୁଥ୍ ସ୍ତରୀୟ ଏଜେଣ୍ଟ (BLA) ମଧ୍ୟ SIR ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ସହାୟତା କରୁଛନ୍ତି।
Sws

Election Commission
Initial Phase of Bihar SIR Completed
Printing & Distribution of Forms almost done
No changes made in SIR as being rumoured by some
1.69 Crore (21.46%) Enumeration Forms Collected
7.25 % uploaded on ECINET
06 JUL 2025 7:27PM by PIB Delhi
The Special Intensive Revision (SIR) in Bihar is being implemented smoothly at the ground level with the active cooperation of the electors. The initial phase of SIR, during which Enumeration forms were to be printed and distributed, is almost complete with the forms having been made available to all the electors who were available.
It is reiterated that SIR is being conducted as per the SIR instructions dated 24.06.2025 and there is no change in the instructions. As per instructions, draft electoral rolls that will be issued on 1 August 2025 will contain the names of persons whose enumeration forms are received.
The electors can submit their documents any time before July 25, 2025. After publication of draft Electoral Rolls, if any document is deficient, EROs can obtain such documents, from the electors whose name appears in the draft Electoral Rolls, during scrutiny in the Claims and Objection period.
As of today, at 6.00 PM, 1,69,49,208 Enumeration Forms i.e. 21.46 per cent of the total of 7,89,69,844 (nearly 7.90 crore) electors in Bihar who are enrolled as on June 24, 2025, have been received. In the last 24 hours i.e. from 6.00 PM yesterday, 65,32,663 Enumeration Forms have been collected. There are still 19 days to go for the last date for submission of forms.
The uploading of forms has also started simultaneously in full swing with 7.25 percentage of the forms already uploaded so far. The partially filled forms are also available for download on the ECI portal (https://voters.eci.gov.in) as well on ECINET App and the filled forms can be uploaded by the elector himself on ECINET App.
77,895 BLOs are going house-to-house to help the electors fill out their Enumeration Forms and collect them. In a large number of cases, the BLOs are taking live pictures of the electors and uploading them, saving the elector the trouble of getting their pictures clicked.
Additionally, 20,603 BLOs are being appointed for the smooth and timely completion of the process. Nearly 4 lakh volunteers which includes government officials, NCC cadets, NSS members etc. are also working on the field to facilitate the elderly, PwDs, sick and vulnerable populations in the SIR process. Besides, 239 EROs covering all the 243 ACs, 963 AEROs, 38 DEOs and the CEO of the state are at the ground level to facilitate the electors to submit their forms.
1,54,977 Booth Level Agents (BLAs) appointed by various political parties are also providing active support in the SIR process.