Ministry of Women and Child Development
NIPCCD renamed as Savitribai Phule National Institute of Women and Child Development
Renaming of NIPCCD as the Savitribai Phule National Institute of Women and Child Development is a tribute to the legacy of one of India’s foremost social reformers: Smt. Annpurna Devi
New Regional Centre to be inaugurated in Ranchi on 4 July,2025
This new centre will not only empower our frontline functionaries with better access to training and support, but also strengthen our flagship missions at the grassroots level: Smt. Annpurna Devi
02 JUL 2025 10:45AM by PIB Delhi
The National Institute of Public Cooperation and Child Development (NIPCCD) has officially been renamed as the Savitribai Phule National Institute of Women and Child Development, reflecting its evolving role and greater focus on region-specific, mission-driven support for the development of women and children across India. This transformation has taken place under the visionary leadership of Union Minister for Women and Child Development, Smt. Annpurna Devi.
In a significant move aimed at strengthening outreach and regional capacity-building, a new Regional Centre in Ranchi, Jharkhand is to be inaugurated on 4 July,2025. This Centre will address the specialized training and research requirements of the Ministry’s flagship programmes—Mission Shakti, Mission Vatsalya, and Mission Saksham Anganwadi and Poshan 2.0with a particular focus on the Eastern region covering Jharkhand, Bihar, Odisha, and West Bengal. Previously, training needs of these States were partially catered through Regional Centres located in Guwahati and Lucknow, posing logistical challenges for many functionaries due to long travel distances. The new Regional Centre will also offer the Advance Diploma in Child Guidance and Counselling and will facilitate better accessibility for frontline functionaries in these states. It is estimated that over seven lakh functionaries operate under the Ministry’s missions across the four states, spread across 115 districts.
Smt. Annpurna Devi said that the renaming of NIPCCD as the Savitribai Phule National Institute of Women and Child Development is a tribute to the legacy of one of India’s foremost social reformers and a reaffirmation of our commitment to women and child-centric development. Highlighting the importance of setting up new regional centres, the Union Minister said that the inauguration of the new Regional Centre in Ranchi would mark a significant step towards decentralised, region-specific capacity building in the Eastern region. This Centre will not only empower our frontline functionaries with better access to training and support, but also strengthen our flagship missions at the grassroots level. She further added that under the visionary leadership of Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi ji, we are ensuring that no woman or child is left behind in our journey towards Viksit Bharat @2047.
The new Regional Centre in Ranchi will not only bring training services closer to the field functionaries but also enable the identification of local issues, customized interventions, and better resource utilization for women’s empowerment and child welfare in the Eastern region. It will also support research, counselling, and extension activities related to child development, mental health, and adolescent well-being.This step is a testament to the Ministry’s commitment to ensuring last-mile delivery of services, region-specific capacity building, and the creation of an inclusive, empowered, and healthier India under the leadership of Union Minister Smt. Annpurna Devi.
NIPCCD now renamed as Savitribai Phule National Institute of Women and Child Development has its headquarters in New Delhi and presently has regional centres in Bangalore, Guwahati, Lucknow, Indore and Mohali .It serves as the apex body for training, research, documentation, and capacity building in the field of Women and Child Development. The Institute plays a pivotal role in strengthening implementation mechanisms under various flagship schemes through its online and physical training programmes .

ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
NIPCCD ର ନାମ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରାଯାଇ ସାବିତ୍ରୀବାଇ ଫୁଲେ ଜାତୀୟ ମହିଳା ଏବଂ ଶିଶୁ ବିକାଶ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ରଖାଯାଇଛି
NIPCCDର ନାମ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରି ସାବିତ୍ରୀବାଇ ଫୁଲେ ଜାତୀୟ ମହିଳା ଏବଂ ଶିଶୁ ବିକାଶ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ରଖିବା ଭାରତର ଜଣେ ପ୍ରମୁଖ ସମାଜ ସଂସ୍କାରକଙ୍କ ଐତିହ୍ୟ ପ୍ରତି ଏକ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି: ଅନ୍ନପୂର୍ଣ୍ଣା ଦେବୀ
୪ ଜୁଲାଇ, ୨୦୨୫ରେ ରାଞ୍ଚିରେ ନୂତନ ଆଞ୍ଚଳିକ କେନ୍ଦ୍ର ଉଦଘାଟନ ହେବ
ଏହି ନୂତନ କେନ୍ଦ୍ର ଆମର ଆଗଧାଡ଼ିର କାର୍ଯ୍ୟକର୍ତ୍ତାମାନଙ୍କୁ ତାଲିମ ଏବଂ ସମର୍ଥନର ଉତ୍ତମ ସୁବିଧା ସହିତ କେବଳ ସଶକ୍ତ କରିବ ନାହିଁ ବରଂ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ଆମର ପ୍ରମୁଖ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ମଧ୍ୟ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ: ଶ୍ରୀମତୀ ଅନ୍ନପୂର୍ଣ୍ଣା ଦେବୀ
02 JUL 2025 10:45AM by PIB Bhubaneswar
ଜାତୀୟ ଜନ ସହଯୋଗ ଏବଂ ଶିଶୁ ବିକାଶ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (NIPCCD)କୁ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବରେ ସାବିତ୍ରୀବାଇ ଫୁଲେ ଜାତୀୟ ମହିଳା ଏବଂ ଶିଶୁ ବିକାଶ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଭାବରେ ନାମିତ କରାଯାଇଛି। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ବିକଶିତ ଭୂମିକା ଏବଂ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ମହିଳା ଓ ଶିଶୁଙ୍କ ବିକାଶ ପାଇଁ କ୍ଷେତ୍ର-ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ, ମିଶନ-ଚାଳିତ ସମର୍ଥନ ଉପରେ ଅଧିକ ଧ୍ୟାନକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। କେନ୍ଦ୍ର ମହିଳା ଏବଂ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ଅନ୍ନପୂର୍ଣ୍ଣା ଦେବୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିପୂର୍ଣ୍ଣ ନେତୃତ୍ୱରେ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି।
ସଂଯୋଗୀକରଣ ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ସ୍ୱରୂପ, ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ରାଞ୍ଚିରେ ୪ ଜୁଲାଇ ୨୦୨୫ରେ ଏକ ନୂତନ ଆଞ୍ଚଳିକ କେନ୍ଦ୍ର ଉଦଘାଟନ କରାଯିବ। ଏହି କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପ୍ରମୁଖ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ - ମିଶନ ଶକ୍ତି, ମିଶନ ବାତ୍ସଲ୍ୟ, ମିଶନ ସକ୍ଷମ ଅଙ୍ଗନୱାଡି ଏବଂ ପୋଷଣ ୨.୦ର ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ତାଲିମ ଏବଂ ଗବେଷଣା ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବ। ଏଥିରେ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ, ବିହାର, ଓଡ଼ିଶା ଏବଂ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯିବ। ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ତାଲିମ ଆବଶ୍ୟକତା ଆଂଶିକ ଭାବରେ ଗୌହାଟୀ ଏବଂ ଲକ୍ଷ୍ନୌରେ ଅବସ୍ଥିତ ଆଞ୍ଚଳିକ କେନ୍ଦ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ ପୂରଣ କରାଯାଉଥିଲା, ଯାହା ଦୀର୍ଘ ଯାତ୍ରା ଦୂରତା ଯୋଗୁଁ ଅନେକ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ସୃଷ୍ଟି କରୁଥିଲା। ଏହି ନୂତନ ଆଞ୍ଚଳିକ କେନ୍ଦ୍ର ଶିଶୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଏବଂ ପରାମର୍ଶରେ ଆଡଭାନ୍ସ ଡିପ୍ଲୋମା ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିବ ଏବଂ ଏହି ରାଜ୍ୟ ଗୁଡ଼ିକରେ ଆଗଧାଡ଼ିର କାର୍ଯ୍ୟକର୍ତ୍ତାଙ୍କୁ ଉତ୍ତମ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଆକଳନ କରାଯାଉଛି ଯେ ସାତ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ କାର୍ଯ୍ୟକର୍ତ୍ତା ଚାରିଟି ରାଜ୍ୟରେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ମିଶନ ଅଧୀନରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରନ୍ତି, ଯାହା ୧୧୫ଟି ଜିଲ୍ଲାରେ ବିସ୍ତାରିତ।
ଶ୍ରୀମତୀ ଅନ୍ନପୂର୍ଣ୍ଣା ଦେବୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ NIPCCDର ନାମ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରି ସାବିତ୍ରୀବାଇ ଫୁଲେ ଜାତୀୟ ମହିଳା ଏବଂ ଶିଶୁ ବିକାଶ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ କରିବା ଭାରତର ଜଣେ ପ୍ରମୁଖ ସମାଜ ସଂସ୍କାରକଙ୍କ ଐତିହ୍ୟ ପ୍ରତି ଏକ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଏବଂ ମହିଳା ଏବଂ ଶିଶୁ-କୈନ୍ଦ୍ରିକ ବିକାଶ ପ୍ରତି ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ପୁନର୍ବାର ପ୍ରମାଣ। ନୂତନ ଆଞ୍ଚଳିକ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଥାପନର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରାଞ୍ଚିରେ ନୂତନ ଆଞ୍ଚଳିକ କେନ୍ଦ୍ରର ଉଦଘାଟନ ପୂର୍ବ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିକେନ୍ଦ୍ରୀକୃତ, କ୍ଷେତ୍ର-ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ହେବ। ଏହି କେନ୍ଦ୍ର କେବଳ ଆମର ଆଗଧାଡ଼ିର କର୍ମୀମାନଙ୍କୁ ତାଲିମ ଏବଂ ସହାୟତାର ଉତ୍ତମ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରି ସଶକ୍ତ କରିବ ନାହିଁ, ବରଂ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ଆମର ପ୍ରମୁଖ ମିଶନକୁ ମଧ୍ୟ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବ। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଜୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିପୂର୍ଣ୍ଣ ନେତୃତ୍ୱରେ ଆମେ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛୁ ଯେ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତକୁ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ କୌଣସି ମହିଳା କିମ୍ବା ଶିଶୁ ପଛରେ ନ ପଡ଼ନ୍ତି।
ରାଞ୍ଚିରେ ନୂତନ ଆଞ୍ଚଳିକ କେନ୍ଦ୍ର କେବଳ କ୍ଷେତ୍ର କର୍ମୀଙ୍କ ନିକଟରେ ତାଲିମ ସେବା ଆଣିବ ନାହିଁ ବରଂ ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣ ଏବଂ ଶିଶୁ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ସ୍ଥାନୀୟ ସମସ୍ୟାର ଚିହ୍ନଟ, କଷ୍ଟମାଇଜ୍ଡ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ଏବଂ ଉତ୍ତମ ସମ୍ବଳ ବ୍ୟବହାରକୁ ମଧ୍ୟ ସକ୍ଷମ କରିବ। ଏହି କେନ୍ଦ୍ର ଶିଶୁ ବିକାଶ, ମାନସିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ କିଶୋର କଲ୍ୟାଣ ସହ ଜଡିତ ଗବେଷଣା, ପରାମର୍ଶ ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସହାୟକ ହେବ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ଅନ୍ନପୂର୍ଣ୍ଣା ଦେବୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଶେଷ ମାଇଲ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସେବା ଯୋଗାଣ, କ୍ଷେତ୍ର-ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ଏକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ସଶକ୍ତ ଓ ସୁସ୍ଥ ଭାରତ ସୃଷ୍ଟି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ପ୍ରମାଣ।
NIPCCD ବର୍ତ୍ତମାନ ସାବିତ୍ରୀବାଇ ଫୁଲେ ଜାତୀୟ ମହିଳା ଏବଂ ଶିଶୁ ବିକାଶ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଭାବରେ ନାମିତ ହୋଇଛି। ଏହାର ମୁଖ୍ୟାଳୟ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଅଛି ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ବାଙ୍ଗାଲୋର, ଗୌହାଟୀ, ଲକ୍ଷ୍ନୌ, ଇନ୍ଦୋର ଏବଂ ମୋହାଲିରେ ଏହାର ଆଞ୍ଚଳିକ କେନ୍ଦ୍ର ଅଛି। ଏହା ମହିଳା ଏବଂ ଶିଶୁ ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ତାଲିମ, ଗବେଷଣା, ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟେସନ୍ ଏବଂ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସଂସ୍ଥା ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ। ଏହି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଏହାର ଅନଲାଇନ୍ ଏବଂ ଶାରୀରିକ ତାଲିମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରମୁଖ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ପ୍ରଣାଳୀକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରେ।