Ministry of Cooperation
Secretary, Ministry of Cooperation Dr. Ashish Kumar Bhutani today addressed the inaugural session of the National Workshop on Emerging Technologies in PACS organised in PHD House in New Delhi today
Under the leadership of PM Shri Narendra Modi and guidance of Home Minister Shri Amit Shah Ji, formation of Ministry of Cooperation was a historic step
Number of people who have benefitted through Short Term Credit lending facilities increased to 42%, which clearly brings out that PACS have been beneficial to the rural India
Cooperative banking structure should embrace new technologies, add transparency in their operations and address their human resource issues to make themselves competitive
Now the target is to computerise 80,000 PACS and convert them into vibrant economic and social entities by integrating all Government of India schemes with PACS
Ministry to identify and integrate the emerging technologies in the systems to make PACS inclusive, vibrant working seamlessly, efficiently and with transparency
01 JUL 2025 5:10PM by PIB Delhi
The Secretary, Ministry of Cooperation, Dr. Ashish Kumar Bhutani today addressed the inaugural session of the Workshop on “Emerging Technologies in PACS” organised in PHD House in New Delhi today. CEO of PHDCCI, Shri Ranjeet Mehta and senior officers from Ministry of Cooperation and the participating states, representatives of NABARD, NCDC, NFDB, NCCT, NCCF, IFFCO, KRIBHCO etc graced the occasion. The highlight of the workshop was that it was attended by 122 members of PACS from 12 States and Officers and Officials of Ministry of Cooperation, RCS of the States and various other related Ministries/Organisations. The discussion frameworks involved ‘PACS in the age of Digital India’, ‘leveraging precision Agri tools’, ‘AI and IOT, Cooperative Fintech and Policy Innovations’, and discussion on success stories in Tamil Nadu, Jammu and Kashmir and Mizoram.
Speaking on the occasion the Secretary, Ministry of Cooperation Dr. Ashish Kumar Bhutani said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi Ji and the guidance of Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah Ji, the Ministry of Cooperation was formed on 6 July 2021 which was a historic step taken forward by Government of India. The Cooperative Institutions are more than 100 years old, first such credit institution dating back to 1904 near Chennai. Today there are more than 1 Lakh PACS with over 13 crore members.
Dr. Ashish Kumar Bhutani said that even today the number of people who have benefitted through Short Term Credit lending facilities of PACS has increased to 42% despite an overall decrease to 15% in the share of Cooperative Credit institutions in overall short-term lending. This clearly brings out that PACS like institutions have clearly been beneficial to the rural India servicing small and marginal farmers.
Dr. Ashish Kumar Bhutani said that out of nearly 2000 banking licenses in the country, 1900 licenses are in the Cooperative Sector, 100 licenses were with other banks. The lowest credit structure in the rural set up has not been able to embrace new technology which led to restrictions being put on the functioning of cooperative banks with limited banking products. He said that after the formation of the Ministry, banking issues of Cooperative sector have been taken up with RBI, Ministry of Finance and the Income Tax Departments, and now it is time that Cooperative banking structure embrace new technologies, add transparency in their operations and address their human resource issues to make themselves competitive.
Secretary, Ministry of Cooperation said that PACS were earlier for only credit or providing inputs for agriculture. The Ministry under the guidance of Hon’ble Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah decided to strengthen the PACS and make them viable by increasing their role for the society. He said that the Ministry of Cooperation brought out Model Bye-Laws enabling the PACS under federal model to aspire further and survive with self-sufficiency by diversifying themselves in 26 different types of activities. Ministry of Cooperation in a short span of 4 years has launched 60+ initiatives connected to various dimensions of cooperatives.
Second big step taken by the Ministry of Cooperation was the formation of the National Database of Cooperatives which enables everyone, both Centre as well as States, to identify gaps, and plan the development of cooperative institutions to fill the vacuum present in their respective areas for the development of the nation on the principles of cooperation.
Computerisation of the grass root of Cooperative credit institutions, PACS was the third big step taken by the Ministry under the guidance of Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah. Nearly, Rs 3000 Crore has been spent till date in the PACS computerisation scheme and now the target that has been set is computerisation of 80,000 PACS and convert them into vibrant economic and social entities by integrating all Government of India schemes with PACS.
Dr Bhutani compared the benefits of PACS digitisation with railway ticketing computerisation and said that the digitisation will induce greater transparency in PACS functioning and will make it viable for its own existence and valuable for the society at a large.
Dr. Ashish Kumar Bhutani said that PACS is one such institution of the States which is backed by an Act. There are not many institutions in State Governments which are backed by legislation. He said that PACS have the capability to fulfil the requirements of becoming a “One Stop Shop” for Government of India. He said all we need to do is ensure that these PACS embrace the latest technologies for their sustenance.
Dr. Bhutani said that our farmers and rural folk need weather advisories, disaster advisories, rainfall predictions, pest attack advisories and there are new technologies available which can be linked with the entire system to make our rural India aware and strengthened. He said that it is the job of the Ministry to identify and integrate the emerging technologies in the systems to make PACS inclusive, vibrant working seamlessly, efficiently and with transparency.
As part of Hon’ble PM’s call for and as part of International Year of Cooperation, Dr. Ashish Kumar Bhutani also planted a sapling on the occasion under “Ek Ped Maa Ke Naam” and visited stalls put up by the participating cooperative members.
The Programme also voiced concerns from PACS members present in the workshop. Apart from 3 technical sessions which were participated by Regional Commissioners, Start Ups, Members from related ministries and Acedemicia, experience sharing was also done by RCS and Secretaries of Jammu & Kashmir, Tamil Nadu and Mizoram. Workshop ended with distribution of Certificates to participating PACS.

ক'অপাৰেশ্বন মন্ত্ৰালয়
আজি নতুন দিল্লীৰ পি এইচ ডি হাউচত আয়োজিত পেকছত উদীয়মান প্ৰযুক্তিবিদ্যাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় কৰ্মশালাৰ উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰদান কৰিলে সমবায় মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব ড° আশীষ কুমাৰ ভূটানীয়ে
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত আৰু গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ নিৰ্দেশনাত সমবায় মন্ত্ৰালয় গঠন কৰাটো এক ঐতিহাসিক পদক্ষেপ আছিল
হ্ৰস্বম্যাদী ঋণ প্ৰদানৰ সুবিধাৰ জৰিয়তে লাভাৱান্বিত হোৱা লোকৰ সংখ্যা ৪২% লৈ বৃদ্ধি পাইছে, যিয়ে এই কথা স্পষ্ট কৰি তুলিছে যে পিএচিএছ ভাৰতৰ গ্ৰাম্য অঞ্চলৰ বাবে উপযোগী হৈছে
সমবায় বেংকিং গাঁথনিয়ে নতুন প্ৰযুক্তিক আঁকোৱালি ল’ব লাগে, তেওঁলোকৰ কাৰ্য্যকলাপত স্বচ্ছতা নিশ্চিত কৰিব লাগে আৰু নিজকে প্ৰতিযোগিতামূলক কৰি তুলিবলৈ তেওঁলোকৰ মানৱ সম্পদ সম্পৰ্কীয় সমস্যাসমূহ সমাধান কৰিব লাগে
এতিয়া লক্ষ্য হৈছে ৮০,০০০ পিএচিএছ কম্পিউটাৰাইজ কৰি ভাৰত চৰকাৰৰ সকলো আঁচনি পিএচিএছৰ সৈতে একত্ৰিত কৰা আৰু সেইবোৰক সক্ৰিয় অৰ্থনৈতিক তথা সামাজিক সত্তালৈ ৰূপান্তৰ কৰা
মন্ত্ৰালয়ে উদীয়মান প্ৰযুক্তিসমূহ চিনাক্ত কৰি তথা সেইবোৰ একত্ৰিত কৰি পেকছক অন্তৰ্ভুক্ত, সক্ৰিয় কৰি তোলাৰ বাবে নিৰৱচ্ছিন্নভাৱে, দক্ষতাৰে আৰু স্বচ্ছতাৰে কাম কৰিছে
01 JUL 2025 5:10PM by PIB Guwahati
আজি নতুন দিল্লীৰ পি এইচ ডি হাউচত আয়োজিত “পেকছত উদীয়মান প্ৰযুক্তি” বিষয়ক কৰ্মশালাৰ উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত সমবায় মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব ড০ আশীষ কুমাৰ ভূটানীয়ে ভাষণ প্ৰদান কৰে। পি এইচ ডি চি চি আইৰ চি ই অ’ শ্ৰীযুত ৰঞ্জিত মেহতা আৰু সমবায় মন্ত্ৰালয়ৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়া তথা অংশগ্ৰহণকাৰী ৰাজ্যসমূহৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়া, নাবাৰ্ড, এন চি ডি চি, এন এফ ডি বি, এন চি চি টি, এন চি চি এফ, আই এফ চি অ’, ক্ৰিভচিঅ’ আদিৰ প্ৰতিনিধিয়ে এই অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণ কৰে। কৰ্মশালাখনৰ আকৰ্ণণীয় কথাটো হৈছে এয়াই যে ইয়াত ১২ খন ৰাজ্যৰ পৰা পিএচিএছৰ ১২২ গৰাকী সদস্য আৰু সমবায় মন্ত্ৰালয়, ৰাজ্যসমূহৰ আৰ চি এছ আৰু বিভিন্ন আনুষংগিক মন্ত্ৰালয়/সংগঠনৰ বিষয়া তথা কৰ্মীসকলে অংশগ্ৰহণ কৰে। কৰ্মশালাত গ্ৰহণ কৰা আলোচনাৰ বিষয়সমূহৰ ভিতৰত আছিল ‘ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ যুগত পিএচিএছ’, ‘লিভাৰেজিং প্ৰিচিচন এগ্ৰি টুলছ’, ‘এআই আৰু আইঅ’টি, সমবায় ফিনটেক আৰু নীতি উদ্ভাৱন’ তথা তামিলনাডু, জম্মু - কাশ্মীৰ আৰু মিজোৰামৰ সফলতাৰ কাহিনীৰ বিষয়ত আলোচনা আদি ।
অনুষ্ঠানত ভাষণ আগবঢ়াই সমবায় মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব ড০ আশীষ কুমাৰ ভূটানীয়ে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী জীৰ নেতৃত্বত আৰু কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহজীৰ নিৰ্দেশনাত ২০২১ চনৰ ৬ জুলাইত সমবায় মন্ত্ৰালয় গঠন কৰা হৈছিল, যি ভাৰত চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা এক ঐতিহাসিক পদক্ষেপ হিচাবে বিবেচিত হৈছে। সমবায় প্ৰতিষ্ঠানসমূহ ১০০ বছৰতকৈও অধিক পুৰণি, প্ৰথম এনে ঋণ প্ৰতিষ্ঠান ১৯০৪ চন আশে-পাশে চেন্নাইৰ ওচৰত গঢ় লৈ উঠিছিল। আজি ১৩ কোটিৰো অধিক সদস্যৰে ১ লাখতকৈ অধিক পিএচিএছ আছে।
ড০ আশীষ কুমাৰ ভুটানীয়ে কয় যে আজিও সামগ্ৰিকভাৱে হ্ৰস্বম্যাদী ঋণ প্ৰদানৰ ক্ষেত্ৰত সমবায় ঋণ প্ৰতিষ্ঠানৰ অংশ ১৫%লৈ হ্ৰাস পোৱাৰ পিছতো পেকছৰ হ্ৰস্বম্যাদী ঋণ প্ৰদানৰ সুবিধাৰ জৰিয়তে লাভৱান হোৱা লোকৰ সংখ্যা ৪২% লৈ বৃদ্ধি পাইছে। ইয়াৰ পৰা স্পষ্ট হৈ পৰিছে যে পেকছৰ দৰে প্ৰতিষ্ঠানসমূহে ক্ষুদ্ৰ আৰু প্ৰান্তীয় কৃষকক সেৱা আগবঢ়োৱাত সফল হৈছে আৰু গ্ৰাম্য ভাৰতৰ উপযোগী বিবেচিত হৈছে।
ড০ আশীষ কুমাৰ ভুটানীয়ে লগতে কয় যে দেশৰ প্ৰায় ২০০০ বেংকিং অনুজ্ঞাপত্ৰৰ ভিতৰত ১৯০০ অনুজ্ঞাপত্ৰ সমবায় খণ্ডতে আছে, ১০০খন অনুজ্ঞাপত্ৰ অন্য বেংকৰ সৈতে আছে। গ্ৰাম্য এলেকাত সৰ্বনিম্ন ঋণ গাঁথনিয়ে নতুন প্ৰযুক্তিক আঁকোৱালি ল’ব পৰা নাই। যাৰ ফলত সীমিত বেংকিং সুবিধাৰ বাবে সমবায় বেংকৰ কাৰ্য্যকলাপ বহু পৰিমাণে বাধাপ্ৰাপ্ত হৈছে। তেওঁ কয় যে মন্ত্ৰালয় গঠনৰ পিছত ভাৰতীয় ৰিজাৰ্ভ বেংক , বিত্ত মন্ত্ৰালয় আৰু আয়কৰ বিভাগৰ সৈতে সমবায় খণ্ডৰ বেংকিং বিষয়সমূহ গুৰুত্বসহকাৰে গ্ৰহণ কৰা হৈছে। এতিয়া সমবায় বেংকিং গাঁথনিয়ে নতুন প্ৰযুক্তিক আঁকোৱালি লোৱাৰ সময় আহি পৰিছে, তেওঁলোকৰ কাম-কাজত স্বচ্ছতা নিশ্চিত কৰাৰ লগতে নিজৰ মানৱ সম্পদৰ সমস্যাসমূহ সমাধান কৰি নিজকে প্ৰতিযোগিতামূলক কৰি তোলাৰ সময় আহি পৰিছে।
সমবায় মন্ত্ৰালয়ৰ সচিবগৰাকীয়ে কয় যে পিএচিএছ পূৰ্বতে কেৱল ঋণৰ বাবে বা কৃষিৰ উদ্দেশ্যেহে আছিল। মাননীয় কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহ ডাঙৰীয়াৰ নিৰ্দেশনাত মন্ত্ৰালয়ে সমাজৰ বাবে নিজৰ পৰিসৰ বৃদ্ধি কৰি পেকছক শক্তিশালী কৰি তোলাৰ লগতে কাৰ্যকৰী কৰি তোলাৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰে। তেওঁ কয় যে সমবায় মন্ত্ৰালয়ে ফেডাৰেল মডেলৰ অধীনত পিএচিএছক ২৬টা ভিন্ন ধৰণৰ কাৰ্য্যকলাপত জড়িত কৰি অধিক আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰে জীয়াই থাকিবলৈ সক্ষম কৰি তোলা আৰ্হিৰ উপ-বিধিসমূহ ৰচনা কৰিছে। সমবায় মন্ত্ৰালয়ে ৪ বছৰৰো কম সময়ৰ ভিতৰতে সমবায়ৰ বিভিন্ন স্তৰৰ সৈতে জড়িত ৬০+ পদক্ষেপ আৰম্ভ কৰিছে।
সমবায় মন্ত্ৰালয়ে গ্ৰহণ কৰা দ্বিতীয়টো ডাঙৰ পদক্ষেপ হৈছে সমবায়ৰ ৰাষ্ট্ৰীয় তথ্যকোষ গঠন, যিয়ে কেন্দ্ৰৰ লগতে ৰাজ্য উভয়কে সংশ্লিষ্ট ব্যৱধান চিনাক্ত কৰিবলৈ সক্ষম কৰি তুলিছে আৰু সমবায়ৰ নীতিৰ ভিত্তিত দেশৰ উন্নয়নৰ বাবে নিজ নিজ অঞ্চলত বিদ্যমান শূন্যতা পূৰণ কৰিবলৈ সমবায় প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ উন্নয়নৰ পৰিকল্পনা কৰিব পাৰিছে। সমবায় ঋণ প্ৰতিষ্ঠানৰ তৃণমূল পৰ্যায়ৰ কম্পিউটাৰাইজেচন , পিএচিএছ কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহৰ নিৰ্দেশনাত মন্ত্ৰালয়ে গ্ৰহণ কৰা তৃতীয়টো ডাঙৰ পদক্ষেপ। প্ৰায় ৩০০০ কোটি টকা আজিলৈকে পিএচিএছ কম্পিউটাৰাইজেচন আঁচনিত ব্যয় কৰা হৈছে আৰু এতিয়া যিটো লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে সেয়া হৈছে ৮০,০০০ পিএচিএছ ৰ কম্পিউটাৰাইজেচন তথা ভাৰত চৰকাৰৰ সকলো আঁচনি পিএচিএছৰ সৈতে একত্ৰিত কৰি সক্ৰিয় অৰ্থনৈতিক আৰু সামাজিক সত্তালৈ ৰূপান্তৰিত কৰা।
ড০ ভূটানীয়ে ৰে’লৱে টিকট কম্পিউটাৰাইজেচনৰ সৈতে পেকছ ডিজিটাইজেচনৰ সুবিধা তুলনা কৰি কয় যে ডিজিটাইজেশ্যনে পেকছৰ কাম-কাজত অধিক স্বচ্ছতা আনি দিছে আৰু এনেদৰে এই ব্যৱস্থাই পেকছক অধিক কাৰ্য্যকৰী কৰি তুলিব আৰু সামগ্ৰিকভাৱে সমাজৰ বাবে মূল্যৱান কৰি তুলিব।
ড০ আশীষ কুমাৰ ভূটানীয়ে লগতে কয় যে পেকছ হৈছে ৰাজ্যসমূহৰ এনে এটা প্ৰতিষ্ঠান যিটো আইনৰ দ্বাৰা সমৰ্থিত। ৰাজ্য চৰকাৰসমূহত এনে কম প্ৰতিষ্ঠানহে আছে যিবোৰ আইনৰ দ্বাৰা সমৰ্থিত। তেওঁ কয় যে ভাৰত চৰকাৰৰ বাবে “এক ষ্টপ শ্বপ” হোৱাৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰাৰ ক্ষমতা পেকছৰ আছে। তেওঁ কয় যে আমি মাত্ৰ পেকছসমূহে শেহতীয়া প্ৰযুক্তিসমূহ আঁকোৱালি লোৱাটো নিশ্চিত কৰিব লাগিব।
ড০ ভূটানীয়ে কয় যে আমাৰ কৃষক আৰু গ্ৰাম্য লোকসকলক বতৰৰ পৰামৰ্শ, দুৰ্যোগৰ সময়ত পৰামৰ্শ, বৰষুণৰ ভৱিষ্যদ্বাণী, কীট-পতংগৰ আক্ৰমণৰ পৰা ৰক্ষা পৰাৰ পৰামৰ্শ আৰু নতুন প্ৰযুক্তি ব্যৱস্থাটোৰ সৈতে সংযোগ কৰি আমাৰ গ্ৰাম্য ভাৰতক সজাগ আৰু শক্তিশালী কৰি তুলিব পাৰি। তেওঁ কয় যে পেকছক সৰ্বাংগীন, নিৰৱচ্ছিন্নভাৱে, দক্ষতাৰে আৰু স্বচ্ছতাৰে কাম কৰিব পৰাকৈ সক্ৰিয় কৰি তুলিবলৈ ব্যৱস্থাসমূহত উদীয়মান প্ৰযুক্তিসমূহ চিনাক্ত তথা একত্ৰিত কৰাটো মন্ত্ৰালয়ৰ প্ৰধান উদ্দেশ্য ।
মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ আহ্বানৰ অংশ হিচাপে আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতা বৰ্ষৰ অংশ হিচাপে ড০ আশীষ কুমাৰ ভূটানীয়ে এই উপলক্ষে “এক পেড় মা কে নাম”ৰ অধীনত এজোপা গছপুলি ৰোপণ কৰাৰ লগতে অংশগ্ৰহণকাৰী সমবায়ৰ সদস্যসকলে স্থাপন কৰা ষ্টলসমূহ পৰিদৰ্শন কৰে।
কৰ্মশালাত উপস্থিত থকা পেকছৰ সদস্যসকলে নিজৰ মত প্ৰকাশ কৰে। ৩খন কাৰিকৰী অধিৱেশনৰ উপৰি আঞ্চলিক আয়ুক্ত, ষ্টাৰ্ট আপ, আনুষংগিক মন্ত্ৰালয়ৰ সদস্য আৰু বহু শিক্ষাবিদেও ইয়াত অংশগ্ৰহণ কৰি নিজৰ অভিজ্ঞতাৰ কথা বিনিময় কৰে। আৰচিএছ আৰু জম্মু আৰু কাশ্মীৰ, তামিলনাডু আৰু মিজোৰামৰ সচিবসকলেও নিজৰ অভিজ্ঞতাৰ কথা বৰ্ণনা কৰে। । অংশগ্ৰহণকাৰী পেকছসমূহক প্ৰমাণ পত্ৰ বিতৰণৰ জৰিয়তে কৰ্মশালাৰ সামৰণি পৰে।