Ministry of Communications
Department of Posts celebrates 11th International Day of Yoga
Department releases a set of 7 Picture Postcards themed on ‘Yoga for One Earth, One Health’ and key-chains based on Surya Namaskar stamps
21 JUN 2025 7:13PM by PIB Delhi
The Department of Posts, celebrated the 11th International Day of Yoga 2025 with great enthusiasm at the premises of Meghdoot Bhawan the Office of the Chief Postmaster General, Delhi. The event aligned with the national spirit of wellness and the global theme of “Yoga for One Earth, One Health”, reinforcing the Department’s commitment to promoting a healthy and balanced lifestyle among its staff.
Postal Staff practicing the Common Yoga Protocol in Delhi
The celebration saw active participation from senior officers, staff members, and postal employees. The gathering engaged in a group session practicing the Common Yoga Protocol (CYP), which included breathing exercises, asanas, and meditation techniques designed to promote physical and mental well-being.
Release of Philatelic ancillaries on the 11th International Day of Yoga
To mark the occasion, the Department released a set of 7 Picture Postcards themed on ‘Yoga for One Earth, One Health’ and key-chains based on Surya Namaskar stamps. These philatelic ancillaries celebrate India’s intangible heritage and reflect India Post’s tradition of promoting national and cultural milestones. Speaking at the event, senior officials emphasized that yoga is not just an exercise but a way of life, and encouraged everyone to make it a regular part of their daily routine for better physical and mental well-being.
The programme was part of a nationwide initiative by the Department of Posts to observe the 11th International Day of Yoga across all postal circles and divisions. It reinforced the role of yoga in fostering unity, resilience, and collective well-being among employees and communities alike.
Hon'ble Minister for Communications and Development of North Eastern Region, Shri Jyotiraditya M. Scindia's message on the 11th International Day of Yoga:

ଯୋଗାଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଏକାଦଶ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ପାଳନ କଲା ଡାକ ବିଭାଗ
‘ଏକ ପୃଥିବୀ ଓ ଏକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଯୋଗ’ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଆଧାରିତ ୭ଟି ଚିତ୍ର ପୋଷ୍ଟ କାର୍ଡ ଓ ସୂର୍ଯ୍ୟ ନମସ୍କାର ଷ୍ଟାମ୍ପ ଉପରେ କି-ଚେନ୍ ଜାରି କରିଛି ଡାକ ବିଭାଗ
21 JUN 2025 7:13PM by PIB Bhubaneswar
ଦିଲ୍ଲୀରେ ଥିବା ଚିଫ୍ ପୋଷ୍ଟମାଷ୍ଟର ଜେନେରାଲଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ମେଘଦୂତ ଭବନରେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆନନ୍ଦ ଉଲ୍ଲାସର ସହିତ ଏକାଦଶକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ପାଳନ କରିଛି ଡାକ ବିଭାଗ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଉତ୍ତମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟର ଜାତୀୟ ମନୋଭାବ ଓ ‘ ଏକ ପୃଥିବୀ ଏକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଯୋଗ’ର ବୈଶ୍ୱିକ ବିଷୟବସ୍ତୁର ଅନୁରୂପ ଥିଲା। ନିଜ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ତମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ସନ୍ତୁଳନ ଜୀବନ ଶୈଳୀକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ଡାକ ବିଭାଗ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ବୋଲି ଏହା ଦର୍ଶାଉଛି।
(ଦିଲ୍ଲୀରେ ସାଧାରଣ ଯୋଗ କରୁଥିବା ଡାକ ବିଭାଗର କର୍ମଚାରୀ )
ଏହି ସମାରୋହରେ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ, କର୍ମଚାରୀ ଓ ଡାକ କର୍ମଚାରୀ ସକ୍ରିୟ ଭାବେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ଉପସ୍ଥିତ ଲୋକେ ସାମୁହିକ ଯୋଗ ପ୍ରୋଟୋକଲ (ସିଓ୍ୱାଇପି) ର ଅଭ୍ୟାସ କରିଥିଲେ ଯେଉଁଥିରେ ଶାରୀରିକ ଓ ମାନସିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଥିବା ବିଭିନ୍ନ ଆସନ, ପ୍ରାଣାୟାମ ଓ ଧ୍ୟାନର ଟେକନିକ୍ ରହିଛି।
(ଏକାଦଶ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସରେ ଡାକ ଟିକଟ ସଂଗ୍ରହ ସଂପର୍କିତ ସାମଗ୍ରୀର ଉନ୍ମୋଚନ)
ଏହି ଅବସରରେ ଡାକ ବିଭାଗ ‘ ଏକ ପୃଥିବୀ ଏକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଯୋଗ’ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପରେ ଆଧାରିତ ୭ଟି ଚିତ୍ର ପୋଷ୍ଟକାର୍ଡ ଓ ସୂର୍ଯ୍ୟ ନମସ୍କାର ଡାକ ଟିକଟ ଉପରେ ଆଧାରିତ କି-ଚେନ୍ ଜାରି କରିଛି। ଏହି ଡାକ ଟିକଟ ସଂଗ୍ରହ ଭାରତର ଅକଳ୍ପନୀୟ ଐତିହ୍ୟର ଉତ୍ସବ ପାଳନ କରିଥାଏ ଓ ଜାତୀୟ ତଥା ସାଂସ୍କୃତିକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାର ଡାକ ବିଭାଗର ପରମ୍ପରାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିଥାଏ। ଏହି ଅବସରରେ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ଯୋଗ କେବଳ ଏକ ବ୍ୟାୟାମ ନୁହେଁ, ବରଂ ଏହା ହେଉଛି ଏକ ଜୀବନଧାରା। ଉତ୍ତମ ଶାରୀରିକ ଓ ମାନିସକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଏହାକୁ ନିଜର ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନଚର୍ଯ୍ୟାରେ ସାମିଲ କରିବାକୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ ମଧ୍ୟ କରିଥିଲେ।
ସାରା ଦେଶର ସମସ୍ତ ପୋଷ୍ଟାଲ ସର୍କଲ ଓ ଡିଭିଜନରେ ଡାକ ବିଭାଗ ଦ୍ୱାରା ଏକାଦଶ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ପାଳନର ଏକ ଅଂଶବିଶେଷ ଥିଲା ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ। କର୍ମଚାରୀ ଓ ଗୋଷ୍ଠୀ ମଧ୍ୟରେ ଏକତା, ନମନୀୟତା ଓ ସାମୁହିକ କଲ୍ୟାଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ଯୋଗର ଭୂମିକାକୁ ଆହୁରି ମଜଭୁତ କରିଛି।
ଏକାଦଶ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ଯୋଗାଯୋଗ ଓ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜ୍ୟୋତିରାଦିତ୍ୟ ଏମ୍. ସିନ୍ଧିଆଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତା
ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ଅବସରରେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ମାନନୀୟ କେନ୍ଦ୍ର ସଂଚାର ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ କ୍ଷେତ୍ର ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜ୍ୟୋତିରାଦିତ୍ୟ ଏମ୍. ସିନ୍ଧିଆଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତା-“ ଯୋଗ କେବଳ ଅଭ୍ୟାସ ନୁହେଁ- ଶରୀର, ମନ ଓ ଆତ୍ମା ମଧ୍ୟରେ ସନ୍ତୁଳନ ରକ୍ଷା କରିବାର ଏକ କଳା ଅଟେ”
ଆସନ୍ତୁ ୨୧ ଜୁନକୁ ଏକାଦଶ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ (ଆଇଡିଓ୍ୱାଇ) ରୂପେ ପାଳନ କରିବା …pic.twitter.com/B7FdRSK 4ZE
— India Post (@IndiaPostOffice)
June 21, 2025 …