ଖଣି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ୨ଟି ପଟାଶ ବ୍ଲକ ସମେତ ୧୦ଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ବ୍ଲକ ନିଲାମ ନିଲାମ ତାଲିକାରେ ଓଡିଶାର ଗ୍ରାଫାଇଟ୍‍ ଖଣି
27 MAY 2025 6:56PM by PIB Bhubaneswar
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ, ୨୭/୦୫/୨୦୨୫ : ୨୮ ଜାନୁଆରୀ, ୨୦୨୫ ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ରଣନୈତିକ ଖଣିଜ ବ୍ଲକର ପଞ୍ଚମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ନିଲାମରେ ରଖାଯାଇଥିବା ୧୫ ଟି ବ୍ଲକ୍ ମଧ୍ୟରୁ ୧୦ ଟି ନିଲାମ ସଫଳତାର ସହିତ ସମାପ୍ତ ହୋଇଛି। ଏହି ୧୦ଟି ବ୍ଲକରେ ଓଡିଶାର ଗ୍ରାଫାଇଟ୍ ଖଣି ସମେତ ଫସଫୋରାଇଟ୍, ଫସଫେଟ୍, ବିରଳ ମୃତ୍ତିକା ଉପାଦାନ (ଆର୍.ଇ.ଇ.), ଭାନେଡିଆମ୍ ଭଳି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ରହିଛି ଏବଂ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ପଟାଶ ଏବଂ ହାଲାଇଟ୍ ଛତିଶଗଡ଼, କର୍ଣ୍ଣାଟକ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ଓଡ଼ିଶା, ରାଜସ୍ଥାନ ଏବଂ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ବ୍ୟାପିଛି। ଏହା ସହିତ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିଲାମ ହୋଇଥିବା ମୋଟ ଖଣି ସଂଖ୍ୟା ୩୪ରେ ପହଞ୍ଚିଛି।
ପଞ୍ଚମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଅଧୀନରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହେଉଛି ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପଟାଶ୍ ବ୍ଲକର ପ୍ରଥମ ସଫଳ ନିଲାମୀ, ଯାହା ଘରୋଇ ପଟାଶ୍ ସମ୍ବଳକୁ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଦେଶରେ ପଟାଶ ଖନନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ, ଆମଦାନୀ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରର ସମର୍ଥନକୁ ମଜବୁତ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ଏହି ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ରାଜସ୍ଥାନ ରାଜ୍ୟରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ରଣନୈତିକ ଖଣିଜ ବ୍ଲକର ପ୍ରଥମ ସଫଳ ନିଲାମୀକୁ ମଧ୍ୟ ଚିହ୍ନିତ କରେ ।
ସଫଳତାର ସହ ନିଲାମ ହୋଇଥିବା ଏହି ୧୦ଟି ଖଣିର ବିବରଣୀ ନିମ୍ନରେ ଦିଆଗଲା :
Sl. No.
Name of Block
State
Mineral Name
Concession Type
(ML/CL)
Name of the Preferred Bidder
Highest Final Price Offer
1.
Oranga-Revatipur Graphite and Vanadium Block
Chhattisgarh
Graphite and Vanadium
ML
Coal India Limited
189.75%
1.
Salepali Graphite Block
Odisha
Graphite
CL
Vinmir Resources Pvt Ltd
179.00%
1.
Ganacharpura Graphite Block
Karnataka
Graphite
CL
R K Mineral Development Private Limited
271.00%
1.
Surajpura Phosphorite Block
Madhya Pradesh
Phosphorite
CL
Sunflag Iron and Steel Company Limited
70.27%
1.
Raipura Phosphorite and Limestone Block
Chhattisgarh
Phosphorite and Limestone
CL
NLC India Limited
08.60%
1.
Semhardih Phosphorite and Limestone Block
Chhattisgarh
Phosphorite and Limestone
CL
NLC India Limited
11.05%
1.
Dombarahalli Phosphate and REE Block
Karnataka
Phosphate and REE
CL
Ramgad Minerals and Mining Limited
02.30%
1.
Jhandawali - Satipura Amalgamated Potash and Halite Block
Rajasthan
Potash and Halite
CL
Hindustan Zinc Limited
03.05%
1.
Jorkian-Satipura-Khunja Amalgamated Potash and Halite Block
Rajasthan
Potash and Halite
CL
Oil India Ltd
15.15%
1.
Nawatola-Laband REE Block
Uttar Pradesh
REE (Rare Earth Element)
CL
Hindustan Zinc Limited
3.55%
ନିଲାମ ପାଇଁ ରଖାଯାଇଥିବା ୫୫ଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ବ୍ଲକ ମଧ୍ୟରୁ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୋଟ ୩୪ଟି ବ୍ଲକକୁ ୫ଟି ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ସଫଳତାର ସହ ନିଲାମ କରାଯାଇଛି। ଦେଶରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଦିଗରେ ଖଣି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ରଣନୀତିର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ ହେଉଛି ପ୍ରମୁଖ ଖଣିଗୁଡିକର ନିୟମିତ ନିଲାମ।
ଖଣି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦେଶରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛି ଏବଂ ଦେଶରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ବିକାଶ ପାଇଁ ଜାତୀୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ମିଶନ ଆରମ୍ଭ କରିଛି। ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଦିଗରେ ନିଲାମ ତଥା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପରେ ଶିଳ୍ପ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ମୂଲ୍ୟବାନ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସ୍ୱୀକାର କରିଛି।

Ministry of Mines
Ten Critical and Strategic Mineral Blocks Auctioned in Tranche V, Including 2 Potash Blocks for the First Time in India
27 MAY 2025 6:56PM by PIB Delhi
The tranche V auction of critical and strategic mineral blocks which was launched on 20th January, 2025 has concluded with successful auction of 10 out of 15 blocks put on auction. These 10 blocks comprise critical and strategic minerals such as Graphite, Phosphorite, Phosphate, Rare Earth Elements (REE), Vanadium, and for the first time, Potash and Halite Spread across Chhattisgarh, Karnataka, Madhya Pradesh, Odisha, Rajasthan and Uttar Pradesh. With this, the total number of blocks auctioned by the Central Government has reached 34.
A key milestone under Trache V is the first-ever successful auction of a Potash block by the Government of India, marking a major step towards unlocking domestic Potash resources. The move is expected to catalyse Potash mining in the country, reduce reliance on imports, and strengthen support to the agriculture sector. This milestone also marks the first-ever successful auction of a critical & strategic mineral block in the State of Rajasthan.
Details of these 10 successfully auctioned blocks are as below:
Sl. No.
Name of Block
State
Mineral Name
Concession Type
(ML/CL)
Name of the Preferred Bidder
Highest Final Price Offer
1.
Oranga-Revatipur Graphite and Vanadium Block
Chhattisgarh
Graphite and Vanadium
ML
Coal India Limited
189.75%
1.
Salepali Graphite Block
Odisha
Graphite
CL
Vinmir Resources Pvt Ltd
179.00%
1.
Ganacharpura Graphite Block
Karnataka
Graphite
CL
R K Mineral Development Private Limited
271.00%
1.
Surajpura Phosphorite Block
Madhya Pradesh
Phosphorite
CL
Sunflag Iron and Steel Company Limited
70.27%
1.
Raipura Phosphorite and Limestone Block
Chhattisgarh
Phosphorite and Limestone
CL
NLC India Limited
08.60%
1.
Semhardih Phosphorite and Limestone Block
Chhattisgarh
Phosphorite and Limestone
CL
NLC India Limited
11.05%
1.
Dombarahalli Phosphate and REE Block
Karnataka
Phosphate and REE
CL
Ramgad Minerals and Mining Limited
02.30%
1.
Jhandawali - Satipura Amalgamated Potash and Halite Block
Rajasthan
Potash and Halite
CL
Hindustan Zinc Limited
03.05%
1.
Jorkian-Satipura-Khunja Amalgamated Potash and Halite Block
Rajasthan
Potash and Halite
CL
Oil India Ltd
15.15%
1.
Nawatola-Laband REE Block
Uttar Pradesh
REE (Rare Earth Element)
CL
Hindustan Zinc Limited
3.55%
Till date a total of 34 blocks have been successfully auction in 5 tranches out of 55 critical mineral blocks which were put for auction. Regular auction of critical mineral blocks is an important element in the strategy adopted by Ministry of mines towards building self-sufficiency in critical minerals in the country.
The Ministry of Mines is also focusing on exploration of critical minerals in the country and has launched National Critical Mineral Mission for development of critical mineral ecosystem in the country. The Ministry acknowledges valuable participation of industry stakeholders in auctions as well as other initiatives towards building self-sufficiency in critical minerals.