Ministry of Earth Sciences
Union Earth Sciences Minister Dr. Jitendra Singh Unveils One of the World’s First Indigenously Developed High-Resolution ‘Bharat Forecast System’ by IITM
As India celebrates the rise of her economy to Rank 4 and looks forward to move up to Rank 1, our forecast precision aims to supplement the economic growth by reducing potential losses ang simultaneously adding potential gains, says Earth Science Minister
“A Giant Leap to 6-km Resolution from Existing 12-km Weather Forecast Model with Village-Specific Forecasts,” Highlights Dr. Jitendra Singh
Prime Minister Modi’s Vision of 'Nari Shakti' in Action: Bharat Forecast Spearheaded by Four Women Scientists
26 MAY 2025 6:07PM by PIB Delhi
Union Minister of Earth Sciences Dr. Jitendra Singh today dedicated one of the world’s first indigenously developed high-resolution weather forecast systems — the Bharat Forecast System — at a launch ceremony held at Vigyan Bhawan today.
Speaking on the occasion, the Minister said, as India celebrates the rise of her economy to Rank 4 and looks forward to move up to Rank 1, our forecast precision aims to supplement the economic growth by reducing potential losses and simultaneously adding potential gains.
Developed by the Indian Institute of Tropical Meteorology (IITM), Pune, the cutting-edge system enhances India’s weather prediction resolution from 12 km to 6 km, enabling every village in India to access more precise and location-specific forecasts. This advancement marks a quantum leap in India's weather services and is a significant milestone under the ‘Atmanirbhar Bharat’ and ‘Make in India’ initiatives.
Union Minister of State (Independent Charge) for Science and Technology, Minister of State (Independent Charge) for Earth Sciences, Minister of State in the Prime Minister’s Office, Department of Atomic Energy, Department of Space, and Personnel, Public Grievances, and Pensions, Dr. Jitendra Singh said “This indigenous breakthrough positions India among global leaders in weather prediction. It’s a proud testament to our rise as the world’s 4th largest economy and showcases our ability to develop state-of-the-art, self-reliant scientific solutions is another feather in the Nation’s Cap.”
In a heartening revelation, Dr. Jitendra Singh shared that the Bharat Forecast System is being spearheaded by four women scientists, reflecting Prime Minister Narendra Modi’s vision of ‘Nari Shakti’. “Science Ministries no longer empower women — we are being empowered by them,” he noted.
Highlighting the nationalistic spirit behind the project, Dr. Jitendra Singh said: “The efforts are Indian, the technology is Indian, and the beneficiaries are Indian. This is true Atmanirbharta. Moreover, this system will also benefit other tropical regions globally, which face the most complex and variable weather challenges.”
Emphasizing the tribute to ‘Vikas Se Virasat’ and the government's commitment to using modern technology to support traditional sectors like agriculture, Dr. Singh said the system would help reduce crop loss and anomalies by improving extreme weather predictions — with a 30% improvement in extreme rainfall forecasts and a 64% enhancement in core zones, using real-time modeling based on the ‘Triangular Cubic Octahedral Grid model.’
He lauded the seamless collaboration between IITM, India Meteorological Department (IMD), ISRO, and other institutions as a “Whole of Science” and “Whole of Government” approach, reinforcing India’s cohesive scientific strategy.
“The last few years have seen a quantum leap in IMD’s forecasting capacity,” he recalled, referencing PM Modi’s participation in IMD’s 150th-anniversary celebrations and the recently launched Mission Mausam, with a budget allocation of ₹2000 crore to upgrade India’s climate forecasting infrastructure.
Dr. Jitendra Singh underscored the role of the Ministry of Earth Sciences and IMD in enhancing ease of living and doing business, with over 20 ministries, including agriculture, space, and transport, relying daily on weather services. He emphasized the government's commitment to last-mile delivery of forecasts, enabling both citizens and farmers to make informed decisions and mitigate risks.
At the event, Dr. Jitendra Singh also launched IITM’s Hindi Rajbhasha magazine "Indradhanush", celebrating linguistic inclusion in science communication.

ଭୂବିଜ୍ଞାନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆଇଆଇଟିଏମ୍ ଦ୍ୱାରା ବିକଶିତ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରଥମ ସ୍ୱଦେଶୀ ହାଇ-ରିଜୋଲ୍ୟୁସନ 'ଭାରତ ପୂର୍ବାନୁମାନ ପ୍ରଣାଳୀ'କୁ ଜାତି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ କଲେ କେନ୍ଦ୍ର ଭୂବିଜ୍ଞାନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ 'ନାରୀଶକ୍ତି' ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର ପ୍ରମାଣ : ଚାରି ଜଣ ମହିଳା ବୈଜ୍ଞାନିକଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ବିକଶିତ ହୋଇଛି ଭାରତ ପୂର୍ବାନୁମାନ ପ୍ରଣାଳୀ
26 MAY 2025 6:07PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ (ସ୍ୱାଧୀନ ଦାୟିତ୍ୱ), ଭୂବିଜ୍ଞାନ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ (ସ୍ୱାଧୀନ ଦାୟିତ୍ୱ), ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ, ପରମାଣୁ ଶକ୍ତି ବିଭାଗ, ମହାକାଶ ବିଭାଗ, କାର୍ମିକ, ସାଧାରଣ ଅଭିଯୋଗ ଏବଂ ପେନସନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ଆଜି ବିଜ୍ଞାନ ଭବନରେ ଆୟୋଜିତ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରଥମ ସ୍ୱଦେଶୀ ଭାବରେ ବିକଶିତ ହାଇ-ରିଜୋଲ୍ୟୁସନ ପାଣିପାଗ ପୂର୍ବାନୁମାନ ପ୍ରଣାଳୀ - ଭାରତ ପୂର୍ବାନୁମାନ ପ୍ରଣାଳୀକୁ ଜାତି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ କରିଛନ୍ତି।
ଏହି ଅବସରରେ ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତୀୟ ଅର୍ଥନୀତି ବିଶ୍ୱର ଚତୁର୍ଥ ସ୍ଥାନରେ ପହଞ୍ଚିଥିବାବେଳେ ଏବଂ ପ୍ରଥମ ସ୍ଥାନରେ ପହଞ୍ଚିବାକୁ ଆଶା ରଖିଥିବାରୁ, ଆମର ପୂର୍ବାନୁମାନର ସଠିକତା ସମ୍ଭାବ୍ୟ କ୍ଷତିକୁ ହ୍ରାସ କରି ଏବଂ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଲାଭକୁ ସର୍ବାଧିକ କରି ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି।
ପୁଣେର ଭାରତୀୟ କ୍ରାନ୍ତୀୟ ପାଣିପାଗ ବିଜ୍ଞାନ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ଆଇଆଇଟିଏମ) ଦ୍ୱାରା ବିକଶିତ, ଏହି ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ପ୍ରଣାଳୀ ଭାରତର ପାଣିପାଗ ପୂର୍ବାନୁମାନ ରିଜୋଲ୍ୟୁସନକୁ ୧୨ କିଲୋମିଟରରୁ ୬ କିଲୋମିଟରକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଥାଏ, ଯାହା ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମକୁ ଅଧିକ ସଠିକ୍ ଏବଂ ସ୍ଥାନ-ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପୂର୍ବାନୁମାନ ପାଇବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରି। ଏହି ପ୍ରଗତି ଭାରତର ପାଣିପାଗ ସେବାରେ ଏକ ବଡ଼ ସଫଳତା ଏବଂ 'ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ' ଏବଂ 'ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ' ପଦକ୍ଷେପ ଅଧୀନରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଫଳତା।
ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ କହିଛନ୍ତି, "ଏହି ସ୍ୱଦେଶୀ ସଫଳତା ପାଣିପାଗ ପୂର୍ବାନୁମାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ଅଗ୍ରଣୀ ଦେଶମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ଥାନିତ କରିଛି। ବିଶ୍ୱର ଚତୁର୍ଥ ବୃହତ ଅର୍ଥନୀତି ଭାବରେ ଏହା ଆମର ଉତ୍ଥାନର ଏକ ଗୌରବମୟ ସାକ୍ଷୀ ଏବଂ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ, ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ବୈଜ୍ଞାନିକ ସମାଧାନ ବିକଶିତ କରିବାର ଆମର କ୍ଷମତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ, ଯାହା ଦେଶ ପାଇଁ ଆଉ ଏକ ସଫଳତା।
ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ଏକ ଉତ୍ସାହଜନକ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ପୂର୍ବାନୁମାନ ପ୍ରଣାଳୀର ନେତୃତ୍ୱ ଚାରି ଜଣ ମହିଳା ବୈଜ୍ଞାନିକ ନେଉଛନ୍ତି, ଯାହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ 'ନାରୀ ଶକ୍ତି' ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି। "ବିଜ୍ଞାନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟଗୁଡ଼ିକ ଆଉ ମହିଳାଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରୁନାହିଁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟଗୁଡ଼ିକ ସେମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସଶକ୍ତ ହେଉଛନ୍ତି,” ସେ କହିଥିଲେ।
ପ୍ରକଳ୍ପ ପଛରେ ଥିବା ଜାତୀୟତାବାଦୀ ମନୋଭାବ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ କହିଛନ୍ତି: "ଏହି ପ୍ରୟାସ ଭାରତୀୟ, ଏହି ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଭାରତୀୟ ଏବଂ ଏହାର ଲାଭାର୍ଥୀ ମଧ୍ୟ ଭାରତୀୟ- ଏହା ହିଁ ପ୍ରକୃତ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଅନ୍ୟ କ୍ରାନ୍ତୀୟ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ଲାଭ ପହଞ୍ଚାଇବ, ଯେଉଁମାନେ କିଛି ଜଟିଳ ଏବଂ ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ପାଣିପାଗ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛନ୍ତି।"
'ବିକାଶରୁ ବିରାସତ'ର ଗୁରୁତ୍ୱ ଏବଂ କୃଷି ଭଳି ପାରମ୍ପରିକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଆଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବ୍ୟବହାର କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଡକ୍ଟର ସିଂହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରତିକୂଳ ପାଣିପାଗ ପୂର୍ବାନୁମାନରେ ଉନ୍ନତି ଆଣି ଫସଲ କ୍ଷତି ଏବଂ ଅସଙ୍ଗତି ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ଏବଂ 'ତ୍ରିକୋଣାକାର କ୍ୟୁବିକ ଅକ୍ଟାହେଡ୍ରାଲ୍ ଗ୍ରୀଡ୍ ମଡେଲ୍' ଉପରେ ଆଧାରିତ ରିଅଲ୍-ଟାଇମ୍ ମଡେଲିଂ ବ୍ୟବହାର କରି ଅତିବୃଷ୍ଟି ପୂର୍ବାନୁମାନରେ ୩୦ ପ୍ରତିଶତ ଉନ୍ନତି ଏବଂ କୋର୍ ଜୋନ୍‌ରେ ୬୪ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିବ।
ଡକ୍ଟର ସିଂହ "ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଜ୍ଞାନ" ଏବଂ "ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସରକାର"ର ଏକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଭାବରେ ଆଇଆଇଟିଏମ, ଭାରତ ପାଣିପାଗ ବିଭାଗ (ଆଇଏମଡି), ଇସ୍ରୋ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ମଧ୍ୟରେ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଯାହା ଭାରତର ସାମଗ୍ରିକ ବୈଜ୍ଞାନିକ ରଣନୀତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛି।
ଆଇଏମଡିର ୧୫୦ତମ ବାର୍ଷିକୀ ସମାରୋହ ଏବଂ ସଦ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ମିଶନ ମୌସମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ କହିଥିଲେ, "ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆଇଏମଡିର ପୂର୍ବାନୁମାନ କ୍ଷମତାରେ ଯଥେଷ୍ଟ ଉନ୍ନତି ହୋଇଛି।" ଭାରତର ଜଳବାୟୁ ପୂର୍ବାନୁମାନ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ମିଶନ ମୌସମରେ ୨୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବଜେଟ୍ ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି।
କୃଷି, ମହାକାଶ ଏବଂ ପରିବହନ ସମେତ ୨୦ରୁ ଅଧିକ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପ୍ରତିଦିନ ପାଣିପାଗ ସେବା ଉପରେ ନିର୍ଭର କରୁଥିବାରୁ ଜୀବନ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟର ସହଜତାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବାରେ ଭୂବିଜ୍ଞାନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଆଇଏମଡିର ଭୂମିକା ବିଷୟରେ ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ କହିଥିଲେ। ସେ ପୂର୍ବାନୁମାନର ଶେଷ ମାଇଲ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ, ଯାହା ନାଗରିକ ଏବଂ ଚାଷୀ ଉଭୟଙ୍କୁ ସୂଚିତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବା ଏବଂ ବିପଦ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।
ଏହି ଅବସରରେ, ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ଆଇଆଇଟିଏମର ହିନ୍ଦୀ ରାଜଭାଷା ପତ୍ରିକା "ଇନ୍ଦ୍ରଧନୁଷ" ମଧ୍ୟ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଥିଲେ, ଯାହାକି ବିଜ୍ଞାନ ଯୋଗାଯୋଗରେ ଭାଷାଗତ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକୁ ପାଳନ କରୁଛି ।