ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗ
ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର BLO ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷକଙ୍କ ପାଇଁ ECI ତାଲିମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରିଛି ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ
19 MAY 2025 2:39PM by PIB Bhubaneswar
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ଆଗଧାଡ଼ିର ନିର୍ବାଚନ କର୍ମକର୍ତ୍ତାଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଦୁଇ ଦିନିଆ କ୍ଷମତା ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା । ଭାରତର ମୁଖ୍ୟ ନିର୍ବାଚନ କମିଶନର (CEC) ଶ୍ରୀ ଜ୍ଞାନେଶ କୁମାର ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଇଣ୍ଡିଆ ଇଣ୍ଟରନ୍ୟାସନାଲ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ଡେମୋକ୍ରାସି ଆଣ୍ଡ ଇଲେକ୍ସନ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ (IIIDEM) ଠାରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ୪୦୨ ଜଣ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଡିଇଓ, ଇଆରଓ, ବିଏଲଓ ଏବଂ ବିଏଲଓ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଥିଲେ । ଗତ ତିନି ମାସ ମଧ୍ୟରେ, ECI IIIDEM ରେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ୩ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦେଇଛି।
2. ମୁଖ୍ୟ ନିର୍ବାଚନ କମିଶନର ଜ୍ଞାନେଶ କୁମାର ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ଭୋଟରଙ୍କ ନାମାଙ୍କନ ସମୟରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଏବଂ ସମର୍ପଣକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ଯେଉଁ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଆରପି ଆଇନ ୧୯୫୦ର ଧାରା 24 (a) ଏବଂ 24(b) ଅନୁଯାୟୀ ପ୍ରଥମ ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟ ଅପିଲର ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ପରିଚିତ, ଭୋଟରମାନଙ୍କୁ ସେହି ବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ବିଷୟରେ ସଚେତନ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ ସିଇସି ।
3. ଏହା ମନେରଖିବା ଉଚିତ ଯେ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ଭୋଟର ତାଲିକା ବିରୁଦ୍ଧରେ ପ୍ରଥମ ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟ ଆବେଦନ ଯଥାକ୍ରମେ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶର ଡିଏମ୍, ଜିଲ୍ଲାପାଳ, କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ମାଜିଷ୍ଟ୍ରେଟ୍ ଏବଂ ମୁଖ୍ୟ ନିର୍ବାଚନ ଅଧିକାରୀ(ସିଇଓ)ଙ୍କ ନିକଟରେ କରାଯାଇପାରିବ। ୨୦୨୫ ଜାନୁଆରୀ ୬ ରୁ ୧୦ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସାରାଂଶ ସଂଶୋଧନ (SSR) ଅଭ୍ୟାସ ସମାପ୍ତ ହେବା ପରେ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡରୁ କୌଣସି ଆବେଦନ ଦାଖଲ ହୋଇନଥିଲା।
୪. ସଠିକ୍ ଏବଂ ସଂଶୋଧିତ ଭୋଟର ତାଲିକା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାରେ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନଙ୍କୁ ଲୋକ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ଆଇନ ୧୯୫୦, ୧୯୫୧, ନିର୍ବାଚନ ପଞ୍ଜୀକରଣ ନିୟମ ୧୯୬୦, ନିର୍ବାଚନ ଆଚରଣ ନିୟମ, ୧୯୬୧ ଅନୁଯାୟୀ କଠୋର ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ତାଲିମ ଦିଆଯାଉଛି। କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଠ୍ୟକ୍ରମରେ ପାରସ୍ପରିକ ଅଧିବେଶନ, ଭୂମିକା ନାଟକ, ଘର ଘର ସର୍ଭେ ଅନୁକରଣ, କେସ୍ ଅନୁଧ୍ୟାନ ଏବଂ ଫର୍ମ ୬, ୭ ଏବଂ ୮ ପୂରଣ ପାଇଁ ହାତରେ ଲେଖିବା ଅଭ୍ୟାସ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଏହା ସହିତ, ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନେ ଭୋଟର ହେଲ୍ପଲାଇନ୍ ଆପ୍ (VHA) ଏବଂ ଆଇଟି ଉପକରଣ ଉପରେ ବ୍ୟବହାରିକ ତାଲିମ ପାଇବେ। ପ୍ରଶିକ୍ଷାର୍ଥୀମାନଙ୍କୁ ମକ୍ ପୋଲ ପରିଚାଳନା ସହିତ ଇଭିଏମ୍ ଏବଂ ଭିଭିପିଏଟିର ବୈଷୟିକ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଏବଂ ତାଲିମ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ।
sws

Election Commission
ECI begins training programme for BLO Supervisors from Jharkhand
19 MAY 2025 2:39PM by PIB Delhi
Chief Election Commissioner (CEC) of India Shri Gyanesh Kumar inaugurated a two-day capacity-building programme for frontline election functionaries from Jharkhand at the India International Institute of Democracy and Election Management (IIIDEM), New Delhi today. The participants, numbering 402, include DEOs, EROs, BLOs and BLO Supervisors. Over the past three months, ECI has trained over 3000 such participants from across the country at IIIDEM.
2. In his inaugural address, CEC Gyanesh Kumar commended the exemplary hard work and dedication demonstrated by the participants at the grassroots level in Jharkhand during enrolment of electors. CEC also exhorted the participants, who will be familiarised with the provisions of first and second appeals under Sections 24(a) and 24(b) of RP Act 1950 to make the electors aware of these provisions.
3. It may be recalled that the first and second appeals against the final electoral rolls can be made with the DM/District Collector/Executive Magistrate and the Chief Electoral Officer (CEO) of the State/UT respectively. No appeals were filed from Jharkhand after the completion of the Special Summary Revision (SSR) exercise as of 6th-10th of January 2025.
4. Playing a key role in ensuring correct and updated electoral rolls, the participants are being trained to function strictly as per the Representation of People Act 1950, 1951, Registration of Electors Rules 1960, Conduct of Election Rules, 1961 and the instructions issued by the ECI from time to time. The curriculum of the programme includes interactive sessions, role plays, simulating house-to-house surveys, case studies, and hands-on exercises for filling Forms 6, 7 and 8. Additionally, participants will receive practical training on the Voter Helpline App (VHA) and the IT tools. The trainees will also be provided technical demonstrations and training of EVMs and VVPATs including the conduct of mock polls.