Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah unveils statue and naming of Road and Rotary in New Delhi as a Tribute to Bodofa Upendranath Brahma
The statue of Bodofa Upendranath Brahma is a tribute not only to Bodoland but to all the people of the country who struggled for the development of their language and religion
The Bodofa statue in New Delhi is a symbol of self-respect of the tribal society across the country
Bodofa known for his peaceful fight for respect, identity and equal rights not only for Bodoland and Bodo tribe but for the entire tribal community
We have solved 96 per cent of the issues of the Bodo Accord and will soon resolve 100 per cent of the issues
Modi government has made more than 20 agreements in North East, more than 10 thousand people from there have surrendered their weapons and come into the mainstream and 78 per cent of the issues have been fulfilled by Modi government in the last 3-4 years
Now the Bodo youth should carry forward the basic concept of Batho religion with the principle of live and let live and contribute to the development of Assam
01 MAY 2025 8:54PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah today unveiled the statue and naming of Road and Rotary as a tribute to Bodofa Upendranath Brahma in New Delhi. Many dignitaries including Assam Chief Minister Dr. Himanta Biswa Sarma and Delhi Chief Minister Smt. Rekha Gupta were present on the occasion.
In his address, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that today is the 35th death anniversary of Bodofa Upendranath Brahma, who fought for the respect and rights of his community and region all his life. To pay tribute to him, today his life-size statue and an important road in the capital Delhi have been named as Bodofa Upendranath Brahma Marg. Shri Shah said, the statue of Bodofa Upendranath Brahma is a tribute not only to Bodoland but to all the people of the country who struggled for the development of their language and religion. The Bodofa statue in New Delhi is a symbol of self-respect of the tribal society across the country.
Shri Shah said that the statue installed in Delhi is not only a matter of respect for Bodoland but also for the struggle made by small tribes across the country for the upliftment and development of their language, religion, caste and the people.
While paying tribute to those who lost their lives in the Pahalgam terror attack, the Home Minister told the families of those who lost their lives in the attack that this is not just their loss but the loss of the entire nation. Shri Shah said that the pain of the loss of lives in the Pahalgam attack is as much in the hearts of their families as it is in the heart of every citizen of the country. He said that, Prime Minister Shri Narendra Modi has a zero tolerance policy against those involved in terrorism in Kashmir and we are fighting our battle strongly. The Home Minister said that the terrorists should not think that today they have won this battle by taking the lives of our citizens. Shri Shah said that this is not the end of the battle and every person responsible for terrorism will be answered and will also be asked to answer.
Shri Amit Shah said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, whether it’s insurgency in North East, Left Wing Extremism or terrorism in Kashmir, all these have been given befitted reply. He said that if anyone thinks that they have won by carrying out cowardly attacks, then they should know that this is the Modi Government which will not spare anyone. The Home Minister said that the resolve of the Modi Government to root out terrorism from the soil of India will be fulfilled. He said that not only 140 crore Indians but the entire world is standing with India in this fight. All the countries of the world are unitedly standing with the people of India in the fight against terrorism. He said that our fight will continue till terrorism is not eliminated and those who have committed this misdeed will definitely be punished.
Union Home Minister said that today a 9 feet high statue of Bodofa Upendranath Brahma has been unveiled. Bodofa is known for fighting for respect, identity and equal rights not only for Bodoland and Bodo community but also for the entire tribal community. Shri Shah said that a tribal child born in a remote area of ​​the country united the entire tribal society and taught them to fight for their rights in a peaceful manner. Bodofa brought together people of all tribes living in abject poverty. Shri Shah said that today Bodofa is no more but his formula of live and let live has been accepted by the entire Bodoland and tribal society. He said that after the sacrifice of thousands of youth, today our Bodoland has moved ahead on the path of peace and development. Today the whole of Assam accepts the people of Bodoland and Bodoland accepts Assam. He said that the Bodo people have as much right on this country as all of us. The Home Minister said that since 2014, the government running in the country under the leadership of Prime Minister Modi believes that everyone has a right on India and India has a right on everyone and under this principle, today Bodoland has moved ahead on the path of development.
Shri Amit Shah said that after 9 months of extensive discussion, the Bodo Accord was signed in 2020 and all the people have joined the mainstream by laying down their arms. He said that the Modi government also abides by whatever agreements it makes. Our government is also abiding by the agreements made during the tenure of the previous government. He said that we have cleared 96 per cent of the issues of the Bodo Accord and will soon resolve 100 per cent of the issues. Shri Shah said that this is a huge gift of the Modi government to the people of Assam and the North East. He said that the Modi government has signed more than 20 agreements in the North East and more than 10 thousand people have laid down their arms and joined the mainstream. In more than 20 agreements, 78 per cent of the issues have been fulfilled by the Modi government in the last 3-4 years. He said that this shows that we do what we say and today the whole of Assam has moved forward on the path of peace.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that now the Bodo youth should carry forward the basic idea of ​​Bathou religion with the motto of live and let live and contribute to the development of Assam. He said that today Assam has become a center of attraction for industrial investment in the entire country and many industries are developing in Assam. He said that our North East has more than 220 ethnic groups, over 160 tribes, more than 200 languages ​​and dialects, more than 50 unique festivals, over 30 traditional dance styles and more than 100 delicious dishes. Home Minister said that the culture of North East and Assam is a priceless jewel of the culture of India. Prime Minister Shri Narendra Modi has done a lot of work for the development of Assam and North East. Shri Narendra Modi is the only Prime Minister who has visited North East more than 50 times after becoming the Prime Minister. Shri Shah said that Prime Minister Shri Narendra Modi has visited even the remote areas like Bodoland many times, which shows that our North East is a very big and important part of the country. He said that the culture and strength of the North East are priceless and the Modi government is working with this objective of using the strength of the entire nation in the development of the North East.

গৃহ মন্ত্ৰালয়
নতুন দিল্লীত বডোফা উপেন্দ্ৰনাথ ব্ৰহ্মৰ প্ৰতি শ্ৰদ্ধা জনাই বডোফা প্ৰতিমূৰ্তি উন্মোচন আৰু পথ আৰু ৰ''টাৰীৰ নামকৰণ কৰিলে কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে
বডোফা উপেন্দ্ৰনাথ ব্ৰহ্মৰ প্ৰতিমূৰ্তি কেৱল বড়োলেণ্ডলৈ নহয়, নিজৰ ভাষা আৰু ধৰ্মৰ বিকাশৰ বাবে সংগ্ৰাম কৰা দেশৰ সকলো জনসাধাৰণৰ প্ৰতি এক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি
নতুন দিল্লীৰ বডোফাৰ প্ৰতিমূৰ্তি সমগ্ৰ দেশৰ জনজাতীয় সমাজৰ আত্মসন্মানৰ প্ৰতীক
বডোফা কেৱল বড়োলেণ্ড আৰু বড়ো জনগোষ্ঠীৰ বাবেই নহয়, সমগ্ৰ জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ৰ বাবেও সন্মান, পৰিচয় আৰু সম অধিকাৰৰ বাবে শান্তিপূৰ্ণ যুঁজ দিয়াৰ বাবে পৰিচিত
আমি বড়ো চুক্তিৰ ৯৬শতাংশ সমস্যা সমাধান কৰিছো আৰু অতি সোনকালে ১০০শতাংশ সমস্যা সমাধান কৰিম
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত মোদী চৰকাৰে ২০খনতকৈও অধিক চুক্তি কৰিছে, ইয়াৰ পৰা ১০ সহস্ৰাধিক লোকে অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ এৰি মূলসুঁতিলৈ ঘূৰি আহিছে আৰু বিগত ৩-৪ বছৰত ৭৮শতাংশ বিষয় মোদী চৰকাৰে পূৰণ কৰিছে
এতিয়া বড়ো যুৱক-যুৱতীসকলে বাথৌ ধৰ্মৰ মৌলিক ধাৰণাটো জীয়াই ৰাখিবলৈ দিয়া নীতিৰে আগুৱাই নিয়াৰ লগতে অসমৰ উন্নয়নত অৰিহণা যোগোৱা উচিত
01 MAY 2025 8:54PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি নতুন দিল্লীত বডোফা উপেন্দ্ৰনাথ ব্ৰহ্মৰ প্ৰতি শ্ৰদ্ধাঞ্জলি হিচাপে তেওঁৰ এটা পূৰ্ণাবয়ব প্ৰতিমূৰ্তি উন্মোচন কৰাৰ লগতে পথ আৰু ৰ’টাৰীৰ নামকৰণ কৰে। এই উপলক্ষে অনুষ্ঠানত অসমৰ মুখ্যমন্ত্ৰী ড° হিমন্ত বিশ্ব শৰ্মা আৰু দিল্লীৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীমতী ৰেখা গুপ্তাকে ধৰি বহু বিশিষ্ট ব্যক্তি উপস্থিত থাকে।
ভাষণ প্ৰসংগত কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে গোটেই জীৱন নিজৰ সম্প্ৰদায় আৰু অঞ্চলৰ সন্মান আৰু অধিকাৰৰ বাবে যুঁজ দিয়া বডোফা উপেন্দ্ৰনাথ ব্ৰহ্মৰ আজি ৩৫সংখ্যক মৃত্যু বাৰ্ষিকী। তেওঁক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনাই আজি তেওঁৰ পূৰ্ণাবয়ব প্ৰতিমূৰ্তি আৰু ৰাজধানী দিল্লীৰ এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ পথৰ নাম বডোফা উপেন্দ্ৰনাথ ব্ৰহ্ম মাৰ্গ নামেৰে নামাকৰণ কৰা হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে বডোফা উপেন্দ্ৰনাথ ব্ৰহ্মৰ প্ৰতিমূৰ্তি কেৱল বড়োলেণ্ডলৈ নহয়, নিজৰ ভাষা আৰু ধৰ্মৰ উন্নয়নৰ বাবে সংগ্ৰাম কৰা দেশৰ সকলো জনসাধাৰণৰ প্ৰতি এক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি। নতুন দিল্লীৰ বডোফাৰ প্ৰতিমূৰ্তি সমগ্ৰ দেশৰ জনজাতীয় সমাজৰ আত্মসন্মানৰ প্ৰতীক।
শ্ৰী শ্বাহে কয় যে দিল্লীত স্থাপন কৰা প্ৰতিমূৰ্তিটো কেৱল বড়োলেণ্ডৰ সন্মানৰ বিষয় নহয়, বৰঞ্চ সমগ্ৰ দেশৰ ক্ষুদ্ৰ জনজাতিসকলে নিজৰ ভাষা, ধৰ্ম, জাতি আৰু জনসাধাৰণৰ উত্থান আৰু বিকাশৰ বাবে কৰা সংগ্ৰামৰ বাবেও জনোৱা এক সন্মান।
পেহেলগামত সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণত প্ৰাণ হেৰুওৱা লোকসকলৰ প্ৰতি শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনাই গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে এই আক্ৰমণত প্ৰাণ হেৰুওৱাসকলৰ পৰিয়ালক কয় যে এয়া কেৱল তেওঁলোকৰ ক্ষতি নহয় সমগ্ৰ দেশৰ ক্ষতি। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে পেহেলগামৰ আক্ৰমণত প্ৰাণ হেৰুৱাৰ যন্ত্ৰণা তেওঁলোকৰ পৰিয়ালবৰ্গৰ হৃদয়ত যিমান আছে, সিমান যন্ত্ৰণা দেশৰ প্ৰতিজন নাগৰিকৰ হৃদয়ত আছে। তেওঁ কয় যে কাশ্মীৰৰ সন্ত্ৰাসবাদৰ সৈতে জড়িতসকলৰ বিৰুদ্ধে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ শূন্য সহনশীলতা নীতি আছে আৰু আমি সেইবোৰৰ বিৰুদ্ধে শক্তিশালীভাৱে যুঁজি আছো। গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে সন্ত্ৰাসবাদীয়ে আজি আমাৰ নাগৰিকৰ প্ৰাণ কাঢ়ি এই যুদ্ধত জয়ী হৈছে বুলি ভবাটো অনুচিত। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে এই যুঁজৰ অন্ত নাই আৰু সন্ত্ৰাসবাদৰ বাবে দায়ী প্ৰতিজন ব্যক্তিক উত্তৰ দিয়া হ’ব আৰু উত্তৰ দিবলৈও কোৱা হ’ব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত উত্তৰ-পূবৰ বিদ্ৰোহেই হওক, মাওবাদী সমস্যাই হওক বা কাশ্মীৰৰ সন্ত্ৰাসবাদেই হওক, এই সকলোবোৰক উপযুক্ত প্ৰত্যুত্তৰ দিয়া হৈছে। তেওঁ কয় যে যদি কোনোবাই কাপুৰুষৰ দৰে আক্ৰমণ কৰি জয়ী হোৱা বুলি ভাবে, তেন্তে তেওঁলোকে জনা উচিত যে এইখন মোদী চৰকাৰ যি কাকো ৰেহাই নিদিয়ে। গৃহমন্ত্ৰী শ্বাহে কয় যে মোদী চৰকাৰে ভাৰত ভূমিৰ পৰা সন্ত্ৰাসবাদক শিপাৰে সৈতে উভালি পেলোৱাৰ সংকল্প পূৰণ কৰিব। তেওঁ কয় যে এই যুঁজত কেৱল ১৪০ কোটি ভাৰতীয়ই নহয় সমগ্ৰ বিশ্বই ভাৰতৰ সৈতে থিয় দিছে। বিশ্বৰ সকলো দেশেই ঐক্যবদ্ধভাৱে ভাৰতৰ জনসাধাৰণৰ সৈতে সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত থিয় দিছে। তেওঁ কয় যে সন্ত্ৰাসবাদ নিৰ্মূল নোহোৱালৈকে আমাৰ যুঁজ চলি থাকিব আৰু যিসকলে এই অপকৰ্ম কৰিছে তেওঁলোকক নিশ্চিতভাৱে শাস্তি দিয়া হ’ব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজি বডোফা উপেন্দ্ৰনাথ ব্ৰহ্মৰ ৯ ফুট উচ্চতাৰ প্ৰতিমূৰ্তি উন্মোচন কৰা হৈছে। বডোফা কেৱল বড়োলেণ্ড আৰু বড়ো সম্প্ৰদায়ৰ বাবেই নহয় সমগ্ৰ জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ৰ বাবেও সন্মান, পৰিচয় আৰু সম অধিকাৰৰ বাবে দিয়া যুঁজৰ বাবে পৰিচিত। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে দেশৰ এক দুৰ্গম অঞ্চলত জন্ম হোৱা এগৰাকী জনজাতীয় শিশুৱে সমগ্ৰ জনজাতীয় সমাজখনক একত্ৰিত কৰি শান্তিপূৰ্ণভাৱে নিজৰ অধিকাৰৰ বাবে যুঁজিবলৈ শিকাইছিল। বডোফাই চৰম দাৰিদ্ৰতাত জীৱন কটোৱা সকলো জনগোষ্ঠীৰ লোকক একত্ৰিত কৰিছিল। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আজি যদিও বডোফা নাই, কিন্তু তেওঁ জীয়াই থাকিবলৈ দিয়া সূত্ৰ সমগ্ৰ বড়োলেণ্ড আৰু জনজাতীয় সমাজে গ্ৰহণ কৰিছে। তেওঁ কয় যে হাজাৰ হাজাৰ যুৱক-যুৱতীৰ ত্যাগৰ বিনিময়ত আজি আমাৰ বড়োলেণ্ড শান্তি আৰু উন্নয়নৰ পথত আগবাঢ়িছে। আজি সমগ্ৰ অসমে বড়োলেণ্ডৰ ৰাইজক মানি লৈছে আৰু বডোলেণ্ডে অসমক মানি লৈছে। তেওঁ কয় যে আমাৰ সকলোৰে দৰেই এই দেশৰ ওপৰত বড়ো জনগোষ্ঠীৰ অধিকাৰ আছে। গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ২০১৪ চনৰ পৰা প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ নেতৃত্বত দেশত চলি থকা চৰকাৰখনে বিশ্বাস কৰে যে ভাৰতৰ ওপৰত সকলোৰে অধিকাৰ আছে আৰু ভাৰতৰ সকলোৰে ওপৰত অধিকাৰ আছে আৰু এই নীতিৰ অধীনত আজি বড়োলেণ্ড উন্নয়নৰ পথত আগবাঢ়িছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ৯ মাহৰ বিস্তৃত আলোচনাৰ অন্তত ২০২০ চনত বডো চুক্তি স্বাক্ষৰিত হোৱাৰ লগতে সকলো ৰাইজে অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ এৰি মূলসুঁতিলৈ ঘূৰি আহিছে। তেওঁ কয় যে মোদী চৰকাৰে যি চুক্তি কৰে তাক মানি চলে। আমাৰ চৰকাৰেও পূর্বৰ চৰকাৰৰ কার্যকালত হোৱা চুক্তিসমূহ মানি চলিছে৷ তেওঁ কয় যে আমি বড়ো চুক্তিৰ ৯৬শতাংশ সমস্যা সমাধান কৰিছো আৰু শীঘ্ৰে ১০০ শতাংশ সমস্যা সমাধান কৰিম। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে মোদী চৰকাৰৰ এয়া অসম তথা উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ জনসাধাৰণলৈ এক বৃহৎ উপহাৰ। উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত মোদী চৰকাৰে ২০খনতকৈও অধিক চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰাৰ লগতে ১০ সহস্ৰাধিক লোকে অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ এৰি মূলসুঁতিলৈ ঘূৰি আহিছে বুলিও তেওঁ কয়। ২০খনতকৈও অধিক চুক্তিত যোৱা ৩-৪ বছৰত ৭৮ শতাংশ বিষয় মোদী চৰকাৰে পূৰণ কৰিছে। তেওঁ কয় যে ইয়াৰ পৰা এইটো স্পষ্ট হৈছে যে আমি যি কওঁ তাকেই কৰোঁ আৰু আজি সমগ্ৰ অসম শান্তিৰ পথত আগবাঢ়িছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে এতিয়া বড়ো যুৱক-যুৱতীসকলে বাথৌ ধৰ্মৰ মৌলিক ধাৰণাটো জীয়াই ৰাখিবলৈ দিয়া নীতিৰে আগুৱাই নিয়াৰ লগতে অসমৰ উন্নয়নত অৰিহণা যোগোৱা উচিত। তেওঁ কয় যে আজি অসম সমগ্ৰ দেশতে ঔদ্যোগিক বিনিয়োগৰ আকৰ্ষণৰ কেন্দ্ৰবিন্দু হৈ পৰিছে আৰু অসমত বহু উদ্যোগৰ বিকাশ ঘটিছে। তেওঁ কয় যে আমাৰ উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলত ২২০টাতকৈও অধিক জনগোষ্ঠী, ১৬০টাতকৈও অধিক জনজাতি, ২০০ৰো অধিক ভাষা আৰু উপভাষা, অৰ্ধশতাধিক অনন্য উৎসৱ, ৩০টাতকৈও অধিক পৰম্পৰাগত নৃত্য শৈলী আৰু ১০০ টাতকৈও অধিক সুস্বাদু খাদ্য আছে। উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল আৰু অসমৰ সংস্কৃতি ভাৰতীয় সংস্কৃতিৰ এক অমূল্য ৰত্ন বুলি কয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে। প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে অসম তথা উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়নৰ বাবে বহু কাম কৰিছে। শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোডী প্ৰধানমন্ত্ৰী হোৱাৰ পিছত উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলত ৫০বাৰতকৈ অধিক ভ্ৰমণ কৰা একমাত্ৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়েও কেইবাবাৰো বডোলেণ্ডৰ দৰে দুৰ্গম অঞ্চল পৰিদৰ্শন কৰিছে, যাৰ পৰা বুজা যায় যে আমাৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল দেশৰ এক অতি বৃহৎ আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশ। উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ সংস্কৃতি আৰু শক্তি অমূল্য বুলি উল্লেখ কৰি তেওঁ কয় যে মোদী চৰকাৰে সমগ্ৰ দেশৰ শক্তিক উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়নত ব্যৱহাৰ কৰাৰ উদ্দেশ্যেৰে কাম কৰি আছে।.