নৌ-পৰিবহন মন্ত্ৰালয়
ভাৰতৰ সৰ্ববৃহৎ ক্ৰুজ টাৰ্মিনেল মুম্বাইৰ এমআইচিটিৰ পৰা ক্ৰুজ অপাৰেচনৰ শুভাৰম্ভনি অনুষ্ঠানৰ নেতৃত্ব দিলে কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে
সৰ্বানন্দ সোণোৱালে কোলাবাৰ আন দুটা ঐতিহ্যমণ্ডিত ভৱনৰ লগতে ভিক্টোৰিয়া ডকছত সংস্কাৰ সাধন কৰা ফায়াৰ স্মৃতিসৌধ উদ্বোধন কৰে; ‘সাগৰ উপবন’ উদ্যানৰ লগতে শ্ব’ৰ টু শ্বিপ ইলেক্ট্ৰিক চাপ্লাইৰ সৈতে বুষ্ট টু গ্ৰীণ প’ৰ্ট ইনিচিয়েটিভছ মুকলি কৰে
বন্দৰ আন্তঃগাঁথনিৰ উন্নয়ন আৰু কাৰ্গো পৰিবহনৰ সুবিধাৰ লক্ষ্যৰে বাধৱন বন্দৰৰ কৌশলগত উন্নয়নৰ তিনিখন বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰ অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণ কৰে সৰ্বানন্দ সোণোৱালে
বাধৱন বন্দৰত ৫৭০০ কোটি টকাৰ ইনফ্ৰা প্ৰজেক্ট ডেভেলপমেণ্টৰ বাবে বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰ অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণ কৰে সৰ্বানন্দ সোণোৱালে
21 APR 2025 6:43PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে আজি মুম্বাইত ভাৰতৰ সৰ্ববৃহৎ ক্ৰুজ টাৰ্মিনেল মুম্বাই আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰুজ টাৰ্মিনেল (এমআইচিটি)ৰ পৰা ক্ৰুজ অপাৰেচনৰ শুভাৰম্ভনি কৰে। কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ভিক্টোৰিয়া ডকছত সংস্কাৰ সাধন কৰা ফায়াৰ স্মৃতিসৌধ উদ্বোধন কৰাৰ লগতে দুটা ঐতিহ্যমণ্ডিত ভৱন — ফ’ৰ্ট হাউছ বেলাৰ্ড এষ্টেট আৰু কোলাবাত ইভেলিন হাউছ উদ্বোধন কৰে। সোণোৱালে গ্ৰীণ প’ৰ্ট ইনিচিয়েটিভৰ অধীনত শ্ব’ৰ টু শ্বিপ ইলেক্ট্ৰিক চাপ্লাইৰ লগতে সাগৰ উপবন উদ্যানো উদ্বোধন কৰে।
ক্ৰুজ ভাৰত মিছনৰ সৈতে সংগতি ৰাথি বিকশিত কৰা এই এম আই চি টি শেহতীয়া বিশ্ব মান অনুসৰি প্ৰস্তুত কৰা হৈছে আৰু ভাৰতত ক্ৰুজ পৰ্যটনৰ বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত অগ্ৰণী ভূমিকা গ্ৰহণ কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে। ৪,১৫,০০০ বৰ্গফুটতকৈ অধিক বিল্ড আপ এলেকাত বিস্তৃত এই এম আই চি টি বেলাৰ্ড ঘাটত বিকশিত কৰা হৈছে। এম আই চি টি হৈছে ভাৰতৰ সৰ্ববৃহৎ বিশ্বমানৰ ক্ৰুজ টাৰ্মিনেল। ই প্ৰথম দুটা মহলাত (জি+১) ২,০৭,০০০ বৰ্গফুট এলেকাত বিস্তৃত ৭২টা চেক ইন আৰু ইমিগ্ৰেচন কাউণ্টাৰৰ সৈতে সজ্জিত হোৱাৰ বিপৰীতে বাকী দুটা মহলা (২ + ৩) বাণিজ্যিক মহলা হিচাপে বিকশিত কৰা হৈছে। নতুনকৈ উদ্বোধন কৰা এমআইচিটি প্ৰতি বছৰে ১০ লাখ যাত্ৰীক চম্ভালিব পৰাকৈ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে আৰু প্ৰতিদিনে ই প্ৰায় ১০ হাজাৰ যাত্ৰীক চম্ভালিব পাৰিব। ইয়াৰ উপৰি ই একেলগে ১১ মিটাৰ ড্ৰাফ্ট আৰু ৩০০ মিটাৰ পৰ্যন্ত দৈৰ্ঘ্যৰ ৫খন জাহাজ চম্ভালিব পাৰে । পাৰ্কিং স্থানত একেলগে ৩০০ৰো অধিক বাহন ৰখাব পৰাৰ ব্যৱস্থাও কৰা হৈছে।
এম আই চি টিৰ পৰা ক্ৰুজ সেৱা আৰম্ভ কৰি আগবঢ়োৱা ভাষণত কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়, ‘মুম্বাইৰ সামুদ্ৰিক ইতিহাস অতি চহকী আৰু এয়া আমাৰ সভ্যতাৰ এক অবিচ্ছেদ্য অংগ।এটা উপকূলীয় কেন্দ্ৰ হিচাপে ই ইয়াৰ ব্যস্ত উপকূলীয় ব্যৱসায়ৰ সৈতে অত্যাধুনিক আন্তঃগাঁথনিৰে দেশখনক সুন্দৰভাৱে সেৱা আগবঢ়াইছে । আজি বিশ্বৰ এটা ডাঙৰ সামুদ্ৰিক কেন্দ্ৰ হিচাপে দীৰ্ঘদিনীয়া খ্যাতিৰে মুম্বাই আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰুজ টাৰ্মিনেলৰ পৰা ক্ৰুজ অপাৰেচন আৰম্ভ ককৰা হৈছে, যাত্ৰীসকলক উন্নত আৰু সুৰক্ষিত অভিজ্ঞতাৰ বাবে আধুনিক সুবিধা প্ৰদান কৰিলে ভিক্টোৰিয়া ডকছৰ নতুনকৈ সংস্কাৰ কৰা ফায়াৰ মেম’ৰিয়েলে দেশৰ প্ৰতি উৎসৰ্গা কৰা হৈছে।”
এমআইচিটিক কাৰ্য্যকৰী আৰু নূন্যতম স্থাপত্যৰ সৈতে সামুদ্ৰিক পৰিচয় প্ৰতিফলিত কৰা ঢৌ খেলোৱা চিলিঙৰ সৈতে ডিজাইন কৰা হৈছে। এমআইচিটিয়ে আধুনিক ডিজাইনক মুম্বাইৰ সামুদ্ৰিক মনোভাৱৰ সৈতে সংপৃক্ত কৰিছে—য'ত সুন্দৰ স্থাপত্য, আৰু সুন্দৰ চিলিং দিয়া হৈছে। ঐতিহ্যৰ পৰা আৰম্ভ কৰি সুন্দৰ আসন, চেলফি পইণ্ট আৰু সামুদ্ৰিক ফলকৰ সৈতে চিকচিকিয়া হৈ পৰা আভ্যন্তৰীণ অংশলৈকে, ই ভাৰতক উদীয়মান বিশ্ব ক্ৰুজ হাবলৈ পৰিণত কৰাত সহায় কৰিব। এমআইচিটিয়ে যাত্ৰীসকলৰ সুন্দৰ অভিজ্ঞতা বৃদ্ধি কৰিব আৰু মুম্বাইক ক্ৰুজ পৰ্যটন হাবৰ বাবে অন্যতম প্ৰধান হাব হিচাপে স্থান দিব। এম আই চি টি প্ৰকল্পত মুঠ বিনিয়োগ হৈছে ৫৫৬ কোটি টকা।
ক্ৰুজ ভাৰত অভিযানৰ দৃষ্টিভংগীৰ বিষয়ে বিশদভাৱে উল্লেখ কৰি কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে কয়, ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী জীৰ বন্দৰৰ সমৃদ্ধিৰ আহ্বানে আমাৰ সামুদ্ৰিক উচ্চাকাংক্ষাক পুনৰ সংজ্ঞায়িত কৰিছে।আমি ‘ক্ৰুজ ভাৰত মিছন’কো গতি প্ৰদান কৰিছো—ভাৰতক বিশ্বৰ অন্যতম শীৰ্ষ ক্ৰুজ গন্তব্যস্থান হিচাপে গঢ়ি তোলাই আমাৰ সংকল্প। এই অভিযানে তিনিটা স্তম্ভক সামৰি লৈছে—সাগৰ আৰু বন্দৰ ক্ৰুজ, নদী আৰু আভ্যন্তৰীণ ক্ৰুজ তথা দ্বীপ আৰু লাইটহাউচ ক্ৰুজ। ডিজিটেল সহজতা, চাৰ্কিট সংহতি, পৰিৱেশ বহনক্ষমতা, আৰু বিশ্বব্যাপী অংশীদাৰিত্বৰ সংমিশ্ৰণেৰে এয়া হৈছে ভাৰতৰ ক্ৰুজ জাগৰণৰ এক নিদৰ্শন— এক সাহসী, অন্তৰ্ভুক্ত আৰু ভৱিষ্যতৰ বাবে প্ৰস্তুত হোৱাৰ পদক্ষেপ। এইবোৰে এনে এখন ভাৰতৰ কাহিনী কয়, যিয়ে নিজৰ সম্ভাৱনাত বিশ্বাস কৰে আৰু নিজৰ জনসাধাৰণৰ বাবে বিনিয়োগ কৰে।”
মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উদ্বোধন কৰা ভিক্টোৰিয়া ডকছৰ সংস্কাৰিত ফায়াৰ স্মাৰক মুম্বাই বন্দৰ অগ্নিনিৰ্বাপক সেৱাৰ কৰ্মীসকলক জাতিটোৰ প্ৰতি আগবঢ়োৱা অনন্য সেৱাৰ স্বীকৃতি স্বৰূপে গভীৰ শ্ৰদ্ধাঞ্জলি হিচাবে গঢ়ি তোলা হৈছে। ফায়াৰ স্মৃতিসৌধটো “সোণালী চকুলো” থিমৰ সৈতে সংস্কাৰ সাধন কৰা হৈছে । ঐতিহ্য আৰু পৰ্যটনক প্ৰসাৰিত কৰিবলৈ এমবিপিএৰ দুটা চিনাকি ঐতিহ্য ভৱন – বেলাৰ্ড এষ্টেটৰ প’ৰ্ট হাউচ আৰু কোলাবাৰ ইভেলিন হাউচত আলোকসজ্জা ব্যৱস্থাও উদ্বোধন কৰা হয়। যিয়ে চহৰখনৰ নান্দনিক আৰু ঐতিহাসিক আবেদন বৃদ্ধি কৰিছে।
গ্ৰীণ প’ৰ্ট ইনিচিয়েটিভক লৈ এমবিপিএত শ্ব’ৰ টু শ্বিপ ইলেক্ট্ৰিক চাপ্লাইয়ে টাগ নাও আৰু ক’ষ্ট গাৰ্ডৰ জাহাজসমূহক সহায় কৰিব, প্ৰদূষকৰ নিৰ্গমন হ্ৰাস কৰিব, কাৰ্য্যকৰী দক্ষতা বৃদ্ধি কৰিব আৰু শব্দ প্ৰদূষণ হ্ৰাস কৰিব। পৰিৱেশ বহনক্ষমতা আৰু বন্দৰৰ আন্তঃগাঁথনিৰ আধুনিকীকৰণৰ প্ৰতি এমবিপিএৰ দায়বদ্ধতাৰ প্ৰমাণ ইয়াত জিলিকি উঠিছে। ই শক্তিৰ কাৰ্যক্ষমতা আৰু কাৰ্য্যকৰী পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা যথেষ্ট বৃদ্ধি কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
আজি কোলাবাত সজীৱ হৈ উঠা সাগৰ উপবন উদ্যানখনো উদ্বোধন কৰা হয়। টাটা ট্ৰাষ্টৰ সহায়ত এমবিপিএই চৌহদৰ দেৱাল পুনৰ নিৰ্মাণ, বিভিন্ন সুবিধা নিৰ্মাণৰ লগতে ২৫০০০ কেএলডি নলা পৰিশোধন প্লাণ্টকে ধৰি ব্যাপক মেৰামতি আৰু বৃদ্ধিৰ কাম হাতত লোৱা হৈছিল। ৫০০ৰো অধিক জাতৰ উদ্ভিদৰে সমৃদ্ধ ইয়াৰ পৰা আৰব সাগৰৰ লগতে ছাছুন ডকৰো দৃশ্যপট দেখা পৰিস্ফূট হৈ পৰে। ইয়াৰ আটকধুনীয়া সেউজীয়া লন, সাগৰৰ ফালে মুখ কৰি স্থাপন কৰা বেঞ্চ আৰু জগিং তথা খোজ কঢ়াৰ বাবে আদৰ্শ পথৰ লগতে উদ্ভিদ বিজ্ঞানৰ ছাত্ৰ আৰু প্ৰকৃতিপ্ৰেমীসকলৰ বাবে এটা সুন্দৰ পৰীক্ষাগাৰো স্থাপন কৰা হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী সোণোৱালে আজি বাধাবন বন্দৰত ৫৭০০ কোটিত টকাতকৈও অধিক ধন বিনিয়োগৰ আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পৰ উন্নয়নৰ বাবে বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰ অনুষ্ঠানতো অংশগ্ৰহণ কৰে। ৪২০০ কোটি টকাৰ বিনিয়োগেৰে কণ্টেইনাৰ, বাল্ক আৰু লিকুইড কাৰ্গো পৰিচালনাৰ বাবে টাৰ্মিনেল নিৰ্মাণ, ১০০০ কোটি টকাৰ বিনিয়োগেৰে বাল্ক আৰু লিকুইড কাৰ্গো পৰিচালনাৰ বাবে নিৰ্দিষ্ট টাৰ্মিনেলৰ উন্নয়ন আৰু বিনিয়োগেৰে তৰলীকৃত ৰাসায়নিক পদাৰ্থ আৰু আনুষংগিক সামগ্ৰী পৰিচালনাৰ বাবে ৩,০০,০০০ চিবিএম ক্ষমতাৰ লিকুইড কাৰ্গো জেটি আৰু টেংক ফাৰ্ম নিৰ্মাণৰ বাবে ৫০০ কোটি টকাৰ চুক্তি স্বাক্ষৰিত হয় ।
বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰ অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰদান কৰি শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে কয়, ‘আমাৰ গতিশীল নেতা প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী জীয়ে আমাক বাধবন বন্দৰক শীৰ্ষ ১০ গ্ল’বেল বন্দৰৰ ভিতৰত অন্যতম হিচাপে ৰূপান্তৰিত কৰাৰ দৃষ্টিভংগী দিছে।ফলত ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক খণ্ডৰ উন্নয়নৰ লগতে আঞ্চলিক বাণিজ্যও বৃদ্ধি পাইছে।
ইন্ধন বিতৰণ আন্তঃগাঁথনিৰ উদ্বোধনে — দুটা এইচ এছ ডি ইউনিট, এটা গেছলিন ইউনিট, আৰু এটা দ্ৰুত বৈদ্যুতিক বাহন (ইভি) চাৰ্জাৰকে ধৰি — কাৰ্য্যকৰী এলেকাৰ ভিতৰত বহনক্ষম গতিশীলতাৰ দিশত বন্দৰৰ কাৰ্যদক্ষতাক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰি তুলিছে। এই অনুষ্ঠানত মূল ভূমি সম্পত্তি আনুষ্ঠানিকভাৱে হস্তান্তৰ কৰা হয়। মালেট বাণ্ডাৰৰ প্লটটোৰ চাৰ্জ চাৰ্টিফিকেট জেএনপিএৰ কৰ্পৰেট বিল্ডিঙৰ বাবে অৰ্পণ কৰা হয়। ৰেই ৰোডৰ আন এটা প্লট সামাজিক আৰু সামূহিক কাম-কাজৰ বাবে হৰে কৃষ্ণ মিছনলৈ স্থানান্তৰ কৰা হয়। ইয়াৰ উপৰি মুম্বাই বন্দৰৰ ই শ্বেড বন্দৰ নেতৃত্বাধীন লজিষ্টিক কাৰ্য্যকলাপ শক্তিশালী কৰাৰ বাবে মেছাৰ্ছ ৰুচি ইণ্ডিয়া লজিষ্টিকছৰ হাতত অৰ্পণ কৰা হয়।
এই উপলক্ষে্য ভাষণ প্ৰদান কৰি বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ৰ কেন্দ্ৰীয় ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী শান্তনু ঠাকুৰে কয়, “মুম্বাইত নতুন ক্ৰুজ সেৱা আৰম্ভ কৰা, মুম্বাইৰ সামুদ্ৰিক ঐতিহ্য ভৱনসমূহৰ পুনৰুদ্ধাৰ কৰা আৰু সেউজ বন্দৰৰ পদক্ষেপসমূহে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী জীৰ আমাৰ অতীতক সন্মান জনোৱা এক বহনক্ষম, সজীৱ আৰু পৰ্যটনভিত্তিক সামুদ্ৰিক অৰ্থনীতিৰ দৃষ্টিভংগীক বাস্তৱায়িত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত এক পৰিৱৰ্তনশীল পদক্ষেপ হিচাপে চিহ্নিত কৰিছে ।এই প্ৰচেষ্টাসমূহে উপকূলীয় পৰ্যটন আৰু নগৰ নবীকৰণক বৃদ্ধি কৰিছে।”
ক্ৰুজ ভাৰত মিছনে অভিলাষী অথচ সাধনযোগ্য লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে যেনে ১০টা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সাগৰীয় ক্ৰুজ টাৰ্মিনেলৰ উন্নয়ন, ১০০টা নদী ক্ৰুজ টাৰ্মিনেল সৃষ্টি, আমাৰ উপকূলৰ কাষেৰে ৫টা মেৰিনা মুকলি কৰা, ৫০০০ কিলোমিটাৰতকৈ অধিক জলপথৰ নিৰৱচ্ছিন্ন সংহতি, ২০২৯ চনৰ ভিতৰত ১০ লাখ সাগৰীয় ক্ৰুজ যাত্ৰী আৰু ১৫ লাখ নদী ক্ৰুজ যাত্ৰীৰ লক্ষ্য, ক্ৰুজ মূল্য শৃংখলত ৪ লাখতকৈ অধিক প্ৰত্যক্ষ আৰু পৰোক্ষ চাকৰিৰ সৃষ্টি। ২০১৪ চনৰ পৰা প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত চৰকাৰে, সামুদ্ৰিক খণ্ডৰ ৰূপান্তৰ ঘটাইছে। প্ৰধান বন্দৰ কাৰ্গোত চম্ভালি লোৱা সামগ্ৰী ২০১৪ চনত ৫৫৬ এমএমটিৰ পৰা ২০২৪-২৫ চনত ৮৫৪ এমএমটিলৈ বৃদ্ধি পোৱাৰ বিপৰীতে উপকূলীয় কাৰ্গো ১১৯% বৃদ্ধি পাইছে। আভ্যন্তৰীণ জল পৰিবহনৰ সামগ্ৰী ৬.৮৯ এমএমটিৰ পৰা ১৩৩ এমএমটিলৈ বৃদ্ধি পাইছে— এয়া ১৮০০%তকৈ অধিক বৃদ্ধি। ২০১৪ চনত ক্ৰুজ যাত্ৰীৰ সংখ্যা ৮৫ হাজাৰৰ পৰা আজি ৪.৭১ লাখলৈ বৃদ্ধি পাইছে, যিটো ৪৫৪%লৈ অসাধাৰণ বৃদ্ধি হিচাবে পৰিগণিত হৈছে।
এই অনুষ্ঠানত মুখ্য অতিথি হিচাপে শোভাবৰ্ধন কৰা কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালৰ সৈতে মুম্বাই বন্দৰ কৰ্তৃপক্ষৰ অধ্যক্ষ সুশীল কুমাৰ সিং (আই আৰ এছ এম ই); আদেশ তিতাৰমাৰে, আই এ এছ, উপাধ্যক্ষ, এম বি পি এ; জৱাহৰলাল নেহৰু বন্দৰ কৰ্তৃপক্ষৰ অধ্যক্ষ আনমেশ শাৰদ ৱাঘ আৰু জে এম বাক্সিৰ পৰিচালন সঞ্চালক ধ্ৰুৱ কোটকৰ লগতে এম অ’ পি এছ ডব্লিউ আৰু এম বি পি এৰ অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তি তথা জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলে অংশগ্ৰহণ কৰে।

Ministry of Ports, Shipping and Waterways
Union Minister Sarbananda Sonowal leads Commencement Ceremony of Cruise Operations from MICT in Mumbai, India’s largest Cruise Terminal
Sarbananda Sonowal inaugurate renovated Fire Memorial at Victoria Docks along with two other heritage buildings in Colaba; Boost to Green Port Initiatives with Shore to Ship Electric Supply along with ‘Sagar Upavan’ Garden
Sarbananda Sonowal attends MoU signing Ceremony for Three Agreements on Strategic Development of Vadhavan Port, aimed at Port Infra Development and Cargo Handling Facilities
Sarbananda Sonowal attends MoU signing ceremony for infra projects development worth ₹5700 crores at Vadhavan Port
21 APR 2025 6:43PM by PIB Delhi
The Union Minister of Ports, Shipping and Waterways (MoSPW), Shri Sarbananda Sonowal flagged off Cruise Operations from the Mumbai International Cruise Terminal (MICT), India’s largest cruise terminal, in Mumbai today. The Union Minister also inaugurated renovated Fire Memorial at Victoria Docks as well as renovated two heritage buildings — Fort House Ballard Estate and Evelyn House at Colaba. Sonowal also inaugurated Sagar Upvan garden along with Shore to Ship Electric Supply under Green Port Initiative.
The MICT, developed as per Cruise Bharat Mission, was developed as per latest global standards and is expected to take a pioneering role in developing cruise tourism in India. Spread over a built up area of more than 4,15,000 Square Feet, the MICT is developed at Ballard Pier. MICT is India’s largest world class cruise terminal. Equipped with 72 Check in and Immigration counters spreading over an area of 2,07,000 Square Feet on the first two floors (G+1) while the other two floors (2 + 3) are developed as Commercial Floors. The newly inaugurated MICT is designed to handle 1 million passengers every year with an approximate 10,000 passengers per day. It can also handle 5 ships simultaneously, with 11 meters draft and upto 300 meters length. At the parking space, more than 300 vehicles can be parked simultaneously.
Speaking on the commencement of Cruise Service from MICT, the Union Minister said, “The maritime history of Mumbai is rich and an integral part of our civilisation. As a coastal hub, it has served the nation handsomely with its bustling coastal business. It is only logical that we work towards realising Prime Minister Shri Narendra Modi ji’s vision of ‘Bharat becoming a global cruise hub through its state-of-the-art infrastructure.’ Today, Mumbai, with its longstanding repute as a major maritime hub in the world, commenced Cruise Operations from the Mumbai International Cruise Terminal, providing passengers modern amenities for a better and safer experience. This adds to our existing such top class international terminals at Visakhapatnam and Chennai. In order to celebrate the heroic contribution of Mumbai Port Fire Services personnel, the newly renovated Fire Memorial at Victoria Docks celebrates their distinctive service to the nation.”
MICT has been designed with a wavy ceiling reflecting the maritime identity with functional and minimalist architecture. MICT blends modern design with Mumbai’s maritime spirit—featuring fluid architecture, rose gold accents, and a sweeping ceiling. From heritage-inspired entry to sleek interiors with wave seating, selfie points, and maritime plaques, it offers a serene yet vibrant gateway to India’s emerging global cruise hub. MICT will provide enhanced passenger experience and position Mumbai as one of major hub for cruise tourism hub. The total investment in the MICT project has been ₹556 crores.
Elaborating on the vision of Cruise Bharat Mission, the Union Minister Shri Sarbananda Sonowal said, “PM Narendra Modi ji’s call for port-led prosperity has redefined our maritime ambitions. we also give momentum to the ‘Cruise Bharat Mission’—our resolve to make Bharat one of the top cruise destinations in the world. The mission embraces three pillars—Ocean and Harbour Cruises, River and Inland Cruises, and Island and Lighthouse Cruises. With a comprehensive strategy that combines digital ease, circuit integration, environmental sustainability, and global partnerships, This is India’s cruise awakening—bold, inclusive, and future-ready. Under the visionary leadership of hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi ji, India’s maritime sector has witnessed an astonishing transformation. it is the story of an India that believes in its potential and invests in its people.”
The renovated Fire Memorial at Victoria Docks, which was inaugurated by the Minister, is a solemn tribute to the Mumbai Port Fire Services personnel for their distinctive service to the nation. The fire memorial is renovated with “Golden Tears” theme as the tragic event which rained golden bricks were blown in the surrounding area of Port. To promote heritage and tourism, façade lighting was inaugurated at two iconic heritage buildings of MbPA – Port House at Ballard Estate and Evelyn House at Colaba — adding to the aesthetic and historical appeal of the city’s legacy.
In a boost to Green Port Initiative, the Shore to Ship Electric Supply at MbPA will help Tug boats and Coast Guard vessels, reduce emissions, bring in operational efficiency and reduce noise pollution. MbPA's commitment to environmental sustainability and modernisation of port infrastructure, providing shore-based electric power will significantly enhance energy efficiency and operational cleanliness.
The rejuvenated Sagar Upvan Garden at Colaba was also inaugurated today. With support from Tata Trusts, the MbPA undertook extensive repair and enhancement works, including the restoration of the compound wall, construction of facilities for gardeners, along with a 25000 KLD Sewage Treatment Plant. Rich with more than 500 varieties of plants, it has scenic views of the Arabian Sea as well as Sassoon Docks. It has lush green lawns, sea-facing benches, and pathways ideal for jogging and walking along with a living laboratory for botany students and nature enthusiasts.
Union Minister Shri Sonowal also attended MoU signing ceremony for development of Infrastructure projects with investment worth of more than ₹5700 crores at Vadhavan Port, today. The agreements were signed for development of a terminal for handling container, bulk, and liquid cargo with investment of ₹4200 crores, development of a dedicated terminal for handling bulk and liquid cargo with an investment of ₹1,000 crores and development of a liquid cargo jetty and a tank farm with a capacity of 3,00,000 CBM for handling liquefied chemicals and related products with an investment of ₹500 crores.
Speaking at the MoU signing ceremony, Shri Sarbananda Sonowal said, “Our dynamic leader, Prime Minister Narendra Modi ji has given us a vision of transforming Vadhavan Port to become one of the Top 10 Global ports. As Vadhavan Port project is likely to power up India’s current capacity by more than three times, this is all weather, green field deep draft major port is going to act as a game changer for not only India’s maritime sector, but also enable regional trade. As India is poised to become a Viksit Bharat by 2047, this port is likely to act as a major growth multiplier. In this regard, the MoUs signed today adds towards creation of infrastructure and capacity of the Vadhavan port and helps us take another step towards realising the vision of PM, Shri Narendra Modi ji.”
The inauguration of fuel dispensing infrastructure — including two HSD units, one gasoline unit, and a fast electric vehicle (EV) charger — further bolsters the port’s push towards sustainable mobility within the operational area. The event also included the formal handover of key land assets. A charge certificate of the plot at Malet Bunder was handed over to JNPA for its corporate building. Another plot at Reay Road was transferred to the Hare Krishna Mission for social and community activities. Additionally, the E Shed at Mumbai Port was handed over to M/s Ruchi India Logistics to strengthen port-led logistics operations.
Speaking on the occasion, the Union Minister of State, MoPSW, Shri Shantanu Thakur said, “The launch of the new cruise service in Mumbai, restoration of Mumbai’s maritime heritage buildings, and green port initiatives mark a transformative step forward in realising Prime Minister Shri Narendra Modi ji’s vision of a sustainable, vibrant, and tourism-driven maritime economy that honours our past while embracing a cleaner, greener future. These efforts boost coastal tourism and urban renewal. They also reinforce India’s maritime leadership globally.”
The Cruise Bharat Mission has set ambitious yet achievable goals like Development of 10 international sea cruise terminals, creation of 100 river cruise terminals, Launch of 5 marinas along our coast, Seamless integration of more than 5000 km of waterways, Aiming for 1 million sea cruise passengers and 1.5 million river cruise passengers by 2029, creation of over 400 thousand direct and indirect jobs across the cruise value chain. Since 2014, the government under the leadership of PM Shri Narendra Modi, has led to a transformation of the maritime sector. The cargo handled at the major port cargo surged from 556 MMT in 2014 to 854 MMT in 2024-25 while costal cargo grew by 119%. The inland water cargo rose from 6.89 MMT to 133 MMT—a leap of over 1800%. The cruise passengers increased from 85,000 in 2014 to 4.71 lakh today, a phenomenal growth of 454%.
Union Minister Shri Sarbananda Sonowal, who graced the occasion as the Chief Guest, was joined by Shri Shantanu Thakur, Union Minister of State, MoSPW as the Guest of Honour along with Susil Kumar Singh (IRSME), Chairman, Mumbai Port Authority (MbPA); Adesh Titarmare, IAS, Deputy Chairman, MbPA; Unmesh Sharad Wagh, IRS, Chairman, Jawaharlal Nehru Port Authority (JNPA) and Dhruv Kotak, Managing Director, J.M. Baxi among other dignitaries and senior officials of the MoPSW and MbPA.