Ministry of Micro,Small & Medium Enterprises
Shri Jitan Ram Manjhi visited Central Tool Room & Training Centre (CTTC) and Pharmaceutical Cluster,Bhubaneswar, Odisha
CTTC Bhubaneswar stands out as the leading Technology Centre among others under the Ministry of MSME
17 APR 2025 4:02PM by PIB Delhi
Shri Jitan Ram Manjhi, the Union Minister for MSME, visited the Central Tool Room and Training Centre (CTTC), Bhubaneswar, an autonomous body under the Ministry of MSME, considered as the best among all the other Technology Centres under the Ministry, today, followed by the visit to Pharmaceutical Cluster in Mancheswar Industrial Estate in Bhubaneswar, a Common Facility Centre (CFC), established under MSE-CDP Scheme of the Ministry of MSME.
The Hon’ble Minister was accompanied by Dr. Rajneesh (IAS), Additional Secretary &Development Commissioner (MSME), Government of India; Smt. Sudha Keshari (IES), Additional Development Commissioner (MSME), Government of India; Shri D. Prasanth Kumar Reddy (IAS), Director of Industries, Government of Odisha; Shri Milind Dharmrao Ramteke (IAS), Director, Office of Development Commissioner (MSME). Other officers from the Ministry and representatives of CTTC were also present during the visit.
During the visit, Shri Manjhi was given a brief presentation on the CTTC, its key initiatives and notable achievements by Shri. L. Rajasekhar, General manager, CTTC. The delegation, led by the Hon’ble Minister, undertook a detailed walkthrough of the CTTC premises, reviewed ongoing initiatives and training programs, and interacted with young trainees. Shri Manjhi expressed his appreciation and was notably impressed by the talent and innovation on display.
The CTTC serves several prestigious clients, including the Indian Space Research Organisation (ISRO), Aeronautical Development Agency (ADA), Defence Research and Development Organisation (DRDO), and TATA Motors Ltd., among others. It has made significant contributions to India’s aerospace missions by manufacturing critical components for Chandrayaan-3 (ISRO) and the LCA-Tejas project (ADA), and is currently involved in producing components for the upcoming Gaganyaan Mission.
Shri Manjhi also visited the Pharmaceutical Cluster (CFC) in Mancheswar Industrial Estate, Bhubaneswar, established under MSE-CDP Scheme of the Ministry and supported by the Government of Odisha, to serve the pharmaceutical manufacturing sector in the Bhubaneswar & Cuttack region. The Utkal Pharmaceutical Manufacturers Association (UPMA), is the Special Purpose Vehicle (SPV) for this project.
The CFC has helped member MSMEs to boost their production quality, enhance export readiness, and reduce their dependency on external testing labs. The CFC offers a range of services including advanced testing, quality assurance, research and regulatory support, and training services to MSME units. Shri Manjhi praised the efforts of UPMA and acknowledged the role of the CFC in strengthening the pharmaceutical manufacturing base in the region.

ସୂକ୍ଷ୍ମ, ଲଘୁ ଓ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭୁବନେଶ୍ୱରସ୍ଥିତ ସେଣ୍ଟ୍ରାଲ ଟୁଲ ରୁମ ଆଣ୍ଡ ଟ୍ରେନିଂ ସେଣ୍ଟର (ସିଟିଟିସି) ଏବଂ ଫାର୍ମାସ୍ୟୁଟିକାଲ କ୍ଲଷ୍ଟର ପରିଦର୍ଶନ କଲେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜିତନ ରାମ ମାଞ୍ଛୀ
ଏମଏସଏମଇ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନରେ ଥିବା ଅନ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ସିଟିଟିସି ଭୁବନେଶ୍ୱର ଏକ ଅଗ୍ରଣୀ ପ୍ରଯୁକ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର
17 APR 2025 4:02PM by PIB Bhubaneswar
•
କେନ୍ଦ୍ର ଏମଏସଏମଇ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜିତନ ରାମ ମାଞ୍ଛୀ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଏମଏସଏମଇ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନ ଏକ ସ୍ୱାୟତ୍ତ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଭୁବନେଶ୍ୱରସ୍ଥିତ ସେଣ୍ଟ୍ରାଲ ଟୁଲ ରୁମ ଆଣ୍ଡ ଟ୍ରେନିଂ ସେଣ୍ଟର (ସିଟିଟିସି) ପରିଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି । ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଅନ୍ୟ ପ୍ରଯୁକ୍ତି କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ସିଟିଟିସି ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାବେ ବିବେଚିତ ହୋଇଥାଏ। ଶ୍ରୀ ମାଞ୍ଝୀ ଏମଏସଏମଇ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଏମଏସଇ-ସିଡିପି ଯୋଜନାରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଥିବା ଏକ ସାଧାରଣ ସୁବିଧା କେନ୍ଦ୍ର (ସିଏଫସି) ଭୁବନେଶ୍ୱର ମଞ୍ଚେଶ୍ୱର ଶିଳ୍ପାଞ୍ଚଳ ସ୍ଥିତ ଫାର୍ମସ୍ୟୁଟିକାଲ୍‌ କ୍ଲଷ୍ଟର ମଧ୍ୟ ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ।
ସିଟିଟିସି ଗସ୍ତ ସମୟରେ ମହାପ୍ରବନ୍ଧକ ଏଲ୍. ରାଜଶେଖର କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମାଞ୍ଝିଙ୍କୁ ସିଟିଟିସିର ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଫଳତା ଉପରେ ଏକ ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ଉପସ୍ଥାପନା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ। ମାନ୍ୟବର ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଏହି ପ୍ରତିନିଧି ଦଳ ସିଟିଟିସି ପରିସର ବୁଲି ଦେଖିବା ସହିତ ବର୍ତ୍ତମାନ ଜାରି ରହିଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ଓ ତାଲିମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଯୁବ ପ୍ରଶିକ୍ଷାର୍ଥୀଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମାଞ୍ଝି ଅନୁଷ୍ଠାନର କାର୍ଯ୍ୟଧାରାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏଠାରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ପ୍ରତିଭା ଏବଂ ନବସୃଜନ ଦ୍ୱାରା ବିଶେଷ ଭାବେ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥିଲେ।
ସିଟିଟିସି ଭାରତୀୟ ମହାକାଶ ଗବେଷଣା ସଂଗଠନ (ଇସ୍ରୋ), ଏରୋନାଟିକାଲ୍ ଡେଭଲପମେଣ୍ଟ ଏଜେନ୍ସି (ଏଡିଏ), ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ ସଂଗଠନ (ଡିଆରଡିଓ), ଏବଂ ଟାଟା ମୋଟର୍ସ ଲିମିଟେଡ୍ ସମେତ ଅନେକ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ଗ୍ରାହକଙ୍କୁ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ଏହା ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ-3 (ଇସ୍ରୋ) ଏବଂ ଏଲସିଏ.-ତେଜସ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ (ଏଡିଏ) ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପକରଣ ପ୍ରଦାନ କରି ଭାରତର ମହାକାଶ ଅଭିଯାନରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛି ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆଗାମୀ ଗଗନଯାନ ମିଶନ ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ଉପକରଣ ଉତ୍ପାଦନରେ ଜଡିତ ଅଛି।
ଶ୍ରୀ ମାଞ୍ଝି ଭୁବନେଶ୍ୱରର ମଞ୍ଚେଶ୍ୱର ଶିଳ୍ପାଞ୍ଚଳ ଠାରେ ଥିବା ଫାର୍ମାସ୍ୟୁଟିକାଲ୍ କ୍ଲଷ୍ଟର (ସିଏଫସି) ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଭୁବନେଶ୍ୱର ଏବଂ କଟକ ଅଞ୍ଚଳରେ ଔଷଧୀୟ ସାମଗ୍ରୀ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସେବା ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଏମଏସଇ-ସିଡିପି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏହା ଓଡ଼ିଶା ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସମର୍ଥିତ। ଉତ୍କଳ ଫାର୍ମାସ୍ୟୁଟିକାଲ୍ ମାନୁଫାକ୍ଚରର୍ସ ଆସୋସିଏସନ୍ (ୟୁପିଏମଏ) ହେଉଛି ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଏସପିଭି।
ସଦସ୍ୟ ଏମଏସଏମଇଗୁଡ଼ିକୁ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦନ ଗୁଣବତ୍ତା ବୃଦ୍ଧି, ରପ୍ତାନୀ ପ୍ରସ୍ତୁତି ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ବାହ୍ୟ ପରୀକ୍ଷଣ ପରୀକ୍ଷାଗାର ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତାକୁ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସିଏଫସି ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି। ଏମଏସଏମଇ ୟୁନିଟଗୁଡ଼ିକୁ ଉନ୍ନତ ପରୀକ୍ଷଣ, ଗୁଣବତ୍ତା ସୁନିଶ୍ଚିତତା, ଗବେଷଣା ଏବଂ ନିୟାମକ ସହାୟତା ଏବଂ ତାଲିମ ସେବା ସମେତ ଅନେକ ପ୍ରକାରର ସେବା ସିଏଫସି ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ଶ୍ରୀ ମାଞ୍ଝି ୟୁପିଏମଏର ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଫାର୍ମାସ୍ୟୁଟିକାଲ୍ ଉତ୍ପାଦନ ଆଧାରକୁ ମଜବୁତ କରିବାରେ ସିଏଫସିର ଭୂମିକାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ।
ମାନନୀୟ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହିତ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଏମଏସଏମଇ ଅତିରିକ୍ତ ସଚିବ ତଥା ଉନ୍ନୟନ କମିଶନର ଡକ୍ଟର ରଜନୀଶ, ଅତରିକ୍ତ ବିକାଶ ଆୟୁକ୍ତ ଶ୍ରୀମତୀ ସୁଧା କେଶରୀ, ଓଡ଼ିଶା ସରକାରଙ୍କ ଶିଳ୍ପ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଡି. ପ୍ରଶାନ୍ତ କୁମାର ରେଡ୍ଡୀ, ଏମଏସଏମଇ ଉନ୍ନୟନ ଆୟୁକ୍ତଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ମିଲିନ୍ଦ ଧର୍ମରାଓ ରାମଟେକେ ପ୍ରମୁଖ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ। ପରିଦର୍ଶନ ସମୟରେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅନ୍ୟ ଅଧିକାରୀ ଏବଂ ସିଟିଟିସିର ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।