Ministry of Health and Family Welfare
Union Health Minister Shri JP Nadda inaugurates state-of-the-art Central Research Laboratory in AIIMS Bhubaneswar
Lays Foundation Stone of Multiutility Gastronomy Block
Holds high-level review meeting to assess ongoing developmental projects; interacts with medical students, sanitary staff, and employees
Launches revamped AIIMS Bhubaneswar website, equipped with user-friendly features and integrated services for patients and visitors
12 APR 2025 8:18PM by PIB Delhi
Union Minister of Health & Family Welfare and Chemicals & Fertilizers, Shri Jagat Prakash Nadda inaugurated Central Research Laboratory in AIIMS Bhubaneswar today, marking another milestone in the institute’s journey of growth and excellence. He also laid the foundation stone of a Multiutility (Gastronomy) Block on the occasion.
The state-of-the-art Central Research Laboratory facility is a transformative initiative aimed at advancing cutting-edge medical research and fostering innovation. The facility is poised to empower doctors, researchers, and scholars to develop impactful healthcare solutions and propel AIIMS Bhubaneswar into the league of premier medical research hubs in the country.
The Multiutility (Gastronomy) Block is a modern infrastructure project tailored to meet the evolving needs of students, faculty, staff, and the general public. The block will offer essential amenities under one roof, enhancing both operational efficiency and community engagement within the campus.
Adding to the digital transformation of healthcare services, the Union Minister launched the revamped AIIMS Bhubaneswar website, equipped with user-friendly features and integrated services for patients and visitors. The website showcases Odisha’s rich cultural heritage while improving access to the institute's healthcare facilities.
As part of the visit, Shri Nadda also inaugurated the EHS Clinic and AMRIT Pharmacy, ensuring greater accessibility to essential health services and affordable medicines for all. He stated that a skin bank will also be set up in AIIMS Bhubaneswar in the near future.
A notable highlight was the Union Minister’s visit to the Burn Centre, a one-of-its-kind facility in Eastern India that is already making a difference in critical care. He also visited the Swachhata Exhibition at the OPD foyer, Integrated Health & Wellness Clinic, Rheumatology & Geriatric Clinic, Neonatal Intensive Care Unit (NICU), and planted a sapling at Smruti Upavan, symbolizing the commitment to a greener and healthier future.
The visit concluded with a high-level review meeting where Shri Nadda assessed ongoing developmental projects and interacted directly with medical students, sanitary staff, and employees. This engagement demonstrated the government’s inclusive approach to healthcare delivery.
Shri Nadda was accompanied by a distinguished team from AIIMS Bhubaneswar, including President of AIIMS Bhubaneswar, Prof. (Dr) Shailesh Kumar; Executive Director, Prof. (Dr) Ashutosh Biswas; Dean (Academics) Prof. (Dr) Prasanta Raghab Mohapatra; Dean (Examination), Prof. (Dr) Soubhagya Kumar Jena; Dean (Research), Prof. (Dr) Satyaieet Misra; DDA, Lt. Col. Abhijit Sarkar; Medical Superintendent, Dr. Dillip Kumar Parida and Senior Administrative Officer, Shri Rasmi Ranjan Sethy.
Speaking on the occasion, Prof. (Dr) Ashutosh Biswas emphasised that “the Central Research laboratory will be a catalyst for scientific discovery and translational research, especially in the Eastern region. It will open doors to pioneering treatments and improved healthcare outcomes”. “Prime Minister, Shri Narendra Modi and Union Health Minister, Shri JP Nadda’s unwavering support and presence inspire us to achieve higher benchmarks in healthcare delivery and innovation”, he added.

ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭୁବନେଶ୍ୱର ଏମ୍ସ ପରିଦର୍ଶନ କଲେ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜଗତ ପ୍ରକାଶ ନଡ୍ଡା
କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଗବେଷଣା ପରୀକ୍ଷାଗାରର କଲେ ଉଦଘାଟନ
ବହୁମୁଖୀ ଉପଯୋଗ ଏବଂ ଗ୍ୟାଷ୍ଟ୍ରୋନମି ବ୍ଲକ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର କଲେ ସ୍ଥାପନ
12 APR 2025 8:18PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ସାର ଓ ରସାୟନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜଗତ ପ୍ରକାଶ ନଡ୍ଡା ଆଜି ଭୁବନେଶ୍ୱରସ୍ଥିତ ଅଖିଳ ଭାରତୀୟ ଆୟୁର୍ବିଜ୍ଞାନ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ(ଏମ୍ସ) ପରିଦର୍ଶନ କରି ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ତାଙ୍କର ଏହି ଗସ୍ତ ପୂର୍ବ ଭାରତରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଭିତ୍ତିଭୂମି ଓ ଗବେଷଣା ପାଇଁ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ରୋଗୀ ସେବା, ଗବେଷଣା ଓ ଡାକ୍ତରୀ ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନୁଷ୍ଠାନର ଯାତ୍ରରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଗସ୍ତ ଆଉ ଏକ ଅଧ୍ୟାୟ ଯୋଡ଼ିଛି ।
ଏହି ଗସ୍ତ ସମୟରେ ଶ୍ରୀ ନଡ୍ଡା ଅତ୍ୟାଧୁନିକ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଗବେଷଣା ପରୀକ୍ଷାଗାରକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଚିକିତ୍ସା ଗବେଷଣାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ଏବଂ ନବସୃଜନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ପଦକ୍ଷେପ। ଏହି ସୁବିଧା ଡାକ୍ତର, ଗବେଷକ ଏବଂ ଗବେଷକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ସମାଧାନ ବିକଶିତ କରିବା ଏବଂ ଏମ୍ସ ଭୁବନେଶ୍ୱରକୁ ଦେଶର ପ୍ରମୁଖ ଚିକିତ୍ସା ଗବେଷଣା କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ସଶକ୍ତ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି ।
ଏହି ଅବସରରେ କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ପ୍ରଫେସର ଡାକ୍ତର ଆଶୁତୋଷ କହିଛନ୍ତି, ଏହି ନୂତନ ଗବେଷଣା ସୁବିଧା ବିଶେଷ କରି ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଆବିଷ୍କାର ଏବଂ ପ୍ରୟୋଗାତ୍ମକ ଗବେଷଣା ପାଇଁ ଏକ ଉତପ୍ରେରକ ହେବ। ଏହା ଅଗ୍ରଣୀ ଚିକିତ୍ସା ଏବଂ ଉନ୍ନତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପରିଣାମ ନିମନ୍ତେ ମାର୍ଗପ୍ରଶସ୍ତ କରିବ ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଶ୍ରୀ ନଡ୍ଡା ଏହି ଅବସରରେ ଏକ ବହୁମୁଖୀ ଉପଯୋଗ ଏବଂ ଗ୍ୟାଷ୍ଟ୍ରୋନୋମି ବ୍ଲକ ପାଇଁ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ । ଏହା ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ, ଅଧ୍ୟାପକ, କର୍ମଚାରୀ ଏବଂ ସାଧାରଣ ଜନତାଙ୍କ କ୍ରମବର୍ଦ୍ଧିଷ୍ଣୁ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବ । ଏହି ବ୍ଲକ ଗୋଟିଏ ଛାତ ତଳେ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବ, ଯାହା କ୍ୟାମ୍ପସ ମଧ୍ୟରେ ଉଭୟ ପରିଚାଳନା ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଗୋଷ୍ଠୀ ଯୋଗଦାନକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାର ଡିଜିଟାଲ ରୂପାନ୍ତରଣକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ନବୀକରଣ ହୋଇଥିବା ଏମ୍ସ ଭୁବନେଶ୍ୱର ୱେବସାଇଟର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ଏହି ୱେବସାଇଟରେ ରୋଗୀ ଏବଂ ପରିଦର୍ଶକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବ୍ୟବହାରକାରୀ-ଅନୁକୂଳ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ଏବଂ ସମନ୍ୱିତ ସେବା ପ୍ରଦାନର ସୁବିଧା ରହିଛି। ଏଥିରେ ଓଡ଼ିଶାର ସମୃଦ୍ଧ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟକୁ ଗର୍ବର ସହ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରାଯାଇଥିବାବେଳେ ଅନୁଷ୍ଠାନର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ସୁବିଧାର ପ୍ରବେଶକୁ ଉନ୍ନତ କରିଛି।
ଏହି ବ୍ୟାପକ ଗସ୍ତର ଅଂଶବିଶେଷ ସ୍ୱରୂପ, ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟର ଔଷଧର ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ମାନ୍ୟବର ମନ୍ତ୍ରୀ ଇଏଚଏସ କ୍ଲିନିକ୍ ଏବଂ ଅମୃତ ଫାର୍ମାସିକୁ ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ନଡ୍ଡାଙ୍କ ଗସ୍ତର ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିଗ ଥିଲା ଏମ୍ସ ଭୁବନେଶ୍ୱରର ବର୍ଣ୍ଣ ସେଣ୍ଟର ପରିଦର୍ଶନ। ପୋଡ଼ି ହୋଇ ଗୁରୁତର ହେଉଥିବା ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ପୂର୍ବ ଭାରତରେ ଏହା ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସୁବିଧା ଯାହା ଜଟିଳ ଚିକିତ୍ସା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପାର୍ଥକ୍ୟ ଆଣିପାରିଛି । ସେ ମଧ୍ୟ ବର୍ହିବିଭାଗ ଠାରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପ୍ରଦର୍ଶନୀ, ସମନ୍ୱିତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ କଲ୍ୟାଣ କ୍ଲିନିକ, ରିମାଟୋଲୋଜି ଓ ଜେରିଆଟ୍ରିକ କ୍ଲିନିକ, ନବଜାତ ଜଟିଳ ଚିକିତ୍ସା ୟୁନିଟ୍‌ (ଏନଆଇସିୟୁ) ଆଦି ସ୍ଥାନ ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ। ଏହାସହିତ ସବୁଜ ଓ ସୁସ୍ଥ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ପ୍ରତୀକ ସ୍ୱରୂପ ସ୍ମୃତି ଉପବନ ଠାରେ ଚାରା ରୋପଣ କରିଥିଲେ।
ଏହି ଗସ୍ତ ଶେଷରେ ଏକ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। ବୈଠକରେ ଶ୍ରୀ ନଡ୍ଡା ବର୍ତ୍ତମାନ ଚାଲିଥିବା ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଡାକ୍ତରୀ ଛାତ୍ର, ପରିମଳ କର୍ମଚାରୀ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କର୍ମୀଙ୍କ ସହ ସିଧାସଳଖ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିଥିଲେ। ଏହି ଯୋଗଦାନ ସେମାନଙ୍କର ମନୋବଳ ବୃଦ୍ଧି କରିଥିଲା ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପ୍ରଦାନ ପ୍ରତି ସରକାରଙ୍କ ସମାବେଶୀ ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିଥିଲା।
ଶ୍ରୀ ନଡ୍ଡାଙ୍କ ଗସ୍ତ ଅବସରରେ ଏମ୍ସ ଭୁବନେଶ୍ୱରର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ପ୍ରଫେସର ଡାକ୍ତର ଶୈଳେଶ କୁମାର, କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ପ୍ରଫେସର ଡାକ୍ତର ଆଶୁତୋଷ ବିଶ୍ୱାସଙ୍କ ସମେତ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ। କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ ଜଣାଇ ପ୍ରଫେସର ଡାକ୍ତର ବିଶ୍ୱାସ କହିଥିଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିପୂର୍ଣ୍ଣ ନେତୃତ୍ୱରେ ଏମ୍ସ ଉତ୍କର୍ଷ ସଫଳତା ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଓ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହଯୋଗ ଓ ପ୍ରେରଣାରେ ଏହି ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପ୍ରଦାନ ଏବଂ ନବୋନ୍ମେଷ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଚ୍ଚତର ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହାସଲ କରିବ ବୋଲି ସେ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ ।