গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহ পৰিক্ৰমা তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে জম্মু-কাশ্মীৰ ভ্ৰমণৰ সময়ত কাঠুৱাৰ সীমান্ত চকী 'বিনয়' পৰিদৰ্শন কৰে আৰু ‘বিএছএফ’ জোৱানসকলৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰে
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰ সুৰক্ষা বাহিনী আৰু তেওঁলোকৰ পৰিয়ালৰ কল্যাণৰ বাবে সম্পূৰ্ণৰূপে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ
সৈনিকসকলে তেওঁলোকৰ দায়িত্ব পালনত সন্মুখীন হোৱা অসুবিধা হ্ৰাস কৰিবলৈ মোদী চৰকাৰে কাম কৰি আছে
বৰ্তমান ২৬ টাতকৈয়ো অধিক প্ৰযুক্তি সম্পৰ্কীয় পদক্ষেপ পৰীক্ষা কৰা হৈছে, যাৰ ভিতৰত আছে ‘ড্ৰোন প্ৰতিৰোধী প্ৰযুক্তি’, ‘সুৰংগ চিনাক্তকৰণ প্ৰযুক্তি’ আৰু ‘ইলেক্ট্ৰনিক নিৰীক্ষণ’
‘বিএছএফ’ হৈছে আমাৰ নিৰাপত্তাৰ প্ৰথমটো শাৰী আৰু বাহিনীটোৱে সদায় এই দায়িত্ব ভালদৰে পালন কৰি আহিছে
কেইটামান বছৰৰ ভিতৰতে সমগ্ৰ ভাৰত-পাকিস্তান আৰু ভাৰত-বাংলাদেশ সীমান্তত নিয়োজিত নিৰাপত্তা বাহিনী শেহতীয়া কাৰিকৰী সমৰ্থনৰে সম্পূৰ্ণৰূপে সজ্জিত হৈ উঠিব
আমাৰ সৈনিকসকলৰ ত্যাগ, সাহসিকতা, বীৰত্ব আৰু সাহসে সীমান্তৰ সিপাৰৰ পৰা অহা শত্ৰুহঁতৰ বিৰুদ্ধে ভাৰতৰ ঢাল গঠন কৰে, আৰু এইকাৰণেই দেশৰ জনসাধাৰণে ‘বিএছএফ’ৰ প্ৰতি গভীৰ সন্মান পোষণ কৰি আহিছে
07 APR 2025 6:26PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ পৰিক্ৰমা তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি জম্মু-কাশ্মীৰ ভ্ৰমণৰ সময়ত কাঠুৱাৰ সীমান্ত চকী 'বিনয়' পৰিদৰ্শন কৰে আৰু নিয়োজিত ‘সীমান্ত সুৰক্ষা বাহিনী’ (বিএছএফ)ৰ জোৱানসকলৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰে। এই উপলক্ষে জম্মু-কাশ্মীৰৰ ‘লেফটেনেণ্ট গভৰ্ণৰ’ শ্ৰী মনোজ সিনহা, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী ড০ জিতেন্দ্ৰ সিং, কেন্দ্ৰীয় গৃহ সচিব শ্ৰী গোবিন্দ মোহন, ‘চোৰাংচোৱা ব্যুৰো’ৰ সঞ্চালক আৰু সীমান্ত সুৰক্ষা বাহিনীৰ সঞ্চালক প্ৰধানৰ লগতে আন কেবাগৰাকীও বিশিষ্ট ব্যক্তি উপস্থিত থাকে।
তেওঁৰ ভ্ৰমণকালত কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে সীমান্ত সুৰক্ষা বাহিনীৰ শ্বহীদ ‘সহকাৰী কমাণ্ডেণ্ট’ বিনয় প্ৰসাদক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰে, যিয়ে ২০১৯ চনত কাঠুৱা জিলাৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সীমান্তত কৰ্তব্যৰত অৱস্থাত চূড়ান্ত বলিদান দিছিল। ইয়াৰ পূৰ্বে, ২০২১ চনত কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে জম্মু সীমান্তৰ মাকৱাল সীমান্ত চকীও পৰিদৰ্শন কৰিছিল।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে সীমান্তত নতুনকৈ নিৰ্মিত সুবিধাসমূহ উদ্বোধন কৰে, যাৰ ভিতৰত আছে টা ‘মহিলা বেৰেক’, ‘হাই-মাষ্ট লাইট’, এটা ‘জি+১ টাৱাৰ’ আৰু এটা কম্পোজিট বিঅ'পি’, এই কেউটা প্ৰকল্প ৪৭.২২ কোটি টকা ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল। এই পদক্ষেপসমূহে সীমান্ত সুৰক্ষা বাহিনীৰ কৰ্মচাৰীৰ দায়িত্বৰ সময়ত নিৰাপত্তা ব্যৱস্থা শক্তিশালী কৰিছে আৰু তেওঁলোকৰ জীৱন ধাৰণৰ পৰিস্থিতিও উন্নত কৰিছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ পৰিক্ৰমা তথা সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে জম্মু অঞ্চলৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সীমান্ত নিৰীক্ষণৰ ক্ষেত্ৰত ‘বিএছএফ’ৰ কৰ্মচাৰী আৰু বিষয়াসকলৰ প্ৰচেষ্টাক প্ৰশংসা কৰে। সৈনিকসকলৰ সৈতে হোৱা বাৰ্তালাপৰ সময়ত কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে এই স্থান ভ্ৰমণ কৰাৰ সময়ত ‘সীমান্ত সুৰক্ষা বাহিনী’ (বিএছএফ)ৰ জোৱানসকলে দেশৰ সীমান্তৰ নিৰাপত্তা নিশ্চিত কৰা কঠিন পৰিস্থিতিৰ বিষয়ে উপলব্ধি কৰিব পাৰি। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে অত্যধিক ঠাণ্ডা, ধাৰাসাৰ বৰষুণ বা তাপমাত্ৰা ৪৫ ডিগ্ৰী চেলচিয়াছত উপনীত হোৱা স্বত্বেও আৰু ভৌগোলিক বা জলবায়ুৰ প্ৰত্যাহ্বান যিয়েই নহওঁক, আমাৰ সৈনিকসকল সতৰ্ক আৰু প্ৰস্তুতি আৰু সতৰ্কতাৰে সীমা সুৰক্ষিত কৰাৰ বাবে সমৰ্পিত হৈ আহিছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে দেশৰ নিৰাপত্তাৰ ক্ষেত্ৰত ‘বিএছএফ’ৰ এক গৌৰৱময় ইতিহাস আছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে সমগ্ৰ ৰাষ্ট্ৰই জানে যে ‘বিএছএফ’ হৈছে আমাৰ প্ৰথমটো প্ৰতিৰক্ষা শাৰী আৰু এই বাহিনীটোৱে সদায়ে এই দায়িত্ব অসাধাৰণভাৱে পালন কৰি আহিছে। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে পাকিস্তানৰ সৈতে হোৱা প্ৰতিখন যুদ্ধত আমাৰ ‘বিএছএফ’ সৈন্যৰ অৱদান ভাৰতীয় সেনাৰ দৰেই গুৰুত্বপূৰ্ণ।
তেওঁ যোগ দি কয় যে সীমান্তত নিয়োজিত কৰাৰ বাবে ‘ইলেক্ট্ৰনিক নিৰীক্ষণ প্ৰণালী’ৰ দুটা আৰ্হি বিকশিত কৰা হৈছে। সমগ্ৰ সীমান্তত সেইকেইটা স্থাপনৰ পিছত সৈনিকসকলে তথ্য প্ৰাপ্ত কৰা আৰু প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰি শত্ৰুৰ যিকোনো কাৰ্যৰ তৎক্ষণাৎ সঁহাৰি দিয়াটো অধিক সহজ হ'ব। শ্ৰী শ্বাহে লগতে উল্লেখ কৰে যে অনুপ্ৰৱেশ চিনাক্ত কৰিবলৈ আৰু প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰি সুৰংগ চিনাক্ত আৰু ধ্বংস কৰাৰ বাবে কেইবাটাও পৰীক্ষা-নিৰীক্ষা কৰা হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে কেইবছৰমানৰ ভিতৰতে সমগ্ৰ ভাৰত-পাকিস্তান আৰু ভাৰত-বাংলাদেশ সীমান্তত নিয়োজিত নিৰাপত্তা বাহিনীসমূহ কাৰিকৰী সহযোগিতাৰে সম্পূৰ্ণৰূপে সজ্জিত হ'ব। তেওঁ কয় যে আমাৰ সৈনিকসকলৰ ত্যাগ, সাহসিকতা আৰু সাহসে সীমান্তৰ সিপাৰৰ পৰা অহা শত্ৰুহঁতৰ বিৰুদ্ধে ভাৰতৰ ঢাল গঠন কৰে আৰু সেয়েহে দেশৰ জনসাধাৰণে ‘বিএছএফ’ৰ প্ৰতি গভীৰ সন্মান পোষণ কৰি আহিছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰযুক্তিৰ সৈতে সম্পৰ্কিত ২৬ টাতকৈয়ো অধিক পদক্ষেপ বৰ্তমান পৰীক্ষা কৰা হৈছে, যাৰ ভিতৰত আছে ড্ৰোন প্ৰতিৰোধী প্ৰযুক্তি, সুৰংগ চিনাক্তকৰণ প্ৰযুক্তি আৰু ইলেক্ট্ৰনিক নিৰীক্ষণ। শ্ৰী শ্বাহে বিশ্বাস ব্যক্ত কৰে যে অহা মাৰ্চৰ ভিতৰত এই পৰীক্ষাসমূহৰ কিছু ফলাফল প্ৰাপ্ত কৰিব পৰা যাব, যাৰ ফলত সৈনিকসকলে তেওঁলোকৰ দায়িত্ব পালন কৰাটো সহজ হৈ উঠিব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ পৰিক্ৰমা তথা সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে সৈনিকসকলে তেওঁলোকৰ দায়িত্ব পালনত সন্মুখীন হোৱা অসুবিধাহ্ৰাস কৰিবলৈ মোদী চৰকাৰে কাম কৰি আছে আৰু এয়া অব্যাহত ৰাখিব। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰ নিৰাপত্তা বাহিনী আৰু তেওঁলোকৰ পৰিয়ালৰ কল্যাণৰ বাবে সম্পূৰ্ণৰূপে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। ভাৰত চৰকাৰে নিৰাপত্তা বাহিনীৰ বাবে কেবাটাও কল্যাণমূলক আঁচনি আৰম্ভ কৰিছে, যাৰ ভিতৰত আছে ‘আয়ুষ্মান চিএপিএফ’, ‘এক্স-গ্ৰেচিয়া পেমেণ্ট’, ‘চিএপিএফ দৰমহা পেকেজ আঁচনি’ৰ অধীনত ‘দুৰ্ঘটনাজনিত মৃত্যু বীমা কভাৰেজ’, ‘ইউনিফাইড পেঞ্চন আঁচনি’, ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী বৃত্তি আঁচনি’ (পিএমএছএছ), আৰু ‘ই-হাউছিং’।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah visits Border Outpost ‘Vinay’ in Kathua during his visit to J&K and interacts with BSF personnel
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi is the Central Government fully committed to the welfare of the security forces and their families
The Modi Government is working to reduce the difficulties faced by the soldiers in discharging their duties
More than 26 technology-related initiatives are currently being tested, which include anti-drone technology, tunnel identification technology and electronic surveillance
BSF is the first line of our security and the force has always discharged this responsibility very well
In a few years, the security forces deployed on the entire India-Pakistan and India-Bangladesh border will be fully equipped with latest technical support
The Sacrifice, bravery, valor, and courage of our soldiers form the shield of India against enemies from across the border, and this is why the people of the country hold deep respect for the BSF
Union Home Minister also pays tribute to martyred Assistant Commandant of Border Security Force, Vinay Prasad, who made the supreme sacrifice in the line of duty on the International Border in Kathua district in the year 2019
Shri Amit Shah also inaugurates 8 newly constructed women Barracks, High Mast Lights, G+1 Tower and Composite BOP at the border at a cost of Rs 47.22 crore
07 APR 2025 6:26PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, today visited the Border Outpost 'Vinay' in Kathua during his Jammu and Kashmir visit and interacted with the Border Security Force (BSF) personnel deployed. On this occasion, Jammu and Kashmir's Lieutenant Governor, Shri Manoj Sinha, Union Minister Dr. Jitendra Singh, Union Home Secretary Shri Govind Mohan, Director of the Intelligence Bureau, and Director-General of the Border Security Force, along with several other dignitaries, were present.
During his visit, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah paid tribute to the martyr Assistant Commandant Vinay Prasad of the Border Security Force, who made the ultimate sacrifice while on duty at the international border in Kathua district in 2019. Earlier, in 2021, Union Home Minister Shri Amit Shah had also visited the Makwal Border Post along the Jammu frontier.
Union Home Minister inaugurated newly built facilities at the border, including 8 women barracks, high-mast lights, a G+1 tower, and a composite BOP, all constructed at a cost of ₹47.22 crore. These initiatives have strengthened the security arrangements during the Border Security Force personnel's duties and have also improved their living conditions.
Union Home Minister and Minister of Cooperation appreciated the efforts of the BSF personnel and officers in monitoring the international border in the Jammu region. During his interaction with the soldiers, Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, said that on visiting this place one realises the difficult conditions under which the Border Security Force (BSF) personnel ensure the security of the country's borders. He mentioned that despite extreme cold, heavy rainfall, or temperatures reaching 45 degrees Celsius, and regardless of the geographical or climatic challenges, our soldiers remain vigilant and dedicated to securing the borders with preparedness and alertness.
Shri Amit Shah said that the BSF has a glorious history when it comes to the country's security. He mentioned that the entire nation knows that the BSF is our first line of defence, and the force has always performed this responsibility exceptionally well. He further noted that in every war with Pakistan, the contribution of our BSF soldiers has been as significant as that of the Indian Army.
He added that two models of electronic surveillance systems have been developed for deployment on the border. After their installation across the entire border, soldiers will find it much easier to receive information and respond immediately to any actions by the enemy, using technology. Shri Shah also mentioned that several experiments have been conducted to identify infiltration and to detect and destroy tunnels, using technology.
Union Home Minister said that in a few years, the security forces deployed on the entire India-Pakistan and India-Bangladesh border will be fully equipped with technical assistance. He said that the sacrifice, bravery, valor, and courage of our soldiers form the shield of India against enemies from across the border, and this is why the people of the country hold deep respect for the BSF.
Shri Amit Shah said that over 26 initiatives related to technology are currently being tested, including anti-drone technology, tunnel identification technology, and electronic surveillance. Shri Shah expressed confidence that some results from these tests could be achieved by next March, which would make it easier for the soldiers in fulfilling their duties.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Minister said that the Modi government is working to reduce the difficulties faced by soldiers in the discharge of their duties and will continue to do so. He emphasized that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the central government is fully committed to the welfare of security forces and their families. The Government of India has launched several welfare schemes for security forces, including Ayushman CAPF, Ex-Gratia Payments, accidental death insurance coverage under the CAPF salary package scheme, the Unified Pension Scheme, the Prime Minister Scholarship Scheme (PMSS), and E-Housing.