Vice President's Secretariat
Text of Vice-President’s Address at the Releaseof Book ‘AI on Trial’ Authored by Shri Sujeet Kumar, Hon’ble Member of Rajya Sabha (Excerpts)
04 APR 2025 8:31PM by PIB Delhi
Good evening, all of you.
Shri Sunil Kumar Gupta, his description goes beyond an IAS officer of 1987 batch. He's an alumnus of IIT Kanpur. Shri Sujeet Kumar, a member of the Upper House, the Council of States, House of Elders, popularly known as Rajya Sabha. I have had the good occasion and benefit to know the Hon’ble Member of Parliament inside out. He's a lawyer, he's an academician, he's a positive thinker, he acts subterranean, but makes very effective contribution in the Council of States, and equally impactful contribution as part of international delegation of Bharat to global institutions.
I had the good fortune to interact with him briefly while he was invited to the banquet when we had the presence of Chilean president a decade younger to you. He's 49, the president of Chile happens to be about 39. I must recognise a very distinguished presence of Smt. Sudha Murthy, has been accoladed for her simplicity, contribution to society, and captivating smile, ever positive. I remember in Rajya Sabha when the time came for her to ask a supplementary, it was 12 noon, which means Question Hour starts that was Zero Hour. I said, I'll give you precedence.
A veteran member reacted, she is always in public domain. I said, well earned, well deserved, public spirited, for a public cause. We had the occasion also, me and Dr. Sudesh Dhankhar, when we were at the coronation of King Charles in London in that ceremony, we found a slim, simple looking girl coming to us and discovered she was then a spouse of the Prime Minister of UK, her son-in-law, and it was her daughter.
So the traditions of what we say, sanskar, rightly filtered to the next generation. Shri Haris Beeran, he shares one thing in common with Sudha Ji, a charming smile. Rekha Sharma recently became a member of Rajya Sabha from the state of Haryana, but has all India perspective, having occupied a very significant position of Chairperson of National Women's Commission.
Mithlesh Kumar, well grounded to real politics, and also his presence at this function reveals he is very forward looking. Well, these constitute the, if I may say, contingent from the Upper House. We are enormously benefited by Tapir Gao, a member in the House of People, popularly known as Lok Sabha, from the state of Arunachal. Me and Dr. Sudesh Dhankar had the occasion to attend a very important programme just a month or two back in his state, a great state, a state with many tribes, culture and his colleague, Kiren Rijiju Ji is our minister for Minority Affairs.
Ladies and gentlemen, it is for the first time in this country that a person professing Buddhism is a Cabinet Minister that indicates our inclusive approach. The world must learn from India, Bharat, the concept of inclusivity. Yet, some try to impart lessons to us. It does happen on occasions that those who are to learn quickly become your teachers. But then, they learn fast if they are in positive frame.
Shri Pradeep Gandhi, I share something very different with him. He's an ex-MP, I'm also one. But I am an ex-MP with a difference. My category of MPs in 89 to 91, 96 to 97, 98. axed-MP, we did not have the occasion to complete our term. We have amongst us Shri Rajit Punhani, an IAS officer of 1991 batch, Secretary to the Council of States, alumnus of Doon School, alumnus of St. Stephen's College, President of the Union of St. Stephen's, Harvard. IIM Bangalore, and he's from the State of Bihar.
I must commend his role in human resource transformation in Rajya Sabha, and for crafting a very innovative skill for Rajya Sabha interns. Alongside, Sumant Narain, another Harvard product, Indian Audits and Accounts Service. We have Mahaveer Singhvi, Indian Foreign Service.
We have a journalist here who is more seen on television, like some of our parliamentarians. Because our parliamentarians are drawn from my one-time fraternity. I say one-time fraternity because, when I took oath of office of Governor of the State of West Bengal, my son as a senior advocate had to be suspended. So, I parted company with the jealous mistress. I see him. He's extremely fond of young lawyers and promoting them on television.
There's another journalist also, nearly having the same size as he has, with a little more height. I was having you in mind. Then, of course, Tosif Alam, the co-author. Well, I greet each and everyone present in this hall. But my real greetings to team Sujeet Kumar.
Ladies and gentlemen, I was extremely, all my life, benefited from intelligence. That intelligence, I call it SDI, Sudesh Dhankar Intelligence. That intelligence has always held me in good state, generating in me transparency, accountability, and has a very strong sense of disciplining. I dare not reveal the rest of it.
AI on Trial is a fascinating, illuminating book on a subject of huge contemporaneous relevance. Artificial intelligence invasion, incursion in our daily life is being felt by all of us. Its seismic impact is on every part of our activity. Disruptive technologies, artificial intelligence, Internet of Things, blockchain, machine learning, used to be just words but now, artificial intelligence is the buzzword. On a lighter note, let me tell you, a member of the Parliament from journalistic category, did not reflect due diligence while sending a notice to get suspension of the working of the house, so that her subject, I have revealed the gender inadvertently, gets precedence. She sent it on a particular date and wanted suspension of the house that had already taken place five days ago.
I lamented that even artificial intelligence cannot help me to suspend which has already fructified but we never know, there may be a time when artificial intelligence couldn't go that far also. While I congratulate the authors for their dedication to this critical field and for contributing in an area that will define not only our economic trajectory, in a sense guide our ethical compass for decades to come, but also impacts every societal activity. Artificial intelligence has got such fast traction. It is known to one and all, be it a village, be it semi-urban, urban, or highly urbanised areas, the meadows. It has agitated our minds, also generated concerns but ladies and gentlemen, let me remind you, last 10 years, India is defined as the nation that has had the highest growth amongst large nations.
Its exponential economic upsurge, phenomenal infrastructure growth have been accoladed by global institutions like the IMF and the World Bank. But the greatest certification has emanated from global institutions in respect of technological penetration. India's landscape is now dotted with technological footprint everywhere and that is why the World Bank President reflected what India has achieved in technologically spread out in about six years that is not possible even in four decades.
We as a Nation have tested accessibility of technology and revealed to the world high degree of adaptability resulting in transparency, accountability of services. Youngsters would not even know that to pay an electricity bill or a water bill or a telephone bill. One was compelled to take a day's leave. The queue was long. Getting a railway ticket or a platform ticket. All this is now in your hand, your mobile. Our mobile coverage, I can say, is reaching nearly saturation point.
The visionary leadership of Prime Minister Modi was reflected. When he thought of banking inclusion and brought about 550 million people, mostly in the villages, into banking service industry. In the shortest time that has stood us in good state during COVID. And also, imagine a Nation where farmers, hundred million in number, get three times a year, direct transfer into their bank accounts but we have to be extremely worry also. AI, the gene, is out of the bottle and it can be extremely destructive. It can create havoc if not regulated, in the age of defects, working of deep state, wokeism. These menacing trends can get wings if this gene of artificial intelligence is not regulated.
To put it for young minds, a nuclear power can give you energy. Nuclear power can lighten houses, run industry but it can also be destructive. Therefore, we have both the possibilities before us. This calls for something on which the book has deeply focused. The author, Shri Sujeet Kumar, has given illustrations. If you see one of the most widely propagated on social media, one was taking a route using artificial intelligence but the road was broken in between. AI did not show it and it was a disaster.
It can be a challenge to nations, organised societies, because it is a power that is now available to all. India, being the fastest growing country in the last 10 years, is no longer a nation with a potential. Our objective is well set out to be a developed nation by 2047, if not before. And that requires for us to harness every available area and vista of opportunity because our income has to go eightfold per capita and that being the situation, we must look to harness artificial intelligence for our benefit and that surely can be done.
I would say India is amongst the few nations in the world that have focused on this aspect, much before others. But we are the most populous country, largest, oldest, most vibrant democracy. Regulating artificial intelligence is daunting, frightening, but imperative. Right balance will have to be struck between regulating artificial intelligence and fostering innovation, this is fundamental. Overregulation can choke like over disciplining a child. We don't have to impede the spirit of entrepreneurship but at the same time, we have to be extremely cognisant of the evil effects. Underregulation can endanger public safety, perpetuate bias, and erode trust.
The author in his address had reflected on these problems. One of the greatest challenges that we face these days is, and let me come to the institution which I preside, every word is spoken in the Council of States by a member of Parliament. The Member of Parliament has the immunity from civil prosecution, criminal prosecution. The constitutional protection given to the member, even if the observations are slanderous, malicious, defamatory, damaging reputations of people, setting narratives that are anti-national, not factually well-premised, no citizen of the country can take action. Therefore, action has to be taken by the Council of States, self-regulation. But then, the quickest we can do is, if an Hon’ble Member makes an objectionable observation, it can be expunged. That is expunged only from the record. That is expunged only for posterity. But it gets the widest traction, how to deal with it.
I have tasked a committee headed by a senior parliamentarian, Ghanshyam Tiwari Ji. He heads a committee on ethics, to devise ways and means. One is counselling members. Secondly, calling upon the political parties that put their people in these institutions to discipline them, sensitise them but the critical question is, how do we save the damage? Artificial intelligence has an answer. Machine learning for me, to begin with, was only machine plus learning but it's a mechanism that can deal with this menace in split seconds. So technology will have to be availed to make things a little more soothing to society.
We must therefore design regulation as a scaffold, not a cage. Our goal should be to enable a framework where responsible innovation thrives and sinister designs, pernicious designs, are neutralised. A risk-based, sector-specific, and principle-driven approach may serve us well in this regard. For instance, the level of scrutiny required for AI used in medical diagnostics should differ from the artificial intelligence creating social media feeds. We must assert India's cyber sovereignty as much as we do the sovereignty understood in common parlance. But we have to be aligned to global standards. There can be no stand-alone activity in such kind of situations. There will have to be global convergence. All stakeholders will have to come on one platform so that we have a global, rule-based order in the field of artificial intelligence.
India is a unique country, our civilisational depth is more than 5,000 years. Our ethos, our culture, our values, our knowledge is reflected in our Vedas, our epics. India has been a thought leader for centuries. A global centre of culture. Our institutes of excellence were thrown by scholars from all over the world Takshashila, Nalanda, to name only two. They came, gave us much, took away much, shared it, our treasure.
In G20, India has taken a great initiative to generate a global community and that was reflected in India's G20 motto, “One Earth, One Family, One Future.” Vasudhaiva Kutumbakam. It was the vision of the Prime Minister that brought in the fold of G20 nations of the African Union. European Union was already represented. Global South in neglect for quite long. A word not even known to many. But an important segment of countries in global polity and economy was put on the centre stage. We need to work out something where artificial intelligence can be on that level. The first step has been taken through our India Stack Programme. We are making many of our digital governance solutions open source so the journey of other developing nations gets this facility. Most importantly, the impact of artificial intelligence on ordinary citizens must be at the heart of regulatory regime.
An ordinary person will not be able to find solutions on his own. The system must provide automatic, inbuilt relief to ordinary citizens. To protect our citizens from the hazards of artificial intelligence, we need enforceable rights, such as right to explanation, the right to contest automated decisions. Decisions are automated. How to contest them, we are not aware and the right to opt out of algorithmic processing, especially when decisions impact livelihoods, liberty, and dignity.
Artificial Intelligence has generated a compulsive scenario for us. It has forced us to re-examine existing jurisprudence. Traditional legal concepts like liability, or even personhood come under pressure when actions are carried out by autonomous systems. Artificial intelligence opacity challenges legal transparency and accountability principles. Delegating legal interpretation to unexplainable systems undermines judicial trust.
Current legal artificial intelligence use lacks, this use is not complete. If we use current legal artificial intelligence, we find one deficiency. It lacks comprehensive regulation and oversight. There is urgent need for standards and safeguards to prevent consequences of unregulated artificial intelligence. Debate continues to raise all over whether artificial intelligence promotes legal consistency or perpetuates historical biases.
Justice at the risk, and the risk is great, justice at risk when algorithms lacking human qualities influence law, judgments can't be robotised. There can be no artificial intelligence replication. Sometimes the distinction is too fine to be detected even by artificial intelligence. It is the brain of the judge, the discerning brain, that finds a resolution.
This book, friends, provides a road map for responsible artificial intelligence integration through case studies and regulation proposals. To put it in layman's language, if you wish to know a gentleman, Google has enough to give you. You can assimilate it, but trust me, you will be ignorant of the person. You have to go much beyond Google, you have to go much beyond artificial intelligence to know the man.
Future of legal artificial intelligence requires deliberate shaping by professionals and policy makers. Friends, if artificial intelligence is not regulated, we will face trial by artificial intelligence. That will be a tough trial. The fundamentals of legal jurisprudence, like opportunity of hearing, a fair process, are its first casualty. Therefore, to prevent that, time is now to focus on ‘Artificial Intelligence on Trial’.
Every person now has power in his hand because of smartphones. Media has come to be defined very differently.
People are increasingly focused. The focus is intense on social media. The news sharing is the fastest on social media but what happens if it is moderated? It is manipulated? It is inspired by interests inimical to Bharat? It is aimed at destroying our constitutional institutions? Let me give you a highly alarmingly concerning aspect.
Access to judiciary is a fundamental right and when it comes to challenge to individual's fundamental rights, the doors of the highest court are open under Article 32 petitions but what we have seen of late?
Access to judiciary has been weaponised by forces in a systemic manner, fuelled by extra-legal mechanisms, dubiously financed, and the object being to destroy core values of Bharat. We have to be extremely worried.
I must share a deep concern with you, while institutions have to self-regulate themselves but parliamentary institutions and judiciary blossom only when they self-regulate. We must have respect for these institutions' inter se, and I hold every institution in high regard. But I firmly believe if there is an incursion in the domain of an institution, be it executive, judiciary, or legislature, by another institution, the doctrine of separation of powers will be stressed. The stress will be severe. The consequences may be huge.
Therefore, time has come. These institutions also, one, to apply technology like artificial intelligence to enhance, to secure cutting-edge in their administrative working, and in delivering in their core areas, like judiciary has to deliver through judgments, legislature has to do it through legislation, and holding the executive accountable.
But similarly, and it is undoubtedly a considered proposition, in all democratic nations, executive governance is the only way of life, because people elect their representatives for governance and for legislation but those who have the numbers get into executive seat from governments. If executive function is performed not by the government but by legislature or by judiciary, where is the accountability? Executive governance by another institution other than government is antithetical to our constitutional values.
It is negation of power of the people, ‘We the People’, who gave us this constitution. Therefore, such kind of technologies can really get into even-handedness working, equitable working. The equilibrium can be maintained. I strongly advocate that we must be extremely sensitive to institutional domains. But at the same time, we must have highest regard for our institutions.
We as a nation are proud for our Parliament, that we are proud of our judiciary. We are equally proud of our executive and you have to look back for last 10 years, our performance, and you will know the statement is well thought out, well premised.
I must also advert to another aspect. India's Digital Personal Data Protection Act, much is being talked about it. People are having varying opinions, and that is the essence of democracy. Because a dialogue requires varying opinions. No one can be judgmental that I alone am right in democracy. Our Digital Personal Data Protection Act is a landmark step, but it now has to evolve in tandem with artificial intelligence regulation. Consent must be meaningful, those who are lawyers know it. A consent that is not free is no consent in law. And free means real freedom to give your consent. Consent cannot be buried in opaque and abstruse terms of service. I am sometimes surprised when I use my mobile phone, go to some application, there is pressure, I agree.
Now in utter helplessness, you concede a very personal ground. Unknowingly, you are lured or forced. Otherwise, the utilisation doesn't fructify with ease. Consent cannot be in opaque and abstruse terms of service. Anonymisation, data minimisation, and purpose limitation must be rigorously enforced.
The regulation of artificial intelligence must be very transparent. It must go hand in hand with re-skilling and workforce planning. As artificial intelligence displaces certain tasks, it will. Because it has come to your house, come to your office. It does jobs sometimes better than normal resource and then an impression is gathered. Are we risking the jobs of people who work? Maybe in some situations, but then it does offer the stars of involvement. We must look in that direction. This requires that we must invest very heavily in education, vocational training, digital literacy, particularly for those who are marginalised, who are vulnerable, who need hand-holding situations.
Artificial intelligence, the governance part of it, I see it after deep thought, cannot be left only to technocrats or corporations. Democratic oversight is quintessence of democracy. Citizen engagement and transparency are essential. India's parliamentary committees, judicial forums, and civil society, all are stakeholders. They must converge to secure the citizen against ill effects, evil effects of artificial intelligence.
Now, artificial intelligence, disruptive technologies are like another industrial revolution. There is paradigm shift every moment. We seem to be on quicksand when it comes to technological changes. Changes are taking place by the hour, I can say by the seconds. Therefore, to regulate something that is as dynamic as artificial intelligence, we need an agile and empowered institutional framework.
A national artificial intelligence authority or commission, independent but accountable with representation from government, industry, academia, and civil society could serve as a think tank. Let me give a simple illustration. This is turning out into a huge problem. People are losing the money from their banks. Now, artificial intelligence must find a solution that once something is stolen by electronic means on account of an inadvertent error or whereas citizen becomes prey to mischief in technology to neutralise and ensure traction of money is controlled. We are still very conventional.
The person has to go to a police station, and we find the area is in another state, so a physical visit has to be made. By that time, the crooks, the rogues who get themselves this kind of unjust enrichment move their working pattern. We need to do something about it.
I greatly appreciate the effort of Sujeet Kumar and his young colleague, Tosif Alam, and I have carefully gone through, having had the benefit of book in advance, of the comments that emanated from Justice Ranjan Gogoi and our N. R. Narayana Murthy, Justice T. S. Sivagnanam. He was a judge when I was governor of the state of Bengal.
Rajeev Chandrasekhar, a technocrat with deep belief, I share one thing in common with our young friend, Tauseef Alam. Salman Khurshid is a dear friend of mine, a distinguished senior advocate, and you have to learn a lot from his style. He absorbs everything which is a challenge by way of thought process, but makes his point in a subtle manner.
Friends, in conclusion, the topic of regulation of AI will determine the kind of society we aspire to be. It has become a most important factor where we will be. Do we wish to become a digital dystopia where humans serve algorithm or a humane artificial Indian society where technology serves the people? The choice is ours. The choice is well known. There is nothing in artificial intelligence, it is far away from the human mind, so we must use capacity of human mind to regulate this artificial intelligence. It is on trial as per the book.
Let artificial intelligence not put us on trial. I'm extremely happy to release this book. It will be an eye-opener to everyone in all spheres of life. I wish the authors success for their next venture.
Thank you so much.

ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସଚିବାଳୟ
ରାଜ୍ୟସଭାର ମାନ୍ୟବର ସଦସ୍ୟ ଶ୍ରୀ ସୁଜିତ କୁମାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଲିଖିତ 'ଏ. ଆଇ. ଅନ୍ ଟ୍ରାଏଲ "ପୁସ୍ତକ ଉନ୍ମୋଚନ ଅବସରରେ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
04 APR 2025 8:31PM by PIB Bhubaneswar
ଶୁଭ ସନ୍ଧ୍ୟା, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ । ଶ୍ରୀ ସୁନୀଲ କୁମାର ଗୁପ୍ତା 1987 ବ୍ୟାଚର ଜଣେ ଆଇ. ଏ. ଏସ୍. ଅଧିକାରୀ। ସେ ଆଇ. ଆଇ. ଟି. କାନପୁରର ପୂର୍ବତନ ଛାତ୍ର। ଶ୍ରୀ ସୁଜିତ କୁମାର, ଉଚ୍ଚ ସଦନ, ରାଜ୍ୟସଭାର ସଦସ୍ୟ । ମାନ୍ୟବର ସାଂସଦଙ୍କୁ ଅନ୍ତରରୁ ଜାଣିବା ପାଇଁ ମୋତେ ଏକ ଭଲ ସୁଯୋଗ ଏବଂ ଲାଭ ମିଳିଛି। ସେ ଜଣେ ଓକିଲ, ସେ ଜଣେ ଶିକ୍ଷାବିତ୍, ସେ ଜଣେ ସକାରାତ୍ମକ ଚିନ୍ତାନାୟକ, ସେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ରାଜ୍ୟସଭାରେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଯୋଗଦାନ କରନ୍ତି, ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ଭାରତର ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପ୍ରତିନିଧିମଣ୍ଡଳର ଅଂଶ ଭାବରେ ସମାନ ଭାବରେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଯୋଗଦାନ କରନ୍ତି | ତାଙ୍କୁ 49 ବର୍ଷ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଚିଲିର ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ବୟସ ପ୍ରାୟ 39 ବର୍ଷ। ମୁଁ ଶ୍ରୀମତୀଙ୍କ ଏକ ବିଶିଷ୍ଟ ଉପସ୍ଥିତିକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିବା ଉଚିତ। ସୁଧା ମୂର୍ତ୍ତି, ତାଙ୍କର ସରଳତା, ସମାଜକୁ ଅବଦାନ ଏବଂ ସର୍ବଦା ସକାରାତ୍ମକ ଚିତ୍ତାକର୍ଷକ ହସ ପାଇଁ ପ୍ରଶଂସିତ ହୋଇଛନ୍ତି। ମୋର ମନେ ଅଛି, ରାଜ୍ୟସଭାରେ ଯେତେବେଳେ ତାଙ୍କ ପାଇଁ ସପ୍ଲିମେଣ୍ଟାରୀ ପଚାରିବାର ସମୟ ଆସିଥିଲା, ସେତେବେଳେ ମଧ୍ୟାହ୍ନ 12ଟା ହୋଇଥିଲା, ଅର୍ଥାତ୍ ପ୍ରଶ୍ନକାଳ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା, ଯାହା ଶୂନ୍ୟକାଳ ଥିଲା। ମୁଁ କହିଲି, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଦେବି। ଜଣେ ଭେଟେରାନ୍ ସଦସ୍ୟ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ପ୍ରକାଶ କଲେ, ସେ ସର୍ବଦା ସାର୍ବଜନୀନ ଡୋମେନରେ ଅଛନ୍ତି। ମୁଁ କହିଲି, ଭଲ ରୋଜଗାର, ଭଲ ଯୋଗ୍ୟ, ଜନସ୍ୱାର୍ଥ, ଏକ ସାର୍ବଜନୀନ କାରଣ ପାଇଁ। ଆମ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏକ ସୁଯୋଗ ଥିଲା, ମୁଁ ଏବଂ ଡକ୍ଟର ସୁଦେଶ ଧନଖର, ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଲଣ୍ଡନରେ ରାଜା ଚାର୍ଲ୍ସଙ୍କ ରାଜ୍ଯାଭିଷେକ ଉତ୍ସବରେ ଥିଲୁ, ଆମେ ଏକ ପତଳା, ସରଳ ଦେଖାଯାଉଥିବା ଝିଅକୁ ଆମ ପାଖକୁ ଆସୁଥିବାର ଦେଖିଲୁ ଏବଂ ଜାଣିବାକୁ ପାଇଲୁ ଯେ ସେ ସେତେବେଳେ ବ୍ରିଟେନର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପତ୍ନୀ ଏବଂ ତାଙ୍କର ଝିଅ | ତେଣୁ ଆମେ ଯାହା କହୁଛୁ, ସଂସ୍କାରର ପରମ୍ପରା ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ସଠିକ୍ ଭାବରେ ଫିଲ୍ଟର୍ ହୋଇଛି | ଶ୍ରୀ ହରିସ ବୀରନ୍, ସେ ସୁଧା ଜୀଙ୍କ ସହିତ ଗୋଟିଏ ଜିନିଷ ସେୟାର କରନ୍ତି, ଏକ ଆକର୍ଷଣୀୟ ହସ | ରେଖା ଶର୍ମା ନିକଟରେ ହରିୟାଣା ରାଜ୍ୟରୁ ରାଜ୍ୟସଭାର ସଦସ୍ୟ ହୋଇଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଜାତୀୟ ମହିଳା ଆୟୋଗର ଚେୟାରମ୍ୟାନ୍ ଭାବରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦବୀରେ ଅଧିଷ୍ଠିତ ହୋଇ ସର୍ବଭାରତୀୟ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ରହିଛି
ମିଥଲେଶ୍ କୁମାର, ପ୍ରକୃତ ରାଜନୀତି ସହିତ ଭଲ ଭାବରେ ଜଡିତ, ଏବଂ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ତାଙ୍କର ଉପସ୍ଥିତି ମଧ୍ୟ ପ୍ରକାଶ କରେ ଯେ ସେ ବହୁତ ଆଗକୁ ଦେଖୁଛନ୍ତି | ଯଦି ମୁଁ କହିପାରିବି, ତେବେ ଏଗୁଡ଼ିକ ଉଚ୍ଚ ସଦନରୁ ଆକସ୍ମିକ ଭାବେ ଗଠିତ। ଅରୁଣାଚଳ ରାଜ୍ୟର ଲୋକସଭା ଭାବେ ଜଣାଶୁଣା ଲୋକସଭାର ସଦସ୍ୟ ତାପିର ଗାଓଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆମେ ବହୁତ ଉପକୃତ ହୋଇଛୁ। ମୁଁ ଏବଂ ଡକ୍ଟର ସୁଦେଶ ଧନକର ଗୋଟିଏ କିମ୍ବା ଦୁଇ ମାସ ପୂର୍ବରୁ ତାଙ୍କ ରାଜ୍ୟରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗଦେବାକୁ ସୁଯୋଗ ପାଇଥିଲି, ଏକ ମହାନ ରାଜ୍ୟ, ଅନେକ ଜନଜାତି, ସଂସ୍କୃତି ଥିବା ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ତାଙ୍କ ସହକର୍ମୀ କିରେନ ରିଜିଜୁ ଜୀ ଆମର ସଂଖ୍ୟାଲଘୁ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ | ମହିଳା ଏବଂ ଭଦ୍ରବ୍ୟକ୍ତିଗଣ, ଏହି ଦେଶରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଜଣେ ବୌଦ୍ଧ ଧର୍ମାବଲମ୍ବୀ ବ୍ୟକ୍ତି କ୍ୟାବିନେଟ ମନ୍ତ୍ରୀ ହେଉଛନ୍ତି ଯାହା ଆମର ସମାବେଶୀ ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ସୂଚିତ କରେ | ବିଶ୍ୱ ଭାରତ, ଭାରତ, ସମାବେଶୀତାର ଧାରଣାରୁ ଶିକ୍ଷା ଗ୍ରହଣ କରିବା ଉଚିତ। ତଥାପି, କିଛି ଲୋକ ଆମକୁ ଶିକ୍ଷା ଦେବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରନ୍ତି। ଏହା ବେଳେବେଳେ ଘଟେ ଯେ ଯେଉଁମାନେ ଶୀଘ୍ର ଶିଖିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି ସେମାନେ ଆପଣଙ୍କର ଶିକ୍ଷକ ହୁଅନ୍ତି | କିନ୍ତୁ ତା 'ପରେ, ସେମାନେ ଶୀଘ୍ର ଶିଖନ୍ତି ଯଦି ସେମାନେ ସକାରାତ୍ମକ ଫ୍ରେମ୍ରେ ଥାଆନ୍ତି |
ଶ୍ରୀ ପ୍ରଦୀପ ଗାନ୍ଧୀ, ମୁଁ ତାଙ୍କ ସହିତ କିଛି ଭିନ୍ନ ଅଂଶୀଦାର କରେ | ସେ ଜଣେ ପୂର୍ବତନ ସାଂସଦ, ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଜଣେ। କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଜଣେ ଭିନ୍ନ ଧରଣର ପୂର୍ବତନ ସାଂସଦ। ମୋ ବର୍ଗରେ 89 ରୁ 91,96 ରୁ 97,98 ଜଣ ସାଂସଦ ଥିଲେ। ଆମମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ 1991 ବ୍ୟାଚର ଆଇଏଏସ୍ ଅଧିକାରୀ, ରାଜ୍ୟ ପରିଷଦର ସଚିବ, ଡୁନ୍ ସ୍କୁଲ୍ର ପୂର୍ବତନ ଛାତ୍ର, ସେଣ୍ଟ ଷ୍ଟିଫେନ୍ କଲେଜର ପୂର୍ବତନ ଛାତ୍ର, ହାର୍ଭାର୍ଡ୍ର ସେଣ୍ଟ ଷ୍ଟିଫେନ୍ ସଂଘର ସଭାପତି ଶ୍ରୀ ରଜିତ୍ ପୁନ୍ହାନି ଅଛନ୍ତି। ଆଇ. ଆଇ. ଏମ୍. ବାଙ୍ଗାଲୋର, ଏବଂ ସେ ବିହାର ରାଜ୍ୟରୁ ଆସିଛନ୍ତି। ରାଜ୍ୟସଭାରେ ମାନବ ସମ୍ବଳ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ରାଜ୍ୟସଭା ଇଣ୍ଟର୍ଣ୍ଣମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଅଭିନବ କୌଶଳ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାରେ ତାଙ୍କର ଭୂମିକାକୁ ମୁଁ ନିଶ୍ଚୟ ପ୍ରଶଂସା କରିବି। ଏହା ସହିତ, ଅନ୍ୟ ଏକ ହାର୍ଭାର୍ଡ ଉତ୍ପାଦ, ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଅଡିଟ୍ ଆଣ୍ଡ ଆକାଉଣ୍ଟସ୍ ସର୍ଭିସ୍, ସୁମନ୍ତ ନାରାୟଣ। ଆମ ପାଖରେ ଅଛନ୍ତି ମହାବୀର ସିଂଭି, ଭାରତୀୟ ବୈଦେଶିକ ସେବା।
ଆମର ଏଠାରେ ଜଣେ ସାମ୍ବାଦିକ ଅଛନ୍ତି ଯିଏକି ଟେଲିଭିଜନରେ ଅଧିକ ଦେଖାଯାଆନ୍ତି, ଆମର କିଛି ସାଂସଦଙ୍କ ପରି | କାରଣ ଆମର ସାଂସଦମାନେ ମୋର ଏକକାଳୀନ ବନ୍ଧୁତ୍ୱରୁ ଆସିଛନ୍ତି। ମୁଁ ଏକକାଳୀନ ଭ୍ରାତୃଭାବ କହୁଛି କାରଣ, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ରାଜ୍ୟର ରାଜ୍ୟପାଳ ଭାବେ ଶପଥ ଗ୍ରହଣ କଲି, ମୋ ପୁଅକୁ ଜଣେ ବରିଷ୍ଠ ଓକିଲ ଭାବେ ନିଲମ୍ବିତ ହେବାକୁ ପଡ଼ିଥିଲା। ତେଣୁ, ମୁଁ ଈର୍ଷାପରାୟଣ ଉପପତ୍ନୀଙ୍କ ସହ ସମ୍ପର୍କ ଛିନ୍ନ କଲି। ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ଦେଖୁଛି। ସେ ଯୁବ ଓକିଲମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ଭଲ ପାଆନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଟେଲିଭିଜନରେ ପ୍ରଚାର କରନ୍ତି |
ଅନ୍ୟ ଜଣେ ସାମ୍ବାଦିକ ମଧ୍ୟ ଅଛନ୍ତି, ଯାହାଙ୍କ ଉଚ୍ଚତା ଟିକିଏ ଅଧିକ | ମୁଁ ତୁମକୁ ମନରେ ରଖିଥିଲି। ତା 'ପରେ, ଅବଶ୍ୟ, ସହ-ଲେଖକ ତୋସିଫ୍ ଆଲାମ୍। ହଁ, ମୁଁ ଏହି ହଲରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିବା ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି। କିନ୍ତୁ ଦଳ ସୁଜିତ କୁମାରଙ୍କୁ ମୋର ପ୍ରକୃତ ଅଭିବାଦନ। ମହିଳା ଏବଂ ଭଦ୍ରବ୍ୟକ୍ତିଗଣ, ମୁଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ, ସାରା ଜୀବନ, ବୁଦ୍ଧିମତା ଦ୍ୱାରା ଉପକୃତ ହୋଇଥିଲି। ସେହି ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସକୁ ମୁଁ ଏସ୍. ଡି. ଆଇ., ସୁଦେଶ ଧନକର ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ବୋଲି କହୁଛି। ସେହି ବୁଦ୍ଧି ମୋତେ ସର୍ବଦା ଭଲ ସ୍ଥିତିରେ ରଖିଛି, ମୋ ଭିତରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି, ଏବଂ ଶୃଙ୍ଖଳାର ଏକ ଦୃଢ ଧାରଣା ଅଛି | ମୁଁ ଏହାର ବାକି ଅଂଶକୁ ପ୍ରକାଶ କରିବାକୁ ସାହାସ କରେ ନାହିଁ।
ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ଆକ୍ରମଣ, ଆମ ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନରେ ଆକ୍ରମଣ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଅନୁଭବ କରୁଛୁ। ଏହାର ଭୂକମ୍ପୀୟ ପ୍ରଭାବ ଆମର କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଂଶ ଉପରେ ରହିଛି। ବିଘଟନକାରୀ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ୍ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ, ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ଅଫ୍ ଥିଙ୍ଗସ୍, ବ୍ଲକ୍ ଚେନ୍, ମେସିନ୍ ଲର୍ଣ୍ଣିଂ, କେବଳ ଶବ୍ଦ ଥିଲା କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ, ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ୍ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ହେଉଛି ଗୁଞ୍ଜରିତ ଶବ୍ଦ | ଏକ ହାଲୁକା ନୋଟରେ, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହେଁ, ସାମ୍ବାଦିକତା ବର୍ଗର ଜଣେ ସାଂସଦ, ଗୃହର କାର୍ଯ୍ୟ ସ୍ଥଗିତ ରଖିବା ପାଇଁ ଏକ ନୋଟିସ୍ ପଠାଇବା ସମୟରେ ଉପଯୁକ୍ତ ପରିଶ୍ରମ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିନଥିଲେ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ତାଙ୍କ ବିଷୟ, ମୁଁ ଅଜାଣତରେ ଲିଙ୍ଗ ପ୍ରକାଶ କରିଛି, ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ପାଏ | ସେ ଏହାକୁ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ତାରିଖରେ ପଠାଇଥିଲେ ଏବଂ ପାଞ୍ଚ ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ଘଟିଥିବା ଗୃହକୁ ସ୍ଥଗିତ ରଖିବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲେ। ମୁଁ ଦୁଃଖିତ ଥିଲି ଯେ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ୍ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ମଧ୍ୟ ମୋତେ ସ୍ଥଗିତ ରଖିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରିବ ନାହିଁ ଯାହା ପୂର୍ବରୁ ଫଳପ୍ରଦ ହୋଇସାରିଛି କିନ୍ତୁ ଆମେ କଦାପି ଜାଣିନାହୁଁ, ଏପରି ଏକ ସମୟ ଆସିପାରେ ଯେତେବେଳେ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ୍ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ମଧ୍ୟ ଏତେ ଦୂର ଯାଇପାରିବ ନାହିଁ। ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ସମର୍ପଣ ଏବଂ ଏପରି ଏକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯୋଗଦାନ ପାଇଁ ମୁଁ ଲେଖକମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ଯାହା କେବଳ ଆମର ଅର୍ଥନୈତିକ ଗତିପଥକୁ ପରିଭାଷିତ କରିବ ନାହିଁ, ଏକ ଅର୍ଥରେ ଆଗାମୀ ଦଶନ୍ଧି ପାଇଁ ଆମର ନୈତିକ ଦିଗଦର୍ଶନକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବ, କିନ୍ତୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସାମାଜିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଭାବିତ କରିବ। ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସକୁ ଏତେ ଦ୍ରୁତ ଗତି ମିଳିଛି। ଏହା ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି, ତାହା ଗାଁ ହେଉ, ଅର୍ଦ୍ଧ ସହରାଞ୍ଚଳ ହେଉ, ସହରାଞ୍ଚଳ ହେଉ, କିମ୍ବା ଅତ୍ୟଧିକ ସହରୀକରଣ ହୋଇଥିବା ଅଞ୍ଚଳ ହେଉ, ତୃଣଭୂମି ହେଉ। ଏହା ଆମ ମନରେ ଉତ୍ତେଜନା ସୃଷ୍ଟି କରିଛି, ଚିନ୍ତା ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି, କିନ୍ତୁ ମହିଳା ଏବଂ ଭଦ୍ରବ୍ୟକ୍ତିଗଣ, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ମନେ ପକାଇ ଦେବାକୁ ଚାହେଁ, ଗତ 10 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ଏପରି ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବରେ ପରିଭାଷିତ ହୋଇଛି ଯାହାର ବୃହତ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସର୍ବାଧିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି | ଏହାର ଦ୍ରୁତ ଆର୍ଥିକ ଉତ୍ଥାନ, ଅଭୂତପୂର୍ବ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ଆଇଏମଏଫ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାଙ୍କ ପରି ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଅନୁଷ୍ଠାନମାନେ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ବୈଷୟିକ ପ୍ରବେଶ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକରୁ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ମିଳିଛି। ଭାରତର ପରିଦୃଶ୍ୟ ଏବେ ସର୍ବତ୍ର ବୈଷୟିକ ପଦଚିହ୍ନରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ପ୍ରାୟ ଛଅ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ଯାହା ହାସଲ କରିଛି ତାହା ପ୍ରତିଫଳିତ କରିଛନ୍ତି ଯାହା ଚାରି ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ସମ୍ଭବ ନୁହେଁ | ଆମେ ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବରେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ଉପଲବ୍ଧତା ପରୀକ୍ଷା କରିଛୁ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ଉଚ୍ଚ ସ୍ତରର ଅନୁକୂଳତା ପ୍ରକାଶ କରିଛୁ ଯାହା ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ସେବାର ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି | ଯୁବକମାନେ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ବିଲ୍ କିମ୍ବା ଜଳ ବିଲ୍ କିମ୍ବା ଟେଲିଫୋନ୍ ବିଲ୍ ଦେବାକୁ ମଧ୍ୟ ଜାଣି ନଥିବେ | ଜଣେ ଗୋଟିଏ ଦିନର ଛୁଟି ନେବାକୁ ବାଧ୍ୟ ହୋଇଥିଲେ। ଲମ୍ବା ଧାଡ଼ି ଲାଗି ରହିଥିଲା। ରେଳ ଟିକେଟ୍ କିମ୍ବା ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଟିକେଟ୍ ପାଇବା। ଏସବୁ ଏବେ ଆପଣଙ୍କ ହାତରେ, ଆପଣଙ୍କ ମୋବାଇଲରେ। ଆମର ମୋବାଇଲ୍ କଭରେଜ୍, ମୁଁ କହିପାରିବି, ପ୍ରାୟ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ବିନ୍ଦୁରେ ପହଞ୍ଚୁଛି | ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିସମ୍ପନ୍ନ ନେତୃତ୍ୱ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇଥିଲା | ଯେତେବେଳେ ସେ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକରଣ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିଥିଲେ ଏବଂ ପ୍ରାୟ 550 ନିୟୁତ ଲୋକଙ୍କୁ, ମୁଖ୍ୟତଃ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ, ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ସେବା ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ଆଣିଥିଲେ। ସବୁଠାରୁ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଯାହା କୋଭିଡ ସମୟରେ ଆମକୁ ଭଲ ସ୍ଥିତିରେ ରଖିଛି। ଏବଂ ଏହା ମଧ୍ୟ, ଏପରି ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ରର କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ, ଯେଉଁଠି କୋଟି କୋଟି ସଂଖ୍ୟକ କୃଷକ ବର୍ଷକୁ ତିନି ଥର ସିଧାସଳଖ ସେମାନଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ଅର୍ଥ ପ୍ରଦାନ କରିଥାନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଆମକୁ ମଧ୍ୟ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଚିନ୍ତିତ ହେବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଏଆଇ, ଜିନ୍, ବୋତଲରୁ ବାହାରିଛି ଏବଂ ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଧ୍ବଂସାତ୍ମକ ହୋଇପାରେ | ଯଦି ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ନହୁଏ, ତ୍ରୁଟିର ଯୁଗରେ, ଗଭୀର ଅବସ୍ଥାର କାର୍ଯ୍ୟ, ଜାଗ୍ରତତା, ଏହା ବିନାଶ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ | ଯଦି ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ୍ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସର ଏହି ଜିନ୍ ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ନହୁଏ ତେବେ ଏହି ଭୟଙ୍କର ଧାରା ଡେଣା ପାଇପାରେ |
ଏହାକୁ ଯୁବ ମସ୍ତିଷ୍କ ପାଇଁ ରଖିବା ପାଇଁ, ଏକ ଆଣବିକ ଶକ୍ତି ଆପଣଙ୍କୁ ଶକ୍ତି ଦେଇପାରେ | ପରମାଣୁ ଶକ୍ତି ଘରଗୁଡ଼ିକୁ ହାଲୁକା କରିପାରେ, ଶିଳ୍ପ ଚଳାଇପାରେ, କିନ୍ତୁ ଏହା ବିନାଶକାରୀ ମଧ୍ୟ ହୋଇପାରେ। ତେଣୁ ଆମ ସମ୍ମୁଖରେ ଉଭୟ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି। ଏହା ଏପରି କିଛି ଦାବି କରେ ଯାହା ଉପରେ ପୁସ୍ତକ ଗଭୀର ଭାବରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଛି | ଲେଖକ ଶ୍ରୀ ସୁଜିତ କୁମାର ଚିତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। ଯଦି ଆପଣ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆରେ ସବୁଠାରୁ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ପ୍ରଚାରିତ ହୋଇଥିବା ଦେଖନ୍ତି, ଜଣେ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ୍ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ବ୍ୟବହାର କରି ଏକ ମାର୍ଗ ନେଉଥିଲେ କିନ୍ତୁ ମଝିରେ ରାସ୍ତା ଭାଙ୍ଗି ଯାଇଥିଲା | ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ଏହା ଦେଖାଇ ନଥିଲା ଏବଂ ଏହା ଏକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ଥିଲା |
ଏହା ରାଷ୍ଟ୍ର, ସଂଗଠିତ ସମାଜ ପାଇଁ ଏକ ଆହ୍ୱାନ ହୋଇପାରେ, କାରଣ ଏହା ଏକ ଶକ୍ତି ଯାହା ବର୍ତ୍ତମାନ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ | ଗତ 10 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ଦେଶ ଭାବେ ଭାରତ ଆଉ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ର ହୋଇ ରହିନାହିଁ। ଯଦି ପୂର୍ବରୁ ନୁହେଁ, ତେବେ 2047 ସୁଦ୍ଧା ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ହେବା ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ। ଏବଂ ଏହା ଆମ ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଉପଲବ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ସୁଯୋଗର ଦୃଶ୍ୟକୁ ଉପଯୋଗ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ କରେ କାରଣ ଆମର ଆୟ ମୁଣ୍ଡପିଛା ଆଠ ଗୁଣ କରିବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ପରିସ୍ଥିତି ଅନୁଯାୟୀ, ଆମକୁ ଆମର ଲାଭ ପାଇଁ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତାର ଉପଯୋଗ କରିବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ଏହା ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ କରାଯାଇପାରିବ | ମୁଁ କହିବି ଯେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଅଳ୍ପ କେତେକ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଅଛି ଯେଉଁମାନେ ଏହି ଦିଗ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଛନ୍ତି, ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ଅପେକ୍ଷା ବହୁତ ପୂର୍ବରୁ | କିନ୍ତୁ ଆମେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଜନସଂଖ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ଦେଶ, ସର୍ବବୃହତ, ସର୍ବପୁରାତନ, ସବୁଠାରୁ ଜୀବନ୍ତ ଗଣତନ୍ତ୍ର। ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା କଷ୍ଟକର, ଭୟଙ୍କର, କିନ୍ତୁ ଅପରିହାର୍ଯ୍ୟ। ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ୍ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ଏବଂ ନବସୃଜନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ମଧ୍ୟରେ ସଠିକ୍ ସନ୍ତୁଳନ ରଖିବାକୁ ପଡିବ, ଏହା ମୌଳିକ ଅଟେ। ଅତ୍ୟଧିକ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଏକ ପିଲାକୁ ଅତ୍ୟଧିକ ଶୃଙ୍ଖଳିତ କରିବା ପରି ଶ୍ୱାସରୁଦ୍ଧ କରିପାରେ | ଆମକୁ ଉଦ୍ୟମିତାର ଉତ୍ସାହକୁ ବାଧା ଦେବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ଏହା ସହିତ, ଆମକୁ ଏହାର କୁପ୍ରଭାବ ପ୍ରତି ଅତ୍ୟନ୍ତ ସଚେତନ ହେବାକୁ ପଡିବ। ସ୍ୱଳ୍ପ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସୁରକ୍ଷାକୁ ବିପଦରେ ପକାଇପାରେ, ପକ୍ଷପାତିତାକୁ ସ୍ଥାୟୀ କରିପାରେ ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସକୁ ନଷ୍ଟ କରିପାରେ |
ଲେଖକ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ ଏହି ସମସ୍ୟା ଉପରେ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିଥିଲେ | ଆଜିକାଲି ଆମେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ହେଉଛି, ଏବଂ ମୋତେ ସେହି ଅନୁଷ୍ଠାନକୁ ଆସିବାକୁ ଦିଅ ଯାହାର ମୁଁ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରୁଛି, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଶବ୍ଦ ସଂସଦର ଜଣେ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ରାଜ୍ୟ ପରିଷଦରେ କୁହାଯାଇଥାଏ। ସଂସଦ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ପାଖରେ ଦେୱାନୀ ମକଦ୍ଦମା, ଅପରାଧିକ ମକଦ୍ଦମା ଠାରୁ ମୁକ୍ତି ରହିଛି। ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ଦିଆଯାଇଥିବା ସାମ୍ବିଧାନିକ ସୁରକ୍ଷା, ଯଦିଓ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣଗୁଡ଼ିକ ଅପବାଦପୂର୍ଣ୍ଣ, ବିଦ୍ୱେଷପୂର୍ଣ୍ଣ, ମାନହାନିକର, ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରତିଷ୍ଠାକୁ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଉଥିବା, ରାଷ୍ଟ୍ର-ବିରୋଧୀ ବର୍ଣ୍ଣନା ସ୍ଥାପନ କରୁଥିବା, ବାସ୍ତବରେ ଭଲ ଭାବରେ ଉପସ୍ଥାପିତ ହୋଇନଥାଏ, ଦେଶର କୌଣସି ନାଗରିକ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରିପାରିବେ ନାହିଁ। ତେଣୁ ରାଜ୍ୟ ପରିଷଦ ଦ୍ୱାରା କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପଡିବ, ସ୍ୱ-ନିୟନ୍ତ୍ରଣ। କିନ୍ତୁ ତା 'ପରେ, ଆମେ ଯେତେ ଶୀଘ୍ର କରିପାରିବା ତାହା ହେଉଛି, ଯଦି ଜଣେ ମାନ୍ୟବର ସଦସ୍ୟ ଆପତ୍ତିଜନକ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦିଅନ୍ତି, ତେବେ ଏହାକୁ ହଟାଇ ଦିଆଯାଇପାରେ। ତାହା କେବଳ ରେକର୍ଡରୁ ବାଦ୍ ଦିଆଯାଇଛି। ତାହା କେବଳ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ବାଦ୍ ଦିଆଯାଇଛି। କିନ୍ତୁ ଏହା ବ୍ୟାପକ ଆକର୍ଷଣ ପାଇଥାଏ, ଏହାର ମୁକାବିଲା କିପରି କରାଯିବ। ମୁଁ ଜଣେ ବରିଷ୍ଠ ସାଂସଦ ଘନଶ୍ୟାମ ତିୱାରୀ ଜୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଏକ କମିଟିକୁ ଦାୟିତ୍ୱ ଦେଇଛି। ସେ ନୈତିକତା ଉପରେ ଏକ କମିଟିର ନେତୃତ୍ୱ ନିଅନ୍ତି, ଉପାୟ ଏବଂ ମାଧ୍ୟମ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ପାଇଁ | ଜଣେ ହେଉଛନ୍ତି ପରାମର୍ଶଦାତା ସଦସ୍ୟ। ଦ୍ୱିତୀୟତଃ, ଯେଉଁ ରାଜନୈତିକ ଦଳଗୁଡ଼ିକ ସେମାନଙ୍କ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଏହି ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକରେ ନିଯୁକ୍ତି ଦେଉଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ଶୃଙ୍ଖଳିତ କରିବା, ସମ୍ବେଦନଶୀଳ କରିବା ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ କରୁଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରଶ୍ନ ହେଉଛି, ଆମେ କିପରି କ୍ଷତିକୁ ରୋକିପାରିବା? ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ପାଖରେ ଏହାର ଉତ୍ତର ରହିଛି। ମୋ ପାଇଁ ମେସିନ୍ ଲର୍ଣ୍ଣିଂ, ପ୍ରାରମ୍ଭରେ, କେବଳ ମେସିନ୍ ପ୍ଲସ୍ ଲର୍ଣ୍ଣିଂ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଏହା ଏକ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଯାହା ଏହି ବିପଦର ମୁକାବିଲା ସେକେଣ୍ଡରେ କରିପାରିବ। ତେଣୁ ସମାଜ ପାଇଁ ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକୁ ଟିକିଏ ଅଧିକ ଆରାମଦାୟକ କରିବା ପାଇଁ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ଲାଭ ଉଠାଇବାକୁ ପଡିବ
ତେଣୁ ଆମକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣକୁ ଏକ ସ୍କାଫୋଲ୍ଡ ଭାବରେ ଡିଜାଇନ୍ କରିବାକୁ ପଡିବ, ଏକ ପିଞ୍ଜରା ନୁହେଁ | ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏପରି ଏକ ଢାଞ୍ଚାକୁ ସକ୍ଷମ କରିବା ହେବା ଉଚିତ ଯେଉଁଠାରେ ଦାୟିତ୍ୱବାନ ନବସୃଜନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଏବଂ ଅଶୁଭ ଯୋଜନା, କ୍ଷତିକାରକ ଯୋଜନାକୁ ନିଷ୍କ୍ରିୟ କରାଯିବ। ଏକ ବିପଦ-ଆଧାରିତ, କ୍ଷେତ୍ର-ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ, ଏବଂ ନୀତି-ପରିଚାଳିତ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଆମକୁ ଭଲ ଭାବରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରେ | ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଡାକ୍ତରୀ ନିଦାନରେ ବ୍ୟବହୃତ ଏଆଇ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଯାଞ୍ଚର ସ୍ତର ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ଫିଡ୍ ସୃଷ୍ଟି କରୁଥିବା କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତା ଠାରୁ ଭିନ୍ନ ହେବା ଉଚିତ। ଆମକୁ ଭାରତର ସାଇବର ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ଉପରେ ସେତିକି ଜୋର ଦେବାକୁ ହେବ ଯେତିକି ଆମେ ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱକୁ ସାଧାରଣ ଭାଷାରେ ବୁଝିବା। କିନ୍ତୁ ଆମକୁ ବୈଶ୍ୱିକ ମାନର ଅନୁରୂପ ହେବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ କୌଣସି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ। ବୈଶ୍ୱିକ ସମନ୍ୱୟ ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ। ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ ମଞ୍ଚକୁ ଆସିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ୍ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମର ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ, ନିୟମ ଆଧାରିତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିବ। ଭାରତ ଏକ ଅନନ୍ୟ ଦେଶ, ଆମର ସଭ୍ୟତାର ଗଭୀରତା 5000 ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ। ଆମର ନୈତିକତା, ଆମର ସଂସ୍କୃତି, ଆମର ମୂଲ୍ୟବୋଧ, ଆମର ଜ୍ଞାନ ଆମର ବେଦ, ଆମର ମହାକାବ୍ୟରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇଥାଏ। ଶତାବ୍ଦୀ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ଭାରତ ଏକ ଚିନ୍ତାଧାରାର ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛି। ସଂସ୍କୃତିର ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କେନ୍ଦ୍ର। ଆମର ଉତ୍କର୍ଷ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ସାରା ବିଶ୍ୱର ବିଦ୍ୱାନମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା, କେବଳ ଦୁଇଟି ନାମ ହେଉଛି ତକ୍ଷଶୀଳା, ନାଳନ୍ଦା। ସେମାନେ ଆସିଲେ, ଆମକୁ ବହୁତ କିଛି ଦେଲେ, ବହୁତ କିଛି ନେଇଗଲେ, ଆମର ଭଣ୍ଡାର ବାଣ୍ଟି ଦେଲେ। ଜି-20ରେ ଭାରତ ଏକ ବିଶ୍ୱ ସମୁଦାୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛି ଏବଂ ଏହା ଭାରତର ଜି-20 ଲକ୍ଷ୍ୟ, "ଏକ ପୃଥିବୀ, ଏକ ପରିବାର, ଏକ ଭବିଷ୍ୟତ" ରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇଥିଲା। ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମ୍। ଏହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଥିଲା ଯାହା ଆଫ୍ରିକୀୟ ସଂଘର ଜି-20 ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ନିଜ ମଧ୍ୟରେ ସାମିଲ କରିଥିଲା। ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରିସାରିଛି। ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥ୍ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ଅବହେଳିତ ଅବସ୍ଥାରେ ରହିଥିଲା। ଏମିତି ଏକ ଶବ୍ଦ ଯାହା ଅନେକଙ୍କୁ ଜଣା ମଧ୍ୟ ନାହିଁ। କିନ୍ତୁ ବିଶ୍ୱ ରାଜନୀତି ଏବଂ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶକୁ କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁରେ ରଖାଯାଇଥିଲା। ଆମକୁ ଏପରି କିଛି କାମ କରିବାକୁ ପଡିବ ଯେଉଁଠାରେ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ୍ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ସେହି ସ୍ତରରେ ରହିପାରିବ। ଆମର ଇଣ୍ଡିଆ ଷ୍ଟ୍ୟାକ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରଥମ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି। ଆମେ ଆମର ଅନେକ ଡିଜିଟାଲ୍ ଗଭର୍ଣ୍ଣାନ୍ସ ସମାଧାନକୁ ମୁକ୍ତ ଉତ୍ସରେ ପରିଣତ କରୁଛୁ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଅନ୍ୟ ବିକାଶଶୀଳ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକର ଯାତ୍ରା ଏହି ସୁବିଧା ପାଇବ। ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ହେଉଛି, ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ଉପରେ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ୍ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସର ପ୍ରଭାବ ନିୟାମକ ବ୍ୟବସ୍ଥାର କେନ୍ଦ୍ରରେ ରହିବା ଉଚିତ | ଜଣେ ସାଧାରଣ ବ୍ୟକ୍ତି ନିଜେ ସମାଧାନ ଖୋଜିବାରେ ସକ୍ଷମ ହେବେ ନାହିଁ | ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ସାଧାରଣ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱୟଂକ୍ରିୟ, ଅନ୍ତର୍ନିର୍ମିତ ଆଶ୍ୱସ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ। ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ୍ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସର ବିପଦରୁ ଆମ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ, ଆମକୁ ପ୍ରୟୋଗଯୋଗ୍ୟ ଅଧିକାର ଆବଶ୍ୟକ, ଯେପରିକି ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରିବାର ଅଧିକାର, ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ନିଷ୍ପତ୍ତିକୁ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରିବାର ଅଧିକାର | ନିଷ୍ପତ୍ତିଗୁଡ଼ିକ ସ୍ୱୟଂକ୍ରିୟ ହୋଇଥାଏ। ସେମାନଙ୍କୁ କିପରି ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରାଯିବ, ଆମେ ଅବଗତ ନାହୁଁ ଏବଂ ଆଲଗୋରିଦମ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣରୁ ବାହାରିବା ଅଧିକାର, ବିଶେଷ କରି ଯେତେବେଳେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଜୀବିକା, ସ୍ୱାଧୀନତା ଏବଂ ମର୍ଯ୍ୟାଦା ଉପରେ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥାଏ |
ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ୍ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ଆମ ପାଇଁ ଏକ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ଦୃଶ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି | ଏହା ଆମକୁ ବିଦ୍ୟମାନ ନ୍ୟାୟଶାସ୍ତ୍ରକୁ ପୁନର୍ବାର ଯାଞ୍ଚ କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟ କରିଛି। ଦାୟିତ୍ୱ, କିମ୍ବା ଏପରିକି ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ପରି ପାରମ୍ପାରିକ ଆଇନଗତ ଧାରଣା ଚାପରେ ଆସିଥାଏ ଯେତେବେଳେ କାର୍ଯ୍ୟ ସ୍ୱୟଂଶାସିତ ସିଷ୍ଟମ୍ ଦ୍ୱାରା ସମ୍ପାଦିତ ହୁଏ | ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ଅପାରଦର୍ଶିତା ଆଇନଗତ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ ନୀତିକୁ ଆହ୍ୱାନ କରୁଛି। ଅସ୍ପଷ୍ଟ ସିଷ୍ଟମ୍କୁ ଆଇନଗତ ବ୍ୟାଖ୍ୟା ପ୍ରଦାନ କରିବା ନ୍ୟାୟିକ ବିଶ୍ୱାସକୁ ଦୁର୍ବଳ କରେ
ବର୍ତ୍ତମାନର ଆଇନଗତ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତା ବ୍ୟବହାର ଅଭାବ, ଏହି ବ୍ୟବହାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନୁହେଁ | ଯଦି ଆମେ ବର୍ତ୍ତମାନର ଆଇନଗତ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ୍ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ବ୍ୟବହାର କରୁ, ତେବେ ଆମେ ଗୋଟିଏ ଅଭାବ ପାଇଥାଉ। ଏଥିରେ ବ୍ୟାପକ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଏବଂ ନିରୀକ୍ଷଣର ଅଭାବ ରହିଛି। ଅନିୟନ୍ତ୍ରିତ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସର ପରିଣାମକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ମାନକ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଜରୁରୀ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ୍ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ଆଇନଗତ ସ୍ଥିରତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ କିମ୍ବା ଐତିହାସିକ ପକ୍ଷପାତିତାକୁ ସ୍ଥାୟୀ କରେ କି ନାହିଁ ସେ ବିଷୟରେ ବିତର୍କ ଜାରି ରହିଛି _ ବିପଦରେ ନ୍ୟାୟ, ଏବଂ ବିପଦ ବହୁତ, ବିପଦରେ ନ୍ୟାୟ ଯେତେବେଳେ ମାନବୀୟ ଗୁଣର ଅଭାବ ଥିବା ଆଲଗୋରିଦମ୍ ଆଇନକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରେ, ରାୟକୁ ରୋବୋଟିକ୍ କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ | କୌଣସି ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ରେପ୍ଲିକେସନ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ। ବେଳେବେଳେ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ୍ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ ଚିହ୍ନଟ ହେବା ପାଇଁ ପାର୍ଥକ୍ୟ ବହୁତ ଭଲ | ଏହା ବିଚାରପତିଙ୍କ ମସ୍ତିଷ୍କ, ବିଚକ୍ଷଣ ମସ୍ତିଷ୍କ, ଯାହା ଏକ ସମାଧାନ ଖୋଜୁଛି | ବନ୍ଧୁଗଣ, ଏହି ପୁସ୍ତକଟି କେସ୍ ଷ୍ଟଡି ଏବଂ ନିୟାମକ ପ୍ରସ୍ତାବ ମାଧ୍ୟମରେ ଦାୟିତ୍ୱବାନ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତା ଏକୀକରଣ ପାଇଁ ଏକ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ପ୍ରଦାନ କରେ | ଏହାକୁ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ଭାଷାରେ କହିବାକୁ ଗଲେ, ଯଦି ଆପଣ ଜଣେ ଭଦ୍ରଲୋକଙ୍କୁ ଜାଣିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣଙ୍କୁ ଦେବା ପାଇଁ ଗୁଗୁଲ୍ ପାଖରେ ଯଥେଷ୍ଟ ଅଛି। ଆପଣ ଏହାକୁ ଆତ୍ମସାତ କରିପାରିବେ, କିନ୍ତୁ ମୋତେ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତୁ, ଆପଣ ସେହି ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ବିଷୟରେ ଅଜ୍ଞ ରହିବେ। ଆପଣଙ୍କୁ ଗୁଗୁଲ୍ ଠାରୁ ବହୁତ ଆଗକୁ ଯିବାକୁ ପଡିବ, ମଣିଷକୁ ଜାଣିବା ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ୍ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ୍ ଠାରୁ ବହୁତ ଆଗକୁ ଯିବାକୁ ପଡିବ
ଆଇନଗତ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ୍ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସର ଭବିଷ୍ୟତକୁ ବୃତ୍ତିଗତ ଏବଂ ନୀତି ନିର୍ମାତାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଜାଣିଶୁଣି ଆକାର ଦେବା ଆବଶ୍ୟକ | ବନ୍ଧୁଗଣ, ଯଦି ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରିତ କରାଯାଇନଥାଏ, ତେବେ ଆମେ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ଦ୍ୱାରା ପରୀକ୍ଷଣର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବୁ। ଏହା ଏକ କଠିନ ବିଚାର ହେବ। ଆଇନଗତ ନ୍ୟାୟଶାସ୍ତ୍ରର ମୌଳିକତା, ଯେପରିକି ଶୁଣାଣିର ସୁଯୋଗ, ଏକ ନିରପେକ୍ଷ ପ୍ରକ୍ରିୟା, ଏହାର ପ୍ରଥମ କ୍ଷତି। ତେଣୁ, ଏହାକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ, ବର୍ତ୍ତମାନ 'ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ୍ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ଅନ୍ ଟ୍ରାଏଲ୍' ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାର ସମୟ ଆସିଛି।
ସ୍ମାର୍ଟଫୋନ୍ କାରଣରୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ହାତରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଶକ୍ତି ଅଛି। ମିଡିଆକୁ ବହୁତ ଭିନ୍ନ ଭାବରେ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରାଯାଇଛି |
ଲୋକମାନେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛନ୍ତି | ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ଉପରେ ଅଧିକ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଉଛି। ସୋସିଆଲ ମିଡିଆରେ ଖବର ସେୟାରିଂ ସବୁଠାରୁ ଦ୍ରୁତ, କିନ୍ତୁ ଯଦି ଏହାକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରିତ କରାଯାଏ ତେବେ କ "ଣ ହେବ? ଏହା ହେରଫେର ହୋଇଛି କି? ଏହା ଭାରତ ବିରୋଧୀ ସ୍ୱାର୍ଥ ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ? ଏହା ଆମର ସାମ୍ବିଧାନିକ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ଧ୍ୱଂସ କରିବା ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ? ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଉଦ୍ବେଗଜନକ ଦିଗ ଦେବାକୁ ଚାହେଁ | ନ୍ୟାୟପାଳିକା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚିବା ଏକ ମୌଳିକ ଅଧିକାର ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ବ୍ୟକ୍ତିର ମୌଳିକ ଅଧିକାରକୁ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ କରିବାର କଥା ଆସେ, ଅନୁଚ୍ଛେଦ 32 ପିଟିସନ୍ ଅଧୀନରେ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟର ଦ୍ୱାର ଖୋଲା ଥାଏ କିନ୍ତୁ ଆମେ ଯାହା ନିକଟ ଅତୀତରେ ଦେଖିଛୁ? ନ୍ୟାୟପାଳିକା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚିବା ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥିତ ଢଙ୍ଗରେ ଶକ୍ତି ଦ୍ୱାରା ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ହୋଇଛି, ଅତିରିକ୍ତ-ଆଇନଗତ ପ୍ରଣାଳୀ ଦ୍ୱାରା ଇନ୍ଧନ, ସନ୍ଦେହଜନକ ଭାବରେ ଅର୍ଥାୟନ, ଏବଂ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଭାରତର ମୂଳ ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ନଷ୍ଟ କରିବା | ଆମକୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଚିନ୍ତିତ ହେବାକୁ ପଡ଼ିବ।
ଏହି ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରତି ଆମର ସମ୍ମାନ ରହିବା ଉଚିତ ଏବଂ ମୁଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅନୁଷ୍ଠାନକୁ ଉଚ୍ଚ ସମ୍ମାନରେ ରଖେ। କିନ୍ତୁ ମୋର ଦୃଢ଼ ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଯଦି କୌଣସି ଅନୁଷ୍ଠାନର କ୍ଷେତ୍ରରେ, ତାହା କାର୍ଯ୍ୟପାଳିକା ହେଉ, ନ୍ୟାୟପାଳିକା ହେଉ, କିମ୍ବା ବିଧାନସଭା ହେଉ, ଅନ୍ୟ କୌଣସି ଅନୁଷ୍ଠାନ ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରବେଶ ହୁଏ, ତେବେ କ୍ଷମତା ପୃଥକୀକରଣର ସିଦ୍ଧାନ୍ତ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯିବ। ମାନସିକ ଚାପ ଗମ୍ଭୀର ରହିବ। ଏହାର ପରିଣାମ ବହୁତ ବଡ଼ ହୋଇପାରେ। _ _ _ _ _ ତେଣୁ, ସମୟ ଆସିଛି। ଏହି ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ, ଗୋଟିଏ, ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ଭଳି ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପ୍ରୟୋଗ କରିବା ପାଇଁ, ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରଶାସନିକ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକତାକୁ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବା ପାଇଁ, ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ମୂଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିତରଣ କରିବା ପାଇଁ, ଯେପରିକି ନ୍ୟାୟପାଳିକା ରାୟ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ପଡିବ, ବିଧାନସଭା ଏହାକୁ ଆଇନ ମାଧ୍ୟମରେ କରିବାକୁ ପଡିବ, ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ଉତ୍ତରଦାୟୀ |
ଯଦି କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ କାର୍ଯ୍ୟ ସରକାର ଦ୍ୱାରା ନୁହେଁ ବରଂ ବିଧାନସଭା କିମ୍ବା ନ୍ୟାୟପାଳିକା ଦ୍ୱାରା ସମ୍ପାଦିତ ହୁଏ, ତେବେ ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ କେଉଁଠି? ସରକାର ବ୍ୟତୀତ ଅନ୍ୟ ସଂସ୍ଥା ଦ୍ୱାରା କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ଶାସନ ଆମର ସାମ୍ବିଧାନିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧର ବିରୋଧୀ
ଏହା ଲୋକଙ୍କ ଶକ୍ତିର ଅବମାନନା, 'ଆମେ ଲୋକମାନେ', ଯିଏ ଆମକୁ ଏହି ସମ୍ବିଧାନ ଦେଇଛନ୍ତି। ତେଣୁ, ଏହି ପ୍ରକାରର ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପ୍ରକୃତରେ ସମାନ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିପାରିବ, ନ୍ୟାୟସଙ୍ଗତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିପାରିବ। ସନ୍ତୁଳନ ବଜାୟ ରଖାଯାଇପାରିବ। ମୁଁ ଦୃଢ଼ ଭାବେ ପରାମର୍ଶ ଦେଉଛି ଯେ ଆମେ ସଂସ୍ଥାଗତ କ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରତି ଅତ୍ୟନ୍ତ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ। କିନ୍ତୁ ଏଥି ସହିତ, ଆମର ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରତି ଆମର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସମ୍ମାନ ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ। ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବରେ ଆମେ ଆମ ସଂସଦ ପାଇଁ ଗର୍ବିତ, ଯେ ଆମେ ଆମର ନ୍ୟାୟପାଳିକା ପାଇଁ ଗର୍ବିତ। ଆମେ ଆମର କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀଙ୍କ ପାଇଁ ସମାନ ଭାବରେ ଗର୍ବିତ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କୁ ଗତ 10 ବର୍ଷ ଧରି ପଛକୁ ଚାହିଁବାକୁ ପଡିବ, ଆମର ପ୍ରଦର୍ଶନ, ଏବଂ ଆପଣ ଜାଣିବେ ଯେ ବିବୃତ୍ତି ଭଲ ଭାବରେ ଚିନ୍ତା କରାଯାଇଛି, ଭଲ ଭାବରେ ପୂର୍ବନିର୍ଦ୍ଧାରିତ |
ମୋତେ ଅନ୍ୟ ଏକ ଦିଗକୁ ମଧ୍ୟ ବିଜ୍ଞାପନ ଦେବାକୁ ପଡିବ | ଭାରତର ଡିଜିଟାଲ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ତଥ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଆଇନକୁ ନେଇ ଅନେକ ଆଲୋଚନା ହେଉଛି। ଲୋକମାନଙ୍କର ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ମତ ରହିଛି, ଏବଂ ତାହା ହିଁ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ସାର। କାରଣ ଏକ ବାର୍ତ୍ତାଳାପ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ମତ ଆବଶ୍ୟକ କରେ | କେହି ବିଚାର କରିପାରିବେ ନାହିଁ ଯେ ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ ମୁଁ ଏକା ଠିକ୍। ଆମର ଡିଜିଟାଲ୍ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ତଥ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଅଧିନିୟମ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ, କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହାକୁ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ୍ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ରେଗୁଲେସନ୍ ସହିତ ବିକଶିତ କରିବାକୁ ପଡିବ। ସମ୍ମତି ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ, ଯେଉଁମାନେ ଓକିଲ ଅଟନ୍ତି ସେମାନେ ଏହା ଜାଣନ୍ତି | ଏକ ସମ୍ମତି ଯାହା ସ୍ୱାଧୀନ ନୁହେଁ ଆଇନରେ କୌଣସି ସମ୍ମତି ନୁହେଁ | ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଆପଣଙ୍କର ସମ୍ମତି ଦେବା ପାଇଁ ପ୍ରକୃତ ସ୍ୱାଧୀନତା। ସମ୍ମତି ଅପାରଦର୍ଶୀ ଏବଂ ଅବାସ୍ତବ ସେବା ସର୍ତ୍ତାବଳୀରେ ପୋତି ହେବ ନାହିଁ। ମୁଁ ବେଳେବେଳେ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୁଏ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ମୋର ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ବ୍ୟବହାର କରେ, କୌଣସି ଆପ୍ଲିକେସନ୍କୁ ଯାଏ, ଚାପ ଥାଏ, ମୁଁ ରାଜି ହୁଏ |
ବର୍ତ୍ତମାନ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅସହାୟତାରେ, ଆପଣ ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଆଧାର ସ୍ୱୀକାର କରନ୍ତି | ଅଜାଣତରେ, ଆପଣ ପ୍ରଲୋଭିତ ହୁଅନ୍ତି କିମ୍ବା ବାଧ୍ୟ ହୁଅନ୍ତି। ଅନ୍ୟଥା, ଉପଯୋଗ ସହଜରେ ଫଳପ୍ରଦ ହୁଏ ନାହିଁ | ସମ୍ମତି ଅପାରଦର୍ଶୀ ଏବଂ ଅବାସ୍ତବ ସେବା ସର୍ତ୍ତରେ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ। ପରିଚୟ ଗୋପନ ରଖିବା, ତଥ୍ୟ ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସୀମା ନିର୍ଦ୍ଧାରଣକୁ କଠୋର ଭାବେ ଲାଗୁ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ।
ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସର ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସ୍ୱଚ୍ଛ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ। ଏହା ପୁନଃକୌଶଳ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟବଳ ଯୋଜନା ସହିତ ତାଳ ଦେଇ ଚାଲିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ଯେହେତୁ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ୍ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ କେତେକ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସ୍ଥାନଚ୍ୟୁତ କରିଥାଏ, ଏହା କରିବ। କାରଣ ଏହା ଆପଣଙ୍କ ଘରକୁ ଆସିଛି, ଆପଣଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟକୁ ଆସନ୍ତୁ। ଏହା ବେଳେବେଳେ ସାଧାରଣ ସମ୍ବଳ ଅପେକ୍ଷା ଭଲ କାମ କରିଥାଏ ଏବଂ ତା 'ପରେ ଏକ ଧାରଣା ସଂଗ୍ରହ କରାଯାଏ | ଆମେ କାମ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ଚାକିରିକୁ ବିପଦରେ ପକାଉଛୁ କି? ହୁଏତ କେତେକ ପରିସ୍ଥିତିରେ, କିନ୍ତୁ ତା 'ପରେ ଏହା ସମ୍ପୃକ୍ତିର ତାରା ପ୍ରଦାନ କରେ | ଆମକୁ ସେହି ଦିଗରେ ଦୃଷ୍ଟି ଦେବାକୁ ହେବ। ଏହା ଆବଶ୍ୟକ କରେ ଯେ ଆମେ ଶିକ୍ଷା, ଧନ୍ଦାମୂଳକ ତାଲିମ, ଡିଜିଟାଲ୍ ସାକ୍ଷରତା, ବିଶେଷ କରି ଯେଉଁମାନେ ଅବହେଳିତ, ଯେଉଁମାନେ ଦୁର୍ବଳ, ଯେଉଁମାନେ ହାତ ଧରିବା ଆବଶ୍ୟକ କରନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବହୁତ ଅଧିକ ବିନିଯୋଗ କରିବା
କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତା, ଏହାର ଶାସନ ଅଂଶ, ମୁଁ ଗଭୀର ଚିନ୍ତା କରିବା ପରେ ଦେଖୁଛି, କେବଳ ଟେକ୍ନୋକ୍ରାଟ୍ କିମ୍ବା କର୍ପୋରେସନ୍ ଉପରେ ଛାଡି ଦିଆଯାଇପାରିବ ନାହିଁ | ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ତଦାରଖ ହେଉଛି ଗଣତନ୍ତ୍ରର ସାରାଂଶ। ନାଗରିକଙ୍କ ଯୋଗଦାନ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅପରିହାର୍ଯ୍ୟ। ଭାରତର ସଂସଦୀୟ କମିଟି, ନ୍ୟାୟିକ ମଞ୍ଚ ଏବଂ ନାଗରିକ ସମାଜ, ସମସ୍ତେ ଅଂଶୀଦାର ଅଟନ୍ତି। ସେମାନଙ୍କୁ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଖରାପ ପ୍ରଭାବ, ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ୍ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସର ଖରାପ ପ୍ରଭାବରୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ପାଇଁ ଏକତ୍ରିତ ହେବାକୁ ପଡିବ
ବର୍ତ୍ତମାନ, ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ୍ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ, ବ୍ୟାଘାତକାରୀ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଅନ୍ୟ ଏକ ଶିଳ୍ପ ବିପ୍ଳବ ପରି | ପ୍ରତି ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ଦୃଷ୍ଟାନ୍ତ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଉଛି। ବୈଷୟିକ ପରିବର୍ତ୍ତନର କଥା ଆସିଲେ ଆମେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଗତି କରୁଥିବାର ମନେହୁଏ। ଘଣ୍ଟା ଦ୍ୱାରା ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଉଛି, ମୁଁ ସେକେଣ୍ଡ ଦ୍ୱାରା କହିପାରିବି। ତେଣୁ, ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ୍ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ଭଳି ଗତିଶୀଳ ଜିନିଷକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ପାଇଁ, ଆମକୁ ଏକ ଚତୁର ଏବଂ ସଶକ୍ତ ସଂସ୍ଥାଗତ ଢାଞ୍ଚାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ଏକ ଜାତୀୟ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ୍ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ କିମ୍ବା କମିଶନ, ସ୍ୱାଧୀନ କିନ୍ତୁ ସରକାର, ଶିଳ୍ପ, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ନାଗରିକ ସମାଜର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ସହିତ ଉତ୍ତରଦାୟୀ, ଏକ ଥିଙ୍କ୍ ଟ୍ୟାଙ୍କ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିପାରିବ। ମୁଁ ଗୋଟିଏ ସରଳ ଦୃଷ୍ଟାନ୍ତ ଦେଉଛି। ଏହା ଏକ ବଡ଼ ସମସ୍ୟାରେ ପରିଣତ ହେଉଛି। ଲୋକମାନେ ନିଜ ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ଅର୍ଥ ହରାଉଛନ୍ତି। ବର୍ତ୍ତମାନ, ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ୍ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ଏକ ସମାଧାନ ଖୋଜିବା ଆବଶ୍ୟକ ଯେ ଥରେ ଏକ ଅଜାଣତରେ ତ୍ରୁଟି କାରଣରୁ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ମାଧ୍ୟମରେ କିଛି ଚୋରି ହୋଇଯାଏ କିମ୍ବା ଯେତେବେଳେ ନାଗରିକ ଅର୍ଥର କର୍ଷଣକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ଏବଂ ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିରେ ଦୁଷ୍ଟାମୀର ଶିକାର ହୁଅନ୍ତି | ଆମେ ତଥାପି ବହୁତ ପାରମ୍ପାରିକ |
ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଏକ ପୋଲିସ ଷ୍ଟେସନକୁ ଯିବାକୁ ପଡିବ, ଏବଂ ଆମେ ପାଇଲୁ ଯେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟରେ ଅଛି, ତେଣୁ ଏକ ଶାରୀରିକ ପରିଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ପଡିବ | ସେତେବେଳକୁ, ଠକମାନେ, ଦୁଷ୍ଟମାନେ ଯେଉଁମାନେ ନିଜକୁ ଏହି ପ୍ରକାରର ଅନ୍ୟାୟ ସମୃଦ୍ଧ କରନ୍ତି ସେମାନଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟ ଶୈଳୀକୁ ଗତିଶୀଳ କରନ୍ତି | ଆମକୁ ଏହା ବିଷୟରେ କିଛି କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି।
ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ବଙ୍ଗଳା ରାଜ୍ୟର ରାଜ୍ୟପାଳ ଥିଲି, ସେତେବେଳେ ସେ ଜଣେ ବିଚାରପତି ଥିଲେ। ରାଜୀବ ଚନ୍ଦ୍ରଶେଖର, ଗଭୀର ବିଶ୍ୱାସର ଜଣେ ଟେକ୍ନୋକ୍ରାଟ୍, ଆମର ଯୁବ ବନ୍ଧୁ ତୌସୀଫ ଆଲାମଙ୍କ ସହ ମୋର ଗୋଟିଏ କଥା ସମାନ। ସଲମାନ ଖୁର୍ସିଦ ମୋର ଜଣେ ପ୍ରିୟ ବନ୍ଧୁ, ଜଣେ ବିଶିଷ୍ଟ ବରିଷ୍ଠ ଓକିଲ, ଏବଂ ଆପଣଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ଶୈଳୀରୁ ବହୁତ କିଛି ଶିଖିବାକୁ ପଡିବ। ସେ ଚିନ୍ତା ପ୍ରକ୍ରିୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଏକ ଆହ୍ୱାନ ଥିବା ସମସ୍ତ ଜିନିଷକୁ ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଏକ ସୂକ୍ଷ୍ମ ଢଙ୍ଗରେ ନିଜର ମତ ରଖନ୍ତି | ବନ୍ଧୁଗଣ, ଶେଷରେ, ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସର ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ବିଷୟ ଆମେ କେଉଁ ପ୍ରକାରର ସମାଜ ହେବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ ତାହା ସ୍ଥିର କରିବ | ଆମେ କେଉଁଠି ରହିବୁ, ତାହା ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଷୟ ପାଲଟିଛି। ଆମେ କ "ଣ ଏକ ଡିଜିଟାଲ୍ ଡିଷ୍ଟୋପିଆ ହେବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ ଯେଉଁଠାରେ ମଣିଷ ଆଲଗୋରିଦମ ସେବା କରେ କିମ୍ବା ଏକ ମାନବୀୟ କୃତ୍ରିମ ଭାରତୀୟ ସମାଜ ଯେଉଁଠାରେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଲୋକଙ୍କ ସେବା କରେ? ଚୟନ ଆମର। ଏହି ଚୟନ ବେଶ୍ ଜଣାଶୁଣା। ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ୍ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସରେ କିଛି ନାହିଁ, ଏହା ମନୁଷ୍ୟର ମନଠାରୁ ବହୁତ ଦୂରରେ, ତେଣୁ ଏହି ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ୍ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ପାଇଁ ଆମକୁ ମନୁଷ୍ୟର ମନର କ୍ଷମତାକୁ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ପଡିବ। ପୁସ୍ତକ ଅନୁଯାୟୀ ଏହା ପରୀକ୍ଷଣରେ ଅଛି |
କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତା ଆମକୁ ବିଚାରରେ ପକାନ୍ତୁ ନାହିଁ | ଏହି ପୁସ୍ତକକୁ ଉନ୍ମୋଚନ କରି ମୁଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆନନ୍ଦିତ। ଏହା ଜୀବନର ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଆଖି ଖୋଲିଦେବ। ମୁଁ ଲେଖକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ପରବର୍ତ୍ତୀ ଉଦ୍ୟମ ପାଇଁ ସଫଳତା କାମନା କରୁଛି। ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।