ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଓ କ୍ରୀଡା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ବିକଶିତ ଭାରତ ଯୁବ ସଂସଦ ୨୦୨୫ର ଉଦଘାଟନ କଲେ ଡକ୍ଟର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ
"ଗଣତନ୍ତ୍ର ଯୁକ୍ତି ନୁହେଁ, ଗଠନମୂଳକ ଆଲୋଚନାରେ ସଫଳ ହୁଏ" - ଡକ୍ଟର ମାଣ୍ଡଭିୟ
ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରଥମ ମାନସିକତା ଗ୍ରହଣ କରି, ଭାରତର ଭବିଷ୍ୟତ ଗଠନ ପାଇଁ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଲେ ଡକ୍ଟର ମାଣ୍ଡଭିୟ
ବିକଶିତ ଭାରତ ଯୁବ ସଂସଦ ହେଉଛି ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଯାହା ଭବିଷ୍ୟତର ଯୁବ ନେତାମାନଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଇବ: କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଥମ ଦିନର ସାକ୍ଷୀ ଭାବେ ୧୦୫ ଜଣ ରାଜ୍ୟସ୍ତରୀୟ ବିଜେତା ସେମାନଙ୍କର ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି
02 APR 2025 5:58PM by PIB Bhubaneswar
ଡକ୍ଟର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ୨ ଦିନିଆ ବିକଶିତ ଭାରତ ଯୁବ ସଂସଦ ମହୋତ୍ସବ ୨୦୨୫ର ଜାତୀୟ ରାଉଣ୍ଡକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ। ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଏବଂ କ୍ରୀଡା ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ରକ୍ଷା ଖଡସେ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ। ଏହି ମହାନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ଯେତେବେଳେ ୧୬ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୫ ରୁ ୨୭ ମାର୍ଚ୍ଚ, ୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜିଲ୍ଲା ଯୁବ ସଂସଦ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା। ଜିଲ୍ଲା ଯୁବ ସଂସଦ-୨୦୨୫ର ବିଜେତାମାନେ ୨୩ ରୁ ୩୧ ମାର୍ଚ୍ଚ, ୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଯୁବ ସଂସଦରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଅନେକ ରାଜ୍ୟ ବିଧାନସଭାରେ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଥିଲା। ସାରା ଦେଶରୁ ମୋଟ ୧୦୫ ଜଣ ରାଜ୍ୟସ୍ତରୀୟ ବିଜେତା ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ସେମାନଙ୍କର ସ୍ଥାନ ଅର୍ଜନ କରିଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ ତାଙ୍କ ଉଦଘାଟନୀ ଭାଷଣରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ବର୍ଷର ଯୁବ ସଂସଦ ବିକଶିତ ଭାରତର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ସମନ୍ୱିତ ହୋଇଛି। ସେ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଉତ୍ସାହ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପର ଅଂଶ ହେବା ପାଇଁ ୭୫,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଯୁବପିଢ଼ି ଗୋଟିଏ ମିନିଟର ଭିଡିଓ ଦାଖଲ କରିଛନ୍ତି। ଜିଲ୍ଲା ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସ୍ତରରେ କଠୋର ଚୟନ ପରେ, ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନଙ୍କୁ ଶେଷରେ ମର୍ଯ୍ୟାଦାଜନକ ସଂସଦରେ ଏକତ୍ରିତ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଠାରେ ନେତା ଏବଂ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରକମାନେ ଭାରତର ବର୍ତ୍ତମାନକୁ ଗଠନ କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ ତାଙ୍କ ଉଦଘାଟନୀ ଭାଷଣରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ବର୍ଷର ଯୁବ ସଂସଦ ବିକାଶ ଭାରତର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ସମନ୍ୱିତ ହୋଇଛି। ସେ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଉତ୍ସାହ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପର ଅଂଶ ହେବା ପାଇଁ ୭୫,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଯୁବପିଢ଼ି ଗୋଟିଏ ମିନିଟର ଭିଡିଓ ଦାଖଲ କରିଛନ୍ତି। ଜିଲ୍ଲା ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସ୍ତରରେ କଠୋର ଚୟନ ପରେ, ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନଙ୍କୁ ଶେଷରେ ମର୍ଯ୍ୟାଦାଜନକ ସଂସଦରେ ଏକତ୍ରିତ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଠାରେ ନେତା ଏବଂ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରକମାନେ ଭାରତର ବର୍ତ୍ତମାନକୁ ଗଠନ କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତର ବିବିଧତାର ପ୍ରଶଂସା କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଏହାର ଭିନ୍ନତା ସତ୍ତ୍ୱେ, ସଂସଦ ଏକତାର ପ୍ରତୀକ ଭାବରେ ଠିଆ ହୋଇଛି। ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଆଶା ପ୍ରକାଶ କରି ସେ କାମନା କରିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଉପସ୍ଥିତ ଅନେକ ଯୁବକ ସଂସଦର ସଦସ୍ୟ କିମ୍ବା ମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ସଂସଦକୁ ଫେରିବେ। ସେ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଶକ୍ତି ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ, ଯାହା ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସମାନ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରେ, ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଯେ ଭାରତରେ, ଜଣେ ସାଧାରଣ ପୃଷ୍ଠଭୂମିର ବ୍ୟକ୍ତି ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହୋଇପାରିବେ।
ଡକ୍ଟର ମାଣ୍ଡଭିୟ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଫଳାଫଳ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା ନକରି ବିକାଶ ଭାରତ ପ୍ରତି ପ୍ରତିଜ୍ଞା ନେବା ଏବଂ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ। ନିଜ ଅଭିଭାଷଣର ସମାପନ କରି, ସେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନଙ୍କୁ ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ଖୋଲା ରହିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ, କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଦୁଇଟି ଦିନ ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଅଭିଜ୍ଞତା ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଇଚ୍ଛୁକ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସମୃଦ୍ଧ ହେବ।
ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗର ସଚିବ ଶ୍ରୀମତୀ ମୀତା ରାଜିବଲୋଚନ ତାଙ୍କ ସ୍ୱାଗତ ଭାଷଣରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ବିକଶିତ ଭାରତ ଯୁବ ସଂସଦ ୨୦୨୫ ଗଣତନ୍ତ୍ର ପ୍ରତି ଆମର ସାମୂହିକ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରେ ଏବଂ ଏକ ମଞ୍ଚ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ ଯେଉଁଠାରେ ଦେଶ ସାରାର ଯୁବକମାନେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ସାର୍ବଜନୀନ ନୀତିରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଇପାରିବେ।
ଦିନଟି ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଉଦଘାଟନୀ ସମାରୋହ ସହିତ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା, ତା’ପରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦିଆଯାଇଥିଲା, ଯାହାକୁ ଡକ୍ଟର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ ଏବଂ ସୁଶ୍ରୀ ଶାମ୍ଭବୀ ଚୌଧୁରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଗଠିତ ଏକ ଜୁରି ବିଚାରକ କରିଥିଲେ।
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଦୁଇଟି ପ୍ରଶ୍ନକାଳ ଅଧିବେଶନ ସହିତ ଆଗେଇ ଚାଲିଲା, ଯାହା ଯୁବ ସଂସଦ ଅଭିଜ୍ଞତାର ହୃଦୟ ଗଠନ କରିଥିଲା। ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରଶ୍ନକାଳ ଅଧିବେଶନରେ ୧୮ ଜଣ ଦଳ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ: ୯ ଜଣ ଦଳ ସାଂସଦଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଥିଲେ ଏବଂ ୯ ଜଣ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଥିଲେ। ଯୁବ ସାଂସଦମାନେ ଅନ୍ତର୍ଦୃଷ୍ଟିପୂର୍ଣ୍ଣ, ନୀତି-ଆଧାରିତ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠାଇଥିଲେ ଏବଂ ମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ସଂରଚିତ ଏବଂ ବିସ୍ତୃତ ଉତ୍ତର ସହିତ ଉତ୍ତର ଦେଇଥିଲେ।
ପ୍ରଶ୍ନକାଳ ୧ ସମୟରେ, ଦଳଗୁଡ଼ିକ ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର, ଏକ ନିର୍ବାଚନ (ONOE) ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ, ଶାସନ, ପ୍ରଶାସନିକ ସମ୍ଭାବ୍ୟତା, ରାଜନୈତିକ ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ଆଇନଗତ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜଗୁଡ଼ିକୁ ପରୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଏବଂ କ୍ରୀଡା ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ରକ୍ଷା ଖଡସେ ଏବଂ ସାଂସଦ ଡକ୍ଟର ଭାଗବତ କିଶନରାଓ କରାଡଙ୍କ ସମେତ ଏକ ବିଶିଷ୍ଟ ଜୁରିଙ୍କ ମତାମତ ଥିଲା। ପ୍ରଶ୍ନକାଳ ୨ରେ ବିକଶିତ ଭାରତ ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ରିତ ଥିଲା, ଯେଉଁଠାରେ ଯୁବ ସାଂସଦମାନେ ଯୁବ ସଶକ୍ତିକରଣ, ଶିକ୍ଷା, ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ଉପରେ ବିତର୍କ କରିଥିଲେ, ଯାହାକୁ ସାଂସଦ ଶ୍ରୀ ସତନାମ ସିଂହ ସାନ୍ଧୁ, ଶ୍ରୀ ଧାୱଲ ଲକ୍ଷ୍ମଣଭାଇ ପଟେଲ ଏବଂ ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଏବଂ କ୍ରୀଡା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଯୁଗ୍ମ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ନିତେଶ କୁମାର ମିଶ୍ରଙ୍କୁ ନେଇ ଗଠିତ ଏକ ଜୁରି ଦ୍ୱାରା ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରାଯାଇଥିଲା।
ଏହା ପରେ ସାଂସଦ ଡକ୍ଟର ସୁଧାଂଶୁ ତ୍ରିବେଦୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବକ୍ତୃତା ଦକ୍ଷତା ଉପରେ ଏକ ଅନ୍ତର୍ଦୃଷ୍ଟିପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଷ୍ଟର କ୍ଲାସ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। ଏହି ମାଷ୍ଟର କ୍ଲାସ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ସାର୍ବଜନୀନ ଭାଷଣ କଳା ବିଷୟରେ ମୂଲ୍ୟବାନ ଅନ୍ତର୍ଦୃଷ୍ଟି ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା, ଯାହା ନେତୃତ୍ୱ ଏବଂ ସଂସଦୀୟ ବିତର୍କ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦକ୍ଷତା।
ପ୍ରଥମ ଦିନର ବିକଶିତ ଭାରତ ଯୁବ ସଂସଦ ଏକ ଚମତ୍କାର ସଫଳତା ଥିଲା, ଯାହା ଏକ ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ନୋଟରେ ଶେଷ ହୋଇଥିଲା, ଯାହା ଆଲୋଚନା, ବିତର୍କ ଏବଂ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ଅଭ୍ୟାସର ଏକ ଆକର୍ଷଣୀୟ ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଦ୍ୱିତୀୟ ଦିନ ପାଇଁ ମଞ୍ଚ ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲା।
ଦ୍ୱିତୀୟ ଦିନ ନୂତନ ସଂସଦ ଭବନ ପରିଦର୍ଶନ ସହିତ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ, ଯେଉଁଠାରେ ସେମାନେ ଲାଇଭ୍ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଦେଖିବେ ଏବଂ ବିଧାନସଭା ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଭାବରେ ଅନୁଭବ କରିବେ। ଏହା ପରେ "ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର, ଏକ ନିର୍ବାଚନ" ଉପରେ ଏକ କେନ୍ଦ୍ରିତ ଆଲୋଚନା ହେବ, ଏହାର ସମ୍ଭାବ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ମଡେଲ, ନିର୍ବାଚନୀ ଗତିଶୀଳତା ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର-ରାଜ୍ୟ ସମ୍ପର୍କ ପାଇଁ ପ୍ରଭାବ ଯାଞ୍ଚ କରାଯିବ। କାର୍ଯ୍ୟସୂଚୀରେ ଆଇନ ଏବଂ ନ୍ୟାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଥିବା ଏକ ଦଳଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଏକ ବିଚାରବିମର୍ଶ ଅଧିବେଶନ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଯେଉଁମାନେ ଭୋଟ୍ ପାଇଁ ଗୃହରେ ଏକ ପ୍ରସ୍ତାବ ଆଗତ କରିବେ। ପରେ ଦିନଟିରେ, ୨୦୨୧ -୨୨ ଏବଂ ୨୦୨୨-୨୩ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଜାତୀୟ ଯୁବ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ, ଯାହା ଯୁବ ନେତୃତ୍ୱ ପାଇଁ ଅସାଧାରଣ ଅବଦାନ ସହିତ ବିକଶିତ ଭାରତ ଯୁବ ସଂସଦ ପୁରସ୍କାର, ୨୦୨୫ ପାଳନ କରିବ।

Ministry of Youth Affairs and Sports
Dr. Mansukh Mandaviya Inaugurates Viksit Bharat Youth Parliament 2025
"Democracy Thrives on Constructive Conversations, Not Arguments" – Dr. Mandaviya
Adopt Nation First Mindset, Dr. Mandaviya Inspires Youth to Shape India’s Future
Viksit Bharat Youth Parliament is a Platform that Nurtures Future Young Leaders: Union Minister
Day 1 Witnesses 105 State-level Winners from across Country Showcase their Ideas and Perspectives
02 APR 2025 5:58PM by PIB Delhi
Dr. Mansukh Mandaviya inaugurated the National Round of the 2-day Viksit Bharat Youth Parliament Festival 2025 in New Delhi today. Union Minister of State for Youth Affairs & Sports, Smt. Raksha Khadse was also present on the occasion. The journey to this grand event began when the District Youth Parliament was organized from 16th March 2025 to 27th March, 2025. The winners of the District Youth Parliament-2025 participated in the State Youth Parliament from 23rd - 31st March, 2025 which were organised in many State Legislative Assemblies. A total of 105 State-level winners from across the country earned their place at the national stage.
Union Minister Dr. Mansukh Mandaviya, in his inaugural speech, highlighted that this year’s Youth Parliament has been integrated with the vision of Viksit Bharat. He emphasized the enthusiasm of the youth, noting that over 75,000 young individuals submitted one-minute videos to be part of this initiative. After rigorous selection at the district and state levels, the participants are finally gathered in the prestigious Parliament, a place where leaders and policymakers have shaped India’s present, he added.
Dr. Mandaviya encouraged young participants to adopt a ‘Nation First’ mindset, regardless of their profession. He spoke about the Viksit Bharat Youth Parliament as a platform that nurtures future leaders, allowing young individuals to engage in meaningful discussions. He emphasized that democracy thrives not on arguments but on winning the hearts of citizens through constructive conversations.
Union Minister praised India's diversity, stating that despite its differences, the Parliament stands as a symbol of unity. Expressing hope for the future, he wished that many of the youth present today would return to Parliament as Members of Parliament or Ministers. He also underscored the strength of democracy, which provides equal opportunities to all, noting that in India, even a person from humble background can become the Prime Minister.
Dr. Mandaviya advised young people to focus on taking a pledge towards Viksit Bharat and moving forward without worrying about the results. Concluding his address, he encouraged the participants to remain open to learning, stating that these two days would be highly enriching for those willing to receive knowledge and experience.
Union Minister of State for Youth Affairs & Sports, Smt. Raksha Khadse highlighted that the dialogues led by these young minds during Viksit Bharat Youth Parliament 2025 will pave the way for India's future. She emphasized the significance of this year’s Youth Parliament, aligning with Prime Minister Modi’s vision of making India a Viksit Bharat, where the youth will not only contribute but also lead the nation toward progress.
In her welcome address, Secretary, Department of Youth Affairs, Smt. Meeta Rajivlochan emphasized that Viksit Bharat Youth Parliament 2025 represents our collective commitment to democracy and serves as a forum where young people from across the country can actively contribute to public policy.
The day began with a powerful Inaugural Ceremony, followed by opening remarks by the participants, which was judged by a jury comprising of Dr. Mansukh Mandaviya and Sushri Shambhavi Chaudhary, Member of Parliament.
The event proceeded with the two Question Hour sessions, which formed the heart of the Youth Parliament experience. Each Question Hour session featured 18 teams participating: 9 teams representing MPs and 9 teams representing Ministers. The youth MPs raised insightful, policy-based questions, and the ministers responded with structured and detailed answers.
During Question Hour 1, teams discussed One Nation, One Election (ONOE), examining governance, administrative feasibility, political stability, and legal challenges, with insights from a distinguished jury, including Smt. Raksha Khadse, Minister of State for Youth Affairs and Sports, and Dr. Bhagwat Kishanrao Karad, MP. Question Hour 2 focused on Viksit Bharat, where youth MPs debated youth empowerment, education, skill development, and sustainability, assessed by a jury comprising MPs Shri Satnam Singh Sandhu, Shri Dhaval Laxmanbhai Patel, and Shri Nitesh Kumar Mishra, Joint Secretary, Ministry of Youth Affairs and Sports.
This was followed by an insightful master class on oratory skills by Dr. Sudhanshu Trivedi, Member of Parliament. This master class provided participants with valuable insights into the art of effective public speaking, a crucial skill for leadership and parliamentary debates.
The Viksit Bharat Youth Parliament on Day 1 was a resounding success, which concluded on an inspiring note, setting the stage for an engaging and impactful second day of discussions, debates, and policymaking exercises.
The Day 2 will be followed with a visit to the new Parliament building, where they will witness live proceedings and experience the legislative process firsthand. This will be followed by a focused discussion on the One Nation, One Election, examining its potential implementation models, electoral dynamics, and implications for Centre-State relations. The agenda also includes a deliberation session led by a team representing the Ministry of Law and Justice, who will be initiating a motion in the house for voting. Later in the day, the National Youth Awards for the years 2021-22 and 2022-23 will be presented, celebrating exceptional contributions to youth leadership along with the Viksit Bharat Youth Parliament Awards, 2025.