Ministry of Development of North-East Region
Tourism Development in NER
02 APR 2025 2:32PM by PIB Delhi
Development and promotion of tourism sector, is undertaken by the respective State Governments/Union Territory Administrations. Ministry of Tourism complements the efforts of States/Union Territory Administrations including North Eastern States in promotion of Tourism. Ministry of Tourism under the schemes of ‘Swadesh Darshan’, ‘National Mission on Pilgrimage Rejuvenation and Spiritual Heritage Augmentation Drive (PRASHAD)’, ‘Assistance to Central Agencies for Tourism Infrastructure Development’ provides financial assistance to State Governments/Union Territory Administrations/Central Agencies for the development of tourism related infrastructure in the country including North Eastern Region. Ministry of Tourism also promotes various tourist destinations of North Eastern Region through various initiatives including promotional events, assistance to State Governments, stakeholders for organizing fairs and festivals, participation in exhibitions, website and social media. The Ministry has been organizing International Tourism Mart (ITM) in the North Eastern Region to showcase the tourism potential of North Eastern States of India. The latest edition of ITM was held in Kaziranga, Assam from 26th to 29th November, 2024. Through its Central Institutes of Hotel Management (CIHMs) at Guwahati and Shillong, Ministry of Tourism imparts professional education and training in the field of hospitality to create a pool of manpower sufficient to meet the needs of the tourism and hospitality industry. For projects sanctioned by Ministry of Tourism, Ministry of Tourism encourages the State Governments/UT Administrations for due consultation with local communities during preparation of projects. Ministry of Tourism under its scheme Capacity Building for Service Providers (CBSP) has undertaken various skill development programs to provide education, training and certification to the tourism service providers covering different level of Hospitality sector.
Further, promotion of tourism in the North Eastern Region is one of the focus sectors of Ministry of Development of North Eastern Region (MDoNER). MDoNER under its scheme viz. North East Special Infrastructure Development Scheme (NESIDS), Prime Minister's Development Initiative for North East Region (PM-DevINE), Schemes of North Eastern Council etc. has sanctioned various infrastructure projects, which also support the tourism sector in North Eastern Region.
The details of Domestic Tourist Visits (DTVs) and Foreign Tourist Visits (FTVs) to North Eastern States during 2023 are given below:
S. No.
States
2023
DTVs
FTVs
1.
Arunachal Pradesh
10,40,601
4,496
1.
Assam
76,12,720
23,818
1.
Manipur
57,701
3,668
1.
Meghalaya
13,71,674
19,973
1.
Mizoram
2,09,087
3,754
1.
Nagaland
99,720
4,725
1.
Sikkim
13,21,169
93,908
1.
Tripura
3,66,104
66,708
Total
1,20,78,776
2,21,050
This information was given by the Minister of State of the Ministry of Development of North Eastern Region Dr. Sukanta Majumdar in a written reply to a question in the Lok Sabha today.

অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
NERদা তুরিজমগী চাউখৎ-থৌরাং
02 APR 2025 2:32PM by PIB Imphal
তুরিজম সেক্তরগী চাউখৎ-থৌরাং অমসুং য়োকখৎপগী থবক অসি মশা-মশাগী রাজ্য সরকারশিং/য়ুনিয়ন তেরিতোরী এদমিনিস্ত্রেশনশিংন পাইখৎলি। তুরিজম মন্ত্রালয়না তুরিজম য়োকখৎপদা নোর্থ ইস্তর্ন স্তেতশিং য়াওনা রাজ্যশিং/য়ুনিয়ন তেরিতোরীনা হোৎনরিবশিং অদুবু থাগৎলি। তুরিজম মন্ত্রালয়না ‘স্বদেশ দর্শন’, ‘নেস্নেল মিসন ওন পিলগ্রিমেজ রিজুভেনেশন এন্দ স্পিরিচুৱল হেরিতেজ ওগমেন্তেশন দ্রাইব (PRASHAD)’, ‘এসিস্তেন্স তু সেন্ত্রেল এজেন্সীজ ফোর তুরিজম ইনফ্রাস্ত্রকচর দেবেলপমেন্ত’কী স্কীমশিং অসিগী মখাদা নোর্থ ইস্তর্ন রিজন য়াওনা লৈবাক অসিদা তুরিজমগা মরি লৈনবাইনফ্রাস্ত্রকচর দেবেলপমেন্তকীদমক্তা রাজ্য সরকারশিং/বুনিয়ন তেরিতোরীশিং/ কেন্দ্রগী এজেন্সীশিংদা শেলগী ওইবা তেংবাং পী। তুরিজম মন্ত্রালয়না প্রোমোস্নেল ইভেন্তশিং, মেলাশিং অমসুং কুম্মৈশিং শিন্নবাগীদমক্তা, রাজ্য সরকারশিং, স্তেকহোলদরশিংদা মতেং পাংবা, একজিবিশনশিংদা শরুক য়াবা, ৱেবসাইত অমসুং সোসিয়েল মীদিয়ানচিংবা য়াওনা অনৌ-অনৌবা থৌরাং কয়া অমগী খুত্থাংদা নোর্থ ইস্তর্ন রিজনগী তুরিস্ত দেস্তিনেশনশিংবুশু প্রোমোত তৌরি। মন্ত্রালয় অসিনা ভারতকী নোর্থ ইস্তর্ন রিজনগী তুরিজম পোতেন্সিয়েল অদুবু উত্থোক্নবগীদমক্তা নোর্থ ইস্তর্ন রিজনদা ইন্তর্নেস্নেল তুরিজম মার্ত (ITM) শিন্দুনা লাক্লি। ITMগী খ্বাইদগী অনৌবা এদিসন অদু 2024গী নোবেম্বর 26গীনা 29 ফাওবা অসামগী কাজিরঙ্গাদা পাংথোকখি। গুৱাহাতি অমসুং শিল্লোংদা লৈবা মন্ত্রালয় অসিগী সেন্ত্রেল ইনস্তিত্যুত ওফ হোতেল মেনেজমেন্ত (CIHMs)গী খুত্থাংদা তুরিজম মন্ত্রালয়না তুরিজম অমসুং হোসপিতেলিতী ইন্দস্ত্রী তঙাইফদবশিং অদুবু মতিক চানা পীবা ঙম্নবা মেনপাৱরগী পুল অমা শেম্নবা হোসপিতেলিতীগী লমসিদা প্রোফেস্নেল এজুকেশন অমসুং ত্রেনিং পীরি। তুরিজম মন্ত্রালয়না সেঙ্কশন তৌখিবা স্কীমশিংগীদমক্তা ওইনদি, তুরিজম মন্ত্রালায়না রাজ্য সরকারশিং/য়ু.তি. এদমিস্ত্রেশনদা প্রোজেক্তশিং শেম্বা মতমদা লোকেল কম্যুনিতীশিংগা নিংথিনা তাথোক-তাশিন তৌনরগা শেম্নাবা খঙহনখ্রে। তুরিজম মন্ত্রালয়না মখোয়গী কেপাসিতী বিল্দিং ফোর সর্বিস প্রোভাইদর্স (CBSP) হায়রিবা স্কীম অসিগী মখাদা হোসপিতেলিতী সেক্তরগী তোঙান-তোঙানবা থাক কয়া অমদা তুরিজম সর্বিস প্রোভাইদরশিংদা এজুকেশন, ত্রেনিং অমসুং সর্তিফিকেশন পীনবা স্কিল দেবেলপমেন্ত প্রোগ্রাম কয়া অমা পাইখৎখ্রে।
মখাতানা, নোর্থ ইস্তকী লমদমদা তুরিজম য়োকখৎপা হায়বসি দেবেলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্তর্ন রিজন মন্ত্রালয় (MDoNER)গী মিৎয়েং চংবা সেক্তরশিংগী মনুংদা অমনি। MDoNERনা মখোয়গী স্কীমশিং খুদম ওইনা নোর্থ ইস্ত স্পেসিয়েল ইনফ্রাস্ত্রকচর দেবেলপমেন্ত স্কীম (NESIDS), প্রাইম মিনিস্ত্রস দেবেলপমেন্ত ইনিসিয়েতিব ফোর নোর্থ ইস্ত রিজন (PM-DevINE), নোর্থ ইস্তর্ন কাউন্সিলগী স্কীমশিংনচিংবা কয়াগী মখাদা নোর্থ ইস্তর্ন রিজনদা তুরিজম সেক্তরবুশু শৌগৎপা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্ত কয়া অমশু সেঙ্কশন তৌখ্রে।
2023দা নোর্থ ইস্তকী রাজ্যশিংদা দোমেস্তিক তুরিস্ত ভিজিৎশিং (DTVশিং) অমসুং ফোরেন তুরিস্ত ভিজিৎশিং(FTVশিং)গী অকুপ্পা মরোলশিং অদু মখাদা পীরি:
সেরিয়ল নম্বর
রাজ্যশিং
2023
DTVশিং
FTVশিং
1.
অরুনাচল প্রদেশ
10,40,601
4,496
1.
অসাম
76,12,720
23,818
1.
মনিপুর
57,701
3,668
1.
মেঘালয়
13,71,674
19,973
1.
মিজোরাম
2,09,087
3,754
1.
নাগালেন্দ
99,720
4,725
1.
সিক্কিম
13,21,169
93,908
1.
ত্রিপুরা
3,66,104
66,708
অপুনবা মশিং
1,20,78,776
2,21,050
মসিগী ই-পাউ অসি ঙসি লোক সভাদা থমখিবা ৱাহং অমগী অইবা পাউখুম ওইনা দোনর মন্ত্রালয়গী রাজ্য মন্ত্রীনা পীখিবনি।