ସହଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସମବାୟ ମଡେଲ ଉପରେ ଶୀଘ୍ର ଆରମ୍ଭ ହେବ ଏକ ଟ୍ୟାକ୍ସି ସେବା
ସମବାୟ ଟ୍ୟାକ୍ସି ସେବା ଦୁଇଚକିଆ ଯାନ, ଟ୍ୟାକ୍ସି, ରିକ୍ସା ଏବଂ ଚାରିଚକିଆ ଯାନଗୁଡ଼ିକର ପଞ୍ଜୀକରଣ ପାଇଁ ଅନୁମତି ଦେବ
ସମବାୟରୁ ସମୃଦ୍ଧି ନୀତି ଉପରେ ଆଧାରିତ, ଇଚ୍ଛୁକ ଟ୍ୟାକ୍ସି ଚାଳକଙ୍କ ଦ୍ୱାରା
ଏକ ସମବାୟ ଟ୍ୟାକ୍ସି ସେବା ଆରମ୍ଭ କରାଯିବ ଏବଂ
ଏହାର ପରିଚାଳନା ଦାୟିତ୍ୱ ସୋସାଇଟିର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ହାତରେ ରହିବ
ଏହି ସମବାୟ ଟ୍ୟାକ୍ସି ସୋସାଇଟି ଦ୍ୱାରା ଅର୍ଜିତ ଅତିରିକ୍ତ ଲାଭକୁ ଟ୍ୟାକ୍ସି ଡ୍ରାଇଭରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମାନ ଭାବରେ ବଣ୍ଟନ କରିବା ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍
28 MAR 2025 9:30PM by PIB Bhubaneswar
ଲୋକସଭାରେ ତ୍ରିଭୁବନ ସମବାୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ବିଧେୟକ, ୨୦୨୫ ଉପରେ ଆଲୋଚନାର ଉତ୍ତର ଦେଇ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ବୁଧବାର କହିଛନ୍ତି ଯେ ନିକଟ ଭବିଷ୍ୟତରେ ସମବାୟ ଟ୍ୟାକ୍ସି ସେବା ଆରମ୍ଭ ହେବ, ଯେଉଁଥିରେ ଦୁଇଚକିଆ ଯାନ, ଟ୍ୟାକ୍ସି, ରିକ୍ସା ଏବଂ ଚାରିଚକିଆ ଯାନର ପଞ୍ଜୀକରଣ ସମ୍ଭବ ହେବ ଏବଂ ଏହାର ଲାଭ ସିଧାସଳଖ ଡ୍ରାଇଭରଙ୍କୁ ମିଳିବ।
"ସହଯୋଗ ରୁ ସମୃଦ୍ଧି"ର ନୀତି ଆଧାରରେ ଏକ ସମବାୟ ଟ୍ୟାକ୍ସି ସେବା ଇଚ୍ଛୁକ ଡ୍ରାଇଭରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଗଠନ କରାଯିବ ଏବଂ ଏହାର ପରିଚାଳନା ଦାୟିତ୍ୱ ଏହାର ସଦସ୍ୟଙ୍କ ହାତରେ ରହିବ।
ଏହି ପଦକ୍ଷେପର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ସକ୍ରିୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଦ୍ୱାରା ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ପରିଚାଳନା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ଏଭଳି ସମବାୟ ଟ୍ୟାକ୍ସି ସୋସାଇଟି ଦ୍ୱାରା ଅର୍ଜିତ ଲାଭକୁ ଟ୍ୟାକ୍ସି ଡ୍ରାଇଭରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମାନ ଭାବରେ ବଣ୍ଟନ କରିବା। ଏଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ସାମଗ୍ରୀକ ସମୃଦ୍ଧି ଆଣିବ ଏବଂ ଟ୍ୟାକ୍ସି ଡ୍ରାଇଭର/ସମବାୟ ସମିତିର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ଆୟ, କାର୍ଯ୍ୟସ୍ଥିତି ଏବଂ ଜୀବନ ଧାରଣର ମାନରେ ସୁଧାର ସହ ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କୁ ଉନ୍ନତ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ସହକାର ବା ସହଯୋଗ ଏମିତି ଏକ ସିଦ୍ଧାନ୍ତ ଯେଉଁଥିରେ ଲୋକମାନେ ସ୍ୱଇଚ୍ଛାରେ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇ ଏକ ଗୋଷ୍ଠୀ ଗଠନ କରନ୍ତି, ଯାହା ପାରସ୍ପରିକ ଲାଭ ଏବଂ ସମାନ ଭାବରେ ଅର୍ଥନୈତିକ ସ୍ୱାର୍ଥ ଉପରେ ପର୍ଯ୍ୟବସିତ। ସହକାରୀ ଅର୍ଥନୈତିକ ସମବାୟ ମଡେଲ୍ ଏହାର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅଧିକ ଫଳପ୍ରଦ ପ୍ରମାଣିତ ହୋଇଛି, ଯାହା ଅଧିକ ସମୃଦ୍ଧ ଏବଂ ଅମୁଲ ଭଳି ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସମାବେଶୀ ବିକାଶ ଆଣିବାରେ ସମର୍ଥ।
ସରକାର ଦେଶର ସମନ୍ୱିତ ବିକାଶ ପାଇଁ ପୂର୍ବରୁ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ ଏବଂ ସହାୟତା କରିଛନ୍ତି। ଭାରତରେ ୮ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସମବାୟ ସଂସ୍ଥା ରହିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ପାଖାପାଖି ୩୦ଟି ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ୩୦ କୋଟି ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ସେବା ଯୋଗାଉଛନ୍ତି।
ଏହି ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା, ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରନ୍ତି,
ବିଶେଷକରି କୃଷି, ଦୁଗ୍ଧ, ମତ୍ସ୍ୟ ଚାଷ, ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍, ଗୃହ ନିର୍ମାଣ, ଖାଉଟି ସେବା, ଶ୍ରମ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିକାଶ, ଚିନି ଆଦି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସେବା ଯୋଗାଇଥାନ୍ତି। ଏହି ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକ ଘରୋଇ ଉଦ୍ୟୋଗ ସମେତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସଂସ୍ଥା ସହିତ ବଜାରରେ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରନ୍ତି। ସମବାୟ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ସମ୍ପୃକ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ସମବାୟ ଆଇନ ଏବଂ ସମିତି ଅଧୀନରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଥାଏ, ଏବଂ ଯେଉଁ ସଂସ୍ଥା ଏକାଧିକ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରନ୍ତି ସେଗୁଡ଼ିକ ବହୁ ରାଜ୍ୟ ସହକାରୀ ସଂସ୍ଥା ଆଇନ ଅଧୀନରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଥାଏ।

Ministry of Cooperation
A taxi service based on Cooperative model to start soon
Cooperative Taxi Service will allow registration of two wheelers, taxis, rickshaws and four wheelers
Based on principles of Sahakar se Samriddhi, a cooperative taxi service will be formed by willing taxi drivers and the management will rest with the members of such society
The objective is to ensure that maximum profit earned by such cooperative taxi society is distributed equitably among the taxi drivers who will be members of that society
28 MAR 2025 9:30PM by PIB Delhi
While replying to the discussion on Tribhuvan Sahkari University Bill, 2025 in the Lok Sabha, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah on Wednesday said that in near future, a cooperative taxi service will be started, in which registration of two wheelers, taxis, rickshaws and four wheelers will be possible and the profit will go directly to the driver.
Based on principles of “Sahakar se Samriddhi”, a taxi-service cooperative will be formed by willing taxi drivers and the management will rest with the members of such society. The objective of this initiative is to ensure democratic management by active participation of all members and to ensure that maximum profit earned by such cooperative taxi society is distributed equitably among the taxi drivers who will be members of that society. Such an initiative will lead to overall prosperity and improving the income, working conditions, and standard of living for such taxi drivers/members of the cooperative society while providing better services to the consumers.
Sahkar or Cooperation is a concept where a group of people voluntarily come together and form a cooperative society or Sahkari society based on mutual benefit and common economic interest. Sahkari models of economic cooperation have been found to be more fruitful for its members, being more equitable and resulting in inclusive growth for all, like in the case of Amul.
Government has promoted and assisted Startups and other enterprises in the past for equitable & inclusive growth of the nation. India is home to over 8 lakh cooperative societies, serving nearly 30 crore members across 30 different sectors.
These cooperatives play a crucial role in promoting self-reliance, financial inclusion, and rural development, particularly in agriculture, dairy, fisheries, banking, housing, consumer services, labour, sugar etc. These cooperatives compete in the market alongside other players including private enterprises. The cooperatives are registered under the cooperative laws of the respective state/UT and societies which work in multiple states/UTs and are registered under the Multi State Cooperative Societies Act.