ଯୋଗାଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଦୂରସଂଚାର ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ କେନ୍ଦ୍ର
26 MAR 2025 4:27PM by PIB Bhubaneswar
ଦୂରସଂଚାର (ମାନକ, ଅନୁରୂପତା ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ଏବଂ ପ୍ରମାଣନ) ନିୟମ, ୨୦୨୫ ର ଭାରତୀୟ ଟେଲିଗ୍ରାଫ (ସଂଶୋଧନ) ନିୟମ, ୨୦୧୭ ସ୍ଥାନରେ ପ୍ରସ୍ତାବିତ କରାଯାଇଛି। ଜିଏସଆର ୧୧୩୧(ଇ) ଭାଗ XI ଅନୁସାରେ "ଭାରତୀୟ ଟେଲିଗ୍ରାଫ (ସଂଶୋଧନ) ନିୟମ, ୨୦୧୭" ଦୂରସଂଚାର ଉପକରଣର ଅନିବାର୍ଯ୍ୟ ପରୀକ୍ଷଣ ଏବଂ ପ୍ରମାଣନ (ଏମ୍‌ଟିସିଟିଇ) ର ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଏ ଏବଂ ଏହା ୦୧.୧୦.୨୦୧୮ରୁ ଲାଗୁ କରାଯାଇଛି।
ଏହା ନିଶ୍ଚିତ କରେ ଯେ ଦୂରସଂଚାର ନେଟ୍‌ଓ୍ୱର୍କ ସହିତ ଜଡିତ/ବ୍ୟବହୃତ ଦୂରସଂଚାର ଉପକରଣ ଇଏମଆଇ/ଇଏମସି, ସୁରକ୍ଷା, ସୁରକ୍ଷା ଆବଶ୍ୟକତା, ଅନ୍ତର-ସଂଚାଳନ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବୈଷୟିକ ଆବଶ୍ୟକତା ସହିତ ସମସ୍ତ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ମାନକ ଅନୁରୂପ ହେଉ। ମୁଖ୍ୟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ନିମ୍ନରେ ଦିଆଯାଇଛି:
1. କୌଣସି ଦୂରସଂଚାର ଉପକରଣ ସେହି ମହଜୁଦ୍‌ ନେଟ୍ଓ୍ୱର୍କର ପ୍ରଦର୍ଶନକୁ ଖରାପ କରେନାହିଁ ଯେଉଁଥିରେ ସେ ଜଡିତ
2. ଅନ୍ତିମ ବ୍ୟବହାରକାରୀ (ଏଣ୍ଡ-ୟୁଜର୍ସ)ଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା;
3. ଦୂରସଂଚାର ନେଟ୍ଓ୍ୱର୍କର ସୁରକ୍ଷା;
4. ଉପକରଣରୁ ରେଡିଓ ତରଙ୍ଗ ବିକିରଣ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ମାନରୁ ଅଧିକ ନହେବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରି ବ୍ୟବହାରକାରୀ ଓ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା କରିବା;
5. ଦୂରସଂଚାର ଉପକରଣ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ଜାତୀୟ ଓ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ନିୟାମକ ମାନକ ଓ ଆବଶ୍ୟକତାର ମାନ୍ୟତା ପାଇଁ ଅନୁକୂଳ
ଏମଟିସିଟିଇ ଅନୁସାରେ, ଛଅ ସ୍ତରରେ ମୋଟ ୨୧୧ ଦୂରସଂଚାର ଉପକରଣ ପୂର୍ବରୁ ସୂଚୀତ କରାଯାଇଛି। ଏହିପରି, ଡ୍ରାଫ୍ଟ ନିୟମ ଉପରୋକ୍ତ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟଗୁଡିକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଜାରି ରଖିବ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ଦୂରସଂଚାର ନେଟଓ୍ୱର୍କକୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରିବ ।
ଟିଇସି ଏହି ନିୟମ ଆଧାରରେ ଅଧିସୂଚୀତ ବିଭିନ୍ନ ଦୂରସଂଚାର ଉପକରଣ ପାଇଁ ଅନିବାର୍ଯ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକତା (ଇଆର)ର ବିକାଶ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦ ଅନିବାର୍ଯ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକତାର ଅନୁପାଳନ କରିବାରୁ ଅନୁକୂଳତା ପ୍ରମାଣପତ୍ର ଜାରି କରିବାକୁ ଦାୟୀ ରହିବ। ଏହାଛଡା, ଅନିବାର୍ଯ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକତା (ଇଆର) ବିପକ୍ଷରେ ପରୀକ୍ଷଣ କରିବା ପାଇଁ ଟିଇସି ଦ୍ୱାରା ପରୀକ୍ଷାଗୃହଗୁଡ଼ିକୁ ନାମିତ କରାଯାଉଛି।
ଜାତୀୟ ସଂଚାର ସୁରକ୍ଷା କେନ୍ଦ୍ର (ଏନସିସିଏସ) ଦୂରସଂଚାର ଉପକରଣ ପାଇଁ ସୁରକ୍ଷା ଆବଶ୍ୟକତା ବିକାଶ ଏବଂ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସୁରକ୍ଷା ଆବଶ୍ୟକତା ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଦୂରସଂଚାର ଉପକରଣର ଅନୁପାଳନକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଦାୟୀ।
ବର୍ତ୍ତମାନ, ପ୍ରମାଣୀକରଣ ପ୍ରକ୍ରିୟା ପୂର୍ବରୁ ହିଁ ଆଣ୍ଡ-ଟୁ-ଆଣ୍ଡ ଅନଲାଇନ୍ ଅଛି। ଯେହେତୁ, ପ୍ରସ୍ତାବିତ ପୋର୍ଟାଲ୍ ଏହି ନିୟମଗୁଡିକର ଡିଜିଟାଲ୍ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନକୁ ଅଧିକ ସୁବିଧାଜନକ କରିବ, ଯେଉଁଥିରେ ଅନୁକୂଳତା, ଶୁଳ୍କ ଓ ଚାର୍ଜ, ପ୍ରତି-କୂଳତାର ସୂଚନା ଏବଂ ଉପଯୁକ୍ତ ଅଧିକାରୀ ଦ୍ୱାରା ଏହି ନିୟମ ଅନୁସାରେ କୌଣସି ଆଦେଶ ବା ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ପାଇଁ ମାନଦଣ୍ଡ ଓ ଅନୁକୂଳତା ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବା ସାମିଲ ଅଛି। ଏହି ପୋର୍ଟାଲ୍ ହିତଧାରକଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ମାର୍ଗଦର୍ଶକ ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ଏବଂ ଏହିପରି ଦେଶରେ ବ୍ୟବସାୟ କରିବାର ସହଜତା ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
ପ୍ରସ୍ତାବିତ ନିୟମଗୁଡିକରେ ଏହାର ପ୍ରାବଧାନ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଅନୁସନ୍ଧାନ, ପ୍ରଦର୍ଶନ କିମ୍ବା ପରୀକ୍ଷଣ ପାଇଁ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ନିୟମ ଓ ପ୍ରକ୍ରିୟାର ଅନୁପାଳନ ଅଧୀନରେ ଭାରତରେ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଏବଂ ବିକାଶ କିମ୍ବା ପ୍ରଦର୍ଶନ କିମ୍ବା ନମୁନାର ଯାଞ୍ଚ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଭାରତରେ ଉପଲବ୍ଧ ଦୂରସଂଚାର ଉପକରଣକୁ ରିହାତି ଦେଇଥାଏ। ଏହି ରିହାତି ନବୀନତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ବିଶେଷତଃ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ସହିତ ଦେଶର କୌଣସି ଅଂଶରେ ଅବସ୍ଥିତ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍, ଅନୁସନ୍ଧାନ ଏବଂ ବିକାଶ କେନ୍ଦ୍ର, ଶିକ୍ଷାବିଦ୍ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ସହାୟକ ହେବ। ଡ୍ରାଫ୍ଟ ନିୟମରେ ଭାରତରେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତି ଦ୍ୱାରା ଭାରତ ଆଣାଯାଇଥିବା ଦୂରସଂଚାର ଉପକରଣ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ରିହାତି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏହା ବର୍ତ୍ତମାନା ପାଇଁ ଏହି ଆଇନ୍‌ କିମ୍ବା ଅନ୍ୟ କୌଣସି ଆଇନ୍‌ ଅଧୀନରେ ଆମଦାନୀ କିମ୍ବା ବ୍ୟବହାର କରିବା ନିଷେଧ ନୁହେଁ।
ଏହି ସୂଚନା ଆଜି ଲୋକସଭାରେ ଗୋଟିଏ ପ୍ରଶ୍ନର ଲିଖିତ ଉତ୍ତରରେ ସଂଚାର ଏବଂ ଗ୍ରାମ ବିକାଶ ରାଜ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଡ଼. ପେମ୍ମାସାନୀ ଚନ୍ଦ୍ରଶେଖର ଦେଇଛନ୍ତି।

Ministry of Communications
Telecommunication Engineering Centre
26 MAR 2025 4:27PM by PIB Delhi
The draft Telecommunications (Standards, Conformity Assessment and Certification) Rules, 2025 has been proposed in suppression of the Indian Telegraph (Amendment) Rules, 2017. “Indian Telegraph (Amendment) Rules, 2017” vide G.S.R. 1131(E) PART XI prescribes for Mandatory Testing and Certification of Telecommunication Equipment (MTCTE) and is already in force w.e.f. 01.10.2018.
It ensures that the telecommunication equipment used/connected to telecommunication network conform to all the prescribed standards including EMI/EMC, Safety, Security Requirements, interoperability and other technical Requirement. The main objectives are given below:
1. any telecommunication Equipment does not degrade performance of existing network to which it is connected;
2. safety of the end–users;
3. security of the Telecommunication Networks;
4. protection of users and general public by ensuring that radio frequency emissions from equipment do not exceed prescribed standards;
5. telecommunication equipment complies with the relevant national and international regulatory standards and requirements.
A total of 211 telecommunication equipment have already been notified under MTCTE in six phases. Thus, the proposed rule shall continue to ensure the above objectives and strengthen the telecommunication network across India.
TEC is responsible for development of essential requirements(ER) for the various telecommunication equipment notified under these rules and issuance of certificate of conformity if the product comply to the essential requirements. Further, labs are being designated by TEC for carrying out the testing against the essential requirements(ER).
National Centre for Communication Security (NCCS) is responsible for the development of security requirements for telecommunication equipment and ensuring compliance of the telecommunication equipment in respect of the prescribed security requirements.
At present, the certification process is already end-to-end online. However, the proposed portal will further facilitate digital implementation of these rules including specifying the standards and conformity assessment procedures for compliance, fees and charges, notices of non-conformity, and any orders or directions under these rules by the Appropriate Authority. The portal will act as single window for the stakeholders and thereby enhance the Ease of doing Business in the country.
The provisions have been made in the draft rules which provides for exemption for telecommunication equipment imported into India for the purpose of carrying out research and development or demonstration or testing of samples in India, subject to compliance with relevant rules and procedures for such research, demonstration or testing. These exemptions will be useful especially for start-ups, R&D centres, academia and industries located in any part of the country including Maharashtra for fostering innovations. The draft rules also provide exemption for the telecommunication equipment brought into India by a person for personal use in India and that is not otherwise prohibited to be imported or used under the Act or any other law for the time being in force.
This information was given by the Minister of State for Communications and Rural Development, Dr. Pemmasani Chandra Sekhar in a written reply to a question in Lok Sabha today.