ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং আই.তি. মন্ত্রালয়
ভারতকী IT ইন্দস্ত্রীনা হৌখিবা দিকেদ অসিদা চাউনা গ্রোথ লৈবগী রেজিস্তর তৌখি: 2024-25দা দোল্লর বিলিয়ন 283 য়ৌগনি প্রোজেক্ত তৌখি
26 MAR 2025 6:19PM by PIB Imphal
ভারতকী IT ইন্দস্ত্রী অসি মালেমগী থাক্তা মকোক থোংলি অমসুং এক্সপোর্তকী গ্রোথ অমসুং থবক ফংহন্নবা খুদোংচাবশিং শেমগৎপদা লেপ্তনা মতেং পাংলি। নেস্নেল এসোসিএসন ওফ সোফৱেয়র এন্দ সর্বিসেস কম্পনী (NASSCOM)গী মতুং ইন্না, ভারতকী IT ইন্দস্ত্রী অসি হৌখিবা দিকেদ অসিদা চাউনা খুমাং চাউশিনখি।
শেনবা চহি
অপুনবা রেভেন্যু (USD বিলিয়ন)*
এক্সপোর্তকী রেভেন্যু (USD বিলিয়ন)*
FY 2014-15
118
100
FY 2024-25(E)
283
224
*মশিং অসি NASSCOMদগীনি
লৈবাক শিনবা থুংনা IT ইন্দস্ত্রী প্রমোৎ তৌনবা সরকারনা তোঙান-তোঙানবা থৌরাং কয়া পায়খৎলে, মসিগী মনুংদা ভারতকী সোফৱেয়র তেক্নোলোজী পার্কশিংগী সেন্তর 67 লিংখৎপা, 100% ফোরেন দাইরেক্ত ইনভেস্তমেন্ত (FDI), অপীকপা শহরশিং/শহরশিংগীদমক BPO প্রমোসন স্কিমশিং, সোফৱেয়র প্রদক্তশিংগী নেস্নেল পোলিসী 2019 (NPSP 2019), নেস্নেল ইন্সতিত্যুৎ ওফ ইলেক্ত্রোনিক্স এন্দ ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী (NIELIT) গী সেন্তর 55গী খুত্থাংদা তোঙান-তোঙানবা স্কিল দিবেলপমেন্ত প্রোগ্রামশিং, IT প্রোফেস্নেলশিংগী রি-স্কিলিং/অপ-স্কিলিংগীদমক ফ্যুচরস্কিল্স প্রাইম, তেক্নোলোজী ইনক্যুবেসন এন্দ দিবেলপমেন্ত ওফ ওন্তপ্রিন্যুওরস (TIDE 2.0), স্তার্তঅপ এসেলরেতর ওফ মাইতি ফোর প্রদক্ত ইন্নোভেসন, দিবেলপমেন্ত, এন্দ গ্রোথ (SAMRIDH), দোমেন স্পেসিফিক সেন্তর্স ওফ এক্সিলেন্স (CoEs), জেন-নেক্স সপ্পোর্ত ফোর ইন্নোভেসন স্তার্তঅপস (GENESIS), ইন্দিবা AI মিসন অসিনচিংবগী খুত্থাংদা স্তার্ত-অপ ইকোসিস্তেম প্রমোৎ তৌবা।
হায়রিবা ইনিসিএতিবশিং অসিনা IT ইন্দস্ত্রী চাউখৎহনবদা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌরি। তেলঙ্গনা য়াওনা STPIগী রেজিস্তর তৌরবা য়ুনিৎশিংদগী রাজ্যগী ওইনা এক্সপোর্ত তৌবগী অকুপ্পা মরোলশিং এনেক্সরদা পীরি।
ই-পাউ অসি ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজীগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী জিতিন প্রসাদানা ঙসি লোক সভাদা থমখিবনি।
********
এনেক্সর
2014দগী হৌনা STPIদা রেজিস্তর তৌরবা য়ুনিৎশিংনা রিপোর্ত তৌরকখিবা রাজ্যশিংগী ওইবা IT এক্সপোর্তশিং
(লুপা করোরদা)
রাজ্য অমসুং য়ু.তি.গী মমিংশিং
2014-15
2015-16
2016-17
2017-18
2018-19
2019-20
2020-21
2021-22
2022-23
2023-24
অন্ধ্র প্রদেশ
379.54
477.93
526.69
702.29
730.64
846.77
883.02
926.12
1,089.31
2,850.23
অসাম
1.35
0.18
10.5
21.09
20.06
22.27
20.66
23.63
30.02
42.51
বিহার
10.63
7.25
4.65
0.03
0.03
1.56
3.08
0.74
চান্দিগর
519.89
700.79
758.82
668.27
490.81
573.49
771.41
906.93
1,205.72
1,417.64
ছত্তিসগর
18.63
23.29
36.79
36.75
63.03
86.77
124.91
111.59
73.55
81.28
দিল্লী
2,217.85
1,442.30
1,483.55
1,662.82
2,363.45
1,861.34
2,130.00
6,373.15
8,071.94
8,348.57
গোৱা
94.59
117.17
85.13
82.79
79.66
136.21
139.1
156.74
216.65
259.45
গুজরাত
1,917.76
2,224.55
2,363.54
2,681.14
3,101.06
3,570.80
4,016.21
5,001.04
6,880.26
8,703.20
হরিয়ানা
17,857.69
19,265.44
20,873.79
22,182.85
24,220.32
25,478.77
24,140.46
32,338.99
46,871.42
53,172.07
হিমাচল প্রদেশ
8.35
5.16
6.97
7.58
5.82
5.13
3.66
4.68
13.38
12.03
জম্মু অমসুং কাশ্মির
2.45
3.35
3.38
3.92
5.3
6.24
6.81
32.85
37.62
41.93
ঝারখন্দ
7
49.16
2
6.64
11.57
14.24
29.57
42.65
46.13
53.14
কর্নাতকা
1,09,797.67
1,25,418.53
1,41,846.13
1,52,280.16
1,69,699.08
1,94,473.38
2,12,085.00
2,58,240.14
3,55,169.17
4,09,095.04
কেরালা
2,867.77
3,008.91
3,534.49
3,296.56
3,901.88
3,620.47
3,825.74
4,311.43
5,702.46
6,303.40
মধ্য প্রদেশ
343.38
355
516.18
613.82
786.95
756.72
886.49
1,078.80
1,871.65
1,960.34
মহারাস্ত্র
61,314.29
64,063.59
69,010.02
74,580.15
85,595.37
91,513.90
1,01,581.40
1,25,684.47
1,65,701.52
1,83,847.52
মেঘালয়
4.21
6.31
7.7
8.62
14.74
15
23.25
34.57
82.51
123.78
ওরিশা
1,940.00
2,179.72
2,493.35
2,503.88
2,510.40
2,496.33
2,401.32
2,539.43
3,010.79
3,302.87
পুদুচেরী
153.26
182.55
239.21
253.01
252.7
341.77
294.73
292.89
323.75
301.88
পঞ্জাব
336.34
324.83
369.93
420.54
588.76
558.83
813.28
1,118.17
2,180.70
2,570.34
রাজস্থান
712.27
803.97
997.32
989.22
1,255.85
1,211.87
1,498.50
1,610.58
2,695.47
3,217.82
সিক্কিম
-
-
38.29
19.2
22.31
19.43
18.19
11.39
8.24
7.29
তামিল নাদু
33,275.73
33,905.30
34,562.89
36,848.70
40,457.08
46,704.16
48,353.19
57,687.20
73,968.96
80,677.43
তেলঙ্গানা
39,185.84
41,480.47
46,428.90
50,795.82
57,527.45
64,525.90
71,574.19
89,846.67
1,19,886.47
1,21,116.62
উত্তর প্রদেশ
13,740.34
16,450.68
17,237.36
18,508.46
20,098.88
22,118.66
25,642.29
31,312.63
40,293.24
42,416.13
উত্তরাখন্দ
74.67
82.57
89.88
130.42
150.1
137.85
165.95
191.35
213.49
241.11
ৱেস্ত বেঙ্গল
7,015.00
6,990.00
7,152.01
6,683.00
7,150.00
7,180.13
7,391.05
8,450.00
12,750.72
13,148.30
অপুনবা
2,93,796.50
3,19,569.00
3,50,679.47
3,75,987.73
4,21,103.30
4,68,276.43
5,08,820.38
6,28,329.65
8,48,398.22
9,43,312.66

Ministry of Electronics & IT
India’s IT Industry Registers Significant Growth in Last Decade: Projected to Reach $283 Billion in 2024-25
26 MAR 2025 6:19PM by PIB Delhi
The Indian IT industry has a leading position globally and has been progressively contributing to the growth of exports and creation of employment opportunities. As per National Association of Software and Services Companies (NASSCOM), India’s IT industry has grown significantly in last decade.
Financial Year
Total Revenue (USD Billion)*
Export Revenue (USD Billion)*
FY 2014-15
118
100
FY 2024-25(E)
283
224
*Figures from NASSCOM
Government has come up with various initiatives to promote IT industry across the country which include setting up of 67 centres of Software Technology Parks of India, 100% Foreign Direct Investment (FDI), BPO Promotion Schemes for small towns/cities, National Policy on Software Products-2019 (NPSP 2019), various skill development program through 55 centres of National Institute of Electronics & Information Technology (NIELIT), FutureSkills PRIME for re-skilling/ up-skilling of IT professionals, promotion of Start-up ecosystem through Technology Incubation and Development of Entrepreneurs (TIDE 2.0), Startup Accelerator of MeitY for Product Innovation, Development, and Growth (SAMRIDH), Domain Specific Centres of Excellence (CoEs), Gen-Next Support for Innovative Startups (GENESIS), India AI Mission etc.
These initiatives have played a crucial role for growth of IT industry. The state-wise details of export from STPI registered units including Telangana is at Annexure.
This information was given by the Union Minister of State for Electronics & Information Technology Shri Jitin Prasada in Lok Sabha today.
********
Annexure
State-wise IT exports reported by STPI registered units since 2014 (Rs. in crore)
Name of State/UT
2014-15
2015-16
2016-17
2017-18
2018-19
2019-20
2020-21
2021-22
2022-23
2023-24
Andhra Pradesh
379.54
477.93
526.69
702.29
730.64
846.77
883.02
926.12
1,089.31
2,850.23
Assam
1.35
0.18
10.5
21.09
20.06
22.27
20.66
23.63
30.02
42.51
Bihar
10.63
7.25
4.65
0.03
0.03
1.56
3.08
0.74
Chandigarh
519.89
700.79
758.82
668.27
490.81
573.49
771.41
906.93
1,205.72
1,417.64
Chhatisgarh
18.63
23.29
36.79
36.75
63.03
86.77
124.91
111.59
73.55
81.28
Delhi
2,217.85
1,442.30
1,483.55
1,662.82
2,363.45
1,861.34
2,130.00
6,373.15
8,071.94
8,348.57
Goa
94.59
117.17
85.13
82.79
79.66
136.21
139.1
156.74
216.65
259.45
Gujarat
1,917.76
2,224.55
2,363.54
2,681.14
3,101.06
3,570.80
4,016.21
5,001.04
6,880.26
8,703.20
Haryana
17,857.69
19,265.44
20,873.79
22,182.85
24,220.32
25,478.77
24,140.46
32,338.99
46,871.42
53,172.07
Himachal Pradesh
8.35
5.16
6.97
7.58
5.82
5.13
3.66
4.68
13.38
12.03
Jammu & Kashmir
2.45
3.35
3.38
3.92
5.3
6.24
6.81
32.85
37.62
41.93
Jharkhand
7
49.16
2
6.64
11.57
14.24
29.57
42.65
46.13
53.14
Karnataka
1,09,797.67
1,25,418.53
1,41,846.13
1,52,280.16
1,69,699.08
1,94,473.38
2,12,085.00
2,58,240.14
3,55,169.17
4,09,095.04
Kerala
2,867.77
3,008.91
3,534.49
3,296.56
3,901.88
3,620.47
3,825.74
4,311.43
5,702.46
6,303.40
Madhya Pradesh
343.38
355
516.18
613.82
786.95
756.72
886.49
1,078.80
1,871.65
1,960.34
Maharashtra
61,314.29
64,063.59
69,010.02
74,580.15
85,595.37
91,513.90
1,01,581.40
1,25,684.47
1,65,701.52
1,83,847.52
Meghalaya
4.21
6.31
7.7
8.62
14.74
15
23.25
34.57
82.51
123.78
Odisha
1,940.00
2,179.72
2,493.35
2,503.88
2,510.40
2,496.33
2,401.32
2,539.43
3,010.79
3,302.87
Puducherry
153.26
182.55
239.21
253.01
252.7
341.77
294.73
292.89
323.75
301.88
Punjab
336.34
324.83
369.93
420.54
588.76
558.83
813.28
1,118.17
2,180.70
2,570.34
Rajasthan
712.27
803.97
997.32
989.22
1,255.85
1,211.87
1,498.50
1,610.58
2,695.47
3,217.82
Sikkim
-
-
38.29
19.2
22.31
19.43
18.19
11.39
8.24
7.29
Tamil Nadu
33,275.73
33,905.30
34,562.89
36,848.70
40,457.08
46,704.16
48,353.19
57,687.20
73,968.96
80,677.43
Telangana
39,185.84
41,480.47
46,428.90
50,795.82
57,527.45
64,525.90
71,574.19
89,846.67
1,19,886.47
1,21,116.62
Uttar Pradesh
13,740.34
16,450.68
17,237.36
18,508.46
20,098.88
22,118.66
25,642.29
31,312.63
40,293.24
42,416.13
Uttarakhand
74.67
82.57
89.88
130.42
150.1
137.85
165.95
191.35
213.49
241.11
West Bengal.
7,015.00
6,990.00
7,152.01
6,683.00
7,150.00
7,180.13
7,391.05
8,450.00
12,750.72
13,148.30
Total
2,93,796.50
3,19,569.00
3,50,679.47
3,75,987.73
4,21,103.30
4,68,276.43
5,08,820.38
6,28,329.65
8,48,398.22
9,43,312.66