AYUSH
Yoga at 11,562 Feet: National Institute of Sowa-Rigpa conducts special event in Leh
26 MAR 2025 5:40PM by PIB Delhi
The National Institute of Sowa-Rigpa (NISR) at Leh, an autonomous Institute under the Ministry of Ayush for the preservation, promotion and development of Sowa-Rigpa hosted a special yoga event in Leh at Institute campus on March 25 as part of the activities being organised to mark the 100-day countdown to the International Day of Yoga - 2025.
The National Institute of Sowa-Rigpa (NISR) hosted a special yoga session in Leh, Ladakh, at an altitude of 11,562 feet
Against the stunning backdrop of the Himalayas, at an altitude of 11,562 feet (3,524 meters), the team of NISR including staff and students conducted the yoga session as per the Common Yoga Protocol (CYP) developed by the Morarji Desai National Institute of Yoga, Ministry of Ayush.
(A Yoga session was conducted by all the staff and students of National Institute of Sowa-Rigpa, NISR)
With snow-capped peaks, crisp mountain air, and an aura of serenity, Leh provided the perfect setting for this event. Dr. Padma Gurmet, Director, NISR said, "Yoga is not just a practice; it is a way of life that nurtures both the body and the mind. In today’s fast-paced world, it serves as a powerful tool to achieve inner balance, mental clarity, and physical well-being. Through yoga, we cultivate resilience, harmony, and holistic health—not just for individuals but for society as a whole. At the majestic heights of Leh, we reaffirm that yoga transcends boundaries, uniting us all in the pursuit of wellness and peace."
Ms. Tsewang Lhamo, the Yoga instructor from Mahabodhi International Yoga and Meditation Centre Leh also participated in the event and stated, “Yoga plays a vital role in our daily lives by promoting physical health, mental clarity, and emotional balance. Regular practice enhances flexibility, strengthens muscles, reduces stress, and improves overall well-being. It also fosters mindfulness, helping individuals maintain inner peace and harmony amidst the challenges of everyday life.”
Notably, the 100-days countdown to the International Day of Yoga - 2025 was inaugurated by Shri Prataprao Jadhav, Minister of State (I/C) Ministry of Ayush during ‘Yoga Mahotsav- 2025’ held in New Delhi. During the said event, the Ayush Minister had also informed that this year IDY activities will revolve around 10 unique signature events to mark the 11th edition of the global event, which makes it the most expansive and inclusive:
• Yoga Sangama – A synchronised Yoga demonstration at 10,000 locations, aiming for a world record.
• Yoga Bandhan – Global partnerships with 10 countries to host Yoga sessions at iconic landmarks.
• Yoga Parks– Development of 1,000 Yoga Parks for long-term community engagement.
• Yoga Samavesh – Special Yoga programs for Divyangjan, senior citizens, children, and marginalised groups.
• Yoga Prabhava – A decadal impact assessment on Yoga’s role in public health.
• Yoga Connect – A Virtual Global Yoga Summit featuring renowned Yoga experts and healthcare professionals.
• Harit Yoga – A sustainability-driven initiative combining Yoga with tree planting and clean-up drives.
• Yoga Unplugged- An event to attract young people to Yoga
• Yoga Maha Kumbh – A week-long festival across 10 locations, culminating in a central celebration led by the Hon’ble Prime Minister.
• Samyogam – A 100-day initiative integrating Yoga with modern healthcare for holistic wellness.

ଆୟୁଷ
୧୧,୫୬୨ ଫୁଟ ଉଚ୍ଚତାରେ ଯୋଗ: ଜାତୀୟ ସୋୱା-ରିଗ୍ପା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଲେହରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମାପ୍ତ
26 MAR 2025 5:40PM by PIB Bhubaneswar
ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନରେ ଥିବା ଏକ ସ୍ୱୟଂଶାସିତ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ, ଲେହସ୍ଥିତ ନ୍ୟାସନାଲ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ସୋୱା-ରିଗ୍ପା (NISR) ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୫ ତାରିଖରେ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ କ୍ୟାମ୍ପସରେ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଯୋଗ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରିଥିଲା। ଏହି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ସୋୱା-ରିଗ୍ପାର ସଂରକ୍ଷଣ, ପ୍ରଚାର ଏବଂ ବିକାଶ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଅଟେ । ଏହି ଯୋଗ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ - ୨୦୨୫ ପାଇଁ ୧୦୦ ଦିନିଆ କାଉଣ୍ଟଡାଉନ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ଆୟୋଜିତ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ଆୟୋଜିତ କରାଯାଇଥିଲା ।
(ନ୍ୟାସନାଲ୍ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ସୋୱା-ରିଗ୍ପା, NISRର ସମସ୍ତ କର୍ମଚାରୀ ଏବଂ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଯୋଗ ଅଧିବେଶନ ପରିଚାଳନା କରାଯାଇଥିଲା)
ହିମାଳୟର କୋଣରେ ୧୧,୫୬୨ ଫୁଟ (୩,୫୨୪ ମିଟର) ଉଚ୍ଚତାରେ, NISR ର ଦଳ ଏହାର କର୍ମଚାରୀ ଏବଂ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ସହିତ ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ମୋରାରଜୀ ଦେଶାଇ ଜାତୀୟ ଯୋଗ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଦ୍ୱାରା ବିକଶିତ ସାଧାରଣ ଯୋଗ ପ୍ରୋଟୋକଲ (CYP) ଅନୁଯାୟୀ ଯୋଗ ଅଧିବେଶନ ପରିଚାଳନା କରିଥିଲେ।
(ନ୍ୟାସନାଲ୍ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ସୋୱା-ରିଗ୍ପା, NISRର ସମସ୍ତ କର୍ମଚାରୀ ଏବଂ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଯୋଗ ଅଧିବେଶନ ପରିଚାଳନା କରାଯାଇଥିଲା)
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ସ୍ଥାନ ଥିଲା ଲେହ, ଯେଉଁଠାରେ ବରଫ ଆଚ୍ଛାଦିତ ଶିଖର, ଥଣ୍ଡା ପର୍ବତ ପବନ ଏବଂ ଶାନ୍ତିର ପରିବେଶ ଥିଲା। NISRର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଡକ୍ଟର ପଦ୍ମା ଗୁରମେଟ୍ କହିଛନ୍ତି, "ଯୋଗ କେବଳ ଏକ ବ୍ୟାୟାମ ନୁହେଁ ବରଂ ଏକ ଜୀବନଶୈଳୀ ଯାହା ଶରୀର ଏବଂ ମନ ଉଭୟକୁ ପୋଷଣ କରେ। ଆଜିର ଦ୍ରୁତ ଗତିଶୀଳ ଦୁନିଆରେ, ଯୋଗ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ସନ୍ତୁଳନ, ମାନସିକ ସ୍ପଷ୍ଟତା ଏବଂ ଶାରୀରିକ ସୁସ୍ଥତା ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଉପକରଣ। ଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ, ଆମେ କେବଳ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କ ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ସମଗ୍ର ସମାଜ ପାଇଁ ସ୍ଥିରତା, ସମନ୍ୱୟ ଏବଂ ସାମଗ୍ରିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିକଶିତ କରୁ। ଲେହର ମହାନ ଉଚ୍ଚତାରେ, ଆମେ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହୁଛୁ ଯେ ଯୋଗ ସୀମା ଅତିକ୍ରମ କରେ, ସୁସ୍ଥତା ଏବଂ ଶାନ୍ତି ହାସଲ କରିବାରେ ଆମକୁ ଏକତ୍ରିତ କରେ।"
ଲେହସ୍ଥିତ ମହାବୋଧି ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଏବଂ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରର ଯୋଗ ପ୍ରଶିକ୍ଷକ ସୁଶ୍ରୀ ତ୍ସେୱାଙ୍ଗ ଲାମୋ ମଧ୍ୟ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ, "ଯୋଗ ଶାରୀରିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ମାନସିକ ସ୍ପଷ୍ଟତା ଏବଂ ଭାବପ୍ରବଣ ସନ୍ତୁଳନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି ଆମ ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରେ। ନିୟମିତ ଯୋଗ ଅଭ୍ୟାସ ନମନୀୟତା ବୃଦ୍ଧି କରେ, ମାଂସପେଶୀକୁ ମଜବୁତ କରେ, ଚାପ ହ୍ରାସ କରେ ଏବଂ ସାମଗ୍ରିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟରେ ଉନ୍ନତି ଆଣେ। ଏହା ମାନସିକ ଶାନ୍ତିକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ, ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନର ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ମଧ୍ୟରେ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସଦ୍ଭାବ ବଜାୟ ରଖିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ।"
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଆୟୋଜିତ 'ଯୋଗ ମହୋତ୍ସବ-୨୦୨୫' ଅବସରରେ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ - ୨୦୨୫ ପାଇଁ ୧୦୦ ଦିନର କାଉଣ୍ଟଡାଉନ୍ ଆୟୁଷ (ସ୍ୱାଧୀନ ଦାୟିତ୍ୱ) ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପ୍ରତାପରାଓ ଜାଧବଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉଦ୍ଘାଟିତ ହୋଇଥିଲା। ଉଦଘାଟନୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମୟରେ, ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ମଧ୍ୟ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଏହି ବର୍ଷ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସର କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଯୋଗର ୧୧ତମ ସଂସ୍କରଣକୁ ପାଳନ କରିବା ପାଇଁ ୧୦ଟି ଅନନ୍ୟ ସ୍ୱାକ୍ଷର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଚାରିପାଖରେ ଘୂରି ବୁଲୁଛି, ଯାହା ଏହାକୁ ସବୁଠାରୁ ବ୍ୟାପକ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବ:
• ଯୋଗ ସଙ୍ଗମ - ବିଶ୍ୱ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖି ୧୦ ,୦୦୦ ସ୍ଥାନରେ ସମନ୍ୱିତ ଯୋଗ ପ୍ରଦର୍ଶନ।
• ଯୋଗ ବନ୍ଧନ - ପ୍ରସିଦ୍ଧ ସ୍ଥାନରେ ଯୋଗ ଅଧିବେଶନ ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ୧୦ ଟି ଦେଶ ସହିତ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସହଭାଗୀତା।
• ଯୋଗ ପାର୍କ - ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ସାମୁଦାୟିକ ସମ୍ପର୍କ ପାଇଁ ୧,୦୦୦ ଯୋଗ ପାର୍କର ବିକାଶ।
• ଯୋଗ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତି - ଭିନ୍ନକ୍ଷମ ବ୍ୟକ୍ତି, ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକ, ପିଲା ଏବଂ ଅବହେଳିତ ଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଯୋଗ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ।
• ଯୋଗ ପ୍ରଭାବ - ସାର୍ବଜନୀନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟରେ ଯୋଗର ଭୂମିକା ଉପରେ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ପ୍ରଭାବ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ।
• ଯୋଗ କନେକ୍ଟ - ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଯୋଗ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ବୃତ୍ତିଗତମାନଙ୍କୁ ନେଇ ଏକ ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ବିଶ୍ୱ ଯୋଗ ସମ୍ମିଳନୀ।
• ସବୁଜ ଯୋଗ - ଏକ ସ୍ଥାୟୀତ୍ୱ-ଚାଳିତ ପଦକ୍ଷେପ ଯାହା ଯୋଗକୁ ବୃକ୍ଷ ରୋପଣ ଏବଂ ସଫେଇ ଅଭିଯାନ ସହିତ ମିଶ୍ରଣ କରେ।
• ଯୋଗ ଅନପ୍ଲଗ୍ଡ - ଯୋଗ ପ୍ରତି ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଆକର୍ଷିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ।
• ଯୋଗ ମହାକୁମ୍ଭ - ୧୦ଟି ସ୍ଥାନରେ ଏକ ସପ୍ତାହ ବ୍ୟାପୀ ମହୋତ୍ସବ, ଯାହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଏକ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସମାରୋହ ସହିତ ଶେଷ ହେବ।
• ସମ୍ଯୋଗମ୍ - ସାମଗ୍ରିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଯୋଗକୁ ଆଧୁନିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ସହିତ ସମନ୍ୱିତ କରୁଥିବା ଏକ ୧୦୦-ଦିନିଆ ପ୍ରୟାସ।