নৌ-পৰিবহন মন্ত্ৰালয়
ছিংগাপুৰ আৰু ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক ডিজিটেলাইজেচন আৰু ডিকাৰ্বনাইজেচনৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ বাবে অভিপ্ৰায় পত্ৰত স্বাক্ষৰ
25 MAR 2025 12:53PM by PIB Guwahati
ছিংগাপুৰ আৰু ভাৰতে সামুদ্ৰিক ডিজিটেলাইজেচন আৰু ডিকাৰ্বনাইজেচনৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ বাবে এখন লেটাৰ অৱ ইন্টেন্ট (এল অ’ আই)ত স্বাক্ষৰ কৰিছে। ছিংগাপুৰৰ সামুদ্ৰিক আৰু বন্দৰ কৰ্তৃপক্ষৰ মুখ্য কাৰ্যবাহী শ্ৰী টেঅ’ ইং দিহ আৰু বন্দৰ মন্ত্ৰালয়ৰ যুটীয়া সচিব শ্ৰী আৰ লক্ষ্মণনে এল অ’ আইত স্বাক্ষৰ কৰে। ভাৰতৰ জাহাজ পৰিবহণ আৰু জলপথ (এম অ’ পি এছ ডব্লিউ) আৰু ছিংগাপুৰৰ বহনক্ষমতা আৰু পৰিবেশ মন্ত্ৰালয় তথা পৰিবহণ মন্ত্ৰালয়ৰ জ্যেষ্ঠ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ড্ৰি এমি খোৰ আৰু ভাৰতৰ বন্দৰ, জাহাজ পৰিবহণ আৰু জলপথ মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোনোৱাল অভিপ্ৰায় পত্ৰ স্বাক্ষৰৰ সময় উপস্থিত আছিল।
এল অ’ আইৰ অধীনত দুয়োপক্ষই সামুদ্ৰিক ডিজিটেলাইজেচন আৰু ডিকাৰ্বনাইজেচন প্ৰকল্পসমূহত সহযোগিতা আগবঢ়াব, যাৰ ভিতৰত আছে প্ৰচেষ্টাত অৰিহণা যোগাব পৰা প্ৰাসংগিক অংশীদাৰসকলক চিনাক্ত কৰা আৰু ছিংগাপুৰ-ভাৰত গ্ৰীন এণ্ড ডিজিটেল শ্বিপিং কৰিডৰ (জি ডি এছ চি) সন্দৰ্ভত বুজাবুজিৰ চুক্তিপত্ৰৰ জৰিয়তে অংশীদাৰিত্বক আনুষ্ঠানিক কৰাৰ দিশত কাম কৰা।
সেউজ সামুদ্ৰিক ইন্ধনৰ এক প্ৰধান উৎপাদক আৰু ৰপ্তানিকাৰী হোৱাৰ সম্ভাৱনাৰ সৈতে ভাৰত তথ্য প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত এখন আগশাৰীৰ দেশ। ছিংগাপুৰে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ট্ৰেন্সশ্বিপমেণ্ট আৰু বাংকাৰিং হাব হিচাপে গতিশীল গৱেষণা আৰু উদ্ভাৱন পৰিবেশতন্ত্ৰকো সমৰ্থন কৰে।
ছিংগাপুৰ-ভাৰত জিডিএছচিয়ে প্ৰতিষ্ঠা হ’লে দুয়োখন দেশৰ মাজত সহযোগিতা বৃদ্ধি পাব আৰু শূন্য বা শূন্যৰ ওচৰত থকা গ্ৰীনহাউছ গেছ (জি এইচ জি) নিৰ্গমন প্ৰযুক্তিৰ বিকাশ আৰু গ্ৰহণ তথা ডিজিটেল সমাধান গ্ৰহণত সহায় কৰিব।

Ministry of Ports, Shipping and Waterways
Singapore and India signs Letter of Intent to Cooperate on Maritime Digitalisation and Decarbonisation
25 MAR 2025 12:53PM by PIB Delhi
Singapore and India have signed a Letter of Intent (LOI) to cooperate on maritime digitalisation and decarbonisation. The LOl was inked by Mr Teo Eng Dih, Chief Executive of the Maritime and Port Authority of Singapore and Shri R. Lakshmanan, Joint Secretary of the Ministry of Ports. Shipping and Waterways ( (MOPSW) of India, and witnessed by Dri Amy Khor, Senior Minister of State, Ministry of Sustainability and the Environment and Ministry of Transport Singapore, and Shri Sarbananda Sonowal, Minister of Ports Shipping and Waterways of India.
Under the LOl, both sides will collaborate on maritime digitalisation and decarbonisation projects, including identifying relevant stakeholders who could contribute to the effort, and work towards formalising the partnership through a memorandum of understanding on a Singapore-India Green and Digital Shipping Corridor (GDSC).
India is a leading player in information technology with the potential to become a major producer and exporter of green marine fuels. Singapore, as a key transshipment and bunkering hub, also supports a dynamic research and innovation ecosystem.
The Singapore-India GDSC, when established, will enhance collaboration from both countries and help accelerate the development and uptake of zero or near-zero Greenhouse Gas (GHG) emission technologies and the adoption of digital solutions.