জল শক্তি মন্ত্রালয়
পার্লিয়ামেন্তকী ৱাহং: স্বচ্ছ ভারত মিসনগী মখাদা ফংখিবা পান্দমশিং
24 MAR 2025 12:21PM by PIB Imphal
স্বচ্ছ ভারত মিসন (গ্রামীন) [SBM(G)] অসি ওক্তোবর 2, 2019 ফাওবদা খুঙ্গংগী ইমুং খুদিংমক্তা তোইলেৎ ফংহন্দুনা খুঙ্গংগী মফমশিংদা ওপন দিফেক্সন ফ্রী (ODF) স্তেতস ফংহনবা পান্দমগা লোয়ননা ওক্তোবর 2, 2014দা হৌদোকখিবনি। SBM(G)গী ফেজ-1গী মখাদা ইন্দিভিজুএল হাউসহোল্দ লেত্রিন (IHHL) করোর 10 হেন্না শাখিবা অমসুং লৈবাক অসিগী খুঙ্গং খুদিংমক্না 2019গী ওক্তোবর 2 ফাওবদা মখোয় মশাবু ODF লাউথোকচবগা লোয়ননা SBM(G)গী মখাদা সেনিতেসন কভরেজ অসি 2014দা চাদা 39দগী 2019দা চাদা 100দা হেনগৎখি।
খুঙ্গংশিংদা ODF সস্তেনেবিলিতী অমসুং সোলীদ এন্দ লিক্বিদ ৱেস্ত মেনেজমেন্ত (SLWM)দা মীৎয়েং থথমদুনা হায়বদি খুঙ্গংশিংবু 2025-26 ফাওবদা ODFতগী ODF প্লস (মোদেল)দা ওন্থোক্নবা পান্দমগা লোয়ননা ODF স্তেতস ফংলবা মতুংদা, SBM (G) গী ফেজ-II অসি এপ্রিল 1, 2020দগী হৌরগা হৌদোকখ্রে। ODF প্লস প্রোগ্রেস অসি কাংলুপ অহুম থোক্না খায়দোক্লি, এস্পাইরিং অমসুং রাইজিং (ইন্তরমেদিএৎ কেতেগোরিশিং) অমসুং মোদেল (ফাইনেল কেতেগোরি)। রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংনা SBM(G)গী ওনলাইন ইন্তিগ্রেতেদ মেনেজমেন্ত ইনফোর্মেসন সিস্তেম (IMIS)দা রিপোর্ত তৌরকখিবা দেতাগী মতুং ইন্না 17-03-2025 ফাওবদা লৈবাক অসিগী খুঙ্গং 5,86,788গী মনুংদা খুঙ্গং 5,64,096না মখোয় মশাবু ওপন দিফেকেসন ফ্রী (ODF) প্লস (1,12,115 এস্পাইরিং, 7,337 রাইজিং অমসুং 4,44,644 মোদেল) ওইনা লাউথোকখ্রে অমসুং খুঙ্গং 5,03,585 না সোলীদ ৱেস্ত মেনেজমেন্ত (SWM) অমসুং খুঙ্গং 5,22,462 না লিক্বিদ ৱেস্ত মেনেজমেন্ত (LWM)গা লোয়ননা কভর তৌবা ঙমখ্রে।
SBM(G)গী মরু ওইবা ফীচরশিং মখাদা পীরি:-
• সেনিতেসন অসি রাজ্যগী হীরম অমা ওইবনা, রাজ্যগী অখন্নবা মথৌ তাবশিং য়েংলগা মখোয়গী ইমপ্লিমেন্তেসন পোলিসী, ফন্দশিং অমসুং মেকানিজমশিং শীজিন্নবগী মতাংদা ৱারেপ লৌনবগীদমক রাজ্য সরকারশিংদা ফ্লেক্সিবিলিতী পীবা।
• প্রোগ্রাম অসি মতম চানা পায়খৎনবা অমসুং অপুনবা ফলশিং য়েংশিন্নবা ইমপ্লিমেন্তিং এজেন্সীশিংগী কেপাসিতী মপাঙ্গল কনখৎহনবা।
হৌখিবা চহি 10 অমসুং চৎলিবা চহিসিদা SBM(G)গী মখাদা কাইথখিবা ফন্দশিং মখাদা পীরি:
(লুপা করোরদা)
চহি
কাইথোকখিবা
2014-15
2849.95
2015-16
6524.53
2016-17
10496.04
2017-18
16941.96
2018-19
21629.79
2019-20
11845.71
2020-21
4947.92
2021-22
3111.37
2022-23
4925.14
2023-24
6802.58
2024-25
3014.06
কেন্দ্র অমসুং রাজ্যশিংগী মরক্তা SBM(G)গী মখাদা ফন্দ শেয়র তৌবগী রেসিও অসি রাজ্য অতৈশিংগীদমক কম্পোনেন্ত পুম্নমক্কী ওইনা 60:40নি; অৱাং নোংপোক্কী রাজ্য 8 (সিক্কিম য়াওনা) অমসুং হিমাচল প্রদেশ, উত্তরাখন্দ অমসুং জম্মু অমসুং কাশ্মীরগী য়ু.তি.গী অতৈ UTশিংগী ওইনদি 90:10নি। অতোপ্পা য়ু.তি.শিংগী ওইনদি শেয়রগী 100% অসি কেন্দ্রনা পুথোকই।
রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংনা SBM(G)গী ওনলাইন ইন্তিগ্রেতেদ মেনেজমেন্ত ইনফোর্মেসন সিস্তেম (IMIS) দা রিপোর্ত তৌখিবা দেতাগী মতুং ইন্না, 17-03-2025 ফাওবদা SBM(G)গী মখাদা ইন্দিভিজুএল হাউসহোল্দ লেত্রিন (IHHL) করোর 11.83 অমসুং কম্ম্যুনিতী সেনিতরী কমপ্লেক্স (CSC) করোর 2.53 শাখ্রে। লৈবাক অসিগী খুঙ্গং 5,86,788 গী মনুংদা খুঙ্গং 5,64,096না মখোয় মশাবু ওপন দিফেকেসন ফ্রী (ODF) প্লস (1,12,115 এস্পাইরিং, 7,337 রাইজিং অমসুং 4,44,644 মোদেল) ওইনা লাউথোকখ্রে অমসুং খুঙ্গং 5,03,585 দা সোলীদ ৱেস্ত মেনেজমেন্ত (SWM) অমসুং খুঙ্গং 5,22,462দা লিক্বিদ ৱেস্ত মেনেজমেন্ত (LWM)না কভর তৌখ্রে।
ই-পাউ অসি ঙসি লোক সভাদা হংখিবা ৱাহং অমগী অইবা পাউখুমদা জল শক্তিগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী ভি. সোমাননানা ফোংদোকখিবনি।

Ministry of Jal Shakti
PARLIAMENT QUESTION: OBJECTIVES ACHIEVED UNDER SWACHH BHARAT MISSION
24 MAR 2025 12:21PM by PIB Delhi
Swachh Bharat Mission (Grameen) [SBM(G)] was launched on 2nd October, 2014 with the aim to achieve Open Defecation Free (ODF) status in rural areas by 2nd October, 2019 by providing access to toilets to all rural households. Under SBM(G), sanitation coverage was increased from 39% in 2014 to 100% in 2019 with over 10 crore Individual household Latrines (IHHLs) constructed under Phase-I of SBM(G) and all the villages of the country declared themselves ODF by 2nd October, 2019.
Having achieved the ODF status, Phase-II of SBM (G) has been launched with effect from 1st April, 2020, with the focus on ODF sustainability and Solid and Liquid Waste Management (SLWM) in villages i.e. to convert the villages from ODF to ODF Plus (Model) by 2025-26. ODF Plus progress is captured in three categories viz. Aspiring and Rising (intermediate categories) and Model (final category). As per the data reported by the States/UTs on online Integrated Management Information System (IMIS) of SBM(G), out of 5,86,788 villages in the country, 5,64,096 villages have declared themselves Open Defecation Free (ODF) Plus (1,12,115 Aspiring, 7,337 Rising and 4,44,644 Model) and 5,03,585 villages have been covered with Solid Waste Management (SWM) and 5,22,462 villages have been covered with Liquid Waste Management (LWM) in the Country as on 17-03-2025.
The main features of SBM(G) are as under :-
• Providing flexibility to State governments, as sanitation is a State subject, to decide on their implementation policy, use of funds and mechanisms, taking into account State specific requirements.
• Strengthening the capacities of implementing agencies to roll out the programme in a time-bound manner and to measure collective outcomes
The funds released since last 10 years and current year under SBM(G) are as under :
(Rs. in crore)
Year
Release
2014-15
2849.95
2015-16
6524.53
2016-17
10496.04
2017-18
16941.96
2018-19
21629.79
2019-20
11845.71
2020-21
4947.92
2021-22
3111.37
2022-23
4925.14
2023-24
6802.58
2024-25
3014.06
Fund sharing under SBM(G) between the Centre and the States is in the ratio of 60:40 for all components for the normal States; 90:10 in case of 8 North Eastern States (including Sikkim) and Himachal Pradesh, Uttarakhand and UT of Jammu & Kashmir. In the case of other UTs, 100% share is borne by the Centre.
As per the data reported by the States/UTs on online Integrated Management Information System (IMIS) of SBM(G), 11.83 crore Individual household latrines (IHHLs) and 2.53 lakh Community Sanitary Complexes (CSCs) have been constructed under SBM(G). Also out of 5,86,788 villages in the country, 5,64,096 villages have declared themselves Open Defecation Free (ODF) Plus (1,12,115 Aspiring, 7,337 Rising and 4,44,644 Model) and 5,03,585 villages have been covered with Solid Waste Management (SWM) and 5,22,462 villages have been covered with Liquid Waste Management (LWM) in the Country as on 17-03-2025.
This information was provided by THE MINISTER OF STATE FOR JAL SHAKTI SHRI V. SOMANNA in a written reply to a question in Lok Sabha today.