অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
পি.এম. দিভাইনগী মখাদা প্রোজেক্তশিং
19 MAR 2025 3:29PM by PIB Imphal
পি.এম. দিভাইনগী মখাদা সেঙ্কসন তৌখিবা প্রোজেক্তশিং অসি নোর্থ ইস্তর্ন রিজন (NER)গী মরি লৈনবা রাজ্য সরকারশিং/ইমপ্লিমেন্তিং এজেন্সীশিং (IAশিং)না থবক ওইনা পাইখৎলি অমসুং হায়রিবা প্রোজেক্তশিং অসিবু য়েংশিন্নবগী মরু ওইবা থৌদাং অসি মরি লৈনবা রাজ্য সরকারশিং/IAশিংদা মখুত্তা লৈ।
MDoNERনশু পি.এম. দিভাইনগী মখাদা পাইখৎলিবা প্রোজেক্তশিং অদুবু কয়া য়াম্না খুমাং চাউশিল্লবগে হায়বদু য়াম্না কুপ্না তোঙান-তোঙানবা থাকশিংদা য়েংশিল্লি। DoNER/NEC মন্ত্রালয়গী ওফিসিয়েলশিংনা অখন্নবা প্রোজেক্তশিংবু য়াম্না তোইনা য়েংশিল্লি।
ফীল্দ তেক্নিকেল সপোর্ত য়ুনিৎশিং (FTSU)বু মন্ত্রালয়না নোর্থ ইস্তকী রাজ্য ০৮দা থম্মি, মখোয়না প্রোজেক্ত ইমপ্লিমেন্তিং এজেন্সীশিংগা য়াম্না তোইনা ৱারি শানৈ অমসুং MDoNERগী গতি শক্তি পোর্তলদা প্রোজেক্তশিংগী দেতাবেস অদুবু ঙাক্না থম্মি অমসুং অপদেৎ তৌই, অমসুং চত্থরিবা প্রোজেক্তশিং অদুগী ইনস্পেক্সনশু তৌই।
মোনিতরিং মেকানিজমবু হেন্না মপাঙ্গল লৈহন্নবা অমসুং অতোপ্পা কয়া অমগী মনুংদা পি.এম. দিভাইন য়াওনা MDoNERগী স্কীমশিংগী মখাদা পাইখৎলিবা প্রোজেক্তশিংগী ক্বালিতী কন্ত্রোল তৌনবা, প্রোজেক্ত ক্বালিতী মোনিতরশিং/থর্দ পার্তী তেক্নিকেল ইনস্পেক্সন (PQM/TPTI) য়ুনিৎশিংশু মসিদা থবক তৌরি।
পি.এম. দিভাইনগী মখাদা প্রোজেক্তশিং সেঙ্কসন তৌনবগীদমক্তা মমিং লৈরবা ইনস্তিত্যুতশিং খুদম ওইনা IIT, NITনচিংবনা প্রোজেক্ত অমগী DPRবু কুপ্না য়েংশিল্লি অমসুং SLEC অমসুং EIMCনাশু রিকমেন্দ তৌই। মসিনা প্রোজেক্ত অদুগী সস্তেনেবিলিতী প্লান, তার্গেত্তেদ সস্তেনেবল দেবেলপমেন্ত গোলশিং (SDGশিং), তঙাইফদনা মথৌতাবা ক্লিয়রেন্সশিং খুদম ওইনা এনভাইরনমেন্ত অমসুং ফোরেস্ত ক্লিয়রেন্সনচিংবা কয়া অসিবু শোইদনা য়াওহন্নবা য়েংশিল্লি। মসিনা পি.এম. দিভাইনগী মখাদা সেঙ্কসন তৌরিবা প্রোজেক্তশিং অদু সস্তেনেবল অমসুং ইকো-ফ্রেনলী ওইহল্লি।
পি.এম. দিভাইনগী মখাদা সেঙ্কসন তৌখিবা প্রোজেক্তশিং অদুদা এজুকেসন, হেল্থ, তুরিজম, কনেক্তিবিতী অমসুং লাইবলিহুদকা মরি লৈনবশিং য়াওই, মসিনা NERদা থবক ফংহনবদা অমসুং শেনমিৎলোল চাউখৎহনবদা হকথেংননা নত্রগা নকোইননা হেনগৎহল্লি।
মসিগী ই-পাউ অসি দেবেলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্তর্ন রিজন মন্ত্রালয়গী রাজ্য মন্ত্রী, দা. সুকান্তা মাজুমদারনা ঙসি লোক সভাদা আইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।

Ministry of Development of North-East Region
Projects under PM-DevINE
19 MAR 2025 3:29PM by PIB Delhi
The projects sanctioned under PM-DevINE are executed by the State Governments/Implementing Agencies (IAs) concerned in the North Eastern Region (NER) and the primary responsibility of monitoring of these projects lies with the concerned State Governments/IAs.
The MDoNER also closely monitors the progress of the ongoing projects under PM-DevINE at different levels. The officials of Ministry of DoNER/NEC carry out inspection of the select projects on a regular basis.
The Field Technical Support Units (FTSU) have been set up by the Ministry in all the 08 NE States, who regularly interact with project Implementing Agencies and maintain and update the database of projects on Gati Shakti Portal of MDoNER, and also carry out inspections of the ongoing projects.
In order to further strengthen the monitoring mechanism and to ensure quality control of the ongoing projects under the various schemes of MDoNER inter-alia including PM-DevINE, the Project Quality Monitors/Third Party Technical Inspection (PQM/TPTI) Units have been engaged.
Sanctioning of projects under PM-DevINE requires vetting of the DPR of a project by institute of repute like IIT, NIT etc. and subsequently recommended by SLEC and EIMC. This ensures that the project contains sustainability plan, targeted Sustainable Development Goals (SDGs), Statutory clearances like environment and forest clearance etc. so that the projects sanctioned under PM-DevINE are sustainable and eco-friendly.
Projects sanctioned under PM-DevINE include those relating to education, health, tourism, connectivity and livelihood, which directly or indirectly improve employment generation and economic development in the NER.
This information was given by the Minister of State of the Ministry of Development of North Eastern Region Dr. Sukanta Majumdar in a written reply to a question in Lok Sabha today.